Test najnowszej standardowej stałki do Nikonów FX: AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G
Chyba ktoś tu pisał niedawno, że kupił to szkiełko, Go_Orange?
Sam używam starszego i ciemniejszego (i taniego) 50/1.8 i tak się zastanawiam, czy warto...?
Test najnowszej standardowej stałki do Nikonów FX: AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G
Chyba ktoś tu pisał niedawno, że kupił to szkiełko, Go_Orange?
Sam używam starszego i ciemniejszego (i taniego) 50/1.8 i tak się zastanawiam, czy warto...?
Jego starsza wersja mnie kiedyś bardzo rozczarowała - do 2.8 efekt chuchniętego obiektywu, stosunek cena/jakość chyba w dalszym ciągu raczej po stronie wersji 1.8 nie licząc specyficznych zastosowań. Dobrze, że posiadacze D40(x)/60 doczekali się 50-tki z działającym AF, szkoda, że już nie za 3-4 stówki... Czasem nie warto oszczędzać![]()
Zastanawiałem się nad tym obiektywem , ale zamówiłem sigme 50 f1,4 bo szybsza .
Ostatnio edytowane przez garnooh ; 4.02.09 o 18:11
tattoo 4 life www.artline-tattoo.com , www.tattooart.pl
Proszę o wyrozumiałość, sample robione jakiś czas temu a Moja Modelka bardzo chora była.
50/1.4@1.4
Dla porównania 24-70/2.8@2.8
Dodam tylko że to zupełnie przypadkowe fotki, różna obróbka (niekoniecznie najlepsza). Fotki przypadkowe ale w temacie w sumie.
Ostatnio edytowane przez GoOrange ; 4.02.09 o 18:59
Lepszy czy gorszy od starszej wersji, jednak dla dwusystemowców (nikon/olympus) bezużyteczny - wersja "G" czyli bez pierścienia przysłon. No i droższy.
Bo tam nie ma 50/1.8 tylko 50/1.4 i 24-70/2.8
Tak "na oko" to pierwsza mi się bardziej podoba ale chyba dlatego, że na drugiej balans bieli jest jakis dziwny
Poza tym ma chyba ładniejszą plastykę, jakby głębię...
A w ogóle to wstawiajcie fotki z exifem i to nie tylko przy takich, poglądowych. Nawet w galerii często chciałoby się sprawdzić, jak autor to poustawiał a tu nie ma...![]()
Ostatnio edytowane przez rocco ; 4.02.09 o 19:25