Zobacz pełną wersję : Wciąż się uczę
Proszę was o konstruktywną krytykę.Nie krzyczcie :mrgreen: Człowiek uczy się całe życie
1) zbyt centralnie, być może to optymalny kadr, nie bylem na miejscu z którego robiłeś zdjęcie...
2) ucięte łapy, rozmazane krzaki zasłaniają kota
Hmmm, oba zdjęcia kuleją kadrowo. Pierwszy kadr centralny aż do bólu - często umieszczenie głównego motywu w samym środku kadru nie służy zdjęciu, tak jest i tutaj - dół zdjęcia nieciekawy, gdyby panią z psem inaczej umieścić w kadrze, wykorzystując drogę, fajne światło i miejsce powstałaby ciekawa fotografia...
Zdjęcie drugie - badyle na przednim planie niczemu nie służą, kotek ma obcięte łapy, w dodatku jasny obszar światła za nim odwraca uwagę. Skoro zwierz udomowiony wybrałbym miejsce z bardziej korzystnym światłem, bardziej zadbałbym o kadr i może o modela - tu kot wygląda na znudzonego. Jakby rzucić kamykiem kilka metrów tak żeby on wylądował w zasięgu wzroku i słuchu kota być może przyjąłby on postawę gotowości do ataku - jak to na drapieżnika przystało. Ostatnio tak fotografowałem i oszukiwałem ;-) kota sąsiada...
Co do zdjęcia numer jeden to owszem może zbyt centralnie ale obiekt uciekał mi z kadru więc czasu było mało . A zdjęcie kotka,zgadzam się,te gałęzie przeszkadzają ale te oczy :mrgreen:
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Jakby rzucić kamykiem kilka metrów tak żeby on wylądował w zasięgu wzroku i słuchu kota być może przyjąłby on postawę gotowości do ataku - jak to na drapieżnika przystało. Ostatnio tak fotografowałem i oszukiwałem ;-) kota sąsiada...
Niezły pomysł,dzięki:wink: A bydle nie udomowione. Ja mam psiaka białego ze zdjęcia.
Wielki korzeń i atak korników :lol:
dr_feelgood
6.04.09, 17:35
Hej witaj :)
O zdjęciach 1 i 2 napisano celne uwagi, przy czym 1 wolałbym bez postaci i psa. Wtedy można z niego co nie co wydobyć. Natomiast zdjęcie 3 przyznam Ci sie szczerze nie wiem o czym jest. Pień zlewa się z tłem, mała GO sprawia że nie ma na czym zatrzymac oka - niefortunny kadr. Może spróbuj skupić się na jakimś detalu, lub kilku, czasami to lepiej oddaje istotę tego co chcesz pokazać. Spróbuj innych spojrzen, nie tak centralnie. Próbuj dalej, trzymam kciuki
Powodzenia :)
...ale te oczy :mrgreen:...
Zawsze możesz zmienić kadr w programie graficznym (w każdym zdjęciu), np tak:
Dziś dodam moja kochaną Emilke. Wiem ,że kadr trochę kuleje ale nie miałem możliwości podejścia od przodu.
Bez lampy
Witam po świętach . Jak zwykle brzuchy zwiększyły swoje obwody :-P Parę fotek zrobiłem . Co sądzicie??
Pierwsze zdjęcie z ostatniej serii średnie.. Twarze niedoświetlone. Natomiast drugie moim zdaniem ma potencjał. Gdyby kard przesunąć trochę w prawo, tak, żeby droga znalazła się w mocnym punkcie, było by super :)
xrebelxsoulx
13.04.09, 14:30
1 i 4 do rodzinnego albumu.
reszta to kwestia wycwiczenia kadrow : )
Gdyby kard przesunąć trochę w prawo, tak, żeby droga znalazła się w mocnym punkcie, było by super :)
Niestety gdybym przekadrował nieco w prawo to słup wysokiego napięcia zburzyłby harmonie zdjęcia .
Chwile relaxu i poszukiwania
Nie PSowane.Światło zastane koło 21-22. Moja działeczka :grin:
Tytuł ostatniego zdjęcia wydaje się obrazować to co dzieje się w twoim wątku :)
Ostatnie zdjęcie bardzo słabe niestety - staraj się brać za kwiaty szczególnie podczas wschodów i zachodów słońca, wtedy rezultaty zazwyczaj są sporo lepsze. Kąbinuj z kadrem, poczytaj o monych punktach. Powodzenia.
ostatnia seria drugie zdjecie ,wystarczylo troszke ukucnac lub usiasc,albo poprostu usadowic aparat tuz nad ziemia ,mysle ze bylo by duzo ciekawiej ,ale to tylko moja opinia,:roll:
pozdro.
ps .pisze do zdjecia krajobrazu .......
Witam po długim czasie nieobecności :) Zrobiłem to zdjęcie w UK i tak spodobało mi się.Przy okazji chciałem wam przedstawic moją chrześnice .
Witajcie. Jakiś czas temu był u mnie kumpel i przez przypadek trafił na jedną z moich fotek i wyraźnie zrobiła na nim wrażenie. Powiedział "bardzo mi sie podoba , zamieśc ją w internecie i zobaczysz,że się spodoba ludziom" .Więc idąc za namową kolegi zamieszczam owo zdjęcie.
P.S Bądźcie łagodni :)
straszny balagan w kadrze. nie przepadam za takimi chwytami.
diabolique
16.07.09, 06:21
Ale cię kumpel podpuścił :grin:
kowalikster
16.07.09, 08:16
No rzeczywiście zostałeś podpuszczony lub kolega jest koneserem szukania głównego motywu zdjęcia wśród panującego tam bałaganu. Chyba, że kolega mówiąc "wstaw do Internetu", chciał Ci powiedzieć "wstaw na fotka.pl". Tam pewnie by się spodobało.
Chyba rzeczywiście dałem się podejśc. Mnie się jednak podoba to zdjęcie
dog_master
26.07.09, 17:54
Przenoszę Cię do Zdjęć początkujących, tu pewnie dostaniesz więcej rad :]
Witam po długiej przerwie. Powiedzcie co sądzicie o tych zdjęciach.Ja uważam,że do najgorszych nie należą ale jak w tytule"wciąż się uczę"
33. swieca plus latarnia w konwencji B&W jak dla mnie.
Pierwsze zdjęcie ma coś w sobie ale czegoś mi w nim brakuje.
To jak ktoś lubi takie klimaciki :wink:
Witaj :)
Z MM - isntne pole do popisu dla wyobraźni. Moja pierwsza myśl: zlecenie zabójstwa :)
Świece - za ciemno jak dla mnie i niewyraźnie.
Ostatnia wrzuta:
1 - sama mam podobną fotkę :) W Twojej jednak brakuje mi czegoś...może fakt, że ta ręka jest taka niewyraźna i trzeba chwilę wzrok wytężać żeby ją dostrzec...
2 - byłoby rewelacyjne, gdyby nie ten fragment ramy. Rozprasza. Da się to jakoś wykadrować?
Wrzucaj kolejne :)
Cieszy mnie takie przyjęcie zdjęć:grin: W sumie mój wykładowca powiedział,że tylko ramka monitora trochę przeszkadza. A nie wydaje Ci się,że trochę za mało kontrastu ??
Pozdrowienia
Widać pomysłowość na Twoich zdjęciach i to na + . Ale jakoś wykonanie trochę gorsze. Ale powtarzając się pomysły fajne :)
Siemqa. Mam do was wielką prośbę. Realizuje projekt fotograficzny, ktoórego tematem jest "przestrzeń pamięci" i oczywiście chciałbym zostać wysoko uplasowany. Te zdjęcia zamierzam wysłać ale chciałbym żebyście wyrazili swoje zdanie na temat zdjęc.