Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: E-510 - opóźnienie w robieniu zdjęcia

Mieszka w
    warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

E-510 - opóźnienie w robieniu zdjęcia

Podobny wątek już istnieje niemniej sprawdziłem zalecenia w nim zawarte i prblem istnieje dalej, a mianowicie.

E-510 Problem pojawił sie w czasie pracy przy zmianie opcji z P na Auto. Problem występuje we wszystkich opcjach ( z preferencja czsu, przysłonyitd) fotografowania w opcji wizjer i ekran oprócz opcji auto.Objawy. Po włączeniu migawki istnieje zwłoka około 2 sekundowa a nawet dłuzsza a nastepnie dopiero chyba nastepuje ruch lustra. Aparat zachowuje sie jak przy włączeniu samowyzwalacza (2s) przy opcji ekran LCD. Samowyzwalacz wyłaczony,blokada lustra wyłączona. Praktycznie brak jest mozliwosci normalnej pracy. Nie zmieniałem ustawień i parametrów chyba że przypadkiem.Proszę o radę i pomoc.

Drugi problem - przy opcji P zdjecia są lekko prześwietlone szczególnie przy dużej ilości swiatła zewnętrznego ( np intensywne słońce). Białych szczegółów nie widać. Korekta przy obróbce nie daje zadawalajacych rezultatów. Pozdrawiam Siuta

Awatar sickside
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    O ile skumałem o co ci chosi to ta pierwsza rzecz z tym 2sek opuźnieniem to nie problem, nie znam się dokładnie na pracy tych wszystkich śrubeczek i trybików ale najpierw aparat musi wyłaczyć LV i dopiero może zrobić zdjęcie, to zajmuje te dwie sek. Kiedy robisz bez LV problem chyba nie występuje?
    Drugi problem to też nie problem poprostu przyciemnij ekspozycję.
    A instrukcję się czytało wogle?
    Ostatnio edytowane przez sickside ; 4.05.09 o 13:59

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Co do pkt 2 to korekta PRZED zrobieniem zdjecia a nie PO. Od tego jest kompensacja ekspozycji, daj na -0.3~-0.7 i zobacz na podgladzie z zaznaczeniem swiatel co przepalone jest.
    4/3: E510, E410; m4/3: E-PM1

Mieszka w
    warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    SICKSIDE - WOGOLE się czytało. Problem własnie istnieje też przy wizjerze, gdzie po na nacisnieciu migawki nie powinno być zwłoki. Różnica pomiędzy wizjerem a ekranem jest mi znana. Ruch lustra.

KRZYSIEKZ - dziekuję. spróbuję.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    KRZYSIEKZ- napisałem o korekcie przy obróbce wykonanego zdjecia. Korekta o krórej piszesz naturalne że przed. Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez Siuta ; 4.05.09 o 15:02 Powód: Automatyczne scalenie postów

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    sprawdź czy nie masz włączonego samowyzwalacza, lub wstepnego podnoszenia lustra

| OlyJedi Awatar Morlok
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    A nie masz Ty czasami włączonej w aparacie funkcji anti-shock ?
    Wejdź w menu->aparacik2->anti-shock i zobacz co tam masz. 2 sek to ustawienie domyślne dla tej funkcji. Jak włączone to wyłącz i po kłopocie.
    Funkcja ta ma zabezpieczyć aparat przed pouszeniem w czasie wykonywania zdjęć przy dłuższych czasch, wywołanym podnoszeniem lustra.
    Pozdr.
    Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Ja bym spróbował najpierw zresetować ustawienia, bo menu jest trochę zaplątane i może coś się tam ukryło. Jeśli dzieje się tak po zresetowaniu ustawień, to chyba serwis.
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Jeśli to nie pomogło napisz proszę Czy zmiany coś wniosły czy nie

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Siuta Zobacz posta
    SICKSIDE - WOGOLE się czytało. Problem własnie istnieje też przy wizjerze, gdzie po na nacisnieciu migawki nie powinno być zwłoki. Różnica pomiędzy wizjerem a ekranem jest mi znana. Ruch lustra.

KRZYSIEKZ - dziekuję. spróbuję.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    KRZYSIEKZ- napisałem o korekcie przy obróbce wykonanego zdjecia. Korekta o krórej piszesz naturalne że przed. Pozdrawiam.
    W OGÓLE jeśli już

Nie ma jakichś sprawdzonych metod na usuwanie przepałów Krzysiekz dobrze radzi.
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.