Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 81

Wątek: Filtr Polaryzacyjny - Jaki?

Mieszka w
    Mielec
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Filtr Polaryzacyjny - Jaki?

Na wstępie witam wszystkich uczestników forum,
    W związku z tym że wielu z was ma pewnie większe doświadczenie ode mnie w doborze sprzętu miałbym takie pytanie: Czy moglibyście doradzić mi jaki wybrać filtr polaryzacyjny kołowy do Olympusa E510 z kitowym szkłem 14-42? Ostatnio sporo w tym temacie szukałem ale nie jestem pewien czy może być taki pierwszy lepszy dobrej firmy czy też jednak powinien być to filtr typowo przystosowany do obiektywów szerokokątnych czyli tzw. wide. Kusi mnie na coś z trio Sunpak, Fujijama, Marumi ale też nie chcę zrujnować budżetu domowego więc może w granicach 150 zł by się zmieścić. Czekam na jakieś podpowiedzi.

S4INT
    Gość
    A może by tak poszukać trochę na forum... ? Minimum wysiłku ? Ech...

Tu masz test, tylko ceny są dla wersji o większych średnicach czyli odpowiednio droższe. Do 14-42 szukaj filtra na 58mm.

http://optyczne.pl/7.1-Inne_testy-Te...zacyjnych.html

| OlyJedi Awatar clorox
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Sam się przymierzam do polara i z moich poszukiwań netowych wyszło mi, że jednak Marumi slim. Opinie dobre, cena przystępna (139 alledrogo) winiety na szerokim kącie nie robi.

Ale może ktoś Ci podpowie coś co ma lepszy współczynnik cena/jakość.
    Wdepnąłem w niezłe 4/3...

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Mam Hama kolowego z taka raczka z boku do krecenia(58mm).Kosztowal mnie sporo,ale jestem zadowolony.

Mieszka w
    Mielec
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Hmmm, test już dawno czytałem, rozmiary filtra też znam,a test nie do końca odpowie na moje pytanie odnośnie zachowania tych filtrów na obiektywie szerokokątnym, czy różnice są na tyle dostrzegalne iż koniecznym jest kupowanie dedykowanego filtra polaryzacyjnego do takiego obiektwu?

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bandit Zobacz posta
    Hmmm, test już dawno czytałem, rozmiary filtra też znam,a test nie do końca odpowie na moje pytanie odnośnie zachowania tych filtrów na obiektywie szerokokątnym, czy różnice są na tyle dostrzegalne iż koniecznym jest kupowanie dedykowanego filtra polaryzacyjnego do takiego obiektwu?
    O jaki obiektyw szerokokątny chodzi? Jeśli o 14-42 na krótszym końcu to normalne wersje filtrów nie będą z nim winietować, nie musisz więc kupować wersji slim.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Jesli sie nie znasz to zrob tak jak radza uzytkownicy co sie znaja.Jesli dedykacja sprzedajacego pokrywa sie z opiniami uzytkownikow to jest latwo,gorzej jak jest calkiem odwrotna.Moze to oznaczac,ze ma duzo badziewia na stanie i chce uplynnic.To co ty nie zobaczysz zobacza inni i wtedy bedzie placz i kupowanie innego,a to juz wyjdzie drozej.Jak chcesz zaoszczedzic to kupuj drogo i firmy z renoma,inaczej stracisz.

| OlyJedi Awatar tomek s
    Mieszka w
    wawa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Z średniej półki np. niebieska Hoya, z wyższej półki np. Hoya SHMC(czarna) lub Marumi DHG. Te dwa droższe są w wersjach slim, z czego Hoya nie ma gwintu z przodu, oba nie powinny winietować.
    pzdr
    Było żółto, czerwono, a później Fuji wykończyła czerwona zaraza
    Jest też czarny aparacik z firmy od telewizorów

foto Stankiewicz Tomasz

Mieszka w
    Mielec
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Dziękuję bardzo wszystkim za wszelkie podpowiedzi i opinie, myślę że w takim wypadku nie będzie chyba sensu pakować się w dedykowane filtry pod szkło "wide". Wyszukałem filtr Fujiyama-marumi, może nie cudo ale firma raczej gniotów nie robi
    http://www.accord-foto.pl/a_p1676.html
    , no i cena też dosyć przystępna w tym akurat sklepie. Jeśli ktoś miał z takim filtrem do czynienia chętnie wysłucham uwag co do niego. Pozdrawiam wszystkich.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Mam fujiyamę-marumi DHG i ZD 9-18 mm i żadnej winiety nie ma z powodu filtra. Tym bardziej nie powinno jej być na ZD 14-42.