Zobacz pełną wersję : 520 czy 420 ?
Witam - podpowiedzcie czy warto dołożyć do zakupu 520 ( 2099 zł w dual kit ), a może zostać przy 420 ( 1699 w dual )? 400 pln za stabilizację i wygodniejszy uchwyt, bo innych różnic nie zauważyłem?
Dzięki.
Warto. Choćby dla samej stabilizacji.
Kolejna różnica to pojemniejsza bateria w E-520. Nie wiem jednak jak ta pojemność przekłada się na ilość zdjęć.
Warto. 420 w ogóle nie ma za co trzymac. A stabilizacja to swietna sprawa.
Może warto rezejrzec sie za 510 w dual kicie? jeszcze bywają. W Euro RTVAGD widziałem niedawno, ale ceny nie pamietam. Napewno tańszy od 520, a róznice w sumie między nimi niewielkie.
mynameisnobody
31.03.09, 16:09
niewarto!
420 w ogóle nie ma za co trzymac.
Może mam dziwną konstrukcję dłoni ale E-400 (korpus niemal identyczny z E-420) trzyma mi się całkiem dobrze.
Jeżeli chcesz upychać aparat po kieszeniach, to E-420. Jak wolisz mieć za co trzymać, to E-520. Jak nie potrafisz zdecydować się, poczekaj aż E-620 pojawi się na sklepowych półkach :)
Jezeli chcesz mieć malutką lustrzankę,dobrze Ci leży w dłoni to wg mnie nie warto dopłacać.Bez stabilizacji da się zyć.Chyba,że zamierzasz robić fotki w trudnych warunkach bądż uzywac dłuzszego teleobiektywu.
Moim skromnym zdaniem zakup Oympusa serii 4XX ma sens jezeli nie planujemy zakupu dużych i cięższych szkieł
Aparat ten doskonale współpracuje z kitowymi obiektywami i naleśnikiem.Pisząc "współpracuje" mam na mysli bdb wywazenie,a więc komfort pracy.
Jezeli chcesz mieć malutką lustrzankę,dobrze Ci leży w dłoni to wg mnie nie warto dopłacać.Bez stabilizacji da się zyć.Chyba,że zamierzasz robić fotki w trudnych warunkach bądż uzywac dłuzszego teleobiektywu.
Moim skromnym zdaniem zakup Oympusa serii 4XX ma sens jezeli nie planujemy zakupu dużych i cięższych szkieł
Aparat ten doskonale współpracuje z kitowymi obiektywami i naleśnikiem.Pisząc "współpracuje" mam na mysli bdb wywazenie,a więc komfort pracy.
Podsumowując idź do pierwszego lepszego sklepu foto w którym sa obydwa modele ... i weź ten który lepiej Ci lezy w dłoni ... bo o to przedewszyskim chodzi :)
Pozdrawiam.
Dzięki za podpowiedzi. Raczej wezmę 420 - to ma być moje drugie, dodatkowe lustro. Jako podstawowe w najblizszym czasie nabędę Nikona D700. A co do długich tele i braku stabilizacji - zawsze pozostaje statyw.
Miałem taki sam dylemat. Planowałem zakup E-410 ale pojechałem do MM (miejska macalnia, jak słusznie ktoś na forum rozwinął ten skrót). Od razu zmieniłem zdanie i stwierdziłem, że dołożę do E-510. I nie stabilizacja przechyliła szalę ale właśnie grip.
Statyw nie zastąpi stabilizacji a przynajmniej nie zawsze. No i nie po to się mini aparat kupuje żeby ze statywem biegać.
Dzięki za podpowiedzi. Raczej wezmę 420 - to ma być moje drugie, dodatkowe lustro. Jako podstawowe w najblizszym czasie nabędę Nikona D700. A co do długich tele i braku stabilizacji - zawsze pozostaje statyw.
2 różne systemy to 2x więcej wydatków ;/
Kup e-3 lepiej ^^
e-520 ma więcej przycisków na obudowie do bezpośredniego ustawiania różnych parametrów. Dużo wygodniej się dzięki temu pracuje. W e-420 jest jeszcze jedna denerwujaca mnie rzecz - nie można włączyć priorytetu migawki, w związku z tym, jeśli Ci puszka ostrości nie potwierdzi to fotki nie strzelisz... (chyba, że ostrzysz manualnie). W dalszym ciągu uważam, że 420 świetnie wygląda i nieźle się trzyma, ale wygoda pracy jest niestety gorsza niż w e520.
Jeśli ma to być drugie dodatkowe to nie lepiej w tym samym systemie? Słoiki i akcesoria będziesz miał wymienne wtedy.
Witam - podpowiedzcie czy warto dołożyć do zakupu 520 ( 2099 zł w dual kit ), a może zostać przy 420 ( 1699 w dual )? 400 pln za stabilizację i wygodniejszy uchwyt, bo innych różnic nie zauważyłem?
Dzięki.
Według mnie warto, nie wyobrażam sobie teraz aparatu bez stabilizacji. A statyw nie zawsze masz ze sobą i nie zawsze da się go użyć.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Skoro planujesz D700 to odpuść E-420 i kup D60, przynajmniej część akcesoriów będziesz mieć wspólne.
skoro nie widac róznicy po co przepałacac 510 jest ok tylko ciezko ja dostac juz
oto porównianie między 520 a 420 jakie dziś znalazłem:
A tökéletes pillanat nem vár. A komoly fotósoknak ezért van szükségük komoly felszerelésre, így bármilyen témára felkészültek lehetnek. Professzionális funkcióinak és kiváló képminőségének köszönhetően az új Olympus E-520 digitális tükörreflexes fényképezőgép tökéletesen alkalmas erre a célra. Az EISA díjnyertes E-500 sorozat új tagja beépített képstabilizátora a csatlakoztatott objektívtől függetlenül, állvány használata nélkül is gondoskodik az éles képi eredményekről - legyen az akár nagylátószögű, akár -teleobjektív. A Supersonic Wave Filter pormentesítő rendszernek és a továbbfejlesztett Élőkép funkciónak köszönhetően gyakorlatilag korlátlan szabadságot élvezhetünk a képek megkomponálásában és a kristálytiszta fotók készítésében. A jövőbe tekintő „digitális felhasználásra tervezett”, a NégyHarmad szabványra épülő, 10 megapixeles, élőkép funkciós E-520 kompromisszumoktól mentes, digitális tükörreflexes minőséget garantál 2008. júniusában jelenik meg az üzletek polcain.
Az Olympus E-System legújabb tagja, az E-420 nyerő választás mind a tapasztalt fotósok, mind a digitális tükörreflexes fotózásban kezdő felhasználók számára. Megtapasztalhatják a digitális tükörreflexes fotózás kiváló minőségét és a kompakt fényképezőgépek egyszerű kezelhetőségét. Az élőkép funkció jelentősen megkönnyíti a képek megkomponálását. A világ egyik legkisebb és legkönnyebb digitális tükörreflexes fényképezőgépeként hordozhatósága nem kérdés. Az E-420 bárhol elfér – a kistáskától a retikülig. Ezért újságírók, utazók és egyéb kalandvágyó személyek tökéletes társa, akik értékelik az egyedülálló hordozhatóságot, teljesítményt és ár-érték arányt. Az egyszerűen kezelhető, 10 megapixeles E-420 28 expozíció-vezérlési programja a leggyakoribb feltételek mellett alkalmazható, és kicsomagolás után azonnal használatba vehető. 2008. április végén kerül kereskedelmi forgalomba.
*2008. márciusi állapot szerint
** "Full contrast AF" funkció (az élőkép üzemmódban azonnal látható élesség állítás) elérheto a következő objektívekkel: ZUIKO DIGITAL 14-42 mm 1:3.5-5.6, ZUIKO DIGITAL 40-150 mm 1:4.0-5.6 és az új ZUIKO DIGITAL 25 mm 1:2.8 objektív. Az összes többi objektív esetében az autófókusz a fáziskülönbség-érzékelő módszerrel dolgozik.
***A kitekkel kapcsolatos információkért vegye fel a kapcsolatot Olympus márkaképviseleteinkkel.
2 różne systemy to 2x więcej wydatków ;/
Kup e-3 lepiej ^^
Niby więcej wydatków, lecz e-3 FF nie zastąpi.
A 420 jako aparat "spacerowy" ( bardzo mi się podoba wersja komachi + 40-150 ze starej serii ) jest świetny, nie trzeba tyle dźwigać, karku nie zgina po godzinie ( mam teraz canona 50d + 17-70 sigmy + 70-200 tamrona + 580 EX II, które sprzedaję i wiem jak to mało mobilny zestaw ).
Natomiast biorę d700 a nie np. c5d mkII ze względu na fatalny autofokus i szybkość zdjęć seryjnych w c5d.
I jeszcze co do stabilizacji - nie wiem jak w 520, ale w moim pierwszym lustrze K100d super nie działała poprawnie.
W 420 martwi mnie brak możliwości ustawiania priorytetu migawki jak napisaliście - czy to pewne?
W 420 martwi mnie brak możliwości ustawiania priorytetu migawki jak napisaliście - czy to pewne?
? Nie wiem co to priorytet migawki ale priorytet czasu, przysłony oraz pełny manual aparat oczywiście ma. W Twoim rozumieniu priorytet migawki to priorytet czasu?
e-520 ma więcej przycisków na obudowie do bezpośredniego ustawiania różnych parametrów. Dużo wygodniej się dzięki temu pracuje. W e-420 jest jeszcze jedna denerwujaca mnie rzecz - nie można włączyć priorytetu migawki, w związku z tym, jeśli Ci puszka ostrości nie potwierdzi to fotki nie strzelisz... (chyba, że ostrzysz manualnie). W dalszym ciągu uważam, że 420 świetnie wygląda i nieźle się trzyma, ale wygoda pracy jest niestety gorsza niż w e520.
Jak dla mnie oczywiście chodzi o brak możliwości włączenia trybu preselekcji migawki (w canonie TV - time value - czyli czas otwarcia migawki ) - a brak tego trybu byłby faktycznie niezrozumiały. A może ja czegoś nie łapię?
Oczywiście,że mozesz wybrac czas otwarcia migawki.Dzisiaj 1 kwetnia:-) uwierzyłes ze nowoczesna cyfrówka nie ma takiej opcji??:-)
RadioErewan
1.04.09, 14:06
Zgadnę, że chodzi o przestawienie priorytetu wyzwolenia migawki nad działanie autofocusa. Faktycznie w E-420 tego ustawienia nie znalazłem.
Pozdrawiam
Zgadnę, że chodzi o przestawienie priorytetu wyzwolenia migawki nad działanie autofocusa. Faktycznie w E-420 tego ustawienia nie znalazłem.
Pozdrawiam
Oczywiście o to chodzi. Niezbyt dokładnie przetłumaczyłem Shutter Relase Priority i stąd to zamieszanie, chociaż gdyby koledzy dokładniej przeczytali nie było by nieporozumienia. ("W e-420 jest jeszcze jedna denerwujaca mnie rzecz - nie można włączyć priorytetu migawki, w związku z tym, jeśli Ci puszka ostrości nie potwierdzi to fotki nie strzelisz...").
W sumie przy dobrym świetle nie ma to za bardzo znaczenia, bo AF praktycznie zawsze szybko złapie, ale gdy używam szkieł m42 podpiętych przez adapter z chipem to już są problemy, bo potwierdzenie nie działa całkiem dokładnie, szczególnie przy gorszym oświetleniu.
witam, ..pewnie głupie pytanie totalnego nooba ale ...
jak to jest z tą stabilizacją w 420? nie da rady tego jakoś obejsc z obiektywami nikkona? ..nie wiem, jakies przejsciowki, cos
też zastanawiam się nad zakupem e-420 - cena jednak niższa pare stówek od podobnych, ale cały czas dręczy mnie ten brak stabilizacji matrycy.
dopiero zaczynam z tematem, wiec jesli by ktoś podpowiedział jakieś rozwiązanie, co lepiej kupić, ..może jakis link do recenzji czy artykulu - bede wdzieczny za pomoc,
pozdrawiam
jak to jest z tą stabilizacją w 420? nie da rady tego jakoś obejsc z obiektywami nikkona? ..nie wiem, jakies przejsciowki, cos
też zastanawiam się nad zakupem e-420 - cena jednak niższa pare stówek od podobnych, ale cały czas dręczy mnie ten brak stabilizacji matrycy.
dopiero zaczynam z tematem, wiec jesli by ktoś podpowiedział jakieś rozwiązanie, co lepiej kupić, ..może jakis link do recenzji czy artykulu - bede wdzieczny za pomoc,
pozdrawiam
Ludzie dziesiątki lat bez stabilizacji robili zdjecia... a niektórzy nadal robią i to szkłami i puszkami za tysiące $ ;)
E-420 w zestawie Komachi jest piękny . A standartowa 50-tka, jaką jest obiektyw 25/2.8 to klasyka i jak najbardziej na początek jest w sam raz.
RadioErewan
25.04.09, 01:57
Stabilizacja jednak jest nie do przecenienia. W końcu nie od parady ludzie wymyślili tą funkcję. Nad Biebrzą brakowało mi tego w 420 bardzo.
Pozdrawiam
Stabilizowanych Nikkorów do E-410 raczej nie podepniesz, nawet jakby się udało to zrobić tracisz AF - nie mają sensu takie wyczyny. Jak czujesz, że będziesz potrzebować IS kup E-510/520.
BTW ja serię E-4XX bardzo lubię, te aparaty mają coś takiego co bardzo cieszy, E-5XX są OK, rozum przemawia za nimi ale serce za mniejszymi ;-). Z tym, że ja nie jestem wielkim fanem stabilizacji, w E-3 włączyłem ją kilka razy. Jest super ale jak się fotografuje krótkimi szkłami w dobrym świetle nie jest potrzebna, masa korpusu też robi swoje.
wjak to jest z tą stabilizacją w 420? nie da rady tego jakoś obejsc z obiektywami nikkona? ..nie wiem, jakies przejsciowki
Są szkła Leicy z IS, ale cena nie teges :mrgreen:
Darekw1967
26.04.09, 00:16
Witam !
W E-410 brakuje mi stabilizacji dla zdjec ze szklem Zuiko 70-300 ale
dla Zuiko 11-22 i 14-54 nie zauwazylem ze mi jej brak.
Dla nocnych zdjec podpinam statyw.
Pozdrawiam
czyli Waszym zdaniem lepiej wychaczyc jakąś uzywaną 510 niz 420?
czyli Waszym zdaniem lepiej wychaczyc jakąś uzywaną 510 niz 420?
Tak ale uważaj na używki, niektóre mają jakiś haczyk ;-)
Tak ale uważaj na używki, niektóre mają jakiś haczyk ;-)
:| racja, dzięki za uwagę i za podpowiedź, teraz czas się rozejrzeć za 510 :)
witam ponownie po przerwie
prosba o chyba ostatnia poradę...
biore jednak aparat na raty, wiec troche łatwiej mi bedie przeznaczyc wieksza kase na zestaw. I tu moje pytanie, czy 620 jest aż tak dobra, że warto zapłacić za nią prawie 2 razy wiecej niż za 520? - wlasnie miedzy tymi 2 modelami sie waham, jesli ktos by cos poradził..będę wdzięczny :)
paakayttaja
11.05.09, 20:53
Jak nie potrzebujesz odchylanego wyświetlacza, to bierz E-520 i jakieś lepsze szkła.
Skorzystaj z tego wątku, na pewno znajdziesz tam odpowiedz na większość twoich pytań za i przeciw dotyczących modeli E510/520 i E620:
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?p=313762#post313762
pozdrawiam 8)
j.w. Kup body E-520 a za resztę ZD 14-54.
MZ w tej chwili E-620 jako supernowość, reklamowana gdzie się da, ma mocno wyśrubowaną cenę. Więc za poprzednikami - jeśli teraz to kupuj E-520.
j.w. Kup body E-520 a za resztę ZD 14-54.
dokładnie o takim rozwiązaniu myślałem, może też o nieco tanszej Sigmie 18-50mm f/2.8 EX DC Macro. Tylko w pracy (jest tam paru fotocfaniaków ;) ) powiedzieli ze lepiej kupic lepsza puszke bo obiektyw i tak dokupie za jakis czas a puszki juz nie wymienie na lepszą tak szybko.
Pytałem o tego 620 bo (wszystko to na zasadzie "podobno") lepiej radzi sobie ze zdjeciami nocnymi, i zdjecia są jakby ostrzejsze.
(...)powiedzieli ze lepiej kupic lepsza puszke bo obiektyw i tak dokupie za jakis czas a puszki juz nie wymienie na lepszą tak szybko.
Może ich logika jest za trudna, ja jej nie rozumiem, zrobiłem dokładnie odwrotnie - do E-520 dokupiłem 12-60 i 50-200SWD, a potem zmieniłem puszkę na E-3. W końcu szklarnia jest najwazniejsza, stanowi największą wartośc, body kosztuje tyle co jedno dobre szkło.
dokładnie o takim rozwiązaniu myślałem, może też o nieco tanszej Sigmie 18-50mm f/2.8 EX DC Macro. Tylko w pracy (jest tam paru fotocfaniaków ;) ) powiedzieli ze lepiej kupic lepsza puszke bo obiektyw i tak dokupie za jakis czas a puszki juz nie wymienie na lepszą tak szybko.
Pytałem o tego 620 bo (wszystko to na zasadzie "podobno") lepiej radzi sobie ze zdjeciami nocnymi, i zdjecia są jakby ostrzejsze.
odpuść sobie tą sigmę i bierz zd 14-54 razem z e-520, będziesz miał szkło na lata :wink: a jak uzbierasz sobie szklarnie to z czasem i body zmienisz :wink: jeśli uznasz że już Ci nie wystarcza :)
ps. pamiętaj szkła są ważniejsze od body :wink:
to jeszcze jedna opcja,...skoro odpuscic sigme na recz zd 14-54 to czy stabilizacja bedzie mi przydatna, moze wtedy 420 byłaby ok?
to jeszcze jedna opcja,...skoro odpuscic sigme na recz zd 14-54 to czy stabilizacja bedzie mi przydatna, moze wtedy 420 byłaby ok?
To zależy jakie zdjecia robisz... gdzie i w jakich warunkach.
Lepiej miec niż nie mieć :)
Lepiej mieć stabilizację, niż nie mieć.
jeśli używasz często statywu to nie potrzebna :wink:
Widzisz polon - odpowiem tak: mam E-400, trochę kasy... i zaproszenie na wyjazd na wyspy. Zapytałem chłopaków na forum co kupić: E-30 czy ZD 9-18.
Wybrałem obiektyw.
Poniżej masz próbkę - Nowa Pijalnia w Krynicy Zdroju. Na zewnątrz burza i ciemno, ISO = 1000, bez lampy
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://bodzio.dug.net.pl/fotki/ludzie/p5102891.jpg)
kup dobre szkło i 520
.... ps. pamiętaj szkła są ważniejsze od body :wink:
Święta prawda :) ;)
to zdjecie wyjaśnia,..to ten obiektyw Olympus ZUIKO DIGITAL ED 9-18 mm F4.0-5.6, czy inny, bo ten troche takie ciemnawy i mimo tego takie zdjecie wyszło?
to zdjecie wyjaśnia,..to ten obiektyw Olympus ZUIKO DIGITAL ED 9-18 mm F4.0-5.6, czy inny, bo ten troche takie ciemnawy i mimo tego takie zdjecie wyszło?
no widzisz :) - w każdej chwili mogę Ci RAW'a udostępnić.
Ciemnawy obiektyw nie oznacza ciemnawego zdjęcia.
czy znaczy to tyle ze oly rodzi sobie lepiej z ciemniejszymi obiektywami?
czy znaczy to tyle ze oly rodzi sobie lepiej z ciemniejszymi obiektywami?
Z czym ma sobie radzić? Obiektyw jest ciemny, to wydłuza się czas/zwiększa iso. i Ekspozycja jest dobra. Koniec filozofi.
I pamiętaj o "macaniu" body :wink:
Żeby potem nie było, że aparat masz za mały lub za duży i się źle trzyma
Powodzenia
I pamiętaj o "macaniu" body :wink:
Żeby potem nie było, że aparat masz za mały lub za duży i się źle trzyma
Powodzenia
towar "macany" należy do macanta ;) :D
kolejne lamerskie pytanie.. :) ten zd 14-54 ..da sie tym wyciagnąć małą głębie ostrości?
i jak to jest ze sprowadzaniem szkieł ze stanów, zna ktoś może temat z autopsji :] ?
ten zd 14-54 ..da sie tym wyciagnąć małą głębie ostrości?
Da się.
np.
https://galeria.olympusclub.pl/albums/userpics/12325/majdanek2.jpg
by fotomic
kolejne lamerskie pytanie.. :) ten zd 14-54 ..da sie tym wyciagnąć małą głębie ostrości?
i jak to jest ze sprowadzaniem szkieł ze stanów, zna ktoś może temat z autopsji :] ?
Pewno, że się da - światło 2,8 przecież masz :grin:
Darekw1967
13.05.09, 07:28
Mam E-410 i nie mam stabilizacji i robie tym zdjecia.
Uzywam jasnych szkiel i jest ok ale dla Zuiko 70-300 brak
mi stabilizacji i musze podnosic ISO.
Stabilizacja na pewno sie przyda ale czy zawsze i wszedzie
jest nieodzowna ?
Czasem jasnosc szkla jest wazniejsza niz stabilizacja ;)
Da się.
np.
https://galeria.olympusclub.pl/albums/userpics/12325/majdanek2.jpg
by fotomic
e, no gitarka, o to chodziło, w to bede celował
co do "priorytetu wyzwolenia migawki nad działanie autofocusa" - w czym to przeszkadza? ze nie da sie zrobic nieostrego zdjecia? w trybie S-AF faktycznie trzeba miec potwierdzenie - inaczej sie nie pstryknie, ale w S-AF[MF] mozna jaknajbardziej pstrykac kiedy nieostro.
prosze o praktyczny przyklad kiedy brak tego priorytetu wyzwolenia migawki jest problemem.
wlasnie przynioslem do domu tego szkraba i jestem zauroczony :) chyba dzis bede z nim spal