Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: uniwersalny obiektyw - 14-54mm ?

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

uniwersalny obiektyw - 14-54mm ?

Witam,
    Mam prośbę - rozglądam się za jakimś uniwersalnym obiektywem. Takim, który nadaje się na wyjazd wakacyjny. Najcześciej używam długich telezoomów, natomiast na wakacyjny wyjazd przydałoby się szkiełko pokroju ZD 14-54. W temacie o tym obiektywie dowiedziałem się wiele, ale mam pytanie, czy to szkiełko ostrzy tak samo fantastycznie jak ZD 8mm fisheye? Jak podpiąłem kita 14-42 a potem 8mm to różnica jakości była jak kolosalna. Jeśli 14-54 ostrzy podobnie do fisheye to ten obiektyw będzie rewelacyjny. I jeszcze jedno czy do E510 brać I czy II? Czy tutaj nie ma znaczenia? Chociaż z czasem body będzie upgrade'owane do E-30, albo E-3.

qbic
    Gość
    Kiedyś porównywałem 14-42 do 14-54 i różnica była kolosalna na korzyść drugiego.

| OlyJedi Awatar Sebu$
    Mieszka w
    Miasteczko : Wieś : * *niepotrzebne skreślić
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez alibaba Zobacz posta
    .... Chociaż z czasem body będzie upgrade'owane do E-30, albo E-3.
    .... a może do E-5 ?
    pozdrawiam serdecznie, Sebu$

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    natomiast na wakacyjny wyjazd przydałoby się szkiełko pokroju ZD 14-54. W temacie o tym obiektywie dowiedziałem się wiele, ale mam pytanie, czy to szkiełko ostrzy tak samo fantastycznie jak ZD 8mm fisheye?
    14-54 to świetne szkło, AF jest pewny i szybki, z pewnością dużo lepszy niż w 14-42. Nie możesz jednak porównywać AF 14-54 z fisheyem bo to zupełnie różne ogniskowe, w tym ostatnim na dobrą sprawę AF nie jest potrzebny, poza tym silnik AF ma tam dużo mniej pracy niż w dłuższych obiektywach...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Wiem, wiem, że nie bardzo można porównywać 14-54 z fisheye. Tutaj mi bardziej chodziło o to, że jak robie fotki fisheye'm to sa poprostu ostre jak żyleta, natomiast kit 14-42 wypada w porównaniu ostrości duużo słabiej. Zwłaszcza brzegi zdjęć w kicie mi się niepodobają...
    Z wypowiedzi na forum jasno wynika, że jest to bardzo dobry obiektyw i zapewne do wakacji nabędę, go. tylko trochę boli, że nie zdecydowałem się na niego trochę wcześniej, bo teraz jgo cena wynosi 2520 PLN.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Tutaj mi bardziej chodziło o to, że jak robie fotki fisheye'm to sa poprostu ostre jak żyleta, natomiast kit 14-42 wypada w porównaniu ostrości duużo słabiej.
    tylko trochę boli, że nie zdecydowałem się na niego trochę wcześniej, bo teraz jgo cena wynosi 2520 PLN.
    aaa, nie zrozumiałem Cię. Myślałem, że pisząc "szkiełko ostrzy" miałeś na myśli szybkość i sprawność AF. Jest sporo zdjęć w Sieci z 14-54, w tym pełnowymiarowych prosto z aparatu - możesz sobie je pościągać i sprawdzić na ile ostrość z tego szkła Ci pasuje. Poza tym 14-54 możesz kupić taniej niż podałeś.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar kazil
    Mieszka w
    Września Wlkp
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Mam 14-54 wersja drugą , szybko i pięknie ostrzy Konkurencja nam zazdrości tego szkiełka!
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    http://www.fotoceny.pl/tow/14428_a.html
    Ostatnio edytowane przez kazil ; 22.04.09 o 20:06 Powód: Automatyczne scalenie postów
    E-3 / FL 50R / Zuiko 50mm f2 / Zuiko 9-18mm /Zuiko 14-54mm / Zuiko 70-300mm
    www.kazilphoto.pl

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cena grubo powyżej 2000 to pewnie za wersję II tego obiektywu. Można jeszcze kupić I (ja właśnie kupiłem ).

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    a czy opłaca się kupować wersję I czy lepiej dołożyć do II? Aktualnie używam E510, ale w przyszłości body na pewno będę zmieniał...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    a czy opłaca się kupować wersję I czy lepiej dołożyć do II? Aktualnie używam E510, ale w przyszłości body na pewno będę zmieniał...
    Jeśli chcesz mieć ostrość ustawioną w LV na detekcję kontrastu, to musisz dopłacić - nie masz wyjścia. Jeśli nie chcesz, to dopłacać nie ma sensu. A czy warto, czy nie warto, to już musisz sam sobie odpowiedzieć, na ile jest Ci to potrzebne i ile jesteś skłonny za to zapłacić.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb