Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Olympus FE-230/X-790

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Olympus FE-230/X-790

Jestem posiadaczem od roku tego aparatu i do tej pory nie mogę rozgryźć jednej rzeczy...a mianowicie czułość ISO . Jest tam tryb auto, i jakiśtam zakres. I mam pytanie: Czy można ręcznie zmienić tą czułość? Jeśli nie to w jaki sposób? Bo moje zdjęcia są bardzo ziarniste a mówili mi żebym zmniejszył czułość ISO tylko sęk w tym że ja nie wiem jak. Proszęo odpowiedzi na to pytanie.

Z góry dziękuję

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    auto to auto, samo zmienia
    Z instrukcji:
    tryb Auto: Aparat określa optymalne ustawienia wykonywania zdjęć. Ustawienia [CAMERA MENU], takie jak czułość ISO, nie mogą zostać zmienione.

O ISO jest w Menu trybu fotografowania, str 21 w instrukcji do FE310 (to podobny aparacik), więc i w Twojej będzie coś na ten temat.
    Ostatnio edytowane przez dzemski ; 1.02.09 o 14:03

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Ok no ale u mnie w instrukcji obsługi nie ma chyba ani słowa o czułości ISO. Poza tym chciałbym siędowiedzieć czy można ręcznie zmienić bo w instrukcji obsługi tego nie ma !

Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    poszukaj zatem w menu, ale nie w trybie Auto
    jeśli nie znajdziesz to fotografuj w trybach kreatywnych np. portret

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dzemski Zobacz posta
    poszukaj zatem w menu, ale nie w trybie Auto
    jeśli nie znajdziesz to fotografuj w trybach kreatywnych np. portret
    No tryb Portret też posiadam, grzebałem właśnie po "Meniu" i nic nie znalazłe, zero, null. Czyli że chyba w moim aparacie nie ma możliwości zmiany ręcznej czułości ISO. Ale zobaczymy co inni powiedz. Być może posiadacze FE-230/X-790 bardziej go rozgryźli i może wiedzą...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Zychu Zobacz posta
    Czyli że chyba w moim aparacie nie ma możliwości zmiany ręcznej czułości ISO.
    Niemożliwe. Z pewnością jest taka opcja. Przeglądnij jeszcze raz instrukcję.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Gdyby była to pewnie byłaby widoczna, no ale nie ma, przejrzałem już chyba cały aparat, kilka (naście) razy całą inatrukcję i naprawdę przysięgam nie było nic o ISO

Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Instrukcję przejrzałem, niestety nie ma opcji zmiany ISO. Dlatego polecam zmienić tryb fotografowania z AUTO na Portret lub Pejzaż i sprawdzenie w EXIF jakie jest ISO w tych trybach. Fe230 to najprymitywniejszy aparacik Olympusa i niewiele tam możliwości do ustawienia przez użytkownika.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    163
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Nie ma. Fe230 nie podaje nawet przysłony
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów