Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: Do fotografowania w klubach/lokalach

| OlyJedi Awatar kornik50000
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Do fotografowania w klubach/lokalach

Witam , tak jak w temacie .
    Jakie szkło polecacie do fotografii w klubach/lokalach?? Mam olka e-510 i myślę nad zakupieniem jakiejś stałki 50mm f1.8 , f1.9 . Czy ten obiektyw nadaje się do tego typu zdjęć?? Chodzi mi o coś bardzo taniego (brak kasy)na początek do ćwiczeń . Chyba ze polecacie jakiś inny ?.......Chodzi mi głownie o robienie fotografii z wykorzystaniem klubowego oświetlenia (żeby oddac klimat lokalu)

I jeszcze pytanie ktory tych wymienionych nadaje sie do czegokolwiek:

PENTACON auto 1.8/50 MULTI COATING
    Zenitar-M MC 50mm f/1.9
    PORST COLOR REFLEX MC 1,7/50 mm
    Pentaflex Auto 50mm/1.8
    AUTO REVUENON 50mm / f1.9
    Ostatnio edytowane przez kornik50000 ; 26.03.09 o 11:01

| OlyJedi Awatar tomek s
    Mieszka w
    wawa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Zależy co konkretnie będziesz fotografował w takim klubie i jak duży jest ten klub, ale 50mm w 4/3 może być za wąskie, pomyśl nad sigmą 30mm f1.4, choć najtańsza nie jest.
    pzdr
    Ostatnio edytowane przez tomek s ; 26.03.09 o 10:57
    Było żółto, czerwono, a później Fuji wykończyła czerwona zaraza
    Jest też czarny aparacik z firmy od telewizorów

foto Stankiewicz Tomasz

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria
    Z pytania wnioskuje, że chcesz korzystać ze szkieł manualnych. Poczytaj wątki o szkłach manualnych. Do korzystania z tych szkieł trzeba nabrać wprawy w normalnych warunkach oświetleniowych, czyli innymi słowy za dnia. Ostrzenie w ciemnych pomieszczeniach może być trudne, ale nie niemożliwe. Trzeba wyćwiczyć technikę. Kwestia tylko czy będziesz wytrwały. W większości wypadków i tak trzeba przymknąć obiektyw by mieć większa głębie ostrości. Więc im jaśniejszy obiektyw tym na pewno lepiej wychodzi ostrzenie ręcznie, ale w efekcie trzeba go przymykać by zmieścić fotografowany temat.

Poza tym przydaje się w miarę duży zakres ogniskowych. Od szerokiego kąta do krótkiego tele. W przypadku Olympusa to będzie przynajmniej 14 mm do ok. 100-150 mm (nie zawsze można być tam gdzie chciałoby się stać i trzeba użyć teleobiektywu).

Sugerowałbym, mimo kwoty jaką trzeba wyłożyć, obiektyw 14-54. Jest stosunkowo jasny i do większości zastosowań jego zakres ogniskowych będzie pasował. Jeśli wolisz pozostać przy tym co masz to obiektyw 14-45 czy też 14-42 (zakładam, że go dostałeś do olka) nie będzie jakimś słabym rozwiązaniem. Tylko że w klubach czasami jest za ciemno i mimo jasnych obiektywów trzeba użyć błysku.

Oprócz obiektywu przydaje się też jakaś lampka. Koledzy zapewne będą sugerowali najmocniejsze, ale ja jestem zdania, że scenę trzeba doświetlać, a nie oświetlać.

Reasumując. Jeśli mam skromny budżet, a chciałbym fotografować w klubach wziąłbym monopod (jeśli mogę sobie pozwolić na poruszanie się z nim i mam jedno dobre miejsce z którego będę robił), kitowe szkła 14-45 i (jeśli mam) 40-150 (starszą wersje z f/3,5-4,5) i jakis błysk, np. metza, tumaxa (ważne by można było odchylić palnik w górę).

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kali999
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Jeśli dopiero zaczynasz zabawę z obiektywami manualnymi to jest to chybiony pomysł, do klubów dobre AF bardzo przydatne.

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez kornik50000 Zobacz posta
    WChodzi mi głownie o robienie fotografii z wykorzystaniem klubowego oświetlenia (żeby oddac klimat lokalu)
    Z E-510 + MF przy takim oświetleniu nie ustawisz ostrości na oko, to nie ma żadnego sensu, FOV tych szkieł będzie taki sam jak 100mm na FF, kolejny bezsens, chyba ze chodzi Ci o zbliżenia.

Jedyna opcja to Sigma 30mm F1.4 lub 28mm F1.8 .
    Ostatnio edytowane przez qbic ; 26.03.09 o 11:10

| OlyJedi Awatar kornik50000
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    A szkło manual + przejściówka z chipem dandelion??? Będzie łatwiej ustawić ostrość .

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez kornik50000 Zobacz posta
    A szkło manual + przejściówka z chipem dandelion??? Będzie łatwiej ustawić ostrość .
    Nie wiem jak w E-Xxx, ale w Pentaxie często dostawałem "pik" nawet w przypadku złego ustawienia ostrości.

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Wątpie czy on Ci coś pomoże w ciemnicy. Ja sugerowałbym 14-54 lub Sigme 30/1.4. Do tego ISO 800/1600 i biorąc pod uwagę Twoją stabilizację w korpusie, będzie hulać aż miło. Do kompletu lampkę i jeśli nauczysz się jej używać, to efekty mogą być świetne.

| OlyJedi Awatar slawekk
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Wydaje mi się, że to wcale nie jest taki zły pomysł. Zależy jakie kluby i co w nich chcesz fotografować. Jeśli jakieś sceny statyczne, to czemu nie?
    Jasny obiektyw da krótsze czasy, często ważniejsze od autofocusa. Tak myślę.

| OlyJedi Awatar szepnik
    Mieszka w
    Tarnów <=> Kraków
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Ja ostatnio będąc w Wiedniu obleciałem imprezę z 510+14-42mm+Metz 48 na iso 400 i wszystko było fajnie więc jeżeli masz kita to spróbuj z tego skorzystać i zobaczysz jaki będzie efekt...
    Tak samo wczoraj spokojnie tym zestawem robiłem zdjęcia w klubie i też jest ok...niżej takie poglądowe zdjęcie jak ktoś by chciał mogę więcej pokazać
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P3215865.JPG
Wyświetleń:	284
Rozmiar:	69,2 KB
ID:	14236  
    E-510, 14-42, 40-150, Metz 48 AF-1 / +Grip Ownuser