Zobacz pełną wersję : Kurokialowe 4/3-cinowe
Tutaj w tym dokładnie miejscu będę dodawał swoję fotki. Na początek namiastka hdr'u i dwa ujęcia inne. Zmniejszone do 800x600 tudzież 600x600.
Proszę o opinie, porady etc. Pozdrawiam.
Ale mam dzisiaj dzień... Już trzeci raz proszę o numerowanie zdjęć :wink:
Co do HDR nie wypowiem się bo się nie znam. No może nieśmiało powiem, że IMHO pierwsze można było spokojnie zrobić bez HDR'owania...
Przedostatnie bardzo ciekawe, proste, czytelne... tak jak lubię :). Gdyby tylko nie było tego szyldu apteki (?) w LD. Zauważ, że kadrując bez szyldu masz temat zdjęcia w odpowiednim punkcie kadru (przynajmniej w teorii :wink:). Podoba mi się też lekko rozmyta (dzięki zastosowanej GO) stal rynny i komina.
Za to ostatnie bardzo ładne. Szkoda, że symetria gdzieś ucieka i za dużo czarnego po bokach (może ciaśniej skadrować).
Zapomniałęm ponumerować :oops:
Most - z założenia chciałem, żeby był hdrem - wyszło tak jak chciałęm takie postarzałe chyba.
Co do przedostatniego też mam takie odczucie - poprawię się.
A co do ostatniego - do czego tu złapać pion/poziom? Wogóle to wezmę na drugi raz statyw bo to z ręki szło.
..
Dziękuję.
Zapomniałęm ponumerować :oops:
Most - z założenia chciałem, żeby był hdrem - wyszło tak jak chciałęm takie postarzałe chyba.
Nie krytykuję, tak chciałeś i tak zrobiłeś, ja zrobiłbym inaczej :wink:
A co do ostatniego - do czego tu złapać pion/poziom? Wogóle to wezmę na drugi raz statyw bo to z ręki szło.
Statyw to bardzo dobry pomysł (i tak gratuluję ostrości z ręki przy czasie naświetlania 1/10s). Proponuję ustawić go centralnie pod kopułą, obiektyw pionowo do góry i pstryk :wink:. Nie mogę zagwarantować, że uzyskasz wtedy idealną symetrię jako że po dokładniejszym przestudiowaniu zdjęcia zauważyłem że sama budowla nie jest symetryczna. Nie chodzi mi tu o kopułę ale o ścianę widoczną u dołu zdjęcia. Zauważ, że po lewej stronie jest kawałek muru którego po prawej brakuje.
Nie poddawaj się, rób zdjęcia i wrzucaj, chętnie obejrzę :grin:
kornik50000
21.05.09, 10:44
Ostatnie zdjęcie mimo ze dół odwrócił moją uwagę na chwile to centralny punk jak najbardziej do mnie przemawia.
Spych fajny, ale chyba trochę nieostry.
Spych fajny, ale chyba trochę nieostry.
W orginale jest ostry, nie umiem zmniejszać umiejętnie.
No to w takim razie w czym obrabiasz foty. to sposób na wyostrzanie się znajdzie.
sebek66610
21.05.09, 13:59
Ten spych przypomina mi poprzedni ustrój :grin::grin:
No to w takim razie w czym obrabiasz foty. to sposób na wyostrzanie się znajdzie.
Olympus Sudio, ale mam też RawTherapee i PS
Ten spych przypomina mi poprzedni ustrój :grin::grin:
Tak właśnie miało być. Brawo!
Od tego postu numeruję foto :grin:
Kilka foto z arboretum w Kórniku.
5 super MZ.. układ liści prawie idealny...
trochę za ciężkie te pliki, długo się otwierają... najlepiej tak 200-300 KB..;)
Przepraszam, zapomniałem, że niektórzy mają słabsze łącza. Następne będą mniejsze.
Powiem szczerze, że to nasycenie oczy wypala, nawet nie da się skupić na fotce :)
A mi z ostatniej serii to się podoba 4 (ajjj... szkoda że ta ręka tam się znalazła :wink:) i 5. Reszta albo za ciemna, albo za zielona jak dla mnie :)
EDIT: Jeszcze do 4. Szkoda że taki centralny kadr.
K_Puchatek
27.05.09, 17:33
Nr 5 całkiem fajny kadr, niestety tak jak pisał Daniello - zielony daje po oczach...
Pozdrawiam
Dobra tym razem tylko zmniejszony i wyostrzony jotpeg z rawa.
Kompresja 90, metoda progresywna.
...
Si:
06 - Z serii kolejowej. HDR
07 - Wiadukt HDR
08 - W krzywym zwierciadle aka gdzie jest kurokial?
09 - Róża'ne'cznik
10 - Das Kontrast! (on imageshack.us)
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://img37.imageshack.us/img37/5804/70060801.jpg)
czy ten komin to nie jest czasami stara chata przy osiedlu Lecha?
czy ten komin to nie jest czasami stara chata przy osiedlu Lecha?
Masz rację tzn. prawie.
Komin się znajdował przy Polance bardziej aczkolwiek dzisiaj tam byłem i już gruz tylko leży, nie ma chaty ani komina tylko gruz..
a szkoda bo ja rdzenny ratajanin i ta chata zawsze tam stała pozdrawiam nadal z rataj
Zdjęcia robione moją nową zabawką :cry: Fuji S5800.. (jak kryzys to kryzys).
11 - Kapturki.
12 - Przyjdzie stanie przed chatą, powie: Czas już na CIEBIE.
13 - Proste jak kant ... :grin:
14 - Skrzydłokwiat. :D
..
Pozdrawiam i zapraszam do oceniania/krytykowania :]
to nie lilia-po cichu mysle,ze to anthurium ale za malo widac
kowalikster
5.06.09, 23:17
To jest skrzydłowiat a nie lilia :)
Pierwsze trzy z czterech fajnie wypatrzone, zwłaszcza drugie. :)
Masz oko.
Masz oko.
Nawet dwoje oczu posiadam ;)
15 - Ałtyzm całkowity :lol: aka Margaretka Inverso RRX :grin:
FullFrame, no Crop, Orginal sharpness and colour :)
16 - Ethnoport na CK Zamek.
kowalikster
9.06.09, 08:07
Przesłania 15 nie złapałem. Szczególnie po tekście z autyzmem :???:
16 - jak dla mnie w kadrze za duży bałagan, słupy, druty. Mimo że wyostrzone na gościa od plakatu, to jednak oko od niego ucieka.
za kowaliksterem + jeśli na 16 chciałeś się skupić na Panu to zbyt centralnie go umieściłeś MSZ
Co do 15-tki to to jest "gorzej być nie może..".
16-tka natomiast ciężka do uchwycenia ponieważ z okna jadącego busa zrobiona, też mi się nie teges wydawała.
Witaj, najbardziej podoba mi sie Młyński staw- to zdjęcie ma w sobie coś, co sprawia że czuję się jakbym tam była :-) Bardzo klimatyczne :-)
Witaj, najbardziej podoba mi sie Młyński staw- to zdjęcie ma w sobie coś, co sprawia że czuję się jakbym tam była :-) Bardzo klimatyczne :-)
A bardziej przybliż które :)
PS> Brno fajne miasto, w Krtinach w zeszłym roku miałem biwak :)
twoje 2 i 3 zdjęcie bardzo fajne, ciekawie zrobione, też bym chciał wiedzieć jak to się robi:) Wrzucaj więcej fotek.
Na pierwsej stronie- druga fotka. Zrobiona z góry, a na dole morze śmieci :-)
Ano, ano- fajne :-)
5 i 12 mi się podobają. :) Fajnie wypatrzone. :)
Jakie ustawienia były dla 5, możesz zerknąć?
Jakie ustawienia były dla 5, możesz zerknąć?
Ogniskowa: 14mm (28mm)
Migawka: 1/250 sek
Przysłona: 3.5
Ekspozycja: -1EV
Lampa: wyłączona
BW: auto
Tryb: VIVID
Nasycenie: +1
Kontrast: +1
Ostrość: +1
Gradiacja: normalna
Tryb pomiaru eks.: punktowy
Przestrzeń kolorów: sRGB
Iso: 100
Pojedyńczy: AF
Stabilizacja: IS2
Proszę tryb a aparacie Priorytet przysłony :)
Witam!
Z pierwszej serii OKNA są naj, poźniej paproć, odbicie w witrynie też fajniutkie( Stary browar?)i pomysł z cieniem- rewelka, 16 nawet z bałaganem drutów i słupów mi się podoba, HDR-y bardzo lubię pewnie dlatego, że kompletnie nie potrafię ich robić, ale kwiatek bardzo mi nie leży, za mdly, blady i ogólnie bllleee
moja skromna ocena: fajne fotki, z pomyslem:cool:
Dziękuję, za wypowiedzi :)
Kolejna dawka, ujęć (trochę z szuflady).
17 - Kiczowaty zachód..
18 - Kwiatek z szuflady.
19 - Człowiek śniegu (Yeti).
20 - Z wnętrza czołgu :)
21 - Inna perspektywa.
Zapomniałęm dodać iż zapraszam do konstruktywnej krytyki oraz szczerego wstrętu moją fotografią. :grin:
Zapomniałęm dodać iż zapraszam do konstruktywnej krytyki oraz szczerego wstrętu moją fotografią. :grin:
Jakieś takie, pfuuu, pfeee, bez wyrazu, bez emocji... :D Wystarczająco konstruktywnie???
A tak poważnie, podoba mi się to pustkowie z małym człowieczkiem na środku, który wygląda jak plastikowy pamperek :) Fajowe!
w 19 dał bym mniej białej tafli a osobę umieścił raczej mocno po prawej. Zapraszam do mnie do oceny moich ostatnich 4 zdjęć, bardzo zależy mi na opinii.
22 - Wiadukt kolejowy.
Konstruktywnie proszę. :grin:
robert1088
14.06.09, 12:34
Cześć fotka fajna -podoba mi się przyjemnie się ogląda Mz do niczego nie można się doczepić
Cześć fotka fajna -podoba mi się przyjemnie się ogląda Mz do niczego nie można się doczepić
Witaj..
Nie przesadzaj zawsze się można do czegoś doczepić :grin:
robert1088
14.06.09, 20:12
Powiem tak jeszcze nie potrafię robić takich zdjęć:wink: Zawsze wydaje mi się że coś tam mogło być lepiej twój kadr naprawdę mi się podoba
jak miałbym sie przyczepić do twojego ostatniego zdjęcia to może....................przesunął bym kamień ten po prawej stronie na dole:)
18 i 19 fajne. W 18 - czerwony robalek przeszkadza. W 19 mi pasuje kadr centralny.
21- bałagan.
kowalikster
21.06.09, 00:42
22 mi się podoba, wyczuwalna jest jakaś taka lekkość mimo że konkstrukacja ciężka :)
22- ładnie wszystkie linie sie zbiegają w dali. Elegancko skomponowany. Podszedłbym do tematu raz jeszcze i aby odczyścić trochę burzace harmonię zakrzaczone boki ująłbym wiadukt w pionowym kadrze pozostawiając sam metal.
I jeszcze, żeby szyny wychodziły z dolnych rogów zdjęcia a przewód trakcyjny dokładnie w środku górnej krawędzi :roll:
Za Wiejo i helmuthem. A od siebie to zmieniłabym jeszcze obróbkę. Czy to hdr? Trochę mi przeszkadza ta poświata na niebie bijąca od wiaduktu.
Ale generalnie zdjęcie się podoba, moje słowa to tylko w ramach czepiania się :wink: :)
Dziękuję za wypowiedzi są naprawdę ważne dla mnie.
Tak 22 to HDR :)
Pozdrawiam.
22 bardzo ładnie :) podobają mi sie twoje zdjęcia chociaż nie jestem zwolenniczką HDR bardziej lubie "zdjęcia z duszą" ale jest OK :) PZD
No widzisz, wydaje mi się, że przez to, że to zdjęcie jest hdr'em to zasługuje tym bardziej na uznanie, bo jest to hdr nieprzegięty i naprawdę - gdyby nie to niebo, o którym pisałam wcześniej, nic nie wskazywałoby na to. A to jest duża umiejętność rozszerzyć zakres tonalny zdjęcia tak, żeby nie było to oczywiste. Sądząc m.in. po trawie, wołane z jednego rawa, tak?
No widzisz, wydaje mi się, że przez to, że to zdjęcie jest hdr'em to zasługuje tym bardziej na uznanie, bo jest to hdr nieprzegięty i naprawdę - gdyby nie to niebo, o którym pisałam wcześniej, nic nie wskazywałoby na to. A to jest duża umiejętność rozszerzyć zakres tonalny zdjęcia tak, żeby nie było to oczywiste. Sądząc m.in. po trawie, wołane z jednego rawa, tak?
Nie zgadłaś z 11 :D F22 samo południe.
Nie zgadłaś z 11 :D F22 samo południe.
:shock::shock::shock:
Tym bardziej gratki :)
:shock::shock::shock:
Tym bardziej gratki :)
Nie ma co gratulować to są początki HDR'u bodajże jeszcze 10ciu nie stworzyłem :D
robert1088
23.06.09, 20:09
Też próbuję HDR ale takiego jeszcze nie udało mi się stworzyć (takiego "nieprzegiętego") masz talent:wink:
23 - Impresje
24 - Stary "Nowy" Młyn
24- leci z lewej trochę w dół?
Podoba mi się, trochę ciemne, ale fajne.
24- leci z lewej trochę w dół?
Podoba mi się, trochę ciemne, ale fajne.
Możę leci, może nie nie wiem :D raczej tak ;)
Miało być ciemne :]
Specjalnie dla..
..on już wie dla kogo.
Większy, plik..
noooooooooooooo i jest różnica jak cholera!!!!! a pewnie jakbyś jeszcze większą wstawił to byłoby super...jak ta kompresja zjada zdjęcia.... a teraz jest o dwa nieba lepiej niż na początku- dla mnie zdjątko musi mieć w psie 800 na 600 i okolo 300-350 kb żeby nie byłoby widać jako takich różnic....:)) pozdrawiam
23- zamiar nie pokrył sie z zdjęciem. 24- widok, przez rozbite szybki okienka, jego różnorodność w poszczególnych segmentach sprawia, że jest ciekawe. Staliniec w HDR nabrał uroku.
25 - "Więc chodź pomaluj mój świat,
Na żółto i na niebiesko"
Pozdrawiam. :grin:
no prosz artyst mamy:wink:
Czy tylko mnie od razu skojarzyło się to Andym Warholem? :wink:
no prosz artyst mamy:wink:
Czy to źle?
Czy tylko mnie od razu skojarzyło się to Andym Warholem? :wink:
Też mam takie skojarzenia :grin:
22 - Wiadukt kolejowy.
Konstruktywnie proszę. :grin:
No więc konstruktywnie : wiadukt odrapany :???:, kable się wygły:???: , tory rozjeżdżone :???: ......... słowem wyczesany strzał :lol: - jeszcze !!!
Mart_uszka
30.06.09, 14:47
Ale bardzo ładny kolorowy kiatuszek ... Na ścianie mogłabym sobie powiesić w przyszyłm studio :D
26 - Cegła, cegle nie równa..
Pozdrawiam!
26 - Cegła, cegle nie równa..
Ale zawsze "cegła w ścianie" fajnie to wygląda ( jak murek na suwak :mrgreen: )
i pomysła Miałeś ciekawego - można troszki szerzej ?
Nie można. Można tylko prościej ;)
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Acha i to nie jest wsumie ściana a prześwit pod wiaduktem kolejowym ;)
fotograf z duszą artysty... no no ładnie:) fajniutkie to zdjecie kwiatuszka
26 - Cegła, cegle nie równa..To jest niezły motyw :), ale bym nad nim troszkę popracował w programie ;). Lina łączenia(?) powinna iść dokładnie po przekątnej- z rogu do rogu:).
To jest niezły motyw :), ale bym nad nim troszkę popracował w programie ;). Lina łączenia(?) powinna iść dokładnie po przekątnej- z rogu do rogu:).
Właśnie tak myślałem ale zdecydowałem się na taki krok jaki powstał.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
fotograf z duszą artysty... no no ładnie:) fajniutkie to zdjecie kwiatuszka
No nie :lol: taie ze mnie fotograf jak z kaczej du.. trąbka :grin: Artysta również ;P
27 - Zapomniane zakłady Taboru Kolejowego.
28 - Budynek na terenie PKP.
No nie :lol: taie ze mnie fotograf jak z kaczej du.. trąbka :grin: Artysta również ;P[/QUOTE]
każdy z nas ma cos w sobie z artysty:)
28-spoo fotka, widac na niej jak nasze PKP upada:)
Z architektury jestem słaby więc nie oceniam bo robisz to pewnie lepiej niż ja Ciekawi mnie co jest w środku tego budynku może są tam jakieś ciekawe "ukryte" tematy:wink:
Si. To było ostatnie foto.
Proszę któregoś z moderatorów o zamknięcie wątku tudzież kasację.
-PS. Można skasować konto z forum?
29 - "Pluum".
30 - Kapturki cz. druga ( Kapturki cz. pierwsza "https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=18089.jpg" ).
31 - Zgadnij co to..
32 - "Nie ma to jak plastykowe okna" - są szczelne i wogóle :D
33 - Brigde.
34 - Głebia.
35 - yYy ( triple y ).
No i tyle.
Podoba mi się 34, chociaż za dużo po bokach. Pokazałbym to w kadrze pionowym (po obcięciu boków)
PS
Troszkę brakuje symetrii, krok (chyba) w prawo i byłoby dobrze :wink:
Mały wizjer mała dokładność Helmucie..
I tak dość wyszło, nie prostowałem - oczywiście nie jest idealnie, ale mnie się wsumie podoba.
>>
A reszta co opi!@#$%^ się? :grin:
Po dłuższej przerwie reaktywacja :grin: z Poznańskiego rynku:
36 - Strażnik Hejnalisty.
37 - Okna.
38 - Ziemia obiecana.
..
Pozdrawiam!
Witam po dłuższej przerwie.
Kilka fotek, niektóre świeże inne nie bardzo.
..
39 - Parasolki (Młyński Staw - Poznań).
40 - Lilia tygrysia - Lilium lancifolium - Lilium tigrinum.
41 - Emilia (córka).
42 - "Samotny pielgrzym" (Antoninek k/Poznania).
43 - Nenufar - Nymphaea alba - Grzybień biały.
..
Bardzo proszę o opinię.
RadioErewan
16.08.09, 13:50
Ciekawa miękkość na tych zdjęciach - specjalnie czy "samo wyszło"?
39 to jest miękki bo HDR z trawą i liśćmi zawsze taki wyjdzie (no, może kiedyś ktoś zrobi szybkiego HDRa w aparatach Olka).
39 to jest miękki bo HDR z trawą i liśćmi zawsze taki wyjdzie (no, może kiedyś ktoś zrobi szybkiego HDRa w aparatach Olka).
Panasonic FZ7 :arrow: nie rozumiem.
Bokeh był robiony programowo w ostatniej serii szczególnie w pierwszym zdjęciu?? bo jakoś sztucznie wygląda
Bokeh był robiony programowo w ostatniej serii szczególnie w pierwszym zdjęciu?? bo jakoś sztucznie wygląda
Tak, jeden Gimpowski (44) drugi PhotoShopowski (ze wtyką alien skin bokeh).
Wiem, że dno ale 45 mnie się podoba! :)
I jeszcze na obu brakuje światła :roll:
Zgadzam się z poprzednikami jedno sztuczne trochę a na drugim troszkę jaśniej mogło być :)
No z szufladki wyciągnąłem coś czego często nie pokazuje czyli - ludzie - do OR Rodzina by się nadało, ale zaspałem..
46 - Matka z dzieckiem (Moje :grin:)
47 - PKPskape
48 - Cisza przed burzą (piaskową..)
Nie za bardzo podchodzą mi Twoje ostatnie fotki, a dokładnie chodzi mi o obróbkę. Szczególnie na pierwszym zdjęciu, chociaż ostatnie też mnie do siebie nie przekonuje.
Dodatkowo wydaje mi się, że na brzegach fotek 46 i 48 pozostały ślady po kadrowaniu.
47, 48 ciekawe, pierwsze dla mnie nieakceptowalne ze względu na kolor skóry
Czyli czas najwyższy na korekcję wyświetlacza, bo u mnie kolorki są ok ;)
robert1088
15.10.09, 19:22
47 -coś w tym jest
46- scena sympatyczna ale kolorystycznie nie do przyjęcia. Nie ma nic naturalnego oprócz osób. 47- trakcja elektryczna efektownie wygląda na tle nieba którego kolor podkreśla siłę drzemiącą w przewodach. 48- miało być ciekawie a poprzez stylizację nieba na piasek wyszło jak wklejka z chaosem w kadrze.
Reaktywacja!
49 - Planeta (pierwsza i bez ptgui) Only Gimp
Ciekawie zaprezentowales.. podoba sie.
Sam skład to owszem ale jakoś nie mam do niej przekonania. W cieniach za ciemno i brak szczegółów, w jasnych za jasno i tutaj chodzi mi głównie o niebo będące tłem, w wodzie pojawia się dwa razy ten sam element. Ważne to, że pierwsze kroki masz za sobą a dalej powinno być lepiej.
A mi się bardzo podoba :grin:
Będę walczył aby zrobić coś lepszego ;)
Planetka ciekawa, ale zgadzam się z Wiejem miejscami zbyt ciemno, no i mleczne niebo również średnio mi się podoba. Niestety na aurę nie mamy wpływu.
Planetka ciekawa, ale zgadzam się z Wiejem miejscami zbyt ciemno, no i mleczne niebo również średnio mi się podoba. Niestety na aurę nie mamy wpływu.
Teraz więcej bym popędzlował to w gimpie ;)
Tak więc po zakupie aparatu (po długim czasie..) dodam coś z wizyty w lany poniedziałek na działeczce.
50 - Padalcowaty jakiś.
51 - Przebudzenie po zimie :)
..
Pozdrawiam wszystkich odwiedzających.
Padalcowaty mógłby być trochę ciemniejszy i z ostrością nie najlepiej choc domyślam się że wiał i nie łatwo było go sfocić. W drugim natomiast jest jakby barwa za bardzo przygaszona i nie ma odczucia, że rozwija się nowe życie. W kadrze też jakoś dziwnie a można tak statyczny element uporządkować.
Padalcowaty tak naprawdę jest ok..
Kompresja coś naknociła.
Pod tym linkiem waży 1,8Mb
[img=http://s1.postimage.org/dJXOJ.jpg] (http://www.postimage.org/image.php?v=gxdJXOJ)
52 - Portrejt
53 - Lantskejp
Mnie się podoba :)
53 jest ładne, ale tam musiało być naprawdę pięknie :mrgreen: super krajobraz :wink:
Kolorki i widoki piękne ;) Na 53 chyba dał bym ciut więcej dołu dy zaakcentować brzeg, bo jest jakoś niezdecydowanie troszku ;) Ale i tak się podoba ;)
Nie przeszkadza, że na prawo leci? Bo mi przeszkadza :lol:
Miejsce i kolorki piękne:grin:! Najbardziej podoba mi się 53v2.
Piękne zachodziki wspaniale zagrały barwą i nastrojem.
Super krajobraziki. 53v2 moim zdaniem najlepszy.
Widzę, że kolega też z Poznania...
Czy to jeziorko to gdzieś w okolicy?
Super krajobraziki. 53v2 moim zdaniem najlepszy.
Widzę, że kolega też z Poznania...
Czy to jeziorko to gdzieś w okolicy?
Google Maps (http://maps.google.com/maps?num=1&t=h&sll=52.696621,17.112494&sspn=0.029597,0.109863&ie=UTF8&layer=x&g=52.69428,17.113867&ll=52.695373,17.120047&spn=0.029598,0.077162&z=14)
Praktycznie ktoś zrobił zdjęciez tego samego miejsca co ja i nawet w ... podobne jest :shock:
Jak wejdzie się w poniższy link to widać foto..
http://maps.google.com/maps?num=1&t=h&sll=52.696621,17.112494&sspn=0.029597,0.109863&ie=UTF8&layer=x&g=52.69428,17.113867&ll=52.695373,17.120047&spn=0.029598,0.077162&z=14
na fotce wyglada troche inaczej niz na mapie ;-)
54 - Zraszaczem po soczewce..
55 - cośnie ten teges z obróbką (eksperyment sumie)
57 - ...
No napiszcie cokolwiek :D
54-56 - trudno nawet cokolwiek napisać... Może lepiej nie baw się w takie eksperymenty?
Lilia już lepsza, ale GO za mała.
58 - Mozaika ( może ktoś wie jak naprostować, ten tor? W razie czego podeśle orginał.)
59 - Stokrotka rosła sobie ( Panaś LX-1 + soczewka jaka)
w 4 zdjęciu coś mi nie pasuję, brakuje mi czegoś. (ale nie mam pojęcia jak można by było dopełnić to zdjęcie)
w 4 zdjęciu coś mi nie pasuję, brakuje mi czegoś. (ale nie mam pojęcia jak można by było dopełnić to zdjęcie)
W czwartym tzn czwartym w wątku czy jak?
Stokrotka bardzo mi się podoba. :grin:
Bardzo lubię takie czyste kadry.
60 - Od zmierzchu do świtu..
:shock:
Hmmmm coś dziwnego porobiło się z prawej strony, to po prostu spadek kontrastu tak się rozłozył, czy też Twoje PSucie?
To zobacz/popatrz na oryginał ;)
To zobacz/popatrz na oryginał ;)
No właśnie nie da rady.. orginał zdechł..
61 - bo szarość jesieni przytłacza..
Nie wiedziałem czy tu czy do humoru :grin: zdjęcie humorystyczne.
Hmmm, czy ja wiem czy humorystyczne?
Jak je widzę to śmiać mi się chce z niego :grin: beznadzieja kompletna:arrow:
Jak je widzę to śmiać mi się chce z niego :grin: beznadzieja kompletna:arrow:
Nie podchodź do siebie aż tak krytycznie. :wink:
W sumie te wariacje kolorystyczno - graficzne uatrakcyjniły to zdjęcie. :grin:
Nie podchodź do siebie aż tak krytycznie. :wink:
W sumie te wariacje kolorystyczno - graficzne uatrakcyjniły to zdjęcie. :grin:
Dziękuję za nazwanie tego zdjęciem.. Trzepłem z okna na celu miałęm OR o tytule chyba "humor" ale nei zdążyłem dodać :D
W sumie ludzie robią tysiące tego typu zdjęć i są z nich jak najbardziej zadowoleni. :grin:
Nie wszyscy oczekują ciekawego kardu, dobrego światła, ..., itd, itp.
Dla większości użytkowników aparatów wystarcza, że "zdjęcie" przedstawia obiekt który zamierzali sfotografować i jest ostre (nie zamazane, poruszone :wink:).
Oczekiwanie czegoś więcej, poparte wiedzą i doświadczeniem, które są charakterystyczne dla znakomitej większości użytkowników tego forum i innych forów fotograficznych, stanowią i tak mniejszość w ogóle fotografujących, dlatego nazwanie Twojego obrazu "zdjęciem" mimo wszystko wydaje mi się uzasadnione. :wink:
62 - Ale był tłok, nic nie stemlowałem :P ( z szufladki )
Gość ze starego rynku.
Szkoda że nie zaczaiłeś się na niego bardziej z lewej strony, twarz i radio na którym siedzi byłoby bardziej widoczne. Pozdrawiam
Szkoda że nie zaczaiłeś się na niego bardziej z lewej strony, twarz i radio na którym siedzi byłoby bardziej widoczne. Pozdrawiam
Doszedłem do tego samego ale nie dało się przez ludziska przebić. :oops:
W sumie to teraz widzę że napisałeś że tłoczno było:)
Bardzo ciekawie zaobserwowane i uchwycowe. Szkoda, że tłum przeszkodził Tobie w uzyskaniu lepszego kadru.
63 - Pierwsza próba IR
Mam nieco mieszane uczucia względem tegoż..
Ja tez mam mieszane uczucia...co do jakosci i co do walacych sie domow :???:
W ogole chyba takie motywy nie bardzo sie nadaja do IR, ale ja sie nie znam.
Poszukaj jakiegos miejsca bardziej zarosnietego do twoich piewrszych Irenek, liscie pieknie wychodza :grin:
Walenie domów akurat podoba się. Liście powiadasz - zobaczę co da się zrobić :D
Dzięki :)
Tym razem moja 2-ga planetka.
Zrobiona z tego:
55060
Wyszła tak:
55061
Jak podoba się?
Robiłem na kopii dlatego takie małe.. :( nie pomyślałem.
dobra koncepcja z obróbką - podoba się : )
Ta planetka jest bardzo nudna- ja postarałbym się znaleźć bardziej odpowiedni kadr (bo sam proces jest banalnie prosty- idzie z automatu)
Z tym banalnie prostym to się zgodzić nie mogę gdyż nie chcą się łączyć dwa odcienie niebieskiego nieba, nie mówiąc już o jakiś drzewach czy czymś w ten deseń. Chyba, że się zrobi to jakoś bardzo dobrze - jak RE. Ja tak nie umiem. Iszi nie mniej postaram się następnym razem o ciekawszy kadr! Dzięki :)
Wybacz, w sumie to nawet nie wiem jakiego programu używasz. Ja to robię w Dynamic Photo HDR http://www.mediachance.com/hdri/index.html . Kiedy klikniesz na process & edit pojaiwa się nowe okno edycyjne- wtedy zostaje tylko wybrać efekt {Little Palnet} ---- i z automatu robi. Pozdrawiam
Iszi a proszę Cię zrób z całkowitego automatu planetkę z tego:
55087
Może to rozwiąże problem godzinnego, stemplowania, poprawiania kolorów, maskowania różnic nieba etc. :D
55088
Z tymże ja bym z tego zdjęcia planetki nie robił (oryginał wg mnie dużo lepszy)...... niektóre zdjęcia sie po prostu nie nadają.
......i jak lepszy efekt?? (20s nie, godziny;) )
Nie twierdzę, że to zdjęcie się nadaje - program daje radę dziwnie tylko dalszą część nieba łączy. Trza stestować. Wielkie dzięki!
Musisz pobawić się ustawieniami --- to na szybko było- powinno być dobrze jeżeli ustawisz większy Blending- z tego co pamiętam
Akurat teraz nie mam czasu bawić się i materiału na zabawę, muszę jakieś foty porobić.
Mam do pokazania taie oto cuś z konkursu pt "Wodne skojarzenia".. (wygrały te: http://www.aquanet.pl/obsluga_klienta/?pid=311).
Summer dream.
55150
Ostatnie miłe dla oka, chociaż jak dla mnie zbyt mocno zamglone :wink: (żaglówka mogłaby być bardziej wyraźna).
Ogólne wrażenie bardzo dobre i w pierwszym momencie kojarzy się z akwarelą. :grin:
wyciągnąłeś max z tego typu zdjęcia - fajne : )
DZIĘKUJĘ! za odpowiedzi. Z wielkiej litery bo bardzo dziękuję a nie tylko normalnie :D e łikent coś wrzuce jeszcze.
Tym razem poletko. To nie jest ani hdr (jako taki), ani tonacja dramatyczna od Olka ;)
To moja wizja artystyczna :mrgreen:
55750
te "niby widły" po prawej w kadrze dodają smaku - pastelowy kierunek średnio udany - ja bym dodał chmurom dramaturgii tj. zrobił je tak jak wyglądają przed wielką burzą : ]
No dobra, może i fota zła - ale piszcie dlaczego i w ogóle. :eek:
A ja na przykład pozbyłbym się wideł i przemalował seledynowy daszek.
Pozdrawiam.AP.
A ja na przykład pozbyłbym się wideł i przemalował seledynowy daszek.
Pozdrawiam.AP.
I obok domalowal wiezyczke a na niej panne na lezaku w ciemnych okularach:-P
Aleście zabawni zrobili się na stare lata :P
Aleście zabawni zrobili się na stare lata :P
Jakie stare lata? Przecież to młode chłopaki są. :wink:
A tak na poważnie to jakich wypowiedzi oczekujesz? Gdyby było źle to można byłoby wskazać na krzywy horyzont, przepały, brak ostrości itd, itp.
W przypadku gdy fota jest fajna (tak jak Twoja) może ona wywoływać pozytywne wrażenie jako całość i trudno się odnieść do poszczególnych elementów.
Mnie podobają się kolory na zdjęciu i niebo które zrobiłeś super. Mam natomiast mieszane uczycia do tych "wideł" z boku. Z jednej strony fajnie, że są ponieważ urozmaicają spokojną konwencję zdjęcia, z drugiej stony gdyby ich nie było obrazek byłby może lepszy.
Pozdrawiam
To w takim razie dziękuję za uznanie :lol:
Dawno nic nie było wstawiane więc wstawię a co. Gadzina mała wylazła z wody i skrzeczała na mnie, że mam sobie iść, czego nie uczyniłem to przyszła gadzina duża za nią i pomogła małej gadzinie. Tosz to agresywne ptasiory są.
56076
Zmiana tytułu wątku na wniosek autora. Było: "Moje.. początki". Jest: "Kurokialowe 4/3-cinowe".
Odnosząc się do "gadzin" mogę powiedzieć, że szkoda że tego dużego ptaka potraktowałeś tylko jako tło ( nie wiem czy w sposób zamierzony, czy niezamierzony :wink:). Kadr jest fajny, bardzo sympatyczny, tylko jak dla mnie większa GO byłaby lepsza.
rol6 dziękuję za odwiedziny, gadzinę z premedytacją jako tło potraktowałem. W orginalnym zdjęciu absolutnie wszystko na pierwszy rzut oka było ostre, ale orgnału już nie ma ;)
Korzystając z pomysłu kolegi APZ. Wstawiam kilka wersji obróbki tego samego zdjęcia bo nie wiem na który się zdecydować i ostatecznie wykadrować etc (tak wiem mogłem to zrobić najpierw, ale zapomniałem). Zdjęcia z wczoraj. 1 - zdjęcie z puszki nie tykane, 2 - z polarem (programowym), 3 - z podbiciem makro kontrastu, 4 - połączenie niebo -polar, ziemia makro kontrast.
1.562812.562823.562834.56284
///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Za wczasu pozdrawiam :D
////////////////////////////////
Edit
nie wiedzieć dlaczego pierwsze 3 sie zmniejszyly wiec sa dostepne tu:
1.
źródło (http://s1.postimage.org/gc9wcao4p/1_orginal.jpg)
2.
źródło (http://s1.postimage.org/gca4lzell/2_polar.jpg)
3.
źródło (http://s1.postimage.org/gcajhtj1l/3_tonal.jpg)
Zmasakrowałeś nasycenie nieba :)
Mysikrólk'u! Dziękuję Ci za odwiedzenie wątku. Specjalnie dla Ciebie v.2 mam nadzieję, że lepiej:
56386
Korzystając z pomysłu kolegi APZ. Wstawiam kilka wersji obróbki tego samego zdjęcia bo nie wiem na który się zdecydować i ostatecznie wykadrować etc (tak wiem mogłem to zrobić najpierw, ale zapomniałem). Zdjęcia z wczoraj. 1 - zdjęcie z puszki nie tykane,
1.56281
Kurde.Zadnego nie drukuj.Kup wiekszy aparat,bedzie latwiej niz taka mala drukarke kupic.Az se pomyslalem zes moja corka:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Ale to jest fajny kadr, ja nie wiem po co mu to coś robisz ;)
Ostatnio kościóły i cerkwie na fali więc ode mnie również coś.
Kościół św. Mikołaja w Skokach
56813
Pierwszy raz robiłem panoramę taką (z 2 zdjęć pionowych).
Pierwszy raz robiłem panoramę taką (z 2 zdjęć pionowych).
Czesto lepiej taka panorame jak prostowac na sile.Tylko czemu z obrobka poszedles nie w te strone:mrgreen:
Mnie się podoba, pokaż swoją wersję ;)
kurokial coś nie tak z jakością na ostatnich zdjęciach- nie wiem czy to obróbka czy co.....- ale jakieś takie nie ostre i rozmemłane te zdjęcia
A rzeczywiście - muszę przyjrzeć się na drugi raz czy nie rozmemła.
obraz ciekawy - jednak patrząc na niego dłużej mam wrażenie fotomontażu : ) ...
Drugie podejście po dość długim czasie i przypadkiem do zdjęcia pt: 34 - Głebia.
To nowe co prawda zrobione z drugiej strony i bez statywu ale może się komuś uda coś z niego wyciągnąć w tym celu umieszczam rawa tutaj (http://www.multiupload.com/1B1PUW0AIJ), do wyboru 8 serwerów (a co nie będzie wybrzydzania).
Dla przypomnienia:
57149
I z niedawna (nie podoba mi się może ktoś pomoże? helmuth liczę na Ciebie :D):
57150
Z góry dziękuję i pozdrawiam!
No i nikt nie pomógł.. :(
.................................................. ..
Tymczasem Ptasie Radio napotkałem.
57423
.................................................. .
Oraz galeryjne z PKS'a :D
57422
No i nikt nie pomógł.. :(
.................................................. ..
Tymczasem Ptasie Radio napotkałem.
57423
ech 30 lat temu sie ludzie o takie garki zabijali w komitetach kolejkowych , dzisiaj leza zapomniane w trawie
Ptasie radio bardzo mi się podoba. Okleina głośnika pięknie komponuje się z jesiennymi liściami. :grin:
Kto wie, czy to nie Tonsil czasem ?
Dziękuję za obecność i napisanie tych kilku miłych słów.
Kto wie, czy to nie Tonsil czasem ?
Tak dokładniej Unitra-Tonsil :D
Nocne próby (wsumie 3 cosie wyszły):
źródło (http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/309006_206935039382516_100001980631971_434201_1082 926872_n.jpg)
Pulteten kotleten i mielonem pociśniętem.
kurokialcośiu jak to jest foto (jak) to jakośc przeca jest jak z komórki. Co ty palisz/jesz/pijesz, że masz takie jazdy?
mialem cos napisac o zdjeciu, ale pomyslalem, ze sam cytat wystarczy :)
k@czy dajesz :D
Daje, ale nikt nie chce brac :) Strasznie brzydka ze mnie kaczka.
Pachnie prowokacją. PiS się Tobą interesuje zapewne.. :mrgreen:
PeKaO tez. I TPChR.
Wymiękłem. Nie ogarniam. Ale mam to:
http://www.youtube.com/watch?v=sEHN4t29oXY
PeKaO tez. I TPChR.
TPChR--- Towarzystwo Przyjaciół Chińskich Ręczników
PeKaO--- wiadomo
Wspomnienie słonecznych dni :)
58983
Wspomnienie słonecznych dni :)
58983
Droga gruntowa, dramatyczna tonacja, kolorowy pociąg - ciekawie to wygląda, żałuję, że takie małe.
Pozdrawiam AP.
Droga gruntowa, dramatyczna tonacja, kolorowy pociąg - ciekawie to wygląda, żałuję, że takie małe.
Pozdrawiam AP.
Dziękuję, wkleje większą wsumie w orginalnej wielkości ale traci przy wielkości 1:1 - nie mam jeszcze patentu na wiatr :D (to jest HDR -2ev,0,+2ev z panoram po 18 fot hehe i poruszenia widać, na szczęście pociąg stał).
Inna rzecz brawo dla JPEGmini z 3732KB zrobiło 1105KB :shock: teraz tylko PhotoSplujka albo Gimp umniejszy 105KB i zmieści mi się do załącznika zdjęcie :D:D:mrgreen:
Kolorowo:
Gimp przy próbie zapisania tego zdjęcia w jakości 100 wypluwa grubo ponad 2 mega, dopiero przy 85 daje ten sam rozmiar co JPEGmini więc odpadł.
PS przy 8 dał to co widać:
59029
W nawiązaniu do tego zdjęcia:
https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-71654
Zamieszczam wersję 3:2 moim zdaniem nadal wersja z galerii wygrywa :)
94444
Tu zrobiłeś ekstremalnie przycięte a mnie osobiście bardziej chodziło abyś zostawić po trochu po bokach i z góry :). Chociaż teraz jest chyba i tak lepiej niż w galerii. Takie moje zdanie :):)
Dzięki za odwiedziny, jak domniemam chodzi o takie coś?
94445
Więcej zmian nie będzie :grin:
No prawie, chociaż mój punkt widzenie jest taki aby to rozszerzyć do góry i zrobić tak jak poniżej :). Ale to tylko mój punkt widzenia bo każdy wiadomo, że ma jakiś swój :)
94446
Wszystko ładnie pięknie, tylko, że już nie jest 3:2. Ale rzeczywiście lepiej CzaRmaX :)
Wszystko ładnie pięknie, tylko, że już nie jest 3:2. Ale rzeczywiście lepiej CzaRmaX :)
Sam mam dylematy przed rozciąganiem zdjęć a do mojego formatu 4/3 z PEN'a podchodzę jak koń z klapkami, że wszystko do niego skrawam ale czasami trzeba coś zmienić :)
I fajnie, że zrobiłeś inną wersję. Czy lepszą ? Nie mnie oceniać. Na mój gust, wszystkie trzy powyżej są lepsze od tej w galerii
Chłodnego dnia życzę :D - ufff u mnie 40-stka strzeliła
Nic mi nie mów - nic mi się nie chce robić, siedzę na forum, zbijam bąki i obiecuje sobie, że zaraz wezmę się do roboty i tak od 10'tej :D
Jeśli tak trzeba podmienić wersję z galerii :D
I na ochłodę kwiatka przedstawiam :)94449
Mi jeszcze trochę do 40-tki zostało ;)
Mi jeszcze trochę do 40-tki zostało ;)
Nie bój, nie bój jeszcze trochę a się nie obejrzysz i będziesz się za 50'tkami oglądał :D
Nie bój, nie bój jeszcze trochę a się nie obejrzysz i będziesz się za 50'tkami oglądał :D
Mówisz, że z wiekiem zmienia się perspektywa i patrzysz na to co jeszcze jest w zasięgu? Pewnie coś w tym jest :roll:
Bankowo się zmienia. BTW wiatrak się chyba mi spali, ja chcę zimy, ewentualnie deszczu, nocy, lodu. Czegokolwiek.
Mówisz, że z wiekiem zmienia się perspektywa i patrzysz na to co jeszcze jest w zasięgu? Pewnie coś w tym jest :roll:
No jeszcze tego na 100% nie wiem bo mam 40'ści ale wiem jak patrze na te rozwydrzone 20'stki :)
No jeszcze tego na 100% nie wiem bo mam 40'ści ale wiem jak patrze na te rozwydrzone 20'stki :)
Oj tam zaraz rozwydrzone, wyzwolone się mówi ;)
Oj tam zaraz rozwydrzone, wyzwolone się mówi ;)
Szczególnie jak graja w słoneczko a potem nie wiedzą z kim dziecko mają :D
Jakoś nie chce mi się szczególnie wierzyć w te ich zabawy. No jakoś nie mogę chociaż z drugiej mańki wszystko jest możliwe.. i przykre jeśli tak jest.
Jakoś nie chce mi się szczególnie wierzyć w te ich zabawy. No jakoś nie mogę chociaż z drugiej mańki wszystko jest możliwe.. i przykre jeśli tak jest.
Wiecie fajnie se tak o tej części pleców Maryny, gdzie tracą swoją szlachetną nazwę pogadać, ale może dajmy właścicielowi wątku trochę luzu :D
Nic mi nie mów - nic mi się nie chce robić, siedzę na forum, zbijam bąki i obiecuje sobie, że zaraz wezmę się do roboty i tak od 10'tej :D
Też tak mam - tyle że od 12.00
A od rana to miałem jak Arek kiedyś... baza MS SQL się wysypała od programu płacowego. Przesrane.
Tfu, nie baza, sam silnik SQL-a
Też tak mam - tyle że od 12.00
A od rana to miałem jak Arek kiedyś... baza MS SQL się wysypała od programu płacowego. Przesrane.
Tfu, nie baza, sam silnik SQL-a
Mój dziadek to był spec od silników. Sam nawijał. Nawet sobie taką specjalną maszynkę do nawijania zrobił z licznikiem, która mu ilość zwojów zliczała :mrgreen:
Programy płacowe są fajne, szczególnie, gdy ni z tego, ni z owego naliczą Ci wynagrodzenie chorobowe 1 000 000 000. Ot, taka ciekawostka z zeszłego miesiąca. Niestety szef biura rachunkowego to zgłosił do producenta i już poprawka wyszła :mrgreen:
Mój dziadek to był spec od silników. Sam nawijał. Nawet sobie taką specjalną maszynkę do nawijania zrobił z licznikiem, która mu ilość zwojów zliczała :mrgreen:
A teraz tylko rozwydrzone 20'stki nawiją na swoje oponki hamburgery w Mackach. Dobra spadam bo zaczynam majaczyć :D
Dwie wersje tego samego (pierwsza niby lepsza):
98105 98104
idealnie ujęcie pod hdr - niestety chmury zaszumiały ; ) bardzo mały obrazek zamieściłeś nie można wpatrzeć się w szczegóły.
Jakby to było ze statywu.. :( to pseudo HDR i to z jotpega.
dwie wersje tego samego (pierwsza niby lepsza):
98105 98104
Wolę drugą.
Wolę drugą.
Ja również, bo niebo lepiej wychodzi :D, ale moim znajomym niebo nie przeszkadza i wybrali wersje 1.
Dziękuję za odwiedzenie!!
Ja również, bo niebo lepiej wychodzi :D, ale moim znajomym niebo nie przeszkadza i wybrali wersje 1.
Dziękuję za odwiedzenie!!
Mogę jedno ciutkę prze rzeźbić?
Oczywiście Saboor :)
No to tak:
99358
No to tak:
99358
"5" - pinć
Jeśli kogoś interesuje to zamieszczam teraz na fejsie swoje wypociny, taki jestem pro i w ogóle fajny i skromny no i w ogóle hehe :D https://www.facebook.com/kurografia jak coś to zapraszam :)