Zobacz pełną wersję : Jak poprawic jakos zdjec w E-500? jaki obiektyw dokupic?
No włąsnie jak w temacie :) Posiadam E500+zestaw kitowy 14-45, 40-150 Jak kupowałam dwa lata temu to szalałam ze szczeście teraz wiem ze ma słabe Af i szumi juz przy 400. Zastanawiam sie teraz nad zmiana aparatu lub.... dokupienie obiektywu który poprawi mi jakos zdjec;) Mam przeznaczone do tego ok 5 tys ale jeszcze w tej kwocie musi sie zmiescic lampa.
Aaaaaaaa ze zdjęciamu krajobrazowymi sobie radze ;) poniewaz mam statyw ale sesje w plenerze czy w studiu wrrrrr...
pomozcie co mam dokupic lub zmienic? pozdr. Marzena
No włąsnie jak w temacie :) Posiadam E500+zestaw kitowy 14-45, 40-150 Jak kupowałam dwa lata temu to szalałam ze szczeście teraz wiem ze ma słabe Af i szumi juz przy 400. Zastanawiam sie teraz nad zmiana aparatu lub.... dokupienie obiektywu który poprawi mi jakos zdjec;) Mam przeznaczone do tego ok 5 tys ale jeszcze w tej kwocie musi sie zmiescic lampa.
Aaaaaaaa ze zdjęciamu krajobrazowymi sobie radze ;) poniewaz mam statyw ale sesje w plenerze czy w studiu wrrrrr...
pomozcie co mam dokupic lub zmienic? pozdr. Marzena
W jakis sposób ogranicza Cię E-500 w studiu?
W studiu robiłam tylko raz.. fakt zrobiła duzo fajnych zdjec ale bardzo czesto Af szalał wtedy gdy stałam w nieoswietlonym miejscu. :( no i mam duzo szumów poniewaz miałam ISo 600 :(
W studiu robiłam tylko raz.. fakt zrobiła duzo fajnych zdjec ale bardzo czesto Af szalał wtedy gdy stałam w nieoswietlonym miejscu. :( no i mam duzo szumów poniewaz miałam ISo 600 :(
Swiatla sobie dokup i na ISO 100 zejdz.
black_bird
24.02.09, 12:03
Na swietle dziennym powinnaś dać radę na iso 100, 200, w studio mozna wlączać swiatło modelujące, ulatwia to wlaśnie między innymi pracę AF. Popróbowałbym jeszcze zanim wydasz kasę na nowy.
Jesli możesz skorzystaj z możliwości poznania innych modeli wlasnie pod kątem AF i przede wszytskim wizjera - powinnaś widzieć komfortowo to co chcesz zobaczyć, czy jest ustawiona dobrze ostrosc a potem sprawdzić to na wołanych RAWach ..;)
Mnie sie kiedys dużo coś wydawało ...potem zmieniłem technikę łapania ostrości i bardzo pomogło...żona kiedyś trenowała strzelectwo ..
ok złe naswietlenie a ja narzekam na olka:)
a w taki szarawy dzien wystarczy na plener lampa?
ok złe naswietlenie a ja narzekam na olka:)
a w taki szarawy dzien wystarczy na plener lampa?
A dlaczego chcesz niszczyc nastroj szarego dnia.Czy jak we mgle bedziesz focic to za halogenami bedziesz sie rozgladac?
W sloncu na doswietlenie czegos w kadrze sprawdzi sie nawet ta wbudowana
A dlaczego chcesz niszczyc nastroj szarego dnia.Czy jak we mgle bedziesz focic to za halogenami bedziesz sie rozgladac?
W sloncu na doswietlenie czegos w kadrze sprawdzi sie nawet ta wbudowana
Ostatnio byłam z córka na spacerze no i jak to zwykle u mnie bywa zrobiłysmy mała sesje :) i wiekszośc zdjęc była do niczego :(((( nie wiem dlaczego poniewaz nastawiłam ISO na 200 było w miare jasno, ostrosc łapałam bez problemu.... a w domu efekt była do bani :( i zastanawiam sie dlaczego? moze powinnam miec jasniejsze szkło ? ale jakie?
black_bird
24.02.09, 12:52
a próbowałaś na manualu? ustaw sobie wczesniej takie parametry aby twarz byla jasna ..łatwo to zrobic mierząc punktowo lub centralnie ważonym i robiąc przed sesją dwie próby, wprowadzając niewielką korekcję bądzto na iso bądz na czasie. Przysloną ustawiasz taką głebię jakiej pragniesz ..
Ostatnio byłam z córka na spacerze no i jak to zwykle u mnie bywa zrobiłysmy mała sesje :) i wiekszośc zdjęc była do niczego :(((( nie wiem dlaczego poniewaz nastawiłam ISO na 200 było w miare jasno, ostrosc łapałam bez problemu.... a w domu efekt była do bani :( i zastanawiam sie dlaczego? moze powinnam miec jasniejsze szkło ? ale jakie?
Nie mam pojecia.Moze technik oswietlenia sie nie sprawdzil,moze wisazystka nieodpowiednia,moze asystenci zle blendy trzymali,moze,zle temperatura dobrana.
Moze po prostu nie umiesz przekazac nastroju w danym momencie i odpowiedno go pokazac na zdjeciu.Jasniejszy obiektyw nic tu nie pomoze,a ISO nie ma nic do rzeczy.Fote robi swiatlo,motyw,kadr, GO i przekaz.Sprzet jest drugorzedny.
Ostatnio byłam z córka na spacerze no i jak to zwykle u mnie bywa zrobiłysmy mała sesje :) i wiekszośc zdjęc była do niczego :((((
A zwróciłeś uwagę na jakich czasach się te zdjęcia robiły?
Jest wiele elementów, które mogą pomóc i przeszkodzić, robienie zdjęcia to sztuka korzystania z tych pierwszych, a unikania tych drugich - ot, cała filozofia :)
to jets jedno z tych zdjec :( 40mm, F/4 125s Iso160
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/02/81c4253e9a4070d7med-1.jpg
źródło (http://images24.fotosik.pl/324/81c4253e9a4070d7med.jpg)
Bardzo sympatyczna modelka i kadr. Pytanie brzmi - czy po zmniejszeniu na komputerze, wyostrzyłeś to zdjęcie? Bo ja to sobie podostrzyłem i fajnie jest.
A jak uniknąć tej białej plamy w prawy górnym rogu - cóż, trzeba unikać zbyt mocnych kontrastów, czekać na niebieściutkie niebo, albo tak ustawiać modelkę, aby tło było inne.
Chyba za duzo żadam od Olka posiedze sobie troszke w Corelu z tymi zdjeciami i bedzie dobrze... Mam nadzieje..;)
a powiedzcie mi jakie szkło dokupic do portretów?
Chyba za duzo żadam od Olka posiedze sobie troszke w Corelu z tymi zdjeciami i bedzie dobrze... Mam nadzieje..;)
a powiedzcie mi jakie szkło dokupic do portretów?
do portretu to ZD 50/2 lub Sigma 30/1,4
Odnośnie plamy to ,ustawić ekspozycję na niebo, no może na krzaki za modelka , a ją samą doświetlić lampą. Zwiększy si ekontrast między nią a otoczeniem, od razu bedzie wydawać sie żywsze.