Zobacz pełną wersję : Kratery
Witam wszystkich. Do oceny. Na razie jedno (aparat Olympus 590UZ).
Czy to max zoom 590? kraterki fajne, szkoda tylko czerwonej poświaty na górnej krawędzi ;)
To max zoom. Teraz czekam znowu na księżyc, mam już lunetę, będe w stanie zmieścic w kadr 1/8 księżyca. Niestety aberracje przy takim zoomie w tym Olympusie to norma.
Na ekran komórki się nadaje ;) Ultra zoomy nie nadają się do takich zdjęć. Przy kadrze 800x600, aberracja byłaby jeszcze bardziej wkurzająca. Jak już będziesz miał księżyc, nie staraj się pokazać 1/8 - pokaż cały ale bez (lub z niewielką) aberacji.
Oryginal zdjęcia ma 3968X2976
To dlaczego pokazałeś tylko 640x480? Tylko tyle "wykroiłeś" z całej klatki :roll:
To zdjęcie które umieściłe to zdjęcie odzyskane z tempa przeglądarki. Niestety nieumiejętne posługiwanie się picasaweb spowodowało że oryginał został usunięty.
To zdjęcie to jedno z pierwszych zrobionych tym aparatem. Teraz kiedy przeczytałem instrukcję 7 razy wiem, że następny księżyc zrobię 100 razy lepiej :) Niestety Olympus 590UZ ma jedną wadę. Fatalnie działa w trybie automatycznym. Czekam na pogodę i księżyc.
Nie wiem jaki jest sens w fotografowaniu księżyca. :)
Powątpiewam również w to, że tryb automatyczny w takim wypasionym aparacie może źle działać. Zapewne oczekujesz, że aparat będzie myślał za ciebie, co niestety jest niewykonalne.
Na czym polega jego 'fatalne działanie'?
Wrzuć jakieś przykładowe zdjęcie.
http://picasaweb.google.com/szrotowekkasztanowiaczek
Wszystkie robione na AUTO? :shock:
katalogi przyroda, zwierzęta i lizbona na auto
Na ekran komórki się nadaje ;) Ultra zoomy nie nadają się do takich zdjęć. Przy kadrze 800x600, aberracja byłaby jeszcze bardziej wkurzająca. Jak już będziesz miał księżyc, nie staraj się pokazać 1/8 - pokaż cały ale bez (lub z niewielką) aberacji.
E tam, zaraz nie nadają się :) .
Łysy zrobiony moim sp 560UZ wyszedł całkiem dobrze, fotka z ręki.
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/05/P1220424JPG-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/albums/userpics/15665/P1220424.JPG)
Ja w albumach nie widzę zdjęć prześwietlonych, może masz coś z monitorem?
E tam, zaraz nie nadają się :) .
Łysy zrobiony moim sp 560UZ wyszedł całkiem dobrze, fotka z ręki.
A jakby tak w kolorze? :wink:
A jakby tak w kolorze? :wink:
Słowo, że to jest fotka w kolorze ;). Tyle, że łysy sam z siebie jest B&W.
Fotka nie była przekrztałcana na czarnobiałą.
Zresztą widać to przy mocnym powiększeniu ;)
Słowo, że to jest fotka w kolorze ;). A łyżka na to- niemożliwe :mrgreen: Albo coś ściemniasz albo masz dobry program do usuwania aberracji ;). No chyba, że Twój SP560 ma genialny obiektyw :roll:
Z tego, co pamiętam to fotka była jedynie zcropowana i przyciemniona, bo łysy był trochę prześwietlony. Na 100% nie była usuwana aberacja.
Jak by co (jak jeszcze nie wierzysz :) ) to, jak wróce do domu, to postaram się poszukać nieobrobionego JPGa ;)