PDA

Zobacz pełną wersję : Filtr Polaryzacyjny - Jaki?

Bandit
23.02.09, 14:32
Na wstępie witam wszystkich uczestników forum,
W związku z tym że wielu z was ma pewnie większe doświadczenie ode mnie w doborze sprzętu miałbym takie pytanie: Czy moglibyście doradzić mi jaki wybrać filtr polaryzacyjny kołowy do Olympusa E510 z kitowym szkłem 14-42? Ostatnio sporo w tym temacie szukałem ale nie jestem pewien czy może być taki pierwszy lepszy dobrej firmy czy też jednak powinien być to filtr typowo przystosowany do obiektywów szerokokątnych czyli tzw. wide. Kusi mnie na coś z trio Sunpak, Fujijama, Marumi ale też nie chcę zrujnować budżetu domowego więc może w granicach 150 zł by się zmieścić. Czekam na jakieś podpowiedzi.

S4INT
23.02.09, 14:45
A może by tak poszukać trochę na forum... ? Minimum wysiłku ? Ech...

Tu masz test, tylko ceny są dla wersji o większych średnicach czyli odpowiednio droższe. Do 14-42 szukaj filtra na 58mm.

http://optyczne.pl/7.1-Inne_testy-Test_filtr%C3%B3w_polaryzacyjnych.html

clorox
23.02.09, 14:49
Sam się przymierzam do polara i z moich poszukiwań netowych wyszło mi, że jednak Marumi slim. Opinie dobre, cena przystępna (139 alledrogo) winiety na szerokim kącie nie robi.

Ale może ktoś Ci podpowie coś co ma lepszy współczynnik cena/jakość.

Mirek54
23.02.09, 14:53
Mam Hama kolowego z taka raczka z boku do krecenia(58mm).Kosztowal mnie sporo,ale jestem zadowolony.

Bandit
23.02.09, 15:01
Hmmm, test już dawno czytałem, rozmiary filtra też znam,a test nie do końca odpowie na moje pytanie odnośnie zachowania tych filtrów na obiektywie szerokokątnym, czy różnice są na tyle dostrzegalne iż koniecznym jest kupowanie dedykowanego filtra polaryzacyjnego do takiego obiektwu?

Karol
23.02.09, 15:10
Hmmm, test już dawno czytałem, rozmiary filtra też znam,a test nie do końca odpowie na moje pytanie odnośnie zachowania tych filtrów na obiektywie szerokokątnym, czy różnice są na tyle dostrzegalne iż koniecznym jest kupowanie dedykowanego filtra polaryzacyjnego do takiego obiektwu?
O jaki obiektyw szerokokątny chodzi? Jeśli o 14-42 na krótszym końcu to normalne wersje filtrów nie będą z nim winietować, nie musisz więc kupować wersji slim.

Mirek54
23.02.09, 15:15
Jesli sie nie znasz to zrob tak jak radza uzytkownicy co sie znaja.Jesli dedykacja sprzedajacego pokrywa sie z opiniami uzytkownikow to jest latwo,gorzej jak jest calkiem odwrotna.Moze to oznaczac,ze ma duzo badziewia na stanie i chce uplynnic.To co ty nie zobaczysz zobacza inni i wtedy bedzie placz i kupowanie innego,a to juz wyjdzie drozej.Jak chcesz zaoszczedzic to kupuj drogo i firmy z renoma,inaczej stracisz.

tomek s
23.02.09, 15:15
Z średniej półki np. niebieska Hoya, z wyższej półki np. Hoya SHMC(czarna) lub Marumi DHG. Te dwa droższe są w wersjach slim, z czego Hoya nie ma gwintu z przodu, oba nie powinny winietować.
pzdr

Bandit
23.02.09, 17:43
Dziękuję bardzo wszystkim za wszelkie podpowiedzi i opinie, myślę że w takim wypadku nie będzie chyba sensu pakować się w dedykowane filtry pod szkło "wide". Wyszukałem filtr Fujiyama-marumi, może nie cudo ale firma raczej gniotów nie robi
http://www.accord-foto.pl/a_p1676.html
, no i cena też dosyć przystępna w tym akurat sklepie. Jeśli ktoś miał z takim filtrem do czynienia chętnie wysłucham uwag co do niego. Pozdrawiam wszystkich.

epicure
23.02.09, 18:32
Mam fujiyamę-marumi DHG i ZD 9-18 mm i żadnej winiety nie ma z powodu filtra. Tym bardziej nie powinno jej być na ZD 14-42.

e-510
23.02.09, 18:32
Jeśli polar to tylko HOYA !
Najlepiej Pro.;)

Darekw1967
23.02.09, 18:37
Witam !

Mialem polary Hama i Hoya i one dawaly mi dominaty po mimo
ze pisalo to tu, to tam, ze polar jest neutralnym filtrem.

Polecam polary B+W, sa solidnie wykonane i moim zdaniem
bardziej neutralne kolorystycznie od Hama i Hoya.

Nie znam innych firm produkujace filtry polaryzacyjne, wiec polecam
to co znam i to co mi sie sprawdza.

Pozdrawiam

Bandit
23.02.09, 18:57
B+W jest poza zasięgiem portfela, a co do Hoya - dobre opinie poza jedną, ponoć są większe problemy z czyszczeniem tych filtrów.

cadman
23.02.09, 19:45
Temat co jakiś czas wraca jak przysłowiowy bumerang. Nie tak dawno był link na forum do stronki z testem, który może nieco rozjaśnić w głowie i pozwoli obalić pewne mity i legendy:
http://www.optyczne.pl/7.4-Inne_testy-Test_filtr%C3%B3w_polaryzacyjnych_Wyniki_i_podsumo wanie.html
Miłej lektury i owocnych przemyśleń

clorox
23.02.09, 20:26
Nie tak dawno był link na forum do stronki z testem, który może nieco rozjaśnić w głowie i pozwoli obalić pewne mity i legendy:
http://www.optyczne.pl/7.4-Inne_testy-Test_filtr%C3%B3w_polaryzacyjnych_Wyniki_i_podsumo wanie.html
Miłej lektury i owocnych przemyśleń

Rzeczywiście nie tak dawno... w #2 poście tego wątku...:lol:

MartinP
23.02.09, 20:55
Potwierdzam: Marumi DHG slim - bardzo dobry stosunek jakość/cena

e-510
23.02.09, 21:01
B+W jest poza zasięgiem portfela, a co do Hoya - dobre opinie poza jedną, ponoć są większe problemy z czyszczeniem tych filtrów.

Opinie nie zawsze są prawdziwe,chyba,że dla kogoś problemem jest poświęcic 60 sekund na czyszczenie. :)
Mam dwa polary Hoya i czyszczenie to nie problem.Żaden.To jakaś legenda typu - Olki szumią. ;)

dziekan
23.02.09, 21:31
Marumi WPC (Water Proof Coated: starsze ale lepiej je się czyści) albo Marumi DHG (troszkę ciężej sie je czyści) - kupisz jeden z tych 2 i będziesz na pewno zadowolony.
Niczym nie odstają od Hoya Pro te filterki takie moje zdanie, poza tym DHG jest w wersji slim.

Sebaa
24.02.09, 23:28
Witam!

Mam Marumi DHG i jestem zadowolony. Nie wiem też o co chodzi z tym trudnym czyszczeniem, o którym niektórzy piszą. Czyści się go normalnie :mrgreen:
Nie pamiętam ile kosztował, ale nie był to jakiś hardcore :twisted:
Tak więc polecam :mrgreen:

Pozdrawiam

salvadhor
25.02.09, 09:08
Niczym nie odstają od Hoya Pro te filterki takie moje zdanie, poza tym DHG jest w wersji slim.

Wg. testów na optyczne.pl, to Marumi DHG jest lepsza od Hoya.

I fakt, nieco ciężko się te DHG czyści.

Karol
25.02.09, 11:22
Wg. testów na optyczne.pl, to Marumi DHG jest lepsza od Hoya.
I fakt, nieco ciężko się te DHG czyści.
Właśnie - testy testami, życie życiem. Czy sądzicie, że praktyczne różnice w sytuacjach zdjęciowych są na tyle znaczące jakby to mogło wynikać z testów? Czy filtra polaryzacyjnego używa się np. w nocy gdzie są mocne punktowe źródła światła albo łapiąc słońce w kadr? Ja tak polarów nie używam bo to bez sensu. Fotografując pejzaż - niezależnie czy chcemy ściemnić niebo czy wzmocnić barwę trawy itp. (likwidując z niej odblaski) najlepszy efekt się uzyska pod kątem 90 stopni od kierunku padania światła a więc w praktyce - jak słońce świeci do ucha ;-). To są dość komfortowe warunki dla filtrów i zazdroszczę wzroku tym co są w stanie wychwycić subtelności kilkukrotnie droższych filtrów.
Mam wspomnianego Marumi DHG Circular P.L.D. Optyczne go dość dobrze oceniły pisząc w dodatku, że łatwo się go czyści. Nie wiem jakie oni metody na czyszczenie filtrów ale dla mnie to filtr - koszmarek pod tym względem. Mikrofibra i specjalne szmatki do optyki jakoś przylegają do niego, chuchanie nie pomaga, zostają jakieś dziwne smugi, dopiero zabawa z płynem do czyszczenia i specjalnymi bibułkami przynosi efekt. Mam też PL Tiffena, który został oceniony znacznie niżej. Tiffen czyści się przyjemnie, daje doskonały efekt, nie psuje obrazu - ja nie mam wątpliwości, że jego bym zostawił gdyby moje filtry miały tą samą średnicę.

Ramzes_II
27.02.09, 22:51
+ rep dla Ciebie za rzeczową opinię.

e-510
27.02.09, 22:59
Ramzes - Ty to dobry człowiek jesteś ! ;)

Korba
27.02.09, 23:45
Do Dynaxa 5D kupiłem w sklepiku foto filterek polar kołowy marki Selco, 55mm, do kita Konica-Minolta-Sony 18-70. Za atrakcyjną cenkę. Używałem go mało i krótko co prawda, tak jak i D5D z resztą. Niebo fajnie przyciemniał, odbicia usuwał, ale winietował trochę co prawda. A gdy sprzedałem D5D, to i posprzedawałem szpeje do niego. I teraz zastanawiam sie co kupic do Olka, bo mam go kilka dni dopiero. ma ktoś jakies zdanie na teamt filtrów Selco??? W tym sklepiku mieli i inne rozmiary tych filtrów.

Agulka
28.02.09, 12:19
. ma ktoś jakies zdanie na teamt filtrów Selco??? W tym sklepiku mieli i inne rozmiary tych filtrów.

Co selco to kilka razy na tym forum był już temat poruszany. Nawet znalazł się taki post w wątku "nie polecam, nie kupujcie". Nie ma co ukrywać - nie jest to najwyższa półka filtrów. No ale małym Fiatem też da się jeździć.

anabolo
21.03.09, 17:02
najlepszy efekt się uzyska pod kątem 90 stopni od kierunku padania światła a więc w praktyce - jak słońce świeci do ucha ;-).

Ważne też jest ustawienie odpowiednio pierścienia - różnica jest spora... Sam osobiście posiadam Hoye Pro - kupiłem go przez internet i to co mnie wkurza w nim, to brak możliwości założenia dekla, bo nie ma możliwości przykręcenia kolejnego filtra (choć w sumie opcja ta w przypadku polarka nie jest raczej przydatna). Co ciekawe, tańsza wersja (fioletowa) tego producenta ma możliwość założenia dekla...

Potwierdzam też problemy z czyszczeniem polarów Hoya, aczkolwiek nie miałem do czynienia z innymi producentami.

Karol
21.03.09, 17:04
Sam osobiście posiadam Hoye Pro - kupiłem go przez internet i to co mnie wkurza w nim, to brak możliwości założenia dekla, bo nie ma możliwości przykręcenia kolejnego filtra (choć w sumie ta możliwość jest nie przydatna). Co ciekawe, tańsza Hoya ma możliwość założenia dekla...
Zapewne masz filtr w wersji slim - celowo jest pozbawiony gwintu zewnętrznego aby był węższy, co minimalizuje ryzyko winietowania...

anabolo
21.03.09, 17:08
Zapewne masz filtr w wersji slim - celowo jest pozbawiony gwintu zewnętrznego aby był węższy, co minimalizuje ryzyko winietowania...

Dobrze wiedzieć - teraz przypominam sobie jak kiedyś pytałem, czy jest jakieś znaczenie przy stosowaniu redukcji większego filtra na mniejszy obiektyw i odpowiedź o braku wpływu teraz mnie zastanawia - jaki jest Twój stosunek do adapterów?

Karol
21.03.09, 17:22
czy jest jakieś znaczenie przy stosowaniu redukcji większego filtra na mniejszy obiektyw i odpowiedź o braku wpływu teraz mnie zastanawia - jaki jest Twój stosunek do adapterów?
Do pierścieni redukcyjnych kiedy chcesz zastosować filtr większej średnicy na obiektyw z mniejszym gwintem? To jest dobre rozwiązanie i przede wszystkim taniej mieć pierścień i filtr niż dwa filtry... Filtr nakręcony na taki pierścień jest w nieco większej odległości od przedniej soczewki niż bez niego ale w praktyce nie sprawiało to problemów - z tym, że używałem tak tylko filtra polaryzacyjnego.
Chyba, że pytasz o adapter systemu Cokin - to pozwala na stosowanie tych samych flitów na różne średnice obiektywów, poprzez pierścienie mocujące, co jest bardzo dobrym rozwiązaniem dla filtrów połówkowych a nieco niewygodnym dla polaryzacyjnych, ja w każdym razie wolę te nakręcane.

anabolo
22.03.09, 11:39
Nie miałem na myśli systemu cokin - aczkolwiek myślę nad przesiadką na niego, bo jest tańszy w użytkowaniu z kilkoma szkłami no i łatwiej wymienia się filtry, niż zabawa w odkręcanie/przykręcanie. BTW Ciekawi mnie jak w tym systemie zmienia się siłę polaryzacji dla polarków - w tradycyjnych jest to oczywiste, a z cokinem nie miałem do czynienia :(

latimer
22.03.09, 11:55
Sam osobiście posiadam Hoye Pro - kupiłem go przez internet i to co mnie wkurza w nim, to brak możliwości założenia dekla, bo nie ma możliwości przykręcenia kolejnego filtra (choć w sumie opcja ta w przypadku polarka nie jest raczej przydatna). Co ciekawe, tańsza wersja (fioletowa) tego producenta ma możliwość założenia dekla....

Polecam serię PRO1 Digital - pomimo, że są to filtry typu slim to posiadają gwint.

Toster_88
22.03.09, 12:43
a optyczni znowu szaleją :wink:

http://www.optyczne.pl/8.1-Inne_testy-Test_filtr%C3%B3w_polaryzacyjnych_-_uzupe%C5%82nienie.html

pol189
22.03.09, 14:29
Nie miałem na myśli systemu cokin - aczkolwiek myślę nad przesiadką na niego, bo jest tańszy w użytkowaniu z kilkoma szkłami no i łatwiej wymienia się filtry, niż zabawa w odkręcanie/przykręcanie. BTW Ciekawi mnie jak w tym systemie zmienia się siłę polaryzacji dla polarków - w tradycyjnych jest to oczywiste, a z cokinem nie miałem do czynienia :(

Dokładnie tak samo jak w filtrach nakręcanych. Polarek Cokina jest okrągły (w obwódce z ząbkami) - wkładasz go w choldr, w pierwszym slocie za obiektywem i możesz nim kręcić. Inaczej się nie da ;)

ramsu
3.04.09, 16:31
Zainwestowałem w końcu w polar i hm.. konsternacja. Nie wiem czy słusznie przeklinam na samego siebie:)

Zdjęcia które robię z założonym na 40-150 (3,5--4,5) wychodzą mi bardzo nieostre. A jest niemożliwe by został obraz poruszony bo strzelam z prędkością 1/800 - 1/1000 s.

Coś robię źle czy po prostu iść i wymienić filtr ??

epicure
3.04.09, 16:54
A jest niemożliwe by został obraz poruszony bo strzelam z prędkością 1/800 - 1/1000 s.

Hmm... Takie czasy z polarem? Chyba przy błysku jądrowym ;) Może pokaż jakieś przykładowe zdjęcie.

ramsu
3.04.09, 17:02
Oto i ono

na 14-42 - lapie mi ostrość idealnie
na drugim obiketywie, ciemniejszym 42-150 (4-5,6) tez nie lapie ostrości. i to bez wzdlęgu na to czy robie na 42mm czy na 150 mm

rodia
3.04.09, 17:03
Hmm... Takie czasy z polarem? Chyba przy błysku jądrowym ;) Może pokaż jakieś przykładowe zdjęcie.
Nie no czemu? Kolega fotografuje słońce na długim końcu 40-150 ;)

ramsu, ustaw focik na statywie, ustaw ostrość MF przy użyciu LiveView, zrób jedno zdjęcie. Potem nakręć filtr i zrób drugie zdjęcie i będziesz miał 100% pewności czy problemem jest poruszanie czy nie. bo jakby nie bylo bedzie ze statywu. a i włącz wstępne podnoszenie lustra albo samowyzwalacz, żeby wyeliminować drgania wynikłe z wciśnięcia ręką spustu.

epicure
3.04.09, 17:05
ramsu, zrób jeszcze jedno i spróbuj ostrzyć manualnie.

ramsu
3.04.09, 17:20
manual. statyw. bez filtra i z filtrem.

epicure
3.04.09, 17:21
No to sprawa jest prosta - coś nie tak z filtrem.

rodia
3.04.09, 17:24
ramsu, czy po założeniu filtra sprawdziłeś ostrość ?, Chodzi o to, że dodatkowa szybka lekko zmienia kąt padania światła na obiektyw i po założeniu filtra punkt ogniskowania może sie przesunąć.

ramsu
3.04.09, 17:34
Dlaczego łapie mi ostrość z filtrem na obiektywie 14-42?? na tym 40-150 w miarę łapię na 40 mm ale im dłużej tym gorzej.

Jeżeli wymyślam i jestem laikiem to śmiało:)

rodia
3.04.09, 17:41
Dlaczego łapie mi ostrość z filtrem na obiektywie 14-42?? na tym 40-150 w miarę łapię na 40 mm ale im dłużej tym gorzej.

Jeżeli wymyślam i jestem laikiem to śmiało:)

Mówisz o działaniu AF, czy wogóle o uzyskaniu ostrego obrazu nawet za pomocą MF?

ramsu
3.04.09, 17:48
nawet ostrząc na MF.

bez filtra wyostrze sobie na MF na ostro. a z filtrem - ni jak nie idzie tego zrobic.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
ok dzięki za pomoc. MM wymyśliło możliwość zwrotu z czego niniejszym skorzystałem wymieniając na filtr innej firmy. uff to nie Olek (w co wierzyłem od samego początku:):)

Karol
3.04.09, 18:41
ok dzięki za pomoc. MM wymyśliło możliwość zwrotu z czego niniejszym skorzystałem wymieniając na filtr innej firmy. uff to nie Olek (w co wierzyłem od samego początku:):)
Co to za filtr?

gama
26.04.09, 17:38
Witam. Nosze się z zamiarem kupić filtr polar. Sporo czytałem o różnych filtrach i dosyć sporo przychylnych opinii ma filtr Hoya HD. W związku z tym mam do Was pytania.
1. czy ktoś z Was ma Takowy filtr i mógłby podzielić się doświadczenie jako użytkownik.
2. jak ten filtr wypada w porównaniu do np. HOYA HMC SUPER PRO
Pozdrawiam Wszystkich. Czekam na opinie.

Iwo
4.05.09, 13:17
Witam.
Trochę się przeaziłem cenami polarków powiem Wam.
Znalazłem na allegro, a potem na ceneo filtr KInga... w ww. teście jest jakiś King, ale nie wiem czy z tej serii... http://www.ceneo.pl/1583638
Ceny 50-60zł i 150zł różnią się z deczka... czy to jest ten KIng i czy warto?
w ramach róznicy cenowej mogę sobie kupić jeszcze kartę CF i zap. akumulator, a to kusi...

Peter1976
4.05.09, 13:21
Ja używam B+W wyższej klasy jestem bardzo zadowolony !!

Pozdrawiam !!
Peter

krzysiekz
4.05.09, 13:52
Witam.
Trochę się przeaziłem cenami polarków powiem Wam.
Znalazłem na allegro, a potem na ceneo filtr KInga... w ww. teście jest jakiś King, ale nie wiem czy z tej serii... http://www.ceneo.pl/1583638
Ceny 50-60zł i 150zł różnią się z deczka... czy to jest ten KIng i czy warto?
w ramach róznicy cenowej mogę sobie kupić jeszcze kartę CF i zap. akumulator, a to kusi...

King to king, niewazne jaki. Te 150-200zl nie bierze sie znikad powloki i porzadne szklo kosztuja. King, selco itp to najtansze szybki o wlasciwosciach zwyklej szyby, wie moga zmniejszac ilosc swiatla, powodowac ladne roznokolorowe odblaski itp. Mam 2x polara Hoye SHMC i 1xHMC, i tu jakosc jest podobna, az tak duzej roznicy przy dodatkowych powlokach nie widac, wiec mozna hmc brac i wystarczy dla amatora.

Karol
4.05.09, 14:03
King to king, niewazne jaki. Te 150-200zl nie bierze sie znikad powloki i porzadne szklo kosztuja. King, selco itp to najtansze szybki o wlasciwosciach zwyklej szyby, wie moga zmniejszac ilosc swiatla, powodowac ladne roznokolorowe odblaski itp.
To teoria. Optyczne testowali PL Kinga i wypadł nieźle. Testowali też Tiffena - wypadł źle. Mam Tiffena - jestem bardzo zadowolony. Teoretycznie ów King jest jeszcze lepszy a więc byłby to świetny wybór za takie pieniądze. Wg. tego testu jeszcze lepszy jest Marumi DHG - mam go i żadne cuda to nie są - źle się czyści, daje foty z zimnym odcieniem...
Reasumując - kupując kolejny filtr nie będę się kierować testami ani skrótami myślowymi typu - drogie-dobre, tanie-kiepskie...

Iwo
4.05.09, 15:25
Czyli tak naprawdę o ile się nie pojawi nagle nie/szczęśliwy posiadacz Kinga nikt z nas nie zawyrokuje czy warto.
Wybieram się w góry i chciałem, by niebo było po prostu blękitne a nie blado-niebieskie.
Trochę trudno mi zdecydować się, by kupić filtr droższy od obiektywu...

epicure
4.05.09, 15:56
Wg. tego testu jeszcze lepszy jest Marumi DHG - mam go i żadne cuda to nie są - źle się czyści, daje foty z zimnym odcieniem...

Również mam ten filtr i jestem z niego bardzo zadowolony. Nie zauważyłem żadnego niepożądanego odcienia na zdjęciach. Czyściło mi się go też dość łatwo (koszulą). Chociaż nie mam porównania do innych polarów.

Amosicho
4.05.09, 19:02
Czyli tak naprawdę o ile się nie pojawi nagle nie/szczęśliwy posiadacz Kinga nikt z nas nie zawyrokuje czy warto.
Wybieram się w góry i chciałem, by niebo było po prostu blękitne a nie blado-niebieskie.
Trochę trudno mi zdecydować się, by kupić filtr droższy od obiektywu...Ja używam Hoya Pro1 Digital Filter. Poniżej 2 przykłady (robione na szybko)
http://amosicho.hopto.org/inne/bez_filtra.JPGhttp://amosicho.hopto.org/inne/z_filtrem.JPG

Huco
4.05.09, 19:34
Trochę trudno mi zdecydować się, by kupić filtr droższy od obiektywu...
Odpuść sobie ten wynalazek, mam taki(chyba jeszcze). Efekt polaryzacji jako tako widać + dodatkowo efekt poruszenia . Przypuszczam, że to zwyłe szkło bez żadnych warstw antyrefleksyjnych. Najbardziej widać na krawędziach, jasnych punktach- wszystko jest x2, z minimalnym przesunięciem. Poza ty AF głupieje i ma problem z ustawieniem ostrości.

Iwo
4.05.09, 20:49
Przejrzałem ceneo i allegro. Jak na razie w kategorii do 100zł liderem jest fioletowa Hoya.
Ma już te powłoki antyreflekyjne (zielona nie), o kórych co chwila jest napisane na forum.
Macie lepszy pomysł? Tylko nie naciągajcie mnie na droższe... 58mm. Dzięki.

PiterS
6.05.09, 09:48
Ja również mam filtr Hoya Pro1 Digital i stosuję do ZD 14-42 i polecam. Trochę ponad 100zł ale warto. Tu kilka fotek zrobionych z w/w filtrem
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=18249

pol189
7.05.09, 22:37
Filtr tańszy filtr droższy - oto jest pytanie!

Porównałem organoleptycznie dwa filtry

1. Hama - filtr jako polaryzator działał poprawnie, nie za uwarzyłem strat jakości obrazu, podbicie koloru i kontrastu od razu widoczne (nawet na podglądzie w aparacie). Pierścień aluminiowy, nie występuje w wersji slim, ma dokręcany bolec ułatwiający ustawianie filtra. Pod światło łapie bliki!

2. Marumi DHG - Jak powyżej - "filtr jako polaryzator działał poprawnie, nie za uwarzyłem strat jakości obrazu, podbicie koloru i kontrastu od razu widoczne (nawet na podglądzie w aparacie). Pierścień aluminiowy", w obudowie slim (pomimo tego bardzo łatwo się nim kreci), Pod światło nie wyłapał blików.
Co ciekawsze powłoki naniesione po wewnętrznej stronie filtra!

Konkluzja - ja dopłaciłem i sądzę że warto. Ponadto znam osoby którym zakleszczył się filtr w aluminiowej oprawce i dla nich filtry B+W to komfort za który warto dodatkowo dopłacić!
Natomiast kupowanie filtra który "mógłby" pogorszyć jakość obrazu, kosztem zaoszczędzenia paru złoty - może odbić się czkawką - w postaci zakupu drugiego filtra (tym razem nie patrząc na cena, a na jakość).

.:roll:

Iwo
1.07.09, 17:25
Hej. No i znowu wróciłem.
Kupiłem 14-54mm z szarą Hoyą UV. No i brak mi znowu polarka.
Tym razem nie zamierzam oszczędzać przesadnie- do 200zł... nie po to kupiłem szkło droższe od lustra.
Jestem teraz w Łodzi i potrzebuję "na już" jakiś cpl.
Wpadły mi w oko dwa:
1) Filtr polaryzacyjny kołowy MARUMI DHG Circular PL(D)67 mm
(wersja slim)
2) FILTR HOYA POLARYZACYJNY PRO1 DIGITAL 67mm
Oczywiście jestem otwarty na propozycje zwłaszcza atrakcyjniejsze cenowo... link do cpl w Łodz (http://allegro.pl/search.php?string=filtr+67mm+&category=19935&country=1&location_radio=2&state=5&distance=1&st=gtext&listing_sel=2&listing_interval=7&order=p&change_view=1)i. Dzięki
ps jak dorwę się do starych fot z gór to spróbuję opisać filtry Fomei.

romek1967
1.07.09, 17:33
W teście Opacznych Marumi był o 3 miejsca wyżej od Hoya, ja mam Hoya i wyłacznie pozytywne wrażenia, niestety nie macałem Marumi.
http://optyczne.pl/7.19-Inne_testy-Test_filtrów_polaryzacyjnych_Hoya_Pro1_Digital_MC _PL-C_72_mm.html
http://optyczne.pl/7.23-Inne_testy-Test_filtrów_polaryzacyjnych_Marumi_DHG_Circular_ P.L.D_72_mm.html

Iwo
1.07.09, 17:45
W teście Opacznych Marumi był o 3 miejsca wyżej od Hoya, ja mam Hoya i wyłacznie pozytywne wrażenia, niestety nie macałem Marumi.
http://optyczne.pl/7.19-Inne_testy-Test_filtrów_polaryzacyjnych_Hoya_Pro1_Digital_MC _PL-C_72_mm.html (http://optyczne.pl/7.19-Inne_testy-Test_filtr%C3%B3w_polaryzacyjnych_Hoya_Pro1_Digita l_MC_PL-C_72_mm.html)
http://optyczne.pl/7.23-Inne_testy-Test_filtrów_polaryzacyjnych_Marumi_DHG_Circular_ P.L.D_72_mm.html (http://optyczne.pl/7.23-Inne_testy-Test_filtr%C3%B3w_polaryzacyjnych_Marumi_DHG_Circu lar_P.L.D_72_mm.html)
było o tym teście wcześniej. Mnie chodzi raczej o Wasze polecenia.
Hmm nie wiem czy ta Hoya... czy ona jest równie cienka jak ww. Marumi i czy ma gwint na zewnątrz?

Tommy_G
1.07.09, 17:47
ja miałem Hoyę (UV oraz polar) i były ok, tzn nie było szału ale też nie było porażki. Ogromną różnicę zauważyłem przesiadając się na B&W i naprawdę filtr jest wart każdej złotówki/euro :)
Obecnie polarka mam B&W a UV Marumi i jest git

romek1967
1.07.09, 20:47
Hmm nie wiem czy ta Hoya... czy ona jest równie cienka jak ww. Marumi i czy ma gwint na zewnątrz?

Jak pisałem nie widziałem tego Marumi, a Hoya Pro 1 Digital CPL jest cieniutka i ma gwint na zewnątrz

dziekan
1.07.09, 20:59
Mam Marumi DHG pod fi 67 jestem zadowolony, aczkolwiek dodać muszę że czyszczenie tego filtra to straszna udręka.

Iwo
1.07.09, 21:20
Ilość narzekających na czyszczenie Marumi przekonuje mnie raczej do Hoyi.

K_Puchatek
1.07.09, 21:28
Ilość narzekających na czyszczenie Marumi przekonuje mnie raczej do Hoyi.
No to pewnie Ci namieszam, mam ten filtr i nie zauważyłem problemów z czyszczeniem - chuch i szmatka do optyki (czasem nawet bawełniana koszulka) i wszystko OK...
No ale może nie jestem aż tak pedantyczny...:wink:
Pozdrawiam

dziekan
1.07.09, 21:35
No to pewnie Ci namieszam, mam ten filtr i nie zauważyłem problemów z czyszczeniem - chuch i szmatka do optyki (czasem nawet bawełniana koszulka) i wszystko OK...
No ale może nie jestem aż tak pedantyczny...:wink:
Pozdrawiam

Podeślę Ci swój filtr to zobaczymy coś wart :)

O ilę trik z chuchem i koszulka działa bezbłędnie na UV Hoya SHMC o tyle tego polara za chiny nie umiem doczyścić do stanu aby nie było maz. Nie wiem jak takie mazy wpływają na zdjęcia (osobiście niczego nie zauważyłem) ale polarek w odstawkę przez top nie poszedł.

K_Puchatek
1.07.09, 21:43
Podeślę Ci swój filtr to zobaczymy coś wart :)

O ilę trik z chuchem i koszulka działa bezbłędnie na UV Hoya SHMC o tyle tego polara za chiny nie umiem doczyścić do stanu aby nie było maz. Nie wiem jak takie mazy wpływają na zdjęcia (osobiście niczego nie zauważyłem) ale polarek w odstawkę przez top nie poszedł.

Całkiem prawdopodobne (jak napisłem) że zostają jakieś drobne mazy - nie oglądam filtera po czyszczeniu z pieczołowitością pod różnymi kątami pod światło...:-P
Czyszczę go, gdy widzę że jest zachlapany (czasem focę w deszczu, przy wodospadach itp.), zapylony (gdy jest sucho - no ale wtedy pędzelek), lub gdy zdarzy mi się zostawić odcisk palca...:wink:
W moim wątku, wśród zdjęć z ostatnich tygodni (Chorwacja) około 70% jest zrobionych z polarem właśnie w ten sposób czyszczonym. Nie zauważyłem żadnego wpływu na fotki...
Pozdrawiam

tank_driver
1.07.09, 21:57
E tam, ktoś kto nie posmakował obu nie wie jak to jest.
Wolałbym wyczyścić karton Marumi DHG niż jedną czarną Hoyę.
Moja spadła, stłukła się, ale wcale się nie zmartwiłem - bo byłem zadowolony tylko do pierwszego czysczenia, potem już nigdy filtr nie był "jak nowy".
Marumi - znacznie lepiej, co nie znaczy że idealnie. To nie jest szyba samochodowa, ani lustro w łazience - nie ta grupa tworzyw. Mimo to czyści mi się go znacznie przyjemniej niż wspomnianą świętej pamięci Hoyę, a jakość optyczną uważam za będącą na podobnym poziomie, o ile nie ciut lepszym nawet.
Z czystym sumieniem polecamy więc Marumi DHG, podpisano:
Ja i mój Olek :)

Iwo
2.07.09, 00:04
I bądź tu mądry - gdzie dwóch Polaków - tam trzy teorie.
No nic - Czołgista jako jedyny miał oba filtry w ręku z tego co widzę, więc jemu należy ufać najbardziej.
ps tylko jak traktować w takim razie rady tych, którym "się wydawało"...

Muminek
2.07.09, 07:50
Mam Marumi, jestem bardzo zadowolony, mam też starszego Soligora ten to pomyłka, z czyszczeniem Marumi da się wytrzymac. Pozdrawiam.

tank_driver
2.07.09, 09:23
Iwo > A chcesz żeby Tobie po zakupie "wydawało się" że dobrze zrobiłeś ? :)

Bierz Marumi, a jeśli oprócz opinii Olyklubowiczów brać pod uwagę testy różnorakie, to na optycznych ten filtr wyszedł z nich z podniesioną głową.

icelander
2.07.09, 09:33
Mam marumi i jakoś wystarcza..

Iwo
3.07.09, 22:33
Kupiłem. Powiedzcie mi czy będzie niemądrym założenie szarej Hoyi uv na ww. Marumi slim? Po prostu jak dla mnie filtr jest zbyt drogi, by go narażać na zarysowania... czy jednak uważać na spływie kajakowym?
Winiety jeszcze nie zaobserwowałem, ale później się dokładnie przyjrzę.

tank_driver
3.07.09, 22:38
Będzie niemądrym, szczególnie przy zdjęciach pod słońce stracisz sporo na jakości.
Jeśli nie spadnie, nie będziesz go tarł piachem, czyścił byle czym (nie miotełką) z kurzu, to będziesz się długo cieszył nowym filtrem. A blików, spadku ostrości i kontrastu ze zdjęć po założeniu UV się nie pozbędziesz, albo będzie to bardzo utrudnione.
Ja o mój nie dbam WCALE i się nie porysował jeszcze, i nie wygląda żeby miał :)
Pozdrawiam !
EDIT: uzupełniam o linka pokazującego "poprawiające obraz" działanie UV: https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=4530&highlight=filtr+bliki

dziekan
4.07.09, 07:54
Będzie niemądrym, szczególnie przy zdjęciach pod słońce stracisz sporo na jakości.
Jeśli nie spadnie, nie będziesz go tarł piachem, czyścił byle czym (nie miotełką) z kurzu, to będziesz się długo cieszył nowym filtrem. A blików, spadku ostrości i kontrastu ze zdjęć po założeniu UV się nie pozbędziesz, albo będzie to bardzo utrudnione.
Ja o mój nie dbam WCALE i się nie porysował jeszcze, i nie wygląda żeby miał :)
Pozdrawiam !
EDIT: uzupełniam o linka pokazującego "poprawiające obraz" działanie UV: https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=4530&highlight=filtr+bliki

nie ma najmniejszego sensu - jak to ktoś kiedyś powiedział każde dodatkowe szkiełko przed obiektywem to utrata ostrości i niepotrzebne łapanie blików.

tjszl
4.07.09, 14:24
Też przymierzam się do kupna filtra polaryzacyjnego dlatego przeczytałem cały wątek i tylko jednego nie jestem pewien czy do 14-54 konieczne jest kupowanie wersji slim o której często było wspominane czy może być normalny.

Karol
4.07.09, 14:27
tylko jednego nie jestem pewien czy do 14-54 konieczne jest kupowanie wersji slim o której często było wspominane czy może być normalny.
Może być normalny, nie będzie winietować.

tjszl
4.07.09, 15:11

Ok dzięki :)

romek1967
4.07.09, 21:18

No chyba że z szybkosci(lenistwa) nakręcisz np polara na niego, wtedy przy 14mm może się zdarzyc. Nie mialem nigdy 14-54 ale na 14-42 tak własnie jest.

Koriolan
4.07.09, 22:12
Zdjęcia z Polarem Hoya HMC są w dzisiejszym watku o zlocie żaglowców.
Używam zarówno z 14/54 jak i z 50-200
14 -54 ma na stałe założone Marumi DHG Lens Protect a 50-200 Hoya Pro1 Digital MC Protector

k.szkatulnik
30.07.09, 09:16
Wiem że temat był jakiś czas temu poruszany lecz prosze o podpowiedź

Co byście wybrali na moim miejscu:
Hoya Pol-Cir Pro1 Digital 58mm
Hoya Pol-Cir Super HMC 58mm
MARUMI Pol-Cir WPC 58mm
MARUMI Pol-Cir DHG 58mm

Powiedzcie jaki i dlaczego.
Dziękuję