PDA

Zobacz pełną wersję : E-510 - opóźnienie w robieniu zdjęcia

Siuta
4.05.09, 13:48
Podobny wątek już istnieje niemniej sprawdziłem zalecenia w nim zawarte i prblem istnieje dalej, a mianowicie.

E-510 Problem pojawił sie w czasie pracy przy zmianie opcji z P na Auto. Problem występuje we wszystkich opcjach ( z preferencja czsu, przysłonyitd) fotografowania w opcji wizjer i ekran oprócz opcji auto.Objawy. Po włączeniu migawki istnieje zwłoka około 2 sekundowa a nawet dłuzsza a nastepnie dopiero chyba nastepuje ruch lustra. Aparat zachowuje sie jak przy włączeniu samowyzwalacza (2s) przy opcji ekran LCD. Samowyzwalacz wyłaczony,blokada lustra wyłączona. Praktycznie brak jest mozliwosci normalnej pracy. Nie zmieniałem ustawień i parametrów chyba że przypadkiem.Proszę o radę i pomoc.

Drugi problem - przy opcji P zdjecia są lekko prześwietlone szczególnie przy dużej ilości swiatła zewnętrznego ( np intensywne słońce). Białych szczegółów nie widać. Korekta przy obróbce nie daje zadawalajacych rezultatów. Pozdrawiam Siuta

sickside
4.05.09, 13:57
O ile skumałem o co ci chosi to ta pierwsza rzecz z tym 2sek opuźnieniem to nie problem, nie znam się dokładnie na pracy tych wszystkich śrubeczek i trybików ale najpierw aparat musi wyłaczyć LV i dopiero może zrobić zdjęcie, to zajmuje te dwie sek. Kiedy robisz bez LV problem chyba nie występuje?
Drugi problem to też nie problem:) poprostu przyciemnij ekspozycję.
A instrukcję się czytało wogle?

krzysiekz
4.05.09, 14:02
Co do pkt 2 to korekta PRZED zrobieniem zdjecia a nie PO. Od tego jest kompensacja ekspozycji, daj na -0.3~-0.7 i zobacz na podgladzie z zaznaczeniem swiatel co przepalone jest.

Siuta
4.05.09, 14:58
SICKSIDE - WOGOLE się czytało. Problem własnie istnieje też przy wizjerze, gdzie po na nacisnieciu migawki nie powinno być zwłoki. Różnica pomiędzy wizjerem a ekranem jest mi znana. Ruch lustra.

KRZYSIEKZ - dziekuję. spróbuję.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
KRZYSIEKZ- napisałem o korekcie przy obróbce wykonanego zdjecia. Korekta o krórej piszesz naturalne że przed. Pozdrawiam.

dobas
4.05.09, 15:09
sprawdź czy nie masz włączonego samowyzwalacza, lub wstepnego podnoszenia lustra

Morlok
4.05.09, 15:10
A nie masz Ty czasami włączonej w aparacie funkcji anti-shock ?
Wejdź w menu->aparacik2->anti-shock i zobacz co tam masz. 2 sek to ustawienie domyślne dla tej funkcji. Jak włączone to wyłącz i po kłopocie.
Funkcja ta ma zabezpieczyć aparat przed pouszeniem w czasie wykonywania zdjęć przy dłuższych czasch, wywołanym podnoszeniem lustra.
Pozdr.

dobas
4.05.09, 15:11
Menu > aparat 2 > ANTI-SHOCK > OFF

Magnesus
4.05.09, 15:13
Ja bym spróbował najpierw zresetować ustawienia, bo menu jest trochę zaplątane i może coś się tam ukryło. Jeśli dzieje się tak po zresetowaniu ustawień, to chyba serwis.

dobas
4.05.09, 15:25
Jeśli to nie pomogło napisz proszę Czy zmiany coś wniosły czy nie

dog_master
4.05.09, 16:09
SICKSIDE - WOGOLE się czytało. Problem własnie istnieje też przy wizjerze, gdzie po na nacisnieciu migawki nie powinno być zwłoki. Różnica pomiędzy wizjerem a ekranem jest mi znana. Ruch lustra.

KRZYSIEKZ - dziekuję. spróbuję.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
KRZYSIEKZ- napisałem o korekcie przy obróbce wykonanego zdjecia. Korekta o krórej piszesz naturalne że przed. Pozdrawiam.
W OGÓLE jeśli już ;)

Nie ma jakichś sprawdzonych metod na usuwanie przepałów Krzysiekz dobrze radzi.

sickside
4.05.09, 16:48
Hej, ktoś tu wytyka mi błędy:D? jakiś czas temu złapałem taką manierę że mówię -wogle- więc to świadomy błąd, taka samo jak -chosi-:) Man, man, man, skupiłbyś się na przekazie.

Siuta
4.05.09, 18:04
JESTEŚCIE WIELCY - dziękuję

był włączony Anti-Schck i to na 3 sek ---- WYŁĄCZYŁEM jest OK
korekcja na 0,5 POMOGŁA trochę na problem prześwietlenia

Pozdrawiam i jeszcze raz wszystkim dziękuję.

droplet
4.05.09, 18:07
przydałby się FAQ dokładnie do tego problemu :-)

Siuta
4.05.09, 18:08
Błędy też ktoś wytyka i mnie, w tym samym słowie. Prawidłowo.