Zobacz pełną wersję : wymiana pryzmatu E-510
czy orientuje się ktoś jakie są koszty wymiany pryzmatu w body E-510??
czy jest to wogóle opłacalny interes, spartoliłem sprawę podczas czyszczenia z farfocli kurzu i ubolewam teraz.
z góry dzięki za pomoc!!
Pewnie trzeba by zapłacic ryczałt... ale podejrzewam, że zarysowałeś matówkę a nie pryzmat:)?
nad matówką bym tyle nie płakał tylko zamówił nową. Właśnie dostało mi się coś między pryzmat a matówkę (czy kondensor) no i niestety... wyszło jak wyszło
To masz troszkę problem..(zadzwoń i zapytaj ile by to mogło kosztowac) jak drogo a zalezy Ci na wymianie to poluj na uszkodzone E-510 i sam wymień, innego wyjscia chyba nie ma.. czym porysowałeś?
czym porysowałem?? szmatką do czyszczenia optyki... nie wiem jak, musiało sie coś przyczepić do szmatki... poza tym po złożeniu wszystkiego do kupy zauważyłem że wizjer dziwnie poszarzał :/ kicha i tyle
dysponuję ktoś może wiedzą na temat czy można wstawić pryzmat z innego modelu?? np z E-500, te same wymiary body jakby nie było albo może ktoś ma dostęp do takich części,znajomego serwisanta w olympus polska ;) i załatwić pryzmat z uszkodzonego egzemplarza, coś zakombinować?? wszelka pomoc milewidziana
Spartoliłeś podczas czyszczenia i wydaje Ci się, że grzebanie w optyce to też łatwa sprawa? Nie licz na łaskawość serwisu tylko szykuj kase i ślij do serwisu.
RadioErewan
18.02.09, 16:12
czym porysowałem?? szmatką do czyszczenia optyki... nie wiem jak, musiało sie coś przyczepić do szmatki... poza tym po złożeniu wszystkiego do kupy zauważyłem że wizjer dziwnie poszarzał :/ kicha i tyle
dysponuję ktoś może wiedzą na temat czy można wstawić pryzmat z innego modelu?? np z E-500, te same wymiary body jakby nie było albo może ktoś ma dostęp do takich części,znajomego serwisanta w olympus polska ;) i załatwić pryzmat z uszkodzonego egzemplarza, coś zakombinować?? wszelka pomoc milewidziana
Zadzwoń do OKServis z Gdańska (wygooglasz sobie adres). Oni są specjalistami w takich sprawach i mają pakiet serwisowy Olka. Jak ktos to ma zrobić dobrze i w miarę tanio, to oni.
BTW, przed pryzmatem nie ma kolejnego fresnela? Wiem jak łatwo zniszczyć taką soczewkę.
Pozdrawiam
Spartoliłeś podczas czyszczenia i wydaje Ci się, że grzebanie w optyce to też łatwa sprawa? Nie licz na łaskawość serwisu tylko szykuj kase i ślij do serwisu.
wiesz nie stać mnie na zjawianie się w serwisie z każdą byle błahostką typu paproch w aparacie, raczej należę do zaradnej części społeczeństwa i staram się uporać z problemem sam na tyle na ile potrafię. Wiem jak pracuje się w serwisach sprzętu elektronicznego w Polsce i dlatego nie uśmiecha mi się powierzanie napraw swojego sprzętu innym osobom (bez urazy dla nikogo) ale dzięki temu zawsze można wykombinować to i owo jak się potrzebuję...
BTW, przed pryzmatem nie ma kolejnego fresnela? Wiem jak łatwo zniszczyć taką soczewkę.
Pozdrawiam
nie wiem i nie do końca wiem gdzie znajduję się ta soczewka w E-510, nie jest to ten element z kropkami punktów pomiaru ostrości może??
Sam też miałem przygodę z zasyfioną matówką/pryzmatem, w moim przypadku pomógł lekko wilgotny włosek od pędzla :)
RadioErewan skoro wiesz że OKserwis jest w posiadaniu pakietu serwisowego Olka to może i będziesz też wiedział czy do 510 pasuje np. pryzmat z modelu E-500?? bo mam dostęp do uszkodzonego body i wtedy wysłał bym oba aparaty na przekładkę pryzmatu by przyoszczędzić
jeśli koś wie to prosił bym o jakieś sensowne info na ten temat
RadioErewan
19.02.09, 23:47
RadioErewan skoro wiesz że OKserwis jest w posiadaniu pakietu serwisowego Olka to może i będziesz też wiedział czy do 510 pasuje np. pryzmat z modelu E-500?? bo mam dostęp do uszkodzonego body i wtedy wysłał bym oba aparaty na przekładkę pryzmatu by przyoszczędzić
jeśli koś wie to prosił bym o jakieś sensowne info na ten temat
Czy to za trudne napisać do nich email albo zadzwonić? Tam pracują normalni ludzie. Co prawda zarabiają na naprawach, ale zapewne z chęcią ci pomogą, wyjaśnią, użyją dostarczonych komponentów. Nie jestem serwisantem, nie mam na ten temat zielonego pojęcia. Polecam zaś tą firmę, bo wiem jaką mają strategię istnienia na rynku.
Zadzwoń albo napisz do nich, a odpowiedź możesz przekleić do wątku. Będzie na przyszłość.
Pozdrawiam
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
A niech tam, znalazłem ci adres: http://www.okserwis.com.pl/index.php?sub=firma
Pozdrawiam
tak i też zrobiłem, ale spędza mi to sen z powiek i się trochę niecierpliwię...
odpowiedż od OK! Serwis
Ten aparat nie ma pryzmatu lecz układ luster koszt całego podzespołu z
wymianą to ok240zł(jednak może wystarczy wymienić samą matówkę, koszt 50zł)
niestety od modelu e500 nie pasuje musi być od e510
cały podzespół muszę zamówić w Portugalii. Czas realizacji to ok 3tyg
RadioErewan
20.02.09, 16:21
Dziękuję.