PDA

Zobacz pełną wersję : Dylemat szklo/lampa

ostoja_m
4.02.09, 07:06
Witam !!

Jestem szczesliwym posiadaczem E-510 dual kit. Od kiedy go kupilem - zona go znienawidzila ...nie potrafi nim robic zdjec. Ja mam przeszlosc z analogowych lustrzanek i po trudnych poczatkach, calkiem niezle sobie radze :) Obecnie jestem w Afganistanie i aparat zostal w domu. Problem polega na tym ze coraz czesciej zonka przysyla mi rozmyte zdjecia naszej pociechy. Probowalem ja namowic by choc pierwsze rozdzialy z instrukcji przeczytala i zdjecia beda ok ...ale dla niej to jak zadanie matematyczne. Tym sposobem udalo mi sie naklonic ja do zakupu lampy i/lub obiektywu.

I tu prosba do Was drodzy forumowicze ...na co sie zdecydowac:

Najpierw pomyslalem, ze zostane przy kitach i dokupie Fl-50. Potem jednak przemyslalem, ze jednak 14-54 mogloby byc lepszym wyborem (jasnosc obiektywu zrobi swoje) ew. pozniej dokupie slabsza lampe a kity posprzedaje.

Poczytalem tez troche na forum wlasnie odnosnie lamp zarowno Olkowych jak i Metza no i sam nie wiem na co sie zdecydowac. Do mieszkania Fl-36 pewnie by wystarczyla ale od czasu do czasu pewnie zdazy sie jakas impreza typu kosciol czy plener i tu silniejszy blysk by sie przydal, no i sam czas ladowania lampy nie jest bez znaczenia. To samo jesli chodzi o lampy Metz-a. 48-ka jest w przystepnej cenie ale czy nie lepiej systemowej kupic??

W tej chwili mam dosc elastyczny budzet i moglbym kupic zarowno lampe jak i szklo. Nie chce jednak kupic np. za slabej lampy by potem znow cos wymieniac. Po prostu na zly wybor mnie nie stac.

Prosze o pomoc, kazda rade rozwaze ...rowniez i ta by zonie kupic G9 (bo taka juz dostalem). Jesli ktos usystematyzuje mi wiedze na temat lamp (ktora najtrafniej byloby wybrac i dlaczego) rowniez bede zobowiazany.

Przepraszam za przydlugawy post i 3 edity, ale chcialem dosc dokladnie opisac co i jak ...poniewaz mam tu nieco ograniczony dostep do internetu.

Aha!! ...mam rowniez mozliwosc sprowadzenia sprzetu z USA jednak przy obecnym kursie $ nie wiem czy sie to bedzie kalkulowalo 200 zl roznicy w cenie na 14-54 (brak gwarancji)

gibberpl
4.02.09, 07:09
Obiektyw.

icelander
4.02.09, 08:37
polecam parcie na szkoło!

GoOrange
4.02.09, 08:44
No tak, kity nie są złe jednak nie ma to jak dobre szkło.

rocco
4.02.09, 08:53
14-54 :roll:
A w ogole to podobnych postów (i porad co dokupić) jest na forum co najmniej kilkanaście, oto niektóre z nich:
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=4363&highlight=dokupi%E6
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=13097&highlight=dokupi%E6
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=8770&highlight=kupi%E6
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=13953&highlight=kupi%E6
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=14813&highlight=kupi%E6
poczytaj, pomyśl, jakby bylo mało to na forum jest więcej :)

ostoja_m
4.02.09, 08:59
Obiektyw.

polecam parcie na szkoło!

No tak, kity nie są złe jednak nie ma to jak dobre szkło.

...dzieki za tak szybka reakcje ...myslalem ze o tej porze w kraju ludzie jeszcze spia ;)

...tak jak sadzilem 14-54 zwyciezy, upewnilem sie tylko w wyborze :) ...nie wiem czy II-ga generacja sie pojawila w sprzedazy (w internecie nigdzie nie znalazlem) ...sadzicie ze ceny "starej spadna" ?? ...czy warto uzywke?? ...jesli tak w jakiej cenie i na co zwrocic uwage przy kupnie?? ..a moze ktos z forumowiczow bedzie sprzedawal ??

Co do lampy, ktora tez bede chcial kupic moze jakis kompromis cena/jakosc ?? co polecicie??

ziemia01
4.02.09, 09:07
Przypuszczam, że poruszenie zdjęć wynika ze zbyt długiego czasu bez użycia lampy i zbyt małe ISO. Najlepiej żeby jednak przeczytała instrukcję. Osobiście uważam, że lampa się przydaje, ale nie jest to łatwe w użytkowaniu narzędzie. Źle operowane daje przepały lub złe oświetlenie. Możesz zacząć dostawać przepalone twarze znajomych. Może lepiej kupić jej kompakt choćby za 500 zł może tak będzie dla niej lepiej. A Ty jak wrócisz pobawisz się dalej sprzętem i stwierdzisz, czego Ci bardziej brakuje.

poprawiam kolor postu - na białej skórce go nie widać - Mysikrólik

Rafał Czarny
4.02.09, 09:14
Ja bym wybrał najpierw flasza, potem szkło. Tak zresztą zrobiłem onegdaj.

Kity Olka są bardzo dobre. W pomieszczeniach niewiele Ci pomoże trochę jaśniejsze szkło.

Flesz to podstawa.

diabolique
4.02.09, 09:22

Kity Olka są bardzo dobre. W pomieszczeniach niewiele Ci pomoże trochę jaśniejsze szkło.

Flesz to podstawa.

Popieram.
Tym bardziej, że żona raczej zdjęć robić za bardzo nie umie, instrukcji czytać nie chce, więc nawet szkło o jasności 1.8 wiele nie pomoże w trybie AUTO (mniemam, że tak właśnie robi zdjęcia).

grizz
4.02.09, 09:23
Po kolei:

1. Kit Olka jest całkiem całkiem
2. Lampa zapewni większe prawdopodobieństwo nieporuszonych zdjeć wewnątrz
3. Jak zdjęcia pstryka amator, to specjalnie możliwości 14-54 nie wykorzysta
5. Olympus honoruje gwarancję z USA - 1 rok
6. Do domowych zastosowań fl36 jest jak najbardziej ok, ew. można rozważyć metza. Jest kilka wątków o tym.

diabolique
4.02.09, 09:32
Jest kilka wątków o tym.

Tylko jak namówić żonę do ich przeczytania? :wink:
FL-50, tryb auto i cykać. Na albumowe pstryki będzie wystarczająco.
Do pstrykania pociechy popołudniami w domu bez lampy to raczej Nikon D700 i 50/1.4 :twisted:

dog_master
4.02.09, 10:42
Oczywiście, że lampa.

W załącznikach takie tam pstryki z kita i FL50tki.

Nie sądzę, żeby dziecko było szybsze ;)

herbie_mp
4.02.09, 10:46

Flesz to podstawa.
Zgadzam się z Rafałem w całej rozciągłości :) Najpierw lampa (ja brałem pod uwagę tylko FL-50R lub Metz 58 - mocy nigdy dość), bardziej przyda się w pomieszczeniach. Szkło jako kolejny zakup. Jeśli więcej zdjęć robicie w mieszkaniu, to zdecydowanie lampa będzie bardziej dla Was przydatna :grin:

Popieram.
Tym bardziej, że żona raczej zdjęć robić za bardzo nie umie, instrukcji czytać nie chce, więc nawet szkło o jasności 1.8 wiele nie pomoże w trybie AUTO (mniemam, że tak właśnie robi zdjęcia).
Wierzę w możliwości Twojej żony... Ale czy będzie chciała robić fotki z takim dopiętym pudłem... :wink:

hades
4.02.09, 11:12
A ja bym nic nie kupił...

A teraz napiszę dlaczego. Jakoś mam dziwne przeczucia, że tu nie pomoże lampa, obiektyw, stabilizacja, ani żadna magiczna technologia. Poradź żonie by nie naciskała spustu od razu do końca, ale spróbowała "wyczuć" guzik i naciskała najpierw do połowy żeby ostrość się złapała (o ile jest ustawiony automatyczny AF, a ostrość ustawiona na punkt centralny, bo to chyba najlepsze ustawienie - praktycznie wszyscy nie znający się na rzeczy kadrują centralnie), a później przydusiła go do końca by wyzwolić migawkę.

O rozwoju systemu możesz pomyśleć swoją drogą ;). Zacząłbym od szkła. Ta wbudowana lampa i tak jest za silna w pomieszczeniach. Łatwiej, prościej i taniej można nabyć modyfikator zakładany, przy otwartej lampie wbudowanej, w sanki, który odbije błysk w sufit.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
By daleko nie szukać... https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=15425.

I bardzo konkretnie: http://www.lightscoop.com/

Mirek54
4.02.09, 11:23

A teraz napiszę dlaczego. Jakoś mam dziwne przeczucia, że tu nie pomoże lampa, obiektyw, stabilizacja, ani żadna magiczna technologia. Poradź żonie by nie naciskała spustu od razu do końca, ale spróbowała "wyczuć" guzik i naciskała najpierw do połowy żeby ostrość się złapała (o ile jest ustawiony automatyczny AF, a ostrość ustawiona na punkt centralny, bo to chyba najlepsze ustawienie - praktycznie wszyscy nie znający się na rzeczy kadrują centralnie), a później przydusiła go do końca by wyzwolić migawkę.

O rozwoju systemu możesz pomyśleć swoją drogą ;). Zacząłbym od szkła. Ta wbudowana lampa i tak jest za silna w pomieszczeniach. Łatwiej, prościej i taniej można nabyć modyfikator zakładany, przy otwartej lampie wbudowanej, w sanki, który odbije błysk w sufit.

Nic dodac nic ujac.
Moze tryb tematyczny do tego.

dzemski
4.02.09, 11:40
Ja poleciłbym umówić żonę z kolegą/koleżanką znającą się trochę na aparacie i robieniu zdjęć. Myślę, że łatwiej będzie żonce przyjąć wiedzę od kogoś niż z instrukcji obsługi. Może napisz skąd jesteś (a raczej żona) to ktoś z forum pomoże :)

Misiaczek51
4.02.09, 11:58

Ta wbudowana lampa i tak jest za silna w pomieszczeniach. Łatwiej, prościej i taniej można nabyć modyfikator zakładany, przy otwartej lampie wbudowanej, w sanki, który odbije błysk w sufit.

Wbudowana lampa w pomieszczeniach niedoświetla o przynajmniej 1 EV. I znowu będzie kłopot. A może lepiej kupić jakiś sensowny kompakt. Odkąd maja ślubna otrzymała, robi zdjęcia tonami i jest szczęśliwa że nie musi myśleć nad sprawami technicznymi.

kociasek
4.02.09, 12:11
Zdecydowanie lampa lepsza. W trybie Auto zestaw E510+FL50 (lub mocny Metz) to praktycznie samograj, prawie każde zdjęcie żonie wyjdzie (tzn. będzie miało odpowiednią ekspozycję i nie będzie poruszone).
Dla amatora to nawet prostsze w użyciu, niż kompakt (bo AF bardzo przyśpieszy).
I nie oszczędzaj kupując FL36 - jest nieraz za słaba, gdy odbija się światło od sufitu/ściany.

dog_master
4.02.09, 13:09
I nie oszczędzaj kupując FL36 - jest nieraz za słaba, gdy odbija się światło od sufitu/ściany.Spokojnie starczy, no chyba, że mieszkasz w pałacu ;)

zigger
4.02.09, 13:11
Ja bym wybrał najpierw flasza, potem szkło.Chyba też bym poszedł tą drogą.

willow32
4.02.09, 13:21

Flesz to podstawa.

zgadzam się z Rafałem, najpierw lampa w tym wypadku...

obiv4n
4.02.09, 14:12
moje trzy grosze
przedewszytskim zwroce uwage na drobny fakt na ktory nikt uwagi nie zwrocil
kolega pisze o fotkach pociechy - mniemam dziecko a nie ulubony piesek kotek swinka morska
to ... polecam kupic zonie fajny kompakt za pare stowek
dlaczego ?
przedewszystkim dlatego ze chyba nie chcesz miec dziecka ganiajacego po okulistach od malenkosci !!!
dlaczego nikt nie zwrocil uwagi na fakt ze nie pstryka sie dzieciom lampami blyskowymi !!!
dlatego dywagacje o jeszcze mocniejszej lampie dla takich zdjec budza moj niesmak ...
popieram tez propozycje wyslania kogos do zonki z lekcja pstrykania (choc z doswiadczenia z moja lepsza polowa podejrzewam ze niewiele to da)
niech ktos podejdzie ustawi aparat do zdjec w domku napisze na kartce step by step co ma robic a napewno bedzie lepiej
pozdrawiam

w temacie szklo/lampa ... lampa/szklo ... lampa i szklo - w koncu i tak kupisz i jedno i drugie tak czy siak ;)
kupisz lampe zachcesz szkla kupisz szklo dojdziesz do wniosku ze potrzebujesz jednak lepsza lampe ;)
znam z autopsji ;) te colerne dylematy koncza sie dopiero z koncem kasy

kociasek
4.02.09, 14:13
Spokojnie starczy, no chyba, że mieszkasz w pałacu ;)

Mieszkam w starym budownictwie, sufit jest na 3,2m. Ale to bez znaczenia - nawet w mniejszych pokojach, przy obiektywach kitowych (światło 5.6 na długim końcu!) aparat często będzie ustawiał ISO400 dla FL36, gdy dla FL50 wystarczyłoby ISO100. Jak również, FL36 nieraz każe czekać, aż się ponownie naładuje. No chyba, że walisz w pomieszczeniach lampą na wprost - ja czegoś takiego nie uznaję.

Rafał Czarny
4.02.09, 14:14
Wbudowana lampa w pomieszczeniach niedoświetla o przynajmniej 1 EV. I znowu będzie kłopot. A może lepiej kupić jakiś sensowny kompakt. Odkąd maja ślubna otrzymała, robi zdjęcia tonami i jest szczęśliwa że nie musi myśleć nad sprawami technicznymi.

Nie wprowadzaj ludzi w błąd. Używanie wbudowanej lampa jest kiepskim pomysłem, ale z innych powodów. Zdanie, że wbudowany flesz niedoświetla o przynajmniej 1ev jest nieprawdziwe.

przedewszytskim zwroce uwage na drobny fakt na ktory nikt uwagi nie zwrocil
kolega pisze o fotkach pociechy - mniemam dziecko a nie ulubony piesek kotek swinka morska
to ... polecam kupic zonie fajny kompakt za pare stowek
dlaczego ?
przedewszystkim dlatego ze chyba nie chcesz miec dziecka ganiajacego po okulistach od malenkosci !!!

Głupstwa pleciesz. Lampę błyskową można używać przy dzieciakach. Ale umiejętnie. Odbija się światło o ściany lub sufitu i problemu nie ma. W ogóle tak się powinno używać lampy, a nie walić na wprost. :roll:

kociasek
4.02.09, 14:21
polecam kupic zonie fajny kompakt za pare stowek (...) nie pstryka sie dzieciom lampami blyskowymi !!!

Właśnie wykazałeś, że potrzebne jest lustro + lampa zewnętrzna. Dzięki temu światło błyskowe można odbijać/rozpraszać, a nie walić fleszem dziecku bezpośrednio w twarz, co byłoby nieuniknione w przypadku "kompaktu za parę stówek".

diabolique
4.02.09, 14:23
dlaczego nikt nie zwrocil uwagi na fakt ze nie pstryka sie dzieciom lampami blyskowymi !!!
dlatego dywagacje o jeszcze mocniejszej lampie dla takich zdjec budza moj niesmak ...

A czy ktokolwiek proponował błyskanie dzieciom po oczach?
Po to proponujemy lampę zewnętrzną, by można było ją obracać.
A jeśli lampa mocniejsza, to można odbijać światło od ściany za sobą...
A do okulisty chodzi się z dziećmi siedzącymi przed telewizorami.

Misiaczek51
4.02.09, 14:28
Nie wprowadzaj ludzi w błąd. Używanie wbudowanej lampa jest kiepskim pomysłem, ale z innych powodów. Zdanie, że wbudowany flesz niedoświetla o przynajmniej 1ev jest nieprawdziwe.

:

Jeżeli zdam się na automatyczną ekspozycję przy używaniu wbudowanego flasha to w moim wypadku (i innych też) niedoświetlenie wynosi przynajmniej 1EV. I gdzie tu wprowadzanie w błąd? Przecież takiego sposobu będzie używała ewentualnie ta Pani

ziemia01
4.02.09, 14:29
Osobiście uważam, że lampa się przydaje, ale nie jest to łatwe w użytkowaniu narzędzie. Źle operowane daje przepały lub złe oświetlenie.
To jest właśnie to o czym mówiłem. Trzeba umieć operować lampą.

obiv4n
4.02.09, 14:39
chyba zbyt szeroko spojrzalem na zagadnienie przy zbyt skrotowym opisie
z calym szacunkiem dla wszystkich forumowiczow (tych oburzonych i nie tylko)
tylko jakos kiepsko wyobrazam sobie ze osoba srednio radzaca sobie z robieniem zdjec w trybie auto bedzie odbijac swiatlo z zewnetrznej lapmy o sufit/sciane (robiac to swiadomie)
napisalem o rozwiazaniu z kompaktem za pare stowek (raczej nieco lepszym od podstawowego)
dokladnie o kompakcie ktory ma gotowe programy z opcja wylaczenia lampy
osobiscie majac ten sam problem wykosztowalem sie na FE-20
kobieta zadowolona aparat miesci sie w torebce/kieszeni
wreszcie na spacerach robi zdjecia kiedy chce w domu - zaden problem (programy portret nocny lub przy swiecach)
wystarczylo dodac uwagi o odslanianiu zaslon/firan wlaczaniu wszystkich zarowek w pokoju itp ...
zmasowany atak na mnie to chyba efekt mojego braku stazu na tym forum ...
coz czlowiek chce dobrze zwraca uwage na cos na co nikt nie zwrocil uwagi w tym poscie - ja tylko z czystej troski - wiem jak to wyglada w zyciu
kobieta chce mi wyslac zdjecie naszej pociechy i jej zdjecia nie wychodza - wiem jaka to jest frustracja dla niej i jakos - powtorze raz jeszcze - nie wierze ze bedzie "swiadomie" uzywac lampy zewnetrznej
PEACE !

diabolique
4.02.09, 14:45
wreszcie na spacerach robi zdjecia kiedy chce w domu - zaden problem (programy portret nocny lub przy swiecach)

Zaraz tam zmasowany atak. Pokaż te foty w trybie "portret nocny". Strasznie ciekawym jakości.

dzemski
4.02.09, 14:49
dlatego ja wskazałem najlepsze rozwiązanie, czyli nauczenie szanownej małżonki uzywania aparatu poprzez kogoś znającego się trochę na robieniu zdjęć lustrzanką. Zawsze to przyjemniej niż czytanie instrukcji.

Z lamp poleciłbym Metz 48.

Misiaczek51
4.02.09, 15:04
chyba zbyt szeroko spojrzalem na zagadnienie przy zbyt skrotowym opisie
z calym szacunkiem dla wszystkich forumowiczow (tych oburzonych i nie tylko)
tylko jakos kiepsko wyobrazam sobie ze osoba srednio radzaca sobie z robieniem zdjec w trybie auto bedzie odbijac swiatlo z zewnetrznej lapmy o sufit/sciane (robiac to swiadomie)
napisalem o rozwiazaniu z kompaktem za pare stowek (raczej nieco lepszym od podstawowego)
dokladnie o kompakcie ktory ma gotowe programy z opcja wylaczenia lampy
osobiscie majac ten sam problem wykosztowalem sie na FE-20
kobieta zadowolona aparat miesci sie w torebce/kieszeni
wystarczylo dodac uwagi o odslanianiu zaslon/firan wlaczaniu wszystkich zarowek w pokoju itp ...
zmasowany atak na mnie to chyba efekt mojego braku stazu na tym forum ...
coz czlowiek chce dobrze zwraca uwage na cos na co nikt nie zwrocil uwagi w tym poscie - ja tylko z czystej troski - wiem jak to wyglada w zyciu
kobieta chce mi wyslac zdjecie naszej pociechy i jej zdjecia nie wychodza - wiem jaka to jest frustracja dla niej i jakos - powtorze raz jeszcze - nie wierze ze bedzie "swiadomie" uzywac lampy zewnetrznej
PEACE !
Święte słowa. Czasami uczestnicy tego forum w sposób zbyt nerwowy prezentują swoje racje.

obiv4n
4.02.09, 15:05
Zaraz tam zmasowany atak. Pokaż te foty w trybie "portret nocny". Strasznie ciekawym jakości.

jak tylko wroce (weekend) zrobie cos wieczorem/popoludniu w tym trybie
pzdr

Ania_
4.02.09, 16:31
Ja uważam, że kompakt będzie lepszy. Po co zmuszać do używania czegoś, czego nie lubi i twierdzić, że lampa czy obiektyw to zmienią? Osobiście uważam, że nie zmienią. Nie każdy chce się uczyć fotografowania lustrzanką, która nawet w trybie auto wymaga jednak większej wiedzy niż kompakt.
Nie wdając się już w przepychanki okulistyczne, lampa nie lampa, obiektyw nie obiektyw.

ostoja_m
4.02.09, 17:01
dlatego ja wskazałem najlepsze rozwiązanie, czyli nauczenie szanownej małżonki uzywania aparatu poprzez kogoś znającego się trochę na robieniu zdjęć lustrzanką. Zawsze to przyjemniej niż czytanie instrukcji.

Z lamp poleciłbym Metz 48.

Dziekuje wszystkim za pomoc ...teraz to dopiero zrobil sie dylemat.

Jesli chodzi o zonke, to choc nie ma zaciecia do technicznej strony fotografowania, to ma duza intuicje; ladnie kadruje, potrafi wyzwolic migawke w odpowiednim momencie co jest niekiedy przy niezwykle ruchliwej corci trudnym zadaniem. Stad tez o ile swiatlo pozwala zdarzaja sie jej ladne fotki.

Zanim wyjechalem probowalem jej co nieco wpoic, jak chociazby poszukanie sensownego balansu miedzy czasem otwarcia migawki a przyslona. Mam kilku znajomych, ktorzy mogli by jej co nieco jeszcze podpowiedziec ale niestety brakuje jej checi. Tak ze kurs foto nie jej
raczej dla niej :( dzemski to sie nie uda

Teraz z innej beczki, aparat choc uzywany przez nas oboje jest moim konikiem, wiec to co do niego dokupie ma zaspokoic moje potrzeby. Z tego powodu juz zdecydowalem ze 14-54 kupie na 100%

Jak myslicie czy po wejsciu kolejnej wersji cena starej wersji jeszcze spadnie??

Teraz kwestia lampy; ktos wczesniej wspomnial ze jej uzywanie wymaga doswiadczenia. No wlasnie ...mnie go brakuje. Wczesniej mimo korzystania z analogowych lustrzanek nie mialem nigdy lampy blyskowej. Czy rzeczywiscie uzywanie jej to taki problem ...czy po prostu wymaga troche wprawy ...kilkunastu nieudanych strzalow i temat po prostu sie lapie ??

Dzemski ...czemu akurat M 48 ?? ...w tej kwestii to juz w ogole jestem zielony. Myslalem jednak o jednej z systemowych.

...aha !! ...co do blyskania po oczkach - nigdy tego nie robilem mimo ze corcia ma juz 7 m-cy. Sam w zasadzie wbudowanej lampy nie uzywam ...chyba ze jest potrzeba by zdjecie po prostu bylo - nie wazne jakie np. obiadek u tesciow ;)

Przepraszam za brak polskich znakow ...korzystam z amerykanskiej kawiarenki.

Ja uważam, że kompakt będzie lepszy. Po co zmuszać do używania czegoś, czego nie lubi i twierdzić, że lampa czy obiektyw to zmienią? Osobiście uważam, że nie zmienią. Nie każdy chce się uczyć fotografowania lustrzanką, która nawet w trybie auto wymaga jednak większej wiedzy niż kompakt.
Nie wdając się już w przepychanki okulistyczne, lampa nie lampa, obiektyw nie obiektyw.

Oczywiscie masz racje i to rozwiazanie rowniez biore pod uwage. Tym sposobem moglbym miec teraz aparat dla siebie. Przed wyjazdem z domu byly jednak inne sprawy do zalatwienia. :)

Rafał Czarny
4.02.09, 17:28
Jeżeli zdam się na automatyczną ekspozycję przy używaniu wbudowanego flasha to w moim wypadku (i innych też) niedoświetlenie wynosi przynajmniej 1EV. I gdzie tu wprowadzanie w błąd? Przecież takiego sposobu będzie używała ewentualnie ta Pani

I pewnie przepala pierwszy plan zostawiając niedoświetlony tył. To nie wina flesza, tylko nieumiejętnego posługiwania się nim.

kociasek
4.02.09, 18:19
Po co zmuszać do używania czegoś, czego nie lubi i twierdzić, że lampa czy obiektyw to zmienią? Osobiście uważam, że nie zmienią.

Nie zmuszać, tylko uprzyjemniać. Próbowałaś kiedyś zrobić kompaktem zdjęcie brykającemu dziecku? Często zanim AF złapie ostrość, ono jest już w innym pokoju.

Nie każdy chce się uczyć fotografowania lustrzanką, która nawet w trybie auto wymaga jednak większej wiedzy niż kompakt.
Bez przesady z tą wiedzą - budżetowa lustrzanka w trybie Auto jest b. prosta w obsłudze.

AK.
4.02.09, 18:52
Mimo iż zdecydowałeś się w 100% to i tak coś od siebie napiszę.
Jeśli robisz zdjęcia w pomieszczeniach to lepiej lampę. Też nie wiedziałem czy najpierw szkło czy lampa ale wybrałem lampę. Gdyby nie to na pewno nie miałbym tylu fot ile teraz mam, szkło na pewno by mi nie pomogło.
Imo na początek dużo bardziej opłaca się kupić lampę.
A używać jej w końcu kiedyś się nauczysz... ja pewnie kiedyś też :grin:

Misiaczek51
4.02.09, 18:56
I pewnie przepala pierwszy plan zostawiając niedoświetlony tył. To nie wina flesza, tylko nieumiejętnego posługiwania się nim.

Nie. Całość jest niedoświetlona. Zbyt łatwo kreujesz sądy

ostoja_m
4.02.09, 20:19
Mimo iż zdecydowałeś się w 100% to i tak coś od siebie napiszę.
Jeśli robisz zdjęcia w pomieszczeniach to lepiej lampę. Też nie wiedziałem czy najpierw szkło czy lampa ale wybrałem lampę. Gdyby nie to na pewno nie miałbym tylu fot ile teraz mam, szkło na pewno by mi nie pomogło.
Imo na początek dużo bardziej opłaca się kupić lampę.
A używać jej w końcu kiedyś się nauczysz... ja pewnie kiedyś też :grin:

Szklo postanowione. Doradzcie prosze lampe. Import z US juz chyba sie w ogole nie kalkuluje (14-54 + zakladam najdrozszy wybor FL-50 = 800 $), choc tu przynajmniej nie musialbym sie martwic o clo. ...a moze zainteresowac sie uzywkami?

Nawiasem mowiac ...jaka lampa rozwiazala twoje problemy ??

dog_master
4.02.09, 22:02
Teraz kwestia lampy; ktos wczesniej wspomnial ze jej uzywanie wymaga doswiadczenia. No wlasnie ...mnie go brakuje. Wczesniej mimo korzystania z analogowych lustrzanek nie mialem nigdy lampy blyskowej. Czy rzeczywiscie uzywanie jej to taki problem ...czy po prostu wymaga troche wprawy ...kilkunastu nieudanych strzalow i temat po prostu sie lapie ??
foto.jasiu.pl ;) A czy to łatwe to zależy, kto co lubi i jak rozumuje... ;)

Ania_
4.02.09, 22:13
Nie zmuszać, tylko uprzyjemniać. Próbowałaś kiedyś zrobić kompaktem zdjęcie brykającemu dziecku? Często zanim AF złapie ostrość, ono jest już w innym pokoju.
Ale dlaczego uprzyjemniać? :wink: Serio, mi już przeszło patrzenie pod kątem "jak kocham zdjęcia, to każdy musi kochać zdjęcia". Teraz uważam jest taka moda na demonizowanie kompaktów. Ja z powodzeniem fotografowałam kompaktem również dzieci i AF potrafił spokojnie nadążyć. Nie rozumiem trendu wpychania na siłę lustrzanek wszystkim - i nie mam tutaj na myśli autora tegoż wątku - ale ogólny owczy pęd pt.: "kompakt jest be, lustrzanka jest super". Kompakt jest moim zdaniem świetnym rozwiązaniem dla każdego - dobry ma wszelkie potrzebne tryby bez konieczności zmieniania obiektywu - moim zdaniem jest uniwersalny. Ok, można polecić 50mm, ale na spacerze z dzieckiem nie sprawdzi się w każdej sytuacji i znowu będzie źle - bo przydałby się zoom.

Bez przesady z tą wiedzą - budżetowa lustrzanka w trybie Auto jest b. prosta w obsłudze.
Prostota w obsłudze nie przekłada się na jakość zdjęć, tak uważam. Każdy bardziej zaawansowany to wie, że aby wydobyć prawdziwe możliwości z lustrzanki trzeba wyjść poza "auto". :wink:

Szklo postanowione. Doradzcie prosze lampe. Import z US juz chyba sie w ogole nie kalkuluje (14-54 + zakladam najdrozszy wybor FL-50 = 800 $), choc tu przynajmniej nie musialbym sie martwic o clo. ...a moze zainteresowac sie uzywkami?

Jeśli chodzi o używki to owszem - można, ale ja bym postawiła wówczas na pewne źródło (zboczenie takie ;) ) - np. coś od zaufanego forumowicza.
Import się na chwilę obecną, jak słusznie zauważyłeś, nie kalkuluje.

AK.
4.02.09, 22:47
Lampy nie polecę Ci innej niż tę co mam. Metz 48. Innymi się nie bawiłem ale metzik w zupełności mi wystarcza i mogę polecić tę lampę każdemu. Ofc jeśli miałbym kasę to kupiłbym fl-50 :-P
Masz kasę, bierz fl-50. Masz mało kasy, bierz metza 48.

Ramzes_II
4.02.09, 23:00
Lampy nie polecę Ci innej niż tę co mam. Metz 48. Innymi się nie bawiłem ale metzik w zupełności mi wystarcza i mogę polecić tę lampę każdemu. Ofc jeśli miałbym kasę to kupiłbym fl-50 :-P
Masz kasę, bierz fl-50. Masz mało kasy, bierz metza 48.
masz kasę - bierz Metza 58 AF-1 :) Ta lampa jest mocarna :) nie masz kasy - bierz Metza 48 :):lol:

dzemski
4.02.09, 23:26
FL36 jest bardzo słaba no i zasilana tylko 2 bateryjkami, na błysk się sporo czeka. Metz nie ma tych problemów, bo i mocniejszy i zasilanie 4 paluszkami, dzięki czemu i szybciej ładuje i na dłużej ten zestaw starcza. Do tego wbudowany dyfuzor i biała karta (czego w FL36 nie ma). Poza tym wszystko działa tak samo poza bezprzewodowym wyzwalaniem.

Jeśli chodiz o ZD14-54 to nowy kosztuje tyle samo co stary.

herbie_mp
5.02.09, 01:25
Powiem tak:
Bierz lampę - odczujesz naprawdę wielką poprawę... Weźmiesz obiektyw - niewiele zyskasz... Do fotografii w pomieszczeniach dużo więcej da Ci lampa, naprawdę :) Ja kupiłem FL-50R.
Weź kup lampę...
:grin::grin::grin:

Rafał Czarny
5.02.09, 09:33
Nie. Całość jest niedoświetlona. Zbyt łatwo kreujesz sądy

Wrzuć przykładową fotę z exifem to będziemy myśleć w czym problem. Ja po prostu zanegowałem Twoje twierdzenie, że lampa wbudowana niedoświetla o ponad 1ev. I dalej twierdzę, że to nie prawda. Coś po prostu źle ustawiasz.

Bez sampla z exifem dyskusja jest jałowa.

dzemski
5.02.09, 11:19
Rafale, wydaje mi się, że gdzies na forum jest cały temat o tym, że niektórym lampa wbudowana w E510 niedoświetla. Trzeba poszukać.

viruuss
5.02.09, 14:57
witam
miałem podobny problem :)
e-510 i kobieta ( bez obrazy) , tutaj było lepiej bo instrukcja została przeczytana ze zrozumieniem ( ?????)
rozwiązaniem okazło sie kupienie kompaktu typu "malpa"
myślę ze rozwiązanie tańsze i prostsze
E-510 +lampa , hmmmm
moim zdaniem dla kobiety "nietechnicznej" nie jest najlepszym rozwiazaniem
brałem pod uwagę najtańszą małpę , ale wygrała opcja "dobra dla mnie" , kupiłem Panasonic LX2.
Kobieta zadowolona , foty bez poruszeń ( reszta jak sie uda, ale albo ktoś ma dar, albo nie :) )
E-510+ lampa + 14_45 , to juz dosyc cięzki zestaw i duzy + dziecko ,moim zdaniem mozliwość wyłamania lampy, upuszczenia zestawu.
Najtańsza "małpa" to koszt około 300 zł , wiec w razie nieszczęścia koszt do zaakceptowania.
pozdrawiam

obiv4n
5.02.09, 16:07
viruuss

widze ze nie ja jeden wybralem takie rozwiazanie - dlatego je polecilem
wilk syty oFFca cala i nie trzeba sie tlumaczyc ze sie zabiera aparat na kilka dni ;)
(nie wspomne juz o spokojnym snie daleko od domu - about Olek of crs)

sando
5.02.09, 17:07
Jako użytkownik i 14-54, i FL-36 skromnie powiem, że lampa przy fotografowaniu w pomieszczeniach więcej daje. Lampa to kreowanie światła, a światło to fotografia... Ale i lampę trzeba trochę opanować, nauczyć się odbijać błysk.

ostoja_m
5.02.09, 17:30
Wnioski:

1. Zaczynam od Metza48 + zestaw porzadnych akumulatorow (dosc tani a niemal tak mocny jak FL-50 ...cena w kraju umiarkowana

2. Za dwa miesiace upoluje jakis uzywany 14-54, coby taniej wyszlo (moze ktos z OC bedzie zbywal) i sprzedam kity (beda do sprzedania w doskonalym stanie ...wiec jesli ktos bedzie zainteresowany prosze o PW)

3. Po powrocie dlugie spcery z zona, corcia i E510 ...czyli praktyka w plenerze :) Mysle, ze tym sposobem obedzie sie bez kompaktu :)

Pytanie:

- jak z serwisem Metza ....bo slyszalem, ze lipa.
- czy M48 wspiera wszystkie funkcje tak jak systemowe ??

rocco
5.02.09, 17:38
Jako użytkownik i 14-54, i FL-36 skromnie powiem, że lampa przy fotografowaniu w pomieszczeniach więcej daje. Lampa to kreowanie światła, a światło to fotografia... Ale i lampę trzeba trochę opanować, nauczyć się odbijać błysk.
Jak wszystko :roll:
Moim zadaniem, jeden z najlepszych poradników na temat fotografowania z lampą w sieci: http://foto.jasiu.pl/index.html
Wrto przeczytać w całości, naprawdę, bardzo pouczające i przystępnie podane :)

dzemski
5.02.09, 17:43
- czy M48 wspiera wszystkie funkcje tak jak systemowe ??

Tak, poza sterowaniem bezprzewodowym lamp, ale ma za do dodatkowy fiuczer - stroboskop (owszem nie spawarkę do ustawiania ostrości, a mozliwość kilku błysków podczas jednego wyzwolenia migawki, fajna rzecz do fotografii ruchu) :)

rocco
5.02.09, 18:02
Tak, poza sterowaniem bezprzewodowym lamp, ale ma za do dodatkowy fiuczer - stroboskop (owszem nie spawarkę do ustawiania ostrości, a mozliwość kilku błysków podczas jednego wyzwolenia migawki, fajna rzecz do fotografii ruchu) :)
Oj chyba nie...
To Metz 58 AF-1 ma funkcje stroboskopu, o ile pamięc mnie nie myli, to gdy pisałem swój terścik 48-ki to nie miała takiej funkcji :roll:
Ma tylko błysk modelujący.
http://www.metz.de/en/photo-electronics/mecablitz-models/system-flash-units/mecablitz-48-af-1-digital/product-information.html

ostoja_m
17.02.09, 19:43
Problem lampy rozwiazal sie sam ...bylem juz sklonny kupic M58 ale na Allegro pojawila sie FL-50r z promocji od E-3 ...udalo mi sie ja kupic za ok. 1300 zl. Za dwa miesiaczki po powrocie upoluje 14-54.

Tym samym odpowiedz na dylemat lampa/ obiektyw brzmi : i to i to !!

Dziekuje wszystkim za pomoc i zycze owocnego focenia!!

Grzegorz69
17.02.09, 20:00
W fotozakupach bez polowania 1379PLN

ostoja_m
18.02.09, 12:35
W fotozakupach bez polowania 1379PLN

...tej oferty przyznaje wczesniej nie zauwazylem, ale nie zaluje pozostala stowka bedzie na ladowarke i aku ;) (kupilem dokladnie za 1285 zl)