PDA

Zobacz pełną wersję : Olympus FE-230/X-790

Zychu
1.02.09, 13:14
Jestem posiadaczem od roku tego aparatu i do tej pory nie mogę rozgryźć jednej rzeczy...a mianowicie czułość ISO . Jest tam tryb auto, i jakiśtam zakres. I mam pytanie: Czy można ręcznie zmienić tą czułość? Jeśli nie to w jaki sposób? Bo moje zdjęcia są bardzo ziarniste a mówili mi żebym zmniejszył czułość ISO tylko sęk w tym że ja nie wiem jak. Proszęo odpowiedzi na to pytanie.

Z góry dziękuję

dzemski
1.02.09, 13:54
auto to auto, samo zmienia
Z instrukcji:
tryb Auto: Aparat określa optymalne ustawienia wykonywania zdjęć. Ustawienia [CAMERA MENU], takie jak czułość ISO, nie mogą zostać zmienione.

O ISO jest w Menu trybu fotografowania, str 21 w instrukcji do FE310 (to podobny aparacik), więc i w Twojej będzie coś na ten temat.

Zychu
1.02.09, 13:57
Ok no ale u mnie w instrukcji obsługi nie ma chyba ani słowa o czułości ISO. Poza tym chciałbym siędowiedzieć czy można ręcznie zmienić bo w instrukcji obsługi tego nie ma !

dzemski
1.02.09, 14:11
poszukaj zatem w menu, ale nie w trybie Auto
jeśli nie znajdziesz to fotografuj w trybach kreatywnych np. portret

Zychu
1.02.09, 14:23
poszukaj zatem w menu, ale nie w trybie Auto
jeśli nie znajdziesz to fotografuj w trybach kreatywnych np. portret

No tryb Portret też posiadam, grzebałem właśnie po "Meniu" i nic nie znalazłe, zero, null. Czyli że chyba w moim aparacie nie ma możliwości zmiany ręcznej czułości ISO. Ale zobaczymy co inni powiedz. Być może posiadacze FE-230/X-790 bardziej go rozgryźli i może wiedzą...

Rafał Czarny
1.02.09, 14:45
Czyli że chyba w moim aparacie nie ma możliwości zmiany ręcznej czułości ISO.

Niemożliwe. Z pewnością jest taka opcja. Przeglądnij jeszcze raz instrukcję.

Zychu
1.02.09, 15:03

Gdyby była to pewnie byłaby widoczna, no ale nie ma, przejrzałem już chyba cały aparat, kilka (naście) razy całą inatrukcję i naprawdę przysięgam nie było nic o ISO

dzemski
1.02.09, 15:49
Instrukcję przejrzałem, niestety nie ma opcji zmiany ISO. Dlatego polecam zmienić tryb fotografowania z AUTO na Portret lub Pejzaż i sprawdzenie w EXIF jakie jest ISO w tych trybach. Fe230 to najprymitywniejszy aparacik Olympusa i niewiele tam możliwości do ustawienia przez użytkownika.

grizz
1.02.09, 17:52

Nie ma. Fe230 nie podaje nawet przysłony ;)