Zobacz pełną wersję : Co poprawic w tym zdjęciu ?
Dla mnie zbytnio "oczojebne"
Widze to tak:
43737
Tomek
Masz rację... dużo lepsze.. ja odjąłem nasycenie, ale widać za mało..
mi kolory pasują ale troche za mało widać :wink:
u Krakmana aureolka w PG wokół gałęzi, u Thomasso brzydkie brązowe plamy w ciemnych partiach drzew. Może w domu coś pokombinuje ;)
Nie, to nie to, trochę "wypłukane"..... zwłaszcza w cieniach
Marku ja bym to tak "machnął" :) Niestety jeszcze dzięcioła nie ustrzeliłem nie licząc Krętogłowa :/
Pozdrawiam !!
Peter - dzięki, ładnie wyszło
pzdr
Witam !
U mnie to tak wyglada.
43757 43758 43765 43766
Pozdrawiam
Witam
Mam prośbę o poprawienie jakości 6 kilku zdjęć, jak również niewielkim "przerobieniu" jednego z nich (tzn usunąć osobę ze zdjęcia i wkleić na drugie). Czy jest na forum osoba która mogłaby mi w tym pomóc? Mogłabym wrzucic ww zdjęcia na maila...
Bardzo proszę o odpowiedź
Wrzuć zdjęcia tutaj a pewnie znajdą się chętni do pomocy.
Witam
Mam prośbę o poprawienie jakości 6 kilku zdjęć, jak również niewielkim "przerobieniu" jednego z nich (tzn usunąć osobę ze zdjęcia i wkleić na drugie).
"niewielkie przerobienie jednego z nich" to jedna z trudniejszych operacji w programie do edycji. Żeby ładnie wyszło, musi być spełnionych kilka warunków.
Chyba że ma to być na zasadzie fotożartu. Zamiast po raz kolejny pisać prośbę, wstaw tu na forum miniaturę 640x480, żebyśmy wiedzieli o jaką przeróbkę chodzi.
Wstawiam oryginał zdjęcia z nr 52 Wyzwanie z mojego wątku. Mam wrażenie, że helmuth ma ochotę przy nim "pogrzebać". Zapraszam również innych chętnych.
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/04/13934768943_3e2a73442b_c-1.jpg
źródło (https://farm4.staticflickr.com/3772/13934768943_3e2a73442b_c.jpg)
https://farm4.staticflickr.com/3772/13934768943_b9d1fe2b31_o.jpg
Moja taka wersja na szybko. Kilka suwaczków użyłem tylko.
115473
wstawiam oryginał zdjęcia z nr 52 wyzwanie z mojego wątku. Mam wrażenie, że helmuth ma ochotę przy nim "pogrzebać". Zapraszam również innych chętnych.
b&w:
115474
Bardzo mi się podoba wersja Saboora :)
Mnie też. :mrgreen:
Mnie też. :mrgreen:
Dziękuję Panowie, mam jeszcze kolor ale to insza inszość:
115475
b&w ...To jest m/w to, o co mi chodziło. Rozjaśniłbym jeszcze tylko postacie.
To jest m/w to, o co mi chodziło. Rozjaśniłbym jeszcze tylko postacie.
Postarzyłem je, dlatego są ciemniejsze, ale wybiel ciut łebków z mojego widzimisia i będzie fajnie.
Troszeczkę podprostowałem i ożywiłem barwy.
115479
BW
115480
Troszeczkę podprostowałem i ożywiłem barwy.
Fajnie to wygląda.
Na prośbę Bodzipa wstawiam oryginał zdjęcia nr 62. "Rosa zdobi o świcie " z mojego wątku.
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/04/14072374352_f6ee38cbfc_c-1.jpg
źródło (https://farm8.staticflickr.com/7039/14072374352_f6ee38cbfc_c.jpg)
https://farm8.staticflickr.com/7039/14072374352_4da3099a6c_o.jpg
czy z tym tłem co można coś zrobić ? :
Ale, że niby co można zrobić z tłem bo zbyt nie rozumiem ? Moim zdaniem nie wiele da się zrobić, chyba, że masz plik RAW tego zdjęcia. To mi tu wygląda na jpg z jakimś filtrem, ogólnie to fatalnie mz. wygląda.
przyciemnić otoczenie, przywrócić kolor piasku...
tak, to z filtrem "ziarnisty film"
niestety RAWa brak :cry:
Próbowałem PS nie dał sobie z tym rady. Potwierdza to tylko zasadę (lepiej nie doświetlić niż przepalić) z takimi przepałami nic nie pozostaje jak się pogodzić.
...tak, to z filtrem "ziarnisty film"
niestety RAWa brak :cry:
Tu sobie (o czym podejrzewałem wcześniej) sam odpowiedziałeś. Podaruj sobie głupie filtry (wszystkie) z puszki i rób "normalnie" w RAW+JPG.
Pokombinuj z wycieciem tla.Cos tam mozna wyciagnac.Ja minutke poswiecilem bawiac sie na calosci.Rozbijajac na warstwy mozna duzo wiecej podzialac.134583
Kolorów temu nie przywróci, ale nawet korzystając tylko z lr można coś tam wyciągnąć
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/11/morzed_zps362e37fa-2.jpg
źródło (http://i145.photobucket.com/albums/r227/robertbryl/morzed_zps362e37fa.jpg)
Panowie, bez przesady wasze poprawki są bardzo słabe (mże nawet gorsze od oryginału) bo nie ma z czego poprawiać. Szczegółów w zdjęciu nie przybyło.
Wyniki "odzysku" to se już musi "klient" ocenić ;) :) moim zdaniem z takiej miniaturki więcej się zrobić nie da, może coś by się dało jakieś szczegóły wycisnąć z oryginalnego jpega :) .
... moim zdaniem z takiej miniaturki więcej się zrobić nie da....
Masz panie rację, tu się nie dało niczego sensownego poprawić, aczkolwiek dało się jeszcze zepsuć...
no tak, jest nauczka, chociaż nie bardzo wiem dlaczego tak przepalił
miałem nadzieję że da się ściemnić tło, otoczenia
a tak..... trzeba będzie jeszcze raz jechać nad morze :grin:
I przed wyjazdem poblokuj te wszystkie badziewia pseudo artystyczne w aparacie.Ustaw normalny tryb i rób rawami.Ewentualnie na plazy w dobra pogode daj ujemne EV
Poprawka: "Przepaliłem" :-D aparat jest w porządku. Można odtworzyć takie cóś ale to przerost formy nad treścią.
I przed wyjazdem poblokuj te wszystkie badziewia pseudo artystyczne w aparacie.Ustaw normalny tryb i rób rawami.Ewentualnie na plazy w dobra pogode daj ujemne EV
O, to to! W RAW jest bardzo dużo informacji o fotce i czasami bardzo się przydaje. Zrób następne, takie super i zapodaj do zabawy.
Powodzenia!
tearz już wiem, tutaj chyba było dodatnie :-x
czy po przejściu zdjęcia w ACR zapisać go jako Jpeg, czy Tiff ?
czy w późniejszym etapie delikatne poprawki już w samym Elementsie zrobię na obydwu formatach pliku, czy lepiej zapisywać tylko w jednym ?
Zawsze pracuj z jak największym plikiem - tak wagowo jak i rozmiarowo. Pamiętaj, że każda operacja na pliku powoduje jakieś tam straty jakości.
Na sam koniec resize do rozmiaru forumowego, końcowe wyostrzenie i woile :)
tak, tak
chodzi mi bardziej, czy po zmianie raw na jpeg w acr, mogę potem dokonać drobnych zmian e Elementsie, czy lepiej zapisać plik w tiff i dopiero po korektach w Elementsie zapisać jako jpeg ?
czy po przejściu zdjęcia w ACR zapisać go jako Jpeg, czy Tiff ?
czy w późniejszym etapie delikatne poprawki już w samym Elementsie zrobię na obydwu formatach pliku, czy lepiej zapisywać tylko w jednym ?
Ja mam tak:
na jednym dysku RAW nie tykalne
na drugim kopie RAW+ Tiff 16bit + jpeg do obróbki
trzeci to jpg po obróbce + mały forumowy.
Ja mam tak:
na jednym dysku RAW nie tykalne
na drugim kopie RAW+ Tiff 16bit + jpeg do obróbki
trzeci to jpg po obróbce + mały forumowy.
to sporo, chyba muszę dokupić dysk
Ja mam tak:
Wywołuję RAW do tiff lub png
Męczę tego tifa/png do perfekcji
Na końcu zmniejszam i wyostrzam, zapisując jako jpg
no właśnie
bo skoro poprawimy rawa, zapiszemy w nowym formacie - to po co trzymac oryginał, skoro nowym zdjęciem jesteśmy zachwyceni...
To ja się też pochwalę :mrgreen: :
Foce tylko w "raw", 99,9% procent mojej obróbki to lightroom 5.5 .
Raw "wołam" do jpega, z reguły w jednym rozmiarze, jak na forum wstawiam to w dwóch rozmiarach. Chyba że np. robię panoramy gdzieś indziej to "wołam" rawa do tiffa. Trzymam po obróbce na dwóch dyskach i rawy i jpegi.
...bo skoro poprawimy rawa, zapiszemy w nowym formacie - to po co trzymac oryginał, skoro nowym zdjęciem jesteśmy zachwyceni...
Zachwycony możesz być na daną chwilę. Za tydzień miesiąc już możesz nie być zachwycony. Za pół roku, rok, się podszkolisz poznasz nowe metody obróbki. Za dwa, trzy lata kupisz lepszy monitor z lepszym odwzorowaniem koloru i powiesz ale fatalnie to obrobiłem, a RAW-a już nie będziesz miał...
Zachwycony możesz być na daną chwilę. Za tydzień miesiąc już możesz nie być zachwycony. Za pół roku, rok, się podszkolisz poznasz nowe metody obróbki. Za dwa, trzy lata kupisz lepszy monitor z lepszym odwzorowaniem koloru i powiesz ale fatalnie to obrobiłem, a RAW-a już nie będziesz miał...
I to jest cała prawda.
no właśnie
bo skoro poprawimy rawa, zapiszemy w nowym formacie - to po co trzymac oryginał, skoro nowym zdjęciem jesteśmy zachwyceni...
A jesli ktos tez sie nim zachwyci i sprzeda komus.Ty jak sie dowiesz i bedziesz chcial sprawe wygrac nie majac rawa bedziesz miec duzo trudniej.Bo bedziesz musial udowadniac daty publikacji w necie.A majac rawa nikt ci nie podskoczy.
A jesli ktos tez sie nim zachwyci i sprzeda komus.Ty jak sie dowiesz i bedziesz chcial sprawe wygrac nie majac rawa bedziesz miec duzo trudniej.Bo bedziesz musial udowadniac daty publikacji w necie.A majac rawa nikt ci nie podskoczy.
Ot i cała tajemnica wiary. :-D