Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Zawieszony E-3

| OlyJedi Awatar Zonk
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Zawieszony E-3

Witam,

dzisiaj mój E-3 odstawił wyjątkowo dziwny numer. Nie wiem czy się obraził, że nie był przez jakieś 2 tygodnie używany czy jednak na coś zachorował albo coś mu dolega. A może ktoś się spotkał z podobnym przypadkiem i ma jakieś pomysły co robić ..

Ale co się stało?

Chciałem sobie jakieś zdjęcia porobić, zrobiłem ze 2 - 3 ale następnego już nie mogę. AF nie łapie ostrości. Myślę sobie, pewnie bateria padła ( bo jak mówiłem, leżał trochę nieużywany ). Wymieniłem baterię na inną, znowu kilka zdjęc i to samo. Zdziwiony oglądam dokładniej aparat a on tak:
    - górny wyświetlacz działa, aczkolwiek pokazuje parametry ostatniego zdjęcia, które zrobił ( chyba .. nie sprawdziłem wszystkich )
    - żaden inny klawisz / guzik / cokolwiek nie działa
    - wyłączenie aparatu nic nie daje ( górny wyświetlacz dalej się świeci )
    - ponowne włączenie też nic nie daje .. zachowanie takie samo
    - pomaga dopiero "twardy reset" poprzez wyjęcie baterii

Ktoś ma jakiś pomysł co to może być?

aha:
    aparat nie miał żadnych wypadków typu: zamoknięcie, spotkanie z ziemią itp. i do tej pory działał bez najmniejszych problemów. Nie miał też ostatnio żadnego update'u firmware robionego ani nie dostał nic nowego ( karty pamięci, baterii , itp )

Pozdrawiam,

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    masz gripa ?

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Zonk Zobacz posta
    Ktoś ma jakiś pomysł co to może być?
    Chwilowy spadek napięcia w obwodach aparatu, błędy w ramie i zwiecha. Wyczyść styki baterii.

| OlyJedi Awatar Zonk
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    gripa mam, ale nie jest ( i nie był ) aktualnie podłączony.

styki przeczyszcze, sprawdzę i dam znać. Na razie czekam aż się bateria naładuje do pełna

| OlyJedi Awatar herbie_mp
    Mieszka w
    Mysłowice, woj.Śląskie
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Mi się zwiesił E-510 z powodu obiektywu. Pomogło przeczyszczenie styków... Wyczyść przy okazji też te styki.
    Powodzenia.
    "Fotografując staraj się pokazać to, czego bez ciebie nikt by nie zobaczył." Robert Bresson

| OlyJedi Awatar J.Graph
    Mieszka w
    Józefów/Warszawa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    To może i ja podam przykład zawieszonego sie aparatu ...
    E-510 wieszał sie przez karte CF która wcześniej była na chwile włożona do nawigacji ...
    nie pomogło formatowanie w kompie ...
    po włączeniu aparatu dało sie cokolwiek zrobić po ok 30 sekundach ... ale i tak aparat działał bardzo wolno ... ale jakos mi sie udało ja sformatować w aparacie i wszystko wróciło do normy ...

Pozdrawiam.

| OlyJedi Awatar heyahero
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Doładuj baterię - miałem podobnie zaraz po kupieniu E-3.
    "There's no such thing as free titties"

| OlyJedi Awatar Zonk
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    - włożyłem mu nowiutką baterię
    - przeczyściłem w niej styki i trochę te w gnieździe, w aparacie
    - przeczyściłem styki od obiektywu

i na razie działa

wygląda na to, że się po prostu obraził za nieużytkowanie przez jakiś czas i postanowił to pokazać

dzięki za porady

ps.
    - karty pamięci nie ruszałem w ogóle gdyż ten element dawno nie był zmieniany

| OlyJedi Awatar Karol K.
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Mi kiedyś E-300 się obraził, i to na dodatek w urodziny podczas wędrówki po górach... Lustro się zacięło i podczas robienia zdjęcia poruszało się tak, że na matówce pozostawał obraz, tylko że jakby tracił ostrość, a zdjęcia przedziwne wychodziły przez szparę jaka robiła się podczas ruchu lustra. Byłem zły bo był to dopiero początek wyjazdu, ale znalazłem rozwiązanie... Wieczorem odkręciłem obiektyw, ustawiłem długi czas i jak lustro drgnęło i zacięło się to je z pstryczka pchnąłem i zaskoczyło Od tamtej pory aparat śmiga jak nowy...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dzemski Zobacz posta
    masz gripa ?
    dzemski: o co chodzi z tym gripem...? Mam E-3 z podłączonym na stałe gripem i sam grip czasem szwankuje - tj. nie reaguje na pokrętło zmiany przesłony, czasem tak się dzieje czasem nie, już się do tego przyzwyczaiłem choć korci mnie, aby oddać go do sewisu. Baterie używam tylko oryginalne. Wiesz coś na ten temat?
    "Gdyby teoria sprawdzała się w praktyce nie musielibyśmy praktykować sprawdzianów teoretycznych teoretycznie bardzo praktycznych, ale w praktyce niesprawdzalnych..."