Zobacz pełną wersję : Poluzowana stopka lampy i kilka innych, E510
tank_driver
17.01.09, 17:45
Po 19 miesiącach sypie mi się pucha:
- stopka lampy odkręca/poluzowuje się w środku przez co wpięta doń lampa lata mi na boki (działo się to stopniowo, ale teraz to aż za dużo)
- nie działa mi lampa wbudowana, pojawia się ikonka że się ładuje ale się nie naładowuje
- całkowicie odkleiła mi się guma na uchwycie
Na wbudowanej lampie mi nie zależy, gumę mogę sam przykleić (chociaż jakby "spuchła"), ale z tą stopką jest ciężĸo, boję się że odpadnie razem z lampą (M58AF-1).
Miał ktoś podobny przypadek, i czy serwis nie uzna tej stopki za uszkodzenie fizyczne wynikające z niewłaściwego posługiwania się sprzętem ?
Nie wiem, jak z lampą wbudowaną, ale pozostałe dwie sprawy mogą mieć związek z eksploatacją.
Po 19 miesiącach sypie mi się pucha:
- stopka lampy odkręca/poluzowuje się w środku przez co wpięta doń lampa lata mi na boki (działo się to stopniowo, ale teraz to aż za dużo)
- nie działa mi lampa wbudowana, pojawia się ikonka że się ładuje ale się nie naładowuje
- całkowicie odkleiła mi się guma na uchwycie
Na wbudowanej lampie mi nie zależy, gumę mogę sam przykleić (chociaż jakby "spuchła"), ale z tą stopką jest ciężĸo, boję się że odpadnie razem z lampą (M58AF-1).
Miał ktoś podobny przypadek, i czy serwis nie uzna tej stopki za uszkodzenie fizyczne wynikające z niewłaściwego posługiwania się sprzętem ?
Ja walczę na codzień z FL-50 i E-510 i problemów niet - może za słabo dokręcałeś lampę i podczas pstrykania rozchodziły się sanki i teraz **** zbita ?
Ile pstryknąłeś tych fotek bo ja mam na liczniku 20tyś i pucha jak nówka wygląda.
tank_driver
17.01.09, 17:55
Mysikróliku:
Guma odkleiła się, a pod nią zobaczyłem dwustronną taśmę klejącą. Pewnie klej na niej jest z gatunku super hiper, ale wszystkie te taśmiane kleje nie lubią ciepła - a ja mam wyjątkowo gorące rączki :)
Dziekan:
Lampę dokręcam jak Ferdek Kiepski: "aby dokręcić, ale nie przekręcić", czyli mocno.
Sanki nie są poluzowane > w sensie rozgięte, one całe, razem ze stykami nie stanowią już mechanicznej całości z korpusem, czyli każdym można poruszać w inną stronę.
W sumie skoro jesteś pewien, że się odkleiła 'sama z siebie' to reklamuj, ale ja bym "uderzyła" jednak z lampą, a znając życie gumę i tak dokleją. To są właśnie takie delikatne sprawy - ja np. widziałam E-510 ze zdartymi napisami i wbrew pozorom małym przebiegiem. :shock: Ciężko jednoznacznie ocenić takie wady niestety.
tank_driver
17.01.09, 18:17
W sumie skoro jesteś pewien, że się odkleiła 'sama z siebie' to reklamuj, ale ja bym "uderzyła" jednak z lampą, a znając życie gumę i tak dokleją. To są właśnie takie delikatne sprawy - ja np. widziałam E-510 ze zdartymi napisami i wbrew pozorom małym przebiegiem. :shock: Ciężko jednoznacznie ocenić takie wady niestety.
Dokładnie - z gumą to sprawa prosta, chociaż na przyszłość mogliby stosować zaczepy i solidniejszy klej.
Z brakiem wbudowanej lampy mogę żyć.
Stopka póki co jeszcze się trzyma, ale jak się całkowicie odkręci już po gwarancji to nie wiem czy dam radę samemu to naprawić - miejsce mocowania wskazuje na to, że będzie ciężko - bliskość optyki celownika mnie onieśmiela.
Więc wysyłam, i dam znać co przyjdzie :)
Dziękuję Wszystkim i pozdrawiam !
dog_master
17.01.09, 18:20
19 miesiecy - to ślij do serwisu :]
Dokręc sobie stopkę:) 1min roboty;)
tank_driver
17.01.09, 19:36
Dog_Master - dzięki, tak byłoby najrozsądniej, tylko że w moim przypadku prościej zrobić to samemu, jeśli jest taka możliwość.
A i ona się znalazła. Dzięki pomocy - w zasadzie podesłaniu tutoriala przez kolegę MicSzu udało się to naprawić. Przyglądając się z bliska stopce widać, że ma ona nałożoną blaszkę czarną matową blaszkę. Trzeba ją zsunąć (podważając lekko od strony lampy), i mamy dostęp do czterech śrubek. Wszystkie były zluzowane. Dokręciłem i po sprawie.
Dziękuję wszystkim za pomoc. Teraz jeszcze dokleję gumę i będzie jak nowy :)
Pozdrawiam !
Mi w E-500 poluzowała się stopka, sam nie grzebałem. Wysłałem do serwisu i zrobili co trzeba.
[...] Przyglądając się z bliska stopce widać, że ma ona nałożoną blaszkę czarną matową blaszkę. Trzeba ją zsunąć (podważając lekko od strony lampy), i mamy dostęp do czterech śrubek. Wszystkie były zluzowane. Dokręciłem i po sprawie.
Wygląda na to, że jest to standartowe rozwiązanie. Niedawno rozbierałem Olympus C5050 i było tam identyczne rozwiązanie: blaszka i cztery śrubki.
tank_driver
17.01.09, 22:13
Mi w E-500 poluzowała się stopka, sam nie grzebałem. Wysłałem do serwisu i zrobili co trzeba.
Hipotetycznie ktoś mógłby się znaleźć w środku dżungli, spotkać plemię które zaprosi go na wieczorne tańce voodoo, miałby możliwość zrobienia unikatowych zdjęć, a tu... zaczyna mu odpadać stopka lampy. Najbliższy serwis Olympusa jest 4500 km od niego, a on ma do dyspozycji jedynie aparat, lampę, scyzoryk i latarkę.
Dlatego cenię takie rozwiązania, jakie zaproponował MicSzu :)
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Wygląda na to, że jest to standartowe rozwiązanie. Niedawno rozbierałem Olympus C5050 i było tam identyczne rozwiązanie: blaszka i cztery śrubki.
Dziękuję, czyli to rozwiązanie powinno pomóc wielu osobom, które obawiały się grzebać, bo myślały że to za trudne.
Pozdrawiam !
Temat odklejonej gumy na gripie był opisywany tutaj: https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=4392&page=2
poczytaj przyda Ci się.
Dog_Master - dzięki, tak byłoby najrozsądniej, tylko że w moim przypadku prościej zrobić to samemu, jeśli jest taka możliwość.
A i ona się znalazła. Dzięki pomocy - w zasadzie podesłaniu tutoriala przez kolegę MicSzu udało się to naprawić. Przyglądając się z bliska stopce widać, że ma ona nałożoną blaszkę czarną matową blaszkę. Trzeba ją zsunąć (podważając lekko od strony lampy), i mamy dostęp do czterech śrubek. Wszystkie były zluzowane. Dokręciłem i po sprawie.
Dziękuję wszystkim za pomoc. Teraz jeszcze dokleję gumę i będzie jak nowy :)
Pozdrawiam !
Podzielcie sie jeszcze tym tutorialem i plusy do rep się posypią i wątek będzie fajny.
mam to samo (wykrakałem na początku topica że wszystko u mnie gra :/ ) lampa chodzi z całą stopką... zaczynam czytać od początku topica.
tank_driver
2.02.09, 21:39
Dziekan, nie musisz :)
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=16301
+rep dla ciebie i Micszu już poszły.