Zobacz pełną wersję : A co myslicie o tym?
jako ze mam mojego olka od niedawna ,prosil bym o silna krytyke i podpowiedzi co mozna zrobic lepiej. to puki co to moje arcydziela:grin:
Na czwórce gdyby ostrość padła w oko, zdjecie bylo by super. Ostatnie też bardzo przyjemne. Nie wiem o co chodzi w tym pejzażu, male niewyraźne.
wiem czworeczka troszke spartaczona ,ale coz takie jest zycie.dzieki.
a moze to wam do gustu przypadnie?? sobotni spacewr po parku.
fajny moment ale niestety nie ostro, Czy wyostrzasz fotki po zmniejszeniu?
wlasnie nie zaraz to ogarne.
problem jest taki że ostrość jest po prostu nie trafiona, ostra jest trawa przed graczem
kowalikster
18.05.09, 12:35
Numeruj zdjęcia to będzie łatwiej się do niech odnosić.
Z pierwszej serii podoba mi się pierwsze z szyszkami i ostatni portert, reszta jakoś do mnie nie trafia. Profilowi czegoś brakuje, prawdopodobnie ostrzenia na oczy - bo tu chyba jest na ucho; widok zjedzony przez kompresję - choć mi się podoba na miniaturce, dziecko też nieciekawie wyostrzone. Jeśli masz problem z dokładnym ostrzeniem to albo używaj pierścienia do doostrzenia albo rób serię zdjęć lekko się oddalając i przybliżając - wtedy jest szansa na dobry strzał. Ja rzadko robię pojedyńczą fotkę, prawie zawsze jest to seria.
Fotka ze sportowcem (krykiet czy palant - nie wiem)... hmmm... moment ujęcia ok, ale zupełny brak ostrości + przepalona prawa strona sportmena - możliwe, że nie spr ostrości po zmniejszeniu fotki.
ok jeszcze jedno podejscie robie z tym gosciem ktory jest szybszy od swiatla:grin:
ale chyba jest ten sam problem.:cry:
Gość wygląda ostrzej ale otacza go jakaś mroczna poświata:grin:
dorzuce jeszcze jedna na dzisiaj ,a i czy ktos mogl by mi powiedziec czy mam jakis wiekszy problem z kadrem??? dzieki z gory.
P5017515-2.jpg kadr jest OK ale strasznie zmasakrowałeś modelkę światłem z lampy :-(
hmmmm...... mam tylko vwbudowana narazie ,uzylem dyfuzora do niej i ustawilem na 1/64 bodajrze ale widocznie to nie wiele pomoglo.
ps tak przy okazji popraw stopkę na zgodną z regulaminem (bez emotek) ;)
z kadrem może nie ale na pewno z ostrością.Próbuj dalej:wink: i rozmawiaj z modelką może jakiś inny wyraz twarzy a nie jeden pstryk na imprezie.Powodzenia z modelką jest na prawdę ładna korzystaj z tego.
dorzuce jeszcze jedna na dzisiaj ,a i czy ktos mogl by mi powiedziec czy mam jakis wiekszy problem z kadrem??? dzieki z gory.
raczej ze swiatlem :) nie ta pora, nie to miejsce, nie to swiatlo. :) postaraj sie bardziej :)
pzdr
dzieki wszystkim za podpowiedzi i ocene ,chcial bym sie jeszcze dowiedziec jak poprawic swoje bledy ,a przy okazji wrzucam nastepne arcydziela:wink: dla waszej krytyki ,ktora mam nadzieje pomoze mi stac sie lepszym pstrykaczem.
Na razie wszystkie zdjęcia są nie ostre, może z wyjątkiem róży ale to zdjęcie ma z kolei nie ciekawe światło/cienie.
P3293377-2.jpg kiepsko widoczne oczy w cieniu
P4255768-2.jpg tu szczególnie przeszkadza mi brak ostrości.
Ślimak by był fajny, gdyby kard był bardziej w lewo i w dół i gdyby było ostro. Przy makro używaj większych przesłon (f8 co najmniej, dla ślimaka może to być za mało).
dzieki ,dzieki czekam na wiecej krytyki.Musze przyznac ze ze wszystkich okolo 6000 zdjec z ostatnich 5 miesiecy ciezko cos wybrac.
Mam do was pytanie czy wy tez macie tak ja im wiecej wnikacie w fotografie tym mniej fotek pstrykacie a wiecej czytacie na ten temat??
pozdrawiam.
no ja właśnie tak mam że ostatnio zdecydowanie za długo się zastanawiam, i czesto obchodzę cel parę razy za nim cos wymyslę.:wink:
Judasz jeszcze powiedz w jakim programie obrabiasz zdjęcia?
bo mam wrażenie że w olkowym masterze?
bo tak trzeba ,zawsze warto znalesc jakis inny punkt widzenia ,niz wszyscy inni .wtedy zdjecie czegos nawet bardzo znanego moze zainteresowac. kazdy ma inny punkt widzenia na ta sama zecz ,i wlasnie to jest piekne w fotografi.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
nie nie nie zaczynam zabawe z photoschop lightromem dlatego takie jakies nijakie zazwyczaj wychodza a tak wlasciwie to staram sie obrabianie sprowadzac do minimum.a oly.master trrzymam tylko do updateow do olka.:grin:
dobrze robisz bo master strasznie nie ostre robi:wink:
kowalikster
20.05.09, 09:53
zaczynam zabawe z photoschop lightromem
No to w końcu w którym? w PS czy LR
lightroome ,tylko go jeszcze nie rozgryzlem.
kowalikster
21.05.09, 08:01
No to Lightroom a nie Photoshop :D
Też go cały czas rozgryzam - nawet widzę postępy
No to Lightroom a nie Photoshop :D
Też go cały czas rozgryzam - nawet widzę postępy
To zerknij proszę, co w końcu rozgryzasz: http://www.adobe.com/pl/products/photoshoplightroom/ ;)
kowalikster
21.05.09, 08:19
Bo to teraz rodziny porobili, rzeczywiście.
Dla mnie PS, LR, PSE - to kolejno fotoszop, lajtrum, element.
Jedynie na wykładach z grafiki 2d pany doktory i profesory mówiły pełnymi nazwami - czasem podając jeszcze wersję.
Jam prosty chłopak chłopak i dla mnie to motanie nazw.
wczoraj mialem okazje to pstryknolem kilka fotek a to jedna z nich nie wiem jak wam ale mi sie podoba oczywiscie prosze o ostra krytyke i jakies wskazowki na nastepny raz....
edytowane przez 'dobas': pstryknąłem
poruszone? nieostre ? gdzies szczegóły twarzy znikneły.
to co Ramzes_II + elementy takie jak karton przy nodze i gniazdko za krzesłem.
Tak przy okazji - większej ilości znaków zapytania się nie dało umieścić w tytule?
Pewnie się dało :) ale MZ tyle tez wystarczy :mrgreen:
Hej,
Mniej emocji przy takiej modelce (ręce się trzęsą i stad brak ostrości), statyw chyba też nie zaszkodziłby przy robieniu fotki.
Pozdrawiam
Szkoda ze nie ostre bo tak to byś miał świetną prace :)
ok gniazdko rozumiem glosnik przy nodze tez na szczescie to mozna usunac co do statywu to byl,wniosek z tego cos nie tak ze szklem,bo wszystkie z niego takie wychodza, a szczegoly twarzy wolalem pominac .z tego klimatu wrzucil bym cos jeszcze ale chyba mnie ocenzuruja zaraz wiec nie wiem czy moge.dzieki .:wink:
ok gniazdko rozumiem glosnik przy nodze tez na szczescie to mozna usunac co do statywu to byl,wniosek z tego cos nie tak ze szklem,bo wszystkie z niego takie wychodza, a szczegoly twarzy wolalem pominac .z tego klimatu wrzucil bym cos jeszcze ale chyba mnie ocenzuruja zaraz wiec nie wiem czy moge.dzieki .:wink:
E tam. Nie zrażaj się :) Próbuj, próbuj... :cool:
Ja tak widzę, że większość zdjęć jest nieostra. I wszyscy to piszą. Więc albo:
- Ty nie wyostrzasz lub źle to robisz
- masz złe ustawienia w aparacie
- FF/BF obiektywu
Daj linka do oryginalnego Rawa (orfa) i się zobaczy
czy mozna z tego zdjecia jeszcze cos wyciagnac jesli tak to prosze o poprawke jesli ktos ma czas,dzieki.
Ja tak widzę, że większość zdjęć jest nieostra. I wszyscy to piszą. Więc albo:
- Ty nie wyostrzasz lub źle to robisz
- masz złe ustawienia w aparacie
- FF/BF obiektywu
Daj linka do oryginalnego Rawa (orfa) i się zobaczy
sory ze zadam laickie pytanie ,ale jakie zle ustawienia moge miec w aparacie i co to jest ff/bf.
dzieki.
ok juz mam ff i bf wiem o co chodzi ,te szkielko to kitowy14 42 to poprostu moja wina chyba a ja nie robie fotek w rawie.:cry:
ff/bf -> front focus lub back focus = aparat (obiektyw) ostrzy przed lub za obiektem.
Ustawienia w aparacie - był już taki wątek - ostrość, kontrast i nasycenie było ustawione in plus lub in minus, co dawało efekt rozmycia. Nie potrafię powiedzieć jakie Ty masz ustawienia, ale jak sam widzisz zdjęcia są mdłe.
Czy nie lepiej robić w RAW'ach, a nie w JPG-ach ? Z rawa wyciągniesz wszystko - i cienie rozjaśnisz, i jasne partie przyciemnisz, i ostrość, kontrast, nasycenie, balans bieli sobie ustawisz tak jak chcesz.
I jeszcze czasy - jak długie to włącz stabilizację, jak nie chcesz, to podnieś ISO - bo część z tych zdjęć to wygląda na ciut poruszone, co też daje efekt nieostrości.
dzieki zastosuje sie do wskazowek w rawie jeszcze nie probowalem ale tez kuleje z programami do obrobki .:roll:
kowalikster
26.05.09, 08:09
Wielu jest takich co kuleją, m.in. ja, z postpordukcji. Ale trzeba próbować, ćwiczyć itd. Ja też do niedawna nie robiłem rawów. Ale jak idę na szybkie pstrykanie to robię bo czasem coś więcej się z tego odzyska z pliku.
ok jeszcze jedno z tego samego szkla ,wiem ze cienie sa nie tak ale te zdjecie jest bez obrobki a ostrosc chgyba w miare?
chyba wiem co partacze ,moze mi ktos podpowiedziec na jakiej przyslonie powinno sie robic takie zdjecia chodzi mi o fotke z dziewczyna???
>>tu masz<< (http://www.rawtherapee.com/?mitem=3) program do rawów, którego używam, i z którego jestem bardzo zadowolony
tu chyba tez brakuje ostrosci ale sami ocencie,
kowalikster
3.06.09, 09:05
Chyba tak, ale po takiej obróbce ciężko coś na 100% stwierdzić.
na pewno jest lepiej z ostrością niż u tej Pani na poprzednich fotach, najbardziej mnie zadziwia ten brzydki cień na prawym poliku bobasa, skąd to? wynik obróbki?
kYs sadze, ze to clarity +100
kYs sadze, ze to clarity +100
Zgadzam się.
Judasz - nikt Ci nie poda standardowych ustawień, bo one zależą od sytuacji, światła, efektu jaki chcesz uzyskać itp.
Można podnieść ISO i skrócić czas, aby uniknąć poruszeń. Można użyć statywu. Jest dużo rozwiązań, ale najlepiej po prostu poczytaj sobie to i owo na ten temat i poćwicz samodzielnie.
co do bobasa to przegielem z kontrastem chyba :grin: ale chodzi mi o ostrosc tylko bo sam juz nie wiem o co chodzi statyw mam i uzywam szczegulnie przy zdjeciach (pani) nawet aparatu nie dotykam tylko wezyk,ktos mi juz nawet pisal ze z kalibracja cos nie tak moze byc.ale ja sie nie lamie i foce dalej was prosze tylko o ocene ostrosci tym razem ,te zdjecie jest akurat z reki mi co wazne zadnej obrobki.
mialem chwile to poprawilem to i owo w ps tym razem czy sa jakies ruznice??? dieki.
a mógłbyś wystawić któreś z tych fotek w oryginale? bo może to wszystko jest winą obróbki, a nie ustawień puchy
podobnie jak kYs daj oryginały
oryginaly zaraz ,najpierw jeszcze jedna pruba. a oryginal,
ok pierwsza z gosciem wogule nie ruszana 2 portret troszke ostrzenia w ps. i jeszcze jedna po lekkim ostrzeniu w ps.
jakośc tragiczna...
ale ktorej??bo tylko pierwszy to oryginal.
Lekkim?:shock:
ale ktorej??bo tylko pierwszy to oryginal.
Nie widzisz tej tragicznej kaszy?
Lekkim?:shock:
Nie widzisz tej tragicznej kaszy?
portret tak.pierwsza to porazka.ale oryginal chcieli :grin:
portret tak.:
To dlaczego wstawiasz?
ok a bobas??
Równie tragicznie (chodzi o jakość).
Jaki masz monitor - leciwy crt?
mam laptopa ,wiec nie wiem gdzie tkwi problem ,napewno pomiedzy mna ,aparatem i laptopem,ale nie mam mozliwosci sprawdzenia zdjec na innym monitorze.
jesli to pomoze to sony vaio pcg-8x1m to on http://www.ecost.com/detail.aspx?edp=41642368&source=EWBBASE&cm_mmc=CSE-_-google-_-ewbbase-_-Systems&ci_src=17588969&ci_sku=41642368
Sprawdziłam to u siebie, zupełnie inne kolory na laptopie i zupełnie inne na zwykłym monitorze. Przy czym na laptopie z błyszczącą matrycą wszystkie zdjęcia wyglądają właśnie ślicznie, a prawda wychodzi dopiero na stacjonarnym komputerze. Druga sprawa to zauważyłam też że ile przeglądarek i programów graficznych to tyle innych odcieni kolorów na zdjęciach :)
Od tej pory nie pracuję nad zdjęciami na laptopie.
No chyba, że moje odczucia są mylne :)
no wlasnie dla mnie tez wygladaja dobrze na laptopie:cry:
Sprawdziłam to u siebie, zupełnie inne kolory na laptopie i zupełnie inne na zwykłym monitorze. Przy czym na laptopie z błyszczącą matrycą wszystkie zdjęcia wyglądają właśnie ślicznie, a prawda wychodzi dopiero na stacjonarnym komputerze. Druga sprawa to zauważyłam też że ile przeglądarek i programów graficznych to tyle innych odcieni kolorów na zdjęciach :)
Od tej pory nie pracuję nad zdjęciami na laptopie.
No chyba, że moje odczucia są mylne :)
dzieki za slowa otuchy:cool:
Tyle, ze ja nie pisałem o kolorach... :)
BTW laptop zazwyczaj ma mała rozdielczość w pionie - otwórzcie to zdjecie w pełnym rozmiarze klikając srodkowym przyciskiem myszy - nie widać kaszy na włosach i efektów przeopstrzenia (plastikowośc) na czapce dziecka?
moze ktos by mogl otworzyc zdjecie bobasa w ps i zobaczyc co zrobilem ,znaczy jak mocno,slabo jest wyostrzone??.jesli ktos ma chwilke i moze to zrobic to bardzo bym prosil,dzieki.
robert1088
15.06.09, 21:05
mam laptopa ,wiec nie wiem gdzie tkwi problem ,napewno pomiedzy mna ,aparatem i laptopem,ale nie mam mozliwosci sprawdzenia zdjec na innym monitorze.
jesli to pomoze to sony vaio pcg-8x1m to on http://www.ecost.com/detail.aspx?edp=41642368&source=EWBBASE&cm_mmc=CSE-_-google-_-ewbbase-_-Systems&ci_src=17588969&ci_sku=41642368
Witaj mam ten sam problem też robię na laptopie ale z bobasem faktycznie coś nie tak
Witaj mam ten sam problem też robię na laptopie
i jak ? masz juz jakies rozwiazanie problemu??
ps. a jak u ciebie te zdjecia wygladaja??
Tyle, ze ja nie pisałem o kolorach... :)
BTW laptop zazwyczaj ma mała rozdielczość w pionie - otwórzcie to zdjecie w pełnym rozmiarze klikając srodkowym przyciskiem myszy - nie widać kaszy na włosach i efektów przeopstrzenia (plastikowośc) na czapce dziecka?
a masz moze szanse sprawdzenia tych zdjec na jakims laptopie???
i jak ? masz juz jakies rozwiazanie problemu??
ps. a jak u ciebie te zdjecia wygladaja??
a masz moze szanse sprawdzenia tych zdjec na jakims laptopie???
Pod ręka mam 6 kompów... na każdym jest źle...
robert1088
15.06.09, 21:23
Możesz zerknąć(coś tam wstawiłem ) myślę że pstryki "idą" trochę w żółcie a jak porównywałem na innych monitorach to horror na moją niekorzyść
dozucam nastepne wypociny ,na moim monitorze wygladaja dobrze,prosze o ocene.
Numeruj jakoś normalnie wstawiane fotki proszę...
Z ostatniej serii po kolei:
- nieostre
- ostre nie tam gdzie trzeba
- za ciasne i nieostre
- od d**y strony zrobione
- po raz kolejny... nieostre
Możesz zdradzić co to za monitor na którym te fotki wyglądają OK?
Pierwsze i drugie- ostrość do bani niestety.
Trzecie- czerwień daje po oczach.
Przedostatnie- może i od d**y strony, ale mnie się podoba. Gdzie jest napisane, że poprawne zdjęcie to tylko takie na którym kwiatek jest en face?
Ostatnie- podoba mi się kadr i pomysł. Ale trochę bym je dopracowała jeszcze :-)
Numeruj jakoś normalnie wstawiane fotki proszę...
Z ostatniej serii po kolei:
- nieostre
- ostre nie tam gdzie trzeba
- za ciasne i nieostre
- od d**y strony zrobione
- po raz kolejny... nieostre
Możesz zdradzić co to za monitor na którym te fotki wyglądają OK?
co do monitora to cofnij sie z dwie strony bylo o tym troszku
dzieki za ocene
zero zabawy kolorami . 1,3,4, podostrzone troszku a wszystkie sa przyciete
oryginaly zaraz ,najpierw jeszcze jedna pruba. a oryginal,
sprawdzilem te fotki na kompie u kolesia (stacjonarnym) i faktycznie troszke kiszka ,problem w tym ze u siebie tego nie widze wiec ostrosc chyba raczej jakos domyslnie mi zostaje puki co poprawiac.chyba ze ktos ma jakies inne propozycje chetnie bym sie czegos dowiedzial,dzieki.
Przedostatnie- może i od d**y strony, ale mnie się podoba. Gdzie jest napisane, że poprawne zdjęcie to tylko takie na którym kwiatek jest en face?
Raczej nigdzie gdyż w "mądrych" książkach jest napisane żeby robić je z profilu (z boku) a nie en face (z góry) lub od d**y strony (z tyłu). Wtedy są "poprawne" (prezentują się okazale i są ciekawe w odbiorze).
Zgodzę się z twierdzeniem, że reguły są po to żeby je łamać z jednym zastrzeżeniem - musi mieć to swoje uzasadnienie. W tym przypadku IMHO tego uzasadnienia zabrakło.
Raczej nigdzie gdyż w "mądrych" książkach jest napisane żeby robić je z profilu (z boku) a nie en face (z góry) lub od d**y strony (z tyłu). Wtedy są "poprawne" (prezentują się okazale i są ciekawe w odbiorze).
Zgodzę się z twierdzeniem, że reguły są po to żeby je łamać z jednym zastrzeżeniem - musi mieć to swoje uzasadnienie. W tym przypadku IMHO tego uzasadnienia zabrakło.
hmmmmm.zanim wziąlem aparat do reki to pare madrych ksiazek przeczytalem i co nieco o kadrowaniu wiem,zresztą przez caly watek nikt mi zlego kadrowania nie zarzucil ,a o to sie akurat pytalem. Ale wracajac do tematu,do meritum sprawy ,a warto to ciagnac bo temat jest ciekawy ,gdzie twoim zdaniem jest spod tego kwiatka??? I niby czemu zle ,bo ja w tych madrych ksiazkach wyczytalem ze kwiatki raczej lepiej wygladaja od spodu niz z gory. I zasad raczej nie lamie bo nie chce tego robic dopóki nie uznam ze powinienem. Dzieki.
Poprawiam orty/literówki/etc, bo nie da się tego czytać - dog_master
(...) gdzie twoim zdaniem jest spod tego kwiatka??? i niby czemu zle ,bo ja w tych madrych ksiazkach wyczytalem ze kwiatki raczej lepiej wygladaja od spodu niz z gory.i zasad raczej nie lamie bo nie chce tego robic dopuki nie uznam ze powinienem. dzieki.
MSZ spód tego kwiatka jest na Twoim zdjęciu. Dlaczego niby źle? A dlatego, że pokazujesz kawałek łodygi obrośniętej czerwonymi płatkami. Nie widać słupka, pręcików, nawet kielich ciężko rozpoznać. Zdjęcie jest płaskie i bez wyrazu. Fakt w kadrze rozmieściłeś to zgodnie z zasadami, zastanów się jednak czym jest owo "to"... Pomyśl o tym...
P.S. W których to książkach polecają fotografować kwiaty "od spodu" ?
P.S.(2) Łamiesz zasady... zasady poprawnej ortografii!
Ostatnia seria jakoś nie przekonuje. Na 1, 3 i 5 poleciała ostrość. Mak od spodu - zgodzę się z Lifterem. Nie widzę tu uzasadnienia dla takiego kadrowania. Nic mnie nie przekonuje, że tak wygląda lepiej niż wyglądałby z boku.
1.Andrzej A.Mroczek -Ksiazka o fotografowaniu.
2. Scott Kelby-Sekrety mistrza fotografii cyfrowej.
3.Bryan Peterson-Kreatywna fotografia bez tajemnic.
4.Michael Foreman- Photography techiques and materials.
1a. i pare innych ktore tylko sciagnelem z netu i juz ich nie mam ,wszedzie jest to ze kwiaty najlepiej wygladajaz od spodu lub z boku ale w zadnej nie widzialem nic na temat zdjec kwiatow z gory.Oczywiscie nie mowie nie ,ale to jak komu lezy.
1b. wiec czym dla ciebie jest kwiat skoro nie platkami na lodydze ,i czy z kazdego kwiata ktorego widziales ,wylazily preciki???
A co do zasad fotografii to najpierw trzeba sie do nich stosowac zeby kogos ich uczyc,a z tego co widze to nasze umiejetnosci sa na razie na podobnym poziomie. Wiec moze darujmy sobie te glupie wyklady na temat fotografii ,bo chetnie posluchal bym wykladu goscia ktory robi zdjecia kwiatow od 30 lat ale nie .....
Mam nadzieje ze sie nie nabzdyczysz za to co napisalem ,ale zawsze mowie co mysle.Pozdrawiam.
No właśnie - Scott Kelby pisze, że gdy uda się znaleźć jakiś interesujący kwiat, to można spróbować nietypowych ujęć, np. od spodu. Efekt może być zaskakujący. Ale czy ten mak od spodu zaskakuje? Moim zdaniem nie.
No właśnie - Scott Kelby pisze, że gdy uda się znaleźć jakiś interesujący kwiat, to można spróbować nietypowych ujęć, np. od spodu. Efekt może być zaskakujący. Ale czy ten mak od spodu zaskakuje? Moim zdaniem nie.
To można spróbować nietypowych ujęć, np. od spodu. Efekt może być zaskakujący
,wiec chyba warto probowac mimo ze czasem nie ma efektu,ja sie ucze na bledach. I nigdy nie twierdzilem ze te zdjecie jest super ,albo chociaz fajne ,poprostu mi sie podoba,ale jak ktos mi odrazu z zasadami fotografi wyjezdza to ja juz nic nie kumam. Zresztą ktos madry juz zaczal watek o ocenie zdjec i naprawde warto go przeczytac. Pozdrawiam.
Sugerujesz, że ja mam przeczytać ten wątek?
Po co wstawiasz zdjęcia i prosisz o oceny, skoro wiesz lepiej?
judasz-strasznie zawziety jestes.Przelecialem pobiezne caly temat.Tak,ze nie zarzucaj mi w odpowiedzi,ze mam czytac od poczatku.Masz braki w podstawowej obrobce fotek,nie wspomne o kadrowaniu,bo to poczatek focenia.W tym tez znajomoscia nie grzeszysz.To,ze przeczytales kilka ksiazek to jeszcze nic nie znaczy.Ja przeczytalem jedna.Tylko jest taka roznica chyba,ze ja zapamietalem to co przeczytalem i przypominam to sobie przed kazdym nacisnieciem palca.Po Twoich fotkach(post 77)widac,ze nie zapamietales nic z tego co czytales.Balans bieli gdzies poszedl i nie wrocil.Gamma przezywa totalny kryzys.Czern zmienila sie w zolto szary i udaje filtra digitalnego.Jesli chcesz porad i je otrzymujesz to w nastepnych fotkach je zastosuj,bo i naczej nie ma sensu taka zabawa.Jesli widzisz,ze nie umiesz przygotowac fotki do neta-spytaj.Jest tu paru naprawde kumatych i zyczliwych osob co chetnie pomoga-sam skorzystalem i wiele mi to dalo.
Pokorne ciele dwie matki ssie-pamietaj.
Co do fotek w poscie 77 to chyba nie trzymasz ich juz na dysku-tak tylko zapytam,bo nie bardzo kumam Twoje kadry kwiatow.
Ciesze sie ze ktos kto wie o fotografii wiele pisze tu swoje uwagi i przed takimi spuszczam glowe ,i nie chodzi tu o ***..... Gdybys ty mi napisal to co napisal mi kolega wczesniej to bym sie wstydzil cokolwiek w swojej obronie odpisac bo sadze ze duzo na ten temat wiesz i dziekuje za opinie,ale nie lubie jak ktos mi wrzuca argumenty z ksiazek bo to raczej bez sensu,zapamietalem z nich wiele i moze to jest problem,ale to temat na inny watek.
A co do jakosci zdjec ...hmmm poprostu u mnie kolory i ostrosc wygladaja ok ale jak sie wczoraj dowiedzialem ,to wiele zalezy od monitora,a ja mam laptopa i nie wiem jak sobie z tym poradzic zeby u was jak i u mnie bylo to samo widac,pytalem i odpowiedzi nie uzyskalem. Nie chce tu nikogo urazic ,ze ktos wie wiecej lub mniej ale ja sie wole uczyc od doswiadczonych niz oczytanych.
jeszcze raz dzieki za uwagi .
Sugerujesz, że ja mam przeczytać ten wątek?
Po co wstawiasz zdjęcia i prosisz o oceny, skoro wiesz lepiej?
nie ten ,inny https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=18187
jesli cie interesuje bo mnie on zainteresowal ,dzieki za ocene fotek.
kowalikster
17.06.09, 21:58
Ludzie są zawodowymi fotografami lub fotoreporterami a wielu z nich nie czytało książek o fotografii. Czytanie książek to teoria, coś jak z dorosłością i ukończeniem 18 lat.
Widać jesteś kolejną osobą dla której tutejsze oceny są za słabe tak samo jak użytkownicy, którzy Ci je piszą. Proponuję na ASP czy coś takiego z nimi skoczyć.
PS. To że masz laptopa Cię nie usprawiedliwia
Ja sie nie usprawiedliwiam tylko szukalem rozwiazania mojego problemu,a co do ksiazek to nie ja z nimi wyjechalem pierwszy bo uwazam ze one powinny byc dla mnie wskazowka,a nie wyrocznia.
A co do ludzi na tym forum ,i ich uwag ,jak juz wczesniej napisalem chetnie przyjme na klate wszystkie uwagi od doswiadczonych uzytkownikow.
ps.co masz na mysli piszac ..:?:.Proponuję na ASP czy coś takiego z nimi skoczyć....:?:
kowalikster
18.06.09, 07:23
Właśnie o to mi chodzi o czym piszesz.
Piszesz, że weźmiesz na klatę opinie doświadczonych użytkowników. Jak zdefiniujesz "doświadczenie"? Bo ja nie wiem czy mogę się wypowiadać? Reprezentuję za niski poziom? Ale jak to określisz? Może moje zdjęcia na forum to podpucha...
I tu właśnie wstaw sobie tekst o ASP.
PS. Jeśli chcesz opinii doświadczonych, to wstaw zdjęcie na swoim serwerze i wyślij doświadczonym zapytanie żeby ocenili :evil:
Jeeezuuu ja juz nie wiem czy wy mnie nie rozumiecie czy jak,cala glupia klótnia ktora prowadzi do niczego zaczela sie od jakiegos tam kwiatka kilka stron wczesniej,ja chcialem sprobowac go uchwycic tak a nie inaczej i pokazac co wyszlo ale wam nie lezy i ok. Nastepnym razem moze te zdjecie zrobie z pod ziemi bo bede tak chcial ,wtedy tez jakies zasady zlamie??? Pewnie tak,a to wszystko dla tego ze niektorzy sobie kodeks ruchu drogowego na fotografie przelozyli .
Wypowiadac sie mozesz a nawet powinienes jesli tylko masz na to ochote,twoj watek widzialem,nie ocenilem,bo jak dla mnie nic szczegolnego nie reprezentujesz tymi fotkami aczkolwiek niektore sa spoko,z tym ze ja procz przyciecia pomniejszania i lekkiego wyostrzenia nie robie nic ze zdjeciami a przynajmniej tymi ostatnimi.
I wciaz nie wiem co oznacza skrót ASP:?::?::?:
kowalikster
18.06.09, 08:31
asp - Szukaj w Google (http://www.google.pl/search?source=ig&hl=pl&rlz=&q=asp&btnG=Szukaj+w+Google&meta=lr%3D)
no ale co chcesz przez to powiedziec???
właśnie wszedłem tutaj i powiem nawet, że podoba mi się ten wątek :)
najbardziej podoba mi się podejście autora:grin:
nie mówię już o poprawności j.polskiego :)
właśnie wszedłem tutaj i powiem nawet, że podoba mi się ten wątek :)
najbardziej podoba mi się podejście autora:grin:
nie mówię już o poprawności j.polskiego :)
Właśnie miałem to napisać ale mnie ubiegłeś :) Może wcześniej pisz tekst w edytorze co by ci błędy ort sprawdził. Taka mała sugestia ale bez urazy ;)
Nie zrażaj się i wrzucaj następne foty.
Pozdrawiam.
kowalikster
18.06.09, 09:03
no ale co chcesz przez to powiedziec???
Pozostawiam to wyobraźni czytającym.
ok ,ale jesli chodzi ci o to ze to skonczyles to ja bym sie nie przyznawal ,bo chyba po tym to raczej lepszy powinienes byc. A moze to tylko moje wyobrazenie.
kowalikster
18.06.09, 09:40
Napiszę po raz kolejny to samo:
Jeśli szukasz ocen specjalistów to idź ze zdjęciami na ASP - tam najszybciej znajdziesz odpowiednie grono odpowiednich krytyków.
Po drugie jeśli myślisz, że aby krytykować lub oceniać zdjęcia trzeba samemu robić boskie zdjęcia to się mylisz. Nie każdy krytyk jest mistrzem w dziedzinie którą ocenia.
PS. Nie, nie skończyłem ASP.
PS2. Dziękuję za miłą dyskusję. Ale na tym etapie ją kończę. Jestem za cienki bolek aby Cię oceniać, i do tego nie cukruję.
robert1088
18.06.09, 20:48
Witaj czytałem z zainteresowaniem i spokojnie JUDASZ wyluzuj Pieklisz się czasami bez powodu Też przeczytałem parę książek im więcej czytałem to miałem większy mętlik w głowie Jeżeli parę osób pisze ci że fotka jest nieudana zastanów się co z nią jest nie tak bez zbędnych emocji Niestety jednym z problemów początkujących (nie wszystkich) jest to że chcieli by robić szybko doskonałe fotki a niestety tu liczy się gł praktyka i praca nad sobą Trochę pokory nie zaszkodzi Mam nadzieję że cię nie uraziłem też jestem nowicjuszem
jeszcze nikt nie zdolal urazic tutaj ,i pewnie sie nikomu nie uda bo juz taki jestem,a co do fotek ,po to tu sa zeby zjechane zostaly,dzieki za wszystkie opinie.:grin:
zdjęcie dziecka portretowe na 6 stronie
dałbym więcej lewej strony - ciąłbym na pewno kapelusik zbyt dużo zajmuje miejsca w kadrze nie wpływa korzystnie - i jakość jakoś nie przemawia
wiem ze moze nie ostre ,to wczoraj zawislo nade mna.Normalnie dzien niepodleglosci:grin:
ps czy to sie da jakos lepiej wyostrzyc???
msz z tego zdjęcia raczej nie da się nic zrobić,
btw jak się przyjrzysz to na zdjęciu są poprzeczne pasy świadczące najprawdopodobniej o zbyt dużej kompresji
dog_master
19.06.09, 14:54
Judasz, poprawiam orty/literówki/etc, bo nie da się tego czytać. Pisz proszę po polsku, a nie polskiemu z naleciałościami polskawego... Działa Ci prawy alt oraz shift?
hmmm nie dziala. ale dzieki za poprawe .
znalazlem na dysku ,co o niej powiecie???
ok to znowu ja tym razem pokojowo nastawiony do swiata,dzis o 5.00 rano chcialem jakies ptaszki sfocic w parku ,ale moze lepiej nie bede pokazywal co wyszlo z moin 40-150 gracja i wdziekiem nawet golebie zwialy .wiec wpadlem na pomysl sfocenia czegos co nie ucieka,a ze jest piekna pogoda dzisiaj to do doslownie bez przenosni sa wypociny w +40paru stopniach na sloncu.z ocena dowalcie mi smialoi brutalnie jak zwykle ,uodpornilem sie,:lol:dzieki.
kowalikster
29.06.09, 12:23
Ciekawe eksperymenty, ale wydaje mi się, że na pierwszym ukazałeś "nieostrość". I nikt brutalnie Cię nie ocenia, tylko pewnie szczerze.
dzieki zauwazylem to po wsadzeniu fotki ,teraz wyostrzylem ale nie wiem czy to cos zmienilo bo ten przedmiot wycielem ze sporego zdjecia,jeszcze raz prosze o krytyke co zmienic i poprawic zeby bylo lepiej,dzieki.:wink:
Ostatnia seria pomysłowa ale wszystkie zdjęcia są zamazane i niewyraźne...oprócz ostatniego oczywiście:grin:
A poprawiony drut czy cokolwiek to jest nie wygląda lepiej ;)
Ostatnie to redbull?
Nie próbowałam jeszcze robić zdjęć przedmiotom wpadającym do wody, ale chyba w tych zdjęciach chodzi o to, żeby po pierwsze był krótki czas naświetlania, aby "rozbryzg" był zastygnięty, rozczłonkowany na kropelki, a po drugie to żeby ten przedmiot wrzucany do wody był ostry. U Ciebie ostrość jest na ściankach szklanki. Jeszcze krótsze czasy chyba powinieneś zastosować, bo ta nieostrość nie jest kwestią, czy zdjęcia są wyostrzone po zmniejszeniu czy nie.
Powtarzam, nigdy nie podchodziłam do takich ujęć, ale gdybym miała podchodzić, to starałabym się je robić w jak najmocniejszym świetle (może nawet dopalałabym jeszcze jakimiś żarówkami), no i mega krótkie czasy. I chyba dość duża wartość przysłony też byłaby potrzebna, żeby i przedmiot i kropelki naokoło były ostre.
Ale się nie znam, tak tylko się "wymandrzam" :wink:
to nie redbull to para na folii,a z reszta masz racje,tylko0 ze raz mi lapalo ostrosc na przedmiot a raz na tafle wody, a czasy dosc krotkie robilem to na blendzie w pelnym sloncu .fajna zabawa napewno do niej jeszcze wroce zeby cos lepszego ustrzelic.szczerze to sie dla mnie dzisiaj pomysl liczyl a efekty sa jakie sa,dzieki za opinie czekam na wiecej.:wink:
Witaj,
Pomysł jak najbardziej ok- fajnie że eksperymentujesz :-)
BTW- jak Nokia? :-)
Zgadzam się z Agulką: niestety brakuje ostrości na tych fotkach, no i rozbryzg powinien być lepiej "złapany":
- pręt: gdybyś je wyostrzył, może nawet dałoby się zauważyć co odbija się na tym "drążku".
- pierwsza nokia: fajnie wyszło, ale ale byłoby jeszcze lepiej gdyby np napis NOKIA wył wyraźny.
- ostatnie jest ciekawe, intryguje :-)
z nokia hmmmm....slabo raczej ale po okolo 100 topieniach nawet nokia wymieka.:lol:
hahahaha, no cóż dobre zdjęcie wymaga poświęcenia :-)
hahaha zreby ono jeszcze dobre wyszlo:lol::lol::lol:ale z drugiej strony chyba takie zle nie sa???
zamiast używać AF to przy tego typu zdjęciach skorzystał bym z manuala wtedy nie będziesz miał problemu z ostrością
ostatnia seria naprawde fajna, pomysłowe te zdjecia szkoda tylko ze nie ostre. wcale nie są złe te zdjeia mi sie podobają
szkoda tylko nokii :)
ostatnia seria naprawde fajna, pomysłowe te zdjecia ...Że Nokia do wody? MZ był pomysł- zdjęć nie ma ;)
ok ,nokia jeszcze jest choc nie poloczy mnie juz z ludzmi(chyba) nokie na wiele stac .ale jako exponat do zdjec sie jeszcze nada wiec sie nie poddaje i napewno jeszcze raz sprobuje swych sil z tym tematem dzieki wszystkim za opinie i zapraszam do odwiedzania mojego watku .:grin:
ok nokia jeszcze schnie, a ja tym czasem wybralem sie do parku i oto co z tego wyszlo.jak zwykle prosze o uwagi i krytyke.
witam dawno mnie tu nie bylo z nowymi fotkami :) to z dzisiejszego spacerku ,stare miejsca ,powiem tylko ze pierwszy raz lightromem sie zabawialem i nie wiem czy mi zmniejszanie dobrze poszlo ...pozdrawiam
kowalikster
1.03.10, 22:22
Według mnie zbytnio poleciałeś z obróbką - za mocno wyciągnąłeś kolory i kontrast. Dodatkowo zdjęcia są nieosytre i chyba nie wyostrzasz zdjęc po zmniejszeniu.
:))) dzieki ,wlasnie tak myslalem bo u mnie na lapie na blyszczacym ekranie jest spoko a co do ostrosci tez nie bylem pewny ,dzieki.:wink:
ok poprawilem ta fotke bo ona mi sie podoba najbardziej podostrzylem troszke,a przynajmniej mi sie tak wydaje :) jak by ktos mogl zucic okiem i powiedziec co od siebie co ewentualnie mozna by tu jeszcze zrobic,z gory dzieki.
kowalikster
2.03.10, 00:38
Wyostrzanie nic tej fote nie pomoże bo ostra jest ręka a nie twarz. Więc albo źle łapiesz ostrość albo masz FF, i nie mówię o pełnej klatce.
mnie się jeszcze nie podoba ostre światło, właściwie we wszystkich ostatnich. Stąd się zresztą biorą takie ostre przejścia.
Na ostatnim zdjęciu - zobacz co zrobiłeś dziewczynie na czole.
Tak bym raczej modelował, sędziwego dziadka.
hej wrzuce jeszcze dwa z dzisiejszego dnia chcial bym zeby mi ktos pomogl okreslic czy dalej jest problem z ostroscia ,i czy sa jakies szanse pozbyc sie tych przepalen ,dzieki z gory.
a moze jeszcze jedna wrzuce :)
hej wrzuce jeszcze dwa z dzisiejszego dnia chcial bym zeby mi ktos pomogl okreslic czy dalej jest problem z ostroscia ,i czy sa jakies szanse pozbyc sie tych przepalen ,dzieki z gory.
a moze jeszcze jedna wrzuce :)
o robieniu zdjęć w samo południe już pisałem.
Jeśli nie chcesz przepaleń to nie rób w tak ostrym świetle.
Napiszę jeszcze, że lampą rozprasza się delikatnie cienie na twarzy a nie podświetla.
Na pierwszym zdjęciu, światło od lampy odbiło się od skóry i wypłaszczyło twarz.
W przedostatniej serii modelka bardzo naturalnie wyszła jak bawi sie z pieskami. Pozostałe jak dla mnie i jak czytam innych też, zbyt mocne światło zatarło szczegóły w cieniach jak i jasnych partiach obrazu i jest jak jest. W ostatniej te w wersji bw przyjemne jednak w pierwszym bw siwiatła odjechały a w drugim jeszcze troche zbyt mocno widoczne szczegóły tła i przydało by się większe jego rozmycie.
dzieki wszystkim za porady i odwiedzanie tego watku,ostro walcze z z ustawieniami monitora :) zeby widziec to co wy widzicie :) dzisiaj dzionek bez slonca ale suchy wiec wybralem sie na spacerek i to rezultaty ,jak zwykle prosze o opinie i porady ,moze kiedys czegos sie naucze .z gory dzieki.
NightCrawler
3.03.10, 17:03
W ostatnim przeszkadzają mi poucinane dłonie i ogólny bałagan w kadrze.
W drugim GP.
Pierwszym bym się troszkę pobawił w programie. Chyba ciaśniej skadrował i pociągnął suwaczkami troszkę. Ale to moje widzi-misię... :)
moze tak jest troche lepiej???? jak ktos ma ochote to prosze sie nie krepowac :) poprawic to i owo... i w drogim tez pg wyczyscilem :)
Poprawiles lakier .. no i jakby wiekszy teraz... :-) Ladnie.
Ta kobieta wygląda jakby była mocno retuszowana. Jej twarz wygląda sztucznie :roll: To jest z prosto z aparatu czy ja się mylę?
judasz, super autko wyczailes, ale bolą mnie te blotniki (nadkola) i obudowa "grilla"... mam na mysli ze niebieskim "zalatują" i to do przesady, a domyslam sie, ze w rzeczywistosci sa czarne, wiec co myslisz o mojej propozycji?:)
to nie jest prosto z aparatu ,troszke sie pobawilem w lightroomie ( ekspozycja,balans bieli) i wypstrzylem,jednym slowem strasznie malo zabawy...
znalazlem jeszcze jedna fotke ze wczoraj tylko nie wiem czy z ostrocia trafilem :(
judasz, super autko wyczailes, ale bolą mnie te blotniki (nadkola) i obudowa "grilla"... mam na mysli ze niebieskim "zalatują" i to do przesady, a domyslam sie, ze w rzeczywistosci sa czarne, wiec co myslisz o mojej propozycji?:)
Dominata zielonego po calosci i to dosc mocna.
wiem Mirek, po fakcie to do mnie dotarlo:wink:
znalazlem jeszcze jedna fotke ze wczoraj tylko nie wiem czy z ostrocia trafilem :(
Coś dziwnego stało się z prawą stroną zdjęcia. Przeglądam się i tak jakby doklejono kawałek innego czy stemplem tak pojechałeś? A ptaszek fajny :wink:
Nie trafiles.Jak rowniez z wielkoscia stempla tez nie i sposobu jego uzycia.
:) dzieki ,bede probowal czemu nigdy nie moge trafic ptakulca :cry: haha
Ustaw przed foceniem jedno pole AF i łap ostrość na nie. Wtedy nie ucieknie ci ostrość.
pozwole sobie... bos popłyną w zieleń. moze tak? jesli juz cos zmieniac? oreginal byl ok...
pozwole sobie... moze tak?
I dobrze, że sobie pozwoliłeś... Świetnie Ci wyszło :wink:
pozwole sobie... moze tak?
jestem ZA :grin:
jestem ZA :grin:
...a nawet przeciw :wink:
nieostrosc tego zdjecia nie wynika tylko i wylacznie z przestrzelenia ale rozniez z tego ze wydaje mi sie ze to crop, na dosc wysokim ISO, i nie wyostrzony koncowo.
próbowalem cos powalczyc z wyostrzaniem ale plik wyjsciowy troche marny. podeslij calosc to podzialamy i uratujemy ;)
a, i uwazajta jak stemplujeta :D
A tak wogóle Judaszu (kużwa niekomfortowo się czuję mowiąc tak do Ciebię :???:) wrzucił byś oryginał. Bo coś tak czuję, że z tej fotki się da "coś" wycisnąć :roll:
kurcze dzieki wielkie za zainteresowanie ,wrzuce oryginal,ale nie wiem co mozna z tym zrobic to adjecie bylo zrobione zupelnie przypadkowo a ten ptaszek ma moze jakies 5 cm. wielkosci :) ale jesli macie ochote sie z tym pobawic to bardzo sie ciesze :) dzieki ...
A tak wogóle Judaszu (kużwa niekomfortowo się czuję mowiąc tak do Ciebię :???:) wrzucił byś oryginał. Bo coś tak czuję, że z tej fotki się da "coś" wycisnąć :roll:
niekomfortowo?? hahah--lolita tez mi sie bardzo podoba :)
Tak na moje oko, to ostrość masz mniej więcej 5cm przed ptaszkiem. Swoją drogą to mały kroczek w lewo, i nie musiałbyś stemplować tej kraty.
Miłe ptaszki, ale te ostatnie ma problemy z ostrością i te kratki walą po oczach że mętlik sie w głowie robi.
kurcze dzieki wielkie za zainteresowanie ,wrzuce oryginal,ale nie wiem co mozna z tym zrobic to adjecie bylo zrobione zupelnie przypadkowo a ten ptaszek ma moze jakies 5 cm. wielkosci :) ale jesli macie ochote sie z tym pobawic to bardzo sie ciesze :) dzieki ...
ale my chcielismy duza wersje. RAW'a albo normalnego 10 mpix jpega. :( a nie 1000x750
ups no i tu mam problem bo w raw nie robie ,a wszystko z aparatu jak wrzucilem do lightrooma i chce z niego exportowac fotki to sie wlasnie tak zapisuja w pliku ,jakas rada co tam pozmieniac przy export?? zeby bylo tak jak chcecie.
ok to jest prosto z aparatu tylko na pulpit wrzucilem ,co jest nie tak ,moze znowu cos namieszalem ??? :)
ups no i tu mam problem bo w raw nie robie ,a wszystko z aparatu jak wrzucilem do lightrooma i chce z niego exportowac fotki to sie wlasnie tak zapisuja w pliku ,jakas rada co tam pozmieniac przy export?? zeby bylo tak jak chcecie.
co prawda LR nie uzywam ale skoro je wrzuiles do LR'a to gdzies na dysku musza byc oreginaly. sprawdz poprostu gdzie,
wyszukaj nazwe pliku i tyle
chyba mam ,wyzej :)
Przypomniales mi jak corka na urlop leciala.Pozyczylem aparat i 4 karty po 2 giga.Wyraznie powiedzialem,ze jak karty zapelni to niech dokupi takie same.Dzien przed przylotem zadzwonila i powiedziala,ze jeszcze duzo musze sie uczyc.Bo nie problem w dokupowaniu kart tylko w ustawieniu aparatu.Jak odpowiednio ustawila to jej wyszlo z jednej karty 4000 fotek i wcale nie musiala wymieniac.
Wszystkie do wyrzucenia:grin:
mirek dzieki za opinie ale jak bys mogl mi podpowiedziewc co robie nie tak w aparacie nie robie rawow ale mam najwyzsza jakosc jpeg wiec nie wiem o co chodzi jak ktos mogl by mi powiedziec to bym byl wdzieczny jak i co poustawiac w aparacie :) na karcie 4 giga wcoodzi mi okolo 470 zdjec i zawsze robie w tym formacie ,dzieki z gory...:)
1. Z powyższym wynika, że robisz zdjęcia w najwyższej rozdzielczości. Ale by się upewnić spraw parametry takich 'nietykanych" zdjęć.
2. A po obróbce zapisujesz pod inną nazwą czy zastępujsz pod już istniejącej? Jeżeli tak to program komputerowy robi folder "Oyginały"...
mirek dzieki za opinie ale jak bys mogl mi podpowiedziewc co robie nie tak w aparacie nie robie rawow ale mam najwyzsza jakosc jpeg wiec nie wiem o co chodzi jak ktos mogl by mi powiedziec to bym byl wdzieczny jak i co poustawiac w aparacie :) na karcie 4 giga wcoodzi mi okolo 470 zdjec i zawsze robie w tym formacie ,dzieki z gory...:)
Spróbuj jednak poeksperymentować z plikami RAW.
ok to jest prosto z aparatu tylko na pulpit wrzucilem ,co jest nie tak ,moze znowu cos namieszalem ??? :)
Może masz coś nie tak poustawiane w Lightroomie przy eksporcie?
Zajrzyj tu: http://www.dfv.pl/lightroom.html?id=510
Może masz coś nie tak poustawiane w Lightroomie przy eksporcie?
Zajrzyj tu: http://www.dfv.pl/lightroom.html?id=510
dzieki wielkie :) oczywiscie + reputacji :)
tak jak obiecalem za parku w szary dzien,dzieki za pomoc i porady ,i jak zwykle prosze o ocene i podpowiedzico by tu zrobic lepiej...
hej,czyli mam rozumiec ze lipa wyszla ???
Cześć,
Jak dla mnie:
1. Nieostre i za ciemne
2. Kadr fajny, za mała GO
3. SUUUUper kadr !! Użył bym większej GO
4. Fajniusie, dziwnie wyszła ostrość, zobacz na twarzy mało ostro a rączka na głowie jak żyleta
5. Najlepsze, bardzo mi się podoba...możesz śmiało do galerii ładować !!
Zdecydowanie 5 najlepsza :!:
hej,czyli mam rozumiec ze lipa wyszla ???
Wyszlo jak wyszlo.Jesli mamusi sie podobaja to reszta nie ma znaczenia.
Co do zachwytow nad 5 to taka fotke mozna kazdej mamusi wcisnac i po latach i tak nie pozna czy to jej pociecha czy kolezanki.
Co do zachwytow nad 5 to taka fotke mozna kazdej mamusi wcisnac i po latach i tak nie pozna czy to jej pociecha czy kolezanki.
Znaczy sesja wyszła na 110 % :-P
I w każdej następnie 5tke możesz dodawać...efekt murowany
5 jest najlepsza, ale dla mamy(w celach pamiątkowych) najgorsza :-)
ciesze sie ze nie wszyscy sa na nie ,z prawie 500 fotek mama wybrala sobie kilka ,i bardzo mnie to cieszy ,ciewze sie rowniez ze wam cokolwiek sie w nich podoba:) wrzuce jeszcze kilka zebyscie mogli powiedziec co by tu poprawic na przyszlosc,wiem ze na niektorych sa pobcinane raczki i nozki ,ale to nieprzewidywalny obiekt do fotografowania :)a za ten slodki usmieszek na buzi dziecka szkoda wywalac fotke moim zdaniem ...
Ostatnie już wrzucałeś.
Obróbka na drugim i trzecim moim zdaniem jest nietrafiona.
Jeżeli już to pierwsze. Drugie i trzecie są za bardzo plastykowe. I numeruj porszę te zdjęcia.
ok to moze jeszcze jakies klilak ostatnich,bo widze ze rewerlacji nie ma ale .... chyba nie ma tez tragedii :)
ups ,sory zapomnialem ponumerowac :(...
Maestro1984
21.03.10, 11:35
Niestety na ostatnim całkowicie nie trafiłeś z punktem ostrości, co do tego niebieskiego sweterka to mam wrażenie że jest on niezbyt nadający się do fotografii (jakoś strasznie rozmyty wychodzi mimo tego iż jak się patrzy na fotografię taki być nie powinien).
Ale to moje subiektywne odczucia więc nimi się za bardzo nie przejmuj :-)
PS. Z poprzedniej serii na drugim i trzecim przesadziłeś z nakładaniem bluru i wyszło plastikowo, może trzeba było lekko nałożyć blur (według mnie tu przesadziłeś, to nie fotografia modelek żeby było idealnie gładko) na twarz mamy a reszty nie ruszać (?).
niepodoba mi sie bardzo pierwsze zdjecie w B&W... odjąlbym niebieskiego troszeczke i z oczek dziecka zrobiles czarne kólka... jak maly zombiak prawie to wyglada /bez obrazy judasz:grin:
Z pierwszej serii zdjęć w parku najlepsze jest zdjęcie numer 5.
Druga seria zdjęcia 2 i 3 mają potencjał, pokombinuj z obróbką.
Trzecia seria 1 przydałaby się blenda żeby zlikwidować cienie na twarzy dziecka, 3 ok. Nr 2 zgadzam się z przedmówcą.
Jak wiosna zawita do nas na całego spróbuj zorganizować kolejną sesję.
witam ponownie ,dzis znalazlem stare adjecia z przed paru miesiecy,dwa portreciki podobne do siebie ale jenak czyms sie roznia,trzeci troszeczke inny ale sami ocencie i powiedzcie co myslicie ...
witam ponownie ,dzis znalazlem stare adjecia z przed paru miesiecy,dwa portreciki podobne do siebie ale jenak czyms sie roznia,trzeci troszeczke inny ale sami ocencie i powiedzcie co myslicie ...
Zastrzegam,że nie jestem specjalistą ale wydaje mi się, że trochę Przesadziłeś z wygładzaniem/rozmyciem skóry. Masz może te same foty ale bez tych filtrów ?
Pozdrawiam
Zdjęcia dzieci przyjemne i w właściwych momentach ale przydało by się troche ostrości we właściwych miejscach i koniecznie likwidacja cieni w oczodołach. Na ostatnich portretach wiem, że to trudne ale masz wspaniałą modelkę której oczy należy uczynić ozdobą każdego jej zdjęcia. Popracuj nad tym i w kolorze nie rozmywaj tak cery, modelka potrzebuje na taki zabieg jeszcze wielu lat:grin:.
Wrzucaj troszkę mniejsze zdjęcia.
dzieki za opinie wiem ze z ostroscia jest spory problem-ale jak to z dziecmi w ruchu :) ale teraz jestem juz chyba bez szans zeby te cienie na oczach zlikwidowac :( walczylem ale chyba jeszcze za malo wiem ,nastepnym razem bleda pojdzie w ruch :) a co do portretu ,czy teraz wyglada lepiej ??? chyba ze ktos ma ochote co nieco po mnie poprawic ??? bede wdzieczny ...
Tak na szybko to ja bym bardziej coś takiego widział.
tak jak obiecalem za parku w szary dzien,dzieki za pomoc i porady ,i jak zwykle prosze o ocene i podpowiedzico by tu zrobic lepiej...
Łapka!Wypas!
dzieki za lapke,w galeri tez jest z nia fajnie :) a co do portretu to moim zdanie BW tam nie pasuje ta fotka chyba raczej zasluguje na jakies kolorki hmmm ( radosci itp. ) ale to moje zdanie dlatego wlasnie jest w kolorze ale te pierwsze poprawione jest lepiej choc jakos tak blado u mnie wyglada ...moze jeszcze ktos sie skusi ??? latwiej by mi bylo jakies wnioski wyciagnac ,dzieki wielkie ,pozdrawiam .
Jak kazdy to i ja,a co?:grin:
Jeżeli kolor to MSZ Mirek54 https://forum.olympusclub.pl/images/fotomic_templ/buttons/viewpost.gif (https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?p=612888#post612888) poszedł w dobrym kierunku,Zobacz że w jego wersji uroda modelki podkreślona a kolor oczu nie razi.
Pozdrawiam
sory wszyscy,mirek pobil wszystkich :) mogl bys podpowiedziec jak to ogarnoles ??? :) czy to tajemnica ?
mogl bys podpowiedziec jak to ogarnoles ??? :) czy to tajemnica ?
Zadna tajemnica.Podstawowe czynnosci przy retuszu.Na duze powierzchnie-szybka latka,na mniejsze stempel.Zmiana koloru oczu,poprawienie bialek,troche pudru na miejsca swiecace,usuniecie szumu,poprawa tla i to wszystko.W sumie pare minut pracy poswiecic trzeba.
hahaha jasne prawie nic ,jesuuuuuuuuu ile ja sie jeszcze musze naumiec :) dzieki mirek...
Mirek wymiata z przeróbkami, podziwiam Twój talent :)
Maestro1984
29.03.10, 10:02
A ja przede wszystkim proszę o zmniejszanie zdjęć - u mnie przy patrzeniu na zdjęcie w rozmiarze zmniejszonym do wysokości monitora się coś dziwnego dzieje, natomiast przy powiększeniu 100% już nie ma jak zdjęcia ocenić.
PS. Mirek jak to ma w zwyczaju - pozamiatał :-)
Jak kazdy to i ja,a co?:grin:
mirku mam wazne pytanie do ciebie ;jak widziales probowalem cos z tym zdjeciem zrobic i wyszlo jak zwykle :) powiedz mi jak sie tych cieni pod oczami pozbyles ,ja fotki w lightroomie obrabiam i nie potrafir chyba odpowiedzniego narzedzia znalesc ,dzieki .
mirku mam wazne pytanie do ciebie ;jak widziales probowalem cos z tym zdjeciem zrobic i wyszlo jak zwykle :) powiedz mi jak sie tych cieni pod oczami pozbyles ,ja fotki w lightroomie obrabiam i nie potrafir chyba odpowiedzniego narzedzia znalesc ,dzieki .
Napisalem juz wyzej jak to zrobilem.Cienie usunie Ci kazdy program z narzedziem stempla,do duzych powierzchni -narzedzie szybkiej latki.
Mnie uczono retuszu na poczatku zabawy,teraz wydaje mi sie to proste,jednak jest to obok ustawienia swiatla jedno z trudniejszych etapow w wykonaniu gotowego zdjecia.
Mirka propozycja jest świetna.
Nie wiem czy to wina mojego monitora ale skóra na Twoich zdjęciach wydaje mi się za pomarańczowa. I to w zdjęciach dziecka jak i dorosłej modelki.
ostatnimi czasy korzystajac z pogody i nowego 14 54mm :)))) ( swietny ) wybralem sie do parku nie wiem tylko jak sobie poradzic przy obrobce z woda ,nie mam filtra ND :( moze ktos cos podpowie dzieki i prosze o komentarze i krytyke
tu chyba bardziej polar by się przydał... drugi kadr jest do zaakceptowania ;)
ja bym coś takiego kombinował:
33583
Mamy na forum kilku fachowców od obróbki więc jak podlinkujesz jakąś większą wersję to pewnie ktoś Ci coś podpowie (pokaże). Pzdr
to jest oryginal nieruszany ,moze ktos sie skusi ,dzieki z gory.. a co do filtra to mam tylko skylight-a ktorego dostalem gratis a na polarka wlasnie czekam :) .
Moja propozycja kolorystyczna
jest sppoko ale mi chodzi o to czy na wodzie nie ma przepalu bo mi sie tak wydaje na moim zdjeciu ???
a moze tak ,teraz histogram nie pokazuje przepalu???
Na moje amatorskie oko to chyba jest przy wodospadzie, tak mniej więcej na 2/3 szerokości.
no wlasnie wrzucilem fotke przed edik70 ,ktora na ktorej nie ma przepalu -chyba ...
Maestro1984
24.05.10, 10:37
MZ tego przepału nie wyciągniesz - zrobisz z niego co najwyżej jakąś szarawą jednolitą plamę (mógłbyś co prawda namalować to czego brakuje, no ale to już wyższa szkoła jazdy...), moja rada na przyszłość - ustaw sobie aby po zrobieniu zdjęcia na ekranie wyświetlały Ci się miejsca przepalone (musisz przy przeglądaniu zdjęć nacisnąć kilka razy przycisk INFO aż pojawi się "HIGHLIGHT") i jeżeli widzisz, po zrobieniu zdjęcia, dość dużą plamę migającą to koryguj ekspozycją aż pojawią się co najwyżej pojedyncze migające piksele. Później co prawda najczęściej należy wyciągać cienie w programie, ale to już prostszy zabieg :-)
a tak ostatnimi czasy po parku polatalem :) co myslicie ???
Z tej serii 1 najbardziej mi się podoba. Zdjęcie z mostkiem,moim zdaniem, byłoby ciekawsze gdyby właśnie mostek był bardziej wyeksponowany np.przez bardziej wyraziste kolory.
chyba jakos lipnie to wyszlo ,nikt nic nie pisze :)
Pierwsze najlepsze ale ta "noga" przeszkadza
Maestro1984
9.06.10, 08:58
To tak na szybko - mi się podoba ostatnie, choć szkoda że na drzewach są kwiaty i trochę to się zlewa z mostkiem inna sprawa że mam wrażenie że coś leci w prawo. Jedyneczka - za Forever_k3w trochę przeszkadza ta noga. Szkoda że na dwójce sarna/jeleń zlewa się z tłem. Czwórka chyba trochę za bardzo nasycona kolorem, choć może to kwestia monitora z laptopa ;-)
PS. judasz trochę cierpliwości w oczekiwaniu na odpowiedź - cierpliwość jest dobrą cechą fotografa :-)
mam jeszcze jedna fotke ktora chce wam pokazac,to chyba najlepsza jaka zrobilem dotychczas :) sami ocencie,tylko surowo prosze :)
Fotka niewątpliwie sympatyczna, niemniej zwróć uwagę na kolor ( albo balans bieli, albo zielona poświata od liści ) kolor białek oczu wpada w lekką zieleń, a kolor skóry ucieka w żółcie, druga sprawa to ostrość- oczy mamy zamglone.
Natomiast jeśli idzie o kadrowanie - chyba starałbym się pokazać smyka z rączką ( nie ciąć na wysokości nadgarstka).
Takie uwagi amatora :)
pozdrawiam
Ps. taka moja poprawka, jeśli się nie pogniewasz:)
Bardzo mi się podoba to zdjęcie, ale po przeróbce Zemana2 u mnie jest zbyt fioletowe. Moja propozycja jest taka:
Ostatnia fotka przyjemna, taka rodzina! :wink:
Piąte z serii i portrecik rodzinny bardzo mi się podobają.
Pozdrawiam.
Portrecik rodzinny rewelacja. Naturalny i bardzo ciepły.
Lubię zdjęcia zwierzaków dlatego drugi z serii również mi się bardzo podoba.
Pozdrawiam
Troche bym suwaczki poprzestawial,ponienasycal zbytnio,gdzie niegdzie swiatla ujal i zwiekszyl.No i wyszlo by mi tak
a co powiecie na cos takiego,procz przepalow wszystko zamierzone :)
Portret rodzinny bardzo ładny i w wersji kolorystycznej Mirka mistrzowski. Na ostatnich coś z barwą nie tak. Sprawia wrażenie przejaskrawionej. Po ustaleniu WB popracowałbym jeszcze z suwaczkami dominanty i kolor trochę uspokoił. Obiekty jakie przedstawiłeś na tych kadrach ładne ale oprócz wspomnianej barwy przydała by się jeszcze korekcja perespektywy w celu wyprostowania architektury.
wiejo zdjecia spieprzo............ wie wyciagnelem z nich cos takiego z kolorkami i calym ambarasem a co masz na mysli mowiac o perspektywie ????
aaaaaaaaaaaaaaa no ciekawiej :) dzieki helmuth ......
na tym niestety nie udalo mi sie zlikwidowac przepalu w lg rogu :((( ale i tak chyba jest niezle ,co myslicie???
Maestro1984
11.06.10, 10:57
judasz rozumiem że chciałem Panią "wygładzić" bo z tego co kojarzę to właśnie takie "efekty" uzyskuje się jak się za bardzo przesadza...
judasz rozumiem że chciałem Panią "wygładzić" bo z tego co kojarzę to właśnie takie "efekty" uzyskuje się jak się za bardzo przesadza...
jesli masz swoja wizje tej fotki to sie nie krepuj ,chetnie zobacze :)
Maestro1984
11.06.10, 11:01
Z tego to już się nic nie wyciągnie (przynajmniej przy moich umiejętnościach), musiałbyś dać oryginał.
madziazywczak
11.06.10, 11:07
a mnie się wydaje, że wszystkie zdjęcia które ostatnio wrzuciłeś są nieostre.
Maestro1984
11.06.10, 11:44
Pobawię się jak znajdę chwilę w domu bo tu na komputerze mam gimpa, którego w sumie stosuje tylko do ciachania. Niby używa się tych samych sztuczek co w PSie ale jednak w inny, bardziej czasochłonny dla mnie ze względu na przyzwyczajenie do PSa, sposób.
A może mnie ktoś po prostu uprzedzi ;-)
i jak nikt nie ma zadnych propozycji ???? :)
Patrząc na fotke wywołaną wcześniej przez Mirka to uważam, że masz duże braki w wywoływaniu zdjęć.
Patrząc na fotke wywołaną wcześniej przez Mirka to uważam, że masz duże braki w wywoływaniu zdjęć.
nie wiem o ktorej mowisz mirek poprawial kilka moich...
i jak nikt nie ma zadnych propozycji ???? :)
ach,jak nikt nie ma ,to moze ja sie jakos wcisne:wink:
mirku jak zwykle pokazales kto rzadzi :) mam tylko jedna mala uwage bo modelka nie miala pomalowanych ust tylko naturalny kolor a widze ze podciagneles to pod czerwien ,powiedz mi czy mozna to jakos rozgraniczyc znaczy wydaje mi sie ze probowales cos pod kolor koszulki zrobic czy jakos tak ,ale usta wygladaja nienaturalnie ,jaka na to moze byc rada ?,dzieki .
mirku staram sie cos z tym zrobic ,powidz jak ty to widzisz ???
ps.to tylko jpig ,ale od jakiegos tyg zaczalem w rawach robic :) i juz tak zostanie ,teraz tylko na karty nie wyrobie :)))))
Dlaczego tak stasznie duzo zoltego???
Chciales zrobic z dziewczyny chinke :???::lol::lol:
hahaha nie do konca teraz poprawilem ,jesli chcesz to cofnij strone ,dopiero na miniaturce w watku to bylo wyraznie widac ,mam nadzieje ze jest lepiej ,ale dzieki :)
NightCrawler
12.06.10, 09:21
Taka moja wizja - na szybko przy śniadaniu więc przepraszam za niedoróbki (źle wycięte) :)
PS. Judasz - wersja na poprzedniej stronie nadal jest żółta...
Hmmm a po co ratować zepsutą fotę?
Może zamiast ćwiczyć obróbkę lepiej poćwiczyć robienie zdjęć? Kolejność warto zachować...
nie drazmy tematu :) z dzisiaj spacerek po mniej bezpiecznych miejscach :) drogie nie ostre ,ale przeciez ktos mnie szturchnac misial :)
tu jest troszke mniej pojechane niz w galerii,tamto mialo wygladac jak hmmmmmm malowany obrazek,ale nie do konca :) wiec taka wizje mialem...a i mam jeszcze jedna z tego miejsca
Pierwszy widoczek nawet fajny. Choc szkoda, ze zielen na pierwszym planie w cieniu (no ale na to wplywu nie miales, a moze - mozna bylo poczekac na slonko?). Moze jakos ja rozjasnic, nasycic w postprodukcji? :) Drrugi... na pewno siakis krzywy - zle sie oglada. Oczy mi sie jakos rozjezdzaja :)
Thomasso
drogi idealnie prosty,,tam byla delikatna gorka z prawej strony i to dlatego,tez tak myslalem ale jak zaczolem prostowac to mi linie pokazaly :) a prostowalem do lini muru w glebi nad lukiem...
drogi idealnie prosty,,tam byla delikatna gorka z prawej strony i to dlatego,tez tak myslalem ale jak zaczolem prostowac to mi linie pokazaly :) a prostowalem do lini muru w glebi nad lukiem...
A chyba, ze tak :) Nienawidze takich gorek bo zdjecia psuja. Ale w domu przy odrobinie checi mozna poprawic nature ;-)
T.
nie jetem zwolennikiem poprawiania natury ,i teraz leci w prawo to co bylo prosto :)