Zobacz pełną wersję : AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G
Test najnowszej standardowej stałki do Nikonów FX: AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G (http://www.swiatobrazu.pl/test_afs_nikkor_50mm_f14g.html)
Chyba ktoś tu pisał niedawno, że kupił to szkiełko, Go_Orange?
Sam używam starszego i ciemniejszego (i taniego) 50/1.8 i tak się zastanawiam, czy warto...?
Test najnowszej standardowej stałki do Nikonów FX: AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G (http://www.swiatobrazu.pl/test_afs_nikkor_50mm_f14g.html)
Chyba ktoś tu pisał niedawno, że kupił to szkiełko, Go_Orange?
Sam używam starszego i ciemniejszego (i taniego) 50/1.8 i tak się zastanawiam, czy warto...?
Ja się zastanawiałem... Chwilę.
I chyba nie potrzebuję milimetrowej GO do takiej fotografii jaką uprawiam. :grin:
1.8 i tak przymykam a jakość obrazu jest jak dla mnie wystarczająca.
Może kiedyś...
Jego starsza wersja mnie kiedyś bardzo rozczarowała - do 2.8 efekt chuchniętego obiektywu, stosunek cena/jakość chyba w dalszym ciągu raczej po stronie wersji 1.8 nie licząc specyficznych zastosowań. Dobrze, że posiadacze D40(x)/60 doczekali się 50-tki z działającym AF, szkoda, że już nie za 3-4 stówki... Czasem nie warto oszczędzać ;-)
Zastanawiałem się nad tym obiektywem , ale zamówiłem sigme 50 f1,4 bo szybsza .
Proszę o wyrozumiałość, sample robione jakiś czas temu a Moja Modelka bardzo chora była.
50/1.4@1.4
http://oly.goorange.pl/D700/olyclub/DSC_0309sm.jpg
Dla porównania 24-70/2.8@2.8
http://oly.goorange.pl/D700/olyclub/DSC_0403sm.jpg
Dodam tylko że to zupełnie przypadkowe fotki, różna obróbka (niekoniecznie najlepsza :wink:). Fotki przypadkowe ale w temacie w sumie.
Lepszy czy gorszy od starszej wersji, jednak dla dwusystemowców (nikon/olympus) bezużyteczny - wersja "G" czyli bez pierścienia przysłon. No i droższy.
Proszę o wyrozumiałość, sample robione jakiś czas temu
Z tych sampli zupełnie nie da się wypatrzeć przewagi 1.4 nad 1.8
Tak moim kiepskim okiem.
(zwłaszcza po zmniejszeniu i bez exifów) :grin:
Tak moim kiepskim okiem.
Szczególnie na takim małym formacie z przymkniętym obiektywem:
Lens F-Number/F-Stop = 28/10 = F2.8
Szczególnie na takim małym formacie z przymkniętym obiektywem:
To nie przymknięty, to otwarty :grin:
Tak moim kiepskim okiem.
(zwłaszcza po zmniejszeniu i bez exifów) :grin:
Bo tam nie ma 50/1.8 tylko 50/1.4 i 24-70/2.8 ;)
Tak "na oko" to pierwsza mi się bardziej podoba ale chyba dlatego, że na drugiej balans bieli jest jakis dziwny :roll:
Poza tym ma chyba ładniejszą plastykę, jakby głębię...
A w ogóle to wstawiajcie fotki z exifem i to nie tylko przy takich, poglądowych. Nawet w galerii często chciałoby się sprawdzić, jak autor to poustawiał a tu nie ma... :???:
Szczerze to miałem dziś młyn u siebie i na kompa patrzeć nie mogę. Nie doczytałem posta rocco i myślałem że chce zerknąć, chciałem jakoś pomóc :roll:a pod ręką mam co mam... Tym 24-70/2.8 może z 10 fot zrobiłem, szkło zostało "na wsi" i dlatego tylko takie marne "byle co".
Bo tam nie ma 50/1.8 tylko 50/1.4 i 24-70/2.8 ;)
1.8 mam w domu i na tej podstawie porównuję do 1.4 wstawionej w wątku. :grin:
1.8 mam w domu i na tej podstawie porównuję do 1.4 wstawionej w wątku. :grin:
Ale tego nijak nie porównasz, no chyba że masz jakiś tajemny sposób na przerobienie 1.8 na 1.4 :wink: Skąd wiesz co moje szkło pokaże na 1.8? Poza tym to takie fotki w stylu "Kochanie pość oko do nowego sprzętu"
Szczerze to miałem dziś młyn u siebie i na kompa patrzeć nie mogę. Nie doczytałem posta rocco i myślałem że chce zerknąć, chciałem jakoś pomóc :roll:a pod ręką mam co mam... Tym 24-70/2.8 może z 10 fot zrobiłem, szkło zostało "na wsi" i dlatego tylko takie marne "byle co".
I bardzo dobrze zrobiłeś :)
Kazda fotka coś tam daje do myslenia.
Ale tego nijak nie porównasz, no chyba że masz jakiś tajemny sposób na przerobienie 1.8 na 1.4 :wink: Skąd wiesz co moje szkło pokaże na 1.8? Poza tym to takie fotki w stylu "Kochanie pość oko do nowego sprzętu"
Jak nijak nie porównam? Widzę twoją fotę na 1.4, widzę swoją na 1.8. Porównuję. Skąd wiem co twoje szkło pokaże na takim zdjęciu na 1.8? Mogę wydedukować.
Różnice akurat w takich kadrach są żadne. Nie chcesz mi chyba udowodnić, że w przypadku takiej foty jak zrobiłeś (plan ogólny) da się gołym okiem zauważyć różnicę między tymi szkłami. Owszem, różnica jest, ale przy zupełnie innej fotografii.
I to miałem na myśli pisząc: "z tych sampli zupełnie nie da się wypatrzeć przewagi 1.4 nad 1.8".
Jak nijak nie porównam? Widzę twoją fotę na 1.4, widzę swoją na 1.8. Porównuję. Skąd wiem co twoje szkło pokaże na takim zdjęciu na 1.8? Mogę wydedukować.
Różnice akurat w takich kadrach są żadne. Nie chcesz mi chyba udowodnić, że w przypadku takiej foty jak zrobiłeś (plan ogólny) da się gołym okiem zauważyć różnicę między tymi szkłami. Owszem, różnica jest, ale przy zupełnie innej fotografii.
I to miałem na myśli pisząc: "z tych sampli zupełnie nie da się wypatrzeć przewagi 1.4 nad 1.8".
Ok, porównuj 1.8 do 1.4. Ja tam wolę zostac przy swojej metodzie 1.4 do 1.4 a 1.8 do 1.8.
Ok, porównuj 1.8 do 1.4. Ja tam wolę zostac przy swojej metodzie 1.4 do 1.4 a 1.8 do 1.8.
Czy sądzisz, że jak zrobisz taki kadr na 1.8 swoim szkłem a ja swoim to będzie kolosalna różnica? Ja sądzę, że na podanym przez ciebie przykładzie będzie niezauważalna. Zwłaszcza po zmniejszeniu.
Czy sądzisz, że jak zrobisz taki kadr na 1.8 swoim szkłem a ja swoim to będzie kolosalna różnica? Ja sądzę, że na podanym przez ciebie przykładzie będzie niezauważalna. Zwłaszcza po zmniejszeniu.
W podanym przykładzie, czyli różnych fotkach, różnie obrobionych z jednym tylko wspólnym mianownikiem, wykonanych ot tak dla jaj, różnic próżno by szukać bo i przeznaczenie ich nie takie było. Ty zacząłeś w którymś z wcześniej umieszczonych postów coś o porównaniu do 1.8 mówić...
Fotki robione dla porównania ze względu na GO masz tu:
https://forum.olympusclub.pl/showpost.php?p=255386&postcount=144
W podanym przykładzie, czyli różnych fotkach, różnie obrobionych z jednym tylko wspólnym mianownikiem, wykonanych ot tak dla jaj, różnic próżno by szukać bo i przeznaczenie ich nie takie było. Ty zacząłeś w którymś z wcześniej umieszczonych postów coś o porównaniu do 1.8 mówić...
O porównaniu do 1.8 zaczął mówić Rocco zakładając ten wątek :grin:
Wróć do pierwszego posta i przeczytaj. Stąd wciąż odnoszę się do twojej pierwszej przykładowej foty.
Rocco interesuje różnica między 50/1.4 a 50/1.8, a ja odpowiadam mu, że w takim przykładowym samplu jaki podałeś tej różnicy nie da się dostrzec.
Warto czasem czytać również to, co piszą inni zanim się odpowie.
A jeśli zdjęcia wykonałeś "ot tak dla jaj" jak sam piszesz, to świadczy to o twoim szacunku do autora tego wątku.
A jeśli zdjęcia wykonałeś "ot tak dla jaj" jak sam piszesz, to świadczy to o twoim szacunku do autora tego wątku.
Oba zdjęcia zrobienie lekko z tydzień temu. W najbardziej proroczych snach nie przewidział bym że ktoś nawet pośrednio o nie zapyta. Jeśli nie widzisz że to wręcz odwrotnie bo z sympatii i szacunku min. dla stażu kolegi rocco wklejam niekorzystne gniotki to chyba znaczy że po prostu lubisz prowokować. No chyba że to tylko taka mała, zmiana toru rozmowy co by się kręciło...
Taa... od razu szacunek, i fanfary - tere fere kuku.
Zamiast się kłócić, dajcie fotki z obu wersji f/1.4 :roll:
I z f/1.8 też dla porównania.
Obaj macie D700 więc to mi pasuje :)
Zdjęcia Markowskiej, Darka, Roxy i Marty w mojej galerii są zrobione 50/1.8 :grin:
Zdjęcie w totalnej ciemnicy robione pożyczonym D700, jpg prosto z aparatu na starszym firmware. Ostrzone gdzieś w okolice rąk. Lekko podostrzone.
50/1.4@1.4 iso 3200 :lol:
http://oly.goorange.pl/D700/olyclub/DSC_7990asm.jpg
AF nie trafił. ;) :cool: :nikonbe:
te zdjęcia nic nie pokazują. gdyby te same kadry walnąć przy 50 1,8 byłyby praktycznie identyczne, po podostrzeniu, zmniejszeniu. Różnica GO parę centymetrów niezauważalna na fotkach, więc trzeba to powiedzieć, NIC NIE WNOSZĄ A NAWET ODSTRASZAJĄ OD KUPOWANIA DROŻSZEJ NOWEJ WERSJI.
A samo zdjęcie prosi sie albo o zdecydowanie większą go (tak z f5,6) albo zdecydowanie mniejszą (1.2@85mm) bo teraz jest beznadziejnie...
Już podawałem link ze zdjęciami dla GO. Te fotki są stare a wkleiłem je tylko dlatego że mam taki obiektyw. Jak komuś przeszkadzają zawsze mogę usunąć.
Już podawałem link ze zdjęciami dla GO. Te fotki są stare a wkleiłem je tylko dlatego że mam taki obiektyw. Jak komuś przeszkadzają zawsze mogę usunąć.
to się onanizm sprzętowy nazywa ;)
Zwał jak zwał, ważnie że mnie z tym dobrze, nawet baardzo!
Dodam tylko że tak poważnie to ja się dopiero tego rzemiosła uczę a że lubię porządne pomoce naukowe to już inna sprawa.
Zwał jak zwał, ważnie że mnie z tym dobrze, nawet baardzo!
Widzimy, że Ci z tym dobrze widzimy...
p.s pozdrowienia dla rozmówców ;)
AF nie trafił. ;) :cool: :nikonbe:
Raczej back focus bym obstawiał.
Widzimy, że Ci z tym dobrze widzimy...
p.s pozdrowienia dla rozmówców ;)
Wiesz to jest tak że ja nigdy nie bawię się w cynizm ani obłudę bo na te zabawki ciężko pracuję (jak każdy). To że czasem zionę burżujem to tylko efekt uboczny, nie umiem udawac że mój D700 to D70 a do tego jest 2 x tańszy niż D700 rocco. Do tego co bym w życiu chciał jeszcze mi daleko. Uwierz mi na słowo.
Niech jeszcze dopowiem. Jak mawia moja Ania.. " Mam mało rzeczy ale same zagraniczne..." :lol:
Raczej back focus bym obstawiał.
Wrzucilem fotke ,zeby sobie sprawdzic na testowym programiku.Ostrosc uciekla.zaden punkt nie trafil-szkoda.
nie umiem udawac że mój D700 to D70 a do tego jest 2 x tańszy niż D700 rocco. Do tego co bym w życiu chciał jeszcze mi daleko. Uwierz mi na słowo.
Niech jeszcze dopowiem. Jak mawia moja Ania.. " Mam mało rzeczy ale same zagraniczne..." :lol:
Pokazal tez ukryte swiecace piksele.Tak,ze serwisik za jakis czas bedzie.Dobrze sprawdz matryce.Moze tylko cos brudna troche
Dlaczego Rocco tak tanio nie kupuje?
Wrzucilem fotke ,zeby sobie sprawdzic na testowym programiku.Ostrosc uciekla.zaden punkt nie trafil-szkoda.
Pokazal tez ukryte swiecace piksele.Tak,ze serwisik za jakis czas bedzie.Dobrze sprawdz matryce.Moze tylko cos brudna troche
Dlaczego Rocco tak tanio nie kupuje?
Ten temat już zamknąłem innym egzemplarzem. O ile był z tym problem bo jak gdzieś wyżej pisałem to był sprzęt testowy.
EuroLiberty
5.02.09, 15:29
Dodam tylko że tak poważnie to ja się dopiero tego rzemiosła uczę a że lubię porządne pomoce naukowe to już inna sprawa.
Weź aparat na spacer. Zrób parę zdjęć jak w temacie Leica D Summilux 1:1.4/25 ASPH. Zdjęcia hydrantu jako poglądowe były IMO ok :grin:
To wstaw jakies z nowej matrycy-Ciekaw jestem roznicy.Moze byc blad calej serii i tego sie boje
To wstaw jakies z nowej matrycy-Ciekaw jestem roznicy.Moze byc blad calej serii i tego sie boje
Mirek też masz chrapkę na Najkona? :mrgreen:
Weź aparat na spacer. Zrób parę zdjęć jak w temacie Leica D Summilux 1:1.4/25 ASPH. Zdjęcia hydrantu jako poglądowe były IMO ok :grin:
Rzecz w tym że ani pogody ani czasu. Jak tylko się odrobię i aura na to pozwoli to nie omieszkam znów dać trochę pożywki do marudzenia kilku kolegom z forum :wink:
Mirek też masz chrapkę na Najkona? :mrgreen:
Mam na jeszcze jednego nikona.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Rzecz w tym że ani pogody ani czasu. Jak tylko się odrobię i aura na to pozwoli to nie omieszkam znów dać trochę pożywki do marudzenia kilku kolegom z forum :wink:
Jak dla mnie to zwykle szare z balkonu wystarczy-tylko nie przez szybe i bez zadnych filtrow
http://oly.goorange.pl/D700/olyclub/mirek.jpg
Ale głowy nie dam z którego to...
Ja proponuje wstawiać jeszcze mniejsze zdjęcia :D
:D
:D
Zróbmy tak, służę pomocą jak już się zapoznam ze sprzętem. Jak na razie to miałem spore przeboje i łącznie bawiłem się sprzętem w ilości 6 x szkło i 3 x puszka. Daje co mam to marudzenie FF/BF/słoik?/dziwny_balans?/o_so_chosi?/małe/inne :lol: :twisted:. Fotek zwykłych dla oka jak nie robiłem jeszcze tak nie robiłem. P r a c a.
Ta alejka na sniegu to tez z tego starego.Jednak piksele w innych miejscach swieca i jest ich wiecej.
No nic poczekam az sie wyrobisz i wstawisz z nowej puszki.
Ta alejka na sniegu to tez z tego starego.Jednak piksele w innych miejscach swieca i jest ich wiecej.
No nic poczekam az sie wyrobisz i wstawisz z nowej puszki.
Heh to chyba hoty z badami się pokrywają bo na moim lcd nic nie widzę a na E-3 miałem jednego takiego byka co go gołym okiem widziełm. Jak znajdę to wkleję.
Wróć - to chyba na E-520 było.
Nie chce mi sie powiekszen wstawiac z zaznaczeniem,ale dobrze sie przypatrz.
Moze monitor juz za bardzo tolerancyjny:roll:
To mój monitor widzi doskonale. E-3.
http://oly.goorange.pl/dziwolagi/P1013238.JPG
http://oly.goorange.pl/dziwolagi/P1013238.JPG link do oryginału.
Eeee, zgubiłem się. Jak to się ma do 50/1.8 vs 50/1.4?
Mam wrażenie, że jakiś dziwny lansik przy okazji odchodzi... :|
Mirek se jaja robi... :roll:
Mirek se jaja robi... :roll:
Nie pierwszy raz z resztą, jakbym miał takiego dziadka to bym mu po piwo latał...
Eeee, zgubiłem się. Jak to się ma do 50/1.8 vs 50/1.4?
Mam wrażenie, że jakiś dziwny lansik przy okazji odchodzi... :|
Prawie 2000 postów a pytasz co ma piernik do wiatraka? Przecież to ogólna praktyka w którą ja się wpisuję poniekąd. Przecież ja bym chciał o fotografii i sprzęcie ale gdzie nie zerknę to z tematu robią się meandry życia.
xxxsebusxxx
5.02.09, 20:06
http://oly.goorange.pl/dziwolagi/P1013238.JPG
http://oly.goorange.pl/dziwolagi/P1013238.JPG link do oryginału.
TG? (6znaków ;-) )
TG? (6znaków ;-) )
Tak, Tarnowskie Góry przy okazji wizyty w fotozakupach.