Zobacz pełną wersję : Olympus c-740 UZ i MF
Witam,
przed kilkoma dniami stalem sie posiadaczem olka 740. Aparacik jest swietny i juz sie w nim zakochalem ;) ale do rzeczy:
mam taki problem, ze jesli ustawiam MF na powiedzmy ok 75cm i robie fotke, to wszystko jest swietnie, ale jesli chce zrobic za chwile inne foto, to MF nie pozwala mi na zmniejszenie wartosci tej odleglosci.
Jakby ta wartosc sie w jakis sposob blokowala i nie pozwala mi zejsc nizej. Co ciekawe, swobodnie moge operowac parametrem w gore, ale ponizej tych (dajmy na to) 75cm nie moge zejsc.
Co jest przyczyna? Jak to odblokowac?
Minimalna odleglosc ostrzenia (ustawienia Manual Focusa oraz ManualFocusa) uzalezniona jest od ogniskowej - ZOOMa aktualnie ustawionego. Np przy zoom 10x (ogniskowa 380mm) minimalna odleglosc to 1,2m.
rozumiem, czyli im mniejszy zoom z tym mniejszej odleglosci moge zrobic makro. Wychodzi na to, ze z odleglosci 7cm (standardowe makro) uzyskam ostre fotki dopiero gdy zoom bedzie wylaczony tak? (w super makro z 3 cm nie mam mozliwosci regulacji zooma)
Opcja makro bedzie dostepna przy kazdym zoomie, po prostu aparat bedzie szukal ostrosci w blizszej odleglosci, jezeli zauwazyles, to jak jestes w trybie makro i wlaczysz manual Focus to macro Ci sie wylaczy. To nic innego tylko zmiana parametrow algorytmu szukania ostrosci w AF.
ok to jeszcze dwa pytania, nie chce tworzyc nowego watku ;)
1. Otoz nie wiem czemu nie dostepna jest u mnie w aparacie funkcja panoramy. Mam orginalna karte olympusa (16mb) i opcja panoramy jest nieaktywna. dzialam w trybie A. Dzieje sie tak zarowno przy AF jak i MF
2. Czy warto czesto przestawiac parametr SPOT i iESP, przy zmianie sposobu robienia zdjec makro/normalne? w jakich sytuacjach uzywacie ww.?
No-shadow Kick
13.08.04, 13:44
Panorama dostępna jest tylko w programach tematycznych i P. Ostatnio się tym bawiłem i wyszło mi marnie, rzekłbym beznadziejnie. Kierowałem się obszarem, który pokrywać ma się z poprzednim zdjęciem, wskazywanym przez aparat. Wg mnie obszar pokazywany przez aparat jest zdecydowanie za mały, przez co nie mogłem później tego skleić z jakimś należytym skutkiem. Dopiero jak zrobiłem parę zdjęć po swojemu sklejanie już było udane. Widzę teraz, że ta Panorama w aparacie to taki mały bajerek.
Pozdrawiam
Aleksander
13.08.04, 20:01
??
Ja tez nie jestem puki co zachwycony z funkcji panoramy. Mimo, iz trzymaj sie linii horyzontu zdjecia "klejone" w programie Camedia Master nie sa laczone rowno, wychodzi to mniej wiecej tak :
_
-|_|_|-| |
Ale pobawie sie jeszcze, postaram sie tez zrobic to po swojemu, No-shadow Kick - nie sugerujac sie wydzielonym obszarem kadru jaki sugeruje program. Moze poprostu mam zbyt malo doswiadczenia.
Serwus
Czy robicie panoramy ze statywu? Bez statywu i wypoziomowania aparatu trudno liczyc na dobre efekty.
No-shadow Kick
15.08.04, 09:52
Jak mi czas pozwoli to popróbuję i podzielę się na forum spostrzeżeniami dot. panoram.
Na razie powiem tyle, że panorama robiona ze statywu wg obszaru podawanego przez aparat nie dała mi się skleić z porządnym skutkiem nie tylko w Camedia, ale i w PixMaker (automat, ręczne, nie ma znaczenia bo obie nie wyszły) Za to robiona z ręki, ale zdjęcia zachodzące na siebie pół na pół, wyszła prawie idealnie, oprócz zmian kolorów, bo nie zablokowałem ekspozycji.
Pozdrawiam
Do panoramy używajcie programu Panorama Factory. Camedia przynosi marne rezultaty.
Pozdrawiam
Artur