Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : pytanie? o termin "kadr się wali"

richi1202
28.02.09, 15:27
Witam wszystkich! mam pytanie,otoz spotkalem sie z terminem-kadr sie wali,tzn.tak zostalo skomentowane moje zdjecie.co to oznacza?dziekuje :esystem:

Ania_
28.02.09, 15:30
Architektura to była? Zapewne chodziło o to, że ściany budynków zostały tak uchwycone, iż jest wrażenie, że mają się "zawalić".

BTW - na drugi raz załóż wątek z dokładnym tytułem o co chodzi

Karol
28.02.09, 15:33
Witam wszystkich! mam pytanie,otoz spotkalem sie z terminem-kadr sie wali,tzn.tak zostalo skomentowane moje zdjecie.co to oznacza?dziekuje :esystem:
WOW! Ale pytanie! Trzeba było zapytać pod tym komentarzem co jego autor miał na myśli. Wg. mnie chodziło o to, że zdjęcie nie było proste - np. budynek czy coś tam nie było pionowe stad wrażenie, że się przewraca, wali ;-). Często się też pisze - leci na lewo bądź prawo... ;-)

helmuth
28.02.09, 21:06
WOW! Wg. mnie chodziło o to, że zdjęcie nie było proste - np. budynek czy coś tam nie było pionowe stad wrażenie, że się przewraca, wali ;-). Często się też pisze - leci na lewo bądź prawo... ;-)Nie zupełnie. "Wali się" wtedy, kiedy jest wrażenie, że zaraz obraz się "złoży do środka". Nie koniecznie musi to być architektura. Wystarszy, że w kadrze będzie kilka pionowych elementów (ściany, drzewa, ludzie itp). Jeżeli pionowe elementy z prawej strony kadru, pochylają się w lewo a pionowe elementy z lewej strony kadru, pochylone są w prawo, mówimy ,że "się wali". W przeciwnym wypadku można mówić, że obraz się "rozłazi". Jest to naturalne zjawisko, spowodowane podniesieniem lub opuszczeniem obiektywu. prostuje się to w programach graficznych. Natomiast "leci" to określenie mówiące o nieprawidłowym utrzymaniu pionu (i poziomu) w kadrze.

diabolique
28.02.09, 21:08
Ew. wali się, jeśli zrobimy zdjęcie budynku zadzierając za mocno aparat. Mamy wtedy wrażenie, że przewraca się do tyłu... :grin:

rocco
1.03.09, 10:25
Przeczytaj: Prostowanie perspektywy zdjęć architektury (http://www.cyberfoto.pl/edycja-zdjec-ksiazka-on-line/62013-prostowanie-perspektywy-zdjec-architektury.htm)
Wyjaśnione na przykładzie.
Co prawda za idealnie to tam nie zrobili ale widać o co chodzi ;)

piotrek204
2.03.09, 11:17
Jak masz szeroki obiektyw to kazdy ruch gora/dol powoduje widoczne znieksztalcenia, jedyne chyba wyjscie to celowac rowno w horyzont.
Albo obiektyw typu shift ;)

icelander
2.03.09, 13:11
jako miłośnik antygrawitacji chciałbym stanąć w obronie "walących się kadrów"
apeluję aby "WSK" zaliczyć do tzw "estetyki błędu" podobnie jak doceniamy dziś rysy i kurz na ręcznie robionych odbitkach

diabolique
2.03.09, 13:18
zaliczyć do tzw "estetyki błędu" podobnie jak doceniamy dziś rysy i kurz na ręcznie robionych odbitkach

i podobnie jak boberka z XIX i XXw. :mrgreen:

herbie_mp
2.03.09, 13:36
Nie będę dyskutował o tak niemoralnym wyrażeniu... Jestem porządnym człowiekiem...

PS. Porzadnym... Tylko zapomniałem czy od "porządek", czy od "porządanie"...
:wink::wink::wink: :lol:

Mirek54
2.03.09, 13:42
Bo trza po imieniu i zrozumiale nazywac.Kiedys mi napisali,ze fota szumi.Sluchalem przy glosnikach na full nic nie slyszalem.Pewnie ten co pisal mial kiepskie glosniki.

k@czy
2.03.09, 20:28
poniewaz to nie ja uzylem po raz pierwszy tego nieszczesnego sformulowania w tym watku, to pozwole sobie dodac tylko, ze wolalbym, zeby to kadrowa, a nie kadr...
z tym seksistowskim pozdrowieniem udam sie dalej....