Zobacz pełną wersję : Canon eos 30d a foto ślubna
Witajcie.
Potrzebuje rady. Co sądzicie o taki zestawieniu.
Canon 30d + Canon 17-85 IS+50 f/1.8 + lampa 550EX.
Zestaw da radę na początek przygody z fotografią ślubną?
Co myślicie o 30d?
A co o 17-85 mm?? Trochę to ciemne... ale może do ślubów z "lampą" da radę? Myślałem też o Tamronie 17-50 mm f2.8.
Może lepiej wziąć 40d z Tamronem i doskładać do lampy?
Za jakiś czas planuję przejście na 5d.
Pytam tutaj bo nasze forum to skarbnica wiedzy no i obiektywna opinia:)
Będę wdzięczny za pomoc. :)
Witajcie.
Potrzebuje rady. Co sądzicie o taki zestawieniu.
Canon 30d + Canon 17-85 IS+50 f/1.8 + lampa 550EX.
Zestaw da radę na początek przygody z fotografią ślubną?
Korpus ok, 50 1.8 ok, lampa ok, 17-85 nie ok.
IMHO 30D da radę, w końcu ślub zazwyczaj nie jest jakiś ekstremalnie dynamiczny, a AF 30D jest zupełnie przyjemny w działaniu.
50 1.8 to raczej do plenerów, bo jednak w reportażu ślubnym to zoom jest niezbędny.
Pomyśl nad 85 1.8 zamiast 50 1.8, to dużo lepsze szkło.
Lampa 550EX to świetne błyskadełko i nie IMHO potrzebujesz nic lepszego.
17-85 omijałbym szerokim łukiem, ten obiektyw jest bardzo przeciętny i szału nie robi. Jedyna zaleta to stabilizacja. Może jeszcze AF, reszta to wady.
Dobrze wybrany Tamron 17-50 2.8 będzie IMHO lepszym rozwiązaniem.
Używałem przez kilka dni Canona 40D i jestem pod wrażeniem jego AF.
17-50 to szkło na cropa, nie ma sensu jak masz zamiar zrobić przesiadkę, IMO lepiej 28-75.
17-85 to ciemnica, średnia jakość i wykonanie... na wakacje tak, do kościoła? na salę? Dziękuję, postoję.
Rozważ sigmę 18-50 2,8 albo ww. tamrona - tylko pamiętaj - porządnie przetestuj przed zakupem, bo potem będziesz po serwisach musiał latać.
17-50 to szkło na cropa, nie ma sensu jak masz zamiar zrobić przesiadkę, IMO lepiej 28-75.
Ano na cropa, ale jest dość tanie i przyzwoite. Przy odsprzedaży strata niewielka, a IMO lepiej mieć na cropie zakres 17-50 niż 28-75, szczególnie w Canonie gdzie robi się z tego ekwiwalent 45mm.
A do 5D nie bawiłbym się w 28-75, tylko EF24-70 USM.
Acha po przejściu z 30D to może nie, ale zmiana z 40D na 5D to może być przykra niespodzianka jeśli chodzi o AF.
piotrek204
31.03.09, 22:33
opinia o 17-85 przypomina kule sniezna, ktos gdzies uslyszal ze zle, dodal swoje i tak dalej.
mam to szklo, jesli nie jestesmy fanami wykresow i mtf'ow to sie sprawdzi, szybki af, dosc szeroki zakres, stabilizacja, tani
kiepskie szklo to jest sigma 18-200, gdzie przy 18-tu mydlo widac na odbitce
fotografia slubna jest dosc specyficzna, bardziej liczy sie pomysl i ujecie niz mtf'y itp, klient nie ocenia fotek w 100% czy jest mydlo na rogach albo czy jest abberacja pod swiatlo
ale do slubu polecam 50/1.8 i 85/1.8, swietny zestaw, ja slub zrobilem w 70% na 50/1.8 przy pelnej dziurze
jesli chcesz to moge wrzucic troche fot z 50/1.8, przy cenie tego szkla to zakup obowiazkowy
Zgadzam się z przedmówcami - tamron lub jakaś jasna sigma jest lepszym wyborem (podobno).
Pamiętaj o drugim body! Choćby 350D - byle było. I dużej ilości kart. I akumulatorów (nie będziesz miał czau na doładowywanie).
opinia o 17-85 przypomina kule sniezna, ktos gdzies uslyszal ze zle, dodal swoje i tak dalej.
\
Ja tam zdjęcia tym szkłem robiłem... i wniosek wyciągnąłem taki - to szkło nie jest warte swojej ceny.
piotrek204
31.03.09, 23:05
Ja tam zdjęcia tym szkłem robiłem... i wniosek wyciągnąłem taki - to szkło nie jest warte swojej ceny.
A co z nim bylo nie tak?
Jedno co mnie czasami denerwuje to beczka na 17mm, widoczna przy architekturze, w normalnych fotkach nie rzuca sie w oczy, wystarczy przesunac delikatnie milimetr zoomem i efekt znika
aj! Ok. Cofam. Sprawdziłem cenę :P Spadła do sensownej. Jak testowałem to kosztował ~2000zł
Teraz 1100 - to jest ok jak na jego możliwości, światło i wykonanie. Co nie zmienia faktu, ze do kościoła bym go nie zabrał.
Dziękuję serdecznie wszystkim za odpowiedzi. (+)
Chciałbym najbardziej taki komplet : 40d + tamron 17-50 plus lampa.
Niestety na ten moment do dyspozycji mam tylko 3000zł...
Dlatego może lepiej 30d i stać mnie będzie na lampę i obiektyw??
Trochę jest urwanie głowy i muszę zdecydować się w najbliższym czasie.
Ceny tak poszły w górę, że szok.
Pamiętam jak nowe body 40d w jednym ze sklepów kosztowało 2100zł ;] - jeszcze 3 miesiące temu.
wykrecik,
przypadkiem znalazłem zestaw jak pod Ciebie ;) :wink:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=600245843
Może Ci się przyda. Nie pisałeś do tej pory, czy ma być sprzęt nowy, czy używany stąd ten link.
Pozdrawiam,
J.
wykrecik,
Może Ci się przyda. Nie pisałeś do tej pory, czy ma być sprzęt nowy, czy używany stąd ten link.
Pozdrawiam,
J.
Ciekawy zestaw, ciekawe jaka cena minimalna.
Co do Twojego zapytania Wykrecik, zamiast 50mm weź lepiej coś co da takową ogniskową po cropie. Ja uzywam EF35mm 2.0 i nie narzekam, mimo że AF to poprzednia epoka. 85 1.8 też zacne szkiełko. Ze względu na wygodę wolę zoom-y. Szkoda że nie ma nic w zakresie 17-55 z szybkim AF - kupiłem EF-S 17-55 2.8 IS ale ta cena... Gdyby coś takiego było bez IS i o połowę taniej to bym się nie zastanawiał.
30D da radę na ślubach, lampa 580 tym bardziej.
Dobra rada którą już dostałeś to drugie body, żonglowanie szkiełkami męczące i kurz łapiesz, a to nie Olek i sam się nie wyczyści.
30D -da rade.
Tamron 17-50 pod cropa to 28 na szerokości - i IMHO musisz coś takiego miec bo mniej to za malo.
50 1.8 - to proste szkło ale optycznie jakoś nie widze zbytniej różnicy pomiędzy innymi droższymi szkłami.
Lampa - OK.
Ja pomimo kilku szkiełek mam i tak w 80% zdjęć uzywam Sigmy 30 1.4:)
Nawet się nie zastanawiaj 40d lepiej daje w ciemnych kościołach od 30d miałem bawiłem sie szkoda porównywać, dozbieraj do 40d :roll:
ten tamronik to loteria z 30d śmiga z 40d miał BF , ustawili do 40d to problem z 30d :shock: co nie zmienia faktu że szkiełko szybkie .
zastanowił bym sie nad Obiektywem Sigma 28-70 f/2,8 EX DG lub tokiną 28 - 70, 28 -80 :roll:
ale zmiana z 40D na 5D to może być przykra niespodzianka jeśli chodzi o AF.
zgadzam sie i nie chodzi tylko o sam AF Trzeba nabrać wprawy miałem 5d z 24-70 usm :-P podoba mi sie obrazek jaki masz prosto z puszki :grin:
tylko cena zabija :???:
wykrecik,
Pozdrawiam,
J.
Dzięki!!!:)
Właśnie zakupiłem w korzystnej cenie ten zestaw. Dokupię do niego 50mm 1.8 no i jeszcze do tego m42.
Mam nadzieję, że będę zadowolony :)
Stwierdziłem, że jak i tak za jakiś czas zmienię na 5d to nie opłaca się dokładać do 40d. Na razie podziałam na 30d i zobaczymy jak będzie szło.
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi - pewnie niedługo zobaczycie zdjęcia z nowego sprzętu ;)
Pzdr :)
Wow, faktycznie 2500,- zapłaciłeś?! :shock: ;-) Świetnie! To chyba naprawdę dobra cena, jak za taki zestaw, hm? Jak patrzyłem na foty, to Tamron naprawdę fajnie rysuje :!:
Cieszę się, że mogłem pomóc.
Czekamy na efekty Twojej pracy nowym zestawem :)
Pozdrawiam,
J.
:-)
a ja mówię że przepłaciłeś :)
https://forum.olympusclub.pl/showpost.php?p=295723&postcount=3089
Cena była nazwijmy to podobna :)
Żeby było ciekawiej to dostałem gratis płytę zespołu Ptaky z autografiami, gdyż sprzedającym okazał się wokalista zespołu ;) i to nie jest Prima A :)