PDA

Zobacz pełną wersję : pierwsze fotki....

altoot
30.12.08, 16:57
Proszę o konstruktywną krytykę: co dobrze, co źle, co poprawić by było lepiej.:wink:

salvadhor
30.12.08, 17:06
Dwa pierwsze zdjęcia - rozbrajające :) Ładnie też postać wpasowana w kadr - może tylko w tym drugiem lewa krawędź zbyt blisko postaci (i ucięte ramię i kawałek tego czegoś w kadrze). Cieszy brak cieni (choć lampka to pewnie wbudowana błyskała).

Dwa kolejne zdjęcia - ciśnie się pytanie na usta - 'Czy leci z nami ostrość'? jeśli chodzi o kadry, to kadr kota - nijaki, a chłopca - odwrotnie :)

Przypuszczam, że zdjęcia nie zostały wyostrzone po pomniejszeniu.

Karol
30.12.08, 17:16
Tak dwa pierwsze fajne ze wskazaniem na pierwsze. Dwa ostatnie z kolei kiepskie...

grizz
30.12.08, 17:19
Pierwsze miłe.

2. niedbały kadr

W 3 i 4 brakuje ostrości.

altoot
30.12.08, 17:24
Dwa pierwsze zdjęcia - rozbrajające :) Ładnie też postać wpasowana w kadr - może tylko w tym drugiem lewa krawędź zbyt blisko postaci (i ucięte ramię i kawałek tego czegoś w kadrze). Cieszy brak cieni (choć lampka to pewnie wbudowana błyskała).

Dwa kolejne zdjęcia - ciśnie się pytanie na usta - 'Czy leci z nami ostrość'? jeśli chodzi o kadry, to kadr kota - nijaki, a chłopca - odwrotnie :)

Przypuszczam, że zdjęcia nie zostały wyostrzone po pomniejszeniu.

Rzeczywiście fotki nie były ostrzone po pomniejszeniu, a brak cieni to sprawka Fl-ki:grin:

Dzięki za pierwsze komentarze :olekrulez:

PS. Ciężko jest uchwycić ruchliwy "obiekt" jakim jest dziecko kręcąc manualnym Heliosem :roll:

grzebyk
1.01.09, 13:57
Przyłóż się następnym razem :wink:

Znalazłem Cię :lol:

altoot
22.05.09, 09:04
Takie sobie 2 "makro" na szybciora :-P

Tylko konstruktywnie proszę :wink:

ainenna
23.05.09, 20:57
pierwsza fotka najlepsza... kot może nie najlepiej ale ten temat zawsze mi się podoba... makro z robalem fajne, tylko przez czarne tło robala nie widać zbyt dobrze... ogólnie mam pozytywne wrażenia...:)... czekam na więcej

rada, którą tu wszyscy początkujący dostają, aby numerować zdjęcia, łatwiej się do nich odnieść...:wink:
i drobna uwaga ode mnie... zdjęcia są trochę za ciężkie, przy wolniejszym łączu długo się otwierają... mi poradzono aby trzymać się 200, max 300 KB...

helmuth
23.05.09, 21:57
...zdjęcia są trochę za ciężkie, przy wolniejszym łączu długo się otwierają... mi poradzono aby trzymać się 200, max 300 KB...
Słusznie! :wink:

Ramzes_II
23.05.09, 22:09
Z pierwszej serii podoba mi się pierwsze zdjęcie. O reszcie juz napisali koledzy.
Z ostatnich dwóch - zadne mi nie podchodzi. Robak częsciowo ginie w cieniu, a kwiatek jak kwiatek. Troszkę poobcinany na listkach i kadrowanie niezbyt mi pasuje.

kYs
24.05.09, 11:48
zgadzam się z przedmówcą, gdyby robalowi rzucić na plecy troszkę światła zdjęcie sporo by zyskało, ogólnie koncepcja bardzo słuszna ;)

altoot
28.06.09, 19:01
Dwie z dzisiejszej imprezy:

1.

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://img34.imageshack.us/i/mpl1.jpg/)

2.

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://img269.imageshack.us/i/mpl2.jpg/)

nataszach
29.06.09, 08:17
Witaj,
pierwsza seria: dziewczynka na pierwszej fotke OK
robal- pomysł jak najbardziej OK, niestety robal zlewa się z tłem.
kwiatek- płatki ucięte.
Podrawiam

przemoa
29.06.09, 11:59
a ja nie cierpię jak mnie przenosi na jakieś inne strony.Pozdrawiam

Mart_uszka
29.06.09, 12:22
Witaj altoot

Zgadzam się z przemoa w sprawie tych przeniesień

Zdjęcia dziewczynki są ok, widać jakąś emocje.

Robak - byłoby ciekawie gdyby było inne tło...

Kwiatek - reszta się już wypowiedziała, a ja za nimi

Zdjęcia - odrzutowce czy co to ... mogą być, ale takie ... standardowe.

A i chłopiec - kadr ok. ;]

Powodzenia

altoot
29.06.09, 12:48
Skupmy się na tych "lotniczych"...

Co poprawić? Wiem, że można było użyć ciut dłuższego czasu... a inne sugestie?

Wszak w kąciku dla początkujących się "wystawiłem" póki co :wink:

vitoos
29.06.09, 17:45
Dla mnie lotnicze są super.

judasz
30.06.09, 16:37
dwa pierwsze fajne ,chlopiec fajny kadr,samoloty -nie widzialem nie lubie sie przenosic.:wink:

altoot
30.06.09, 16:56
poprawiam się :wink:

Teraz nie trzeba się nigdzie przenosić :mrgreen:

Przy okazji dodam kilka...

altoot
30.06.09, 19:02
i dalsze...

Proszę o komentarze

nevra
30.06.09, 19:07
Witaj altoot.:)

Ja raczej kwiatkami się zajmuję ;), ale lotnicze fotki przypadły mi do gustu. Dużo w nich dynamiki, niezłe kadry i ładna kolorystyka.

judasz
30.06.09, 19:17
jest fajnie ,naprawde fajnie.

kYs
1.07.09, 01:48
zajebiste fotki z samolotami, na prawdę respekt :) :esystem:

przemoa
1.07.09, 13:35
Dla mnie też super i nie wiem czy dłuższy czas by w czymś pomógł.Pozdrawiam

nataszach
1.07.09, 14:15
Witaj,
Fajne te Twoje samoloty :-) Pewnie ciężko się robi takie zdjęcia, co?
Pozdrawiam

maddy6
1.07.09, 20:31
fotki z samolotami super, chociaz robak i stokrotka tez niczego sobie :)

altoot
1.07.09, 22:10
Witaj,
Fajne te Twoje samoloty :-) Pewnie ciężko się robi takie zdjęcia, co?
Pozdrawiam

Czy ciężko? Kurde, nie wiem, jestem zupełnym amatorem, po prostu kilka wyszło dobrze na tyle, że uznałem je wartymi pokazania ;)

frrrost
3.07.09, 12:58
1 bardzo ładna

K_Puchatek
3.07.09, 19:56
Lotnicze fotki bardzo ciekawe / ładne, przyjemnie się ogląda...
Pozdrawiam i czekam na kolejne

Moominek
7.07.09, 10:14
O, widzę że na pikniku się było :wink:

Postaram się wrzucić jutro kilka swoich fotek i dać linka.

Co do pokazów lotniczych i Olka (i nie tylko zapewne) kilka porad, które wynikły z moich doświadczeń (w zeszłym roku kompakcik Canona, w tym E-520):
1) Strzelaj RAW-y jeżeli karta na to pozwala, sporo można wyciągnąć z cieni i WB/kontrast poprawić, jak się ma tylko kita ZD 40-150 to jest ciut ciemno... Lepiej nie doświetlić niż przepalić.
2) Tryb - priorytet migawki :!:
3) Dobierz prędkość migawki do obrotów śmigła - chodzi o to aby było widać ruch, do akrobacyjnych samolotów i 1/500 może dać dobry efekt i łatwiej nie poruszyć (cholernie mocne silniki, duże obroty), ale np. na Catalinie schodziłem do 1/200 - ryzykujesz rozmycie ale pewna ręka i efekt piękny (zawsze można sobie monopoda skołować - łatwiej "prowadzić" obiektyw za celem ale nie jest to zbyt wygodne, przynajmniej dla mnie). Do śmigłowców to odpowiednie jest 1/60-1/100, gorzej jak się rusza więc najładniej wychodzi w zawisie :grin:
4) Daruj sobie stabilizację (latają raz w pionie raz w poziomie, więc wolę bez niż przełączać się ciągle między 2 a 3 trybem)

Nie wiem czym strzelałeś (nie zaglądałem, może są EXIF-y, mój błąd...), jeżeli masz np. 70-300 to ciężko będzie się stosować do czasów rzędu 1/200 na długim końcu ze względu na rozmycie ale cóż...

W sieci jest sporo poradników jak focić pokazy (i nie tylko zresztą) - warto poczytać i wypróbować.

Moominek
8.07.09, 11:47
Zgodnie z obietnicą link:

Pictures by mooominek - Photobucket (http://s669.photobucket.com/albums/vv58/mooominek/)

altoot
30.08.09, 01:10
Nowa seria z pierwszego, nieudanego dnia Air Show 2009.

k@czy
30.08.09, 05:29
uuu, faktycznie pogoda nei dopisalo. szaro i ponuro. mam nadzieje, ze jutro bedzie lepiej (dzisiaj juz) :)
pzdr

altoot
1.09.09, 12:18
Krytykę, byle konstruktywną (chcę się uczyć tej fotografii), przyjmę na klatę z pokorą :wink:

voovoo2
1.09.09, 19:34
Ładne masz te fotki,18-stka najładniesza.

Moominek
1.09.09, 20:26
No nie, bardzo ładnie! Mnie do gustu najbardziej przypadła 11 (ze mnie troszkę trzęsirączka jest i ciężko mi z odpowiednim "rozmyciem rotora" focić śmigłowce...), 18-tkę bym jednak obrócił a 19 - chyba moment uciekł... Poza tym - respect!

helmuth
1.09.09, 20:45
A mnie się spodobały 14 i 15- to co lubię w architekturze: proste linie i symetria :grin:

maj0nez
1.09.09, 20:52
14 super przy 19 przydało by się więcej lewej.

Rybmar
1.09.09, 20:57
Mi najbardziej podoba się 14. Szkoda, że w 11 jakoś tak szaro, bo fajne ujęcie.

altoot
1.09.09, 22:09
Mi najbardziej podoba się 14. Szkoda, że w 11 jakoś tak szaro, bo fajne ujęcie.

Szaro, ale warunki były bardzo kiepskie, ciemne chmury, mżawka... Foto robione w pierwszy dzień tragicznego Air Show, więc ci, którzy tam byli wiedzą o czym mówię :wink: .Dziękuję za słowa uznania.
Proszę także o uwagi co poprawić by w przyszłości było lepiej.

Agulka
1.09.09, 22:33
Ja się waham pomiędzy 14 a 18, 14 jest fajne przez geometryczność, a 18 mi się podoba bo ładnie po dymach prowadzi się wzrok.
A co bym zmieniła? Wolałabym, żeby na tych dwóch zdjęciach samoloty miały więcej szczegółów, żeby nie były takie czarne. Nie powiem Ci , jak to zrobić, niestety, bo sama nie mam bladego pojęcia. Może przy obróbce powyciągać z cieni, ale wcale nie jestem pewna, czy efekt będzie zadowalający. Niby można jeszcze poszerzyć rozpiętość tonalną i zrobić hdr z jednego rawa, ale nie o to mi chodzi. W każdym razie szczegółów mi brakuje.
Jak tak patrzę i patrzę, to chyba bardziej podoba mi się 14. 18 ma chyba przekręcony kadr, wydaje mi się, że układ chmur na to wskazuje - samoloty nie leciały tak długo w dół, tylko w tamtej chwili podnosiły się, prawda?

altoot
1.09.09, 22:38
(...) 18 ma chyba przekręcony kadr, wydaje mi się, że układ chmur na to wskazuje - samoloty nie leciały tak długo w dół, tylko w tamtej chwili podnosiły się, prawda?

zgadza się, oryginalnie formacja wykonywała łagodny zwrot w lewo (znaczy w lewo pilotów).:)