Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Olympus C2100UZ - kasowanie zdjęć

| OlyJedi Awatar ZoltAn
    Mieszka w
    Gliwice
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Olympus C2100UZ - kasowanie zdjęć

Jedną z funkcji tego aparatu, dostępną bezpośrednio z klawiaturki jest kasowanie zdjęć.

U mnie działanie tej funkcji wygląda następująco:

1/ zamierzam usunąć niepotrzebne zdjęcie:

2/ klikam na klawisz z symbolem kosza,

3/ wyświetla mi się ikonka kosza z opcjami - YES lub NO,

4/ zgodnie z logiką - nadrzędną opcją powinno być NO - czyli chcąć usunąć fotkę powinienem potwierdzić ten zamiar "najechaniem" strzałką na symbol YES i nacisnąć OK.

I teraz jest najciekawsza sprawa: wcale nie muszę potwierdzać zamiaru usunięcia zdjęcia!!!
    Wystarczy, że nacisnę OK!!!

Bo jako nadrzędny wyświetla mi się symbol YES zamiast NO

Potwierdzenia wymaga natomiast... rezygnacja z zamiaru usunięcia zdjęcia - co dla mnie jest jakimś IDIOTYZMEM!!!

Ponieważ w instrukcji (po za zaleceniem wybrania "Yes lub "No") nie doczytałem się niczego więcej, tudzież nie znam nikogo w otoczeniu, kto ma ten aparat, zapytuję innych posiadaczy tego Olympusa:

- czy ta niewątpliwa NIELOGICZNOŚĆ jaką jest nazbyt łatwe USUNIĘCIE zdjęcia jednym klikiem OK oraz konieczność potwierdzenia zamiaru REZYGNACJI z usunięcia jest typowa dla modelu C2100UZ czy to tylko ja mam jakiś błąd w ustawieniach/oprogramowaniu

W drugim moim Olku (D490) uprzywilejowaną pozycją dla kosza jest oczywiście NO - zaś zamiar usunięcia zdjęcia musi być potwierdzony najechaniem na YES i kliknieciem OK.

Pozdrawiam. ZoltAn
    Nie zamierzam wstępować do PARTII, w której będą tytułować mnie CZŁONKIEM!!!

Olympusy: C2100UZ, D490, D580 - a od dzisiaj C770UZ (czarny!

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Olympus C5060 i też domyślnie jest YES, czyli: symbol kosza i naciskam OK. Natomiast w EOS 300d mam odwrotnie, musze przesunąć na potwierdzienie i wtedy OK. Tam jest logiczniej, a tutaj mamy szybciej.
    Olek C-5060WZ, Canon EOS 400D, olek SP-320 i C-765
    GG 3520341, TLEN: nimizt1@tlen.pl
    www.michalmilde.pl

Awatar No-shadow Kick
    Mieszka w
    Gdańsk Zawsze Wietrzny
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Jest od razu YES i to mi pasuje, bo w 90% przypadkach chcę usunąć akurat to zdjęcie, a w 10% to pomyłka Dla mnie git.

Pozdrawiam
    Olympus C-765UZ + parę dodatków
    Zapraszam do Galerii

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    A u mnie w c-750 standardowo jest NO i tak jest wg mnie poprawnie.
    Olympus C-750, 2 x 128MB + 16MB xD Olympus, Tuleja + UV King + PL-CIR HOYA STD + Filtr gwiazdkowy 6x + Dekielek, Velbon DX-888

| OlyJedi
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    w C4000Z podświetlone jest NO.

| OlyJedi Awatar ZoltAn
    Mieszka w
    Gliwice
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Skoro poprawnym jest YES...

... to po jaka cholerę ci skośnoocy mądrale wymyślili konieczność potwierdzenia tego, czego NIE ZAMIERZA się uczynić?

Jest to dla mnie ewidentny IDIOTYZM: normalnie aparat powinien zażądać (tak jak komputer) potwierdzenia zamiaru wykonania nieodwracalnej czynności jaką jest skasowanie zdjęcia.

Skoro zaś nie zamierzam go kasować to go nie kasuję - więc tutaj wymóg dodatkowego potwierdzania, że rzeczywiście nie chcę tego zrobić jest jakąś paranoją!

Ale, jeśli tego nie zrobię to nie wycofam się z trybu kasowania!!!

Czyli MUSZĘ albo skasować albo potwierdzić, że NIE ZAMIERZAM kasować - więc nie ma opcji "rozmyślenia się" i rezygnacji z zamierzonej czynności.

Szkoda, że nie da się tego ustawiać w menu - kasowanie bez potwierdzania - dla zdecydowanych albo z potwierdzaniem - dla roztargnionych.

A może się da???? Jeśli tak - to kto wie jak to zrobić???

Pozdrawiam. ZoltAn
    Nie zamierzam wstępować do PARTII, w której będą tytułować mnie CZŁONKIEM!!!

Olympusy: C2100UZ, D490, D580 - a od dzisiaj C770UZ (czarny!

Awatar emer
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MichelCat
    Olympus C5060 i też domyślnie jest YES, czyli: symbol kosza i naciskam OK. (ciach)
    dziwne ...
    Ja mam w moim 5060 domyslnie "NO"
    5060, xD32 (oryginalna), CF256Kingston, v756-81