Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Olympus c-740 UZ i MF

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Olympus c-740 UZ i MF

Witam,
    przed kilkoma dniami stalem sie posiadaczem olka 740. Aparacik jest swietny i juz sie w nim zakochalem ale do rzeczy:

mam taki problem, ze jesli ustawiam MF na powiedzmy ok 75cm i robie fotke, to wszystko jest swietnie, ale jesli chce zrobic za chwile inne foto, to MF nie pozwala mi na zmniejszenie wartosci tej odleglosci.

Jakby ta wartosc sie w jakis sposob blokowala i nie pozwala mi zejsc nizej. Co ciekawe, swobodnie moge operowac parametrem w gore, ale ponizej tych (dajmy na to) 75cm nie moge zejsc.

Co jest przyczyna? Jak to odblokowac?

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Minimalna odleglosc ostrzenia (ustawienia Manual Focusa oraz ManualFocusa) uzalezniona jest od ogniskowej - ZOOMa aktualnie ustawionego. Np przy zoom 10x (ogniskowa 380mm) minimalna odleglosc to 1,2m.
    Olympus C-750, 2 x 128MB + 16MB xD Olympus, Tuleja + UV King + PL-CIR HOYA STD + Filtr gwiazdkowy 6x + Dekielek, Velbon DX-888

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    rozumiem, czyli im mniejszy zoom z tym mniejszej odleglosci moge zrobic makro. Wychodzi na to, ze z odleglosci 7cm (standardowe makro) uzyskam ostre fotki dopiero gdy zoom bedzie wylaczony tak? (w super makro z 3 cm nie mam mozliwosci regulacji zooma)

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Opcja makro bedzie dostepna przy kazdym zoomie, po prostu aparat bedzie szukal ostrosci w blizszej odleglosci, jezeli zauwazyles, to jak jestes w trybie makro i wlaczysz manual Focus to macro Ci sie wylaczy. To nic innego tylko zmiana parametrow algorytmu szukania ostrosci w AF.
    Olympus C-750, 2 x 128MB + 16MB xD Olympus, Tuleja + UV King + PL-CIR HOYA STD + Filtr gwiazdkowy 6x + Dekielek, Velbon DX-888

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    ok to jeszcze dwa pytania, nie chce tworzyc nowego watku

1. Otoz nie wiem czemu nie dostepna jest u mnie w aparacie funkcja panoramy. Mam orginalna karte olympusa (16mb) i opcja panoramy jest nieaktywna. dzialam w trybie A. Dzieje sie tak zarowno przy AF jak i MF

2. Czy warto czesto przestawiac parametr SPOT i iESP, przy zmianie sposobu robienia zdjec makro/normalne? w jakich sytuacjach uzywacie ww.?

Awatar No-shadow Kick
    Mieszka w
    Gdańsk Zawsze Wietrzny
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Panorama dostępna jest tylko w programach tematycznych i P. Ostatnio się tym bawiłem i wyszło mi marnie, rzekłbym beznadziejnie. Kierowałem się obszarem, który pokrywać ma się z poprzednim zdjęciem, wskazywanym przez aparat. Wg mnie obszar pokazywany przez aparat jest zdecydowanie za mały, przez co nie mogłem później tego skleić z jakimś należytym skutkiem. Dopiero jak zrobiłem parę zdjęć po swojemu sklejanie już było udane. Widzę teraz, że ta Panorama w aparacie to taki mały bajerek.

Pozdrawiam
    Olympus C-765UZ + parę dodatków
    Zapraszam do Galerii

Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    ??

Awatar dadol
    Mieszka w
    Podbeskidzie
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Ja tez nie jestem puki co zachwycony z funkcji panoramy. Mimo, iz trzymaj sie linii horyzontu zdjecia "klejone" w programie Camedia Master nie sa laczone rowno, wychodzi to mniej wiecej tak :
    _
    -|_|_|-| |

Ale pobawie sie jeszcze, postaram sie tez zrobic to po swojemu, No-shadow Kick - nie sugerujac sie wydzielonym obszarem kadru jaki sugeruje program. Moze poprostu mam zbyt malo doswiadczenia.

Serwus
    Olympus C-765 UZ; 128MB + 16MB xD OLYMPUS; filtr UV KING; polar HAKUBA, Velbon DX-888; mnóstwo chęci... i klubowa smycz

Awatar wrocek
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Czy robicie panoramy ze statywu? Bez statywu i wypoziomowania aparatu trudno liczyc na dobre efekty.

Awatar No-shadow Kick
    Mieszka w
    Gdańsk Zawsze Wietrzny
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Jak mi czas pozwoli to popróbuję i podzielę się na forum spostrzeżeniami dot. panoram.
    Na razie powiem tyle, że panorama robiona ze statywu wg obszaru podawanego przez aparat nie dała mi się skleić z porządnym skutkiem nie tylko w Camedia, ale i w PixMaker (automat, ręczne, nie ma znaczenia bo obie nie wyszły) Za to robiona z ręki, ale zdjęcia zachodzące na siebie pół na pół, wyszła prawie idealnie, oprócz zmian kolorów, bo nie zablokowałem ekspozycji.

Pozdrawiam
    Olympus C-765UZ + parę dodatków
    Zapraszam do Galerii

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów