PDA

Zobacz pełną wersję : uniwersalny obiektyw - 14-54mm ?

alibaba
22.04.09, 17:21
Witam,
Mam prośbę - rozglądam się za jakimś uniwersalnym obiektywem. Takim, który nadaje się na wyjazd wakacyjny. Najcześciej używam długich telezoomów, natomiast na wakacyjny wyjazd przydałoby się szkiełko pokroju ZD 14-54. W temacie o tym obiektywie dowiedziałem się wiele, ale mam pytanie, czy to szkiełko ostrzy tak samo fantastycznie jak ZD 8mm fisheye? Jak podpiąłem kita 14-42 a potem 8mm to różnica jakości była jak kolosalna. Jeśli 14-54 ostrzy podobnie do fisheye to ten obiektyw będzie rewelacyjny. I jeszcze jedno czy do E510 brać I czy II? Czy tutaj nie ma znaczenia? Chociaż z czasem body będzie upgrade'owane do E-30, albo E-3.

qbic
22.04.09, 17:23
Kiedyś porównywałem 14-42 do 14-54 i różnica była kolosalna na korzyść drugiego.

Sebu$
22.04.09, 17:47
.... Chociaż z czasem body będzie upgrade'owane do E-30, albo E-3.

.... a może do E-5 ? :wink:

Karol
22.04.09, 17:56
natomiast na wakacyjny wyjazd przydałoby się szkiełko pokroju ZD 14-54. W temacie o tym obiektywie dowiedziałem się wiele, ale mam pytanie, czy to szkiełko ostrzy tak samo fantastycznie jak ZD 8mm fisheye?
14-54 to świetne szkło, AF jest pewny i szybki, z pewnością dużo lepszy niż w 14-42. Nie możesz jednak porównywać AF 14-54 z fisheyem bo to zupełnie różne ogniskowe, w tym ostatnim na dobrą sprawę AF nie jest potrzebny, poza tym silnik AF ma tam dużo mniej pracy niż w dłuższych obiektywach...

alibaba
22.04.09, 18:46
Wiem, wiem, że nie bardzo można porównywać 14-54 z fisheye. Tutaj mi bardziej chodziło o to, że jak robie fotki fisheye'm to sa poprostu ostre jak żyleta, natomiast kit 14-42 wypada w porównaniu ostrości duużo słabiej. Zwłaszcza brzegi zdjęć w kicie mi się niepodobają...
Z wypowiedzi na forum jasno wynika, że jest to bardzo dobry obiektyw i zapewne do wakacji nabędę, go. tylko trochę boli, że nie zdecydowałem się na niego trochę wcześniej, bo teraz jgo cena wynosi 2520 PLN.

Karol
22.04.09, 19:13
Tutaj mi bardziej chodziło o to, że jak robie fotki fisheye'm to sa poprostu ostre jak żyleta, natomiast kit 14-42 wypada w porównaniu ostrości duużo słabiej.
tylko trochę boli, że nie zdecydowałem się na niego trochę wcześniej, bo teraz jgo cena wynosi 2520 PLN.

aaa, nie zrozumiałem Cię. Myślałem, że pisząc "szkiełko ostrzy" miałeś na myśli szybkość i sprawność AF. Jest sporo zdjęć w Sieci z 14-54, w tym pełnowymiarowych prosto z aparatu - możesz sobie je pościągać i sprawdzić na ile ostrość z tego szkła Ci pasuje. Poza tym 14-54 możesz kupić taniej niż podałeś.

kazil
22.04.09, 20:04
Mam 14-54 wersja drugą , szybko i pięknie ostrzy Konkurencja nam zazdrości tego szkiełka!
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
http://www.fotoceny.pl/tow/14428_a.html

orm
22.04.09, 22:07
Cena grubo powyżej 2000 to pewnie za wersję II tego obiektywu. Można jeszcze kupić I (ja właśnie kupiłem :grin:).

alibaba
23.04.09, 07:34
a czy opłaca się kupować wersję I czy lepiej dołożyć do II? Aktualnie używam E510, ale w przyszłości body na pewno będę zmieniał...

epicure
23.04.09, 08:42
a czy opłaca się kupować wersję I czy lepiej dołożyć do II? Aktualnie używam E510, ale w przyszłości body na pewno będę zmieniał...

Jeśli chcesz mieć ostrość ustawioną w LV na detekcję kontrastu, to musisz dopłacić - nie masz wyjścia. Jeśli nie chcesz, to dopłacać nie ma sensu. A czy warto, czy nie warto, to już musisz sam sobie odpowiedzieć, na ile jest Ci to potrzebne i ile jesteś skłonny za to zapłacić.

wujek.samo.h
23.04.09, 08:58
zawsze z czystym sumieniem polecam to szkiełko, więc i teraz powiem że jest godne polecenia. Mam zarówno 14-42 i 14-54 i ten pierwszy jest lepszy tylko w jednym aspekcie - wymiary i waga (co mi się podoba, jako że jako zapasowy korpus mam e400).

alibaba
23.04.09, 21:49
Żeby się nie rozpisywać: kupuję.

Peter1976
23.04.09, 21:56
Tak trzymaj-świetne szkło !!!!!!!!!!!!!!!!!!
miałem E-500 mam E-3 z obiema puchami szybko i pewnie pracuje POLECAM !!!!!

ogesio
23.04.09, 23:16
...też się decyduje na te szkło, tylko nie wiem czy wziąć je z e-30 czy osobno kupić używke, to szkło to klasa sama w sobie...:grin:

alibaba
23.05.09, 12:55
Kupiłem, testowałem i po parunastu dniach używania jestem bardziej niż zadowolony. Do tego stopnia, że tydzień temu będąc w warszawskim Blue City odwiedziłem Saturna i przymierzałem się do E-3 (zakupy bez Vat'u). W tygodniu trochę podzwoniłem po sklepach i co rzuciło mi się w oczy. Ceny są bardzo różne - akurat wszystkie które tutaj podam zawierają E-3 + ZD14-54.
Saturn BlueCity 5999 zł
MediaMarkt Ostrobramska 6599 zł
MediaMarkt al.Krakowska 7499 zł
MediaMarkt Marki 7999 zł
Ciekaw jestem skąd takie rozpiętości cenowe zwłaszcza w sklepach tej samej sieci. Suma sumarum na razie stwierdziłem, że aż tak bardzo nowej puszki nie potrzebuję i mogę poczekac na okres powakacyjny.

vtec
23.05.09, 16:14
Kupiłem, testowałem i po parunastu dniach używania jestem bardziej niż zadowolony. Do tego stopnia, że tydzień temu będąc w warszawskim Blue City odwiedziłem Saturna i przymierzałem się do E-3 (zakupy bez Vat'u). W tygodniu trochę podzwoniłem po sklepach i co rzuciło mi się w oczy. Ceny są bardzo różne - akurat wszystkie które tutaj podam zawierają E-3 + ZD14-54.
Saturn BlueCity 5999 zł
MediaMarkt Ostrobramska 6599 zł
MediaMarkt al.Krakowska 7499 zł
MediaMarkt Marki 7999 zł
Ciekaw jestem skąd takie rozpiętości cenowe zwłaszcza w sklepach tej samej sieci. Suma sumarum na razie stwierdziłem, że aż tak bardzo nowej puszki nie potrzebuję i mogę poczekac na okres powakacyjny.

Byc moze saturn wynegocjowal lepsza cene pod akcje? A moze ma stary stok kupiony w lepszej cenie? W tym najdrozszym MM , towar moze zalegac juz dlugo, nie podlega ochronie cenowej dostawcy = nie zostal przeceniony i teraz czeka na desperata. Warto o taki sprzet zapytac kierownika stoiska , jaka cene jest wstanie zrobic. Czasem mozemy ugrac niezla "promocje"

kazdy market mimo tego samego wlasciciela jest inny , one konkuruja ze soba. Maja rozne relacje z dostawcami , czesto zalezne od ilosci zamawianego towaru/sprzedazy stad takie rozpietosci.

brjs
24.05.09, 13:11
Potwierdzam powyższe. Media Market, Media Marketowi nie równy. W każdym są INNE ceny. To samo tyczy się innych Saturnów, Electroworldów i innych *.netów.
Najbardziej praktycznie jest podzwonić po wszystkich, sprawdzić po ile chodzi w sieci i ponegocjować z kierownikiem działu w najtańszym z marketów.

MarekM
24.05.09, 15:54
Kupiłem w lutym ZD35 w MM cena 790 zł po negocjacji 700 zł (wypisują jakiś kwit i z tym idzie się do kasy) dziś w tym samym MM nowa dostawa ZD35 - 999 zł (?). Na pewno można targować a przy kwotach ok. 2000 zł to nawet 10% taniej. W m-cu maju w MM nie obniżono mi ceny ale dano na 250 zł talon aby coś sobie jeszcze dobrać.

Eddie
24.05.09, 16:11

Tak przy okazji mogę powiedzieć, że druga wersja 14-54 mocno przestrzeliwuje z E-3, więc radzę uważać.

grizz
24.05.09, 16:26
Tak przy okazji mogę powiedzieć, że druga wersja 14-54 mocno przestrzeliwuje z E-3, więc radzę uważać.

m??

Każda 14-54 II z każdym e-3? ;)

Eddie
24.05.09, 16:30
m??

Każda 14-54 II z każdym e-3? ;)

Nie strugaj mądrali :)

Sebu$
24.05.09, 18:35
Kupiłem w lutym ZD35 w MM cena 790 zł po negocjacji 700 zł (wypisują jakiś kwit i z tym idzie się do kasy) dziś w tym samym MM nowa dostawa ZD35 - 999 zł (?). Na pewno można targować a przy kwotach ok. 2000 zł to nawet 10% taniej. W m-cu maju w MM nie obniżono mi ceny ale dano na 250 zł talon aby coś sobie jeszcze dobrać.

.... każdy dostawał talony w wysokości 10 % ....

.... nawet w radiu się z tym ogłaszali, .... tak więc nic nie utargowałeś niestety :???:

brjs
24.05.09, 21:54
Słuchajcie- w MM czy innym tego typu ustrojstwie MOŻNA wytargować prawie wszystko. Trzeba tylko zrozumieć, że kierownicy działów itp. są po szkoleniach z psychomanipulacji, sprzedaży, wywierania presji itp.
Oni "na oko" widzą "leszcza" (nie obrażając nikogo) i wiedzą ile można mu zproponować w kwesti ceny, ot cała tajemnica. Przy naprawdę twardej (rzecz jasna - kwestia względna) postawie i przejawieniu pewnej desperacji w tym, że nie musimy u nich kupić można utargować rzeczywiście przyzwoity rabacik. I ja się tutaj nie chcę wymądrzać "czy cóś" ale wiem to z praktyki. Czasami warto jest odwiedzić stoisko ze 3 razy, żeby gość Cię wylookał i zapamiętał jako klienta który realnie jest danym sprzętem zainteresowany.
Zyczę powodzenia w negocjacjach.
Pozdrawiam