Zobacz pełną wersję : Pancolar z allegro (lub nie).
Od jakiegoś czasu poluję na Allegro na obiektyw Pancolar 1,8/50. Mam kilka pytań.
Aukcje kończą się różnymi kwotami. Od 100 do nawet 400 zł. Zapewne wszystko zależy od stanu technicznego itp Mnie jednak interesuje granica po przekroczeniu której usłyszę: "przepłaciłeś" Ile to jest?
Zauważyłem różne wersje Pancolarów. Zeberki, electric...Którą brać? Dlaczego?
I ostatnie. W opisach zdarzają się informacje o mikro ryskach, paproszkach które to z całą pewnością nie wpływają na jakość zdjęć. Bujda, co nie?
Zebra jest cienka i najtańsza - z tego co sobie przypominam to nie ma powłok.
Electric to najlepsza wersja i najdroższa - powłoki ma.
Czytaj mój priv :) --pozdrawiam
-----------
Zebra jest z powłokami zwykłymi (nie MC) --natomiast wersja MC jest także bez styków (elektic), które i tak nie są nam potrzebne.
Smerf Maruda
8.05.09, 23:05
I ostatnie. W opisach zdarzają się informacje o mikro ryskach, paproszkach które to z całą pewnością nie wpływają na jakość zdjęć. Bujda, co nie?
Nie, to nie bujda.
Kiedyś miałem fazę na manualne obiektywy. Ale mi przeszło :-) Za niesystemowy (tzn. nie OM) nie dałbym więcej niż 100-150 złotych, niezależnie od modelu. Ale to popyt dyktuje cenę - chcą płacić 400, płacą 400 :-)
Czyli taki byłby ok?
http://www.allegro.pl/item627614198_mc_pancolar_auto_1_8_50.html
Jest ok.
To wersja Auto z powłokami MC.
Nie wiem czy warto przepłacać za pancolara. Mam to szkło i między nim a pentaconem o tym samym świetle nie widzę różnicy. Za 100 więcej mozesz wychaczyć jakąś 50tkę ze światłem 1,4 a to już jest coś. Z drugiej strony na szkiełku nic nie stracisz bo pewnie sprzedaż je po tej samej cenie.
Dobrą alternatywą jest też Takumar 55 1.8. - nie jest, przynajmniej nie był taki drogi. (kupowałem go coś koło 120zł).
Dobry optycznie i ładna plastyka.
Drożej to już Takumar 50 1.4 (tańszy, ale może dawać żółty zafarb) i Super Takumar 50 1.4 (oba w granicach 300- 400zł )
ja mam Pancolora tego z polówkami ale bez styków i jak narazie nasmarowałem pierścień ostrości ale w najbliższym czasie muszę naprawić przysłonę albo ja zaoliwić albo dać do czyszczenia bo się nie przymyka do f22 (mój obiektyw był trochę używany )
co do zebry odpuścił bym ją dosyć stare szkło które może mieć defekty
polecał bym ci kupić nowsze wersje
co do ceny 300-400 zł to gruba przesada
a jeżeli chodzi o paproszki ryski to moim zdaniem nie warto sie przejmowac jeżeli nie widać ich w wizjerze mam zagrzybionego zooma sigmy 28-75 zdjęcia są ok . Miałem też zmatowioną tylną soczewkę i paproszki w śrosku w chyba rewouonie 50mm f/1.8 (czy jakoś tam podobnie :wink:) i też zdjecia były ok
co do dziwnie brzmiących nazw obiektywów reflecta sun cosina etc to czasami kopie bardzo dobrych obiektywów ale z ich jakością optyczną bywa różnie
co do ceny to cena 150 zl wydaje sie dobra ceną
mam zagrzybionego zooma sigmy 28-75 zdjęcia są ok .
Kolego lepiej z tym grzybem uważaj.
Znam przypadek gdzie grzyb nie dość, ze przeniósł się na inne szkła, to jeszcze puścił swe korzenie na matrycy aparatu!!!
http://www.flickr.com/groups/canondslr/discuss/72157604712577076/
I skończyło sie na 234,50 :(
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=627614198
Kaz de Wro
11.05.09, 18:53
I skończyło sie na 234,50 :(
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=627614198
To ty wziąłeś;-)
Dobre albo rzadkie szkła manualne są w cenie a przy tym trendzie, chyba światowym, resentymentu do analogów (body i szkła), ich cena będzie ciągle szła do góry.
Nie - to nie ja :( Przez tydzień nikogo nie było i rzutem na taśmę niebotycznie podbili cenę.
Może się jednak skupić na systemowych szkłach... dozbierać... na raty wziąć... eh.....
Poczekaj, a cierpliwość będzie wynagrodzona - ostatnio faktycznie jest jakiś bum na analogi - ja czaiłem się akurat na taira - prawie przez miesiąc wołali za niego średnio po 400zł, potem jak nie było ofert kupna to ceny spadły już nawet od 200! Choć na nie któreceny się długo trzymają -np Industar 61LZ.
A zuiko 50 1,8 nie jest dla Ciebie wystarczający? Jest ich dość dużo w umiarkowanej cenie około 100 zł (choć są przypały, które wołają nawet 250-350 zł:!:)