PDA

Zobacz pełną wersję : Olympus C2100UZ - kasowanie zdjęć

ZoltAn
13.09.04, 15:18
Jedną z funkcji tego aparatu, dostępną bezpośrednio z klawiaturki jest kasowanie zdjęć.

U mnie działanie tej funkcji wygląda następująco:

1/ zamierzam usunąć niepotrzebne zdjęcie:

2/ klikam na klawisz z symbolem kosza,

3/ wyświetla mi się ikonka kosza z opcjami - YES lub NO,

4/ zgodnie z logiką - nadrzędną opcją powinno być NO - czyli chcąć usunąć fotkę powinienem potwierdzić ten zamiar "najechaniem" strzałką na symbol YES i nacisnąć OK. :lol:

I teraz jest najciekawsza sprawa: wcale nie muszę potwierdzać zamiaru usunięcia zdjęcia!!! :!: :oops:
Wystarczy, że nacisnę OK!!!

Bo jako nadrzędny wyświetla mi się symbol YES zamiast NO :shock: :!:

Potwierdzenia wymaga natomiast... rezygnacja z zamiaru usunięcia zdjęcia - co dla mnie jest jakimś IDIOTYZMEM!!! :shock:

Ponieważ w instrukcji (po za zaleceniem wybrania "Yes lub "No") nie doczytałem się niczego więcej, tudzież nie znam nikogo w otoczeniu, kto ma ten aparat, zapytuję innych posiadaczy tego Olympusa:

- czy ta niewątpliwa NIELOGICZNOŚĆ jaką jest nazbyt łatwe USUNIĘCIE zdjęcia jednym klikiem OK oraz konieczność potwierdzenia zamiaru REZYGNACJI z usunięcia jest typowa dla modelu C2100UZ czy to tylko ja mam jakiś błąd w ustawieniach/oprogramowaniu :?: :?: :?:

W drugim moim Olku (D490) uprzywilejowaną pozycją dla kosza jest oczywiście NO - zaś zamiar usunięcia zdjęcia musi być potwierdzony najechaniem na YES i kliknieciem OK.

Pozdrawiam. ZoltAn

MichelCat
13.09.04, 16:41
Olympus C5060 i też domyślnie jest YES, czyli: symbol kosza i naciskam OK. Natomiast w EOS 300d mam odwrotnie, musze przesunąć na potwierdzienie i wtedy OK. Tam jest logiczniej, a tutaj mamy szybciej.

No-shadow Kick
13.09.04, 16:58
Jest od razu YES i to mi pasuje, bo w 90% przypadkach chcę usunąć akurat to zdjęcie, a w 10% to pomyłka :) Dla mnie git.

Pozdrawiam

vodnik
13.09.04, 17:22
A u mnie w c-750 standardowo jest NO i tak jest wg mnie poprawnie.

qwerty
13.09.04, 21:15
w C4000Z podświetlone jest NO.

ZoltAn
13.09.04, 21:23
... to po jaka cholerę ci skośnoocy mądrale wymyślili konieczność potwierdzenia tego, czego NIE ZAMIERZA się uczynić? :oops:

Jest to dla mnie ewidentny IDIOTYZM: normalnie aparat powinien zażądać (tak jak komputer) potwierdzenia zamiaru wykonania nieodwracalnej czynności jaką jest skasowanie zdjęcia.

Skoro zaś nie zamierzam go kasować to go nie kasuję - więc tutaj wymóg dodatkowego potwierdzania, że rzeczywiście nie chcę tego zrobić jest jakąś paranoją!

Ale, jeśli tego nie zrobię to nie wycofam się z trybu kasowania!!!

Czyli MUSZĘ albo skasować albo potwierdzić, że NIE ZAMIERZAM kasować - więc nie ma opcji "rozmyślenia się" i rezygnacji z zamierzonej czynności. :?

Szkoda, że nie da się tego ustawiać w menu - kasowanie bez potwierdzania - dla zdecydowanych albo z potwierdzaniem - dla roztargnionych.

A może się da???? Jeśli tak - to kto wie jak to zrobić???

Pozdrawiam. ZoltAn

emer
13.09.04, 21:33
Olympus C5060 i też domyślnie jest YES, czyli: symbol kosza i naciskam OK. (ciach)

dziwne ... :shock:
Ja mam w moim 5060 domyslnie "NO"