Zobacz pełną wersję : OBIEKTYW zuiko 40-150 mm- help ; )
xrebelxsoulx
25.03.09, 21:15
słuchajcie może wyjdę na debila, ale spotkałam się z 2 rodzajami obiektywu zuiko 40-150 mm i nie wiem jaka jest między nimi różnica, a tym samym który jest lepszy ?
wybaczcie może tę banalnośc pytania, ale uczę się dopiero ogarniać sprzęt itp ; )
1
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://photos03.allegroimg.pl/photos/oryginal/591/14/07/591140708)
2
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://photos03.allegroimg.pl/photos/oryginal/589/58/78/589587891)
Różnica jest zasadnicza:
starsza wersja ma światło 3.5-4.5 (przez to jest droższa)
nowsza jest ciemniejsza 4.0-5.6
Więcej w temacie szkieł do 4/3 tutaj:
Olypedia (http://www.olympusclub.pl/olypedia/index.php?title=Obiektywy)
K_Puchatek
25.03.09, 21:24
Różnica jest zasadnicza:
starsza wersja ma światło 3.5-5.6 (przez to jest droższa)
nowsza jest ciemniejsza 4.0-5.6
Małe sprostowanie - starsza wersja ma światło 3.5-4.5 :wink:
Racja. :oops: Coś mi się pomieszało, już poprawiam.
paskud_nick
25.03.09, 21:40
Zatem prawie wszystko już napisano... prócz lepszej jasności starsza wersja jest większa i cięższa, ale to już być może nieistotne szczegóły:)
Piotr Grześ
25.03.09, 21:43
Stary jest jary:)
xrebelxsoulx
25.03.09, 21:48
o dzieki bardzo wszystkim za tak szybką odpowiedz : )
dzięki wam staję się mądrzejsza :lol:
Używałem obu. Sporo jest mitów na temat obu wersji. Jednym z nich jest rzekoma bezdyskusyjna lepszość starszej wersji. Owszem jest nieco jaśniejszy i solidniej wykonany. Nowszy natomiast jest znacznie lepszy do zdjęć z bliska (chyba 90cm kontra 150cm), odniosłem wrażenie, że jest też minimalnie szybszy i nieco ostrzejszy. Ogólnie bardzo fajny obiektyw za psie pieniądze, plastikowy bagnet przy tak lekkim szkle nie jest problemem. Świetne uzupełnienie E-4XX/5XX, szczególnie jak priorytetem są małe wymiary/waga. Ja zostawiłem sobie starszą wersję ale gdybym miał kupić to wybrałbym połowę tańszą nowszą. Jeszcze jedno - chociaż wydaje się to wbrew rozsądkowi starsza wersja na długim końcu jest nieco węższa - daje zauważalnie większe zbliżenie - chociaż specyfikacja (ogniskowe i kąty widzenia) jest ta sama. Nie jest to duża różnica ale bez problemu zauważalna.
Używałem obu. Sporo jest mitów na temat obu wersji. Jednym z nich jest rzekoma bezdyskusyjna lepszość starszej wersji. Owszem jest nieco jaśniejszy i solidniej wykonany. Nowszy natomiast jest znacznie lepszy do zdjęć z bliska (chyba 90cm kontra 150cm), odniosłem wrażenie, że jest też minimalnie szybszy i nieco ostrzejszy. Ogólnie bardzo fajny obiektyw za psie pieniądze, plastikowy bagnet przy tak lekkim szkle nie jest problemem. Świetne uzupełnienie E-4XX/5XX, szczególnie jak priorytetem są małe wymiary/waga. Ja zostawiłem sobie starszą wersję ale gdybym miał kupić to wybrałbym połowę tańszą nowszą. Jeszcze jedno - chociaż wydaje się to wbrew rozsądkowi starsza wersja na długim końcu jest nieco węższa - daje zauważalnie większe zbliżenie - chociaż specyfikacja (ogniskowe i kąty widzenia) jest ta sama. Nie jest to duża różnica ale bez problemu zauważalna.
Mądrze prawi, mam nowszą wersję i jest dokładnie tak jak ktotek opisał.
Miałem obydwie wersje i tez jestem zdania,że nowsza mimo,że ciemniejsza robi ładniejsze zdjecia.
Piotr Grześ
25.03.09, 22:24
Miałem obydwie wersje i tez jestem zdania,że nowsza mimo,że ciemniejsza robi ładniejsze zdjecia.
Aleś się jej wyrzekł, na rzecz kręcenia filmów. Trudno mi to wybaczyć, ale mam nadzieję, że się odnalazłeś i najważniejsze! pozostałeś z nami:)
Filmów nie kręcę i nie to było powodem zmiany systemu.Jestem z Wami bo to najlepsze forum :-)Czy się odnalazłem???? nie wiem.
Miałem obydwie wersje, stara wersja jest fajniejsza, metalowy bagnet i w dotyku nie jest tak beznadziejnie plastikowa.
malo kto o tym wspomina, ale jest jeszcze jedna rzecz-nowszy nie kreci mordka. rzecz bardzo przydatna z polarem :)
pzdr
Starszą za to można wykorzystywać jako tanią portretówkę i myślę że warto warto dopłacić tą stówkę lub dwie a minus to to że pod własnym ciężarem się wysuwa tubus (oraz jak wspomniał kolega wcześniej kręci 'mordką')
Piotr Grześ
26.03.09, 00:13
Starszą za to można wykorzystywać jako tanią portretówkę i myślę że warto warto dopłacić tą stówkę lub dwie.
Dobrze gada.
tutaj :
http://www.slrgear.com/reviews/showcat.php/cat/15
są przetestowane obie wersje i potwierdza sie, ze nowa wersja jest ostrzejsza od starej,
btw kazdy onanista zuikowy (zuikofil) powinien dodac sobie ta stronke to ulubionych :)
Tak wogóle to temat ten był wałkowany przynajmniej kilka razy i za każdym dobrze argumentowany. Polecam użucia "szukaj" ;) i nie jestem złośliwy
malo kto o tym wspomina, ale jest jeszcze jedna rzecz-nowszy nie kreci mordka. rzecz bardzo przydatna z polarem :)
pzdr
Kupiłem 40-150 3,5-4,5 kreci się (wykręca) perścień razem z osłoną przeciwsłoneczną w czasie ustawiania ostrości AF.
Pytanie.
Czy można po skończeniu robienia zdjęć przed włożeniem do torby wkręcić go ręcznie, żeby mniej zajmował miejsca?
Czy można wkręcać na ON czy na OFF.
Mój samoczynnie się nie wysuwa.Ale fota dobre.
Pozdrawiam.
Pytanie.
Czy można po skończeniu robienia zdjęć przed włożeniem do torby wkręcić go ręcznie, żeby mniej zajmował miejsca?
Można, a nawet należy.
Najlepiej po wyłączeniu aparatu. W przeciwnym wypadku AF "odkręci" go ponownie, gdy przypadkiem naciśniemy spust migawki do połowy.
Kupiłem 40-150 3,5-4,5 kreci się (wykręca) perścień razem z osłoną przeciwsłoneczną w czasie ustawiania ostrości AF.
Pytanie.
.
Ustaw sobie w menu resetowanie szkła przy wyłączaniu aparatu.
Ustaw sobie w menu resetowanie szkła przy wyłączaniu aparatu.
W "resetobiekt trzeba mu włączyć "wł".
Rzeczywiście po wyłączeniu aparatu chowa się tylko powstaje szczelina około 2mm, czy można go dokręcić ręcznie ?
Uwaga ! będzie się resetował tylko trzeba zdjąć przykrywkę obiektywu.
Dzięki grizz za informację.