Witam wszystkich! mam pytanie,otoz spotkalem sie z terminem-kadr sie wali,tzn.tak zostalo skomentowane moje zdjecie.co to oznacza?dziekuje![]()
Witam wszystkich! mam pytanie,otoz spotkalem sie z terminem-kadr sie wali,tzn.tak zostalo skomentowane moje zdjecie.co to oznacza?dziekuje![]()
Nie zupełnie. "Wali się" wtedy, kiedy jest wrażenie, że zaraz obraz się "złoży do środka". Nie koniecznie musi to być architektura. Wystarszy, że w kadrze będzie kilka pionowych elementów (ściany, drzewa, ludzie itp). Jeżeli pionowe elementy z prawej strony kadru, pochylają się w lewo a pionowe elementy z lewej strony kadru, pochylone są w prawo, mówimy ,że "się wali". W przeciwnym wypadku można mówić, że obraz się "rozłazi". Jest to naturalne zjawisko, spowodowane podniesieniem lub opuszczeniem obiektywu. prostuje się to w programach graficznych. Natomiast "leci" to określenie mówiące o nieprawidłowym utrzymaniu pionu (i poziomu) w kadrze.
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Ew. wali się, jeśli zrobimy zdjęcie budynku zadzierając za mocno aparat. Mamy wtedy wrażenie, że przewraca się do tyłu...![]()
Przeczytaj: Prostowanie perspektywy zdjęć architektury
Wyjaśnione na przykładzie.
Co prawda za idealnie to tam nie zrobili ale widać o co chodzi![]()
Jak masz szeroki obiektyw to kazdy ruch gora/dol powoduje widoczne znieksztalcenia, jedyne chyba wyjscie to celowac rowno w horyzont.
Albo obiektyw typu shift![]()
jako miłośnik antygrawitacji chciałbym stanąć w obronie "walących się kadrów"
apeluję aby "WSK" zaliczyć do tzw "estetyki błędu" podobnie jak doceniamy dziś rysy i kurz na ręcznie robionych odbitkach
Kossuth Lajos azt üzente: Utepitesz regimente. Ha még egyszer ezt üzeni, Kupkerekesz hajtasz neni!