Zobacz pełną wersję : pierwsze fotki....
Proszę o konstruktywną krytykę: co dobrze, co źle, co poprawić by było lepiej.:wink:
Dwa pierwsze zdjęcia - rozbrajające :) Ładnie też postać wpasowana w kadr - może tylko w tym drugiem lewa krawędź zbyt blisko postaci (i ucięte ramię i kawałek tego czegoś w kadrze). Cieszy brak cieni (choć lampka to pewnie wbudowana błyskała).
Dwa kolejne zdjęcia - ciśnie się pytanie na usta - 'Czy leci z nami ostrość'? jeśli chodzi o kadry, to kadr kota - nijaki, a chłopca - odwrotnie :)
Przypuszczam, że zdjęcia nie zostały wyostrzone po pomniejszeniu.
Tak dwa pierwsze fajne ze wskazaniem na pierwsze. Dwa ostatnie z kolei kiepskie...
Pierwsze miłe.
2. niedbały kadr
W 3 i 4 brakuje ostrości.
Dwa pierwsze zdjęcia - rozbrajające :) Ładnie też postać wpasowana w kadr - może tylko w tym drugiem lewa krawędź zbyt blisko postaci (i ucięte ramię i kawałek tego czegoś w kadrze). Cieszy brak cieni (choć lampka to pewnie wbudowana błyskała).
Dwa kolejne zdjęcia - ciśnie się pytanie na usta - 'Czy leci z nami ostrość'? jeśli chodzi o kadry, to kadr kota - nijaki, a chłopca - odwrotnie :)
Przypuszczam, że zdjęcia nie zostały wyostrzone po pomniejszeniu.
Rzeczywiście fotki nie były ostrzone po pomniejszeniu, a brak cieni to sprawka Fl-ki:grin:
Dzięki za pierwsze komentarze :olekrulez:
PS. Ciężko jest uchwycić ruchliwy "obiekt" jakim jest dziecko kręcąc manualnym Heliosem :roll:
Przyłóż się następnym razem :wink:
Znalazłem Cię :lol:
Takie sobie 2 "makro" na szybciora :-P
Tylko konstruktywnie proszę :wink:
pierwsza fotka najlepsza... kot może nie najlepiej ale ten temat zawsze mi się podoba... makro z robalem fajne, tylko przez czarne tło robala nie widać zbyt dobrze... ogólnie mam pozytywne wrażenia...:)... czekam na więcej
rada, którą tu wszyscy początkujący dostają, aby numerować zdjęcia, łatwiej się do nich odnieść...:wink:
i drobna uwaga ode mnie... zdjęcia są trochę za ciężkie, przy wolniejszym łączu długo się otwierają... mi poradzono aby trzymać się 200, max 300 KB...
...zdjęcia są trochę za ciężkie, przy wolniejszym łączu długo się otwierają... mi poradzono aby trzymać się 200, max 300 KB...
Słusznie! :wink:
Z pierwszej serii podoba mi się pierwsze zdjęcie. O reszcie juz napisali koledzy.
Z ostatnich dwóch - zadne mi nie podchodzi. Robak częsciowo ginie w cieniu, a kwiatek jak kwiatek. Troszkę poobcinany na listkach i kadrowanie niezbyt mi pasuje.
zgadzam się z przedmówcą, gdyby robalowi rzucić na plecy troszkę światła zdjęcie sporo by zyskało, ogólnie koncepcja bardzo słuszna ;)
Dwie z dzisiejszej imprezy:
1.
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://img34.imageshack.us/i/mpl1.jpg/)
2.
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://img269.imageshack.us/i/mpl2.jpg/)
Witaj,
pierwsza seria: dziewczynka na pierwszej fotke OK
robal- pomysł jak najbardziej OK, niestety robal zlewa się z tłem.
kwiatek- płatki ucięte.
Podrawiam
a ja nie cierpię jak mnie przenosi na jakieś inne strony.Pozdrawiam
Mart_uszka
29.06.09, 12:22
Witaj altoot
Zgadzam się z przemoa w sprawie tych przeniesień
Zdjęcia dziewczynki są ok, widać jakąś emocje.
Robak - byłoby ciekawie gdyby było inne tło...
Kwiatek - reszta się już wypowiedziała, a ja za nimi
Zdjęcia - odrzutowce czy co to ... mogą być, ale takie ... standardowe.
A i chłopiec - kadr ok. ;]
Powodzenia
Skupmy się na tych "lotniczych"...
Co poprawić? Wiem, że można było użyć ciut dłuższego czasu... a inne sugestie?
Wszak w kąciku dla początkujących się "wystawiłem" póki co :wink:
Dla mnie lotnicze są super.
dwa pierwsze fajne ,chlopiec fajny kadr,samoloty -nie widzialem nie lubie sie przenosic.:wink:
poprawiam się :wink:
Teraz nie trzeba się nigdzie przenosić :mrgreen:
Przy okazji dodam kilka...
i dalsze...
Proszę o komentarze
Witaj altoot.:)
Ja raczej kwiatkami się zajmuję ;), ale lotnicze fotki przypadły mi do gustu. Dużo w nich dynamiki, niezłe kadry i ładna kolorystyka.
jest fajnie ,naprawde fajnie.
zajebiste fotki z samolotami, na prawdę respekt :) :esystem:
Dla mnie też super i nie wiem czy dłuższy czas by w czymś pomógł.Pozdrawiam
Witaj,
Fajne te Twoje samoloty :-) Pewnie ciężko się robi takie zdjęcia, co?
Pozdrawiam
fotki z samolotami super, chociaz robak i stokrotka tez niczego sobie :)
Witaj,
Fajne te Twoje samoloty :-) Pewnie ciężko się robi takie zdjęcia, co?
Pozdrawiam
Czy ciężko? Kurde, nie wiem, jestem zupełnym amatorem, po prostu kilka wyszło dobrze na tyle, że uznałem je wartymi pokazania ;)
Lotnicze fotki bardzo ciekawe / ładne, przyjemnie się ogląda...
Pozdrawiam i czekam na kolejne
O, widzę że na pikniku się było :wink:
Postaram się wrzucić jutro kilka swoich fotek i dać linka.
Co do pokazów lotniczych i Olka (i nie tylko zapewne) kilka porad, które wynikły z moich doświadczeń (w zeszłym roku kompakcik Canona, w tym E-520):
1) Strzelaj RAW-y jeżeli karta na to pozwala, sporo można wyciągnąć z cieni i WB/kontrast poprawić, jak się ma tylko kita ZD 40-150 to jest ciut ciemno... Lepiej nie doświetlić niż przepalić.
2) Tryb - priorytet migawki :!:
3) Dobierz prędkość migawki do obrotów śmigła - chodzi o to aby było widać ruch, do akrobacyjnych samolotów i 1/500 może dać dobry efekt i łatwiej nie poruszyć (cholernie mocne silniki, duże obroty), ale np. na Catalinie schodziłem do 1/200 - ryzykujesz rozmycie ale pewna ręka i efekt piękny (zawsze można sobie monopoda skołować - łatwiej "prowadzić" obiektyw za celem ale nie jest to zbyt wygodne, przynajmniej dla mnie). Do śmigłowców to odpowiednie jest 1/60-1/100, gorzej jak się rusza więc najładniej wychodzi w zawisie :grin:
4) Daruj sobie stabilizację (latają raz w pionie raz w poziomie, więc wolę bez niż przełączać się ciągle między 2 a 3 trybem)
Nie wiem czym strzelałeś (nie zaglądałem, może są EXIF-y, mój błąd...), jeżeli masz np. 70-300 to ciężko będzie się stosować do czasów rzędu 1/200 na długim końcu ze względu na rozmycie ale cóż...
W sieci jest sporo poradników jak focić pokazy (i nie tylko zresztą) - warto poczytać i wypróbować.
Zgodnie z obietnicą link:
Pictures by mooominek - Photobucket (http://s669.photobucket.com/albums/vv58/mooominek/)
Nowa seria z pierwszego, nieudanego dnia Air Show 2009.
uuu, faktycznie pogoda nei dopisalo. szaro i ponuro. mam nadzieje, ze jutro bedzie lepiej (dzisiaj juz) :)
pzdr
Krytykę, byle konstruktywną (chcę się uczyć tej fotografii), przyjmę na klatę z pokorą :wink:
Ładne masz te fotki,18-stka najładniesza.
No nie, bardzo ładnie! Mnie do gustu najbardziej przypadła 11 (ze mnie troszkę trzęsirączka jest i ciężko mi z odpowiednim "rozmyciem rotora" focić śmigłowce...), 18-tkę bym jednak obrócił a 19 - chyba moment uciekł... Poza tym - respect!
A mnie się spodobały 14 i 15- to co lubię w architekturze: proste linie i symetria :grin:
14 super przy 19 przydało by się więcej lewej.
Mi najbardziej podoba się 14. Szkoda, że w 11 jakoś tak szaro, bo fajne ujęcie.
Mi najbardziej podoba się 14. Szkoda, że w 11 jakoś tak szaro, bo fajne ujęcie.
Szaro, ale warunki były bardzo kiepskie, ciemne chmury, mżawka... Foto robione w pierwszy dzień tragicznego Air Show, więc ci, którzy tam byli wiedzą o czym mówię :wink: .Dziękuję za słowa uznania.
Proszę także o uwagi co poprawić by w przyszłości było lepiej.
Ja się waham pomiędzy 14 a 18, 14 jest fajne przez geometryczność, a 18 mi się podoba bo ładnie po dymach prowadzi się wzrok.
A co bym zmieniła? Wolałabym, żeby na tych dwóch zdjęciach samoloty miały więcej szczegółów, żeby nie były takie czarne. Nie powiem Ci , jak to zrobić, niestety, bo sama nie mam bladego pojęcia. Może przy obróbce powyciągać z cieni, ale wcale nie jestem pewna, czy efekt będzie zadowalający. Niby można jeszcze poszerzyć rozpiętość tonalną i zrobić hdr z jednego rawa, ale nie o to mi chodzi. W każdym razie szczegółów mi brakuje.
Jak tak patrzę i patrzę, to chyba bardziej podoba mi się 14. 18 ma chyba przekręcony kadr, wydaje mi się, że układ chmur na to wskazuje - samoloty nie leciały tak długo w dół, tylko w tamtej chwili podnosiły się, prawda?
(...) 18 ma chyba przekręcony kadr, wydaje mi się, że układ chmur na to wskazuje - samoloty nie leciały tak długo w dół, tylko w tamtej chwili podnosiły się, prawda?
zgadza się, oryginalnie formacja wykonywała łagodny zwrot w lewo (znaczy w lewo pilotów).:)