Zobacz pełną wersję : L-ife
Jestem tutaj od wczoraj..wiec postanowilem przelamac pierwsze lody i od razu wrzucic cos od siebie. Zdjecia modyfikowalem w photoshop'ie jako, ze fotografia stoi bardziej na drugim miejscu mojej listy hobby...
Pierwsze zdjecie zrobilem na drugi dzien po zakupie a 'ofiara' byla moja dziewczyna, niczego nieswiadomie pijaca poranna herbate z miskiem u boku.
Drugie z kolei zostalo wykonane 2 miesiace temu w Polsce (Slupsk). Z duma moge przedstawic swoja mame...;)
Trzecie zdjecie to raczej nic szczegolnego. Chodzac po Ustce przy molo pstryknalem to w sumie przez przypadek aby sprawdzic jak bedzie wygladalo...i oto jest. Zdaje sobie sprawe z tego, ze 'wyzabkowalo' mi przy wyostrzaniu zdjecie, ale juz nie zmienialem i jest jak jest.
Czworka...to widok z mojego okna w Dublinie. Gdyby to piwo bylo jeszcze tak smaczne jak reklamuja...:P
No i koniec koncow...moja kotka, ktora niestety jest w Polsce a ja tutaj. Ot taka mala zadziorna, wredna kulka futra...
Serdecznie pozdrawiam.
Smerf Maruda
20.12.08, 19:39
Pierwsze dwa mają bardzo interesujące i przemyślane kadry, w szczególności fota pierwsza, ale zmasakrowane są obróbką i nieumiejętnie dobranymi kolorami. Na trzecim jest z kolei interesujący temat, ale chyba niewykorzystany do końca - patrz, żerdzie z chorągwami są pionowe, czemu nie kadrować w pionie, i, patrz znowu, nie przeszkadza Ci ten ciemny obiekt w tle?
Dwa ostatnie są dość słabe i za mało ciekawe, by napisać, co by tu można zrobić inaczej, by bardziej zainteresować widza.
Dlatego fotografia to moje drugie mini-hobby i nie za bardzo przykladam uwage do takich rzeczy jak ksiazkowe-kadrowanie i tym podobne 'pro' rzeczy.
Ot tak po prostu robie zdjecia, co daje mi sporo zabawy a wrzucam je tutaj jedynie po to aby sie nimi podzielic.
W kazdym razie dzieki za komentarz. :wink:
Dlatego fotografia to moje drugie mini-hobby i nie za bardzo przykladam uwage do takich rzeczy jak ksiazkowe-kadrowanie i tym podobne 'pro' rzeczy.
Ot tak po prostu robie zdjecia, co daje mi sporo zabawy a wrzucam je tutaj jedynie po to aby sie nimi podzielic.
W kazdym razie dzieki za komentarz. :wink:
Ta argumentacja do mnie nie przemawia. Czyli uważasz że foto robisz tak od niechcenia bo gdyby była na pierwszym miejscu to pewnie byś totalnie wymiatał:)?
A co z hooby, które jest na 3 i na 4 miejscu:)?
He he nic z tych rzeczy, zle mnie zrozumiales. Chodzilo mi jedynie o fakt, ze nie jestem fascynatem fotografii w takim stopniu aby uczyc sie o kompozycjach, naswietlaniu i tym podobnych rzeczach o ktorych nie mam pojecia. Po prostu robie zdjecia poniewaz to lubie i tyle.
Hmm... żeby iść pod wiatr (bez zasad) trzeba najpierw pokazać, że się je zna.
Picasso potrafił malować realistycznie co udowodnił w okresie np. różowym ale wybrał kubizm w końcowym etapie.
Nie bagatelizuj zasad bo chyba po to tu jesteś aby się czegoś nauczyć???
Jestem zdania mniej gadania więcej zdjęć:) Wiec do dzieła:) Czekam na kolejne fotki.
He he nic z tych rzeczy, zle mnie zrozumiales. Chodzilo mi jedynie o fakt, ze nie jestem fascynatem fotografii w takim stopniu aby uczyc sie o kompozycjach, naswietlaniu i tym podobnych rzeczach o ktorych nie mam pojecia. Po prostu robie zdjecia poniewaz to lubie i tyle.
Przecież każdy tutaj pstryka zdjęcia bo lubi ;)
też nie zwracałem uwagi na kompozycje, czas naświetlania ,przysłone ...
Dopiero jak kupiłem lustro to sie w to zagłębiłem ...
Kupiłem książke, czytałem różne tutki w internecie ...
Mistrzem nie jestem ale ta wiedza naprawde pomaga ...
Dzieki temu możesz zrobić zdjęcie tak jak to sobie wyobraziłeś ... z czasem obróbka w PS-ie będzie zbędna ;)
Mi sie podoba pierwsze foto ... ale moge stweirdzić to co Maruda że zmasakrowałeś go przez obróbke ...
Pozdrawiam.
Za przedmówcami, najciekawsze dwa kadry (pierwszy i drugi) mają jakieś przedziwne zafarby :roll:
Pozostałe są słabsze, trzeci jest chaotyczny i bez dbałości o kompozycję a czwarty płaski nudny, bez kontrastu, nieba czy ciekawego swiatła.
Ostani to znów zafarb i poobcinae uszy.
Czekam jednak na następne bo widzę potencjał :)
Tylko p[roszę, nie klasyfikuj się od początku jako ktoś, kto robi fotki mimochodem bo to takie nie najważniejsze i w ogóle wisi Mu, jak to widzą bo On i tak robi tylko dla swojej przyjemnosci.
Takie podejście nie przysporzy Ci tu popularności ;)
Smerf Maruda
21.12.08, 10:18
To jest bardzo dobre i zdrowe podejście. Ale tutaj jest dział "Ocena zdjęć", więc, no, ocenia się tu zdjęcia :-) Po amatorsku oczywiście, nikt nie oczekuje tutaj krytyki z zacięciem artystycznym i porównywania do wielkich fotografów tego świata, niemniej, tak, zawsze ktoś jakąś uwagę napisze :-)