Zobacz pełną wersję : APARAT dla kobiety czyli opcji wiele...
Czesc,
Patrzylem na Sony DSC T2, T77, T700, Nikona S60 no i ostatecznie Olympusa mju 1060.
Telefon ma byc zgrabny (wiec taki Panasonic DMC-LX3K ktory mi sie podoba odpadl). Bedzie noszony w torebce wiec lepiej zeby nie mial zadnych wystajacych elementow. Dlatego Sony T2 tutaj idealnie by pasowalo.
Z drugiej strony odpada jakis tam ekran dotykowy.
Co natomiast istotne :-) Wazne zeby aparat szybko zdjecia cykal - czyli krotki czas miedzy wduszeniem spustu migawki a zrobieniem zdjecia. Autofocus zeby zwawy byl. Pare lat temu mialem watpliwa przyjemnosc obcowania na wakacjach z jakims starym aktualnie Nikonem Coolpixem i irytowal nas wtedy okropnie. Zoom optyczny minimum 3x.
Ze zdjecia i filmiki ladne maja wychodzic to nawet nie pisze ;-)
Nie znalazlem w sieci jakiegos testu 1060.
Moze ktos ma cos do powiedzenia o tym aparacie z praktycznych doswiadczen? Jakie zady/walety? Albo po prostu poleci jakis konkretny aparat po prostu wart kupienia.
Z gory dzieki.
Nie pomyliłeś aparatu z telefonem? Temat wątku wprowadza w błąd.
diabolique
15.12.08, 12:35
Czesc,
Patrzylem na Sony DSC T2, T77, T700, Nikona S60 no i ostatecznie Olympusa mju 1060.
Moim zdaniem nie warto ich kupować. Mają istotną wadę; nie da się z nich nigdzie dodzwonić :???:
Ja bym jeszcze popatrzył, co ciekawego u Nokii :mrgreen:
Chociaż jak popatrzeć, to telefony z matrycą 8Mpix już są...
http://www.dpreview.com/reviews/Q408premiumgroup/
jeżeli ten kompakt ma być głównym aparatem to szukałbym jakiegoś modelu fuji.
Czesc,
Telefon ma byc zgrabny (wiec taki Panasonic DMC-LX3K ktory mi sie podoba odpadl). Bedzie noszony w torebce wiec lepiej zeby nie mial zadnych wystajacych elementow. Dlatego Sony T2 tutaj idealnie by pasowalo.
Z drugiej strony odpada jakis tam ekran dotykowy.
Co natomiast istotne :-) Wazne zeby aparat szybko zdjecia cykal - czyli krotki czas miedzy wduszeniem spustu migawki a zrobieniem zdjecia. Autofocus zeby zwawy byl. Pare lat temu mialem watpliwa przyjemnosc obcowania na wakacjach z jakims starym aktualnie Nikonem Coolpixem i irytowal nas wtedy okropnie. Zoom optyczny minimum 3x.
Ze zdjecia i filmiki ladne maja wychodzic to nawet nie pisze ;-)
Nie znalazlem w sieci jakiegos testu 1060.
Moze ktos ma cos do powiedzenia o tym aparacie z praktycznych doswiadczen? Jakie zady/walety? Albo po prostu poleci jakis konkretny aparat po prostu wart kupienia.
Z gory dzieki.
Niewątpliwą zaletą Mju 1060 to jego zakres - zoom x7, i to najbardziej wyróżnia ten model od pozostałych. Jest zgrabny, nie ma wystających elementów, autofocus działa sprawnie. Tutaj jest test tego aparatu :arrow: http://www.swiatobrazu.pl/mju_elegancik_test_olympus_mju_1060.html,1
Może ranking chip-a okaże się dla Ciebie pomocny w wyborze aparatu:
:arrow:Aparaty cyfrowe kompaktowe (http://rankingi.chip.pl/index2.php?s=p&t=40&v=15)
Dziekuje wszystkim za podpowiedzi jak i przyczepki. Oczywiscie od samego poczatku myslalem o aparacie foto, jednak w miedzyczasie rozmawialem w telefonie wiec... Wiadomo chyba jak to jest. Sie wzielo i napisalo.
Hmmm, ranking chipa nie jest dla mnie miarodajny nawet w dziale komputerowym wiec aparaty tym bardziej pomine. Ale dzieki za podpowiedz.
Za to test na swiatobrazu.pl - przydal sie. Niestety ale te paskudne szumy juz przy ISO400 to jednak nie to czego szukam...
Idealow nie ma, jednak moze znacie jakis aparat spelniajacy wymagania postawione na wstepie ale jednak robiacy w miare dobre zdjecia? Zona bedzie go tarmosic ze soba w torebce, zdjecie w pracy, zdjecie w knajpie wieczorem czy na sobotniej wycieczce.
Acha - zaskakujace ale Samsung bardzo dobrze sie prezentuje w roznorakich testach! Jednak nie znalazlem zadnych ofert na allegro :-) wiec o obejrzeniu na zywo nawet nie mysle.
Co to sie dzieje... Samsung i dobry aparat... Jeszcze troche auta u nas zaczna sprzedawac ;-)
Tak się składa że akurat handluję aparatami i Samsung jest najczęściej zwracaną do reklamacji przez klientów marką, ze względu na awaryjność. Nie polecam!
Nie wiem jak inni, ale ja osobiście mam słabość do design'u Lumixa. Jakiś tam topowy model na pewno nie odstaje od konkurencji, a jak wygląda...
Jakość zdjęć? Kobiety na szczęście na to nie zwracają uwagi, ważne, żeby koleżanki powiedziały 'ale masz kosmiczny aparat' :D
Jakość zdjęć? Kobiety na szczęście na to nie zwracają uwagi,
uważaj, uważaj...
chip, swiatobrazu....
poczytaj to co qbic dał
z luster polecał bym e-4xx z naleśnikiem lub 35mm macro lub zwykłym kitem a co do kompakta wybrał bym może canona g5 lub g7 ewentualnie sigma dp1 nie testowałem tych aparatów ale wyglądają zachęcająco
ja bym na twoim miejscu poszedł bym do Media Markt pooglądał nowe aparaty kazał sobie je włączyć i zobaczyć który najlepiej funkcjonuje według ciebie
diabolique
15.12.08, 22:54
Panasonic LX-3. Gdybym miał kupować żonie, to tylko to.
U mnie w pracy nabyto dla podóżujących Canona Ixusa 860 i byłem miło zaskoczony jakością fotek z niego.
W DFV jest jego test i 960-ki. Numeru nie pamiętam, jestem w pracy i nie sprawdzę, a jest tez pewnie w internacie.
Zakres ogniskowych 28 - 105 (dla 35).
Pozdr.
Lumix LX3 za diabolique :)
LX 3 został "skreślony" przez kobietę Gajosa...nie jest zgrabny.
Z małpek to chyba tylko fuji F100 jest godny polecenia. Albo jakiś lumix z obiektywem 24 mm.
No i dokonalo sie.
Dzieki wszystkim za podpowiedzi. Kupilem wlasnie aparat Leica C-Lux 3.
Mam nadzieje ze bedzie sie dobrze spisywal.
Teraz zostalo jeszcze znalezc jakas ladna wstazke i dobra skrytke ale to juz nie na to forum :-) Jeszcze raz dzieki z pomoc i zainteresowanie.
ludziee, nigdy w życiu samsungów, wiem co mówie, sam to przechodze :)
po dwóch miesiącach wyskoczyły mi martwe piksele, mam syfy na matrycy, obiektyw mi sie często nie wsuwa, czasem sie sam włącza i często się zawiesza
a gwarancji nie ma, po oddaniu martwych pikseli do naprawy, powiedzieli, że gwarancji już nie podlega,
t y l e
ludziee, nigdy w życiu samsungów, wiem co mówie, sam to przechodze :)
po dwóch miesiącach wyskoczyły mi martwe piksele, mam syfy na matrycy, obiektyw mi sie często nie wsuwa, czasem sie sam włącza i często się zawiesza
a gwarancji nie ma, po oddaniu martwych pikseli do naprawy, powiedzieli, że gwarancji już nie podlega,
t y l e
A nie mówiłem...:)
juz pół roku cieszę się szajsungiem za 120 zł (dosłownie, dałem za niego 60$ jak $ były po 2 zł) i jakoś sprzęt chodzi.
kopru: obiektyw się nie chowa jak padną baterie, to normalne w szajsungach, wkładasz nowe i się schowa, to samo jeśli chodzi o zawieszanie. Mój nigdy się nie zawiesił. Zjadanie baterii ? Jak wiadomo, polak jest mądrzejszy i instrukcji nie przeczyta bo i po co, a tam stoi jak byk, że trzeba w menu aparatu wybrać jaki rodzaj baterii włożyło się do aparatu. Dzięki temu na jednym zestawie (2 aku) robię do 200 zdjęć.
Drughi: Szajsung to taniocha i wielu ludzi go kupuje, co przekłada się na większą ilość per egzemplarz w serwisie, ale już procentowo nie jest tak źle. Wierz mi, że procentowo u szajsunga nie jest wiele gorzej niż w takim Sony.
dzemski:
Biorę teraz pod uwagę "swój" sklep... i praktycznie, co trzecia sztuka z samsunga wraca mi do reklamacji w przeciągu pierwszego półrocza użytkowania. Co do ilości sprzedawanych aparatów tej marki to jest to max. 5% w skali sprzedaży sklepu.
ciekawi mnie tylko ile z tych przyniesionych i wysłanych do serwisu jest uznanych jako wada, tego stwierdzić chyba już nie możesz.
wiesz, chodzi o coś w tym stylu:
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?p=258233
przed zakupem mojego szajsunga naczytałem się jaki to badziew, że baterie wytrzymują jakieś 20 zdjęć i padają, że to złom, bo mu się często obiektyw nie chowa, że jak zoomuje podczas kręcenia filmu to znika dźwięk. No i co ? I to, że wady opisane przez użytkowników nie są wadami, kiedy przeczyta się instrukcję obsługi. Poza tym, od aparaciku za 200 zł nie można wymagać jakości takiej jak w sprzęcie za 500-600. Kupno czegoś takiego to konsensus między ceną a jakością. Ja jestem zadowolony mimo wielu wad, ale za tą kasę nie kupiłbym nic sensowniejszego. Filmy kręci pięknie, a dźwięk w nich jest rewelacyjny. Do kieszeni w sam raz i nie będę się martwił jak padnie, wszak to tylko 120 zł.
Naprawdę nie trzeba być pracownikiem serwisu żeby stwierdzić że aparat jest uszkodzony. Chociażby niemożność włączenia aparatu, pomimo wymiany baterii lub akumulatorów. Kilka razy mi się zdarzyły takie objawy w samsungach. To samo nie błyskające lampy, czy uszkodzone matryce. Twój aparat śmiga bez zarzutu...cieszę się z tego powodu że akurat Ty "trafiłeś" i życzę Tobie długiej i bezawaryjnej pracy aparatu. Mnie jednak póki co nikt i nic nie przekona do aparatów tej marki.
Pozdrawiam
90% problemów wynika ze złego użytkowania, w każdym sprzęcie. Nie każdy serwis to uzna. Nie każdy serwis to serwis Olka :) Ja płakał nie będę jak padnie, kupię następny.
nie kupiłem go za 200zł tylko właśnie za 500, więc raczej chyba mogę wymagać jakieś jakości?
obiektyw mi się często nie chowa przy NAŁADOWANYCH akumulatorkach, gdy wciskam przycisk power, żeby go wyłączyć <ekran gaśnie obiektyw zostaje w tym samym miejscu>; na odwrót jest tak samo, często się nie chce włączyć
czytałem instrukcje i wiem, że trzeba zmienić w ustawienia rodzaj baterii z alkaicznych na ni-mh <normalnie łał>
baj de łej, nie kupiłem go dlatego, że to taniocha, kupiłem go wtedy dlatego, że miał manuala, i wstyd się porzyznać ale najwięcej mpx i zoomu optycznego, wydawał mi się wtedy lepszy niż te canoniki i soniaczki xD
współczuję zatem
ja swój kupiłem też dlatego, że ma manuala i robi niezłe filmy no i jest tani (u nas on kosztował prawie 400 zł, a w USA 120)
Samsung to robi telewizory, nie aparaty ;)
diabolique
18.12.08, 10:06
Samsung to robi telewizory, nie aparaty ;)
Poczytaj o lustrzankach GX 10, GX 20... Zobaczysz co robi.
Samsung robi też bardzo fajne samochody osobowe :-D
haha :D
o samochodach nie wiedziałem ;D
samsung jak sony, wszystko do wszystkiego, tylko, że samsung sie jakoś mniej przykłada, i ten serwis....
Mam w domu kilka produktów Samsunga i działają bez zarzutów od lat. Może dlatego, że przeczytałem instrukcję obsługi do każdego z tych urządzeń i użytkuję je zgodnie z przeznaczeniem.
Wracając do tematu: aparat dla kobiety.
Rok temu na Gwiazdkę kupiłem żonie Olympus-a FE 270, 333 PLN (razem z kartą). Lekki, typowy idiot-aparat, zero opcji. Jest bardzo zadowolona. Cały czas nosi go w torebce i często wyjmuje robiąc masę zdjęć przy każdej nadarzającej się okazji. Aparat sprawdził się nawet na Saharze, gdzie ja z powodu silnego wiatru i unoszących się tumanów piasku nie odważyłem się wyjąć swojej ukochanej 510.
Wady: tylko jedna. Karta xD. Wolna, zbyt wolna dla zapisów pliku 7 mln pikseli. Kiedyś gdy matryce były mniejsze, to i pliki były mniejsze, a prędkość zapisu na xD wystarczała. Teraz niestety nie.
Dlatego w tym roku córce kupiłem FE 360. Opcjonalnie może pracować z kartą mikroSD. O wrażeniach z użytkowania później.
Od dluzszego czasu pierwsza rzeczowa podpowiedz :-)
Mi juz sie nie przyda ale moze komus innemu... :-)
Dzieki!
Samsung robi też bardzo fajne samochody osobowe :-D
...i nie tylko. Na boku Samsung robi mały interesik w swojej spółce córce, produkując czołgi K-9 Thunder. :grin:
Od dluzszego czasu pierwsza rzeczowa podpowiedz :-)
Mi juz sie nie przyda ale moze komus innemu... :-)
Dzieki!
Skoro tak to może doczekamy się opinii o aparacie,który Ty kupiłeś.Dla mnie byłoby to ineresujące
voovoo: Leica D Lux 3 to nic innego jak Panasonic Lumix LX3 tylko z czerwoną kropką i ceną wyższą o 500 zł. A o LX3 chodzą tylko same dobre opinie. To bardzo udany kompakt, świetnie nadaje się do fotografii ulicznej. Ma szeroki kąt i bardzo jasne szkło wysokiej klasy. Optycznie chyba bije w tej chwili wszystkie aparaty kompaktowe. Tu masz zdjęcia wykonane przez amatorów:
http://pl.pixel-peeper.com/digicams/?camera=1006
a tu test na dpreview.com:
http://www.dpreview.com/reviews/panasonicdmclx3/
Natomiast Leica C-Lux 3 to Lumixy z serii FX (nie wiem dokładnie który, bo sa podobne). Więc jak zasobność kieszeni nie pozwala, mozna kupić Lumixa :)
Siakies zdjecia to po choince dopiero. Prezent musi byc odebrany i wyglaskany :-) Potem ja go blizej poogladam.
http://www.dpreview.com/reviews/Q408enthusiastgroup/
LX3 wygrał :)