Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Jak poprawic jakos zdjec w E-500? jaki obiektyw dokupic?

| OlyJedi Awatar Leelooo
    Mieszka w
    Piaseczno
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Jak poprawic jakos zdjec w E-500? jaki obiektyw dokupic?

No włąsnie jak w temacie Posiadam E500+zestaw kitowy 14-45, 40-150 Jak kupowałam dwa lata temu to szalałam ze szczeście teraz wiem ze ma słabe Af i szumi juz przy 400. Zastanawiam sie teraz nad zmiana aparatu lub.... dokupienie obiektywu który poprawi mi jakos zdjec Mam przeznaczone do tego ok 5 tys ale jeszcze w tej kwocie musi sie zmiescic lampa.
    Aaaaaaaa ze zdjęciamu krajobrazowymi sobie radze poniewaz mam statyw ale sesje w plenerze czy w studiu wrrrrr...
    pomozcie co mam dokupic lub zmienic? pozdr. Marzena

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Leelooo Zobacz posta
    No włąsnie jak w temacie Posiadam E500+zestaw kitowy 14-45, 40-150 Jak kupowałam dwa lata temu to szalałam ze szczeście teraz wiem ze ma słabe Af i szumi juz przy 400. Zastanawiam sie teraz nad zmiana aparatu lub.... dokupienie obiektywu który poprawi mi jakos zdjec Mam przeznaczone do tego ok 5 tys ale jeszcze w tej kwocie musi sie zmiescic lampa.
    Aaaaaaaa ze zdjęciamu krajobrazowymi sobie radze poniewaz mam statyw ale sesje w plenerze czy w studiu wrrrrr...
    pomozcie co mam dokupic lub zmienic? pozdr. Marzena
    W jakis sposób ogranicza Cię E-500 w studiu?
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

| OlyJedi Awatar Leelooo
    Mieszka w
    Piaseczno
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    W studiu robiłam tylko raz.. fakt zrobiła duzo fajnych zdjec ale bardzo czesto Af szalał wtedy gdy stałam w nieoswietlonym miejscu. no i mam duzo szumów poniewaz miałam ISo 600

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    W studiu robiłam tylko raz.. fakt zrobiła duzo fajnych zdjec ale bardzo czesto Af szalał wtedy gdy stałam w nieoswietlonym miejscu. no i mam duzo szumów poniewaz miałam ISo 600
    Swiatla sobie dokup i na ISO 100 zejdz.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar black_bird
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Na swietle dziennym powinnaś dać radę na iso 100, 200, w studio mozna wlączać swiatło modelujące, ulatwia to wlaśnie między innymi pracę AF. Popróbowałbym jeszcze zanim wydasz kasę na nowy.

Jesli możesz skorzystaj z możliwości poznania innych modeli wlasnie pod kątem AF i przede wszytskim wizjera - powinnaś widzieć komfortowo to co chcesz zobaczyć, czy jest ustawiona dobrze ostrosc a potem sprawdzić to na wołanych RAWach ..

Mnie sie kiedys dużo coś wydawało ...potem zmieniłem technikę łapania ostrości i bardzo pomogło...żona kiedyś trenowała strzelectwo ..

| OlyJedi Awatar Leelooo
    Mieszka w
    Piaseczno
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    ok złe naswietlenie a ja narzekam na olka
    a w taki szarawy dzien wystarczy na plener lampa?

Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    ok złe naswietlenie a ja narzekam na olka
    a w taki szarawy dzien wystarczy na plener lampa?
    A dlaczego chcesz niszczyc nastroj szarego dnia.Czy jak we mgle bedziesz focic to za halogenami bedziesz sie rozgladac?

W sloncu na doswietlenie czegos w kadrze sprawdzi sie nawet ta wbudowana

| OlyJedi Awatar Leelooo
    Mieszka w
    Piaseczno
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    A dlaczego chcesz niszczyc nastroj szarego dnia.Czy jak we mgle bedziesz focic to za halogenami bedziesz sie rozgladac?

W sloncu na doswietlenie czegos w kadrze sprawdzi sie nawet ta wbudowana
    Ostatnio byłam z córka na spacerze no i jak to zwykle u mnie bywa zrobiłysmy mała sesje i wiekszośc zdjęc była do niczego ((( nie wiem dlaczego poniewaz nastawiłam ISO na 200 było w miare jasno, ostrosc łapałam bez problemu.... a w domu efekt była do bani i zastanawiam sie dlaczego? moze powinnam miec jasniejsze szkło ? ale jakie?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar black_bird
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    a próbowałaś na manualu? ustaw sobie wczesniej takie parametry aby twarz byla jasna ..łatwo to zrobic mierząc punktowo lub centralnie ważonym i robiąc przed sesją dwie próby, wprowadzając niewielką korekcję bądzto na iso bądz na czasie. Przysloną ustawiasz taką głebię jakiej pragniesz ..
    Ostatnio edytowane przez black_bird ; 24.02.09 o 12:54

Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Ostatnio byłam z córka na spacerze no i jak to zwykle u mnie bywa zrobiłysmy mała sesje i wiekszośc zdjęc była do niczego ((( nie wiem dlaczego poniewaz nastawiłam ISO na 200 było w miare jasno, ostrosc łapałam bez problemu.... a w domu efekt była do bani i zastanawiam sie dlaczego? moze powinnam miec jasniejsze szkło ? ale jakie?
    Nie mam pojecia.Moze technik oswietlenia sie nie sprawdzil,moze wisazystka nieodpowiednia,moze asystenci zle blendy trzymali,moze,zle temperatura dobrana.
    Moze po prostu nie umiesz przekazac nastroju w danym momencie i odpowiedno go pokazac na zdjeciu.Jasniejszy obiektyw nic tu nie pomoze,a ISO nie ma nic do rzeczy.Fote robi swiatlo,motyw,kadr, GO i przekaz.Sprzet jest drugorzedny.
    Ostatnio edytowane przez Mirek54 ; 24.02.09 o 12:59