Witam wszystkich mam problem z ostroscia w olympusie E-20.Prosze o pomoc!!
Witam wszystkich mam problem z ostroscia w olympusie E-20.Prosze o pomoc!!
możesz napisać coś więcej - symptomy
OLY E-10, Metz 40MZ2, LumiQuest Ultrabounce, SCA 3202, manfrotto - zostałem Canonieremale będę czasami was odwiedzał
Piękny post, problem z ostrością ...Dzisiaj nie popuszczam i krytykuję wszystko co się da
![]()
Może coś więcej na ten temat![]()
![]()
Pozdrawiam
Olympus C-765UZ + parę dodatków
Zapraszam do Galerii
nie wiem (tak jak inni) o co dokładnie chodzi z tą ostrością.
Ale jeżeli wcześniej miałeś Olka z serii IS (tak jak ja) to przyznaję, że AF aktywny lepiej działał w IS-3000, niż w E-20, dlatego czasami w bardzo skąpym oświetleniu ustawiam na manual (MF).
Na MF możesz jego wartości ustawień podglądnąć na wyświetlaczu (brakuje tylko jeszcze jak dla mnie info o głębi ostrości)
chyba będzie Ci trudno pomóc jak nic nie piszesz
OLY E-10, Metz 40MZ2, LumiQuest Ultrabounce, SCA 3202, manfrotto - zostałem Canonieremale będę czasami was odwiedzał
Zamieszczone przez skutermarek
Dobrze by było, jakbyś zamieścił tutaj jedno takie zdjęcie. Łatwiej możnaby było określić w czym problem. Może po prostu ostrość jest ustawiana dobrze, tylko czas naświetlania jest za długi i robiąc zdjęcia z ręki wychodzą poruszone?
Pozdrawiam
Olympus C-765UZ + parę dodatków
Zapraszam do Galerii
@No-shadow Kick
Też mi się wydaje, że to najbardziej prawdopodobna przyczyna.
zludna rzecz ostrosc w EVF lub na LCD... z uwagi na to iz sa to pomniejszone zdjecia do podgladu to wydaja sie byc ostre... a to normalne, ze musi byc dloogi czas naswietlenia lub zle ustawiony AF (mogl sie rozregulowac), pytanie czy w trybie MF jest tez tak samo ? ... najlepiej zapodaj linka do zdjec... a wszystko stanie sie jasne...![]()
http://explora.koszalin.art.pl
C-740UZ(+) + [128+64+16MB]xD + [UV SHMC + POLAR CIR. + NDx4] 52mm
skutermarek
daj link do fotki to będziemy mogli ocenić czy fotka jest nieostra czy poruszona - to będzie widać
mam nadzieję że nie masz przestawionego trybu pracy AF w menu - dla pewności zresetuj ustawienia OLKA i zrób parę fotek na piorytecie przesłony f 11 z załączonym fleszem gdzieś na zewnątrz - przy takiej przesłonie obszar GO jest wystarczająco duży aby stwierdzić czy aparat rysuje cokolwiek ostro, flesz zamrozi poruszenie
co do pracy AF to możesz mieć przypadkowo właczony tryb makro ( mniejszy obszar ostrzenia) lub pracy z telekonwerterami (brak wspomagania AF)