Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: pytanie? o termin "kadr się wali"

| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

pytanie? o termin "kadr się wali"

Witam wszystkich! mam pytanie,otoz spotkalem sie z terminem-kadr sie wali,tzn.tak zostalo skomentowane moje zdjecie.co to oznacza?dziekuje

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Architektura to była? Zapewne chodziło o to, że ściany budynków zostały tak uchwycone, iż jest wrażenie, że mają się "zawalić".

BTW - na drugi raz załóż wątek z dokładnym tytułem o co chodzi
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez richi1202 Zobacz posta
    Witam wszystkich! mam pytanie,otoz spotkalem sie z terminem-kadr sie wali,tzn.tak zostalo skomentowane moje zdjecie.co to oznacza?dziekuje
    WOW! Ale pytanie! Trzeba było zapytać pod tym komentarzem co jego autor miał na myśli. Wg. mnie chodziło o to, że zdjęcie nie było proste - np. budynek czy coś tam nie było pionowe stad wrażenie, że się przewraca, wali . Często się też pisze - leci na lewo bądź prawo...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ktotek Zobacz posta
    WOW! Wg. mnie chodziło o to, że zdjęcie nie było proste - np. budynek czy coś tam nie było pionowe stad wrażenie, że się przewraca, wali . Często się też pisze - leci na lewo bądź prawo...
    Nie zupełnie. "Wali się" wtedy, kiedy jest wrażenie, że zaraz obraz się "złoży do środka". Nie koniecznie musi to być architektura. Wystarszy, że w kadrze będzie kilka pionowych elementów (ściany, drzewa, ludzie itp). Jeżeli pionowe elementy z prawej strony kadru, pochylają się w lewo a pionowe elementy z lewej strony kadru, pochylone są w prawo, mówimy ,że "się wali". W przeciwnym wypadku można mówić, że obraz się "rozłazi". Jest to naturalne zjawisko, spowodowane podniesieniem lub opuszczeniem obiektywu. prostuje się to w programach graficznych. Natomiast "leci" to określenie mówiące o nieprawidłowym utrzymaniu pionu (i poziomu) w kadrze.
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

diabolique
    Gość
    Ew. wali się, jeśli zrobimy zdjęcie budynku zadzierając za mocno aparat. Mamy wtedy wrażenie, że przewraca się do tyłu...

rocco
    Gość
    Przeczytaj: Prostowanie perspektywy zdjęć architektury
    Wyjaśnione na przykładzie.
    Co prawda za idealnie to tam nie zrobili ale widać o co chodzi

piotrek204
    Gość
    Jak masz szeroki obiektyw to kazdy ruch gora/dol powoduje widoczne znieksztalcenia, jedyne chyba wyjscie to celowac rowno w horyzont.
    Albo obiektyw typu shift

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar icelander
    Mieszka w
    Krakuf
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    jako miłośnik antygrawitacji chciałbym stanąć w obronie "walących się kadrów"
    apeluję aby "WSK" zaliczyć do tzw "estetyki błędu" podobnie jak doceniamy dziś rysy i kurz na ręcznie robionych odbitkach
    Kossuth Lajos azt üzente: Utepitesz regimente. Ha még egyszer ezt üzeni, Kupkerekesz hajtasz neni!

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez icelander Zobacz posta
    zaliczyć do tzw "estetyki błędu" podobnie jak doceniamy dziś rysy i kurz na ręcznie robionych odbitkach
    i podobnie jak boberka z XIX i XXw.

| OlyJedi Awatar herbie_mp
    Mieszka w
    Mysłowice, woj.Śląskie
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez richi1202 Zobacz posta
    Nie będę dyskutował o tak niemoralnym wyrażeniu... Jestem porządnym człowiekiem...

PS. Porzadnym... Tylko zapomniałem czy od "porządek", czy od "porządanie"...
    "Fotografując staraj się pokazać to, czego bez ciebie nikt by nie zobaczył." Robert Bresson