PDA

Zobacz pełną wersję : Zawieszony E-3

Zonk
30.12.08, 13:36
Witam,

dzisiaj mój E-3 odstawił wyjątkowo dziwny numer. Nie wiem czy się obraził, że nie był przez jakieś 2 tygodnie używany czy jednak na coś zachorował albo coś mu dolega. A może ktoś się spotkał z podobnym przypadkiem i ma jakieś pomysły co robić ..

Ale co się stało?

Chciałem sobie jakieś zdjęcia porobić, zrobiłem ze 2 - 3 ale następnego już nie mogę. AF nie łapie ostrości. Myślę sobie, pewnie bateria padła ( bo jak mówiłem, leżał trochę nieużywany ). Wymieniłem baterię na inną, znowu kilka zdjęc i to samo. Zdziwiony oglądam dokładniej aparat a on tak:
- górny wyświetlacz działa, aczkolwiek pokazuje parametry ostatniego zdjęcia, które zrobił ( chyba .. nie sprawdziłem wszystkich )
- żaden inny klawisz / guzik / cokolwiek nie działa
- wyłączenie aparatu nic nie daje ( górny wyświetlacz dalej się świeci )
- ponowne włączenie też nic nie daje .. zachowanie takie samo
- pomaga dopiero "twardy reset" poprzez wyjęcie baterii

Ktoś ma jakiś pomysł co to może być?

aha:
aparat nie miał żadnych wypadków typu: zamoknięcie, spotkanie z ziemią itp. i do tej pory działał bez najmniejszych problemów. Nie miał też ostatnio żadnego update'u firmware robionego ani nie dostał nic nowego ( karty pamięci, baterii , itp )

Pozdrawiam,

dzemski
30.12.08, 14:00
masz gripa ?

qbic
30.12.08, 14:09
Ktoś ma jakiś pomysł co to może być?

Chwilowy spadek napięcia w obwodach aparatu, błędy w ramie i zwiecha. Wyczyść styki baterii.

Zonk
30.12.08, 14:16
gripa mam, ale nie jest ( i nie był ) aktualnie podłączony.

styki przeczyszcze, sprawdzę i dam znać. Na razie czekam aż się bateria naładuje do pełna ;)

herbie_mp
30.12.08, 15:53
Mi się zwiesił E-510 z powodu obiektywu. Pomogło przeczyszczenie styków... Wyczyść przy okazji też te styki.
Powodzenia.

J.Graph
30.12.08, 16:04
To może i ja podam przykład zawieszonego sie aparatu ...
E-510 wieszał sie przez karte CF która wcześniej była na chwile włożona do nawigacji ...
nie pomogło formatowanie w kompie ...
po włączeniu aparatu dało sie cokolwiek zrobić po ok 30 sekundach ... ale i tak aparat działał bardzo wolno ... ale jakos mi sie udało ja sformatować w aparacie i wszystko wróciło do normy ...

Pozdrawiam.

heyahero
30.12.08, 18:21
Doładuj baterię - miałem podobnie zaraz po kupieniu E-3.

Zonk
30.12.08, 18:24
- włożyłem mu nowiutką baterię
- przeczyściłem w niej styki i trochę te w gnieździe, w aparacie
- przeczyściłem styki od obiektywu

i na razie działa :)

wygląda na to, że się po prostu obraził za nieużytkowanie przez jakiś czas i postanowił to pokazać :)

dzięki za porady :)

ps.
- karty pamięci nie ruszałem w ogóle gdyż ten element dawno nie był zmieniany ;)

Karol K.
30.12.08, 22:30
Mi kiedyś E-300 się obraził, i to na dodatek w urodziny podczas wędrówki po górach... Lustro się zacięło i podczas robienia zdjęcia poruszało się tak, że na matówce pozostawał obraz, tylko że jakby tracił ostrość, a zdjęcia przedziwne wychodziły przez szparę jaka robiła się podczas ruchu lustra. Byłem zły bo był to dopiero początek wyjazdu, ale znalazłem rozwiązanie... Wieczorem odkręciłem obiektyw, ustawiłem długi czas i jak lustro drgnęło i zacięło się to je z pstryczka pchnąłem i zaskoczyło ;) Od tamtej pory aparat śmiga jak nowy...

AndrzejSzczecin
30.12.08, 23:17
masz gripa ?

dzemski: o co chodzi z tym gripem...? Mam E-3 z podłączonym na stałe gripem i sam grip czasem szwankuje - tj. nie reaguje na pokrętło zmiany przesłony, czasem tak się dzieje czasem nie, już się do tego przyzwyczaiłem choć korci mnie, aby oddać go do sewisu. Baterie używam tylko oryginalne. Wiesz coś na ten temat?

skow
30.12.08, 23:51
dzemski: o co chodzi z tym gripem...? Mam E-3 z podłączonym na stałe gripem i sam grip czasem szwankuje - tj. nie reaguje na pokrętło zmiany przesłony, czasem tak się dzieje czasem nie, już się do tego przyzwyczaiłem choć korci mnie, aby oddać go do sewisu. Baterie używam tylko oryginalne. Wiesz coś na ten temat?

Być może to dzieje się z powodu niższego napięcia jakie z niego wychodzi w porównaniu z akumulatorem podpiętym bezpośrednio do aparatu.

W gripie jest "elektronika", która umozliwia jednoczesne podłączeniou dwóch akumulatorów ale to powoduje spadek napięcia.

dzemski
31.12.08, 00:59

z tym akurat się nie spotkałem. U mnie jest tak, że jak włożę do gripa pakiet z paluszkami to aparat się zawiesza. Jedynie najmocniejsze i w miarę nowe alkaliczne jako tako śmigają, te tańsze można sobie od razu odpuścić. Dziwiło mnie to i nadal dziwi, bo na tych tańszych śmiga mi lampa błyskowa i naprawdę na długo wystarczają.

Sebu$
31.12.08, 02:17

Z podłączonym grip`em w mój E-3 kilka razy się zawiesił podczas seryjnych zdjęć. :( Wskaźnik naładowania baterii podawał błędne informacje. Nie było okresu przejściowego t.j. sygnalizacji, że bateria jest w połowie naładowana, lecz od razu, że już zupełnie rozładowana.
Po odpięciu grip`a i włożeniu tej samej baterii do body mogłem jeszcze zrobić kilkaset zdjęć. Bateria oryginalna.
Innych problemów z pokrętłami lub czymś podobnym nie miałem. Ciekawostką jest, iż ten sam grip na innym body od Kolegi Forumowicza działa bez żadnych niespodzianek ;)

heyahero
31.12.08, 02:30
Może firmware 1.3 przyniesie jakieś zmiany in plus w temacie gripa:
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=15777
Na razie OM2 pokazuję dostępną wersję 1.2 firmware dla E-3.

buszm
7.01.09, 21:32
A mój E-3 zwariował w innym stylu (na szczęście narazie samo mu przeszło) - zwariowała stabilizacja w pozycji IS-1 zamiast stabilizując mega poruszała zdjęcia (poruszenia poziome).
Na czasach 1/100, 1/250, 1/500 zdjęcia były identycznie poruszone. Efekt był taki jak na drżących rękach fotka na czasie 1/2-1/5. Masakra poprostu. Dawało się usłyszeć w korpusie po klapnięciu lustra bardzo krókie bzyknięcie nie słyszane nigdy wcześniej i tylko wyłączenie IS lub ustawienie IS-2 usuwało ten efekt i dźwięk. Restart aparatu i zmiana szkła nic nie zmieniła.
Robiłem zdjęcia bez IS ok 2h godz po czym chciałem sprawdzić czy usterka dalej występuje i bingo - przestała. Ale co mu było? Może ktoś z was miał podobne zdarzenie?

Rychu
16.10.09, 09:01
Siema
Czy spotkaliście się może z taką sytuacją w E-3:
Szkło ZD 12-60 i chcę zrobić fotkę np. nad tłumem na podglądzie LIVE VIEW
i po wyostrzeniu aparat się zawiesza i ni c kompletnie do niego nie dociera, muszę wyciągnąć baterie i dopiero go uruchomić. Nie zdarza się to cały czas ale się zdarza.

Dzięki z góry:esystem:

Karol
16.10.09, 09:30
E-trójka zawiesia mi się jeden raz. Kadrowałem przez wizjer z ZD 70-300 AF w trybie S-AF. Wyciągniecie baterii na sekundę pomogło. BTW to było na zlocie OC w Zamościu, chciałem zrobić zdjęcie Crazy'emu, który był na motolotni w górze... ;-)

Eddie
16.10.09, 09:49
Jedna z przyczyn, dla których postanowiłem nie rozstawać się jeszcze z E-3: NIGDY nie wykręcił mi żadnego numeru typu zawiecha, rozłażący się wyświetlacz czy inne tego typu cuda. No, po prostu działa na 5+.

kali999
16.10.09, 10:06
Tak samo u mnie zero zwiech i zero odklejających się i rozchodzących części.

wujek.samo.h
16.10.09, 10:10
Mi się kiedyś (1 kwietnia b. r., gwoli ścisłości) wieszał z ZD14-54 i manualnym Revuenonem. W dodatku najczęściej nawalał gdy włączony był tryb zdjęć seryjnych. Wgrałem ponownie soft - problem ustąpił.

Sebu$
16.10.09, 14:23
Siema
Czy spotkaliście się może z taką sytuacją w E-3:
Szkło ZD 12-60 i chcę zrobić fotkę np. nad tłumem na podglądzie LIVE VIEW
i po wyostrzeniu aparat się zawiesza i ni c kompletnie do niego nie dociera, muszę wyciągnąć baterie i dopiero go uruchomić. Nie zdarza się to cały czas ale się zdarza.

Dzięki z góry:esystem:

używałeś może body z gripem ?!

miałem tak kilka razy po podłaczeniu gripa. Okazało się, że akumulator był za słaby .....
Temat był kiedyś poruszany .... zobacz TU (https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=15950)
może znajdziesz jakąś odpowiedź ;)

ktotek: Słuszna uwaga, połączyłem watki

KaarooL
16.10.09, 23:20
Wyjmij akumulator i zostaw aparat na noc bez zasilania. Zasadź rano BLM-1 z powrotem i obadaj czy coś się zmieniło. Możesz jeszcze zapodać nowy soft do aparatu jeśli to nic nie da.

*** ooo, widzę że to jakiś odgrzany kotlet ***