Zobacz pełną wersję : Do fotografowania w klubach/lokalach
kornik50000
26.03.09, 10:18
Witam , tak jak w temacie .
Jakie szkło polecacie do fotografii w klubach/lokalach?? Mam olka e-510 i myślę nad zakupieniem jakiejś stałki 50mm f1.8 , f1.9 . Czy ten obiektyw nadaje się do tego typu zdjęć?? Chodzi mi o coś bardzo taniego (brak kasy)na początek do ćwiczeń . Chyba ze polecacie jakiś inny ?.......Chodzi mi głownie o robienie fotografii z wykorzystaniem klubowego oświetlenia (żeby oddac klimat lokalu)
I jeszcze pytanie ktory tych wymienionych nadaje sie do czegokolwiek:
PENTACON auto 1.8/50 MULTI COATING
Zenitar-M MC 50mm f/1.9
PORST COLOR REFLEX MC 1,7/50 mm
Pentaflex Auto 50mm/1.8
AUTO REVUENON 50mm / f1.9
Zależy co konkretnie będziesz fotografował w takim klubie i jak duży jest ten klub, ale 50mm w 4/3 może być za wąskie, pomyśl nad sigmą 30mm f1.4, choć najtańsza nie jest.
pzdr
Z pytania wnioskuje, że chcesz korzystać ze szkieł manualnych. Poczytaj wątki o szkłach manualnych. Do korzystania z tych szkieł trzeba nabrać wprawy w normalnych warunkach oświetleniowych, czyli innymi słowy za dnia. Ostrzenie w ciemnych pomieszczeniach może być trudne, ale nie niemożliwe. Trzeba wyćwiczyć technikę. Kwestia tylko czy będziesz wytrwały. W większości wypadków i tak trzeba przymknąć obiektyw by mieć większa głębie ostrości. Więc im jaśniejszy obiektyw tym na pewno lepiej wychodzi ostrzenie ręcznie, ale w efekcie trzeba go przymykać by zmieścić fotografowany temat.
Poza tym przydaje się w miarę duży zakres ogniskowych. Od szerokiego kąta do krótkiego tele. W przypadku Olympusa to będzie przynajmniej 14 mm do ok. 100-150 mm (nie zawsze można być tam gdzie chciałoby się stać i trzeba użyć teleobiektywu).
Sugerowałbym, mimo kwoty jaką trzeba wyłożyć, obiektyw 14-54. Jest stosunkowo jasny i do większości zastosowań jego zakres ogniskowych będzie pasował. Jeśli wolisz pozostać przy tym co masz to obiektyw 14-45 czy też 14-42 (zakładam, że go dostałeś do olka) nie będzie jakimś słabym rozwiązaniem. Tylko że w klubach czasami jest za ciemno i mimo jasnych obiektywów trzeba użyć błysku.
Oprócz obiektywu przydaje się też jakaś lampka. Koledzy zapewne będą sugerowali najmocniejsze, ale ja jestem zdania, że scenę trzeba doświetlać, a nie oświetlać.
Reasumując. Jeśli mam skromny budżet, a chciałbym fotografować w klubach wziąłbym monopod (jeśli mogę sobie pozwolić na poruszanie się z nim i mam jedno dobre miejsce z którego będę robił), kitowe szkła 14-45 i (jeśli mam) 40-150 (starszą wersje z f/3,5-4,5) i jakis błysk, np. metza, tumaxa (ważne by można było odchylić palnik w górę).
Jeśli dopiero zaczynasz zabawę z obiektywami manualnymi to jest to chybiony pomysł, do klubów dobre AF bardzo przydatne.
WChodzi mi głownie o robienie fotografii z wykorzystaniem klubowego oświetlenia (żeby oddac klimat lokalu)
Z E-510 + MF przy takim oświetleniu nie ustawisz ostrości na oko, to nie ma żadnego sensu, FOV tych szkieł będzie taki sam jak 100mm na FF, kolejny bezsens, chyba ze chodzi Ci o zbliżenia.
Jedyna opcja to Sigma 30mm F1.4 lub 28mm F1.8 .
kornik50000
26.03.09, 11:49
A szkło manual + przejściówka z chipem dandelion??? Będzie łatwiej ustawić ostrość .
A szkło manual + przejściówka z chipem dandelion??? Będzie łatwiej ustawić ostrość .
Nie wiem jak w E-Xxx, ale w Pentaxie często dostawałem "pik" nawet w przypadku złego ustawienia ostrości.
HrabiaMiod
26.03.09, 12:04
Wątpie czy on Ci coś pomoże w ciemnicy. Ja sugerowałbym 14-54 lub Sigme 30/1.4. Do tego ISO 800/1600 i biorąc pod uwagę Twoją stabilizację w korpusie, będzie hulać aż miło. Do kompletu lampkę i jeśli nauczysz się jej używać, to efekty mogą być świetne.
Wydaje mi się, że to wcale nie jest taki zły pomysł. Zależy jakie kluby i co w nich chcesz fotografować. Jeśli jakieś sceny statyczne, to czemu nie?
Jasny obiektyw da krótsze czasy, często ważniejsze od autofocusa. Tak myślę.
Ja ostatnio będąc w Wiedniu obleciałem imprezę z 510+14-42mm+Metz 48 na iso 400 i wszystko było fajnie więc jeżeli masz kita to spróbuj z tego skorzystać i zobaczysz jaki będzie efekt...
Tak samo wczoraj spokojnie tym zestawem robiłem zdjęcia w klubie i też jest ok...niżej takie poglądowe zdjęcie :) jak ktoś by chciał mogę więcej pokazać :)
Pokaż wiecej :) Fotka fajna :) Panie też :)
Za moment usiądę i wrzucę do mojej galerii i dam znać jak już będą
Pokaż wiecej :) Fotka fajna :) Panie też :)
No,zwłaszcza ta pani pani po prawej. :)
No niestety w galerii nie można zbyt wiele więc daje tutaj...
p.s. Pani po prawej chyba za wiele nie mam :)
i ostatnie dwa :) wszystkie zrobione tak jak w opisie wyżej...no może jakieś jedno na iso800 :)
diabolique
28.03.09, 00:31
Nie wiem czy te fotki są dobrym przykładem...
Dobra robota!
Aż dziw bierze,że robione z lampą.Nieźle to poukładałeś,tym bardziej,że zdjęcia klubowe nie są łatwym tematem.
Szczerze mówiąc to była moja pierwsza próba z takimi zdjęciami...wujek z kolega robią dla nich zdjęcia a że akurat ja byłem u niego to spróbowałem swoich sił, także wiele niedociągnięć może być ale zamierzam się poprawić :) powiem tyle że on miał C 5d 50mm 1.8 i Metza 58 i wielkich różnic nie zauważyłem w jakości...no może tyle że fajniejsze jaśniejsze tła miał :)
diabolique
28.03.09, 00:58
Kolega chciał robić fotki, na których byłoby widać klubowe oświetlenie.
Mniemam, że chodziło mu bardziej o coś w tym stylu
żeby takie ziarno przy iso3200 było w olku, mmmm, marzenie ścietej głowy :(
a co do tematu, rzeczywiscie jak na zdjecia z lampą ładnie, jaśniejsze tło uzyskasz zwiększając iso. jesli nie widzisz roznicy miedzy zdjęciami z 5d a z e-510 to współczuje "ślepoty".
HrabiaMiod
29.03.09, 05:08
Ha, spokojnie - może tym kamuniem wujo tez tak zwalil fotki. Bo w niewprawnych rękach taką samą kiszkę odwalisz e500 jak i 5d. Ba, nawet d3 można odwalić kiszkę:)
kornik50000
14.04.09, 07:47
Widzę dyskusja się rozwineła :) .... szepnik (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=8331) nie doczytałeś mojego posta jak ktoś zauważył chodziło mi o wyeksponowanie oświetlenia i klimatu klubowego . Wiec musiałem to przećwiczyć na własnej skórze :) wiec zakupiłem HELIOS 44M-4 2/58 , przejściówkę z czipem oraz lampę . I najlepsze efekty właśnie wychodza na przejściowce + Helios , i nie miałem problemow z ostrzeniem ( kilka dni cwiczen w domu ) . Ale lampa okazała sie niezastapiona jak miałem wejść na głowny parkiet:) tam nikt się nie ustawiał do aparatu:)
Dzięki wszystkim za podpowiedzi :)
Ps: Jak pisałem ze mam mało kasy to naprawdę mało , a jedna osoba zaproponowała mi szkło (Sigme 30/1.4) za 1800zł .
No to pokaż coś to wyczarował :)