Zobacz pełną wersję : Adapter 4/3 z potwierdzeniem ostrości - warto?
NightCrawler
9.05.10, 23:33
1. Nie wiem jak inne, moja przejściówka działa tak, że musiałem wcisnąć do połowy spust - ustawić ostrość - wtedy zapaliła się dioda i body zrobiło "bip" i robić zdjęcie.
2. Nie wiem - nie korzystałem ze stabilizacji przy manualnych więc nigdy nie wpisywałem.
1. Nie wiem jak inne, moja przejściówka działa tak, że musiałem wcisnąć do połowy spust - ustawić ostrość - wtedy zapaliła się dioda i body zrobiło "bip" i robić zdjęcie.
No właśnie. Dioda u mnie się nie zapala :(
Pisałem kiedyś aby u klubowego kolegi entera kupować. Jego sprzęt działa niezawodnie. Bipa, mruga i zupę robi :-P
Tylko ze Enter ostatnio wycofuje się z rynku :( Choć może mu jeszcze jakieś resztki towaru w magazynie zostały ;)
Pisałem kiedyś aby u klubowego kolegi entera kupować. Jego sprzęt działa niezawodnie. Bipa, mruga i zupę robi :-P
No dobrze.
A coś na temat? Używasz takiego konwertera od entera z E-30 albo E-510?
Dioda na którą ustawione jest ostrzenie miga, jak trafi z fokusem?
U mnie wygląda to tak:
w momencie wchodzenia w zakres głębi ostrości, dioda zaczyna migać, w momencie trafienia jest sygnał dźwiękowy i dioda stabilizuje się na światło ciągłe.
Sprawdzone przed chwilą w E-400 i E-30
Pozdrawiam :)
Ps. w E-30 częściej używam przejściówki bez potwierdzenia. Większy wizjer, lub LV i jest mi wygodniej.
Przykład:
Upewnij mnie jeszcze, czy piszesz o diodzie na środku wizjera (taki pomarańczowy prostokącik), czy na ~zielonym "kółeczku" na dole z lewej strony w wizjerze.
Jeżeli to drugie, to tak mam :) I wyjdzie, że szukam dziury w całym :)
[ale spodziewałem się, że migać będzie ten pomarańczowy punkcik, na który AF jest nastawiony]
Zielonym
pomarańczowy prostokącik / prostokąciki są od autofokusa, który jak wiadomo nie działa przy manualnych obiektywach.
Dzięki Ci bardzo Bodzip.
Czyli niepotrzebnie się obawiam, że coś nie bangla w przejściówce.
Zabawa z manualami bardzo mi się podoba :)
Dopowiem na koniec, że przejściówka jest made by enter.
Potwierdza się dobra jakość jego produkcji :)
Cieszę się :) - dzięki za plusa :P
Nie będe zakładać nowego wątku, więc spróbuję dopytać się tutaj ;)
Zainteresowałem się adapterem 4/3 > m42 z potwierdzeniem ostrości.
Na allegro znalazłem w zasadzie dwa wynalazki:
http://allegro.pl/adapter-olympus-4-3-na-m42-potwierdzenie-af-mf-i1413081877.html
http://allegro.pl/adapter-olympus-4-3-m42-potwierdzenie-af-program-i1426226200.html (ten z możliwością programowania)
Czy warto się w nie pchać, czy to dziadostwo?
Nie będe zakładać nowego wątku, więc spróbuję dopytać się tutaj ;)
Zainteresowałem się adapterem 4/3 > m42 z potwierdzeniem ostrości.
Na allegro znalazłem w zasadzie dwa wynalazki:
http://allegro.pl/adapter-olympus-4-3-na-m42-potwierdzenie-af-mf-i1413081877.html
http://allegro.pl/adapter-olympus-4-3-m42-potwierdzenie-af-program-i1426226200.html (ten z możliwością programowania)
Czy warto się w nie pchać, czy to dziadostwo?
Powiem inaczej - jak masz E-3, E-30, E-5 to się w to nie pchaj, kup zwykłą przejściówkę.
Jak masz coś innego z małym wizjerem - to tak.
Moim zdaniem warto. Miałem zwykłą przejściówkę ale czas ustawiania ostrości znacznie się skrócił po zakupie przejściówki z potwierdzeniem ostrości. Początkowo wykorzystywałem przy ustawianiu ostrości podgląd na LiveView ostrość ustawiało się idealnie ale długo (pojęcie względne). Przejściówka z czipem na pewno przyspiesza ustawienie ostrości. Czy warto musisz samemu sobie odpowiedzieć bo nie kosztuje to 10 zł ale też i nie kosztuje 500 zł. Jak masz zamiar mieć więcej manualnych obiektywów to powtórzę, że moim zdaniem warto.
Pozdrawiam.
Przejściówki z czipem, który sprzedawał enter są świetne i warto je mieć. Oprócz potwierdzania ostrości pozwalają zaprogramować ogniskową obiektywu (ważne przy IS) oraz przysłonę.
Jakie są te z allegro - nie wiem. Warto zapytać sprzedawcę czy pozwalają zaprogramować te parametry.
Ja właśnie ma od tego sprzedawcy. Pozwalają zaprogramować przesłonę i ogniskową. Mam go 2 miesiące i jestem zadowolony.
Powiem inaczej - jak masz E-3, E-30, E-5 to się w to nie pchaj, kup zwykłą przejściówkę.
Jak masz coś innego z małym wizjerem - to tak.
W moim podpisie widać co mam ;) Poza tym, jeśli to potwierdzenie trochę ułatwi to wolę je mieć. Różnica w cenie też nie jest dla mnie jakaś kolosalną.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Przejściówki z czipem, który sprzedawał enter są świetne i warto je mieć. Oprócz potwierdzania ostrości pozwalają zaprogramować ogniskową obiektywu (ważne przy IS) oraz przysłonę.
Jakie są te z allegro - nie wiem. Warto zapytać sprzedawcę czy pozwalają zaprogramować te parametry.
Napisałem do entera, ale z tego co wiem on już nie sprzedaje przejsciówek.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Ja właśnie ma od tego sprzedawcy. Pozwalają zaprogramować przesłonę i ogniskową. Mam go 2 miesiące i jestem zadowolony.
A który konkretnie masz?
Napisałem do entera, ale z tego co wiem on już nie sprzedaje przejsciówek.
Przejściówek - nie, ale miał jeszcze niedawno czipy :). Można samemu ukleić sobie porządną przejściówkę :)
A który konkretnie masz?
Mam wersję z możliwością programowania. Tak jak pisałem jestem zadowolony z pracy przejściówki jak i jej wykonania.
Ja miałem z możliwością programowania. Niestety sam się ciągle rozprogramowywał. W zeszłym tygodniu odkleiła się elektronika - na szczęście adapter nie był akurat zamontowany na aparat. Kupiłem dość dawno na Allegro, nie pamiętam nicka sprzedawcy.
przyda się szukającym
aktualnie nie posiadam chipów
adapterów tez nie
musiałem budżety skierować w inną stronę
jakby ktoś miał jakieś pytania dot powyższych pisać i pytać tu czy na PW
A czy ktoś ma jakieś doświadczenie z produktami z HongKongu?
Na Ebay takie przejściówki jednak sporo taniej więc zacząłem się zastanawiać :)
http://cgi.ebay.pl/AF-Confirm-M42-Olympus-4-3-Adapter-e500-e510-e520-/370226175283?pt=Lens_Accessories&hash=item5633331d33#ht_1884wt_905
http://cgi.ebay.pl/AF-Confirm-M42-Olympus-4-3-Adapter-e500-e510-e520-/370226175283?pt=Lens_Accessories&hash=item5633331d33#ht_1884wt_905
mam chyba taki sam ?
kupiłem go z forum
działa ok z 620
na poczatku trzeba się nauczyć jak i co , potem jest tylko lepiej :)
pozdrawiam
jak już macie targać z ebaja to polecam te chipy
http://cgi.ebay.pl/AF-Confirm-IS-Programmable-chip-for-Olympus-4-3-Body-/260686508864?pt=Lens_Accessories&hash=item3cb2207340
jozinzbazin
3.02.11, 22:26
Dorzucę swoje 3 grosze,bo właśnie kupiłem adapter 4/3>OM z dyndającą lianą od kolegi Huco,który wielokrotnie zabierał głos w tej dyskusji,co było bardzo pomocne.
Sprzęt sprawdzony,więc zapiąłem i poszło super.Podzielę się z Wami moimi spostrzeżeniami.
Padało wiele pytań o zasadność posiadania i powiem,że warto zawsze mieć pod ręką.Do tej pory radziłem sobie na zwykłym adapterze,ale przyznam,że praca ze wspomaganiem jest przyjemna.Jeśli ktoś robi macro i upiera się na manuale , to super sprawa.Tak jak pisaliście wcześniej,po wciśnięciu spustu do polowy i obrocie pierścieniem obiektywu,natrafiamy na punkt ostrości potwierdzony ciągłym świeceniem zielonej kontrolki w wizjerze,dźwiękiem "pip",a także mignięciem czerwonego kwadratu pola AF.O braku tego ostatniego wskazania pisał Amigo.
Posiadam także macro konwerter x2 Vivitar pod OM i z nim podłączonym zarówno do 50,jak i 135,potwierdzenie ostrości działa poprawnie.
Bawiłem się w programowanie przysłony i potwierdzam,że ustawienie jej poniżej wartości 2 powoduje "uwrażliwienie" sprzętu na światło - przepał jest znaczny - choć myślę,że w złych warunkach oświetleniowych,to może być dodatkowe wspomaganie dla regulacji na obiektywie. Posprawdzam.
Natomiast zaprogramowanie na wartość np.5,6 zmienia bardzo tło zdjęć - ciemne,inaczej rozmyte...
Jeszcze nie mam własnych obserwacji na temat skuteczności stabilizacji po zaprogramowaniu ogniskowych,powiedzieć trzeba jednak,że to bardzo prosty zabieg i dla własnej wiedzy, przy ocenie zdjęć, warto sobie to wprowadzić do exif.
No i na koniec, instrukcja podaje,że można nazwać obiektyw.Rzeczywiście wprowadzenie kombinacji cyfr daje efekt poprawnego zakończenia procesu na wyświetlaczu,czyli po wprowadzeniu danych i przyciśnięciu przycisku wymiany obiektywu,wyświetlają się kreski w miejscu przysłony, jednakże po zrobieniu zdjęcia nie znalazłem w exif (użyłem kilku programów do odczytu) informacji o obiektywie. Powtórzyłem proces i bez rezultatu.Domyślam się zatem że moja dyndająca liana jest wersją bez "klimatyzacji dwustrefowej",a jedynie nędzną wersją z prostą klimą. :lol::lol::lol:
Ponad rok używałem 50 f1,8 na zwykłym adapterze, a kupując w wakacje 50 f1,4 trafił się też "pikający" adapter. Nie umiem jednoznacznie stwierdzić czy ma to większy sens. Wzrok mam dobry i po pewnym treningu ostrzenie szło sprawnie i całkiem celnie. Zdarzają się sytuacje gdy potwierdzenie naprawdę pomaga ( często na koncertach musiałem uciekać się do LV bądź robić kilka takich samych zdjęć i po każdym sprawdzać czy ostre ), ale też takie gdy kompletnie to olewam.
Pewnego razu postanowiłem nieco głębiej poznać to kiedy on pika. Naszło mnie to gdy po sesji ( rety jak to dumnie brzmi) zdjęciowej podczas której mocno opierałem się na ostrości potwierdzanej przez dandelion. Dużo ze zdjęć zdawało się mieć całkiem wyraźny BF. Jak już mówiłem sprawę zbadałem i rzecz jest całkiem prosta (chodź nie wiem czy uda mi się to tak wyłożyć).
Ostrość potwierdzana jest już przy samej krawędzi GO. Czyli "jadąc" z płaszczyzną ostrości do przodu podczas ostrzenia aparat potwierdzi ostrość w momencie gdy dalsza krawędź GO osiągnie cel. Jeśli zrobimy wtedy zdjęcie mamy FF. Analogicznie jadąc od tyłu ( tzn od np nieskończoności ) ostrość zostanie potwierdzona na bliższej krawędzi GO co daje BF. Cały ten wywód można skwitować stwierdzeniem że ostrość nie jest potwierdzana w momencie gdy rozkłada się ona podręcznikowo ( 1/3 przed i 2/3 za ).
Ustawiając ostrość wg dandeliona należy mieć to na uwadze. Zazwyczaj piknięcie mówi mi że jestem już prawie "u celu", a ostatni szlif nadaję wzrokowo.
jozinzbazin
3.02.11, 23:21
Masz Hrr pełną rację,też to zauważyłem i zapomniałem napisać, a to niezmiernie cenna uwaga.
jozinzbazin
6.02.11, 20:53
Wybrałem się dziś na giełdę foto w Warszawie i zakupiłem adapter z chipem. Piszę o tym dlatego, że nieco inaczej wygląda programowanie tej wersji:
http://szuman.eu/archives/674-Olympus_z_m42._Programowanie_dandeliona.html
Jeśli komuś trafi się taki cudak, to może pomogę tym postem.
Mój egzemplarz wykonany jest solidnie,zapina się łatwo,ale ciasno. Programowanie jest o tyle porąbane,że po zapisaniu ogniskowej na ekranie pojawia się wartość przysłony 1,0 i takaż figuruje w exif.
Dla Heliosa 44M-4 zadałem 58mm i odczyt wyszedł: 58mm
f/1,0
Po wprowadzeniu ogniskowej zatem, musiałem ponownie wprowadzić wartość przysłony 2,0 i udało się w końcu uzyskać zapis: 58 mm
f/2,0
Dodam jeszcze,że korzystając z instrukcji powyżej podanej,z moim E-3 przysłonę programowałem z wyjściowej wartości 5,6, a nie 4,0.
Jeśli ktoś będzie zainteresowany to podaję namiary na sprzedawcę,który jest stałym sprzedawcą giełdy,znanym wszystkim.
Tomasz Ziółkowski
600-747-161
tomasz.ziolkowski@vp.pl
jozinzbazin
8.02.11, 12:14
A tak to wygląda:
42945
42946
ja zamawiałem właśnie z tego źródła, sprawował się zupełnie poprawnie.
ja zamawiałem właśnie z tego źródła, sprawował się zupełnie poprawnie.
Czekam, aż w końcu do mnie dojdzie :)
Dotarł do mnie adapter. Działa świetnie.
Programowałem go za pomocą tego poradnika: http://szuman.eu/archives/674-Olympus_z_m42._Programowanie_dandeliona.html i przebiegło to podobnie jak w poście jozinzbazin.
Mam takie pytania jeszcze. Rozumiem, że programowanie przysłony ma na celu tylko i wyłączne poprawne wyświetlanie tej wartości w EXIF? Czyli jak zmieniamy przysłonę pierścieniem i chcemy mieć taką samą wartość w EXIF to musimy przeprogramować chip?
Czy w obiektywie blokowaliście bolec do przysłony, czy zostawiliście to i używacie obiektywu na pełnej dziurze?
Jeśli blokowaliście bolec przysłony to czym najlepiej go zablokować, tak aby działał mi pierścień przysłony? :)
Czy w obiektywie blokowaliście bolec do przysłony, czy zostawiliście to i używacie obiektywu na pełnej dziurze?
Jeśli blokowaliście bolec przysłony to czym najlepiej go zablokować, tak aby działał mi pierścień przysłony? :)
Ja zablokowałem bolec 2mm kawałkiem izolacji z cienkiego przewodu.
Czyli jak zmieniamy przysłonę pierścieniem i chcemy mieć taką samą wartość w EXIF to musimy przeprogramować chip?
Tak.
Na ogół się blokuje (ale jak ci pasuje :))
A w jakim obiektywie? Bo np. w Heliosie tak to sie tobi: http://www.olympusclub.pl/zrob-to-sam/blokowanie-bolca-helios.html
Udało się, dzięki :)
Fajnie działa to wszystko :)
jozinzbazin
19.02.11, 19:30
Dotarł do mnie adapter. Działa świetnie.
Programowałem go za pomocą tego poradnika: http://szuman.eu/archives/674-Olympus_z_m42._Programowanie_dandeliona.html i przebiegło to podobnie jak w poście jozinzbazin.
Mam takie pytania jeszcze. Rozumiem, że programowanie przysłony ma na celu tylko i wyłączne poprawne wyświetlanie tej wartości w EXIF? Czyli jak zmieniamy przysłonę pierścieniem i chcemy mieć taką samą wartość w EXIF to musimy przeprogramować chip?
Cieszę się, że mogłem pomóc.
Blokowanie bolca masz tu: http://mkropa.republika.pl/m42_2.htm
Z wartością przysłony jest tak jak piszesz. Ja mając OM 50 1,4 i 1,8 i OM135 mam kłopot, bo żeby zidentyfikować zdjęcia z tych trzech szkieł.Jak podepnę jeszcze do nich konwerter,to też bym chciał jakoś to oznaczyć. Tak naprawdę,to już po kilku programowaniach trzaskam to piorunem, ale jak mi odwali,to sobię kupię po pierścieniu na obiektyw.Na Heliosie nie mam problemu,bo już właśnie mam osobny pierścień.
jozinzbazin
22.03.11, 11:23
Mam nadzieję,że to przydatna informacja.Adaptery OM i M42 dla 4/3 działają bez zarzutu z E-5.Własnoręcznie sprawdziłem także programowanie tychże adapterów i postępowanie jest identyczne jak w E 3 i pozostałych.
Witam,
przymierzam się do zakupu adaptera na 4/3. Myślałem na początek nad OM i tutaj znalazłem na allegro takie rozwiązanie:
http://allegro.pl/adapter-olympus-4-3-na-obiektyw-olympus-om-bonus-i1587665233.html
Jest to jednak adapter bez potwierdzenia ostrości.
Ewentualnie M42 i tutaj z potwierdzeniem ostrości:
http://allegro.pl/pro-adapter-af-olympus-4-3-m42-pro-dekiel-i1561756397.html
Wolałbym jednak OM - czy istnieją adaptery z potwierdzeniem ostrości (do E-30) ?
pozdrawiam
alvent
Wolałbym jednak OM - czy istnieją adaptery z potwierdzeniem ostrości (do E-30) ?
pozdrawiam
alvent
Tak. Istnieją. Sam taki posiadam :)
T.
Z tym, że E-30 ma chyba niezłą jasnośc wizjera, więc pewnie bez potwierdzenia ostrości nie będzie tak trudno ją złapać.
Tak. Istnieją. Sam taki posiadam :)
T.
a możesz podpowiedzieć gdzie nabyłeś?
alvent
a możesz podpowiedzieć gdzie nabyłeś?
alvent
Na Allegro oczywista! :)
Sa np tu: http://allegro.pl/adapter-af-olympus-4-3-olympus-om-i1561756406.html
pierwsza lepsza aukcja z brzegu :)
Przy czym zauwazylem, ze sygnal potwierdzenia jest troszke dysksyjny... Czasami pokazuje, ze jest juz ostrosc, ale po wlaczeniu LV i przyjrzeniu sie obrazowi w powiekszeniu okazuje sie, ze jeszcze trzeba doostrzac.
T.
Na Allegro oczywista! :)
Sa np tu: http://allegro.pl/adapter-af-olympus-4-3-olympus-om-i1561756406.html
pierwsza lepsza aukcja z brzegu :)
Przy czym zauwazylem, ze sygnal potwierdzenia jest troszke dysksyjny... Czasami pokazuje, ze jest juz ostrosc, ale po wlaczeniu LV i przyjrzeniu sie obrazowi w powiekszeniu okazuje sie, ze jeszcze trzeba doostrzac.
T.
tyle, że w opisie aukcji napisano, że nie działa z E-30.....
alvent
ja uważam, że warto.
mam adapter z potwierdzeniem ostrości i cztery obiektywy m42. bardzo lubię robić nimi zdjęcia; malują naprawdę ładnie. podpinam pod E-620
Witam,
przymierzam się do zakupu adaptera na 4/3. Myślałem na początek nad OM i tutaj znalazłem na allegro takie rozwiązanie:
http://allegro.pl/adapter-olympus-4-3-na-obiektyw-olympus-om-bonus-i1587665233.html
Witam. Czy zna ktoś tańsze źródło? Lub sam ma odsprzedać?
80zł za taki pierścionek to trochę dużo jak dla mnie :-x Dzięki
jozinzbazin
8.05.11, 14:10
Witam. Czy zna ktoś tańsze źródło? Lub sam ma odsprzedać?
80zł za taki pierścionek to trochę dużo jak dla mnie :-x Dzięki
Mogę Ci jeden odsprzedać.Zdzwońmy się,myslę,że zachowałeś telefon do mnie.