Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : moje spojrzenia...

Strony : 1 [2]

ainenna
22.02.10, 21:22
Hmm zdjęcia z Masady mają "troszkę" podciągnięte kolorki - nieprawdaż?

prawdaż...:-P ale przysięgam, że niewiele... :)

Lolita
22.02.10, 21:26
Ostatnie 3 zdęcja z Masady bardzo udane msz. Zwłaszcza to z kolejki, aż dech zapiera (ale to może przez mój lęk wysokości :wink:).

grizz
22.02.10, 22:28
prawdaż...:-P ale przysięgam, że niewiele... :)

ale za dużo... zgubiłaś ten wypalony, wypłowiały klimat tamtego miejsca.

masakrer
22.02.10, 22:34
Niech pierwszy rzuci kamieniem ten kto nigdy nie podciagnal kolorkow :wink:

Roba66
22.02.10, 22:43
Masada świetna, masz może ślady rzymskich obozowisk i rampę, po której zdobyli wzgórze?
Vis a vis Masady jest najwęższa część morza Martwego, w tym miejscu w latach 80. i 90. XX w. najczęściej z Jordanii przenikali do Izraela terroryści.

ainenna
22.02.10, 22:45
ale za dużo... zgubiłaś ten wypalony, wypłowiały klimat tamtego miejsca.

hmmm... jak o tym myślę to może masz rację ... ale surowe zdjęcie jak dla mnie było zbyt wypłowiałe i niewiele miało jakiegokolwiek klimatu... podciągnęłam kolory na tyle jak mi się wydawało, że to miejsce pamiętam... może zapamiętałam to źle... to trochę subiektywne i czas robi swoje...

wanilia
22.02.10, 22:51
Mnie podoba sie w tej formie którą podałaś- ale tak po prostu lubię.
Ile osób tyle będzie opinii- idż swoją drogą :grin:

Piotr Grześ
22.02.10, 22:53
W wielką ciekawością nadrobiłem zaległości. Wiele pięknych zdjęć. Te z Lofotów mnie urzekły. Mam wielką ochotę tam się wybrać.

yac
22.02.10, 23:32
Może założysz osobny wątek-poradnik dotyczący wyjazdu do Norwegii - ceny, fajne noclegi itp. :)

W wielką ciekawością nadrobiłem zaległości. Wiele pięknych zdjęć. Te z Lofotów mnie urzekły. Mam wielką ochotę tam się wybrać.

http://www.forumnorwegia.net/viewforum.php?f=2

ainenna
22.02.10, 23:50
Masada świetna, masz może ślady rzymskich obozowisk i rampę, po której zdobyli wzgórze?
Vis a vis Masady jest najwęższa część morza Martwego, w tym miejscu w latach 80. i 90. XX w. najczęściej z Jordanii przenikali do Izraela terroryści.

specjalnie dla Ciebie 113 i 114... średnie ujęcia mi się wydaje ale lepszych nie mam :(
pozostałości rampy i ślady jednego z rzymskich obozowisk...

Roba66
22.02.10, 23:58
specjalnie dla Ciebie 113 i 114... średnie ujęcia mi się wydaje ale lepszych nie mam :(
pozostałości rampy i ślady jednego z rzymskich obozowisk...
Pięknie dziękuję.
Moje przy Twoich są koszmarne :)

waruga
23.02.10, 00:07
Piekne widoki....

Wiejo
23.02.10, 09:01
Ciekawe widoki z Izraela i wszystkie uważnie pooglądałem. Utkwiło mi w pamieci zdjecie z widokiem Jerozolimy i niosący krzyż. Seria z widoków Masady świetna.

ainenna
26.02.10, 18:28
dzięki bardzo za odwiedziny w moim wątku...:)
po krótkiej przerwie spowodowanej brakiem internetu w domu wracam do Izraela...
115,116 - motywy Jerozolimskie
117,118 - Nazaret, Bazylika Zwiastowania

NightCrawler
26.02.10, 18:35
W 106 straszne ziarno się zrobiło. Miejsce aż się prosi od zrobienia czymś szerokim "od dołu".
108 - fajne, ale minimalnie bym przyciął lewą, żeby zachować symetrię.

waruga
26.02.10, 18:49
Podoba sie 118.Nazaret, Bazylika Zwiastowania...architektura ciekawa...

Tomashhh
26.02.10, 19:29
118 cudo:grin:

ainenna
26.02.10, 21:02
W 106 straszne ziarno się zrobiło. Miejsce aż się prosi od zrobienia czymś szerokim "od dołu".
108 - fajne, ale minimalnie bym przyciął lewą, żeby zachować symetrię.

116 - ano ziarno jest i strasznie mnie drażni ale ujęcie mi się podobało... próbowałam się tego ziarna pozbyć ale i tak sporo zostało :(... no i niestety nic szerokiego nie miałam ze sobą :(
118 - jak cięłam wydawało mi się, że tnę dobrze ale rzeczywiście troszkę bardziej by było lepiej...:) ...masz oko swoją drogą :)

e-510
26.02.10, 22:07
... średnie ujęcia mi się wydaje ale lepszych nie mam :(...

No,średnie...Ich średniość polega na tym,że jest tu wszystko i nic. ;)
pozdr.

Lolita
26.02.10, 23:41
117... bardzo mi się podoba. Na drugim miejscu 118 i nic bym nie przycinała :wink:

ainenna
27.02.10, 20:36
a dziś mam kilka motywów znad jeziora Galilejskiego... :)

waruga
27.02.10, 21:04
Podoba sie 120. oraz 122.

e-510
27.02.10, 21:31
a dziś mam kilka motywów znad jeziora Galilejskiego... :)

Najciekawsza łódka a najmniej palma.
Budynek niezbyt fortunnie zakomponowany między drzewami i wystającą palmą z tyłu.W tego rodzaju fotografii (parki krajobrazowe np.),przydałoby się zadbać o detale takie jak perspektywa.
Na 121 zastosowałbym pionowy kadr.

Ale tam,to przecież nie kurs praktycznej fotografii,co ja tam będę Ci wskazówek udzielał. :)

Pozdrawiam.

ainenna
27.02.10, 21:46
Ale tam,to przecież nie kurs praktycznej fotografii,co ja tam będę Ci wskazówek udzielał. :)

e-510 - Twoje wskazówki są zawsze bardzo mile widziane - nie rezygnuj proszę :)
Opinie i rady innych osób są cenne. Ciekawi mnie jak inni postrzegają moje zdjęcia...:) Więc jeżeli ktoś ma ochotę czy to pochwalić czy też "poznęcać się" nad moimi pracami... zapraszam serdecznie... :grin:

ainenna
28.02.10, 21:06
no to może coś z Jordanii...
124,125,126 - widoczki z Gerazy - pozostałości rzymskiego miasta, świetnie zachowane... pozostali tam nawet rzymscy żołnierze i są organizowane wyścigi rydwanów (niestety nie udało mi się tego zobaczyć)... :)
127 - Amman, wzgórze Cytadeli

Lolita
28.02.10, 21:32
124 (brama) i 127 (wzgorze Cytadeli) najbardziej udane msz :roll:

Wiejo
28.02.10, 21:53
Dzieki Tobie mam ładną podróż nie wychodząc z domu. Z ciekawością i zainteresowaniem przeglądam Twoje zdjęcia z fascynującej podróży.

helmuth
28.02.10, 22:26
Ładna symetria 121, szkoda że drzewa zasłaniają prawie cały budynek.
Mnie osobiście, 124 najbardziej przypadło do gustu.
Niemniej każde ciekawe, pozwala za darmo zwiedzić ciekawe miejsca :)

masakrer
1.03.10, 01:01
Dla mnie z ostatniej wrzutki tez najbardziej udana brama.
Dzieki Tobie mamy podroz za jeden usmiech :grin:

NightCrawler
1.03.10, 01:03
Zgadzam się w 100%. 124 najlepsza z tej serii.

waruga
1.03.10, 11:52
124. oraz 126. jak dla mnie...

jarmana
1.03.10, 18:58
Wpadłąm znów tu gdzies przez przypadek, cały czas przeszukując i poznajac to forum i spodobały mi się fotki i perspektywa zwiedzenia świata bez wysiłku :wink: więc też się może wypowiem. Sporo tu świetnych zdjeć w różnych seriach, a z tych ostatnich chyba nie będe zbyt oryginalna ale najbardziej podoba mi się 1 i 4 tzn brama i ręka (nie pamietam już numerów, a są na poprzedniejs tronie więc nie zaglądam) chociaz inne tez sa interesujące.
Pozdrawiam wszystkich

Roba66
4.03.10, 12:50
Dawno nie zaglądałem tu, nadrabiam zaległości.
Po kolei: bardzo ładne 117 i 118, szczególnie to ostatnie.
Znad jeziora Galilejskiego: łódka.
Z Jordanii - obie bramy.
Pozdrawiam

nevra
8.03.10, 00:19
124 i 126. :) 127 coś za mało ostre, oprócz ręki ostrzyłabym też kolumny.

ainenna
9.03.10, 21:40
nevra, 127 nie do końca jest takie jak mi zależało... Ty być widziała bramę bardziej ostro ja bym wolała ją bardziej rozmytą... wyszło niestety pół na pół...;)

dziś mam kilka widoczków z samolotu... może komuś się spodoba... :)
128 - widok na pustynię Negev a reszta to widoczki samolotowe podczas zachodu słońca

Wiejo
9.03.10, 21:49
128 na pierwszy rzut oka jakby serduszko na pierwszym planie w ksieżycowym krajobrazie, 129 ładne chmurki które przypominają spływającą krę, 130 ulotne chmurki i stała wysepka. Te tzry bardzo się podobają i są ładne. Ostatnie korci barwą ale jakieś takieś niedopowiedziane.

waruga
9.03.10, 23:30
Jak dla mnie 128. podoba sie najbardziej...

e-510
9.03.10, 23:40
Bardzo ciekawa ta ostatnia seria.Serducho najlepsze. :)

Tomashhh
9.03.10, 23:40
mnie chyba tez 128 najbardziej sie podoba, ale reszta tez jest MZ porownywalnie kuszaca i do konca nie wiem, ktore sa najlepsze... a moze wszystkie?:) bo wrzutka bardzo mila:)

toko
10.03.10, 12:43
Cała seria udana, najlepsze 128.

Lolita
10.03.10, 13:14
Nic nowego nie powiem - 128 naj naj. Świetnie wypatrzone :roll: Wogóle cała seria "samolotowa" fajna, no może 131 ciutke w oczka razi :wink:

ainenna
20.04.10, 18:22
jest znów trochę wiosny... to poszłam na spacer i wyszło z tego kilka zdjęć...:) może się spodobają...
132-135 - widoczki wałbrzyskie - 132 nasza góra Chełmiec...
136-138 - lokalna fauna..;)

Tomashhh
20.04.10, 18:34
fajne widoczki (nr. 2 i 3 przeostrzone chyba:roll:) ptaszek najbardziej wpadl mi w oko, ale z obrobka bym jeszcze powalczyl, jasniej go troche przedstawil, podkolorowil i troszke kontrastu wiecej:) wrzutka pozytywna:)

waruga
20.04.10, 18:40
Jak dla mnie to 5. oraz 6.

e-510
21.04.10, 21:44
jest znów trochę wiosny... to poszłam na spacer i wyszło z tego kilka zdjęć...:) może się spodobają...
132-135 - widoczki wałbrzyskie - 132 nasza góra Chełmiec...
136-138 - lokalna fauna..;)

Z tej serii najbardziej udało Ci się z motywem wodnym. ;)
Pozdrawiam.

Wiejo
21.04.10, 21:48
Miałaś ładne widoczki na spacerku i z widoków najbardziej podoba sie 135 z rzeczką i kościółkiem na padórku, wróbelek na 136 sympatyczny podobnie jak żabka na 138. Trzeba cześciej na spacerki chodzić i formę do Kielc szykować.

ainenna
26.05.10, 19:52
Wiosenny zlot OC w Kaczynie niestety szybko się skończył ale na szczęście zostało dużo miłych wspomnień i trochę fotek, którymi chciałabym się podzielić z tymi co nie dotarli... trochę zdjęć jest w galerii zlotu ale nie wszystkie...:)

na początek kilka fotek z samego Kaczyna, bardzo urokliwego miejsca...:)

waruga
26.05.10, 20:21
Fotki druga oraz trzecia ladne.

Wiejo
26.05.10, 21:00
Przemiłe widoki. Chadzałem tymi ścieżkami z Dziadkiem i jego Kolegą, Witią. Patrząc na zdjęcia przypominają się rozmowy i ten wspaniale spędzony czas.

ainenna
26.05.10, 22:07
Oj jak mi szkoda, że wtedy z Wami nie poszłam... lenistwo zwyciężyło... następnym razem mnie obudźcie proszę... :)

kowalikster
26.05.10, 23:31
Kaczyn 2 i 5 bardzo mi się podobają. Siedząc przed komputerem w mieście i oglądając te dwa zdjęcia można poczuć spokój wsi i powolne życie jakie tam biegnie. Ewentualnie przerwane szczekaniem psa i krzykiem pani Krysi pedałującej na rowerze jak ją pies za nogawkę chwyta :)

ainenna
27.05.10, 08:18
dokładnie taki spokój tam panuje...:) w ciszy niedzielnego poranka słychać było tylko śpiew ptaków, szum rzeczki i poszczekiwanie psów...sielanka...:) trochę szkoda, że nie mieliśmy czasu zostać tam choć jeden dzień dłużej, posiedzieć w samym Kaczynie, zatopić się maksymalnie w tym spokoju...

paluszek1
28.05.10, 13:15
Fotka nr 2 bardzo fajna. Cisza, spokój. Ale widać, że zerwałaś się bladym świtem, żeby ją zrobić:mrgreen:

ainenna
28.05.10, 14:09
blady świt to już nie był...;) mam nawet wrażenie że byłoby lepiej gdybym wstała choć półgodziny wcześniej...:)

e-510
28.05.10, 18:46
na początek kilka fotek z samego Kaczyna, bardzo urokliwego miejsca...:)

Fajne motywy,szkoda trochę,że światło miałaś takie mało fotograficzne. ;)
Pozdr.

nevra
2.06.10, 18:49
133 przeostrzone, 134 mi się widzi i ptaszyna. :)

Z drugiej serii sympatyczne jest 141.

yac
3.06.10, 00:33
dokładnie taki spokój tam panuje...:) w ciszy niedzielnego poranka słychać było tylko śpiew ptaków, szum rzeczki i poszczekiwanie psów...sielanka...:) trochę szkoda, że nie mieliśmy czasu zostać tam choć jeden dzień dłużej, posiedzieć w samym Kaczynie, zatopić się maksymalnie w tym spokoju...

Jak to czytam i oglądam to dochodzę do wniosku że się wygłupiłem z tą "amazonką" / Ezier -jak to czytasz to nie do Ciebie piję ,Ty zostałeś mianowany naczelnym kaowcem olyklubu/
jak zlot to zlot a nie rozjeżdżanie się po kątach

ainenna
11.11.10, 22:54
nastał moment coby odświeżyć swój zaniedbany wątek... na początek trochę londyńskich obrazków i efekty zabawy z HDRem... czy udane? hmm... liczę, że mi powiecie...:)

143-145 - okolice Parlamentu
146-147 - parkowe wiewóry

ainenna
12.11.10, 15:32
dziś następne...:)
148 - London Eye
149 - warta pod Pałacem Buckingham

koniaczek
12.11.10, 15:36
146 - super

wanilia
12.11.10, 21:32
No jestem pod wrażeniem !!!
świetnie 143 i dwie ostatnie rewelacja. Ciuteńkę mniej tego a'la hdrka , naprawdę minimalnie mniej i będzie extra klasa. (w 143 troszkę mniej nasycenia niebieskiego nieba, żeby nie odwracało uwagi od architektury)
Pozdrawiam :)

helmuth
12.11.10, 22:31
Moją uwagę przykuły na dłużej, 145 i 148.
Pierwsze, kadrowałbym ciut inaczej- dwa kroki w lewo aby pierwsza latarnia przesunęła się bliżej prawej krawędzi zdjęcia. Myślę, że "wachlarz" z latarni, lepiej by się prezentował.
Drugie troszkę ocieplić i będzie super :)

ainenna
13.11.10, 13:10
dzięki bardzo za uwagi... helmuth masz rację co do tej foty z latarniami, kawałek w bok i byłoby lepiej... nawet chciałam tak zrobić ale wtedy właziła mi w kadr jakaś pierdoła, dlatego zostawiłam to tak... wrócę tam kiedyś i poprawię...:)
wanilia - no może masz rację, że te HDRy trochę są za bardzo HDRy... niestety mam słabość to tego typu zdjęć i mogę przegiąć nawet nieświadomie ;) niebo rzeczywiście nieco za intensywne... ech ta moja miłość do niebieskiego...:)... muszę się pilnować... :)

ainenna
13.11.10, 22:15
kilka następnych fotek....:)
150 - Richmond Park
151-153 - Tower

wanilia
13.11.10, 23:25
Drugie do wyprostowania- Helmuth coś zaradzi by wygrać z krzywiznami :grin:- bo jest naprawdę świetne- kompozycyjnie i kolorystycznie.
Jestem pod wrażeniem fotek , które przywiozłaś. Dostaję rumieńców jak przypomnę sobie ,co przywiozłam z W.B. gdy byłam tam 4 lata temu.:oops:
Świetna robota.:grin:

helmuth
14.11.10, 00:29
Dostaję rumieńców jak przypomnę sobie ,co przywiozłam z W.B. gdy byłam tam 4 lata temu.:oops:O rany! Co to było? :-P
Krzywizny są tak proste, że ainenna sama da radę (jak będzie chciała :wink:).
Drugie widziałbym w poziomie :roll:, natomiast to które wstawiłaś do galerii, wydaje mi się za białe/zimne/blade. Drugie jest robione w tym samym obiekcie (tak myślę :roll:) a jest jakieś "żywsze", chociaż też jakieś wyprane z kolorów. Albo mury są takie białe albo to efekt Twojej obróbki.
Drzwi w kwiatach fajne. Zastanawiam się tylko nad cięciami przez okna- nie lepsze byłyby całe?

ainenna
14.11.10, 01:29
Dzięki za uwagi...:) zimne kolory to moja obróbka, taką miałam wizję..;)... przerobiłam zdjęcie na poziome i chyba rzeczywiście jest lepiej... oryginalnie robiłam w pionie, bo nie chciałam zahaczyć o barierkę a ludzi tam tyle, że trudno było znaleźć kawałek wolnej przestrzeni...taki urok Londynu...;)

Co do krzywizn to ja bym chętnie posłuchała rad od profesjonalisty a helmuth Ty jesteś tu mistrzem... mam z tym problem ze względu na astygmatyzm, niewielki ale pewnych rzeczy po prostu nie widzę... może znasz jakieś "sztuczki", które by mogły pomóc?

helmuth
14.11.10, 22:24
Co do krzywizn to... mam z tym problem ze względu na astygmatyzm, niewielki ale pewnych rzeczy po prostu nie widzę... może znasz jakieś "sztuczki", które by mogły pomóc?Zwykle widzę "krzywość" w zdjęciach architektury ale czasem nie jestem pewny i wtedy zdaję się na technikę :wink:
W połowie zdjęcia ustawiam prowadnicę pionową. Zwykle w pobliżu jest jakaś pionowa krawędź albo linia okien. Już mam do czego porównać "pionowość" tej krawędzi, więc jeśli jest krzywo to obracam zdjęcie tak aby tę krawędź ustawić równolegle do prowadnicy.
Teraz perspektywa- jeśli chcę ją skorygować.
Stawiam następne, dwie pionowe prowadnice w pobliżu krawędzi zdjęcia. Jak daleko od krawędzi to zależy od tego co jest na zdjęciu. Ważne, żeby prowadnice były w podobnych odległościach od krawędzi zdjęcia. Pokazują, czy obiekt na zdjęciu się "wali", czy "rozłazi". Koryguję, ciągnąc na zewnątrz (używając narzędzia perspektywa), górne lub dolne narożniki.W załączniku, pokazałem jak to wygląda na Twoim zdjęciu z armatami.
Środek jest w pionie, natomiast boki lekko zbiegają się ku górze. Można to naprawić, ciągnąc lekko narożniki na zewnątrz.
Pamiętaj tylko o umiarze :-P
Pion w architekturze jest ważny i należy go prostować, natomiast prostowanie zbieżności, czasem daje efekt karykaturalny. :grin:

ainenna
14.11.10, 22:36
helmuth... wielkie dzięki... przy takiej metodzie rzeczywiście to widać... używałam siatki aby sprawdzić krzywizny ale nie zawsze się to u mnie sprawdzało... te prowadnice dają większą przejrzystość... będę próbować do skutku... jeszcze raz dziękuję :grin:

helmuth
14.11.10, 22:47
... używałam siatki aby sprawdzić krzywizny ale nie zawsze się to u mnie sprawdzało... Też zaczynałem od siatki ale po jakimś czasie zacząłem tak kombinować (dla ułatwienia :-P) z parametrami siatki, że ich ustawienie zajmowało mi strasznie dużo czasu. Wyszło mi, że szybciej i praktyczniej będzie jak sobie ustawię przykładnice tam gdzie chcę. :grin:

ainenna
14.11.10, 22:55
jak to mówią na proste rozwiązanie czasem najtrudniej wpaść...:)

nataszach
21.11.10, 11:29
Witaj :)
Bardzo ale to bardzo podoba mi się zdjęcie z drzewami - taki miły, sielski krajobraz na tle niespokojnego nieba :) Aż dłonie świerzbią bo wyciągnąć pędzle, farby i przenieść to na płótno :) Reszta- fajne, ciekawe miejsca, ładne, przyjemne kolory, z ostrością chyba tylko coś nie tak.
Pozdrawiam

ainenna
26.03.11, 23:08
nadszedł czas na trochę wspomnień z Maroka...
na początek nietypowo... dworzec kolejowy w Marakeszu... w porównaniu nasze wypadają blado..;)

dworzac kolejowy w Marakeszu... (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-52958)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/03/dworzec_marakesz_sJPG-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-52958)

Muminek
26.03.11, 23:30
Dworzec bardzo ładnie się prezentuje, takie cudeńko architektoniczne. Pozdrawiam

waruga
27.03.11, 00:07
Noce spojrzenie na dworzec w Marakeszu... moc swiatel dodaje budowli uroku, swietne miejsce.

Quentin35
27.03.11, 01:38
No a już myślałem, że tylko jedno z Was robiło zdjęcia a drugie....tachało plecaki ;)
Patrząc na te zdjęcia coraz bardziej korci mnie by wybrać się tam z córą :)
A dworzec faktycznie prezentuje się okazale.

ainenna
27.03.11, 17:59
No a już myślałem, że tylko jedno z Was robiło zdjęcia a drugie....tachało plecaki ;)
Patrząc na te zdjęcia coraz bardziej korci mnie by wybrać się tam z córą :)
A dworzec faktycznie prezentuje się okazale.

Nie dałam się wrobić w tachanie plecaków...;) Puchatek miał gorzej tym razem, bo tachał cały swój plecak ze sprzętem a ja zabrałam ze sobą swojego PEN-a i na luzie, baz wysiłku przemierzałam te przepiękne rejony południa Maroka... ;)
Maroko naprawdę warte zobaczenia... zaskoczyło mnie pozytywnie... w porównaniu z innymi krajami arabskimi, np. Egiptem jest tam naprawdę czysto... bez wielkich obaw można też coś zjeść na mieście...:) a jedzenie proste ale naprawdę smaczne... proste może poza Marrakeszem, bo tam na Placu Dżamaa al Fina to wybór niebywały...:)
Widoki zapierały dech... a ten dworzec kolejowy to naprawdę perełka... :)

A poniżej widoczki:
154 - pusta droga przez pustynne górzyste tereny
155 - dzieci, które zawsze pojawiały się znikąd i chciały cukierki... :)

Lolita
27.03.11, 18:13
Dworzec bardzo mi się podoba. Zazdraszczam podróży i towarzysza :wink:

ainenna
27.03.11, 21:17
i jeszcze jedno z galerii...

marokańskie drzwi... (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-52988)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/03/drzwi_s-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-52988)

masakrer
28.03.11, 00:58
Hej! Kapitalna podroz i piekne widoczki.
Sama sie zastanawiam czy nie wybrac sie tam w tym roku, w koncu to po sasiedzku. :grin:

helmuth
30.03.11, 20:55
Drzwi podobają mi się, bardzo ładne kolory. Przyciąłbym nieco górę.
Zdjęcie wygląda jakby robione szerokim kątem- chyba za blisko podeszłaś :roll:
Natomiast dworzec jest super (architektura :-P) ale kadrowałbym ciaśniej i bardziej wyostrzył.
Coś takiego:

ainenna
30.03.11, 21:10
Drzwi podobają mi się, bardzo ładne kolory. Przyciąłbym nieco górę.
Zdjęcie wygląda jakby robione szerokim kątem- chyba za blisko podeszłaś :roll:
Natomiast dworzec jest super (architektura :-P) ale kadrowałbym ciaśniej i bardziej wyostrzył.
Coś takiego:
Drzwi bardzo mi się podobały, było świeżo po deszczu, co dodatkowo nasyciło kolory. Fakt, że byłam blisko ale inaczej nie było możliwości. To było takie małe patio z ogrodem i za plecami miałam palmę...:) Zostawiłam górę aby ten pionowy "kabel" nie był taki "znikąd" ale chyba masz rację, może powinno być ciaśniej... jak poniżej....
co do Dworca to jak przycinałam zdjęcie to już miałam wrażenie, że za ciasno... ;) chciałam go jak najwięcej pokazać, ale z boku było za dużo różności i wolałam je "wyciąć"...;)

helmuth
30.03.11, 21:27
Zostawiłam górę aby ten pionowy "kabel" nie był taki "znikąd" ...Lepszy krótki "kabel" znikąd (chociaż można go stempelkiem ;)), niż długi, poziomy i bardzo rzucający się w oczy :)

Dworca to jak przycinałam zdjęcie to już miałam wrażenie, że za ciasno... ;) chciałam go jak najwięcej pokazać, ale z boku było za dużo różności i wolałam je "wyciąć"...;)Czasem wszystkiego nie da się pokazać. Trzeba wtedy coś wybrać ;)
MZ, w Twoim kadrze i tak znalazło się za dużo różności odwracających uwagę od najciekawszego, czyli od wejścia. Jednak ja nie byłem tam na miejscu i widzę tylko Twoje zdjęcie :-P

ainenna
3.05.11, 20:56
W długi majowy weekend, zanim spadł nam śnieg, udało nam się odwiedzić zoo w Dvur Kralove w Czechach. Muszę przyznać, że zoo bardzo fajnie zorganizowane, sporo przestrzeni, fajne zwierzaki...:) nawet się udało kilka sensownych fotek zrobić, więc postanowiłam się nimi z Wami podzielić...:)
Na początek kilka kotków...mrrrr....:) i coś z piesowatych..;)
poniższe w galerii...:)
koteczek...wrrrrr.... (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-53924)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/05/panera1_s-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-53924)

LeonAmator
3.05.11, 21:55
Tygrys jakiś taki zrezygnowany.

ainenna
3.05.11, 22:01
Tygrysa w ogóle trudno było namierzyć. Obchodził swój wybieg dookoła i się chował. To pewnie dlatego, że go odcięli od rodziny. Na innym wybiegu była tygrysica z małym a ojciec sam został dla bezpieczeństwa maleństwa. Pewnie dlatego taki zrezygnowany...;)

ainenna
4.05.11, 17:24
a dziś troszkę ptaszków i lemury..:)

waruga
4.05.11, 18:19
Flamingi piekne.

Saboor
4.05.11, 18:21
Tygrys może i smutny, ale i tak piękny.

witia
4.05.11, 18:27
Jak "dla mnie" - 157 i 161 - świetne.
Pozdrawiam.

ainenna
5.05.11, 20:00
no i jeszcze kilka zwierzaków...:)

waruga
5.05.11, 20:16
Fajne kadry rodzinne i nie tylko. Zwierzaki zapozowaly swietnie.

LeonAmator
5.05.11, 20:48
Zwłaszcza zebry :grin:

jurec
5.05.11, 20:52
Chyba tańczą razem ze słoniem z cyrku - urocze.

Lolita
6.05.11, 08:51
Zwierzaki super. Zwłaszcza słonik i maliutkie małpiątko :wink:

Saboor
6.05.11, 11:35
Witaj ainenna!

Fajna wrzuta! Z naciskiem na: barwną inaczej rodzinkę, słonia "podaj łapę", i surykatkę.
Tresowałaś to towarzystwo, że tak Ci pozuje??:grin:

Pozdrawiam
Ja

ainenna
6.05.11, 19:49
dzięki za wizyty...:) słoń rzeczywiście był chyba z cyrku, bo zrobił kilka takich sztuczek...:).... reszta nie była tresowana, chyba mnie polubiły po prostu...;)

psl
6.05.11, 21:23
To Ci słoń "przypozował". Niech go diabli :wink:

ainenna
25.08.13, 18:02
Tak zaniedbałam mój wątek, że zapomniałam, że go mam ;)
...ale cóż, chyba nadszedł czas co nieco odświeżyć...
Miałam przyjemność odwiedzić ostatnio Czarnogórę i z tego to miejsca są poniższe foty...
Może komuś się spodoba... jak nie zdjęcia to może chociaż Czarnogóra... ;) naprawdę warto ją odwiedzić...:)
1 - widok na rzekę Pivę
2 - rzeka Piva (dobrze brzmi)
3 - małe kaskady przy rzece Tara
4 - poranek na plaży w Barze
5 - widok na Stary Bar

Saboor
25.08.13, 18:04
Tak zaniedbałam mój wątek, że zapomniałam, że go mam ;)/.../
Nareszcie! Te mi się podobają:
1 - widok na rzekę Pivę
2 - rzeka Piva (dobrze brzmi)
Jeszcze!

ainenna
25.08.13, 18:13
Będzie jeszcze niebawem... pracuję nad tym... :) dzięki za wizytę

helmuth
25.08.13, 20:00
Trochę przeszkadzają te gałęzie w PD.
Jaki filtr był tu użyty do rozmycia (MZ trochę za mocny ale nie przejmuj się moją opinią ;))?

ainenna
25.08.13, 21:07
Trochę przeszkadzają te gałęzie w PD.
Jaki filtr był tu użyty do rozmycia (MZ trochę za mocny ale nie przejmuj się moją opinią ;))?

Gałęzie przeszkadzają - zgadzam się, ale nie miałam specjalnie jak usunąć a było ich tam mnóstwo... więc zostawiłam jak było... :)
To robiłam w nieco bojowych warunkach - podczas przerwy na raftingu (co bardzo polecam przy wizycie w Czarnogórze)...ze sprzętu miałam tylko mojego PENa i podstawowy obiektyw 14-42 ... rozmycie powstało bez żadnych filtrów... tylko długi czas i stabilizacja na kamieniu... ;)

yac
25.08.13, 21:29
Czarnogóra faktycznie jest pięknym zakątkiem wartym odwiedzenia. Czekam na więcej :wink:

ainenna
25.08.13, 22:14
Obiecałam więcej i jest więcej... poniższa seria jest z jeziora Szkoderskiego.
To największe jezioro Półwyspu Bałkańskiego, ma zmiennie od 360 do 550 km2 - 2/3 należy do Czarnogóry, 1/3 do Albanii.
Jest tam mnóstwo wysepek i ma bogatą faunę - to jedno z nielicznych miejsc w Europie gdzie można spotkać pelikany - niestety nie widziałam, bo w sierpniu ponoć siedzą w Albanii ;)
na zdjęciu nr 9 wzgórza zwane przez miejscowych - Sophia Loren... nie wiem czemu ;)

petreq
25.08.13, 22:17
Ładna wrzutka. Podoba mi się. 2-ka i 4-ka to moje typy.

aga_piet
25.08.13, 22:35
Niezwykle fotogeniczne miejsca... Zachęcasz do odwiedzenia.

ainenna
25.08.13, 23:40
Niezwykle fotogeniczne miejsca... Zachęcasz do odwiedzenia.
Miejsca bardzo fotogeniczne - wysokie góry nad samym morzem, głębokie kaniony rzeczne, wysepki w zatokach i na jeziorze... ech...widoki mnie "zabijały" na każdym kroku... szczerze muszę przyznać, że Czarnogóra wygrała u mnie z Chorwacją...
Niestety standardowe odczucie po powrocie do domu i zgraniu zdjęć na kompa - foty nie oddają tego całego uroku - ale mam nadzieję, że chociaż część się udało uchwycić.
Naprawdę warto było tam pojechać... państwo "młode turystycznie", sporo dzikości, "europa zachodnia" jeszcze tam zbytnio nie bywa, przez co ceny przystępne... ludzie bardzo przyjaźni, jedzenie rewelacja - najbardziej objadłam się serem bałkańskim i oliwkami :), wiele pięknych miejsc do odwiedzenia, aktywny wypoczynek też możliwy ... polecam rafting na rzece Tara - nadaje się dla początkujących i jest bardzo dobrze zorganizowany...

Mam tych fotek jeszcze trochę... jutro następny set powinien być... :)
Dobrej nocy wszystkim :)

helmuth
25.08.13, 23:48
Gałęzie przeszkadzają - zgadzam się, ale nie miałam specjalnie jak usunąć a było ich tam mnóstwo...Nie wymagam, żebyś je usunęła. Tak tylko sobie marudzę :-P

... rozmycie powstało bez żadnych filtrów... tylko długi czas i stabilizacja na kamieniu... ;)W takim razie brawo!
Musiał to być naprawdę stabilny kamień :D

alnico
27.08.13, 03:38
Fajne widoki/zdjęcia, gratuluję wyjazdu.

Wesley
28.08.13, 01:23
Cacy fotki i cacy miejsce. Nie byłem na bałkanach ale chyba mnie zachęciłaś do wyjazdu na jesień :)

abir
28.08.13, 08:36
podobają mi się twoje zdjęcia. będę tu zaglądał:grin:

ainenna
28.08.13, 21:05
Dziękuję wszystkim za odwiedziny i miłe słowa :)... cieszę się, że Czarnogóra przypadła Wam do gustu :)... trochę się zawiesiłam z początkiem tygodnia ale mam dziś kilka nowych fotek... tym razem widoki podczas rejsu z Baru do Budwy... było co oglądać :)

voovoo2
28.08.13, 21:45
Fajne miejsce fajne fotki!

ainenna
31.08.13, 18:59
A poniżej już ostatnia wrzuta z Czarnogóry... ciąg dalszy rejsu Bar-Budva... ech było tam pięknie...:)

witia
31.08.13, 19:42
Pięknie tam :)
Z poprzedniej wrzutki mbsz - 2; 3; 4; 5.
Z poprzedzającej - 2
Zwierzaki świetne, ale foto ze "słoninką" - piękne.
Pozdrawiam.

Hom_er
31.08.13, 21:27
całkiem, całkiem fajne widoczki :)

Wesley
1.09.13, 20:19
Dwójka bardzo ok.Jedynka cacy ale ta beczka psuje fotę, trójka taka jakaś banalna się mnie wydaję. Generalnie ihmo ,fajne strzały i widać że nie zalegasz w łóżku do południa tylko szukasz rannych wrażeń . Się chwali się :)

ainenna
25.04.16, 15:30
Zaniedbałam ten mój wątek haniebnie a od 2013 tyle fajnych rzeczy mi się przydarzyło... ;)
Zlot na Kaszubach uzmysłowił mi, że głupio z mojej strony zaniedbywać fajne forum a tym samym kontakty ze świetnymi ludźmi, którzy tu urzędują...
Galeria jest miejscem na foty zwane "wow", a takich nie mam wiele, ale w swój wątek przecież mogę sobie wrzucać różne zdjęcia.. więc postanowiłam odkurzyć nieco swojej foto-historii... ;)
Na pierwszy rzut coś z wakacji 2014... trochę Londynu i UK...wrzuta pierwsza.

yamada
25.04.16, 15:36
Dwa ostatnie mi się bardzo podobają. I nie zapominaj wrzucać zdjęć częściej :)

ainenna
25.04.16, 15:40
Dwa ostatnie mi się bardzo podobają. I nie zapominaj wrzucać zdjęć częściej :)

Dziękuję i obiecuję poprawę :)

waruga
25.04.16, 15:53
Ostatnie bombowe.

Marek61
25.04.16, 16:23
Podobnie jak poprzednicy, dwa ostatnie z wskazaniem na ostatnie.:)

Seba
25.04.16, 16:36
Tak, niezły zestaw grający :wink:. Super zdjęcie.

Krakman
25.04.16, 16:46
I ja też potwierdzam - fajne.:grin:

Bodzip
25.04.16, 17:42
Ja się też dopominam o jeszcze :)

kolba
25.04.16, 17:54
Dwa ostatnie w mojej ocenie najlepsze z wrzuty.

DeWuTe
25.04.16, 20:54
Galeria jest miejscem na foty zwane "wow", a takich nie mam wiele, ale w swój wątek przecież mogę sobie wrzucać różne zdjęcia.. więc postanowiłam odkurzyć nieco swojej foto-historii... :wink:
Na pierwszy rzut coś z wakacji 2014... trochę Londynu i UK...wrzuta pierwsza.
I to jest bardzo dobry pomysł - miło popatrzeć na różne różności ze świata, jakie ludzie maja pomysły na to aby codzienność była przynajmniej ładniejsza.
:grin:

Muminek
25.04.16, 22:32
...Na pierwszy rzut coś z wakacji 2014... trochę Londynu i UK...wrzuta pierwsza.
Dwa ostatnie bardzo mi się spodobały. Pierwszy kadr interesujący, ktoś się nieźle napracował...

ainenna
26.04.16, 20:06
Dzięki bardzo za miły odzew :)
Muminku... te maki czerwone pod Tower to instalacja „Blood Swept Lands and Seas of Red” na 100 rocznicę pierwszej wojny światowej... maków było tyle ile poległych żołnierzy w I wojnie światowej - 888 246

Zgodnie z obietnicą, wrzucam dalej... dziś coś z Milton Abbas, Salisbury, Stonehenge i hobbitoński widok z hrabstwa Dorrset...;)

luzaczek82
26.04.16, 20:08
Z ostatniej sesji 2 ostatnie i z tej tak samo:grin:

Antares
26.04.16, 20:46
też obstawiam 2 i ostatnie:)

ainenna
27.04.16, 17:00
I jeszcze kilka wiejskich widoczków z Dorrset :)

kolba
27.04.16, 18:36
Ostatnie z przedostatniej wrzuty naj w mojej ocenie.

aga_piet
27.04.16, 18:55
Fajne miejsca. Zestaw grający rządzi :)

yamada
27.04.16, 19:02
też jestem za ostatnim i drugim. Stonehenge to coś co bardzo chce zobaczyć moja żona. Nie powiem że ja nie tyle, że wolałbym bym być tam o świcie i zachodzie słońca. Nie szukałem póki co informacji czy jest to możliwe, na razie mamy inne plany. Ale pewnie za jakiś czas będę chciał tę moją lepszą połowę tam zabrać.

ainenna
27.04.16, 19:32
też jestem za ostatnim i drugim. Stonehenge to coś co bardzo chce zobaczyć moja żona. Nie powiem że ja nie tyle, że wolałbym bym być tam o świcie i zachodzie słońca. Nie szukałem póki co informacji czy jest to możliwe, na razie mamy inne plany. Ale pewnie za jakiś czas będę chciał tę moją lepszą połowę tam zabrać.

Stonehenge niestety jest dość mocno "zagospodarowane"... wchodzi się przez centrum wycieczkowe a do samego kręgu można potem podejść albo podjechać autobusikiem... dookoła sporo różnego rodzaju ogrodzeń, do kamieni nie pozwalają podejść... nie pamiętam jak z godzinami otwarcia... ale wydaje mi się, że da się tam zakręcić na polach i wyczekać dobry moment... ja byłam z rodzinką i do tego padało... zdjęcie zrobione w sytuacji zastanej, ale lubię je, bo chmury nadały dramatyzmu scenie ;)

DeWuTe
27.04.16, 20:04
Stonehenge niestety jest dość mocno "zagospodarowane"... wchodzi się przez centrum wycieczkowe a do samego kręgu można potem podejść albo podjechać autobusikiem... dookoła sporo różnego rodzaju ogrodzeń, do kamieni nie pozwalają podejść... nie pamiętam jak z godzinami otwarcia... ale wydaje mi się, że da się tam zakręcić na polach i wyczekać dobry moment... ja byłam z rodzinką i do tego padało... zdjęcie zrobione w sytuacji zastanej, ale lubię je, bo chmury nadały dramatyzmu scenie ;)

Ale udało Ci się zminimalizować tabuny turystów i wyszło b.ładnie.
Niektóre zdjęcia tak jakby były lekko zmiękczone; czy to światło tak zagrało, czy też powinienem udać się do okulisty?
Ale całość podoba się - ładne ujęcia i dobre kadrowanie.
Pozdrawiam:grin:

yamada
27.04.16, 21:59
Fajnie byłoby gdybyś numerowała zdjęcia. Zamczysko fajne, drzwi czy co to tam jest też. Ostatnie faktycznie miękkie jest.

---------- Post dodany o 21:59 ---------- Poprzedni post był o 21:56 ----------

Dzięki za opis. Wychodzi na to, że niełatwo tam o świtaniu przebywać a może nawet i się nie da. Zobaczymy jak to będzie. Na razie skupiam się na planowanej wyprawie.

Bodzip
28.04.16, 08:49
Dzięki za opis. Wychodzi na to, że niełatwo tam o świtaniu przebywać a może nawet i się nie da. Zobaczymy jak to będzie. Na razie skupiam się na planowanej wyprawie.
Trzeba by ahuttę wysłać. Ostatnio się tam po wyspie plącze :)

ainenna
28.04.16, 18:49
Na koniec wspomnień z UK mam troszkę żywych stworzeń:
1. ptactwo spacerujące
2. pszczółka
3. czapla
4. osaczona wiewiórka
5. takie jedno selfie... jedyne udane w mojej karierze ;)

Pracuję nad metodą numerowania zdjęć... oto pięć pierwszych...

yamada
28.04.16, 19:58
Selfie udane bardzo :), wiewiór osaczony bardzo mi się widzi, fajne foto :) Jakieś takie niedzikie te stworzenia...:)

ainenna
28.04.16, 21:06
Selfie udane bardzo :), wiewiór osaczony bardzo mi się widzi, fajne foto :) Jakieś takie niedzikie te stworzenia...:)

Te mało dzikie stworzenia złapałam w londyńskich parkach, które uwielbiam odwiedzać :) oswojone z ludźmi,więc da się podejść bliżej niż normalnie

lisiajamka1
28.04.16, 21:12
Ciekawe zdjęcia, ostatnia seria bardzo mi się podoba :)

kolba
29.04.16, 06:17
Bardzo podoba mi się zdjęcie wiewiórki. Ładnie ją wypatrzyłaś.

ainenna
29.04.16, 17:51
Dzięki za to, że wpadacie i za miłe słowa :)
Ustaliłam numerację w końcu... 2016 rok wprowadza numerki od jedynki :) numer w nazwie pliku...
Na dziś coś z Torunia (22 do 24)...

helmuth
29.04.16, 19:48
Miło Cię znów widzieć :)

... Stonehenge...Tu akurat "zagrała" angielska pogoda.
Ze słonecznym niebem to byłoby nie to. Ciężkie chmury dodają nastroju temu tajemniczemu miejscu.

Na dziś coś z Torunia (22 do 24)...Na 23 wydaje mi się, że fragment panoramy jest niepotrzebny. To powinno być zdjęcie mostu (aparat bardziej w górę).
Panoramę pokazałaś na 24 ;)

ainenna
2.05.16, 20:18
Miło Cię znów widzieć :)
Tu akurat "zagrała" angielska pogoda.
Ze słonecznym niebem to byłoby nie to. Ciężkie chmury dodają nastroju temu tajemniczemu miejscu.
Na 23 wydaje mi się, że fragment panoramy jest niepotrzebny. To powinno być zdjęcie mostu (aparat bardziej w górę).
Panoramę pokazałaś na 24 ;)
Helmuth dzięki za odwiedziny i uwagi... :) panoramę przy moście zostawiłam, bo wydawało mi się, że dobrze jest pokazać gdzie most się kończy... może rzeczywiście niepotrzebnie... ;)

Dziś mam kilka z Rzymu... parę widoczków i coś dla koleżanek ;)

koronax
2.05.16, 20:30
Byłem w Rzymie kilka lat temu. Bardzo mi się podobało miasto. Choć straszne upały były.
Fajnie że masz coś dla koleżanek, tylko szkoda że nie masz nic dla kolegów :wink:

kolba
2.05.16, 21:15
23 i 24 bardzo dobre zdjęcia.

ainenna
2.05.16, 21:19
Byłem w Rzymie kilka lat temu. Bardzo mi się podobało miasto. Choć straszne upały były.
Fajnie że masz coś dla koleżanek, tylko szkoda że nie masz nic dla kolegów :wink:
Rzym piękny jest, choć tłumy tam straszne... wczesne wstawanie jest wskazane aby cokolwiek zobaczyć w spokoju lub pstryknąć :)
I upały w sezonie są spore, ja byłam w zeszłym roku we wrześniu i temperatura ok 30 stopni cały czas..
Przepraszam, że nie mam nic dla kolegów ale tak mi jakoś oko uciekało w innym kierunku... ;)