Zobacz pełną wersję : Co poprawic w tym zdjęciu ?
Witam.
Przeglądając forum,wielokrotnie napotykam czy to w Galerii czy wątkach autorskich na próby pokazania autorowi zdjęcia,jak mogłoby wyglądac lepiej jego zdjęcie gdyby ciachnąc tam,wyprostowac to i owo,zwiększyc/zmnieszyc kontrast,zastosowac inny WB,występlowac niepotrzebne drobiazgi,wyciągnąc cienie czy przygaśic światła albo wywołac na B&W.
Niejednokrotnie sam próbuję takich zabiegów i powiem,że często rezultaty są zaskakujące a czasem na nic się zdają bo zdjęcie jest tak kiepskie,że nic mu już pomóc nie może w zasadzie.
Chyba każdy z Nas doświadczył na własnej skórze,że nie raz nie dwa,ktoś sugerował taką albo inną interpretację jego zdjęcia.
Myślę,że z takiej zabawy wiele można się dowiedziec,nauczyc i inaczej spojrzec na swoje fotografie - zobaczyc swój świat oczami innych kolegów.
Więc do dzieła,ja pierwszy wrzucam na gorący ogień swoje zdjęcie,gotowe do obróbki,wywołane bezpośrednio z RAW'a,bez żadnej obróbki w programach graficznych.
Wiadomo,od czegoś trzeba zacząc i zapodaje to samo zdjęcie,wywołane wg.mojego gustu.Co Wy na to ?
Co byście poprawili w tym zdjęciu ?
Zapraszam do zabawy.Prześlijcie też swoje - ja i inni koledzy,spróbujemy znaleźc złoty środek !
Aha,byłbym zapomniałbym o byc może najważniejszym - wymyślcie dobry tytuł - wszak to on często robi ze zwykłego zdjęcia bardzo dobre zdjęcie.
E-510 podoba mi się Twój pomysł na wątek (może odciąży to galerie). Myślę też że jeżeli on ruszy to trzeba by pamiętać że nie ma on zastąpić działu "kącik początkującego" bo się zrobi wielki bałagan. Powinny być ustalone jakieś reguły umieszczania w nim zdjęć np. problem z wykadrowaniem zdjęcia.
Co do fotki którą umieściłeś to od góry bym nie ciął nieba.
Dzięki magnum,
Jak słusznie zuważyłeś,nie ma byc to wątek konkurujący z 'kącikiem początkującego'.
Zasada jest jedna - tu nie ocenia się zdjęc !
Tu wstawiamy swoje zdjęcia z prośbą o opinię i porady co można wyciągnąc więcej ze zdjęcia.
Nowością jest też to,że wstawiając tu fotę,autor wyraża zgodę na obróbkę jego zdjęcia przez forumowiczów w celu pokazania,jak można by zmieniając to czy tamto uzyskac fajne zdjęcie.A byc może nic nie trzeba już zmieniac...
Nie jestem pewien,czy wrzuciłem właściwe zdjęcie do eksperymentowania na nim,więc wrzucam staroc sprzed sześciu lat cykniętą na warszawskim placu zamkowym.Myślę,że można by jakoś nadac tej scenie innego wymiaru.Co myślicie ?
Zaznaczam że totalny lamer ze mnie z obróbki fotek więc nie bić jak spaprałem sprawe :wink:
widzę to tak:
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=13122&stc=1&d=1235940431
Mam po części świadomość mankamentów mojej obróbki ale materiał do obróbki był malutki :oops:
ej magnum,no coś Ty taki skromny,jaki lamer ?
Świetną robotę zrobiłeś - dzienks.
Widzę,że poprawiłeś WB,wyciągnąłęś papierowe niebo i fajnie wykadrowałeś,no i chyba trochę wyostrzyłeś.Teraz ta fotka jest naprawdę ciekawsza,mz.
Coś jeszcze było robione ?
Dzięki za miłe słówko ale naprawdę mało obrabiam fotki i nie czuję się pewnie w tym temacie zwłaszcza że mam do dyspozycji tylko matrycę lapka.
Oprócz tego co wymieniłeś to jeszcze nachylenie w poziomie i w pionie żeby mury wyprostować.
Witam !
Widze to tak ;)
Pozdrawiam
No,też fajnie Darek,trochę z niebem coś nie poszło ale...
Ciekawe czy ktoś będzie zapodawał tu zdjęcia i najważniejsze czy znajdą się odważni,by pokazac w praktyce swoje porady,bo jak dotąd widzę,to teoretyków jest masa. :)
Idę w zakład,że dając zdjęcie pt.staw do Galerii,znalazłoby się parę porad pod nim a tu jak zrobiłem specjalnie do tego wątek,to cisza,za wyjątkiem dwóch kolegów,którzy pokazali co można byłoby zmienic na plus.
Wrzucajcie SWOJE zdjęcia i jak chcecie praktycznej krytyki,to ten wątek jest dla Was !
Witaj !
Niebo dosc mocno wyprane na JPG-u.
Z RAW-a pewnie wiecej mozna wyciagnac ;)
Pozdrawiam
Witaj !
Niebo dosc mocno wyprane na JPG-u.
Z RAW-a pewnie wiecej mozna wyciagnac ;)
Pozdrawiam
Dlatego niebo trochę rozmyłem gaussem
Niewielkie możliwości przeróbki zostawiłeś w stawie i jeszcze nazwa, która określa co ma być tematem zdjęcia ;) Ale w końcu nie bądżmy tacy precyzyjni :-P. Ponieważ staw nie jest zbyt urodziwy, obciąłem go na tyle, aby widać było w nim odbicie płotu (oczywiście lekko wyprostowanego ;))
Witam !
A co powiecie na to ?
Pozdrawiam
helmuth - ja to zrobiłem panoramkę a Ty to już suuuuper panoramkę ale czemu nie ?
No fakt,dużego manewru tu nie ma,bo co można zrobic na tak okrojonym jpeg'u ale nie o to tu chodzi aby pokazywac w bardzo drobnych detalach co można poprawic.
Pomysł jest taki aby po prostu ubrac wizualnie swoje komentarze dot.najważniejszych rzeczy do poprawki na zdjęciu,jak to ma miejsce np.w komentarzach w Galerii,czyli np.przyciąc tam,wyprostowac to i owo,użyc innego WB czy takie tam.
Darek,Twoja propozycja chyba jest też lepsza niż oryginał,chociaż może trochę żal uciętego nieco koła dorożki.;)
Teraz ja :) Nie mam pomysłu na poniższe zdjęcie. Chodzi o to , że jest tu i dość ładne niebo, i jakieś odbicie w wodzie. Wybrać górę, uciąć dół czy odwrotnie. A może zostawić jak jest?
helmuth,tu masz problem. :)
Na zdjęciu potrzebna jest i góra i dół - razem się uzupełniają i tworzą klimacik.
Można by trochę wyciągnąc w światłach i cieniach ale lokalnie i wyciągnąc chmurki w stawie,mz.
Ja tak na szybciutko wywołałem Twoje zdjęcie wg.mojego 'widzenia' i wygląda to tak.
nie wiem jakie są zasady ale ja lubię w takich zdjęciach symetrię.
Trochę wyprostowałem zdjęcie e-510, ale dla mnie za ciemne.
Pozdrawiam
Na zdjęciu potrzebna jest i góra i dół - razem się uzupełniają i tworzą klimacikNo właśnie, miałem takie "przeczucie" :p , ale nie byłem pewny. Teraz jest znacznie lepiej. Szkoda, że nie ma więcej słońca na drzewach.
...dla mnie za ciemneFaktycznie jest jeszcze lepiej :)
nie wiem jakie są zasady ale ja lubię w takich zdjęciach symetrię.
Trochę wyprostowałem zdjęcie e-510, ale dla mnie za ciemne.
Pozdrawiam
Jesteś pewny,że teraz jest prosto ?
Jesteś pewny,że teraz jest prosto ?
Nie, nie jestem :-)
, ale w poprzednim to pochylenie bardziej mnie to wkurzało.
Trudno prostować, ponieważ linia brzegowa jest bardzo postrzępiona. Są zatoczki a z lewej jeziorko przechodzi w rzeczkę.
Pytałem,bo nie prostowałem oryginału,gdyż sam nie byłem pewny czy nie leci na lewo ale podkładając linijkę,wychodziło,że prosto ale jak mówi autor,chyba trudno dociec tu prawdy,ze względu na linię brzegową.
Mam takie zdjęcie,które nie potrafię podejśc.Myślę,że po prostu kadr jest do bani i nic nie da się z tym sensownego zrobic.Może jednak się mylę ?
Zdjęcie wywołane z RAW'a w FS,bez obrabiania.
Też sie troszkę pobawilem ;-)
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=13269&stc=1&d=1236199914
Oj bede poprawiac-tylko nowa maszynke dostane:grin:.Ta juz ledwo zipie:cry:
Też sie troszkę pobawilem ;-)No! Już jest światełko na drzewach na brzegu :)
Oj bede poprawiac-tylko nowa maszynke dostane:grin:.Ta juz ledwo zipie:cry:
Mirek - nie mogem siem doczekac ! :D
i drugie
No właśnie,podobny wariant przerabiałem i dalej nie jestem pewien czy to byłoby TO.
No właśnie,podobny wariant przerabiałem i dalej nie jestem pewien czy to byłoby TO.
no dlatego ze wzniesienie po lewej mocno leci. Horyzont jest idealny, ale jak sie patrzy na to zdjęcie to nadal cos nie lezy jak powinno.
Tego wzniesienia nie powinno być, albo powinno byc proste - nie opadające.
podoba mi się wersja magnum zdjęcia helmutha.
temat super! bravo za pomysł!
skoro mogę i nikt nie ocenia to wrzucam zdjęcie kościoła.
Zdjęcie tylko zmniejszone, nic nie obrabiane.
Zapraszam do modyfikacji:grin:
Zapraszam do modyfikacji:grin:Ponieważ światło kiepskie, poszedłem w B&W.
Jakość jakość na pysk leci.
Jakość jakość na pysk leci.Domyślam się, że chodzi o moją przeróbkę zdjęcia aikidudi. Fakt, jakość marna ale chodziło mi bardziej o pokazanie kierunku a nie o wykonanie gotowago zdjęcia. Poza tym materiał wyjściowy jest malutki.
Zgadzam się z droplet'em,że wywołanie magnum jest lepsze - chodzi o zdjęcie helmutha.Ja dopiero od niedawna zacząłem przygodę tak bardziej serio z 'suwaczkami' i ciągle jestem na początku drogi. :)
k@czy - Twoja obróbka zdjęcia 'test001' jest najbardziej mi bliska,fajnie ją wywołałeś i pzykadrowałeś.Dzięki. :)
Z kolei fota aikidudi,najbardziej pasi mi w wersji helmutha,co nie znaczy,że magnum zrobił gorszą robotę,po prostu bardziej widzi mi się B&W w tym kadrze.
Jak zauważył Mistrz Jedi,foty po naszych obróbkach zostają strashnie zmasakrowane przez komprechę,prośba więc taka - wrzucajcie do załącznika chociaż te marne 400 KB.
Myślę też,że fajnie byłoby napisac dwa słowa,co najbardziej wymagało poprawienia na zdjęciu,bo czasem trudno uchwycic wszystkie korekty,które zostały zrobione.
To kto następny do strzyżenia? :)
Ja też przyłączam się do prośby e-510 by napisać co się z zdjęciem zrobiło i nie chodzi mi o proste prostowanie kadru ;-)
kosciol.jpg wolałbym wersję magnum jakby jeszcze zrobić coś z tą aberracją na gałęziach
To mi tak wyszłoNo! udało C się wydobyć sporo światła :) Można wiedzieć jak?
te prostowanie MSZ wygląda słabo. Mi po prostu brakowało klimatu. Tak to zmasakrowałem.. za co przepraszam
Fajna zabawa się szykuje.
Mam jednak małą propozycję uporządkowania nazewnictwa zdjęć.
Pościągałem wszystkie na dysk i jest bałagan.
Proponuję nazywać zdjęcia nickiem autora i kolejnym numerem a poprawki wstawiać z nazwą rozszerzoną o nick poprawiającego.
Gdyby była możliwość umieszczenia w necie rawa, zabawa była by jeszcze ciekawsza.
Ładnie się bawicie... Aż chyba coś wyciągnę z szuflady...
Fajna zabawa się szykuje.
Mam jednak małą propozycję uporządkowania nazewnictwa zdjęć.
Pościągałem wszystkie na dysk i jest bałagan.
Proponuję nazywać zdjęcia nickiem autora i kolejnym numerem a poprawki wstawiać z nazwą rozszerzoną o nick poprawiającego.
Gdyby była możliwość umieszczenia w necie rawa, zabawa była by jeszcze ciekawsza.
Bardzo słuszna uwaga !
A więc jak zapodajemy swoje zdjęcie - to podpisujemy w tytule np.e-510.001.jpeg
Kiedy ja 'poprawiam'zdjęcie to np. - helmuth001.e-510jpeg
Tak to rozumiem.
Za bardzo praktyczną uwagę płacę dwa reputy.Dziadkowi :) Thx.
Bardzo słuszna uwaga !
A więc jak zapodajemy swoje zdjęcie - to podpisujemy w tytule np.e-510.001.jpeg
Kiedy ja 'poprawiam'zdjęcie to np. - helmuth001.e-510jpegTo mi się podoba. :grin: Dziadek miał świetny pomysł.
No! udało C się wydobyć sporo światła :) Można wiedzieć jak?
Dzięki ;-) Zabawa krzywymi i poziomami w gimpie.
Dziadek bardzo słuszna uwaga co do numeracji zdjeć.
Wątek się pomału rozkręca, może coś wygrzebie z dysku do "strzyżenia" :grin:
pozwolilem sobie przesadzic... :)
pozwolilem sobie przesadzic... :)
dobre!
Ciekaw jestem Waszych pomysłów na to zdjęcie. Ja mam dwie wersje ale nie chcę nic sugerować. Powiem tylko, że jedna pokazuje szeroko a druga kupia się bardziej na schodach. Może po obejrzeniu Waszych koncepcji, zdecyduje się, którą znich pokazać. A może zmienię koncepcję? :roll: :-P
Może coś takiego?
Wyprostowany kadr i zabawa filtrami :)
te prostowanie MSZ wygląda słabo. Mi po prostu brakowało klimatu. Tak to zmasakrowałem.. za co przepraszam
dla mnie super i jak na razie najlepsza przeróbka bo najlepiej wzmocniła treść zdjęcia... :twisted:
A mnie to tak wyszło, łagodnie i z przesadą :)
z tej mańki ;)
No,super !
Wygląda trochę jak przegląd na orbicie.Ciekawe co powiedziano by w Galerii na taką wersję ? :)
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
A mnie to tak wyszło, łagodnie i z przesadą :)
To z przesadą faktycznie przesadzone. :)
Niezłe baty by dostał autor za to w Galerii,myślę. :D
Mnie się tam podoba. :)
pozwolilem sobie przesadzic... :) Salvador Dali ?
Piszcie ludziska jak wyprodukowaliście foty,wyprodukowane przez kolegów.
Niech się młodzież uczy ! :D
Ja do młodzieży też się zaliczam oczy-wiście. :)
z tej mańki ;)No! Niezły efekt! :) Tylko na czym ten gościu wisi, na poręczy? ;)
A poważnie, faktycznie niezły pomysł z obróceniem zdjęcia :roll:
Chciałem uzyskać efekt "ale o co chodzi" ;)
Świetny wątek. Chętnie przyłączę się do zabawy, bo można się czegoś nauczyć. Poniżej moja propozycja dość luźno złapana, co pozwala na ciaśniejsze kadrowanie - czekam na propozycje.
http://clorox.pl.diinoweb.com/files/clorox.001.jpg
to chyba nie jest dobre zdjecie do przerobek...
no nie powiem, jestem pod wrażeniem :grin:
poniżej dorzucam jeszcze jedno z tego samego kościółka lecz z tyłu.
muszę jeszcze za czymś poszperać co będzie pasowało do wątku.
tym czasem wrzucam kościół2 ( mam nadzieje, że nie przesadziłem z rozmiarem ;) )
znowu mi sie reka omsknela... ;)
tym razem zainspirowal mnie dziadek swoimi kolorkami :)
ale nie ukrywam, ze wersja peha5,5 mi sie bardziej podoba.
Takie moje eksperymenty
Kościół fajnie Ci wyszedł,mógłbyś napisac dwa zdania co wg.Ciebie było nie tak z oryginałem i jak temu zaradziłeś ?
Kościół fajnie Ci wyszedł,mógłbyś napisac dwa zdania co wg.Ciebie było nie tak z oryginałem i jak temu zaradziłeś ?
Poprawiłem perspektywę, wykadrowałem w miarę możliwości (przeszkadzały mi drzewka po lewej, po prawej ucięty samochód i budynek w tle oraz kawałek chodnika), no i standardowo poziomy i krzywe aby rozjaśnić mury a w szczególności witraże (detale w nich).
Można by jeszcze wystemplować te pachołki bo rażą sakramencko ;-)
Co do prostowania to jeszcze mi coś nie pasuje w tej wierzy (takie moje widzimisię)
Poprawiłem perspektywę, wykadrowałem w miarę możliwości (przeszkadzały mi drzewka po lewej, po prawej ucięty samochód i budynek w tle oraz kawałek chodnika), no i standardowo poziomy i krzywe aby rozjaśnić mury a w szczególności witraże (detale w nich).
Można by jeszcze wystemplować te pachołki bo rażą sakramencko ;-)
Co do prostowania to jeszcze mi coś nie pasuje w tej wierzy (takie moje widzimisię)
Masz rację - pachoły są tu do niczego ! Jednak użycie stempla to byłoby już chyba ciut za daleko. :)
Co do wieży - to chyba Krzywa Wieża ? ;)
Dzięki magnum.
Takie moje eksperymenty
Ja poszedłbym trochę dalej:
http://img15.imageshack.us/img15/9281/helmuth001magnum.jpg (http://img15.imageshack.us/my.php?image=helmuth001magnum.jpg)
;)
A co powiecie na to?
Fajne w formie,czyste,proste.Zobaczcie na ile różnych sposobów można pokazac to samo zdjęcie.
Co autor to nowe spojrzenie i to jest w tym fajne.
Po którymś razie jak obejrzałem fotkę helmutha to dostałem takiego skojarzenia ;-) , brakuje tylko ludzika przesuniętego na poszczególnych klatkach filmu. Wiem,przesadziłem :wink:
Na życzenie kolegi qbic,wrzucam oryginalny kadr,wywołany z RAW'a w FS,na surowo.
Ja bym to widział tak ...
Mniej agresywne wywołanie,mi zależało na wyciągnięciu do maksa kontrastu i koloru,z zachowaniem jednak szczegółów i realności,ofkoz.
Kadr,przyciąłeś jednak podobnie - myślę,że nic lepszego nie dało się wymyślec.
Fajnie,thx.
Witam ;) Jak już może niektórzy zauważyli w moim wątku (https://forum.olympusclub.pl/showpost.php?p=295221&postcount=201) mam mały problem z doborem odpowiednich parametrów przy wywoływaniu RAWów. Zawsze przesadzę ;) Mógłby mi ktoś spróbować pokazać jak zrobić, żeby to zdjęcie wyglądało lepiej? Tutaj zamieszczam RAWa: http://wyslijto.pl/files/pre_download/z44c4qkcra
Dzięki ;)
A czy brak cienia na prawej stronie budynku nie sprawia, że to zdjęcie staje się bardziej płaskie?
Zacienienie jest delikatne, hmm... czy zdjęcie zrobiło się płaskie? Wydaje mi się że nie. Może niech ktoś mądrzejszy się wypowie. Poza tym bobawiłem się trochę perspektywą.
A to moje, w bardziej chłodnej tonacji:
http://latimer.w.interii.pl/fotki/e-510.001.jpg
Ch3rlie zmień proszę nazwę twojej propozycji :)
A to moje, w bardziej chłodnej tonacji:
Cienie na klifie sugerują poranek lub wieczór więc ja bym to jednak ocieplił.
Darekw1967
16.03.09, 10:13
Witam !
A mi tak wyszlo...
Pozdrawiam
Mnie to tak wyszło, raz prosto z CamraRaw a drugie z Photoshopa
Mam też dwie wersje plaży, ciemniejszą i jaśniejszą, oceńcie sami jak to widzicie.
dziadek - Twoja wersja jest niczym ślonski luft - tęgo ale interesantna.;)
Pozdrowio Wos gorol z Wysp.
PS:dziadek czi starzyk ? ;)
Mnie to tak wyszło, raz prosto z CamraRaw a drugie z Photoshopa
Co PSuj to psuj.;) Fajno wersyja.
Cienie na klifie sugerują poranek lub wieczór więc ja bym to jednak ocieplił.
I dobrze padosz panocku.;) Czyli masz recht albo rację raczej.To był poranek - coś po czwartej.
Szkoda,że qbic się nie wypowiedział. :(
Specjalnie dla niego wrzuciłem zdjęcie,bo był ciekaw oryginała i...nic.
Darekw1967
16.03.09, 19:11
Witam !
A to zdjecie tak u mnie by wyszlo.
Pozdrawiam
Podoba mi się wersja dziadka
Diveata Dziadek v2 ps.jpg
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=13699.jpg
z zastrzeżeniem, że nie lubię fioletowego/liliowego nieba :-)
Nie widzę większej różnicy pomiędzy
e-510_001-Dziadek.jpg a e-510_001-Dziadek1.jpg
Wygląda na to, że e-510 mógłby nie ciąć kadru a usunąć tylko cień i zapisać się do grupy No Crop i pewnie to by bardzo uszczęśliwiło qbica :-)
Nie widzę większej różnicy pomiędzy
e-510_001-Dziadek.jpg a e-510_001-Dziadek1.jpg
Wygląda na to, że e-510 mógłby nie ciąć kadru a usunąć tylko cień i zapisać się do grupy No Crop i pewnie to by bardzo uszczęśliwiło qbica :-)Faktycznie, jakość jest tak marna, że różnic nie bardzo widać :p, ale ciąć MZ trzeba! Widać cień fotografującego ;)
cyt.droplet : 'Wygląda na to, że e-510 mógłby nie ciąć kadru a usunąć tylko cień i zapisać się do grupy No Crop i pewnie to by bardzo uszczęśliwiło qbica '
Chyba trafiłeś! :)
Faktycznie, jakość jest tak marna, że różnic nie bardzo widać :p, ale ciąć MZ trzeba! Widać cień fotografującego ;)
Taa,kiedy wreszcie po długim oczekiwaniu słonko wzeszło,ręce mi opadły - mój własny cień zrobił mnie w kuku!
Wcześniej wyliczałem sobie azymut wschodu o określonej porze i godzinie i byłem przekonany,że mój własny,osobisty cień,nie będzie mi przeszkadzac a tu masz.
Dzięki temu doświadczeniu jednak,nauczyłem się trochę bardziej precyzyjniej obliczac,gdzie nasz dobrodziej powie dzień dobry a gdzie dobranoc. :)
Dzięki wszystkim za odpowiedzi ;) Mam już jakiś pogląd jak to powinno wyglądać. Chyba najbardziej mi przypadla wersja Dziadka, niestety tu niebo wyszło dość nienaturalnie :|
A powiedzcie mi jeszcze jak wywołujecie RAWy? Czy wszystko jest na oko? Czy są jakieś zasady w ustawianiu tych wszystkich parametrów w PSie?
Dzięki wszystkim za odpowiedzi ;) Mam już jakiś pogląd jak to powinno wyglądać. Chyba najbardziej mi przypadla wersja Dziadka, niestety tu niebo wyszło dość nienaturalnie :|
A powiedzcie mi jeszcze jak wywołujecie RAWy? Czy wszystko jest na oko? Czy są jakieś zasady w ustawianiu tych wszystkich parametrów w PSie?
Raczej na 'oko'.;)
Wywołując RAW'a ogranicza Cię tylko Twoja wyobraźnia.No prawie.Jak przegniesz,to widzowi może się nie spodobac. :)
Zasad raczej nie ma jakiś, ja robię wszystko na oko. W Twoim wątku w pierwszym zdjęciu pień w górnej części ma jakiś dziwny odcień jak by lekko szaro-niebieski.
Coraz bardziej mi sie ta zabawa podoba ;)
tez troszke pokombinowałem ... mam nadzieje że nie przekombinowałem :)
Ale ja to widze tak :
W ogóle wydaje mi się, że to trochę śliska sprawa z tym wywoływaniem RAWów bo te zdjęcia zupełnie inaczej wyglądają na moim laptopie i na lepszym monitorze :| Więc chyba każdy to inaczej widzi...
Coraz bardziej mi sie ta zabawa podoba ;)
tez troszke pokombinowałem ... mam nadzieje że nie przekombinowałem :)
Ale ja to widze tak :
Fajne jest,ze można ujrzec swoje zdjęcie z drugiej strony i zobaczyc co innym się podoba a co nie.
Można zaryzykowac stwierdzenie,że każda wersja zdj.e-510.001 jest fajna ale to chyba w dużej częsci dzięki motywowi.Z kiepskim motywem,cudu nie będzie.Najwyżej cudak.;)
W ogóle wydaje mi się, że to trochę śliska sprawa z tym wywoływaniem RAWów bo te zdjęcia zupełnie inaczej wyglądają na moim laptopie i na lepszym monitorze :| Więc chyba każdy to inaczej widzi...
A to prawda i tutaj Hameryki raczej nie odkryłaś.Ideałem byłoby więc aby te 10 tałzenów Olymaniaków,miało dobre monitory,kalibrowane od czasu do czasu. :)
J.Graph - Twoja wersja to normalnie jak obraz na ścianę. Fajna.
Ale mimo to i tak wolę orginał e-510 z galeri. Ma ten wyraz zachodu słońca. I ta purpura na piasku..
Zdjęcie J. Graph ma tą zaletę, że daje więcej powietrza kadrowi.
Dziekuje za poparcie mojej wizji :)
Jakos tak mi sie uwidziało żeby linia wody wychodziła z lewego rogu a linia gór z prawego ... do tego czerwony punkt na horyzoncie jak najbliżej mocnego punktu ... ale to tylko moja wizja :)
Zabawa przednia :) częściej będe zaglądał ;)
Pozdrawiam.
Właśnie autorzy przeróbek powinni w dwuch zdaniach napisać co i jak robili.Ja i inni niedoświadczeni w obróbce, mogliby w ten sposób dużo się nauczyć :)
Pozdrawiam !!
Właśnie autorzy przeróbek powinni w dwuch zdaniach napisać co i jak robili.Ja i inni niedoświadczeni w obróbce, mogliby w ten sposób dużo się nauczyć :)
Dobry pomysł, podrzuć jakieś zmarnowane zdjęcie, to chętnie opiszę co i jak robiłem.
Ma to sens moim zdaniem tylko w wypadku komentowania "na gorąco", bo trudno w jednym miejscu wątku zamieścić zdjęcie a kilka stron dalej wstawić opis wykonanych czynności.
Zmarnowane klatki lądują w koszu ;) Ale nie martw się mam zamiar coś tu wrzucić dla zabawy :) Może niedawne próby z szarą połówką !!
Pozdrawiam !!
Piotrek
P.S. Tak chodziło mi o opis zmian właśnie pod zamieszczonym zdjęciem :)
kolejna koncepcja, żeby się nie powtarzać. Prostujemy, Krzywe wyciągają niebo. Wyostrzamy dół żeby wyciągnąć fakturę piasku.
Na poniższych zdjęciach widnieją najbliższe okolice mojej miejscowości,często wedruję tymi bezdrożami ale nijak nie mam pomysłu na ciekawe zaprezentowanie, uchwycenie tych miejsc :(
Mam wiele podobnych fotek i wszystkie wydają się być nijakie.Może okolica ma zbyt mały potencjał,a może ktoś pomoże znaleźć sposób na ciekawe pokazanie tych miejsc :)
Dzięki i pozdrawiam !!
Peter,jak możesz wstaw te zdjęcia jeszcze raz ale 'nie ruszane' - takie jakimi stworzyła je matka matryca.;)
Są ciekawe i można z nich coś wycisnąc.
z nudów się znów bawię..
No,autor powinien byc dumny.Mi podoba się bardzo Twoja wersja.peha5.5jpeg.
Peter,jak możesz wstaw te zdjęcia jeszcze raz ale 'nie ruszane' - takie jakimi stworzyła je matka matryca.;)
Są ciekawe i można z nich coś wycisnąc.
niedługo zapodam link do rawów ok??
z nudów się znów bawię..
Coś w tym jest !!!!!! Może zamiast sielskich widoczków na siłę lepiej mroczne klimaty tam wyjdą :) Dzięki czekam na opis przeróbek :)
To jest oryginał (tylko zmniejszony) zdjęcia (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-29791) z mojej galerii. K@czy ma pewne zastrzeżenia. Zapraszam do przeróbek :)
Może taka zabawa suwaczkami będzie lepiej odebrana?
Rewelacyjnie wyszło to: Peter1976_3.peha5,5.jpg
Czy to tylko zabawa suwakami czy wymagało więcej pracy?
sorki ze nie pod przeróbka. Brakowało mi więcej nieb.. no i zrobiłem udawanego hdr po prostu. Mam nadzieje ze nie jest to zbyt widoczne. 1,5 minuty zabawy
A może tak:
http://latimer.w.interii.pl/fotki/helmuth002%20latimer01.jpg
sorki ze nie pod przeróbka. Brakowało mi więcej nieb.. no i zrobiłem udawanego hdr po prostu. Mam nadzieje ze nie jest to zbyt widoczne. 1,5 minuty zabawy
Mógłbyś rozwinąć pojęcie "udawany hdr" !! :) rawa do dyspozycji nie ma, więc jak uzyskałeś fotki z różnym EV ??
Pozdrawiam !!
Piotrek
Jestem pod dużym wrażeniem obróbki Dziadka - zdj....Dziadek1.jpeg
Bardzo mi się podoba kolorystyka,nie wiem czemu,pasuje mi do tego motywu.
W jpg też można zmienić ekspozycję. Efekty czasem są ciekawe takiej zabawy. Pozdr
black_bird
20.03.09, 00:46
Obróbka na lapku to najgorszy z wariantow .... juz lepszy stacjonarny LCD ..przynajmniej jasnosc obrazu sie nie zmiania jak w noteboku ...przy kazdym oddechu inny obraz ..;))
Obróbka na lapku to najgorszy z wariantow .... juz lepszy stacjonarny LCD ..przynajmniej jasnosc obrazu sie nie zmiania jak w noteboku ...przy kazdym oddechu inny obraz ..;))
Masz rację, ale by sprostać Twoim wymaganiom, trzeba coś poza lapkiem mieć.
A gdy się nie ma i mimo to chce się bawić obróbką, to co? ...
.. to wtedy trzeba się liczyć z tym, że inni /lepiej wyposażeni/ zobaczą coś innego niż my i dostrzegą więcej błędów.
:D :D :D
To jednak nie może nikogo zniechęcać do zabawy.
Miało być jak nigdy, a wyszło jak zawsze :P Moja pierwsza próba fotografowania w kościele skończyła się dużym fiaskiem.. ale mimo wszystko rodzicom zależy na zdjęciach, dlatego chciałabym was prosić o jakieś propozycje co z tych koszmarnych zdjęć dało by się jeszcze wyciągnąć. Próbowałam już rozjaśniania krzywymi, przekształcania w skalę szarości i NoiseReduction.. Niestety szału nie ma.. Może ktoś z was coś wymysli.
Poniżej 4 przykładowe fotki w RAWach:
1: http://wyslijto.pl/plik/l3cu3umgc1
2: http://wyslijto.pl/plik/opm6syutke
3: http://wyslijto.pl/plik/pxw2a00nb1
4: http://wyslijto.pl/plik/a59slbsm2r
To wszystko co udało mi się zrobić :), jeśli Ci się podoba prześlę zdjęcia w większym formacie,
pozdrawiam
black_bird
23.03.09, 21:45
robione w jpg?? czy RAW ? jesli raw to spoko wyciagniesz jeszcze piękne foty, jesli jpg. to troszke jeszcze mozna pomeczyc, rzuc kilka na maila krajta@tlen.pl
Masz rację, ale by sprostać Twoim wymaganiom, trzeba coś poza lapkiem mieć.
A gdy się nie ma i mimo to chce się bawić obróbką, to co? ...
.. to wtedy trzeba się liczyć z tym, że inni /lepiej wyposażeni/ zobaczą coś innego niż my i dostrzegą więcej błędów.
:D :D :D
To jednak nie może nikogo zniechęcać do zabawy.
Oczywiście, że nie powinno ;)) ale jest na to sposób - rzucić na pulpit dobrze znaną fotę i co jakiś czas zerkać czy "wieko" elektronicznego cuda jest jeszcze pod dobrym kątem ustawione? Po tymże zdjęciu powinno byc widać...
Z tego co ja wydłubałem.
Masz w praktycznie pełnej jakosci JPG w załącznikach (jesli skrypt na stronie cos nie miesza w załącznikach - po wywołaniu powinno byc cacy. Ja drukowałem foto na próbę u siebie i jest ok na 10x15.
Jesli Ci to odpowiada, a załączniki są nie teges - daj mi adres mail na priv- podeśle orginały.
Co jest do kitu to ze ostrość nie trafiona. Wyciagnąć z RAW mozna ciemność, ale ostrości nie podgoni juz...
robione w jpg?? czy RAW ? jesli raw to spoko wyciagniesz jeszcze piękne foty, jesli jpg. to troszke jeszcze mozna pomeczyc, rzuc kilka na maila krajta@tlen.pl
Diveata podała linki do RAW'ów.
Jeszcze przecież nie jest tak późno... :)
Mając RAWy możesz sporo powyciągać, mnie to tak wyszło
-zwiększyłem ekspozycję o 2
-wypełniłem światłem
-odszumiłem
Zmniejszenie do netu trochę mi je zmasakrowało :(
Jak widac,umiejętne operowanie suwaczkami,może zdziałac cuda.:)
Wydaje mi się,że którakolwiek seria wywołana przez kolegów,zadowoliłaby rodziców,pozostaje tylko zapytac - jak to zrobiliście ? Potem pójdzie już z górki. Łatwizna...;)
black_bird
24.03.09, 00:53
w sumie efekty sa blisko siebie - podobne, zdazylem zrobic jedno ..
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://img16.imageshack.us/my.php?image=1am.jpg)
Dziękuję wszystkim za pomoc :) Rodzicom na pewno o wiele bardziej spodobają się w tych wersjach.. Mam nadzieje, że w druku też dobrze wyjdą.. Może jak jeszcze jakieś wybiorą do obróbki to tu wrzucę, bo jesteście mistrzami! :)
Aha i mam jeszcze jedno pytanie.. Jak pozbywacie sie szumów? Jeśli chodzi o operacje różne operacje na cieniach i kolorach to myślę, że mam jej już w miare opanowane, ale za nic nie mogłam się pozbyc tych szumów. U was zdjęcia są bardzo wyraźne (jak się porówna z oryginałem). Mógłby ktoś opisać jak uzyskać taki efekt?
Dziękuję wszystkim za pomoc :) Rodzicom na pewno o wiele bardziej spodobają się w tych wersjach.. Mam nadzieje, że w druku też dobrze wyjdą.. Może jak jeszcze jakieś wybiorą do obróbki to tu wrzucę, bo jesteście mistrzami! :)
Aha i mam jeszcze jedno pytanie.. Jak pozbywacie sie szumów? Jeśli chodzi o operacje różne operacje na cieniach i kolorach to myślę, że mam jej już w miare opanowane, ale za nic nie mogłam się pozbyc tych szumów. U was zdjęcia są bardzo wyraźne (jak się porówna z oryginałem). Mógłby ktoś opisać jak uzyskać taki efekt?
Szumy najbardziej wyłżą na niedoświetlonych ciemnych partitach foty, można je zniwelować programem do odzumiania. Można też wyciągać tylko te partie obrazu, która jest istotna czyli światła a cienienie i czarne ruszamy bardzo delikatnie.
Dorzucam przykładowe suwaczki Camera RAW dla PS
A jakby się komuś bardzo nudziło to może jeszcze dwa :D
Linki do RAWów:
5: http://wyslijto.pl/plik/hxyu3mxiom
6: http://wyslijto.pl/plik/ip8o1syaxx
A jakby się komuś bardzo nudziło to może jeszcze dwa :D
Linki do RAWów:
5: http://wyslijto.pl/plik/hxyu3mxiom
6: http://wyslijto.pl/plik/ip8o1syaxx
Bardzo proszę.
RadioErewan
24.03.09, 04:41
To ja dam wam trudne zadanie.
http://www.fototv.pl/tmp/_3220133.ORF
:twisted:
Pozdrawiam
To ja dam wam trudne zadanie.
http://www.fototv.pl/tmp/_3220133.ORF
:twisted:
Pozdrawiam
Może być? ;-)
Jak wy otwieracie to zdjęcie? Mi się w PSie w ogóle nie chce otworzyć. Pisze: wrong type of document.
Jak wy otwieracie to zdjęcie? Mi się w PSie w ogóle nie chce otworzyć. Pisze: wrong type of document.
Stara wtyczka Adobe RAW?
Tu jest najnowsza dp Photoshopa CS4: http://www.adobe.com/support/downloads/product.jsp?product=161&platform=Windows
Nie jestem pewny, czy działa ze starszymi wersjami.
PS
Też nie mogę otworzyć a mam najnowszą wersję :roll:
Co jest nie tak z tym plikiem?
Stara wtyczka Adobe RAW?
Tu jest najnowsza dp Photoshopa CS4: http://www.adobe.com/support/downloads/product.jsp?product=161&platform=Windows
PS
To jest raw z e620. i chyba firmy zaspały:).
Stara wtyczka Adobe RAW?
PS
No ja też mam najnowszą wtyczkę ;) Dlatego się zdziwiłam.. W ogóle jak ściągnęłam ten plik to on się wyświetla jako *.TIF.
A dlaczego uruchamiacie arsenal atomowy,zeby jeden plik otworzyc?
Czyz juz nie ma innych programow,zeby w zwyklego orfa zerknac?
Moze tak w strone tych darmowych idzmy,zycie prostrze bedzie:grin:
Dokładnie Tak.
Ja otworzyłem ten plik za pomocą InfranView . Zapis do tifa a potem to już z górki.
Ufraw też sobie bez problemu poradził z otwarciem.
Nie mogę złapac tropu Wojtku... :/
Wrzuc to jak możesz do wątku 'Co poprawic w tym zdjęciu' - Cyfrowa ciemnia.Dzienks.
Odpowiadam więc :)
Twoja wersja wygląda tak:
http://img21.imageshack.us/img21/8852/gdziedzwo.jpg (http://img21.imageshack.us/my.php?image=gdziedzwo.jpg)
i jest bardzo fajna ze względu na nietypowe spojrzenie na scenkę poniżej.
Oceniłem fotkę na "Świetnie" i napisałem, że dałbym piątke gdyby wyglądała (mniej więcej) tak:
http://img22.imageshack.us/img22/8852/gdziedzwo.jpg (http://img22.imageshack.us/my.php?image=gdziedzwo.jpg)
Chodziło mi o nic więcej jak wyprostowanie fotki, ja już tak mam, że lubię prosto ;)
Fotkę wyprostowałem na szybko, można to zrobić dokładniej ale chciałem tylko pokazać, o co mi chodzi :)
No, fajnie naprawiłeś robotę brukarzy. ;)
Ja aż takim pedantem nie jestem,czasem nie widzę takich rzeczy albo nie chce je zobaczyc. :)
Pewnie to schludniej wygląda ale jak rzekłem,mnie to aż tak bardzo nie kłuło po oczach.
Dzienks.
Widzisz ja nie poprawiłem roboty brukarzy tylko to, że obiektyw był lekko ukośnie w stosunku do chodnika i pojawiło się perspektywiczne przerysowanie.
Bardzo lubię fotografować architekturę i różne, geometryczne detale i wzory i stąd to moje skrzywienie do prostowania ;)
Widzisz ja nie poprawiłem roboty brukarzy tylko to, że obiektyw był lekko ukośnie w stosunku do chodnika i pojawiło się perspektywiczne przerysowanie.
Bardzo lubię fotografować architekturę i różne, geometryczne detale i wzory i stąd to moje skrzywienie do prostowania ;)
Z panami od bruku,to żart oczywiście,zrobili kawał dobrej roboty !
Wojtek a jak uważasz;będąc przy temacie perspektywy w architekturze : czy dzisiaj jest sens kupowania obiektywu typu tilt/shift,jeśli software potrafi zrobic taką robotę doskonale ? Zastanawiam się czy byłaby widoczna wyraźna różnica na princie,między korekcją obiektywem a programem.
Wiadomo - focąc tilt/shiftem nie masz straty na pliku ale mając to na uwadze,można focic z zapasem na ew.korekcję w sofcie.
Jak to widzisz ? Czy jest sens wydawania dziś grubego szmalcu na takie szkło ?
Nie ma sensu :roll:
Jesli ktoś "robi" architekturę profesjonalnie to co innego.
Programowe prostowanie zawsze lekko pogorszy jakość więc jest sens kupna specjalistycznego obiektywu.
Ale amatorsko? Nie opłaca się.
No ja też mam najnowszą wtyczkę ;) Dlatego się zdziwiłam.. W ogóle jak ściągnęłam ten plik to on się wyświetla jako *.TIF.
Problem jest taki, że nowsze wtyczki niekoniecznie muszą być kompatybilne z wcześniejszymi wersjami PSa... działa to tak że nic Ci nie da najnowsza wtyczka CameraRAW np. cameraRAW 5.3 może zastąpić 5.2 i 5 ale już nie podejdzie do PS3 nawet jeśli na kompie wyświetli komunikat że instalacja przebiegła pomyślnie.
Z drugiej strony niestety nie wiedzieć czemu inżynierowie z Adobe wpadli na pomysł żeby aktualizować obslugę aparatów cyfrowych tylko dla najnowszego CameraRAW, czyli mając PS3 np i kupując jakiś najnowszy model aparatu nie otworzysz RAWa w tym PSie lub musisz kupić nowy PS4 z zaimplementowanym "świerzym CameraRAW".
Inna sprawa z instalowaniem update CameraRAW to to, że po instalacji update'u należy podmienić plik camera raw.8bi w katalogu Program Files\Common Files\Adobe\Plug-Ins\CS4\File Formats na plik camera raw.8bi ściągnięty w tym update. Wtedy CameraRAW będzie poprawnie działał.
Proste rozwiązania :
download z netu wersji testowej ;)
kupno w sklepie
lub prościejsze:
korzystanie z freeware
lub najprościejsze:
download z netu pełnej wersji z crackiem (nie namawiam tylko informuje że jest taka opcja)
pozdro
Z drugiej strony niestety nie wiedzieć czemu inżynierowie z Adobe wpadli na pomysł żeby aktualizować obslugę aparatów cyfrowych tylko dla najnowszego CameraRAW, czyli mając PS3 np i kupując jakiś najnowszy model aparatu nie otworzysz RAWa w tym PSie lub musisz kupić nowy PS4 z zaimplementowanym "świerzym CameraRAW".
Na prawdę nie wiesz?
Odpowiedź jest prosta, sam ją podałeś w swoim poście, ja tylko wytłuściłem.
Jesli nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze. :roll:
PS
Pisze się "świeżym".
Nie ma sensu :roll:
Jesli ktoś "robi" architekturę profesjonalnie to co innego.
Programowe prostowanie zawsze lekko pogorszy jakość więc jest sens kupna specjalistycznego obiektywu.
Ale amatorsko? Nie opłaca się.
Tak też myślałem,chociaż nigdy nie miałem okazji sprawdzic tego organoleptycznie. ;)
To jeszcze tylko lawke wyprostowac i bedzie cacy,ale pluginek juz nie da rady z mebelkiem:grin:
Na prawdę nie wiesz?
Odpowiedź jest prosta, sam ją podałeś w swoim poście, ja tylko wytłuściłem.
Jesli nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze. :roll:
PS
Pisze się "świeżym".
Odpowiem na świeżo: wiem, że na zachodzie żyją tylko kapitalistyczne świnie, że jest kryzys, że Doda złamała paznokieć, a kot prezydenta/premiera (zawsze ich mylę) nasikał dziś w kuchni, ale żeby tak robić ludzi w konia to po prostu świństwo. Ja nie mówię żeby robili coś dla idei, wystarczy że nastawią politykę firmy bardziej na klienta a (troszkę) mniej na własną kiebzę.
ps. I dlatego w co rannym paciorku dziękuję Stwórcy, że nie zapomniał stworzyć p2p :D
A tu moja vision:
http://img17.imageshack.us/img17/6959/helmuth002czapka.jpg
Chyba za żółte te szyby, przez co wydają mi się mniej "szklane" :roll:
Fota w załączniku, ORF jest tu: http://www.torun.mm.pl/~mewash/inne/p4043882.orf (http://www.torun.mm.pl/%7Emewash/inne/p4043882.orf)
Co próbowałem. Prostowania - porażka. Jak było prosto na bokach to wieża ratusza rozdymała się ku górze. Wywoływałem żeby HDR'a zrobić - szum kaszanił cały efekt.
Można coś z tego wyciągnąć?
Fota w załączniku, ORF jest tu: http://www.torun.mm.pl/~mewash/inne/p4043882.orf (http://www.torun.mm.pl/%7Emewash/inne/p4043882.orf)
Co próbowałem. Prostowania - porażka. Jak było prosto na bokach to wieża ratusza rozdymała się ku górze. Wywoływałem żeby HDR'a zrobić - szum kaszanił cały efekt.
Można coś z tego wyciągnąć?
Nie wiem co jest, ale 7 razy próbowałem sciągać ORF i przy 40 - 50 procentach zrywa połaczenie zapisując niekompletny plik :(
abo tak:grin:abo inaczej:grin:
Moje trzy grosze / z przymrużeniem oka :) /
Ciekawa sprawa !
Jedno ujęcie a tyle ciekawych wersji.Mnie najbardziej przypadła do gustu wersja k@czego aaa2jpeg.,fajnie to wygląda.
@Dziadek też nieźle namieszał. :)
A co na to @MeWash ? :)
Podoba mi się to co zrobił taztaz.
U Mirek54 obróbka ciekawa - nie podobają mi się zniekształcenia. Na pierwszej jakby balon a na pozostałych ściśnięte na maksa.
U k@czego podoba mi się wersja BW
Dziadek dał czadu :D ale coś się na Ratuszu na lewej ścianie niedobrego dzieje. Chmurki wymiatają :D
Dziękuję za takie zainteresowanie się tym zdjęciem. Świetna robota.
Wstawiam tu fotkę autorstwa e-510 po przykadrowaniu.
http://img25.imageshack.us/img25/1294/stairs01.jpg (http://img25.imageshack.us/my.php?image=stairs01.jpg)
Oryginał dostępny tu: https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-31356
Proszę autora o wybaczenie, jeśli zrobilem coś, czego nie powinienem to proszę o PW, usunę.
PS
Jeszcze bardziej podoba mi się tak:
http://img27.imageshack.us/img27/5003/stairs01q.jpg (http://img27.imageshack.us/my.php?image=stairs01q.jpg)
Masz rację @rocco,tak przykadrowane jak to pokazałeś,podoba mi się lepiej.Myślę,że jest dużo lepiej,nie pomyślałem o tym.
Odwrócony kadr też jest ciekawy,może nawet bardzo ale nie wiem czy to jest w porządku aż tak ingerowac w rzeczywistośc.
Jeszcze ktoś pozna swoją klatkę i powie,że pokazuje nieprawdę. ;)
Dzięki @rocco,fajna sprawa.
pozdro.
Też pozwoliłem sobie pobawić się ratuszem, oto wynik:
http://img15.imageshack.us/img15/3540/asdkopia.jpg
Też pozwoliłem sobie pobawić się ratuszem,
Podoba mi się, duży plus za świetne wyprostowanie obiektu.
Na prośbe e-510 wrzucam tu kilka fotek, które chciałbym zobaczyc w innej wizji. Uwaga fotki są 1600x1200 ;)
1
16376
2
16377
3
16378
4
16379
Bardzo ciekawy temat, napewno coś podeślę. Praktycznie każde moje zdjęcie by się nadawało :grin:
..
Gniot pierwszy: Trochę krzywe, gamma i monochromatyczność :lol:
źródło (http://img49.imageshack.us/img49/3748/celuloza1kurokial.jpg)
Pseudo hdr z "krokiem" 1EV :shock:
źródło (http://img48.imageshack.us/img48/1104/celuloza1kurokialhdr.jpg)
..
Wiem, że gnioty..
Trochę grozy do tych ruin pewnie się przyda
Świetna robota. Gratki :)
Mnie kojarzy sie z Hiroszimą , brrr
Takie tematy są stworzone do HDR-ów
Pozdr.
Można to pokazac na wiele sposobów,Dziadek pokazał to świetnie,ja dorzucę takie moje takie tam. :)
pozdro.
Mówicie co chcecie- Dziadka wersja zmiażdzyła wszystkie :mrgreen:
+ dla Ciebie.
Ramzes, Twoje fotki tutaj nabrały ekstra klimat, który słabiej się uwidaczniał w Twoim wątku, teraz jest genialnie!
pzdr
Długo nie mogłem nic napisać, bo miałem zablokowaną klawiaturę. Opadła na nią moja szczęka po obejrzeniu wersji Dziadka - "RamzesII-celuloza4-Dziadek.jpg".
Witam. Powiedzcie Mi czy można to zdjęcie trochę podratować. Chodzi Mi konkretnie o jasne plamy powstałe na blikach. Jak nie to zabieram tobołki i idę fotkę poprawiać:lol:
bliki i tak super, nie pasuje mi motyw na pierwszym planie , a co do poprawy to nie ja :)
pzdr
Blików nie ruszaj. Ta górna trawa mi nie pasuje.
W takim razie nie uda Mi się tego jakoś sensownie przyciąć. Pozostaje tylko poprawić nad wodą. Mam jeszcze kilka podobnych ujęć lecz tylko na tym pierwsza trawka jest dostatecznie ostra. Ciężko trafić ostatnio na bezwietrzną pogodę.
A co myślicie o tych fotkach.
Rewelacja, zwłaszcza dwa ostatnie.
Mnie również kojarzą się z krajobrazem po wybuchu jądrowym.
Po eksperymentach z opcją mieszania wyszło mi coś takiego:
Dziadek mistrzem fotomontażu jest!:lol:
W moim wątku wkleiłem zdjęcie 553.jpg
Tu (http://rapidshare.com/files/302033256/PA303550-1_stitch.jpg.html)jest pełnowymiarowe zdjęcie w formacie jpg.
Pojawiły się głosy, że coś nie tak z kolorami, że mógłbym się postarać :grin:
Jakbyście to widzieli?
Suwakologia stosowana w moim wykonaniu ;)
Przepraszam za rozmiar.
Ja właśnie z tym czerwonym zafarbem próbowałem walczyć.
Jest lepiej niż u mnie ale... :roll:
Wydaje mi się, że u Ciebie jest go jeszcze za dużo :wink:
Bo mi dzisiaj strasznie zimno jest ;)
A tak na serio, to u siebie Twoją fotkę widzę zieloną... Dlatego chciałam ocieplić ten obrazek.
Może coś takiego, na szybko :)
u siebie Twoją fotkę widzę zieloną...Ja też :mrgreen:
Nie lubię, kiedy dzienne niebo (na zdjęciu) ma czerwony zafarb i ...przesadziłem :wink:. Długo siedziałem i nie mogłem sobie poradzić :cry:
Ja widzę te fotografie nieco w ciemniejszej tonacji o zachodzie słońca ;)
Czerwień jest bardzo "rozpowszechniona" jesienią ;)
Może coś takiego, na szybko :)No blisko, ale jakby ciut za dożo zielonego. W każdym razie zdjęcie "ożyło" :grin:
A może tak
Poszedłem tropem Agulki i poszalałem :)
Poszedłem tropem Agulki i poszalałem :)Najbardziej mi podchodzi trzecia wersja :roll:
Najbardziej mi podchodzi trzecia wersja :roll:
Oczywiście masz rację, dwie pierwsze to raczej żarciki.
Mam tylko małego laptopa, nie mam szans na subtelne operowanie kolorami, stąd często przesadzam :)
Hey
jeszcze jedna wersja
http://adamtreder.nazwa.pl/OC/001.gif
Hey
jeszcze jedna wersja
http://adamtreder.nazwa.pl/OC/001.gif
Fajny pomysł z tym gifem, zwłaszcza w dłuższym wątku, gdy pierwowzór zostaje kilka stron dalej i trudno porównać subtelne różnice :)
Ja bym to widział tak. Bardziej kolorowo i kontrastowo choć wymaga dopracowania ze względu przejścia kolorystyczne ale ogólna idea jest taka.
A jak szalec to szalec:grin::wink:
Helmuth moje widzenie zmierza bardziej ku naturze a przynajmniej tak mi sie wydaje. Najpierw oczywiście duplikat warstwy, ustawienie odpowiedniego poziomu, podciągnięcie barw żółtej, zielonej, czerwonej, obniżenie niebieskiej i tak wyszło. Z uwagi na kłopoty z monitorem byż może i niezgodnie z moimi intencjami ale zabawa trwa.
:shock::shock::shock:
Już sam nie wiem która lepsza. :???: Same dobre wersje, lepsze od mojej :-P
Najbliżej tego co ja zapamiętałem z tego miejsca jest chyba wylepiony :roll:.
@ Wiejo
Bardzo mi się podoba Twoja wersja, jest taka delikatna, wręcz subtelna i dodaje ujęciu uroku :)
@ Wylepiony
Technicznie bomba!
to może też dołożę swoją wersję
Witam !
U mnie tak wypada.
25372
Pozdrawiam
Witam,
w tym wątku jestem pierwszy raz i zapewne nie ostatni. Moja obróbka kuleje, co zostaje mi wytykane w galerii i w moich wątkach. Tak więc zwracam się do Was o pomoc w obróbce zdjęcia. Wrzucam to co wyszło z aparatu po niewielkim cropie.
http://www.zet.tychy.pl/oc/123.jpg
a ja zdecydowanie muszę odwiedzić księgarnie
Co Ci się nie podoba? Kadr, obróbka a może wszystko?
Co Ci się nie podoba? Kadr, obróbka a może wszystko?
kadr jak najbardziej mi pasuje, w gimpie dodawałem trochę kontrastu i usuwałem zabrudzenia na bluzie i trochę żyłki ze skroni. Nie wiem czy za bardzo nie poleciałem z ostrzeniem i nasyceniem.
Parę kosmetycznych zmian w kolorystyce i nasyceniu a no i trochę przekadrowane. W ogóle to mnie urzekło bo mam podobne jak małym szkrabem byłem:-)
Dzięki za poświęcony czas. Widzę, że zmiany przez Was robione były naprawdę kosmetyczne. To tylko potwierdza moje przypuszczenia, że za bardzo pojechałem z obróbką w galerii. Ciekawie te wygląda przy kadrowaniu pionowym jakie zaproponował Dziadek.
Mam problem z czerwonym kwiatkiem pelargonii. Zdjęcie zrobione przy marnym świetle (załącznik 1) ale może coś da się z niego "wycisnąć". Mnie wychodzi czerwień "waląca" po oczach (załącznik 2). Jeśli ktoś miałby ochotę się pobawić, oryginał (wywołany z rawa bez korekcji) jest do pobrania tu: http://rapidshare.com/files/422125640/P9219300.jpg
Mam wrażenie że w tym jpg jest przepalona lekko czerwień, może z orf by lepiej wyszło.
Mi wyszło coś takiego.
A ja jeszcze bardziej czerwony zaswiecilem,a niech se swieci,tylko kazdy odcien inaczej:wink:
... może z orf by lepiej wyszło.ORF jest tu: http://rapidshare.com/files/422210915/P9219300.ORF
Mirek, nieźle to wyszło :grin:
Nie masz wrażenia, że to bardziej przypomina obraz niż zdjęcie?
Może to sprawa małej GO- płatki na pierwszym planie i płatki z tyłu są nieostre i może dlatego? :roll:
Nie masz wrażenia, że to bardziej przypomina obraz niż zdjęcie?
:roll:
Obraz jest wtedy gdy masz:Z prawej las,z lewej puszcza,na pierwszym planie jelen z rogami,w tle jezioro i piekny zachod slonca.:grin:
Mnie bardziej chodzilo,zeby swiecila ta czerwien a nie byla monotonna i mdla swiecac rownoczesnie.Podstawowy kolor(zolty,czerwony.....)jest ciezki do pokazania,czesto gubi szczegoly.
To jeszcze jedna wersja z orf.
Ładnie przygasiłeś czerwień ale chyba ciut za zielono. Pręciki powinny być białe (chyba :-P).
Pręciki powinny być białe (chyba :-P).
Faktycznie, przegapiłem to ;-)
Czerwień jeszcze ciut za bardzo "świeci" ale podoba mi się tonacja tła :)
Rzeczywiści, ładna czerwień ale mało w niej szczegółów. :wink:
Owszem, widać biały pył na płatkach ale niewidoczne są naturalne "żyłki" na nich. U Mirka i magnum są one widoczne.
chyba tyle moge zrobic ,nie jetem pewny ale to chyba jedna z tych fotek gdzie cos bedzie kosztem czegos :(
Cześć
Pierwsze pytanie - gdzie można zalokować Rawa, żeby każdy miał do niego dostęp ?
Drugi temat, mam 2 fotki, wydaje mi się, że dość dobry materiał wyjściowy, jednak nie specjalnie wychodzi to w jpegu. Chciałbym porównać Wasze umiejętności do moich, no ale muszę Wam zapodać najpierw RAW-a.
pzdr
a tu mozna http://depositfiles.com/en/ tylko nie wiekszy jak 2 giga,albo i tu http://www.2shared.com/
Dziękuję Mirek.
Jeśli komuś się chce, bądź jest zainteresowany albo ma inne wizje lub chce mi wytknąć błędy, to bardzo proszę - poniżej linki do Raw-ów:
http://depositfiles.com/files/b4fvf23gc
http://depositfiles.com/files/ox8d1lj3h
Oraz moja wersja jpeg:
Mnie się Twoja wersja podoba. Nic bym nie (umiał?) poprawiał
Nic az takiego lepszego nie umiem zrobic,troche sie pobawilem jednym i wycielem co nieco juz pozniej
AAAAa to dwa sa:grin: to i drugim tez
Ja tez się trochę pobawiłem ale miszczem nie jestem.
I drugi, robiłem na lapku więc nie wiem czy kolorki w miarę ok.
To i ja dołożę swoje 3 grosze ;)
Dzięki Panowie, najlepsze odczucia mam ku wersji Magnum - bardziej ciepłe.
Zaraz wrzucę sobie do jednego katalogu, porównam ze swoimi.
Pozdro
Jakoś krytycznie patrzyłem na swoje wersje, teraz do nich wróciłem i nie jest źle ;) Tego co mi brakuje to prawdopodobnie oddania szczegółów na piórkach - ale to już kwestia cropu oraz obiektywu.
pzdr
To i ja dołożę swoje 3 grosze ;)
Musze przyznac,ze najlepsza wersja z podanych.Optymalna tonacja.Chociaz jak patrze na Quato to takie,moze nie cieple,ale sloneczne.
Właśnie u Kasprzyka brakowało mi tego słoneczka. :wink:
Witam,
Przy wywoływaniu zdjęć dotychczas korzystam wyłacznie OlyViewera 2. Zależy mi na poznaniu jakie możliwości w praktyce daje zawansowane wywoływanie zdjęć.
Jeśli dysponujecie odrobiną czasu to byłbym wdzięczny za pokazanie jakie efekty udało by się Wam osiągnąć przy wywoływaniu zamieszczonego pod linkiem RAWa. Z góry dziękuję za pomoc.
http://depositfiles.com/files/znup030z5
A co chcesz porownac?ACR z automata i pomniejszone i wyostrzone w CS3
Mi po obróbce w OlyViewerze wyszło dla porównania jak niżej.
Nie wiem co powinienem poprawiać.
pozdrawiam
BP
Zauwaz,ze ta wyzsza wydra czy tam lis(nie znam sie)ma po swojej lewej czerwona krawedz a snieg ma cyjany na poziomych krawedziach.Wiec wprowadz korekcje szkla do obrobki.Na temat koloru nie podejmuje sie dyskutowac,kazdy inaczej widzi w swoim monitorze.
a mnie tak
źródło (http://www.romek67.eu/wydry/Luty_34_03.jpg)
dzięki za pomoc i uwagi, szczególnie Romkowi - sporo rad na priv
BP
miłej zabawy jak wy to widzicie :wink:
Szczerze mówiąc nie wiem czy lepiej......:???: