Zobacz pełną wersję : Bezdroża Salvadhora
Cześć,
Nie ma co. Kiszę zdjęcia na dysku, część z nich nie nadaje się do albumów rodzinnych (nawet powiedziałbym, że nie część, a 80%), więc ciekawi mnie, czy nadają się do czegoś innego.
Człowiek zapatrzony w swoje wizje, po pewnym czasie wypracowuje swój ulubiony styl, motywy, sposób obróbki. Jednak, potrzebny jest czasem i kubeł zimnej wody, jak też poszturchiwanie z boku, by wpasować rozbujaną wyobraźnię na właściwe tory. Potrzebny jest głos rozsądku jak i głos z forum internetowego, by zwrócić uwagę na niedoróbki czy to kadrowe, czy to w obróbce zdjęcia. Głos gromki, ale rozsądny. Jestem istotą fotograficznie ułomną, ale zawziętą. Dlatego będziecie mieli okazję w tym wątku zapoznać się z paroma zdjęciami, które w jakiś sposób moja percepcja estetyczna określa jako 'ciekawe'. Zamiast zatem sadzić gniotki do galerii, będę tam przenosił tylko te zdjęcia, które tu w jakiś sposób kogoś zaciekawią.
Patrząc po moich dotychczasowych dokonaniach, wielu zapewne przesunie stronę w dół, w poszukiwaniu jakichś tam pejzażyków. Nie ukrywam, pejzażyki będą. W większości.
Ale na początek z zupełnie innej beczki.
Otóż, człowiek w swoim naturalnym i sztucznym otoczeniu. Jednak, bez pozowania, ale zatrzymany podczas codzienności. W zasadzie, jak zobaczycie poniżej określenie 'zdjęcia ludzi' to mocno naciągany termin w moim wykonaniu. Niestety, śmiałości do ludzi i bezpośredniego ich fotografowania nie posiadam, dlatego próbuję się z tym tematem wstydliwą metodą długo-ogniskową. Na uwagę zasługują w tych ujęciach także okoliczności przyrody i architektury.
Dlaczego B/W? Nie, to nie efekt mody, że ziarno, że kontrast, że b/w. Jakoś wolę ludzi w czarno-bieli. Akurat na tych zdjęciach ludzi widać w niewielkim stopniu, ale i tak się zdecydowałem trwać przy swoim postanowieniu - 'zdjęcia b/w czynią ludzi równymi bez względu na kolor skóry. Poza wyjątkami'.
No cóż, ja tu piszę i piszę, a zdjęcia nie wstawione.
Panienka z okienka minę ma raczej kwaśną, czyżby ułani nie pierwszej byli jakości :D :D
3cie jakby skądeś klimaty znajome :D hehheeh
Dwójka znakomita. Trzecie równie ciekawe.
Wszystkie mi sie bardzo podobają:lol: tytuły też fajnie dobierasz ;)
Za igorra :) - czekam na więcej
3 jest dobra, jak kadr z filmu z przełomu lat 70/80 :grin:
Witam!
Do mnie trafia 2-jeczka może przez sentyment do gór. No przygoda fajnie się zaczęła i także czekam na więcej.
Pozdro
Dzięki za słowa otuchy i zrozumienia :)
W poszukiwaniu prawdziwej zimy w okresie świątecznym przeszkodziła mi zawiesina na niebie, która skutecznie odcina dopływ światła. A każdy wie, że jak nie ma światła... To pomidory nie urosną.
Dlatego z tęsknoty pogrzebałem w archiwum i znalazłem zdjęcia, które robiłem w pierwszy dzień świąt, ale rok temu (szkoda, że nie widzieliście jak z dolin pokazywali mnie palcami ludzie zmierzający na poranną mszę :) ).
A było to tak...
6 fajne tylko niepotrzebnie popsuty PG ...
Pokusiłbym sie o sfotografowanie samej roślinki pokrytej śniegiem :)
4 fajne, 6 suuper :D
5 jakies takie szarobure :(
6 wpadło mi w oko :grin: genialka :grin:
No piękna zima. A u mnie nie dość że niebo zasnute, to i śniegu ani grama w Święta.
Umnie nawet chmurki rozwiało ...
Słoneczko świeci ...
Zupełnie jakby wiosna była :)
Salvadhor dawaj więcej zdjęć ! :)
No tośmy się w końcu doczekali salvadhorowego wątku :D
Zdjęcia ludzi - rzuca się w oczy staranne kadrowanie i kompozycja - ładnie, sielsko, spokojnie.
Z krajobrazów - piknie ale, za grizzem - przedostatnie zbyt szarobure, widać, że zabrakło światła i klimat diabli wzięli.
Dwa pozostałe - mniodzio (w 6. pokusiłabym się o ciachnięcie PG ale rozumiem, pewnie nie chciałeś kadrować ;)).
Musisz nadrobić zaległości, więc bez porządku w szufladzie się nie obejdzie :) Czekamy.
Smerf Maruda
29.12.08, 14:49
Z pokazanych najbardziej podoba mi się dwójeczka. Ładnie skadrowane, ładnie rozłożone plany. W kolorowych nie za bardzo przypada mi do gustu agresywna obróbka - jakieś mazy, jakieś podniesione kontrasty... Piątka byłaby genialna, gdyby światło dopisało bardziej. Widać, że coś tam próbowało, ale nie do końca chciało pomóc fotografowi.
Początek bardzo udany - tyle napiszę na podsumowanie.
4 I 6 ze wsakazaniem na 4 świetne
Kolejna porcja moich wynurzeń to ponowne poszukiwanie tematów ludzkich na zdjęciach. I będą dwa tematy ludzkie i jeden inspirowany twórczością pewnej znanej na tym forum osoby :)
Na pytanie, czy nie mogłem uniknąć cienia na palcach na pierwszym zdjęciu, odpowiem: Nie mogłem. To był strzał niemal z biodra, za chwilę dostałem kuksańca, że błyskam lampą w towarzystwie. Ale lubię tę spontaniczność prezentowaną przez koleżankę na tymże.
Scenka z szablami to oczywiście nic poważnego, wszyscy przeżyli, a jest to kadr z Parady Historycznej w Krempnej (Bodzip, byłeś?).
A drzwi. No drzwi. Szkoda, że nie świeciło na nie. Ale tak mi się skojarzyło z pewnymi drzwiami i oknami :)
Scenka z szablami to oczywiście nic poważnego, wszyscy przeżyli, a jest to kadr z Parady Historycznej w Krempnej (Bodzip, byłeś?).
W Krempnej ? tak, kilka...naście razy :)
Nawet złapałem pewną panią opalającą się nago na tej łasze żwiru poniżej zapory. Nic się nie przejmowała ludźmi i dziećmi na moście.
Na paradzie historycznej oczywiście nie byłem, nawet nie wiedziałem że coś takiego organizowano. Jak wiesz w naszym mieście informacji kulturalnej praktycznie nie ma. Ostatnio przez przypadek wpadłem na "Dzień Rydza" w Wysowej. Światła nie było, gęsta mgła, ale coś tam porobiłem z twórczości Łemkowskiej.
Teraz zdjęcia - dziewczyna mi się podoba, bardzo podoba - te wargi wysunięte do przodu :) moment trafiony wyśmienicie. Przypomina mi się jak w podobnej sytuacji uwieczniłem żonę z papierosem :grin: - uch, jaka była zła.
Swietna scenka pojedynku w deszczu ::
Żeby jeszcze ten po prawej się tak nie usmiechał... Ja bym go PSem potraktował :roll:
Portret mi sie podoba, ciekawie to wygląda, chociaz nie każdemu pewnie przypadnie do gustu.
Na fotce z portalem brakuje jakiegoś elementu z lewej równoważącego kompozycję. Tak jest trochę pusto.
Ogolnie to fajne fotki robisz, plusik dla wątku :)
Nie masz czegos wiecej z tej parady - bo zaprezentowany kadr jest dość nijaki :(
4 najładniejsza (przyganiał kocioł garnkowi:wink:)
Kaz de Wro
30.12.08, 15:40
4. bardzo klimatyczna, a 5. trochę za ciemna.
ps. gdyby na jednej z nich znazł się choć jeden człek idący tym bezmiarem śniegu, byłaby rewelka
Smerf Maruda
30.12.08, 15:44
7 - tej pani chyba nie podoba się to zdjęcie, mi zresztą też nie.
8 - prawa strona wydaje się niepotrzebna, sama scenka bardzo mi się podoba.
9 - albo lewa niepotrzebna, albo brakuje tam czegoś, czy ja wiem, kwiaciarki?
Tak sobie pomyślałem - 'skoro jest zima, to muszą być i zimowe plenery - ale nie odgrzewane, lecz tegoroczne'. Ponieważ tegorocznych jeszcze nie miałem, to nadrobiłem zaległości, idąc w okoliczne śniegi. Niestety, nie pokaże ich, dopóki mi palce nie odtają, tak by jakoś te zdjęcia oporządzić :)
Dlatego na razie, na życzenie Grizza, powtórka z parady w Krempnej. Grizz pewnie by chciał jakieś krwawe jatki, ale niestety - na liście sponsorów brakło zakładu masarskiego, tak by organizatorzy mogli podrzuć tu i ówdzie flaczek, a nawet wysadzić go w powietrze :)
Ostatnia seria super :) 10 baardzo mi sie podoba. Jak z dobrego filmu wojennego :grin:
10 super. Świetne światło.
Ponieważ same pejzaże są owszem i fajne, jednak po pewnym czasie mogą prowadzić do zaniku pracy wyobraźni (bo wszystko podane na tacy), w dzisiejszym odcinku małe ćwiczenie z pobudzania tego organu.
A na koniec programu, dla tych którzy nie chcą używać wyobraźni, inne okoliczności przedstawione w nietypowy, bo panoramiczny sposób (Ludzie, czemu nie robicie panoram? Na forum chyba żadnych nie widziałem).
Panorama, jak panorama :) ale 14, 15 i 16 są boskie. Gdzie robiłeś ?
"Zasypana oaza" jest fajna :)
Tylko dlaczego w sepii, może pokazałbys też wersje w BW? :roll:
Panoramka też bardzo ładna chociaż z żółtym sniegiem ;)
Panorama, jak panorama :) ale 14, 15 i 16 są boskie. Gdzie robiłeś ?
A tu, niedaleko. Pod Maguryczem, koło Banicy (ze szlaku do Bartnego trzeba obić w prawo).
Kolejna porcja widokówek, może nieco przekombinowanych z kontrastem, ale co ja poradzę, że tak kreatywnie słonko świeciło :) Najgorsze w tym wszystkim jest to, że z takiego przemarszu przez pola, ma człowiek po selekcji setkę kadrów. Przydałoby się i z tego coś wywalić, ale jakoś brak sił, by się na coś zdecydować. A jeszcze wybrać te, który upublicznić... Dramat.
Ale śniegu!! 18 bardzo mi się podoba. Świetne kolory.
18-ka i 20-ka są świetne ale...no właśnie, wydaje mi się, że zbyt ciemne.
Kurczę, piszę to już dzisiaj czwarty raz, może mi sie monitor posypał? :roll:
Chciałeś uwypuklic kolorystykę i to Ci sie udało ale fotki wyglądają zbyt ciemno. Są bardzo dobrze skadrowane i obrobione, brakuje im tylko światła. Na 20-ce przydałby się filtr połówkowy na słoneczko.
"Mars" rzeczywiście jak Mars ;)
no właśnie, wydaje mi się, że zbyt ciemne.
Kurczę, piszę to już dzisiaj czwarty raz, może mi sie monitor posypał? :roll:
Z utrafieniem w optymalne wyświetlanie się zdjęcia na różnych monitorach jest zawsze problem. Np. ja na swoim LCD (Samsung 970p) mam jasność ustawioną na 10 (sic!), kontrast na 80, gamma -0.3 i dopiero takie ustawienia nie wypalają mi oczu. Zdjęcia, owszem, nie biją blaskiem jasności, ale nie są też ciemną dziurą - wyszedłem z założenia, że jak u mnie coś widać, to u innych na lepszych monitorach, czy z podkręconą jasnością będzie optymalnie.
Ciekawe, kiedy ktoś opatentuje dołączane do grafiki parametry kalibrujące monitor :)
Ciekawe, kiedy ktoś opatentuje dołączane do grafiki parametry kalibrujące monitor :)
Dobry pomysł ;)
Smerf Maruda
7.01.09, 13:18
Ładna 18, ciekawie skadrowane, podoba mi się pochylona perspektywa. Fajne, fajne.
18-ka świetna ale też mam wrażenie, że troszkę ciemna.
Na 18-tce - pięknie!
Pozdrówka.
Po serii zimowych scenerii, czas na inną parę kaloszy. Nieco bardziej nostalgiczną. A może i nie.
Czy tego chcecie, czy nie, mam hopla na punkcie staroci. Może nie wszystkich, ale stare miejsca, przedmioty, wyzwalają we mnie chęć wyobrażenia sobie czasu ich świetności - gdy miejsca tętniły życiem, gdy przedmioty wykonywały powierzone im zadanie z radosnym zgrzytem słabo naoliwionych trybów... I o takich przedmiotach jest poniższy akapit.
Że szumi, że ciemnawo, a to kontrastowo? A wczujcie się w opuszczone przedmioty...
Jak się idzie szlakiem z Uścia Gorlickiego do schroniska na Małastowskiej, to po drodze jest takie stare gospodarstwo, które do dziś nie ma prądu, mieszkanie oświetlają naftusiami, i... właśnie - na podwórzu jest stary koński kierat napędzający kamienne żarna.
Jak zobaczyłem te Twoje zdjęcia, to mi się łezka z nostalgii zakręciła
Piękne są :)
Ja tam nie jestem fanką staroci, ale zdjęcia sie podobają ;D ;)
Ładnie, stylowo...
Mocno pojechane z obróbką ale mi się podobają.
W tym temacie można zaszaleć ;)
Bardzo ładnie uchwycone. :)
Dzięki wszystkim za odwiedziny i konstruktywne komentarze.
Pogłoski, jakoby zima ulegała w starciu z odwilżą, są mocno naciągane i spreparowane przez określone grupy z konkretnych sfer. Dzisiaj poszedłem to sprawdzić i na potwierdzenie - parę szybkich kadrów, z jeszcze zamarzniętej po całodniowej wyprawie karty.
W ostatnim kadrze, nie wiem czy to ja się tak szczegółowo wpatruję w strukturę pikseli, albo coś pomerdałem przy wywoływaniu - bo widzę piksele. Jutro zerknę na to spokojnym okiem, bo po dzisiejszym wpatrywaniu się w śnieg, percepcję wzrokom mam lekko przesterowaną w kierunku odcieni różu :)
Jakoś ciemnawo i szaro buro :(
Jakoś ciemnawo i szaro buro :(
Masz najzupełniej rację - jutro zrewiduję te foty jeszcze raz (czyt. ustawię monitor).
Firma przeprasza za drobne zakłócenia :)
6 i 15 dobre a 18 i 20 do poprawy, reszta to rykoszet ;)
Fajna seria ze starociami (też lubię).
Podoba mi się 25 i 26 (to ostatnie ładne szarości). Dla mnie nie bure. Ładnie skomponowane.
Dzięki za odwiedziny, tym razem mała saga industrialna.
Swoją drogą, zawsze zazdrościłem Śląskowi tych wypalonych cegieł, starych kamienic, szarzyzny (sic!), wielkiego przemysłu. Pewnie gdybym tam pomieszkał z rok, dwa, zmieniłbym zdanie.
Industrial ok, z naciskiem na 28 i 30. W tym ostatnim wielki potencjał widzę, te otwory... drabinki...
Za Agą, zburzona ściana na tych dwóch fotkach jest kapitalnym tłem.
z 22 świetne macro by wyszło pod tytułem "rytmy"....
hmmm
widoczki górskie Ci lepiej wychodzą :D
Mnie również fotki industrialne się podobają. 28 wg mnie bardzo dobre. Bardzo dobry kadr, a kolorystyka bardzo ciekawa.
Podobają się z koparką i ostatnie z ludzikami. Ponadto całkiem fajna dokumentacja świata którego świetność się skończyła a na ruinach której powstaje nowe.
Nuda. Pogoda totalnie zapomniała o zakątku w którym mieszkam i nie ma się gdzie pofatygować z aparatem. Siedzę i se jeżdżę z tej nudy suwakami w Ufrawie, wywołując różne raw'y na próbę. I co zaobserwowałem - mam ciągoty do uwypuklania mocnego kontrastu. Może z wiekiem przejdzie :)
Póki co, żeby podkarmić wątek i nie popaść w zapomnienie, trzy wspomnienia sprzed dwóch tygodni, kiedy zima była zimą. Może wywołam u niektóry skrajne emocje :)
33. - ładnie wyszło z tymi kontrastami, ładny kadr...
A już myślałam, że przysiadłeś aby jeszcze ciepłe plony porannej wyprawy zaserwować... :)
A już myślałam, że przysiadłeś aby jeszcze ciepłe plony porannej wyprawy zaserwować... :)
Z plonów nici - deszcze i zawieruchy u mnie. Jakoś nie miałem sumienia nowego sprzętu od razu na głęboką wodę rzucać :)
33- jest najlepsza z ostatnich trzech zdjęć.
Bardzo ładnie.
Zastanawiam się, ktora kompozycja najbardziej mi się podoba?
Chyba pierwsza bo ma najciekawszy klimat, ostatnia też ładna ale na mój gust trochę za ciemna, jak na to światło i porę dnia.
z ostatnie serii bardzo podoba mi sie 33 :) super kadr, kolorki, wogóle przyjemne ;)
Pozdrawiam
Dla mnie 3, 10, 13, 15, 18, 23 - bardzo na plus - 30 widziałbym w BW...
Dzięki za komentarze.
Chodzą za mną drzewa. Spokojnie, to nic zaraźliwego, a lekarz kazał mi się lepiej wysypiać. Ale z drzewami to jest tak, że marzą mi się kieleckie dywaniki, ale górki u mnie za mocno pofalowane i zalesione... To chodzę z nosem na kwintę i próbuję utrafić w różnych miejscach te drzewka na planie pól i pastwisk... Beskidzkie dywaniki... Też może być to kiedyś czołowy kierunek w fotografii :)
Bardzo ładne dywaniki. Na 35. pięknie się światło układa. Fotografując takie desenie, lubię jak najprostsze kompozycje, lekko uabstrakcyjnione :)
35 bardzo w moim guście...
Jedź do Wetliny, tam na połoninach masz dywaników od groma :)
Acha, 34 mi pasi tylko pierwszy plan ciut za ciemny ?? ale ja się nie znam :P
Mnie się bardziej podoba kadr 34, choć obróbka już mniej ;)
Dzięki za zaglądanie do tego wątku.
Ponieważ piękna zima która przeszła w bure przedwiośnie, nie zachęca i nie stwarza możliwości do terenowych wypadów, nieco reminiscencji z dysku.
Jest rok 2006, jesień która nie może się rozpocząć...
ok... ale bez szału :/
Zgadzam się, to taka podróż sentymentalna - pierwsze zdjęcia olkiem w terenie niezurbanizowanym :)
Fot.37 - fajnie to ujęte ale boli drugi i trzeci plan.W fotografii pejzażu lubię ostro od pierwszego do trzeciego.
Fot.38 - najlepsza MZ z trójki.Dobrze,że kadrowałeś tak aby nie pokazywac zbyt dużo płaskiego nieba,ja poszedłbym dalej i całkowicie je wyeliminował z kadru.
Fot.36 - najsłabsza.Przedni za jasny i za mało go.Krzyż zlewa się z jasnym tłem - tu jako GM aby lepiej zwracał uwagę,dałbym go na ciemnym tle.Przypuszczam,że ostrośc ustawiałeś właśnie na niego aby wydobyc go z otoczenia ale tutaj troszkę to nie zdało egzaminu.
To tak by tyle było moich spostrzeżeń.Fajnie było poczuc trochę lata na Twoich bezdrożach.:)
za e-510 36,37 widziałbym ostre w pełnym zakresie, ja generalnie lubię jak krajobrazy mają większe nasycenie kolorów
Wiecie, poprawność we fotografowaniu widoczków jedno, wrażenia estetyczne - to drugie. Zdjęcie nr. 36 w pełni ostre było by totalnie do kitu. A z tym rozmyciem wygenerowanym przez wiatr i stabilnie ostrym krzyżem, jest już akceptowalne. Fakt, może więcej kontrastu, może bardziej zaakcentowana sylwetka krzyża...
Eh, co za dzień... Nuda i bolące wątpia to kiepski motor działania.
Co tam panie dziejku na tym dysku jeszcze...
A takie trzy ujęcia. Zamek w Niedzicy - nie pamiętam, czy ktoś go od tej strony pstrykał, bo od frontu to chyba każdy zrobił mu zdjęcie. Drugi kadr-krotochwila to skojarzenie wieżyczki z wiadomym zamkiem w Bawarii.
Dobra, na dzisiaj tyle kiepszczenia sobie oczu w starociach :)
39 mi się podoba, choć obróbka dziwna. Czy tam jest lekka mgiełka, czy to PS?
36 spaprałeś (krzywe)
38 - nie wiem gdzie (a chciałby) :)
41 - się podoba :)
36 spaprałeś (krzywe)
To nie ja - to auto balans bieli w Gimpie. Ale w sumie nie dziwię się mu, że zgłupiał, a mi ten odcień przeleżałej pocztówki spasował :)
38 - nie wiem gdzie (a chciałby) :)
A to musisz do Szczawnicy i na Palenicę na nóżkach... :)
OK. Dalsze wietrzenie archiwum. Mamy rok 2007, przełom marca i kwietnia. Pamiętacie zimę tamtego roku? W ogóle jej nie było w zasadzie. A ja ciągle wyciskałem soki z kitowych obiektywów...
To ostatnie ciekawe dość. Desenie, faktury i struktury.
Że też masz sumienie tak pastwić się nad sobą i nie wykorzystać jakiejś chwilowej dziury w niebie na wypróbowanie sprzęciora...
Mówisz 2007? No dobra... poczekam... :D
A to musisz do Szczawnicy i na Palenicę na nóżkach... :)
Normalnie zabiję jak spotkam - to za te nóżki :lol::lol::lol:
No nie, żartuję - brzuszek urósł i taki spacerek jest gut. Na Palenicy byłem ale kolejką.
Teraz do rzeczy - 44 - takie przepraszam ***** - ale kapitalnie wypatrzone. Duży plus za świetne oko :)
Mi z tych ostatnich podoba się nr 37 i 40. W tej czterdziestce brakuje mi jakiegoś burzowego nieba i miałbym scenę niczym z Władcy Pierścieni albo innego filmu fantasy. Mi takie klimaty bardzo podchodzą ;)
42- fajna widokówka, tylko czemu taka obróbka? MZ przesadzona.
Ostatnie fajne, ciekawe formy na nim.
Poucinane tylko trochę dziwnie ale podoba się.
Dzięki za cierpliwość :)
Weekend zapowiadają słoneczny i pogodowy, więc być może powieje w wątku świeżyzną, póki co dalsze rozliczenia z nie zawsze chlubną przeszłością... :)
44 bardzo ciekawe kolory wyszły , jakaś desatruacja?
Kadr zbyt oszczędny jednak, jakieś czerwone wiadro, konewka pod drzwiami pasowałaby mi...
szaro i kolorowo fajne,w tym drugim za mało dołu ale kolory ciekawe.
buro - buro.:)
44 - kolory i faktury i coś co nie wiem jak opisać bardzo w moim guście, bardzo
Dzięki za sugestie, opinie i podzielenie się emocjami :)
Dziś parę strzałów o innej tonacji...
Te sytuacje nie były zamierzone. Można rzecz - to kadry, w których ludzie przeszkodzili mi w zdjęciu celu właściwego. I takim modelom pobocznym, czy drugoplanowym, poświęcam dzisiejszy wpis.
49 fajnie chwycone... nie ma jak lans...
Zazdroszczę łatwości nadawania tytułów, które tak pięknie zwracają uwagę oglądającego na temat zdjęcia.
Np. "ja płynę". No za nic bym nie zwróciła uwagi na ten taneczny krok mężczyzna. :) Zmysł obserwcji naprawdę świetny.
Ekstra foty!, dołączam do wątku - wstyd, że tak późno :oops:
Pzdrówka :)
W ulicznych podoba mi się obróbka jest bardzo soczysta ale jednak wolę Twoje bezdroża na których można koić oczy.
A mnie podoba się ta z dzieciakami, 48.
Tytuł zresztą też dobrałeś dobrze, maluch usiłuje nadążyć za "dużym" i dotrzymać mu kroku.
"Ja płynę" jest mocno zabałaganione w tle, za dużo tam się dzieje i odwraca uwagę.
"Enklawa", miejsce, jest ciekawie wypatrzone. Warto było jeszcze poczekać na bardziej pasujących tu tubylcow i to uchwyconych z przodu.
Para z zakupami jakoś mi do tego nie pasuje :roll:
Ostatnia wrzutka jakoś średnio przypadła mi do gustu. Sympatyczne foto z chłopcami, pozostałe dwa do mnie zupełnie nie gadają.
Jak załapać zimowego doła? Patrzeć smętnie przez okno, jak przez cały dzień szarówka spowija świat, a pod wieczór otworzyć na komputerze katalog ze zdjęciami z górskiego dreptania...
Nie polecam. Tzn. łapania doła, bo dreptanie polecam :)
51 bardzo ciekawe, pozostałe coś ciemnawe...
Klimatyczna ta ostatnia wrzutka. Nie dołująca :)
51 bardzo ciekawe, pozostałe coś ciemnawe...
Dzięki Grizz, rozjaśniłem pozostałe nieco - niestety, zawsze tak się dzieję, jak zgrywam fotę na matrycy lapcokowej...
Poza tym, cieszę się niezmiernie, że coś Cię tu zaciekawiło - zawsze mogło 'nie gadać', bo to wysokości w okolicach 1400-2000, ciut nisko jak na Twoje osiągnięcia :)
Wszystkie trzy ciekawe, choć MZ wszystkie ciut ciemne :roll:
51- bardzo malownicze i podoba sie kąpiel szczytów w chmurkach, 53- uważam, że prześwietny widok ze zbocza sie roztacza warty uwiecznienia.
Powrót do pięknych krajobrazów :) 51 - widok dość egzotyczny dla osoby z nizin, więc tym bardziej się podoba.
Echhh... Tylko doczekać do lata... Piękne wspomnienia masz na tych zdjęciach...
Ostatnia ładna, aż mnie ciągnie na "ceprostradę" ;)
Hm, jak tak patrzę na normalnym monitorze na poprzednią wrzutę, to aż muszę Was przeprosić, że takie ciemne to faktycznie było. Następnym razem jak będę chciał obrabiać zdjęcia na laptopie, to bijcie mnie po łapach :)
I żeby na pusto nie gadać...
Miodna ta ostatnia seria. Pierwsze - ładne kompozycyjnie, ślimak prowadzi wzrok ładna tonacja.
Na drugim fajny klimacik, chociaż brak mi jakiegoś zdecydowanego motywu, robiłeś już podobne.
Trzecie - fajna geometryczna abstrakcja, ładne kontrasty.
O 54 Bufetowa już ładnie napisała i zgadzam się z nią.
55 natomiast bardzo mi się podoba. Ładnie uchwycone światło.
Dla mnie 55 :) Swiatło i kolory na tak, tylko jak i bufetowej, czegoś mi brak.
Pierwsze fajnie skomponowane ale spitoliłeś Waść obróbkę. Przynajmniej mnie nie leży.
Drugie jakieś nijakie :roll:
Trzecie chyba najciekawsze chociaż najbardziej minimalistyczne. Tu podoba mi się i kompozycja i obróbka BW.
ostatie mz najciekawsze. swietne przejscie od czarnego, poprzez kolejne odcienie do bieli. no i ksztalty, ale ja to juz tak mam :wink:
i zgadzam sie z bufetowa-kontrasty tutaj ladnie zagraly.
Z ostatniej serii,najbardziej podobają mi się schody - fajna kompozycja,kolor i temacik.
Las jak las - ładny,tajemniczy i tylko te drzewa szumią za głośno.;)
Nie potrzebnie wyciągałeś tak mocno w cieniach.MZ.
Ja zacznę od lasu gdyż świetnie oddałeś w nim klimat ciszy, łagodnego światła, miejsca spokoju do którego po ciężkim dniu pracy z przyjemnością się wraca podładować akumulatory. Schody elegancko rozplanowane w kadrze. Drewniane łączenie ścian w użytej tonacji i sposobie ujęcia jest świetne.
schody i brokuły ;) ( jakoś tak mi się skojarzyło ) - najlepsze MZ z tej serii .
Ja zacznę od lasu gdyż świetnie oddałeś w nim klimat ciszy, łagodnego światła, miejsca spokoju do którego po ciężkim dniu pracy z przyjemnością się wraca podładować akumulatory..
Wiejo - chciałbym napisać tak samo, ale nie potrafię, wybacz wykorzystam Cię i podpiszę się pod twoją wypowiedzią.
Zdjęcie dla mnie jest bajkowe, lubię klimaty lasu, drzew - nie wszystkie zyskują moja aprobatę - to MZ jest kapitalne!!.
Pzdr
Z trzech ostatnich najbardziej podoba mi się las, ale schody też są świetne - rewelacyjne kadrowanie, tylko, że chyba obróbka nie za bardzo, przynajmniej msz.
Dzięki za wpisy, odwiedziny i komentarze.
Jako, że ostatnio na forum była seria powrotów z ciepłych krajów, ja dla odmiany wróciłem tydzień temu z zimowej krainy. W zasadzie, z daleka nie wracałem.
Był to wypad sponsorowany przez ciekawość i chęć przetestowania, jakie rezultaty w terenie da się uzyskać z moim nowym E-3. No i gdy tylko nadarzyła się pierwsza przyzwoita okoliczność pogodowa, pognałem.
Zadowolony jestem, nie powiem, aparat nie wykazywał oznak zmęczenie tym łazęgowanie, wcześniej wymiękłem ja, gdy mi się śnieg w butach roztopił (do łażenia w zaspach ubierajcie stuptuty!). Ale i tak dopiero po pięciu godzinach.
Mam pytanie, czy ktoś potrafi opanować zieleń, którą generuje E-3? W terenie tego nie było widać, ale na kompie zdjęcia z iglakami... No taka ta zieleń niewesoła. Następnym razem ustawię na vivid, ale może ktoś już ma jakiś przepis.
A, zdjęcia, byłbym zapomniał.
54 - mniam, fajne.
na 58 zieleń świerków wpada w czarny czy to mój monitor tak wyświetla?
58. ładne, zieleń u mnie ok - zielona, lekko oliwkowa.
57. jakoś tak... nijako dla mnie.
57- lubię tak poprzecinaną biel sniegu cieniem i pniami drzew. Jest jakiś urok w tym widoku.
58- zimowa przestrzeń, śnieżna biel polany otoczona ośnieżonym lasem a na okrasę błękit nieba. Lubię takie i podoba mi się.
O mamo! Jaki błękit, ja też widzę zielony zafarb na 58! :roll:
Ja też oglądam na lapku więc o kolorach nie mogę się wypowiadać Sam pare fot robiłem na tym sprzęcie i od razu dostałem baty za kolory. Kadry za to świetne, cienie, symetrie, fajne widoczki wszystko co potrzeba. Pozdrawiam
Zdj.58 - podoba się ta zimowa sceneria,pokusiłbym się o wyciągnięcie nieba bo jest interesujące.
Co do zieleni - w mojej trójce,nie widzę takiego problemu i tu raczej też go nie widzę - prawdopodobnie nie został dobrany właściwy WB ale i tak nie jest źle.Aby byc pewnym 'białego' śniegu a co za tym idzie pozostałej tonacji,w takich warunkach polecam ustawic WB ręcznie,najlepiej za pomocą szarej karty.
Uf... Ciężkie czasy minęły, śniegi puściły, zasadniczo powinno być lepiej. Jednak wobec zdecydowanego braku kropki nad 'i' w obecnym wydaniu pogody, nostalgicznie grzebię sobie w dysku... I tak w ramach zaklinania objawienia wiosny:
mi się podoba 54 a skąd robiona 59?
Uf, mam nadzieję, że to ostatnie w tym sezonie nostalgiczne rozliczenia z zawartością dyskowego archiwum :) Pogoda się zrobiła, a jutro doskonała okazja do rozpoczęcia pogodnego pstrykania - oby tylko Jury nie zamknęli :)
62 ciekawy klimacik .. może mogłeś nadymić tam byłyby fajnie promienie. Ale i tak bardzo fajne.
Pozdrawiam i ponawiam pytanie gdzie była 59?
Pozdrawiam i ponawiam pytanie gdzie była 59?
Ha, to standardowe Trzy Korony ;)
Podoba mi się 59, fajna obróbka, przypomina stare zdjęcie lotnicze i dopóki nie napisałeś, że to z Trzech Koron byłam przekonana, że to faktycznie z samolotu robione. Trochę szkoda na nim tego uciętego zakola Dunajca, ale pewnie obok były skały i stąd to kadrowanie. W każdym razie jeśli chodzi o tą fotkę to ja jestem na tak :)
Wow, 62 to rewelacyjne zdjęcie.
xrebelxsoulx
2.04.09, 19:45
nie objerzałam jeszcze wszystkiego ale 55 :mrgreen: max mi się podoba ! [oglądam od końca ;p]
58 - podoba mi się kadr i kolorystyka, leciutko wyciągnęłabym cienie :)
jestem tutaj po raz pierwszy, ale nie ostatni :-). 62. przez swoja czystość właśnie jest imho super. Dymu mi nie potrzeba, jesli już to raczej bym siedzisko po skosie w stronę okna ustawił. Ale nie ma co gdybać 62. jest super.
'Stołek' podoba się.
Nie mogłeś ustawic wyzwalacz i pstryknąc sobie portret ?
Mocniejsze by było,jakieś takie tajemnicze ( pod warunkiem,że patrzyłbyś w stronę okna oczywiście ;) ) a tak - tylko ciekawe ujęcie we wnętrzu jakiegoś muzeum.(?)
Ładny ten stołek, skąd masz?
Stołek podoba się również, ładne światło i podkreślona drewniana podłoga.
To teraz dawaj ze zlotu w jurze :P kurcze szkoda że nie mogłem być
Najbardziej wpadło mi w oko zdjęcie makieta. Ja już tak mam, że lubię przestrzenie które są jeszcze na zdjęciach cień nad doliną i piętro wyżej. Gra swiatła i skromny wystrój w zdjęciu stołek uspokaja. Fajne kadry.
"Stołek" mi sie podoba, fajnie gra światełko.
W tym wnętrzu przydałby się akt jako sztafaż :)
No dobrze, skoro nastała niezręczna cisza, ktoś ją musi przerwać :)
'Stołek' podoba się.
Nie mogłeś ustawic wyzwalacz i pstryknąc sobie portret ?
No tak, inscenizacji mogłoby być wiele z wykorzystaniem tego rekwizytu, gdyby nie to, że to licho wyglądający eksponat jest :) Mógłby mieć odmienne zdanie co do mojego wdrapywania się nań :)
Ładny ten stołek, skąd masz?
Kiezmark, zamek. Sala na górze. Cudna przewodniczka po zamku oprowadza, może Tobie się uda trafić na przewodnika :)
Dzięki wszystkim za odzew i komentarze.
A poniżej malutka powtórka z jurajskiej rozrywki - nie daję więcej zdjęć, bo tego ostatnio było na tony na forum.
Dwie ostatnie prezentacje, to wnętrze przedsionka cerkwi w Bielicznej, jak i sama Bieliczna (taka dolina niedaleko Izb). Ciekawostka - cerkiew nie wiem czy zawsze, ale akurat wtedy była otworzona. Jakieś 3 - 4 km od najbliższych domostw, głusza jak na obrazku, a tu sobie można do ładnie urządzonego wnętrza wejść bez problemów. Jest jeszcze wiara w ludziach.
Oklepańcowi jurajskiemu przydałoby się ciut oddechu u góry.
Środkowe - przyjemne w odbiorze.
Ostatnie... nie wiem, za normalne ;)
Oklepaniec jurajski nie jest takim oklepańcem w Twoim wykonaniu. Może, jak napisała pani_bufetowa, przydałoby się więcej góry, ale zupełnie inna perspektywa nadała nowości temu miejscu.
Widok bardzo mi się podoba.
Oklepańcowi jurajskiemu przydałoby się ciut oddechu u góry.
Racja, może kadr pionowy :roll:
Dziś opowieść o tym, jak dwa stojaki spotkały ducha lasu :)
68,69 - fajne
70 - co się stało z czarnym?
paakayttaja
12.05.09, 15:50
69 - fajne.
68 - nie podoba się mi niebieski zafarb wzgórz w tle...
70 - za qbicem, tu się chyba coś nie udało z kolorami...
70 najbardziej mi się podoba, jeśli chodzi o kadr. Kolory, obróbka już mniej. Jakby sklejone dwa zdjęcia.
Ciekawy sposób widzenia w strzelistej perespektywie oklepańca jurajskiego. Wiadomo o co chodzi i dość śmiały sposób podejścia do tematu. Wejście na 66 ładne modelowe światełko, skromna izba i tonacja- fajne. 67- krajobraz bardzo mi się podoba a tutaj ładny klimat powodują chmury. Na tak stojak na zdjęciu 69 gdzie pojedyncze domy ładnie wypełniają teren poprzecinany miedzami. 70- dym w terenie leśnym nie wróży nic dobrego ale może Dzin stanie na wysokości zadania.
Stojak z 68 poprawiony - sorki, po prostu zapomniałem o tym niebieskim, a też mnie kuł nieco w oczy. Tak dla poprawności, raz jeszcze:
hmmm, nie podoba mi się to co z zieleni wyszło.
Urzekł mnie ten lewitujący jegomość... :)
Dziwne: widać cień nogi, której nie ma :p
Dziwne: widać cień nogi, której nie ma :p
To ogon :D
Aha! To już w ogóle nic nie rozumiem :mrgreen:
Wielka mi sztuczka... stempelkiem pyk-pyk ;)
Lewitant fajnie wypatrzony i swiatełko wykorzystane dla ukazania efektu.
Tak, ostatni motyw jest super.
Przydaloby się wykadrować ciaśniej, bez tego nudnego widoczku w tle.
Lewitujący kosz jest boski :mrgreen:
68 i 69 fajne :)
a kosz bomba :grin:
Pogłoski, jakobym zapomniał jak się obsługuje forum i swój wątek, są mocno przesadzone i nie znajdują potwierdzenia w stanie rzeczywistym :)
Od ostatniego wpisu nazbierało się mi trochę materiału, którym chciałbym się podzielić z szerszym gremium krytyki (nieco bardziej obiektywnym, niż moja rodzina). Przez cały ten czas zrobiłem zdjęcia lepsze lub gorsze, cały czas 'ucząc się' E-3. Podczas tej nauki zapaćkałem se matówkę, odrapałem tulipanka od 9-18, rozorałem o konar nogę i naderwałem zaczep na sznurówkę w moich pancernych trampkach (niech żyje upadający wiecznie żywy zawód rymarza!). Pomimo tego radosnego procesu kreacji i uwieczniania, pogłębia się we mnie przekonanie, że im więcej zdjęć robię, tym gorzej to robię. Czy to zmęczenie materiału, czy to zmęczenie tematem, czy też przesycenie sposobem podejścia do fotografowania - nie wiem. Niemniej, w celu kształtowania charakteru, wyruszam pielgrzymować po górach, gdzie mam nadzieję odzyskać stan euforii z możliwości naciśnięcia spustu migawki.
Zanim wyjadę, parę wrzutek. Na początek, kompletnie ubrane panie (Festiwal mniejszości etnicznych).
Ostatnia seria podoba się :) Najbardziej 74, patrząc na tak zamyśloną Panią, odbiorca sam może się troche zamyśleć :grin:
Nie było mnie wtedy w Polsce, jak był ten festiwal. Były by i ode mnie :)
ładne panie, nr 72 deczko za żółta... no chyba że z CHRL-u ;)
74 bardzo fajne ... na pewno masz jeszcze jakieś "miecze" z festiwalu bo to ogólnie fajna imprezka. Dawaj dawaj :)
No to ze festiwalu zdjęcia będą jeszcze potem. Zasadniczo, u nas to słabo wyglądało (szczególnie Brazylia), bo ja widziałem zdjęcia z Krynicy... Eh...
76_Coty_robisz_tu.jpg podoba mi się klimat tego zdjęcia, może przez kompresję ale pojawiły się pasy na górze zdjęcia.
78_Odrobina_szalenstwa_w_zachodzacym_sloncu.jpg bardzo przyjemne wyszły kolorki
75_Stepy_beskidzkie.jpg , 77_Szlaczek.jpg - to są tematy z którymi ostatnio walczę - chodzi mi o morze trawy - i prawdę mówiąc na razie zastawiam czy nie lepiej w takiej sytuacji użyć dłuższej ogniskowej. Na zdjęciu taki krajobraz jest dla mnie niestety nudny.
Ciekaw jestem opinii innych.
Pozdrawiam
Najbardziej mi się podoba 76, taka mgiełka tajemnicy :wink:
W Krynicy fajnie ale powiem Ci, że w zeszłym roku jakoś lepiej poszło... w tym było chyba więcej państw ale strasznie szybko przeszli.
Kilka fotek mam z tego roku w profilu.
Najbardziej podoba mi się 76, kapitalny klimat, ale też tak, jak droplet widzę pasy.
Na stepach beskidzkich zmieniłabym kadr, trochę na korzyść dołu, bo to puste niebieskie niebo na górze jakoś wydaje mi się, że niewiele wnosi do zdjęcia, a na pewno już tak zatytułowanego.
Szlaczek jest ok, ale nie porywa, przynajmniej mnie.
Ostatnie nie jest w moim guście niestety, za dużo nieostrości na pierwszym planie i oko mi lata ;)
Ale oprócz tego do wszystkich zdjęć mam jedną uwagę: są za ciemne, tak na oko gdzieś z 1 EV. Oczywiście może to być tylko i wyłącznie wina mojego monitora :)
kowalikster
21.08.09, 07:29
76 i 78 mi się najbardziej podobają, gdzie 78 może być taką mała ikonką przebywania ma wsi - jedni biegają sobie z aparatmi po łączkach ale jednak gdzieś wśród nich widać trud i codzienność "chłopa" ze wsi.
Z trawą trochę nudnawe, niestety. Sprawia wrażenie niedbałego pstryku.
Mnie też najbardziej 76 :lol:
Dziękuję wszystkim za odwiedziny i konstruktywne opinie motywujące autora do głębszych przemyśleń, bardziej rygorystycznej samooceny oraz rewizji zachowań własnych podczas użytkowania aparatu fotograficznego :)
Ponieważ dzisiejsza pogoda za oknem nastroiła mnie do szaro-burych poszukiwań na dysku, stwierdziłem, że czas na eksperyment. Otóż moje archiwa zdjęciowe upchane są zdjęciami przepełnionymi kolorami. To skutkuje tym, iż człowiek spędza po paręnaście cennych chwil kręcąc suwakami przy wywoływaniu takiego zdjęcia. Próbuję się te kolory wzmocnić, przekształcić, nałożyć, pomnożyć, uwydatnić oraz zastosować całe mnóstwo innych zabiegów mających na celu fotografię wygładzić, odrealnić, ubajkowić i sprawić by błyszczała.
Dlatego wybrałem parę takich kolorowych zdjęć i ... zabrałem im kolor.
W moim subiektywnym odczuciu, zdjęcia zyskały na jakości. Niestety, jestem w ocenie nie dość wiarygodny, bo widząc te miejsca w czarno-bieli, wyobraźnia podsuwa widoki które stały mi przed oczyma w danej chwili. Jakie zatem jest wasze zdanie - czy nabrzmiały kolor i granie barwą jest ze wszechmiar konieczne? Na zdjęciach które tematycznie są nudne - a większość krajobrazów takie jest, kolor może wzbudzić zaciekawienie. Wg. mnie - niezdrowe, bo zwracamy uwagę na błysk fotografii, a nie na treść 'nudy'. Bo każdy zna góry, pola, lasy i niebo. Jednak, wg. mnie, niektóre elementy tego krajobrazu utrwalone i zabezpieczone przed czasem warte są nostalgicznego pokiwania głową na treścią. Nie zawsze się to udaje, nie zawsze jest to konieczne. Nie uważam też, że moje próby są niosą takie doznania. Jednak - dla mnie treści te są w pełni czytelne, z powodów wiadomych :)
Przynudziłem (zawsze mogłem napisać 'kopę lat, dawno tu nie zaglądałem), parę fot zatem.
Żądam koloru dla 79! :grin:
Wybrałeś różne zdjęcia (celowo?) :)
80 broni się bez koloru, ponieważ na tym zdjęciu ważniejsze jest ukształtowanie terenu, pierwszy i drugi plan oraz niebo (można by trochę podkręcić :wink:)
79 MZ, kompletnie traci bez koloru, który wydobywa obszary pokryte różną roślinnością- pola, poletka, drogę, lasy itd. Tutaj kolory są niezbędne.
81- nie mam zdania, to zdjęcie w ogóle do mnie nie "gada" :-P
Siakoś nie bardzo gadają te czarno-białe krajobrazy. Do mnie.
Buro, nie buro, idź w teren, kolorowo się robi, ładnie, pogoda ma być ponoć. :)
zgadzam się kolory by się przydały
hmm zupełnie nie rozumiem zastosowania BW w ostatnim wrzucie.
77 mi się podoba :grin:
BW z zasady bojkotuję :wink:
Dzięki za odzew. Super, że się ze mną nie zgadzacie, gdyż to by było nudne. Problemem jest zapewne (jak i z każdą fotografią), kiepska tematyka lub kiepsko przedstawiona. Ja nie unikam odpowiedzialności, ależ skądże.
Ale ponieważ prychacie na brak kolor... Perfidnie podtrzymam tę konwencję, zwiększając dramatyzm przedstawianych okoliczności - z łagodnych pół Beskidu na skaliste granie Tatr. Dlaczego upieram się przy bw i eksploatuje technikę zarezerwowaną dla fachowców, mistrzów i minionych wieków? Cóż, człowiek całe życie się uczy, dlatego jak nauczę się jako tako przedstawiać ciekawe kadry (albo zaczniecie mi przytakiwać :D ), wtedy włączę im kolor. Nawiasem mówiąc, mój odchył z wywalaniem koloru zbiegł się z forumową dyskusją odnośnie czarno-bieli w reportażu. Ale przecież, do diaska, dawniej ludzie robili czarno białe zdjęcia krajobrazów i było dobrze.
Dobra, jadem z tym koksem...
Przedostatnie w bw super :)
Odnośnie koloru to na pewno popieściłby oko ale czy zmusił do zobaczenie tego co na zdjęciu. 79- biegnące znikąd polne drogi, niby w nieładzie ustawione słupy, gdzieś za drzewami zagroda z domem, pasące się krowy i w oddali kilka domków Jak dla mnie miły z zanikającego terenu pejzaż. 80 jakoś mi nie podchodzi ale dlatego, że nie czuję w nim przestrzeni i odbieram jako dwuplanowy bez tego trzeciego nie usytuowanego w kadrze akcentu. 81 bardzo podoba mi się faktura poprzecinana miedzą i te pasące się koniki. W tym było by wspaniale jakby konie były w mocnym punkcie a nie pośrodku. Ładny wykonany pod światło kadr. Z górskich te w których unoszą się mgielne opary ładne. Świetnie prezentuje się to w którym widać drzewa bo dają one fajny ciemny akcent. Płynacy potok świetny z tą czarną czeluścią z której wypływa i jeziorko otoczone górami bardzo malownicze. Uważam, że poczynione próby odnośnie bw są ciekawe.
W dalszym ciągu czuję się nieprzekonana ;)
Góry w BW znakomite, jedynie strumyk pozbawiony koloru do mnie nie przemawia.