Zobacz pełną wersję : moje spojrzenia...
Z dużą dozą nieśmiałości zdecydowałam się na założenie tego wątku.
To moje początki w świecie fotografii, dlatego chciałabym prosić o wyrozumiałość ale również o opinie i porady...:) ... z góry dziękuję...
Na początek kilka widoczków... pierwsze 2 to okolice mojego domu a 3 widok ze szczytu Ostas w Czechach...
Witaj.
Jak na początki,to całkiem dobrze,naprawdę !
Widać po Twoich zdjęciach,że dużo już wiesz o fotografii.
Wracając do zdjęć - pierwsze ładnie za wyjątkiem dołu,gdzie nie potrzebnie znalazło się coś w wodzie(beczka?) i w LD ( lewa,dolna cześć kadru).
Zdj.2 i 3 całkiem poprawne i przyjemnie jest na nie popatrzeć.
Prośba o numerowanie zdjęć,np.01 - łatwiej nam komentującym będzie o nich pisać,tzn.wygodniej. ;)
Pozdrawiam.
dziękuję bardzo za opinię...:) każda uwaga jest dla mnie cenna...
a co do numerowania zdjęć to numerki są na początku nazwy pliku i tak zamierzam kontynuować numerację kolejnych... mam nadzieję, że to ułatwi komentowanie...:wink:
K_Puchatek
19.05.09, 22:36
Z dużą dozą nieśmiałości zdecydowałam się na założenie tego wątku....
Nareszcie.........:-P:wink:
2 i 3 są naprawdę dobre.
1. Nieostra.
Smerf Maruda
19.05.09, 23:08
Ja się nie znam i moim niewprawnym okiem oceniam 1. jako najlepszą - nie podoba mi się jedynie, że wyrównywałaś w programie graficznym kontrasty, przez co zdjęcie nie ma naturalnej tonacji. No ale widać taka teraz jest "moda" zdjęcia z jasnymi cieniami i ciemnymi światłami :-)
Dwójka też ładna, szkoda, że kadrowana i chyba nieco krzywo. Gratuluję jednak umiejętności porannego wstawania - nie każdemu się chce. Mi na przykład zupełnie się nie chce.
Pozdrowienia,
Dwójka bardzo ładna MZ. zazdraszczam wczesnego, chłodnego i wilgotnego poranka. O tej porze jeszcze smacznie chrapię :)
Po obejrzeniu pierwszych trzech powiem: Zupełnie śmiało wrzucaj kolejne... :)
Na pierwszym ładnie pokazałaś jak zaśmiecamy własne środowisko... Beczka w wodzie jak dla mnie stanowi super kontrast do widoku, który uchwyciłaś.
Dwojka jest ciekawa.Ale,ja zawsze mam jakies ale.Chyba zolcia zabilas klimat fotki.Moze balans gdzies sie zgubil?.Jest wiosna,poranek i mgla.Wiec zielen jest soczysta(zimna)mgla bez nalotu zoltego.Postaraj sie tak to pokazac,ja to zobaczylem na tej fotce u siebie-jest duzo lepiej wg mnie-co oczywiscie nie musi sie Tobie podobac.
dziękuję bardzo za komentarze, jak już pisałam każda opinia jest dla mnie ważna... szczerze przyznam, że czuję się bardzo niepewnie na gruncie fotografii... staram się jak najwięcej czytać, ale podejrzewam, że Wasze opinie na temat moich zdjęć mogą mnie więcej nauczyć niż niektóre książki :wink: obiektywne spojrzenie widzi więcej, dlatego proszę o dalsze komentarze, rady i krytyki...:)
a przy okazji wrzucam następne fotki... 4-rzeźba przy Zamku Książ, 5-przy kopalni odkrywkowej, 6-pokazy capoeira we Wrocławiu
5 mi sie podoba :) moje klimaty. Widze to w B&W i z winetką.
6 tez ciekawa - dynamiczny kadr.
4 wogóle do mnie nie przemawia.
Na 4 ładnie poradziłaś sobie ze światłem a na 5 z GO- wyeksponowałaś to, co uznałaś za istotne :). 6 wogóle mnie nie rusza (taki temat ;))
dziękuję bardzo za opinie i liczę na więcej... tematyka moich zdjęć jest dość zróżnicowana... na razie szukam swojego miejsca... :wink:
a dziś takie próbki trochę makro...
Witaj !!! Calkiem, calkiem te Twoje poczatki, milo popatrzec :grin::wink:
pozdr.
Fajnie, fajnie największe wrażenie na mnie 2 zrobiła i ślimaczek :wink:
Na pierwszym śmieć trochę przeszkadza. Drugie fajne, brakuje tylko chmur ładnie oświetlonych.
Ślimaczek pierwsza klasa. Podobie mie sie :mrgreen:
piąteczka SIUPER bo lubię takie baaardzo i ślimaczek OK, krajobraz z mgłą bardzo ładny:)
Ślimak, ślimak pokaż rogi dam Ci sera na pierogi :)
Ślimak superek. Latawce, dumachawce, wiatr też superek a pozostałe bardzo mile się oglada. Proszę o więcej :)
No dobrze zapowiadający początek.
5 jak najbardziej
6 capoeira MZ za szeroko w kadrze bym zostawił tylko tych wygibasów w środku.
8 Ślimak przyjemny w odbiorze ale prędkość to ma kosmiczną :).
9 drzewo MZ za bardo nasycone kolorem i jakoś nie wiadomo na czym się skupić.
Więcej będzie jak dołożysz foty.:)
Pozdrawiam.
miło mi bardzo, że odwiedzacie mój wątek i jeszcze raz dziękuję za opinie...zapraszam, zapraszam...:grin:
taztaz co do 6 (capo) - też mi się wydawało, że kadr za szeroki, ale z jednej strony chciałam pokazać wszystkie główne elementy capoeira ("grajków" i roda) a z drugiej strony nie udało mi się tak uchwycić grających, żeby nie było widać nóg osób stojących na scenie... no i wyszło właśnie tak... wiem, że nie jest tak dobrze jakby mogło :wink:
generalnie używam aparatu Olympus E-330, obiektyw Zuiko 14-54mm, ale dziś wstawię 3 fotki, które bardzo lubię, zrobione jakiś czas temu kompaktem Kodak Easy Share V705...
oczywiście proszę o komentarze...:)
11 najbardziej się podoba tyko MZ jest odrobinę za jasno.Przesunąłem 2 suwaczki i jest lepiej. i wywaliłbym ten budynek na lewo
bo psuje odbiór.
10 jakoś nie bardzo nie mogę się skupić na tym co ważne taki typowy wakacyjny pstryk :).
Zapowiada się że nie raz coś ładnego zaprezentujesz :)
11 - świetne, zgadzam się że za jasne ale nadal bardzo mi się podoba. Gdybym tam był skadrowałbym też samą wieżę z dzwonami i zwisającymi linami... mogłoby wyjść nieźle :grin: (BTW budynek troszkę leci w prawo)
12 - ładne kolorki, światło, poprawiłbym kadr na mniej centralny (dziura w murze w lewo albo w prawo :))
Robisz bardzo udane fotki MZ. Tak dalej!
11 super. Troszke przyciemnić jak pisali poprzednicy.
12 tez ciekawa. Widać zadumę, zamyslenie, oczekiwanie osoby w bramie.
Gratki. Fajne egzotyczne.
dzięki bardzo za odzew... zgadzam się z Wami, że 11 nieco za jasna ale tak właśnie dawało po oczach odbite od tej bieli słońce...:wink: co do kadru, to sama wieża też by fajnie wyglądała ale akurat tutaj chciałam ująć całość budynku razem z idącym Popem... tak mi się to widziało...:wink:
a w nawiązaniu do Santorini zamieszczam poniżej mały eksperyment... taka próbka tilt shift...może komuś się spodoba...:wink:
Kolejna fajna "makietka" ;)
Moim zdaniem, kolorowy stolik po prawej odwraca uwagę i trochę psuje efekt.
i jeszcze dwa na dziś... nocne z Wrocławia...
proszę o komentarze i opinie...:)
Ładnie! Miałaś bardzo spokojną wodę ale na przyszłość, statyw i dłuższe czasy :)
13- super wyszło :)
14 - tez bardzo ładne - podoba mi się to ujęcie i kolorystyka.
15 - ciut za mało szczegółów - za Heluth'em - troszkę dłuższy czas a naswietlenie bedzie prawidłowe.
W 15 masz sporo nieba, więc można się pokusić o "nocne" zdjęcie w dzień :p Wystarczy próbować tuż po zaczhodzie, kiedy niebo jeszcze jest jasne a lampy już zapalone. Dokładnie, trudno opisać moment- trzeba samemu, na miejscu ocenić kiedy. Jeśli jeszcze do tego jest ciekawe niebo (układ chmur, kolorystyka), efekt będzie jeszcze lepszy.
na pewno skorzystam z rad dotyczących nocnych zdjęć, dzięki...:)
a dziś dla odmiany dwa portrety...
Portrety całkiem,całkiem .......podobają mi sie :-)
16 - nie pasuje mi siatka przecinająca twarz w połowie oraz przepalone palce prawej dłoni
17 - malutki przepał na czole
Ogólnie portreciki przyjemnie się ogląda... ale :)
a dziś coś z zupełnie innej beczki...;)
hmmmm.... coś spokojnie...ale i tak wstawiam następne...:-P
widoczek i robaczki...słyszałam, że biedronki nie mają wzięcia na forum ale co tam, wstawię sobie jedną i tak...:wink:
Haha ! 21 - skok o tyczce robala (ten czerwony), a carny mierzy wysokość skoku :mrgreen: Doskonałe :)
22 - śliczny Biedronek :cool:
20 - jeśli ta droga składała się z dwóch ścieżek wysypanych kamykami to przykucnąłbym między nimi i wtedy jakoś nakierował na te zabudowania w tle, w obecnym stanie mieszane uczucia mam co do tego kadru
21 - robal na 'tyczce' wygrywa ;) jednak troszkę bym powalczył z tymi delikatnymi przepałami na końcówkach ździebeł
22 - biedronka fajnie zrobiona ale mam jedno ale ;) a dokładniej pytanie, czy robiłaś tą fotkę z lampą czy miałaś słońce za sobą, bo na biedronce jest odblask jakiegoś źródła światła, może stemplem udałoby się to umiejętnie zatuszować i byłoby cacy
dzięki bardzo za uwagi...:)
do kYs... nie było tam dwóch ścieżek, tylko tak poprzerastane trawą w rożnych miejscach...gdyby droga była bardziej "regularna" pewnie byłoby lepiej... a co do biedronki to słońce tak elegancko świeciło... próbowałam coś zdziałać w programie graficznym ale wszelkie moje próby wyglądały nienaturalnie, więc wolałam zostawić jak jest...:wink:... dzięki za opinie..
16, 17 fajne portrety , siatka rzeczywiście przeszkadza bardziej niż przepały, schody dla mnie extra - czas się zatrzymał lubię takie klimaty, robaczki i biedronka bardzo fajne kadry.
Schody (18), zbyt nisko przycięte, nie widać balustrady. Byłoby fajnie.
Latarenkę (19), umieściłbym bliżej lewego, dolnego mocnego punktu.
Z ostatniej serii 21 jak dla mnie najlepsze. Skojarzyłem sobie z jakąś pogawędką robaczków, ale skok o tyczce też może być :wink:
dziękuję za opinie i komentarze...
schody rzeczywiście zbyt nisko przycięte, też mnie to bolało... mam zdjęcie z całą balustradą ale niestety wyszło nieostro...:cry:
dziś kilka kwiatków z wczorajszego spaceru po parku Zamku Książ...
co myślicie o nich?
24 super! Szkoda że zamknięte kwiaty niszczą IMHO kadr, ale nadal bardzo mi się podoba. 25 też ciekawe, ładny bokeh :). Lubię tu zaglądać :grin:
24 - bardzo mi się podoba ta symetria
23 - szkoda, że dół kwiatka jest niedoświetlony, chociaż może tak miało być ;)
Generalnie fajniutkie te Twoje fotki, na pewno tu będę wracał co jakiś czas
Portrety bardzo na TAK, schody świetne ale ja bym chyba przykucnęła do zdjęcia, wnętrze interesujące, może warto tam wrócić?
Za zdjęciami kwiatków jakoś nie przepadam ale Twoje są interesujące, ostatni podoba się naj!:)
Kaz de Wro
30.05.09, 22:20
Foty egipskie i te dwa portrety też mi się podobają
dziękuję wszystkim za wizyty i opinie, miło mi, liczę na więcej...:)
a dziś 2 zdjęcia z zupełnie innych kategorii 27-krajobraz, 26-hmmm nie wiem po co to ale fajnie wyglądało..;)
robert1088
31.05.09, 22:58
Witaj sznurek hmm raczej nie moje klimaty za to krajobraz -jestem na tak (daj do galerii) świetne
Robal na tyczce fajne wypatrzone i fajne skojarzenie :)
27 ładny widoczek.
Ten powróz jakoś mi sie dziwnie kojarzy i do tego ta pętla wrrrr.
krajobraz jak wyżej wspomniano b.dobry ;) chociaż sporo ostatnio takich na forum :grin:
dzięki za wizyty i komentarze... pogoda nie sprzyja wędrówkom z aparatem... pada i pada :cry:... więc dziś tylko jedno zdjęcie...widok z mojego okna...:wink:
ładne masz to widokowo za okienne :)
ale może bez płotu i MZ za bardzo podkręcone kolorem.
Przyjemnie przegląda się Twój wątek. Ładne plenerki, makro, portrety. Jak trzeba operujesz głębią podkreślając motyw. Ostatni widok z okna sympatyczny z tym, że jakby była mozliwość to trochę szerzej i bardziej zaangażować płot w obrazie.
Widok z okna godny pozazdroszczenia :)
Wiejo ma racje, moze troche wiecej plotka i szerzej byloby jeszcze fajniej.
dzięki bardzo za opinie, bardzo mi miło...:)
co do widoczku z okna to zostawiłam tu płot aby było widać skąd wyrasta drzewo... a aby pokazać cały płot niestety musiałbym pokazać również niezbyt "wyjściowe" budki ogrodnicze... spróbuję jeszcze kiedyś sfotografować ten widok z innej perspektywy... bo rzeczywiście ta strona widoku z okna jest piękna...;)
21, 25 i 27 mi się widzą. :) Robalki świetne a widoczku pozazdrościć.
Nie ma fotkowej pogody w tym roku, mało słońca, dużo wiatru, trzeba łapać chwile.
Ładnie masz za oknem :)
Kolorki nasycone, ładne światełko, przyjemna fotka.
28 ok, tylko albo więcej płotu albo wogóle bez.
chwilę mnie nie było z powodu małego wypadu do Chorwacji...
będę Was zatem przez jakiś czas zamęczać widokami z tego pięknego kraju :wink:
dziś tylko 2 fotki z moimi ulubionymi zwierzakami...
nr 30.bomba ale chyba umowy o publikacje zdjec nie podpisalas z nim ze taki wsciekly.:wink:
dziś 2 zdjątka z uroczej Lublany... odwiedzona w drodze do Chorwacji
robert1088
16.06.09, 20:38
31 wyszło kapitalnie
31 - fajny czysty kadr, może tylko zbyt centralnie. Kolorki podobają mi się.
balon b. fajny , centralny kadr podoba mi się , ładne kolory. Stolik jakoś mi nie podchodzi
kowalikster
16.06.09, 21:58
za Rinho, ładnie ale zbytnio centralnie
robert1088
16.06.09, 22:19
Pal licho że centralnie ale te kolory super (sam nie mam takiego zdjęcia w swojej kolekcji) :wink: Cały czas mówimy o balonie
No i dobrze, że centralnie (mówię o balonie) :). W kwadracie, bo nic ciekawego poza balonem nie ma. Myślę, że można nawet ciaśniej kadrować. Zastanawia mnie tylko kolor nieba: tam tak jest, czy coś "kombinowałaś" z kolorami?
K_Puchatek
16.06.09, 22:41
No i dobrze, że centralnie (mówię o balonie) :). W kwadracie, bo nic ciekawego poza balonem nie ma. ...
Podpisuję się obydwoma rękami...:wink:
Wiem, wiem - mocne punkty itp... ale akurat tutaj centralny kadr jest MSZ jak najbardziej wskazany...
ten kadr w kwadracie jest tak dobry jakbyś co najmniej z linijką go robiła ;) fajniutko, dawaj więcej :esystem2:
dzięki za komentarze... zdjęcie z balonem próbowałam skadrować inaczej ale centralnie wyglądało najlepiej, bo naprawdę poza balonem było tylko błękitne niebo... co do kolorów, to używałam polara i lekko nasyciłam kolory w programie graficznym... niewiele ale jednak...;)
Napisz coś o tym polarze. Ostatnio sporo myślę o zakupie jakiegoś.
to było jedno z pierwszych zdjęć zrobionych z polarem... za radą przyjaciela kupiłam Marumi DHG Circular PL(D), ok 180 zł na allegro... i chyba się sprawdza...:)... nie mam porównania, bo innych nie używałam, ale ten mi pasuje...
A mnie się stolik podoba- ta kobieta i szyld w tle trochę mnie razi, ale co zrobić?
Kocur 30 świetny!!! Balon- piękne kolorki, podoba się baaaardzo!
dziękuję za odwiedziny i komentarze...dziś kilka nowych zdjęć z wyprawy...:)
proszę o opinie...
kowalikster
17.06.09, 20:56
34 i 36 mi się najbardziej podobają. Piękne miejsca z pięknymi widokami. Coraz bardziej wyczekuję na urlop
robert1088
17.06.09, 21:20
Panorama 36 jest dobra Dobrze że zdecydowałaś się na balon w galerii zbiera wysokie noty:wink:
Ładne te Twoje zdjęcia :wink: Będę częściej zaglądać, bo jest na co popatrzeć.
31- balon ekstra fota i moim zdaniem dobrze, że zdecydowałaś się na kadr centralny. 32- pozostawione na stoliku filizanka i szklanka jakos psują harmonię rytmu zawartego w rzędzie stolików i nie koryguje tego stelaż parasoli. Może jakby stały gdzieś z boku nie kuły by tak w oko. Technicznie podoba mi się. 33- raczej w kategorii pamiątek zwiedzania. 34- malownicza uliczka z rzeką. Bardzo ładne zdjecie. 35- przyjemny dla oka zachód z paletą barw. 36- przykład na umiejętne wykorzystania "złotej godziny" bardzo przyjemny kojący widok.
Piekne fotki robisz,36 podoba mi sie najbardziej.Udany "debiut" Pzdr
dziękuję bardzo za miłe słowa i przychylne opinie, sprawiacie mi wiele radości...:)
co do zdjęcia 32 (stoliki) chciałam tylko wyjaśnić, że tak naprawdę właśnie to załamanie harmonii przez szklankę i filiżankę przyciągnęło moją uwagę, miało przyciągnąć uwagę... taka moja wizja..;)
a dziś następne 3 zdjęcia z podróży...
Domek pierwsza klasa- ładny kolor, symtrycznie skadrowane :-)
Rybki- cóż, dziwnie to wygląda, bo woda jest widoczna tylko z lewej strony zdjęcia, przez co mam wrażenie jakby one wyszły na ląd :-)
Przyjemne te Twoje foteczki
37. Bardzo ciekawe , nastrojowe zdjęcie. Super !!! J
38. Faktycznie cos nie tak z ta wodą. Ryby wyglądają jak by pływały w powietrzu. Jestem ciekaw czy te ryby są jadalne
39. Zdjęcie ciekawe tylko trochę moim zdaniem za dużo zieleni. Wodospady i jeziorka giną i trzeba mocno wzrok wytężać by je dostrzec a przecież to one robią nastrój zdjęcia .
Balon super! :) Chałupka chorwacka też bardzo ładna.
Plitwice uwielbiam, wodospady są bardzo nastrojowe. I wiecznie "głodne" rybki, niemal wychodzące na brzeg. One naprawdę tak wyglądają, pływają w bardzo płytkiej wodzie. Może polarek by poprawił lewą stronę? Słońca tam dosyć :)
piękna zdjecia robisz, bardzo mi sie podobają 14 i 15, kwiaty-poprostu super, no i 31- balon rewelacja. Napewno częsciej bede podglądac twoje zdjęcia. PZD
37. Bardzo ciekawe , nastrojowe zdjęcie. Super !!! J
38. Faktycznie cos nie tak z ta wodą. Ryby wyglądają jak by pływały w powietrzu. Jestem ciekaw czy te ryby są jadalne
39. Zdjęcie ciekawe tylko trochę moim zdaniem za dużo zieleni. Wodospady i jeziorka giną i trzeba mocno wzrok wytężać by je dostrzec a przecież to one robią nastrój zdjęcia .
Może być używał regulaminowych czcionek? Czy to problem?
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Aienna: okienko bardzo fajne
37- kompozycyjnie fajne zachowana symetria, sympatyczny kojacy kolor. Szkoda, że nie miałaś wpływu na żaluzję ale to tak jest, że nie można mieć wszystkiego. Rybki na 38 ciekawe i widać, że przyzwyczajone do dokarmiania bo podpływają całym stadem i się nie boją. Wspaniały plener na 39 gdzie drobne jeziorka i strużki wodospadów dodają miłego smaczku w skąpanej w zieleni okolicy. Myślę, że z tego miejsca zamieścisz jeszcze do pooglądania.
dziękuję bardzo za miłe komentarze... rybki rzeczywiście wyglądają nieco dziwnie..:) zgromadziły się w bardzo płytkiej i bardzo czystej wodzie, której w rezultacie właściwie nie widać na zdjęciu... dodatkowo używałam polara, więc zniknęło większość odbić słońca w wodzie...:) ale MZ efekt jest dość ciekawy
a dziś następne kilka zdjęć z Plitvickich Jezior
Wszystkie piękne, a 40 najlepsza.
Zazdroszczę wycieczki. :)
Piękne miejsce. Każdy kadr z ostatniej serii zasługuje na uwagę.
Nie było mnie ty parę dni, a tu bardzo ładnie się zrobiło.
ostatnia seria Dżunglowo-wodospadowa bardzo przyjemna w odbiorze.
Pozdrawiam.
Bardzo podoba mi się 40 (fajne ujęcie oraz), 43 (za przepiękny kolor wody).
Po pierwsze: zdjęcia super, piękne kolory i widoki
Po drugie: zazdroszcze wycieczki tez bym chciała znaleśc sie w tak uroczym miejscu :) PZD
dziękuję bardzo za wizyty i przemiłe komentarze...:) Chorwacja zrobiła na mnie ogromne wrażenie... niewielki kraj i niesamowite nagromadzenie pięknych miejsc... polecam wszystkim serdecznie...:)
a dziś kilka następnych zdjęć...proszę o opinie i uwagi i krytyki...:)
Ty to masz oko- Dziewczyno!! :-)
45 mój faworyt :-)
nataszach, dzięki za dobre słowo...:)
a dzisiaj następna seria... krytyka mile widziana...
Podobają mi się Twoje pejzaże, kolory są mocne i nasycone ale nie przegięte.
Zielone drzwi w murze pod bukszpanem także bardzo fajnie wypatrzone.
nic dodac .nic ujac,swietnie!!!:cool:
śliczne fotki z wodospadami, aż Ci zazdroszczę ;) patrząc na tą szarawą aurę za mym oknem :/
Zdjecie 40 skromne i bardzo ładne. Wieś chorwacka pięknie położona. Pozostała relacja z wycieczki przyjemna. Rakija z trawką przywołała miłe wspomnienia ale wtedy to jeszcze Jugosławia była.
wodospady cacy szczególnie 40 i 42 też mi się podoba , ogólnie sporo fajnych rzeczy napykałaś w tej Chorwacji, widoczki dobrze ci wychodzą:cool:
Masz oko, Dziewczyno!
Przepiękne pejzaże, bardzo nastrojowe, ogladając je mam wrażenie jakbym tam była i słyszała tą ciszę i spokój :-)
Świetne zdjecia i piekna kraina :)
Pozdrawiam :)
wodospady piękne, szczególnie zdjęcie 42 mi się podoba, ma klimat
dziękuję Wam bardzo za odwiedziny i przychylne opinie..:)
dziś kilka widoczków z Dubrownika... przepięknie położone miasto, nazywane "Perłą Adriatyku", które sporo przeszło podczas wojny domowej... kilkumiesięczne oblężenie wojsk serbskich spowodowało wiele strat... na szczęście miasto dość szybko się podniosło...
robert1088
23.06.09, 18:17
Wszystkie "urokliwie" ale 50 najbardziej mi leży
Nigdy nie miałem okazji odwiedzić, za to słyszałem o magicznym widoku czerwonych dachów... Na Twoich zdjęciach wygląda to dokładnie tak jak w opowieściach moich znajomych, którzy tam byli :)
Cykl z Dubrownika świetny zarówno pod kątem pięknego koloru jak i malowniczej archtektury. Chyba zaczyna Ci być ciasno w tym dziale.
No, no! 50 nadaje się do katalogu biura podróży :-)
Zdjęcie z balonem bardzo fajne, akurat kadr centralny pasuje, bardzo fajne, nasycone kolory. Kolejne, które zwróciły moją uwagę to 35 i 36. 37 fajna symetria i kolorki również. Seria z wodospadami bardzo malownicza, a seria z Dubrownika miodzio ze wskazaniem na nr 50.
dzięki za wizyty i opinie... i komuś za ocenę mojego wątku...:) cieszę się, że Wam się podoba...:)
dziś kolejne zdjęcia z Dubrownika ale o innym charakterze... 2 zrobione podczas krótkiego rejsu wzdłuż murów miasta, 1 podczas spaceru murami obronnymi i 1 w najstarszej aptece w Europie (istnieje od 1317 roku)...
bardzo proszę o opinie i krytyki...
50 i 51 bardzo ładne, z tych ostatnich najbardziej podoba mi sie 54-balkonik fajnie prezentuje sie czerwona dachówka na tle muru ....zazdroszcze ci wycieczki ze wzgledu na takie widoki. Ja w piątek lece do Irlandii mam nadzieje ze tez zrobię jakies ciekawe fotki :) pzd
Nie będę się rozwodził - Twoje fotki są super.
Pozdrówka.
Wspaniałe zdjęcia Koleżanko:) Sczególnie te ze statkami mi leżą:)Pozdrawiam....pewnie na galerię się pomału przeniesiesz:)
Gdybym musiał wybierać, wybrałbym balkonik (54) :)
PS
Gdybym nie musiał- wziąłbym wszystkie :mrgreen:
dziękuję bardzo, dziękuję... za tak dobre przyjęcie... :)
dziś na chwilę powrót do Słowenii, do Lublany... co Wy na to...
Cała podróż wyśmienicia podana :wink: Zdjęcia z Dubrownika bardzo ładne.
60-bardzo fajne, scena jak z serialu "Ranczo" :) tylko ławeczki brakuje:)
Eee no! Mnie sie podoba 58 ;)
59 ciut ciemno.
Balkonik z liniami dachu bardzo fajny kadr. Zdjecia z pływajacym hotelem i statkiem wycieczkowym tez bardzo przyjemne i dające wyobrażenie. Z Lublany niezwykła kaminiczka i scenka obyczajowa na murku. Kadry które nadają klimat temu miejscu.
dziękuję bardzo, dziękuję... za tak dobre przyjęcie... :)
dziś na chwilę powrót do Słowenii, do Lublany... co Wy na to...
Numer 58 bardzo mi się podoba :)
Przygasiłbym nieco kontrast i wyciagnął kolor z zaciemnionego pokoju.
O ile się da bo światło było bardzo ostre.
Witaj !!!! Dawno tu nie zagladalam no i prosze ile fajnych fot!!!:grin:
Cala seria z Dubrovnika bardzo ciekawa, ladne kadry i kolorki.
Nie wiem czy zauwazylas ale mialas na forum kompetencje z tego samego miejsca...K_Puchatek tez pokazal serie z Dubrovnika rownie interesujaca:wink:
Pozdrawiam
Nie wiem czy zauważyłaś ale miałaś na forum kompetencje z tego samego miejsca...K_Puchatek tez pokazał serie z Dubrovnika rownie interesujaca:wink:
Ano nie mogłam nie zauważyć tej konkurencji, ponieważ byliśmy razem na tej wycieczce...:) ... wydało się...:)
przez to nasze wspólne hobby chyba jeszcze nie raz, będziecie mogli zobaczyć podobne zdjęcia w dwóch różnych wątkach..;)
przez to nasze wspólne hobby chyba jeszcze nie raz, będziecie mogli zobaczyć podobne zdjęcia w dwóch różnych wątkach..;)
Nie uważam tego za wadę, tylko za zaletę, bo dwa wątki ze zdjęciami z tych samych miejsc, zamieszczanymi na forum w podobnym czasie, dobrze mogą obrazować różnice w spojrzeniu.
Ano nie mogłam nie zauważyć tej konkurencji, ponieważ byliśmy razem na tej wycieczce...:) ... wydało się...:)
....ups!!!! zeby teraz nie bylo, ze wscibska jestem :mrgreen: Zgadzam sie z Agulka, czasami fajnie jest porownac dwa rozne spojrzenia na to samo miejsce. A tym czasem czekam na wiecej !!!!!
...ponieważ byliśmy razem na tej wycieczce...:) ... wydało się...:) K_Puchatek wcześniej się przyznał :mrgreen:
K_Puchatek wcześniej się przyznał :mrgreen:
przyznał się, bo helmuth odkrył całą sprawę pierwszy...:) nie było co kryć..;)
Żólte okno- REWELACJA!!!!!!
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
I chyba pora spadać z tego działu!!!! Fotki są świetne, odważniej do galerii!!!
Numer 58 bardzo mi się podoba :)
Przygasiłbym nieco kontrast i wyciagnął kolor z zaciemnionego pokoju.
O ile się da bo światło było bardzo ostre.
Dzięki za sugestię... spróbowałam coś takiego wykonać ale rzeczywiście przez ostre światło efekt nie był najlepszy... chyba lepiej jest tak jak jest...:)
malenka1 z tą galerią to ja nadal mam nieśmiałość...ale może i racja... trzeba próbować...;)
a dziś, po krótkiej przerwie, kilka widoczków z Trogiru... pięknego i bardzo klimatycznego miasta... nie omijajcie go będąc w Chorwacji...:)
robert1088
29.06.09, 18:44
Witaj ciekawe te twoje miejsca :wink: 61 dobre 62 jeszcze lepsze nadaje się do folderu turystycznego Zawsze mają tam taką pogodę ?
Urzekły mnie:
50 - Dubrovnik
56 - taranująca łajba (popraw minimalne pozostałości po prostowaniu) - jest niesamowita
61 - marina w Trogirze - aż chciałoby się wsiąść i popłynąć w dal :)
62 - Trogir
64 - okiennica? drzwi?
A czemu nie ma nic w Galerii?
56 - taranująca łajba (popraw minimalne pozostałości po prostowaniu) - jest niesamowita
64 - okiennica? drzwi?
A czemu nie ma nic w Galerii?
Dzięki nevrah...:) no rzeczywiście 56 się ostało nieprzycięte, nie zauważyłam tego... muszę się bardziej pilnować...:)
do Galerii to ja tak trochę nieśmiało jeszcze podchodzę... ale się przełamuję pomału ;)
a co do fotki 64... to może mały konkurs co to jest... bo ani okiennica ani drzwi...;)
Sufit + lampa? :)
yago - bingo :)
Cała seria b. fajna. Dwa pierwsze idealne do foldera biura turystycznego :) Podwórko bym chyba prostował. Co do sufitu z lampą, miałem takie podejrzenia, widząc ten przewód ;)
PS
Fajnie ujęty ten sufit, chyba się położyłaś?
Fajnie ujęty ten sufit, chyba się położyłaś?
na szczęście nie było potrzeby się kłaść..;) ale musiałam mocno głowę zadzierać, aż mi kark zdrętwiał...;)
Ainenna, nie bój się galerii... Nie gryzie.
Masz naprawdę ciekawe i ładne fotki; tam obejrzy je więcej osób, niż tu. Poza tym... zawsze można usunąć...
63 i 64 podobają mi się najbardziej :-)
zdjecia super, rewelacyjne widoczki, no i pogoda tylko pozazdrościć (tego niestety mi brakuje najbardziej w irl...)
z przyjemnością chcę podziękować komuś za ocenę wątku...dziękuję..:)
a dziś jeszcze kilka fotek z Trogiru...:) pogoda rzeczywiście była super, ale Maddy myślę, że Irlandia też dostarczy Ci niesamowitych wrażeń... tam właśnie brak słonecznej pogody jest charakterystyczny...;)
Fajne podwórko na 66 :), b. ładnie naświetlone, kadr MZ dobry.
Okno na 67, wyprostowałbym perspektywę i chyba jednak zmnieszył nasycenie (a może konrast?). Czerwień ramy, MZ, zbyt intensywna.
dzięki za rady..:)
dziś ostatnia Chorwacka seria... Park Narodowy rzeki Krka... nieco mniejszy niż Plitvickie Jeziora ale równie urokliwy...:)
z ostatniej serii 70'tka mi się b. podoba...
takie pytanie z innej beczki bo nowy tu jestem.. to każdy świeżak musi rozpocząć swój wątek z fotkami?
pozdrówka
z ostatniej serii 70'tka mi się b. podoba...
takie pytanie z innej beczki bo nowy tu jestem.. to każdy świeżak musi rozpocząć swój wątek z fotkami?
pozdrówka
założenie swojego wątku nie jest obowiązkowe... ale może pomóc się rozwijać, spojrzenie kogoś z boku dostarcza sporo informacji...:)
najbardziej z ostatniej 71 i 72 .72 może ciut jaśniej.
Ładnie tu u Ciebie.
Pozdrawiam.
70 i 71 najbardziej mnie urzekły.... boskie te widoki
Ładnie ale poza 70, wszystkie bym rozjaśnił ;)
70- niesamowity kolor wody :-)
miał być koniec...ale jako, że brak czegoś nowego to znalazłam jeszcze kilka...;)
z Dubrownika...:)
Witaj,
Podoba mi sie pomysł na 75:-)
71 i 72- super. :)
Dubrovnik to moje marzenie i każda Twoja fotka mnie zachwyca. :)
O morzu i łajbach też marzę, więc... :) Stateczek, kolejny chyba, fajnie złapany.
Widzę Cię w galerii. :) Wreszcie! I było czego się bać?
65,67,75!!! dla mnie bomba, masz kobiełko niesamowity dar patrzenia na zwykłe rzeczy niezwyczajnie, albo bywasz w pięknych miejscach i masz do nich szczęście... tak czy inaczej zazdroszczę i jednego i drugiego!
ps:dzięki za zaproszenie, miło mi bardzo:)
masz kobiełko niesamowity dar patrzenia na zwykłe rzeczy niezwyczajnie, albo bywasz w pięknych miejscach i masz do nich szczęście... tak czy inaczej zazdroszczę i jednego i drugiego!
nie wiem czy to dar, chyba bym się nie posunęła do takiego twierdzenia...choć bardzo bym chciała mieć taki dar...:) ... może bardziej to drugie... lubię odwiedzać ciekawe miejsca... korzystam z tych możliwości kiedy tylko mogę :)
hejka...powrót po małej przerwie....:) mały reportażyk z zabawy z psem Guciem....:)
zdjęć aż 7 ale nie umiałam żadnego wyciąć....;)
Nadeszła chwila żeby odkopać swój stary wątek...:) jak ten czas leci... "zawiesiłam się" na chwilę a tu 6 miesięcy minęło...:)
znalazłam trochę fotek z zeszłorocznych wyjazdów, które wydają mi się warte wstawienia do wątku... ciekawa jestem opinii innych...
Na początek kilka fotek z Oslo:
76 - rzeźba ze skwerku przed ratuszem;
77,78 - rzeźby Vigeland'a w Parku Frogner;
79 - fragment łodzi z muzeum Wikingów
Ladne fotki...76 - rzezba ze skwerku przed ratuszem najbardziej utkwila mi w pamiec bedac w Oslo.
dziś znów trochę Norwegii:
80 - Trondheim
81 - wodospad gdzieś w drodze
82 - droga na lodowiec Svartisen
83 - widok na lodowiec Svartisen
lodowiec zrobił na mnie ogromne wrażenie, choć niestety pogoda była nieciekawa, 2 godziny marszu w deszczu dało mi nieco w kość..:)
Ostatnie bardzo mi sie podobają:-)
NightCrawler
11.02.10, 21:35
Pierwsze fajne, ale ja bym ściął lewą stronę, aż do budynków.
pierwsze z tej serii jest dla mnie naj:) reszta tez bardzo ladne, poprzednia seria tez git:)
Pierwsze fajne, ale ja bym ściął lewą stronę, aż do budynków.
NightCrawler - przycięłam i wydaje mi się, że rzeczywiście jest lepiej...:)
dzięki za radę ;)
NightCrawler
11.02.10, 23:06
Wprawdzie miałem na myśli pozbycie się również mostu ale... ;)
No właśnie nie byłam pewna, o które budynki chodziło i próbowałam obie wersje... z mostem jakoś mi bardziej pasowało jednak... :)
80. (po poprawce) oraz 83. jak dla mnie...
Witaj,
Ostatnia seria bardzo przyjemna w odbiorze - ciekawe miejsca, ladna kolorystyka. Milo sie oglada :)
Pozdrawiam
Zabawy z pieskiem przyjemne, rzeźby w Oslo ciekawe, zdjęcia od 80 pokazują ciekawe plenery norweskie. Widać jednak też, że nie dopisała pogoda i słoneczko sie zbuntowało ale to nic ważne, że klimat zachowany.
dzięki wszystkim za odwiedziny i opinie...:) pogoda w Skandynawii jest bardzo kapryśna a słońce jest deficytowym towarem... ale cóż taki jej urok...:)
a dziś znów kilka norweskich widoczków...
NightCrawler
12.02.10, 20:42
86 się bardzo podoba
Ladne widoki z nastawieniem w kolejnosci 1.2. oraz 3. ( z tym, ze 3. swietna pod wzgledem doboru tematu)
Myślę, że 86 sprawdzi się w galerii :roll:
Myślę, że 86 sprawdzi się w galerii :roll:
Też się nad tym zastanawiałam... hmmm a niech tam... spróbujmy... :)
norweskie klimaty... (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-42482)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2010/02/thumb_86_widok3_s-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-42482)
Świetne fotki. Świetne kadry, piękne kolory, kompozycja - świetne i już.
A te rzeźby - super.
Pozdrówka.
dzięki bardzo za dobre przyjęcie...:) szczególnie zdjęcia łódki w galerii... bardzo mnie to cieszy...:grin:
dziś kilka widoczków z pochmurnych niestety ale niezwykle urokliwych Lofotów
Przedostatnia seria jak i ostatnia bardzo ładne i sympatyczne plenery.
1 jakoś tak nieostro, ale widoczek pierwsza klasa
3 bardzo mi się podoba - fajne kolorki
Pierwsza fotka swietna na wysepce znak nawigacyjny (lewej strony), druga rowniez fajna, ladne kolory, trzecia sloneczko za chmurami i odbicia... ladnie.
Bardzo ładne te norweskie klimaty w Twoim przekazie.:grin:
Wszystkie cztery fajne ale najlepsze (MZ) 89 i 90. Właśnie w tej kolejności :)
Myślę, że pora się przenieść... :) Wiesz gdzie :) Zasłużenie zresztą od dawna.
pzdr
piekne zdjecia, 90 dla mnie najlepsze:) musze sie kiedys do tego kraju wybrac, gratuluje tych pieknych kadrow:)
NightCrawler
13.02.10, 23:45
Kaczy dobrze mówi. Polać mu ;)
Myślę, że pora się przenieść... :) Wiesz gdzie :) Zasłużenie zresztą od dawna.
pzdr
Kaczy dobrze mówi. Polać mu ;)
Czy to sugestia abym się ewakuowała z moim wątkiem z początkujących do oceny zdjęć? Myślicie, że już mogę?
Baardzo podobają mi się te widoczki, są takie przyjemne w odbiorze i bardzo podobają mi się zestawienia kolorów. Spośród zdjęć podoba mi się szczególnie z poprzedniej wrzuty zdjęcie 86 z łódką. Zazdroszczę zarówno obiektów do fotografowania jak i zdjęć :))
No pewnie, że tak :)
:) złożyłam zapytanie na ręce władz i czekam na "wyrok"... ;)
a w między czasie jeszcze dwa widoczki z wyspy Mageroya, okolice Nordkapp-u... pogoda jak zwykle słoneczna inaczej...:) była połowa sierpnia i 6 stopni ciepła... brrr... ale warto było zmarznąć nieco...:)
Ponownie ładne kadry które z przyjemnoscią się ogląda. Także myślę, że czas na przeprowadzkę czego życzę.
NightCrawler
15.02.10, 00:21
Ostatnie bardzo się podoba.
PS. Co Ty tu jeszcze robisz? Administracja śpi? :> ;p
PS. Co Ty tu jeszcze robisz? Administracja śpi? :> ;p
http://grizz.rootnode.net/media/raport.png
otototo jeden guzik i jakie ożywienie. Ja z łózka musialem wyjść :)
a przy okazji łódeczka prezentuje się bardzo zacnie :)
NightCrawler
15.02.10, 00:34
Grizz - raportowałem ;P Za późno ;)
no i przeniesienie dokonane...:) skończyła się taryfa ulgowa... ;)
dziękuję NightCrawler za wsparcie i administracji za akcję...:)
No to teraz chyba czas na jakies wkupne :wink:
Kiedy parapetowa????
No to teraz chyba czas na jakies wkupne :wink:
Kiedy parapetowa????
Aga, jak tylko znów przybędziesz do nas...:)
Witaj w "klubie". :) Ładne te foteczki, zamieniłabym chętnie zaokienny widok na takie widoczki. :)
dziś kilka widoczków z pochmurnych niestety ale niezwykle urokliwych Lofotów
Bardzo podobają mi się te widoczki.Kolor bardzo fajnie udało Ci się pokazać a i kadrowo również jest okej.
Świetne miejsce,mające bardzo specyficzny,północny klimat.
Pozdrawiam.
Bardzo podobają mi się te widoczki.Kolor bardzo fajnie udało Ci się pokazać a i kadrowo również jest okej.
Świetne miejsce,mające bardzo specyficzny,północny klimat.
Pozdrawiam.
Dziękuję bardzo za przychylną opinię...:) niestety wiem, że do Twojego poziomu jeszcze mi daleko... ale będę się starać...:)
Na dziś dla odmiany trochę Finlandii:
94 - widok na most w Rovaniemi
95 - w Rovaniemi był mały festyn średniowieczny i trafiłam fińskiego kowala - nijak nie podobny do naszego forumowego... ;)
96 - blady świt gdzieś nad jeziorem
97 - Helsinki - Katedra luterańska - chyba najbardziej znany budynek w tym mieście
94. oraz 97. jak dla mnie... (most w Rovaniemi ladnie uchwycony..)
Dziękuję bardzo za przychylną opinię...:) niestety wiem, że do Twojego poziomu jeszcze mi daleko... ale będę się starać...:)
Eee,jaki ja tam mam poziom?
Jestem zaledwie na 39,gdzie mi tam do pierwszego. :)
Świetny jest ten fiński kowal.Trochę coś z z jakością nie teges ale moment + kadr - rewelka!
Pozdrawiam.
Z kowala szczęśliwy facet. :) I duży.
Most jak z pocztówki, ale pewnie lepszy. Chojaczki mi się widzą. Lubię takie klimaty.
Z ostatniej serii 2 i 3 ciekawe, fajne:)
Kowal ,swietny...gosc i poza. Najbardziej podoba mi sie wlasnie ta fotka.
Nasz forumowy moze sie schowac (sorry Kowal i tak wiem, ze mnie lubisz:mrgreen:)
NightCrawler
16.02.10, 02:12
Zgadzam się. Kowal najbardziej przykuł oko z tej serii :) Fajny wyluzowany koleś. Jeszcze brakuje takiego duuuuużego młota w łapie :)
Jak dla mnie, to kowal i blady świt. Zwłaszcza to ostatnie, ładny klimat.
Kowal rzeczywiście zrobił na mnie wrażenie... właściwie było ich tam dwóch... ten drugi był jeszcze bardziej imponujący... jeszcze większy i z długą brodą i nawet ze sporym młotem chodził przez chwilę :), ale nijak nie chciał zapozować... do tego kręciło się tam sporo ludzi... dlatego to zdjęcie jest niestety nie tak dobre jak bym chciała...
na dziś kawałek Sztokholmu zostało:
98 - widok na ratusz
99 - widok spod ratusza
100 - rzeźba przedstawiająca Evert'a Taube'a - szwedzkiego piosenkarza i kompozytora
101 - taka mała zagadka co to i po co, bo sama nie jestem pewna :wink:
98. Jak dla mnie... Sztokholm jest ladniejszy od Oslo... :-)
98. Jak dla mnie...
Dla mnie też :grin:
Najbardziej podoba mi się bladym świtem gdzie szczególnego klimatu dodaja pajeczyny na drzewkach, nastepnie kowal prezentujący imponującą posturę. Pozostałe ładne i dobrze przedstawijace ciekawe miejsca.
98. Jak dla mnie... Sztokholm jest ladniejszy od Oslo... :-)
Mi też bardziej podobał się Sztokholm... chociaż Norwegia jest moim zdaniem ciekawsza od Szwecji... ;)
Zgadzam sie Norwegia jest ciekawsza...
NightCrawler
17.02.10, 00:12
Dla mnie też :grin:
I ja popieram. 98 najlepsza z tej wrzutki.
była chwilka przerwy i czas na zmianę tematu...:) dla odmiany trochę ciepłych miejsc z Izraela:
102,103 - krater Ramon na pustyni Negew - powstał w wyniku erozji gleby, ma 40 km długości
104 - widok na Jerozolimę
105 - kościół Pater Noster - wiszą tam tablice z wypisaną modlitwą Ojcze Nasz w niemal wszystkich językach świata
104. oraz 105. swietne fotki...
104 i 105 cudne.
A wiecie, że widoczny na zdjęciu meczet Skały jest jedyną budowlą w Jerozolimie, która ma inny kolor niż biały. Jest prawo zabraniające budowania w Jerozolimie domów z czegoś innego niż biały kamień.
kochani, wybaczcie ze tak "hurtem" polece, ale jakos niestety przeoczylem ostatnio owy zacny watek:cry: z ostatnich trzech wrzutek najbardziej spodobaly mi sie 94, 100, 103, 104, 105:) reszta tez oczywiscie sa gitarrra zdjecia:) ainenna, pieknie chwytasz olkiem otoczenie:grin:
Hej,
Fajnie jest zobaczyć zdjęcia z Izraela - zawsze chciałem tam pojechać ale nigdy mi się to nie udało.Może następnym razem się uda. :)
Najlepsza mz.z tego uploadu jest panorama Jerozolimy.
Czekam na więcej zdjęć z tego miejsca.
Pozdrawiam.
Znowu ciekawe widoki. Ale ten co najbardziej mnie zaciekawil to widok na Jerozolime. Pozdrawiam.
dzięki wszystkim za odwiedziny i opinie...:)
dziś jeszcze kilka z Jerozolimy...
106 - gdzieś na Via Dolorosa
107 - fasada Bazyliki Wszystkich Narodów
108 - Jerozolima nocą
109 - ciekawostka... pielgrzymki do Jerozolimy odtwarzają drogę krzyżową niosąc taki właśnie krzyż
NightCrawler
21.02.10, 15:57
Ostatnie świetnie złapane ;)
Nadrobiłam zeległości :grin:
Z ostatnich fotek- Nirweskie najbardziej cieszą oko. Napisz proszę coś więcej o jakiej porze i w jaki sposób tam podróżowałaś. Lofoty interesują mnie najbardziej :grin:
Pozdrawiam :grin:
p.s. gartuluję awansu :grin:
dla mnie tez ostatnie jest najlepsze:) takie zyciowe, ze tak to ujme:) pozostale tez bardzo ladne, pozazdroscic podrozy, wrazen, wspomnien... kadrow:wink:
Świetne zdjęcia, odżyły wspomnienia, w 1997 roku mieszkałem w Jerozolimie przez miesiąc.
Dziękuję
Nadrobiłam zeległości :grin:
Z ostatnich fotek- Nirweskie najbardziej cieszą oko. Napisz proszę coś więcej o jakiej porze i w jaki sposób tam podróżowałaś. Lofoty interesują mnie najbardziej :grin:
Pozdrawiam :grin:
p.s. gartuluję awansu :grin:
dzięki, miło Cię widzieć u mnie...:)
no cóż Norwegia robi wrażenie a Lofoty rzucają na kolana...:) byliśmy tam w sierpniu zeszłego roku na 2-tygodniowej zorganizowanej wycieczce autokarowej, co miało swoje plusy i minusy. Zobaczyliśmy bardzo dużo i nie martwiliśmy się o nic ale brakowało wolności... mam nadzieję wrócić tam jeszcze na własnych warunkach. Sierpień to trochę późno, bo białe noce się praktycznie kończą... chyba lipiec jest najlepszym terminem na Norwegię. Gdy dotarliśmy na Lofoty to mnie po prostu zatkało... powiedzieć, że jest tam pięknie to zbyt trywialne... tam po prostu trzeba być, polecam wszystkim gorąco... mam w galerii zdjęcie z miejsca gdzie nocowaliśmy na Lofotach - w Mortsund... bajeczne miejsce...:) nie pospaliśmy wtedy..;)
Lofoty... Mortsund (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-37064)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2010/02/thumb_domek_21_small-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-37064)
Nocne z Jerozolimy ładnie pokazałaś.
To ujęte w bramę również ciekawe kompozycyjnie.
Podoba mi się sposób w jaki fotografujesz - starasz się o ciekawy kadr,dobre naświetlenie,szukasz ciekawych motywów i nawet całkiem przyzwoicie wołasz. ;).
Pozdrawiam.
Lofoty akurat na puzzla. Byłoby co układać, a potem na co patrzeć. Mimo ostrych kolorków bardzo fajne.
Seria z Jerozolimy bardzo udana. Szczególnie 106 przypadło mi bardzo do gustu. Brawo za ciekawy pomysł :roll:
Lofoty fajne.. masz moze cos z Bergen i okolic?
Lofoty fajne.. masz moze cos z Bergen i okolic?
no niestety... ominęliśmy te tereny, bo gnaliśmy na NordKapp... ale Bergen i najwyższe fiordy mam w planach w najbliższej przyszłości...
no niestety... ominęliśmy te tereny, bo gnaliśmy na NordKapp... ale Bergen i najwyższe fiordy mam w planach w najbliższej przyszłości...
Po obejrzeniu Twoich zdjęć kusi mnie Norwegia, tym bardziej, że bilety lotnicze do Oslo są od 15 zł (http://book.wizzair.com/Default.asp?slid=clear&language=PL&) (np. z Wrocławia).
Czasem zaglądam i przeglądam .Ale Skandynawia mnie urzekła, pewnie dlatego że wybieram się tam od dawna wciąż przekładając na kolejny rok - bardzo przyjemne te Twoje fotki i dobrze je się ogląda
...ale Bergen i najwyższe fiordy mam w planach w najbliższej przyszłości...
Byłam, widziałam i polecam, bo naprawdę warto :roll:
Po drodze do Bergen jest Stavanger tez warte zobaczenia...
Po obejrzeniu Twoich zdjęć kusi mnie Norwegia, tym bardziej, że bilety lotnicze do Oslo są od 15 zł (http://book.wizzair.com/Default.asp?slid=clear&language=PL&) (np. z Wrocławia).
Byłam, widziałam i polecam, bo naprawdę warto :roll:
Po drodze do Bergen jest Stavanger tez warte zobaczenia...
wierzcie mi... ja przez długi czas przekładałam wyjazd w tamte strony ze względów finansowych (drogo tam niemiłosiernie) ale też z powodu swojej ciepłolubności (wolałam ciepłe piaski południa)... ale jak w końcu pojechałam to teraz mam permanentne pragnienie powrotu tam jak najszybciej i zobaczenia jak najwięcej...:) mam nadzieję, że los będzie łaskawy :)
wierzcie mi... ja przez długi czas przekładałam wyjazd w tamte strony ze względów finansowych (drogo tam niemiłosiernie) ale też z powodu swojej ciepłolubności (wolałam ciepłe piaski południa)... ale jak w końcu pojechałam to teraz mam permanentne pragnienie powrotu tam jak najszybciej i zobaczenia jak najwięcej...:) mam nadzieję, że los będzie łaskawy :)
Może założysz osobny wątek-poradnik dotyczący wyjazdu do Norwegii - ceny, fajne noclegi itp. :)
a tymczasem powrót do ciepłego Izraela... :)
dziś coś z Masady - starożytnej twierdzy położonej na szczycie samotnego płaskowyżu na wschodnim skraju Pustyni Judejskiej nad Morzem Martwym. Założona przez Heroda w latach 37-31 p.n.e, w roku 66 n.e. została zajęta przez zelotów.
Była jednym z ostatnich punktów oporu przeciw Rzymianom, broniła się ok 3 lat a gdy sytuacja stała się beznadziejna pozostali obrońcy popełnili samobójstwo.
Masada jest symbolem heroicznego oporu, aż do końca.
Na jej ruinach żołnierze izraelscy składają przysięgę wojskową.
110 - kolejka na Masadę
111 - widok z Masady... czy ktoś też widzi lwa?
112 - strażnicy Masady
i zdjęcie z galerii przedstawiające widok z Masady na Morze Martwe
Masada (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-40553)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2010/02/thumb_masada_s-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-40553)
Może założysz osobny wątek-poradnik dotyczący wyjazdu do Norwegii - ceny, fajne noclegi itp. :)
aż takim ekspertem nie jestem... na pewno są na forum osoby, które by wiedziały na ten temat znacznie więcej...:)
nooo, może jak wrócę po następnej udanej podróży do Norwegii... ;)
Zdjęcie "Masada" mnie urzekło. Piękna panorama.
Wracając to tematyki norweskiej to Bergen i okolice podobały mi się ale bez szaleństwa, myślę , że Lofoty to dużo atrakcyjniejszy kierunek. Oglądałam te okolice z łodzi, być może ten sposób podróżowania mnie po prostu ograniczał do pewnego "rewiru". Natomiast widoki z auta- kiedy podróżowaliśmy do Bergen były bajeczne. Im wyżej na mapie tym piękniej podobnież :grin: No i ceny w Norwegii to kosmos! Hot dog na stacji benzynowej ok 32 zł!
Masada fajna... widok na kolejke z takiej perspektywy swietny.
Hmm zdjęcia z Masady mają "troszkę" podciągnięte kolorki - nieprawdaż?