Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Adapter 4/3 z potwierdzeniem ostrości - warto?

Strony : [1] 2

manio
28.10.08, 14:20
Witam!
Czy ktoś ma może adapter OM na 4/3 lub m42 na 4/3 z potwierdzeniem ostrości? Zastanawiam się nad kupnem takiego adaptera i zabawą z manualnymi obiektywami. Mam e-510 na allegro można dostać coś takiego, czy potwierdzenie ostrości się sprawdza, bo czytałem że raz działa raz nie?
http://allegro.pl/item465630363_adapter_af_olympus_4_3_olympus_om.ht ml
http://allegro.pl/item465630097_adapter_olympus_4_3_m42_potwierdzeni e_af.html

A poza tym to jak już ktoś używa to lepiej kupić OM czy M42?
Pozdrawiam!

krzysiekz
28.10.08, 14:47
A poza tym to jak już ktoś używa to lepiej kupić OM czy M42?
No tego pytania nie rozumiem. Jak ktos ma szkla pod m42 to kupuje adapter pod te szkla. Mam adapter od entera - aparat piszczy i swieci z normalnymi obiektywami, i swieci z lustrzanymi (czasem piszczy czasem nie, zalezy od tego w co sie celuje). Ale biorac pod uwage ile jest luster to mozna sobie to pominac i cieszyc sie potwierdzeniem af w normalnych obiektywach.

manol
28.10.08, 21:35
Dlaczego te adaptery na allegro są takie drogie? Ja płacę z "ebay-a" około 80pln a nie 200 lub 250?! Możecie mi wierzyć, jakościowo są naprawdę bardzo dobre.

Mirek54
28.10.08, 21:49
Dlaczego te adaptery na allegro są takie drogie? Ja płacę z "ebay-a" około 80pln a nie 200 lub 250?! Możecie mi wierzyć, jakościowo są naprawdę bardzo dobre.

Dlatego,ze ci z allegro pija droge koniaki,a ci z ebay-a wino z kartona.Mozesz mi wierzyc i tym i tamtym mozna sie upic.

manio
28.10.08, 22:21
Różnica w cenie prawdopodobnie spowodowana jest dodatkowym układem scalonym zamontowanym w adapterze tzw. dandelion. Same adaptery można kupić taniej, można też kupić sam układ i zamontować w adapterze samodzielnie:
http://allegro.pl/item465630546_chip_dandelion_do_adapterow_olympus_ 4_3.html

A moje pytanie czy ktoś jeszcze używa tego rozwiązania(adapter z dandelionem) i czy warto dać te 150zł więcej za automatyczne potwierdzenie ostrości?

kris70
29.10.08, 00:01
A moje pytanie czy ktoś jeszcze używa tego rozwiązania(adapter z dandelionem) i czy warto dać te 150zł więcej za automatyczne potwierdzenie ostrości?

Już od jakiś dwóch miesięcy stosuję adapter z potwierdzeniem ostrości na M42 kupiony od entera . Z mojego niewielkiego doświadczenia mogę stwierdzić że nie jest to urządzenie, które będzie za nas ustawiało ostrość jak w przypadku AF , ciągle trzeba się przykładać by wyłuskać z tego marazmu nieostrości te parę cm. w których obiekt jest ostry co przy fotowaniu obiektywem o ogniskowej 300mm. i przysłonie np.4.5 jest nie lada wyczynem. Jednak po krótkim czasie w , którym wszystkie impulsy i sygnały dochodzące z naszego chipa do wizjera i naszych uszów zdają się być tylko uciążliwą i rozpraszającą nas elektroniczną pierdołom , przychodzi moment że jakaś część w naszym mózgu zaczyna to wszystko kojarzyć i coraz lepiej synchronizować . Coraz częściej podczas kręcenia nasza ręka zdaje się współpracować z chipem umożliwiając precyzyjne zestrojenie wysyłanych przez niego bodżców z tym co widzi nasze oko. Ta współpraca z czasem staje się coraz doskonalsza ze zdjęcia na zdjęcie ilość nieostrych ujęć drastycznie spada i według mnie po tym krótkim okresie wprawy , adapter z chipem potwierdzającym ostrość i zamontowany do niego jakiś manualny rarytasem może nam dostarczyć wiele pozytywnych emocji.

manol
29.10.08, 09:26
Różnica w cenie prawdopodobnie spowodowana jest dodatkowym układem scalonym zamontowanym w adapterze tzw. dandelion. Same adaptery można kupić taniej, można też kupić sam układ i zamontować w adapterze samodzielnie:
http://allegro.pl/item465630546_chip_dandelion_do_adapterow_olympus_ 4_3.html

http://www.tinyurl.pl?MZ8nHcVq (http://www.tinyurl.pl/?MZ8nHcVq) <--- a to, to co?

Ja używam a czy warto? Warto.

MeWash
23.11.08, 15:49
http://www.tinyurl.pl?MZ8nHcVq (http://www.tinyurl.pl/?MZ8nHcVq) <--- a to, to co?

Ja używam a czy warto? Warto.

No w morde jeża. Wychodzi ok 17 funtów co daje jakieś 75 zł. I mówisz, że działa ;) No to super. 195 zł na allegro ma się nijak do 75 na ebay'u.

Zamawiam. Jest ktoś chętny z Torunia lub okolic żeby podzielić się kosztami przesyłki?

merchel
23.11.08, 16:59
No w morde jeża. Wychodzi ok 17 funtów co daje jakieś 75 zł. I mówisz, że działa ;) No to super. 195 zł na allegro ma się nijak do 75 na ebay'u.

Zamawiam. Jest ktoś chętny z Torunia lub okolic żeby podzielić się kosztami przesyłki?

Ja byłbym chętny ..... lecz do Torunia mam kawalek... :-) Zawsze to można wyslac pocztą z Torunia do Mrągowa

manio
23.11.08, 21:27
Witam!

Kupiłem pod m42 na ebay'u gość przysłał mi z Hongkongu i o dziwo szło zaledwie tydzień!!!! Z adaptera jestem zadowolony, tzn. nie ostrzy lekko w nieskończoności ale poza tym jest super! Dendalion się sprawdza, łatwo się programuje i rzeczywiście potwierdzenie ostrości działa.
Pod OM kupił kumpel, niestety ma drobny luz po wkręceniu obiektywu co powoduje że czasem chip musi ponownie programować. Ale się do tego przyzwyczaił.
Co do przesyłki to kupowaliśmy u tego samego gościa ale przyszły dwie oddzielne paczki, po prostu gość wysyła osobno żeby cła nie nałożyli ale i tak wychodzi tanio!

I jeszcze link do aukcji gdzie kupiłem:
http://cgi.ebay.co.uk/AF-Confirm-M42-to-Olympus-4-3-Adapter-e500-e510-e520_W0QQitemZ370104456408QQcmdZViewItem?hash=item 370104456408&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=72%3A1301|66%3A2|65%3A12|39%3A1|240%3A13 18

P.S.

Dzięki chłopaki za pomoc i te linki na ebay'a zakupu dokonałem i nie żałuje!
Pozdro!!!!!!!!

altoot
23.11.08, 22:22
Ja byłbym chętny ..... lecz do Torunia mam kawalek... :-) Zawsze to można wyslac pocztą z Torunia do Mrągowa

a z Mrągowa do Krakowa...

.... też byłbym chętny :)

junak20
24.11.08, 09:04

Też byłbym zainteresowany ale jestem z Konina. Też uważam że z Torunia można przesłać do Konina dalej Pocztą.

NightCrawler
24.11.08, 11:03
ja tez chetny bylbym ale do katowic trzeba by podeslac :)

ramsu
24.11.08, 14:11
a w kierunku Legnicy nie skręci? :grin::grin:

junak20
24.11.08, 17:34
Mam zenitowskie helioski 58mm f2. Jak to jest (bo w sumie jestem już zdezorientowany) Czy za każdym razem zakładając adapter z obiektywem na korpus trzeba go programować na odpowiednią ogniskową i przesłonę?

manio
24.11.08, 18:09
Programujesz dendalion(chip) i w razie zmiany obiektywu(wkręcasz innego manuala do adaptera) musisz go przeprogramować bo zmieniasz ogniskową i przesłonę. Gdyby zmienić obiektyw na inny ale o tej samej przesłonie i ogniskowej wtedy nie trzeba znów programować bo parametry są takie same. Generalnie dendalion zapamiętuje ostatnie wprowadzone dane, więc jeżeli używasz jednego manualnego obiektywu to jak go zdejmiesz(by pofocić jakimś ZD) a potem założysz z powrotem tego manuala to nie musisz programować od nowa. Odłączenie adaptera od body nie wpływa na jego rozprogramowanie.

junak20
24.11.08, 18:59
Dzięki manio. Rozumiem tzn. używając jednego obiektywu to i tak muszę przeprogramowywać za każdym razem wartość przesłony w adapterze (gdy przestawie ją na obiektywie).

MeWash
24.11.08, 19:16
Podsumowując zgłosiło się 5 osób:
Merchel z Mrągowa
altoot z Krakowa
junak20 z Konina(i Torunia :wink:)
NightCrawler z Katowic
Ramsu z Legnicy

Jeśli nadal jesteście zainteresowani kupnem to prosiłbym Was o kontakt na email z podaniem dokładniejszych danych i umówinie się na sposób zapłaty i dostawy. Jestem ugodowy i nie ma problemu nawet z najdziwniejszymi sposobami załatwienia sprawy (w rozsądnych ramach, bo np gołąb pocztowy odpada)

Zastanawiam się jendak tylko czy ilość a co za tym idzie wartość przesyłki z Azji nie wpłynie znacząco na np koszt przesyłki lub cło jeśli przyjdzie płacić. Coprawda gościu pisze, że zaniża wartość i wpisuje "GIFT" na dowodzie nadania więc chyba wie co i jak zrobić by ominąć niepotrzebne wydatki.

Tyle z mojej strony. Czekam jeszcze dzień na spóźnialskich. A o kontakt proszę na email: miloszn na wirtualnej polsce kropka pl

Bodzip
24.11.08, 19:56
Dzięki manio. Rozumiem tzn. używając jednego obiektywu to i tak muszę przeprogramowywać za każdym razem wartość przesłony w adapterze (gdy przestawie ją na obiektywie).

Nie drogi kolego, nie musisz za każdym razem przeprogramowywać chipa.
Bo pomyśl sam - masz 4 manualne obiektywy, raz robisz z daleka, raz szeroko, raz portret, i co za każdym razem będziesz przeprogramowywał ? Zresztą co to da. Najważniejszą cechą przejściówki z zamontowanym dandelionem, jest możliwość potwierdzenia ostrości. Resztę parametrów możesz sobie sam dobrać. W aparatach cyfrowych to nie kosztuje :wink:
No chyba że do każdego manualnego obiektywu dobierzesz sobie dandeliona, ale to drogo trochę.
Ja osobiście mam jedną przejściówkę bez chipa i jedną z chipem - i spokojnie mi to wystarcza.

manio
24.11.08, 20:15

I tak i nie ja czasem nie przestawiam akurat korzystam z Heliosa i on zmienia przesłonę w realnym czasie np przy f/16 wpada mniej światła i światłomierz aparatu automatycznie zmienia czas naświetlania i zazwyczaj jest o.k. pomimo ustawionego f/2. Oczywiście niektóre obiektywy zamykają przesłonę tylko podczas robienia zdjęcia i wtedy już trzeba przeprogramować.

Co do ogniskowej jeżeli ustawisz inną to też prawdopodobnie złapie ci ostrość(nie wiem jak i dlaczego ale działa) z tym że nie wiem jak bedzie ze stabilizacją która ustawi się do ogniskowej wprowadzonaj w chipie. No i w exif bedzie inna wartość:)
Generalnie jak ustawie dobrą ogniskową to są ostrzejsze przynajmniej w słabym świetle(pewnie stabilizacja dobrze działa).

Co do programowania to wydaje się straszne ale tak naprawde jest banalne i zajmuje kilkadziesiąt sekund(proste jak konstrukcja cepa). Więc nie ma co się obawiać:grin:

I na koniec ogólne stwierdzenie, sam pytałem w tym wątku czy warto kupić z chipem, jak by ktoś pytał to odpowiem że warto ja jestem zadowolony!
Tylko proszę nie przepłacajcie:) Bez chipa też daje sobie radę, ale z tego co wiem to indywidualna cecha i zależy od zwroku no i od wielkości wizjera a w moim e-510 to sami wiecie że nie jest łatwo:)
Dendalion(zwany chipem) nie rozwiązuje wszystkiego ale jest bardzo pomocny i przydatny!

Pozdrowionka!

xxxsebusxxx
24.11.08, 21:48
Też jestem zainteresowany tym adapterem :-)

Fideista
25.11.08, 00:21
To i ja też się dopiszę, jak robimy zbiorcze zamówienie. ;)

Może ktoś, kto ma więcej czasu zamówi 10 sztuk i rozprowadzi wśród forumowiczów (oczywiście kasę na wszystko dostanie przed zamówieniem)?

nut3r
25.11.08, 22:55
4/3 - OM chętnie

ConradDS
28.11.08, 02:00
To jak to w końcu wyszło z tymi adapterami? Kupiliście? Ja byłbym chętny na 4/3-OM z potwierdzeniem ale widze ze się umawialiscie 2 tygodnie temu.

altoot
1.12.08, 17:03
Z tego co pisał MeWash wynika, że adaptery są zamówione i czekamy na przesyłkę.

Przynajmniej ja czekam z niecierpliwością. :eek:

MeWash
16.12.08, 23:17
Adaptery rozesłane. Zostały mi jeszcze dwa na M42. Wyszły po 84.21 zł. Jak ktoś chce to niech pisze do mnie. Przesyłka polecona (z przedpłatą na konto) 4.10 zł ekonomiczna, 5.00 zł priorytet. Pobraniowe (płatne przy odbiorze) odpowiednio 9.50 i 11.50 zł.
Nic na nich nie zarabiam, więc jeśli ktoś czuje potrzebę rewanżu może doliczyć napiwek lub dowalić mi reputacją :D

nut3r
16.12.08, 23:32
om dotarł do mnie jeszcze raz wielkie dzieki

chyba pchnę na m42

tak na marginesie jak to cudo się programuje?

MeWash
16.12.08, 23:38
Tu jest opis http://greenshadow.wordpress.com/2008/07/31/chip-43/
ale jak ktoś znajdzie bardziej łopatologiczny to poproszę o linka ;)

NightCrawler
16.12.08, 23:47
m42 dotarlo.
dziekuje !

ConradDS
17.12.08, 00:03
To ja poprosze o jeden, i o info ze szczegolami na priv. Dzieki.

merchel
17.12.08, 00:11
Tu jest opis http://greenshadow.wordpress.com/2008/07/31/chip-43/
ale jak ktoś znajdzie bardziej łopatologiczny to poproszę o linka ;)

Próbowalem go zaprogramowac zgodnie z opisem na w/w stronie, lecz jedyne co udało mi się zaprogramowac to wartośc ogniskowej.

MeWash
17.12.08, 00:13
Dwa były i się skończyły. Nie pytać już więcej.

tomwoj
17.12.08, 01:12
Do mnie dotarły. Dzięki. Dobra robota MeWash!

Czy ktoś z Was już programował wg instrukcji z linku kilka postów wyżej?
Ja swojego Dandeliona z przejściówki OM nie moge wprowadzić w tryb programowania.
Ustawiam e510 w tryb A, pomiar ostrości na MF a potem:
wciskam na chwilę przycisk zwalniający obiektyw, po ok 1-2 sek wciskam Fn (ustawiony na "podglad go") czekam znacznie dłużej niż 10 sekund i nic :-(
Powinno pokazać się -.- zamiast wartości przysłony, a u mnie jest ciągle 2.8...

xxxsebusxxx
17.12.08, 01:26
http://www.wrzuta.pl/pliki/yfyepgA1nL/instrukcja_dandelion
Tu macie instrukcję wg. której programuje się mojego pierwszego dandeliona. Ten od MeWash dotarł do mnie w poniedziałek ale w domu będę dopiero przez weekend więc narazie nie mogę sprawdzić czy można go programować tak samo. Wielkie podziękowanie dla MeWash za fatygę w załatwieniu wszystkich spraw. Jak spr. dandeliona to będzie plusik do reputacji. Pozdrawiam

tomwoj
17.12.08, 01:44
http://www.wrzuta.pl/pliki/yfyepgA1nL/instrukcja_dandelion
Tu macie instrukcję wg. której programuje się mojego pierwszego dandeliona.

Wykonałem kroki wg tej instrukcji i wszystko ok. :-) Dzięki.
To oznacza, żę są różne dandeliony.

Jeszcze tylko pytanie:
Mam OM 50/1.8 ustawiłem ogniskową na 50 i przysłonę na 1,8.
Ogniskowa jest pewnie po to, aby IS zadziałał poprawnie i/lub aby do lampy wysłać info.
Jej nigdy nie bedę zmieniał, bo jest stała.
Ale będę używał różnych przysłon ustawianych na obiektywie. Czy muszę przeprogramowywać za każdym razem chipa? Czy to jest po coś potrzebne?
Czy po prostu ustawienia w chipie są potrzebne tylko do zapisania w parametrach zdjęcia w Exifie?

Huco
17.12.08, 08:18

Jeszcze tylko pytanie:
Ogniskowa jest pewnie po to, aby IS zadziałał poprawnie i/lub aby do lampy wysłać info.
Ale będę używał różnych przysłon ustawianych na obiektywie. Czy muszę przeprogramowywać za każdym razem chipa? Czy to jest po coś potrzebne?
Czy po prostu ustawienia w chipie są potrzebne tylko do zapisania w parametrach zdjęcia w Exifie?

Kupiłem samego chipa u tego samego gostka. Uwaga do instrukcji - aparat trzeba zaprogramować na skok EV 1/3 , przycisk FN trzeba wcisnąć w ciągu max 1 sek. po wciśnięciu przycisku obiektywu, a (u mnie) po 6 sek. przycisk obiektywu. Ten chip jest wersją prostszą niż chip od Entera. Można zaprogramować tylko przysłonę i ogniskową (nic innego mi się nie udało). Ustawienie przysłony poniżej 2.0 wpływa na pomiar światła przez aparat, powyżej nie. Na fotki z lampa błyskową ma wpływ każde ustawienie, widocznie lampa pobiera wartość przysłony z chipa. Poza tym mój chip niezbyt dokładnie potwierdza ostrość. Fobi trochę FF i przydała by się jakaś korekcja punktu ostrości (te nowsze chipy płaskie mają taką korekcję). Ale z tym da się żyć. Jak ostrość ustawiam zaczynając od bliższej odległości do dalszej jest na obiektywie - dobrze. poza tym stwierdziłe , że mój Helios nie ostrzy na nieskończoność.
Pzdr.

ramsu
17.12.08, 08:36
Do mnie też dotarło bez żadnych problemów! Programowanie zaskoczyło mnie swoją prostotą.

Dzięki MeWash!

xxxsebusxxx
17.12.08, 09:46

Czyli mamy tą samą wersję dandeliona.

Jeszcze tylko pytanie:

Nie ustawiaj przysłony w dandelionie poniżej 2.0 bo światłomierz trochę bedzie szaleć i fotki będą niedoświetlone.

kowal73
17.12.08, 13:56
Panowie powstawiajcie parę fotek zrobionych przy użyciu tego adaptera do wątku i napiszcie o odczuciach (Podobno z e330 i e3 nie współpracuje - prawda?)

Huco
17.12.08, 14:38
Panowie powstawiajcie parę fotek zrobionych przy użyciu tego adaptera do wątku i napiszcie o odczuciach (Podobno z e330 i e3 nie współpracuje - prawda?)

Ta wersja nie współpracuje z e330 i e3, ale na ebayu widziałem inną która współpracuje np:http://cgi.ebay.pl/M42-Adapter-for-Olympus-E-520-510-420-330-1-AF-Confirm_W0QQitemZ170286370521QQcmdZViewItemQQptZLe ns_Accessories?hash=item170286370521&_trksid=p3286.m63.l1177

ajot
17.12.08, 17:34

Ja kupiłem niedawno od sprzedawcy ROXSEN. Działa z E-3.
Paczka doszła do mnie szóstego dnia od daty dokonania zapłaty. Wysłane jako "gift".

kowal73
17.12.08, 17:51
podeślij linki
Będzie ktoś z posiadających przejściówkę na spotkaniu w Toruniu ?

MeWash
17.12.08, 18:23
Ja będę. W końcu mieszkam w Toruniu ;)

ajot
17.12.08, 18:29
podeślij linki
Będzie ktoś z posiadających przejściówkę na spotkaniu w Toruniu ?

Jeżeli to było do mnie, to służę:

http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=160288813876

kowal73
17.12.08, 19:19
dzięki za link
MeWash mam nadzieje że na spotkanie zabierzesz przejściówkę ma spotkanie :)

Kaleb_82
17.12.08, 23:48
Ja kupiłem niedawno od sprzedawcy ROXSEN. Działa z E-3.
Paczka doszła do mnie szóstego dnia od daty dokonania zapłaty. Wysłane jako "gift".

Też u niego kupiłem wczoraj, może dojdzie przed świętami :D. Podepnę pod 50 f/1.8. Jak ci się sprawuje? Jakieś pierwsze wrażenia?

Edit - ups ty pod M-42 kupiłeś.

sickside
18.12.08, 01:04
mi ten teges działa tylko przy portretach, jak już chcę zmieścić całą postać w moim 50/1.8 to kupa, za duża odległość czy cuś, potwierdzenie świeci a GO jest przed lub za.

Kris_1
18.12.08, 22:35
To ja teraz napiszę subiektywną odpowiedź na pytanie w tytule wątku:
- nie warto.

Są dwie metody na usprawnienie ostrzenia szkłami manualnymi: matówka z klinem i czip "dandelion". Posiadam oba rozwiązania i praktycznie korzystam tylko z matówki, bo:
- ostrzy się znacznie szybciej i wszystko w wizjerze widać, można skupić się na kadrowaniu a nie kręcić w kółko oczekując na potwierdzenie.
- przekadrowując, na matówce widać co się dzieje i zmienia.
- dziwnie to zabrzmi, ale nawet na statywie gdy mam potwierdzenie z chipa - ostrość jest nie tam gdzie potrzeba (nie pokrywa się z LV i wizjerem).
- przy ogniskowej >= 300mm chip to mordęga. Przy ogniskowej < 50mm potwierdzenie mam w dużym zakresie zmian pierścienia ostrości (na szczęście na matówce widzę dokładnie co się dzieje).

Mam 2 przejściówki z chipem na stałe podpięte pod obiektywy 28mm i 500mm. Jedyny pożytek to informacja w Exif.

Niestety - matówka to rozwiązanie droższe.

manio
19.12.08, 00:04

Kilka szybkich fotek głównie w świetle żarówki - czyli słabe warunki oświetleniowe + dendalion + Helios 44/2 58mm f2.0

sickside
19.12.08, 01:42
manio (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=8762) takie ujecia nawet bez dendalionu łatwo zrobić ostre, złap ostrość na osobe ktora stoi... powiedzmy 8m od ciebie.

manio
19.12.08, 09:19
mi ten teges działa tylko przy portretach, jak już chcę zmieścić całą postać w moim 50/1.8 to kupa, za duża odległość czy cuś, potwierdzenie świeci a GO jest przed lub za.

Czasem adapter jest 0.1-0.2mm za gruby - być może stąd te problemy. Miałem podobny problem ze swoim adapterem pomogła regulacja obiektywu.
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=5033&page=122

ConradDS
19.12.08, 18:52
Ja także mam taki problem z zuiko 50/1.4, adapter jest tak zrobiony że łapka nie dociska do końca bolca i zamiast f16 mam wiekszy otwor nieco i dopiero jak go na siłę dalej dociągnę to nie ostrzy na nieskończoność. Kolega ma canona i nie miał nigdy takich problemów z zuiko na adapterze. Domyślam się że co dostawca to i jakość wykonania inna.
Dzisiaj dostałem swojego dandeliona od Mewasha ale obiektyw jeszcze do mnie nie dotarł więc wrzucę zdjęcia na dniach.
Po podłączeniu dandelion informuje body że ma podpięte szkło 100/2.8. co się stanie jeśli z tym ustawieniem będę focił pentaconem 50? Wiem że pytanie śmieszne ale nie znam się.

kevin
19.12.08, 19:46
....Po podłączeniu dandelion informuje body że ma podpięte szkło 100/2.8. co się stanie jeśli z tym ustawieniem będę focił pentaconem 50? Wiem że pytanie śmieszne ale nie znam się.
W EXIFie zdjęcia będą fałszywe wpisy... Problem mają Ci którzy posiadają stabilizację obrazu, bo z chwilą podpięcia chipa, w menu IS nie da się ręcznie zmienić ogniskowej, trzeba przeprogramować dandeliona do każdego obiektywu osobno.

xxxsebusxxx
19.12.08, 21:00
No i nareszcie dojechałem do domu ;-) Pierwsze spostrzeżenia- przejściówka fajnie zrobiona, na razie najlżejsza jaką mam, dobrze wyczerniona (mam nadzieję że powłoka nie będzie się kruszyć), trochę cieńsza od pozostałych w związku z tym przesunięta jest skala o jakiś centymetr. Przy najbliższej okazji zobaczę o ile zmieniła się nieskończoność na skali (jeden z adapterów które mam jest minimalnie za gruby i nieskończoność ucieka za skalę). Dzisiaj i jutro testy. Dla MeWash +rep i podziękowanie :-)

W moim egzemplarzu ogniskową programuje się inaczej niż w instrukcji którą podlinkowałem- wystarczy wejść w menu programowania i od razu ustawiać 5cyfr ogniskowej, nie ma potrzeby wybierania najpierw 8.

nut3r
20.12.08, 18:47
moja przejściówka om niestety nie chce wejść w tryb programowania ...

xxxsebusxxx
20.12.08, 19:10
moja przejściówka om niestety nie chce wejść w tryb programowania ...

Robisz wszystko wg. instrukcji?

Dzisiaj testowałem adapter, przez to że jest minimalnie cieńszy nieskończoność jest wcześniej wg. skali na ok. 10m ale to nie jest duży problem. Pozdrawiam

Fideista
20.12.08, 22:44
Mam dokładnie ten sam problem, tj. za żadne skarby świata nie mogę wejść w tryb programowania. Oczywiście może być to wynik mojej wrodzonej głupoty - sam już nie wiem...:oops:

Podpiąłem obiektyw (Tessar 50 mm) do dandeliona, ustawiłem MF, wybrałem tryb przesłony, Fn mam ustawione jako podgląd GO i...

...klikam reset obiektywu, później trzymam Fn (bez różnicy czy 3 czy 300 sekund), znów reset obiektywu i...

...****. Absolutnie nic się nie dzieje, nie mogę wejść w ten cholerny tryb programowania. Jest na to jakiś inny sposób?

ajot
20.12.08, 22:59
Mam dokładnie ten sam problem, tj. za żadne skarby świata nie mogę wejść w tryb programowania. Oczywiście może być to wynik mojej wrodzonej głupoty - sam już nie wiem...:oops:

Podpiąłem obiektyw (Tessar 50 mm) do dandeliona, ustawiłem MF, wybrałem tryb przesłony, Fn mam ustawione jako podgląd GO i...

...klikam reset obiektywu, później trzymam Fn (bez różnicy czy 3 czy 300 sekund), znów reset obiektywu i...

...****. Absolutnie nic się nie dzieje, nie mogę wejść w ten cholerny tryb programowania. Jest na to jakiś inny sposób?

Ktoś tutaj podawał alternatywny opis - u mnie działa.
W skrócie:

1. blokada obiektywu
2. podgląd głębi ostrości
3. blokada obiektywu
4. blokada głębi ostrości

I jestem w trybie programowania.

Fideista
20.12.08, 23:05
Przepraszam, za taką totalną łopatologię, ale mam wrażenie, że już totalnie zdurniałem na starość.

Tryb programowania jest włączony wówczas, gdy zamiast wartości przesłony pojawi się "-.-", w które będę mógł wstawić dowolną wartość, czy tak? Jeśli tak, to drugi sposób również nie działa. :)

nut3r
20.12.08, 23:13
nie jestem kompletnym laikiem bo mam już na przejściówkę na m42 i z programowaniem jej nie mam żadnego problemu

ta poprostu nie wstaje podajcie dokładnie jak wy wchodzicie w menu programowania

MeWash
20.12.08, 23:20
Tryb programowania jest włączony wówczas, gdy zamiast wartości przesłony pojawi się "-.-"

A mi po wejściu w tryb programowania pojawia się 4.0
Robię wg tej intrukcji http://www.wrzuta.pl/pliki/yfyepgA1nL/instrukcja_dandelion
W pkt 5 napisali że jeśli mogę zmieniać wartość przysłony pokrętłem ok 4 do 11 tzn że jestem w trybie programowania.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Ale dalej mam problem np próbuję zmienić wartość przysłony na 5.6 i robie tak:
po wejściu w tryb programowania ustawiam pokrętłem na 5.6 i wciskam Fn
potem wg tabelki ustawiam 7.1 i wciskam Fn, 8.0 i Fn i na koniec blokada obiektywu (wyjście z programowania)
Po tym wszystkim na wyświetlaczu mam ustawione 2.8 :| zamiast 5.6

Chyba napiszę go tego gościa z HH żeby podesłał właściwą instrukcję.
Na jego aukcji napisane było, że to są jakieś nowe chipy.

ajot
20.12.08, 23:41
Przepraszam, za taką totalną łopatologię, ale mam wrażenie, że już totalnie zdurniałem na starość.

Tryb programowania jest włączony wówczas, gdy zamiast wartości przesłony pojawi się "-.-", w które będę mógł wstawić dowolną wartość, czy tak? Jeśli tak, to drugi sposób również nie działa. :)

Nie. W trybie normalnym kręcąc kółkiem przysłony nic się nie dzieje (jest jedna wartość). Po wejściu w tryb programowania kółko przysłony działa i zmienia się wartość na wyświetlaczu.

Fideista
20.12.08, 23:48
A mi po wejściu w tryb programowania pojawia się 4.0

Nie. W trybie normalnym kręcąc kółkiem przysłony nic się nie dzieje (jest jedna wartość). Po wejściu w tryb programowania kółko przysłony działa i zmienia się wartość na wyświetlaczu.

Ok, w takim bądź razie zaprogramowałem dandelion. Ustawiłem nawet ogniskową. Tylko... ostrzyć "samo" wciąż nie chce. :) Jak to u Was działa?

Huco
20.12.08, 23:58
Ok, w takim bądź razie zaprogramowałem dandelion. Ustawiłem nawet ogniskową. Tylko... ostrzyć "samo" wciąż nie chce. :) Jak to u Was działa?

"Samo" Żartujesz, prawda?:wink: Dandelion nie ostrzy sam, twoja rączka robi za napęd dla manualnego szkiełka, Jak jest potwierdzenie (pip) to jest ostro.
Jak wyglądają wasze czipy(jakaś fotka), bo są różne wersje i różnie się programuje.

Fideista
21.12.08, 00:15
"Samo" Żartujesz, prawda?:wink:

Eee... To nie będzie mi chip kręcił obiektywem, żeby ustawić ostrość. Lipa...

Tak serio zaś, to właśnie nie ma potwierdzenia... ani w "wersji" wizualnej (kropki) ani w postaci dźwiękowej.

Wygląda zaś tak:

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://img165.imageshack.us/my.php?image=17631632gs0.jpg)

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://img101.imageshack.us/my.php?image=44386099ik6.jpg)

manio
21.12.08, 02:29
Tak serio zaś, to właśnie nie ma potwierdzenia... ani w "wersji" wizualnej (kropki) ani w postaci dźwiękowej.

Mam dokładnie tak samo wyglądający dendalion. Wydaje dźwięk i świeci zielona kropka. Sprawdź w menu aparatu czy masz włączone potwierdzenie ostrości dźwiękiem - jak nie to włącz. Dendalion potwierdza różnie w różnych trybach AF:
S-AF jedno piknięcie i zielony punkcik świeci
C-AF j.w. + jak stracimy ostrość kropka gaśnie i zapala się znowu jak
złapie AF to samo z dźwiękiem ale pika tylko do dwóch razy
MF tylko podświetla nie wydaje dźwięku
S-AF+MF podobnie jak C-AF tylko daje jedno piknięcie
C-AF+MF tak jak C-AF

Ze swoich obserwacji najlepiej robić na C-AF jak nie ostrzy i nie chce zrobić zdjęcia w nieskończoności to MF. Najmniej przydatny S-AF(bo jak się zapali światełko to jak przeostrzymy to nie gaśnie)
A jak to zrozumieć? Wziąć aparat i wypróbować - proste jak konstrukcja cepa :)

Huco
21.12.08, 11:46
Masz jeszcz inną wersję, niż ja. Kupiłem na e-bau u gościa o niku Big-is. Instrukcja programowania dostałem meilem taką samą jak przetłumaczył xxxsebusxxx. Programuje się dobrze i nieważne jaki tryb AF się ustawi.
Ale ma inne przypadłości. Wartość ogniskowej pamięta o ile nie używam lampy błyskowej. Po błysku ogniskowa resetuje się do 1 mm i IS rozmydla ostrość.

Dochodzę do wniosku po waszych problemach z programowaniem, że te czipy są jakies niedopracowane i działają jak chcą.
A miało być tak dobrze:cry:

xxxsebusxxx
21.12.08, 11:53
... Instrukcja programowania dostałem meilem taką samą jak przetłumaczył xxxsebusxxx. ...
Ale ma inne przypadłości. Wartość ogniskowej pamięta o ile nie używam lampy błyskowej. Po błysku ogniskowa resetuje się do 1 mm i IS rozmydla ostrość.

A miało być tak dobrze:cry:
Niestety nie jestem autorem tłumaczenia ;-) Instrukcję wrzuciłem tylko alby pomóc.
U mnie pierwszy dandelion którego kupiłem też czasem zmienia ustawienie ogniskowej- ustawia maksymalna wartość i tak już zostaje. Nie wiem dlaczego się tak dzieje. Próbowałem przed chwilą czy to nie jest wina lampy tak jak u ciebie ale po zrobieniu zdjęcia wszystko jest tak jak było zaprogramowane. Pozdrawiam

MeWash
21.12.08, 15:36
Kupiłem na e-bau u gościa o niku Big-is.

One są właśnie od tego gościa.

Huco
21.12.08, 16:21
MeWash, mi chińczyk przysłał inny. Ciekawe czy starsza, czy nowsza wersja.
A wracając do programowania - ogniskową możesz zaprogramować?

xxxsebusxxx
21.12.08, 16:42

Da się. Czytaj posty wyżej

Huco
21.12.08, 16:59
Da się. Czytaj posty wyżej

MeWash nie pisał że może zaprogramować ogniskową- ja przynajmniej nie widzę. MZ nie może wejść w tryb programowania. Instrukcja jest troszkę lakoniczna i nie mówi o wcześniejszych przygotowaniach w menu aparatu.
Ale to tylko MZ.:???:

xxxsebusxxx
21.12.08, 19:24
Poczytaj moje posty. Wszystko jest napisane ;-)

nut3r
21.12.08, 21:53
poniżej porównanie działającej starej wersji m42 i nowoczesnej nie działającej OM...

czy komuś zadziałała przejściówka na OM i czy wygląda tak jak moja?

szepnik
21.12.08, 22:11
Niedawno dostalem przejsciowke pod m42 od Pana z lublina z podobnie wygladajacym dandelionem jak ten pod om (mowi ze gdzies z chin to sciagal wiec moze to samo zrodlo) ale ni jak nie potwierdza ostrosci...moze dopiero zacznie potwierdzac jezeli go zaprogramuje? Czy bez programowania tez powinien dzialac?

Huco
21.12.08, 22:13
poniżej porównanie działającej starej wersji m42 i nowoczesnej nie działającej OM...

czy komuś zadziałała przejściówka na OM i czy wygląda tak jak moja?

Ja mam dokładnie taki czip ja w twej OM i działa w przejściówce na m42.

xxxsebusxxx
21.12.08, 22:15
Bez programowania tez powinno działać. Jedynie jeżeli masz ustawioną inną ogniskową to stabilizacja (o ile ja masz- ja nie mam) będzie nieprawidłowo działać. Jeżeli natomiast masz ustawioną wartość przysłony poniżej 2 to światłomierz przekłamuje i zdjęcia są niedoświetlone.

Ja mam 2wersje przejściówek z dandelionem takim jak M42 ze zdjęcia, wyglądają dokładnie tak samo różnią się nieznacznie programowaniem.

MeWash
22.12.08, 00:27

Mogę wejść w tryb programowania ale nie mogę / nie potrafię zaprogramować ani ogniskowej ani przysłony.

Robię to tak (przysłona):
1) po wejściu w tryb programowania ustawiam pokrętłem na 5.6 i wciskam Fn
2) potem wg tabelki ustawiam 7.1 i wciskam Fn (to żeby zapisać 5)
3) 8.0 i Fn (to żeby zapisać 6)
4) na koniec blokada obiektywu (wyjście z programowania)

Po tym wszystkim na wyświetlaczu mam ustawione 2.8 zamiast 5.6

xxxsebusxxx
22.12.08, 00:46
A spróbuj bez punktu 1.

MeWash
22.12.08, 01:01
Nic - po wyjściu nadal mam 2.8 :(

xxxsebusxxx
22.12.08, 01:12
Masz adapter pod m42? Tą przysłoną nie ma się co martwić bo to zapisuje się tylko w exifie i nie ma wpływu na robienie zdjęć

ajot
22.12.08, 08:09
Mogę wejść w tryb programowania ale nie mogę / nie potrafię zaprogramować ani ogniskowej ani przysłony.

W moim adapterze programowanie ogniskowej działa. Przysłona jest nieprogramowalna (albo programuje się ją inaczej).

Dodatkowo jak adapter poleżał sobie pół dnia poza aparatem, to po włożeniu ogniskowa wskazywała 65535mm, ale jestem zadowolony z zakupu. Powoli oswajam swojego starego Heliosa.

EddieLBN
22.12.08, 15:41
Właśnie otrzymałem adapter (jeden z nadwyżkowych) od MeWash! Dziękuję i plus do rep! Jak znajdę chwilę to zobaczę czy poradzę sobie z programowaniem mojego egzemplarza. ;)

merchel
22.12.08, 16:04
Mi osobiście bez problemu udaje się zaprogramowac przesłonę i ogniskową, działa rownież potwierdzenie ostrości. Mam adapter M42 od MeWash-a.

MeWash
22.12.08, 19:28
Mi osobiście bez problemu udaje się zaprogramowac przesłonę i ogniskową, działa rownież potwierdzenie ostrości. Mam adapter M42 od MeWash-a.

A robisz to w taki sposób jak ja to opisuję? Czy po programowaniu przysłony masz na wyświetlaczu jej wartość?
Zaczynam wnioskować że trafiłem na wybrakowany model ;(
A po próbie zaprogramowania ogniskowej na 50 mm dostaję wartość 60005 mm
Dobra - udało się dzięki pomocy xxxsebusxxx. Wygląda na to, że zaprogramować można jedynie ogniskową. Robi się to od razu po wejściu w tryb programowania - czyli bez wyboru 8.0 Trochę dziwne ale nawet jak już wiedziałem jak, to nie udało mi się to za pierwszym razem.

merchel
22.12.08, 22:04
A robisz to w taki sposób jak ja to opisuję? Czy po programowaniu przysłony masz na wyświetlaczu jej wartość?
Zaczynam wnioskować że trafiłem na wybrakowany model

Aby zaprogramowac wartośc przeslony np 2,8 robię to w następujących krokach:

1. Po wlączeniu aparatu wciskam przycisk zmiany obiektywu ok 1-2 sek
2. W ciągu 1-2 sek wciskam przycisk FN na ok 1-2 sek
3. W ciągu 1-2 sek wciskam przycisk zmiany obiektywu na ok 1-2 sek
4. Wybieram pokrętłem wartośc 5,6 i potwierdzam przyciskiem FN ok 1-2 sek
5. Wybieram pokrętłem wartośc 5,0 i potwierdzam przyciskiem FN ok 1-2 sek
6. Wybieram pokrętłem wartośc 10 i potwierdzam przyciskiem FN ok 1-2 sek
7. W ciągu 1-2 sek wciskam przycisk zmiany obiektywu na ok 1-2 sek
Przesłona powinna byc już zmieniona

Aby zaprogramowac wartośc ogniskowej np 58mm robię to w nast krokach:

4. Wybieram pokrętłem wartośc 8,0 i potwierdzam przyciskiem FN ok 1-2 sek
5. Wybieram pokrętłem wartośc 4,0 i potwierdzam przyciskiem FN ok 1-2 sek
6. Wybieram pokrętłem wartośc 4,0 i potwierdzam przyciskiem FN ok 1-2 sek
7. Wybieram pokrętłem wartośc 4,0 i potwierdzam przyciskiem FN ok 1-2 sek
8. Wybieram pokrętłem wartośc 7,1 i potwierdzam przyciskiem FN ok 1-2 sek
9. Wybieram pokrętłem wartośc 10 i potwierdzam przyciskiem FN ok 1-2 sek
10. W ciągu 1-2 sek wciskam przycisk zmiany obiektywu na ok 1-2 sek
11. Wyłączam i włączam aparat i po strzeleniu testowej fotki na podglądzie powinna byc wartośc ogniskowej 58mm

Pozdrawiam i życzę cierpliwości

Kaleb_82
23.12.08, 15:50
Jak już wcześniej wspomniałem kupiłem przejściówkę od faceta o nicku roxsen. Przesyłka szła cztery dni robocze, solidnie wykonana.

Teraz jednak żałuję, że to w ogóle kupowałem ;/. Zgodnie z instrukcją założyłem toto na obiektyw a potem na aparat, na szczęście dzyndzel od przysłony jest blokowany więc sobie myślę dobrze jest. Założyłem, całość wchodziła z lekkim oporem i lekko słyszalnymi trzaskami.

Niestety potwierdzenie nie działało. Zdjąłem, założyłem ponownie, mocniej dokręcając. Bez rezultatu.

Założyłem więc przejściówkę bez obiektywu (aparat na off), żeby obejrzeć co zacz problem i początkowo mi się wydawało, że płytka ze stykami jest źle wyprofilowana i blokuje się na stykach aparatu. Widać to z resztą na zdjęciu - plastik na płytce się wyrobił od blokującego go styku z aparatu (styki się nie chowały).

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/12/11ie0px-1.jpg
źródło (http://i41.tinypic.com/11ie0px.jpg)

Później okazało się, że to jednak pierścień przejściówki jest chyba źle wyprofilowany bo nie można go dokręcić do końca (płytka z chipem blokuje się na którymś z ostatnich bolców)a co za tym idzie nie ma pełnego kontaktu między chipem a stykami aparatu.

Założyłem więc 14-45 i ... nie mam AF, nie działa pomiar światła, obiektyw się nakręca dość ciężko, na końcu słychać dziwny trzask (metaliczny, nie taki miękki jak przy wcześniejszym zakładaniu). To samo z 40-150, raz działa raz nie działa, AF szaleje, dziwnie buczy i przerywa nagle ostrzenie. Obawiam się, że albo uszkodziłem styki aparaty albo zwichrowałem cały pierścień w aparacie i coś nie styka. :( Dodatkowo zauważyłem, że na stykach 14-45 i 40-150 też widać lekkie jakby wytarcie od styków a wcześniej go nie było.

Czuje, że poszalałem i teraz tylko serwis mnie czeka :(.

ConradDS
23.12.08, 16:37
A ja dzisiaj po wyjściu z aparatem na miasto stwierdziłem że dandelion oszalał. Nie wiem dlaczego ale potwierdza mi ostrość co chwilkę przy obracaniu pierścienia raz piszczy za chwile świeci albo wcale nie świeci albo nic sie nie dzieje. Porównałem z adapterem do OM i zauważam duży luz na bagnecie. Helios jest ciężki i nie sposób obracać pierścieniem bo sie przemieszcza razem z adapterem o prawie milimetr przy ostrzeniu. Pomijam fakt że o nieskończoności muszę zapomnieć i zostaje mi robić portrety. Dwa metry ode mnie już nie trafia no może 1/10 prób mu się uda. Popracuję nad nim jeszcze ale nie wiem sam już co myśleć. Dalsze testy...

A po powrocie zaczął działać jako tako. Ciekawym jest dla mnie fakt innego zachowania chipa w różnych trybach af. Na mf wcale nie działa, caf u mnie nie trafia wcale, zostaje saf. Albo moje body ma jakiś problem albo sam już nie wiem gdzie szukać przyczyny takiego stanu. Wy też macie takie problemy ?

Bodzip
23.12.08, 17:37
Trzeba było brać od kolegi entera z naszego forum - może drożej, ale pewnie i dobrze

Kaleb_82
23.12.08, 19:09
Trzeba było brać od kolegi entera z naszego forum - może drożej, ale pewnie i dobrze

Za rady "trzeba było" po fakcie chyba podziękuję. Najwyraźniej trafił się mi wadliwy egzemplarz, niemal wyłącznie pozytywne komentrze pod profilem sprzedającego sugerowałyby, że problem się zdarza sporadycznie, więc naturalnie wolałem wydać 22 funty niż płacić na allegro.pl niemal dwu i półkrotność ceny.

Na szczęście 14-45 i 40-150 już działają, zablokowała się chyba jedna z prowadnic w wewnętrznym pierścieniu w korpusie (chyba) anyway jest ok. Mail napisany czekam na reakcję, jeśli nic nie uzyskam będzie negatyw i samodzielna próba przesunięcia chipa o milimetr do tyłu. Inna sprawa jeśli cały pierścień jest źle wytoczony - w co wątpię.

MeWash
27.12.08, 15:44
Aby zaprogramowac wartośc przeslony np 2,8 robię to w następujących krokach:

4. Wybieram pokrętłem wartośc 5,6 i potwierdzam przyciskiem FN ok 1-2 sek

4. Wybieram pokrętłem wartośc 8,0 i potwierdzam przyciskiem FN ok 1-2 sek
11. Wyłączam i włączam aparat i po strzeleniu testowej fotki na podglądzie powinna byc wartośc ogniskowej 58mm

TAK! To jest ta instrukcja! Zadziałało od pierwszego razu! +rep!
Wielkie podziękowanie!

merchel
27.12.08, 22:43
TAK! To jest ta instrukcja! Zadziałało od pierwszego razu! +rep!
Wielkie podziękowanie!

Cieszę się , że pomogła Ci moja instrukcja. Starałem się opisac możliwie najdokładniej .... może aż za bardzo :-)

altoot
29.12.08, 00:21
Nie pisałem wcześniej, nie miałem jak.

Adapter jest już w mojej torbie - dzieki wielkie za zorganizowanie akcji ;)

MeWash
29.12.08, 00:38
Cieszę się , że pomogła Ci moja instrukcja. Starałem się opisac możliwie najdokładniej .... może aż za bardzo :-)

Nie wiem dlaczego ale między 3 a 4 pkt Twojej instrukcji wcześniej wciskałem ponownie Fn i stąd moje problemy z programowaniem ;) Jeszcze raz dzięki!

nut3r
29.12.08, 18:46
no mój adapter tez działa

małe chińskie rączki źle spozycjonowały chipa

zamontowałem na nowo i wszystko działa - z programowaniem też nie ma problemu

st3j4
6.01.09, 00:33
Panowie,
czy na początku zabawy z m42 jest sens kupować adapter z potwierdzeniem?
Czy sama redukcja wystarczy, by pobawić się, a jednocześnie nie zrazić? :)

Pozdrawiam,
J.

xxxsebusxxx
6.01.09, 01:15
żeby się nie zrazić to lepiej mieć potwierdzenie (chyba że nie masz żadnej wady wzroku)

st3j4
6.01.09, 01:31
żeby się nie zrazić to lepiej mieć potwierdzenie (chyba że nie masz żadnej wady wzroku)

Do bani. Wada wzroku jest, a w kieszeni za dużo moniaków nie ma ;)

xartez
6.01.09, 01:52
Do bani. Wada wzroku jest, a w kieszeni za dużo moniaków nie ma ;)

Zależy jeszcze jak duża ta wada jest, ile samozaparcia w Tobie i jak szybko się zniechęcasz.

Moim zdaniem warto spróbować. Nawet bez potwierdzenia ostrości i z wadą wzroku można zrobić ostre zdjęcia. Wiadomo, odsetek nietrafionych będzie większy, a na początku naprawdę spory, ale wraz z praktyką będzie się to zmieniało.
Zresztą około 100pln to nie są jakieś bardzo duże pieniądze, a jak się nie spodoba to zawsze można sprzedać. Chętnych napewno się znajdzie.

Pozdrawiam
x.

NightCrawler
6.01.09, 12:42
merchel (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=2881) dzieki za instrukcje, za pierwszym razem udalo sie ustawic.
pozdrawiam

Fredi
6.01.09, 14:30
Panowie,
czy na początku zabawy z m42 jest sens kupować adapter z potwierdzeniem?
Czy sama redukcja wystarczy, by pobawić się, a jednocześnie nie zrazić? :)

Pozdrawiam,
J.

nie ma sensu.
wadę wzroku skorygujesz sobie w wizjerze aparatu (choć do tego trzeba mieć troszkę cierpliwości) i ew. przypilnujesz aby głębia była możliwie duża.

Trzeba tylko pamiętać aby zawsze ustawiać ostrość na w pełni otwartej przysłonie, a przed nacisnięciem spustu przekręcić pierścień.

Większość problemów znika.

Zybi_S
6.01.09, 14:49
Witam

Właśnie owo potwierdzenie przydaje się gdy sam z jakiś powodów nie możesz ustawić ostrości, lub nie do końca jesteś pewien.
Robiłem zdjęcia na klasowej imprezie w której brałem udział. Im dłużej impreza trwała tym bardziej przydatne było potwierdzenie ostrości.

Jednak chyba nic nie stoi na przeszkodzie zakupić sam pierścień, a potem ewentualnie dokupić i zamontować Dandalion - Konieczność wklejenia płytki z układem w odpowiednie miejsce pierścienia.

Pozdrawiam

kevin
6.01.09, 15:25
A ja wiem czemu Wam niepewnie działają. Są różne odmiany:
1.dendalion
2.dandelion
3.dendalion(zwany chipem)
4.dandalion
(rzadka odmiana)

Jest jeszcze piąta, na nią najlepiej się ostrzy:

hijacintus
6.01.09, 16:32
Kevin: pominąłeś jeszcze dyndaliona (do obiektywu tilt-shift).

Zybi_S
6.01.09, 17:18
Witam

A ja wiem czemu Wam niepewnie działają. Są różne odmiany:
1.dendalion
2.dandelion
3.dendalion(zwany chipem)
4.dandalion
(rzadka odmiana)

Jest jeszcze piąta, na nią najlepiej się ostrzy:

Jak zwał tak zwał.

Osobiście mam 2 sztuki różniące się zarówno wyglądem jak i częściowo sposobem programowania. W internecie widziałem kolejne dwie (o nieco innym wyglądzie).

Ja nie narzekam na ich funkcjonalność. Dla mnie spełniają swoje zadanie prawidłowo.

Pozdrawiam

MarekM
1.03.09, 09:50
Witam wszystkich! Rzeknijcie słówko jak to jest z utrzymaniem tego co się ustawiło i zaprogramowało na adapterze. Adapter podpięty do jednego obiektywu programuję dendeliona, odpinam obiektyw - wszystko pamięta, ALE gdy zapomnę wyłączyć stabilizację i wyłączę E-510 po ponownym uruchomieniu już mam fantazyjną OGNISKOWĄ nie ma 28 mm a jest np. 0,6379 a minimalną przysłonę 2,8 pamięta. Wiem wyjście jest takie, pamiętać o wyłączeniu stabilizacji przed wyłączeniem aparatu, ALE może jest jakieś inne rozwiązanie?

xxxsebusxxx
1.03.09, 10:21
Z tą ogniskową to różnie jest- ja mam E-410 wiec nie ma stabilizacji a dandelion i tak często ustawia sobie taką ogniskową jak chce

kasiulap
10.03.09, 21:25
witam:) :esystem:
jestem new i narazie wkręcam się powoli w olympusowskie towarzystwo:)
Posiadam E-420 i właśnie stoję u progu dylematu, zakupu adaptera, oraz jakiegoś szkiełka do niego. Narazie chciałam spróbować obiektywu z gwintem M42 np. Pentacon, lub czegos z systemu OM, chociaż trudniej je dostać, jeśli chodzi o adaptery to widzę najtańsze do M42, ma ktoś może doświadczenie z tym rodzajem podpiętym do e-420 (zarówno z potwierdzeniem jak i bez)? Będę wdzięczna za każda radę :grin:

xxxsebusxxx
10.03.09, 21:30
witam:) :esystem:
jestem new i narazie wkręcam się powoli w olympusowskie towarzystwo:)
Posiadam E-420 i właśnie stoję u progu dylematu, zakupu adaptera, oraz jakiegoś szkiełka do niego. Narazie chciałam spróbować obiektywu z gwintem M42 np. Pentacon, lub czegos z systemu OM, chociaż trudniej je dostać, jeśli chodzi o adaptery to widzę najtańsze do M42, ma ktoś może doświadczenie z tym rodzajem podpiętym do e-420 (zarówno z potwierdzeniem jak i bez)? Będę wdzięczna za każda radę :grin:

Na początek jako szkło polecam Heliosa, co do adaptera z dandelionem to już zależy tylko od ciebie, na LV też można dobrze ustawić ostrość. Ja zaczynałem od heliosa i zwykłej przejściówki.

https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?album=2500&pos=9

https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?album=2500&pos=1

Ostrość ustawiana "na oko" z kotem jeszcze nie ma problemów bo był blisko, z fotką z koncertu już było gorzej (wiadomo odległość robi swoje)

kasiulap
10.03.09, 21:40
na razie chcę wybadać sprawę, ale poszaleć nie mogę bo kasa ograniczona, więc moje błędy będą kosztowne jak się coś nie powiedzie :wink: dlatego wolę zadawać dużo pytań:) i mam nadzieję na wsparcie kolegów po fachu :idea:

a jeszcze jedno, a kolega posiada przejściówkę z potwierdzeniem AF?

xxxsebusxxx
10.03.09, 21:46
jedną od pana z Lublina i 2 z dandelionem ;) jedna była przeznaczona dla byłej dziewczyny więc mam 2 ;-)

Ramzes_II
10.03.09, 22:02
Ja od tygodnia uzywam pożyczonego Heliosa 58/F2 z przejsciówką bez dandeliona do olka.
Zestaw fajny, na razie nie miałem czasu na prawdziwą zabawę, ale ostrzenie przez wizjer jest trudne na początku.
LV łatwiej jak 10x powiekszysz obszar ostrości.
Wskazany jest jednak dandelion.
Fajny bookeh ma to szkło i fajna głebia ostrości - taka wrecz papierowa na pełnej dziurze :)

kasiulap
10.03.09, 22:05
yhmmm :wink:, a jak się sprawują na 410, bo widze ze ten model popularniejszy od 420 (nawet jak szukalam akumulatorka zastepczego to wszyscy tylko 410, jakby nie slyszeli o 420 :wink:, ale wsumie nie ma wielkiej roznicy miedzy nimi :wink:

manio
10.03.09, 22:16
Witam!

Zakładając ten wątek również miałem wiele wątpliwości.
Co do dendaliona to nie rozwiązuje on wszystkiego ale jest pomocny, natomiast ostrzenie na oko to bardzo indywidualna sprawa - jedni mają z tym problem inni nie.
No niestety Olympus wyposażył e-4XX i e-5XX w małe wizjery co utrudnia ostrzenie ale można się tego nauczyć.

Mój pierwszy manual to Helios M42/2 58mm kupiony za niecałe 20zł na allegro i jestem z niego bardzo zadowolony!

Bawiłem się również OM i powiem naprawdę świetne obiektywy!!! (ale droższe).

Co do dendalionu - osobiście mam pod M42 i jest super(choć czasem ma problemy w nieskończoności ale można to wyregulować)
Ale przyznam że znajomy miał dwie przejściówki pod OM i ta z dendalionem miała luz i nieostrzyła a bez ostrzyła pięknie! A więc akurat w jego przypadku sprawdziło się powiedzenie że: nie zawsze co droższe to lepsze!

Moja rada - kup na początek jakiś tani obiektyw często można z przejściówką(zwykła ok 30zł) kupić jakiegoś Heliosa(też koło 30zł) albo Pentacona(trochę droższy) za grosze i spróbuj! Jak będzie źle to zawsze można odsprzedać, jak dobrze kupić następny:)

Pozdrówka!

xxxsebusxxx
10.03.09, 22:18
Tak samo jak na 510 ;-) na początku trzeba dużo trenować bo większość zdjęć jest nieostra ale z czasem nawet na oko można się nauczyć. Z adapterów najlepiej wykonany jest z Lublina- nie ma luzu i nieskończoność nie jest przesunięta

kasiulap
10.03.09, 22:23
madre rady :), ale tak przegladam allegro i heliosa ciezko za 30zl dostac, troche drozsze, ale chyba poniose to ryzyko :cool:
a bawil sie ktos starym (ale pewnie jarym:), analogowym zenitem ET?
na allegro widze dwie firmy z adapterami jedna z warszawy, druga z bytomia
http://allegro.pl/item566864916_adapter_olympus_4_3_m42_potw_af_prog ram.html

http://allegro.pl/item576276461_adapter_af_olympus_4_3_m42_potw_ostr osci.html
mial ktos kiedys przyjemnosc z tymi sprzedajacymi?

xxxsebusxxx
10.03.09, 22:39
ja polecam pana z lublina, Enter chyba ma jego przejściówki z dandelionem (sorki jak się pomyliłem) ;-) Do tych z allegro to mam obie wersje (rodełkowania się różnią) ta z Bytomia nie ma luzów

kasiulap
10.03.09, 22:46
a kim jest tajemniczy pan z lublina? :cool: sprzedaje na allegro?
moze zadam teraz gtlupie pytanie :oops: ale co to sa rodelkowania? jestem poczatkujaca i w slangu fotonicznym jeszcze cienka jestem :oops: prosze o wyrozumialosc :wink:

xxxsebusxxx
10.03.09, 22:52
http://www.foto-akcesoria.com.pl/index.php?i=produkt&nr=1 to jest adres do sklepu tego pana ;-) na allegro czasem tez wystawia- ciecio czy jakoś tak

To akurat nie jest fotograficzny a tokarski ;-) To jest to coś żeby się palce nie ślizgały- taki wytłoczony wzorek

kasiulap
10.03.09, 22:58
myslalam ze chodzi o cos powazniejszego :wink: ale z tym pacjent moze zyc :)
ta z bytomia ma rowniez krotsza 9 miesieczna gwarancje

xxxsebusxxx
10.03.09, 23:00
jak masz jakiegoś znajomego z który ma olka i manualne szkła to pożycz sobie najpierw od niego ;-)

kasiulap
10.03.09, 23:11
wlasnie o to chodzi ze jestem jak robinson cruzoe :wink: wokol mnie zadnych zapalencow,a jak ktos juz ma lustrzanke to nikona, dlatego skazana jestem na bycie upierdliwa na forum :wink:

rodzyn
10.03.09, 23:12
spróbujcie DDR- owskiego Zeissa 135 / 3,5 -bajecznie plastyczny i ostry obiektyw naprawdę top!

Bodzip
10.03.09, 23:12
Ja mam E-400 bez stabilizacji, bez LV - ostrzenie tylko w wizjerze i fajna zabawa jest. Na początku też mgła tylko była :grin:

kasiulap
10.03.09, 23:15
ja mam LV, ale z tego w o gole nie korzystam,a po zmierzchu to w ogole badziew nic nie widac

xxxsebusxxx
10.03.09, 23:16
wlasnie o to chodzi ze jestem jak robinson cruzoe :wink: wokol mnie zadnych zapalencow,a jak ktos juz ma lustrzanke to nikona, dlatego skazana jestem na bycie upierdliwa na forum :wink:

Byłabyś ze Śląska to dał bym ci bez problemu do testowania

kasiulap
10.03.09, 23:19
to mam troche, na tuptach nie ryzykuje :wink:
co myslicie o tym?
allegro.pl/item575879984_pentacon_elektric_mc_50_1_8_m42_prak tica_zenit.html

rodzyn
10.03.09, 23:21
Pangolary były lepsze.
oczywiście Pancolar-y też 50/1.8

kasiulap
10.03.09, 23:24
no tak sa tylko dwa i cena mniej przystepna :wink: chyba ze licytujacy zrezygnuja :wink:

rodzyn
10.03.09, 23:36
http://allegro.pl/item578172262_pancolar_m42_1_8_50.html
ew starsza wersja - miał trochę gorsze powloki ale fajną ostrość i plastykę:http://allegro.pl/item574872896_pancolar_1_8_50_mm_carl_zeiss_jena.h tml

kasiulap
10.03.09, 23:41
http://allegro.pl/item578172262_pancolar_m42_1_8_50.html
ew starsza wersja - miał trochę gorsze powloki ale fajną ostrość i plastykę:http://allegro.pl/item574872896_pancolar_1_8_50_mm_carl_zeiss_jena.h tml

ogladalam ten pierwszy, ale juz widze jak cena podskoczy, a w stowce na poczatek chcialabym sie zmiescic

czmielek
10.03.09, 23:44
to mam troche, na tuptach nie ryzykuje :wink:
co myslicie o tym?
allegro.pl/item575879984_pentacon_elektric_mc_50_1_8_m42_prak tica_zenit.html

Jedno z lepszych szkieł M42 jakie posiadam, a mam juz ich trochę. MZ niedoceniany. Mój egzemplarz pod wzgledem ostrosci wymiata i pancolar kumpla sie chowa.

xxxsebusxxx
10.03.09, 23:45
To bierz heliosika :P ja mam oprócz niego SMC Takumara ale i tak często korzystam z heliosa ;-)

Bzyku
10.03.09, 23:54
Na początek polecam heliosy, są najtańsze, chociaż kupić dobrego to podobno loteria. Ja mam 2 szt 58/2 i są ok.
Przykładowe zdjęcia:
https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?album=2519&pos=0
https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?album=2519&pos=1
http://picasaweb.google.com/lh/photo/Q4cWlA1gqE1yHEIqISSvSg?feat=directlink

Dopóki sama nie spróbujesz to się nie dowiesz...:wink:
Pozdrawiam

kasiulap
10.03.09, 23:56
Jedno z lepszych szkieł M42 jakie posiadam, a mam juz ich trochę. MZ niedoceniany. Mój egzemplarz pod wzgledem ostrosci wymiata i pancolar kumpla sie chowa.

http://allegro.pl/item575879984_pentacon_elektric_mc_50_1_8_m42_prak %20tica_zenit.html

http://allegro.pl/item574246682_pentacon_auto_50_1_8_m42_praktica_ze nit.html

jaka roznica jest miedzy nimi, moze glupie pytanie, ale yrudno, zaryzykuje :wink:

rodzyn
11.03.09, 00:00
w tym układzie zostały Pentacony - najplastyczniejsze wersje miały czerwony napis MC więc Twój wybór był optymalny:
http://allegro.pl/item575879984_pentacon_elektric_mc_50_1_8_m42_prak tica_zenit.html
tu trochę nowsza wersja : http://allegro.pl/item578184523_pentacon_multicoating_50mm_1_8_50_1_ 8.html

a tu najbardziej masowa :http://allegro.pl/item574863254_pentacon_mc_1_8_50_mm.html

choć jeśli musiałbym zdecydować to pierwszy , jednak chyba bardziej skłaniam sie do drugiego

manio
11.03.09, 00:00
J.W. za kolegami

Jak pisałem Heliosik na początek jest ok! Również słyszałem że to loteria i można czasem trafić na kiepski egzemplarz. Ale jest nie drogi i na początek jest naprawdę super. Ja jestem bardzo zadowolony z mojego Heliosa 44/2 58mm.

kasiulap
11.03.09, 00:08
podziekowania za mnogosc rad :grin:

rodzyn
11.03.09, 00:14
http://allegro.pl/item574246682_pent...ica_zenit.html :to najstarsza wersja -słabe powłoki przeciwodblaskowe.
http://allegro.pl/item575879984_pent...ica_zenit.html znacznie nowszy - znaczna część tych z czerwonymi napisami MC czy Multi Coated miała powłoki robione w Zeissie w Jenie i były lepsze od tych z białymi napisami.

Bzyku
11.03.09, 00:17
MC na obiektywie (z ang. Multi Coating) oznacza, że szkło zostało pokryte warstwami przeciwodblaskowymi. Zmniejsza odbicie światła i poprawia kontrast.

rodzyn
11.03.09, 00:29
MC- oznacza powłoki wielowarstwowe (multi) -MC -wielowarstwowe powłoki przeciw odblaskowe - przy czym każdy producent miał na to swój patent - jeden lepszy drugi gorszy i tak powłoki Zaissa były lepsze niż Pentacona(przekładało się to na pracę pod światło, plastykę i ostrość)
Co do Heliosa to fajny obiektyw ale przy mnogości wersji w czasie mimo tego samego wyglądu to loteria.

Bzyku
11.03.09, 08:52
Mały przewodnik po szkłach M42:
http://www.fotografowac.pl/obiektywy/standardowe/m42.html
a tutaj wątek o m42 na forum, duuużo czytania:wink: :
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=5033&highlight=m%2F42

Pozdrawiam

czmielek
11.03.09, 09:01
http://allegro.pl/item575879984_pentacon_elektric_mc_50_1_8_m42_prak %20tica_zenit.html

http://allegro.pl/item574246682_pentacon_auto_50_1_8_m42_praktica_ze nit.html

jaka roznica jest miedzy nimi, moze glupie pytanie, ale yrudno, zaryzykuje :wink:

Tak jak koledzy napisali wyżej. Wersje MC są zazwyczaj trochę droższe ale warto w nie właśnie inwestować głównie ze względu na lepszy kontrast. Praca pod ostre światło z obiektywami M42 to i tak przeważnie fikcja nawet z powłokami.

kasiulap
11.03.09, 10:03
dzieki koledzy za taka dawke wiedzy, przyda sie na pewno, :grin: jak tylko sie na cos zdecyduje i wyprobuje to zobaczymy czy nauka nie poszla w las :wink:

kateb
11.03.09, 10:24
Na początek polecam heliosy, są najtańsze, chociaż kupić dobrego to podobno loteria. Ja mam 2 szt 58/2 i są ok.
Przykładowe zdjęcia:
https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?album=2519&pos=0
https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?album=2519&pos=1
http://picasaweb.google.com/lh/photo/Q4cWlA1gqE1yHEIqISSvSg?feat=directlink

Dopóki sama nie spróbujesz to się nie dowiesz...:wink:
Pozdrawiam

Mam dwa heliosy. Starszy ma ładniejsze rozmycie świteł, ale mniejszą ostrość (co widać na pierwszy rzut oka, ale w portrecie nie przeszkadza), nowszy ma rozmycie ok, ale już wychodzą sześciokąty, natomias ostrość zabójcza, dużo lepsza od mojego 17,5-45 na pełnej dziurze.

Ostrznenie... nie jest łatwe. Duużo praktyki trzeba. Mnie zazwyczaj wychodzi jakiś back-fokus. Może to kwestia okularów :D, a może ustawienia korekcji w wizjerze, a może braku wprawy. W każdym razie na F2 - ruch głową i po ostrości.

Aha, na adpter trzeba uważać i lepiej kupić polecany od pana z lublina. Mam jeden obcy (nie wiem skąd) i nie ostrzy na nieskończoność. Pewnie źle utoczony. Nie mam czasu zabrać się za niego.

kasiulap
11.03.09, 10:37
dostalam stronke z tym sklepem, ale nie widzialam tam tych z potwierdzeniem z AF, mysle nad tymi z allegro, maja gwarancje i nie bylo zlych komentarzy, to chyba nie bedzie to az takim duzym ryzykiem zakup u nich?

MarekM
11.03.09, 19:27
Dendelion (155 zł - Allegro), który nabyłem ma kłopot z pamiętaniem ogniskowej muszę co jakiś czas programować na nowo. Zaobserwowałem, że dzieje się tak gdy korzystam z opcji anty wstrząsowej matrycy, nawet przy założonym innym obiektywie a następnie powrocie do Soligora M42. Raz pamięta innym razem nie! Kupiłem ostatnio OLY 35 mm f=3,5 - zdjęcia (w sensie kolor, ostrość bardzo mnie urzekły) porównałem z tymi z Soligora, który ma 28 mm f=2,8
+ dendelion - NIE WIDZĘ ZNACZĄCEJ RÓŻNICY a dużo jaśniejszy jest SOLIGOR, ale ten jest w manualu! Na razie jestem w fazie eksperymentalnej, dendelion potwierdza ostrość piknięciem oraz zieloną kropką w wizjerze - ALE pamiętajcie musicie zmienić AF na S-AF+MF i wówczas zadziała PIKnięcie. Jeszcze jedno, nie potwierdza ostrości na nieskończoność jeśli odrobinę cofnę ustawienie ostrości z nieskończoności to piknie i ostrość jest. Nie wiem czy to problem wykonania dendeliona? Układ elektroniczny niezbyt starannie wklejony, powłoka oksydowana była podrapana w okolicy wklejenia, zamazałem to miejsce matowym czarnym markerem.

kasiulap
11.03.09, 23:26
http://www.allegro.pl/item579920754_adapter_olympus_4_3_m42_potw_af_prog ram.html

miał ktoś styczność z adapterami tej firmy?

MarekM
12.03.09, 19:40
Kasiulap zastanawiałem się nad zakupem tego dendeliona ale ceną (155 zł) skusiła mnie inna oferta, mam mieszane uczucia chyba powinienem nabyć ten droższy ze zdjęcia widać, że jest starannie wykonany, obiecują ostrzenie na nieskończoność. Ten który kupiłem nie zapina się się tak dokładnie w body jak normalny obiektyw (jest subtelny luz). Zapytaj sprzedawce o potwierdzenie ustawienia ostrości na nieskończoność, pewność mocowania, zadrapania podczas mocowania elektroniki na korpusie pierścienia, WAŻNE zapytaj o instrukcję programowania - jest w necie, ale sprzedawca powinien swój sprzęt znać i umieć opisać jego programowanie! Kupuj bo to fajna rzecz i praktyczna.

Ania_
12.03.09, 23:08
Jeśli kupować dandelion to najlepiej od forumowego kolegi o nicku enter.
Narobię Remigiuszowi reklamy, ale myślę, że warto. :wink:

Jeszcze jedno, nie potwierdza ostrości na nieskończoność jeśli odrobinę cofnę ustawienie ostrości z nieskończoności to piknie i ostrość jest.
Było na forum, ale chyba w innym wątku. To jakbyś ostrzył ręcznie, również ostrość na nieskończoność nie jest idealnie wkomponowana w to, co jest na obiektywie, ale ciut wcześniej.

sickside
13.03.09, 02:20
"również ostrość na nieskończoność nie jest idealnie wkomponowana w to, co jest na obiektywie, ale ciut wcześniej."
Nie sądziłem że to przypadłość adapterów, szczerze mówiąc tylko raz mi się zdażyło żeby nieskończoność była dokładnie na samym końcu skali, w 14-42.
W 12-60 mam odrobinę wcześniej, w 40-150 również, w nikonowskim 18-105 również i podejrzanym Samyang 85/1.4 także.

Bodzip
13.03.09, 07:46
Jeśli masz brać przejściówkę z dandelionem to za Mysikrólikiem - bierz od forumowego Entera. Mam i bardzo sobie chwalę, choć nauczyłem się ostrzyć na zwykłej przejściówce i częściej jej używam.
Wejdź do działu giełda i poszukaj.

Legal
13.03.09, 09:36
http://www.allegro.pl/item579920754_adapter_olympus_4_3_m42_potw_af_prog ram.html

miał ktoś styczność z adapterami tej firmy?

Sam dandelion jest OK, ale adapter musialem dac do spilowania powierzchni przylegajacej do obiektywu, bo nieskonczonosci nie osiagaly mi 2 obiektywy. Wystarczylo tylko 0,3 mm ale jednak. Teraz srodek wkrecanego w adapter obiektywu wypada jakies 120 stopni katowych dalej.
Moze to byl jednostkowy wypadek - nie wiem.

Za to sam chip jest super - daje sie programowac: przyslony, ogniskowe, kalibracje wskazan AF tez.

I o dziwo dziala rowniez z e-30 (pewnie i z e-3) choc niby nie powinien. Kupowalem do e-510 i sie milo rozczarowalem po zakupie e-30.

krzysiekz
13.03.09, 11:39
"również ostrość na nieskończoność nie jest idealnie wkomponowana w to, co jest na obiektywie, ale ciut wcześniej."
Nie sądziłem że to przypadłość adapterów, szczerze mówiąc tylko raz mi się zdażyło żeby nieskończoność była dokładnie na samym końcu skali, w 14-42.
W 12-60 mam odrobinę wcześniej, w 40-150 również, w nikonowskim 18-105 również i podejrzanym Samyang 85/1.4 także.

To raczej nie przypadlosc adapterow tylko zabieg producentow szkla zeby byl jakis 'zapas' na nieprzewidziane okolicznosci, np lustrzane mozna troche przerobic na okolicznosc zwiekszenia dystansu od aparatu (olkow to nie dotyczy ale w innych systemach duze obiektywy nie bardzo sie daja przymocowac ze wzgledu np na wystajacy kominek wizjera).

Ania_
13.03.09, 11:45
Nie sądziłem że to przypadłość adapterów
Wiesz co, ja się nie znam od strony technicznej. :) Wiem tylko, że ktoś to na forum już wyjaśniał i że tak jest w adapterach. Jakoś nie zwróciłam uwagi na ten "problem" w systemowych szkłach. :)

MarekM
13.03.09, 13:24
Mam prośbę do Legal_a piszesz o planowaniu pierścienia i pozytywnych skutkach tego zabiegu - proszę o słowo wyjaśnienia. U mnie zamontowany obiektyw Soligor nie stoi idealnie w dendelionie oraz korpusie aparatu w osi poziomej (wokół której wkręca się obiektyw), wydaje się, że powinien być lekko dokręcony na załączonym zdjęciu pokazuję problem. Być może gdyby ta czerwona "szczerbinka" obiektywu znajdowała się na dokładnie na szczycie koła byłoby z ostrością na nieskończoność dobrze a tak nie wiem, może wykonać podobny zabieg do twojego?

Legal
13.03.09, 16:32
wydaje się, że powinien być lekko dokręcony na załączonym zdjęciu pokazuję problem. Być może gdyby ta czerwona "szczerbinka" obiektywu znajdowała się na dokładnie na szczycie koła byłoby z ostrością na nieskończoność dobrze a tak nie wiem, może wykonać podobny zabieg do twojego?

Wyglada na 'przekrecony' a nie 'niedokrecony'. Im 'glebiej' daje sie wkrecic obiektyw, tym wieksza szansa na nieskonczonosc, bo srodek optyczny obiektywu zbliza sie do sensora.

Nie wiem, czy twoj Soligor osiaga nieskonczonosc i ja przekracza, czy jej nie osiaga w ogole przy kreceniu pierscieniem ostrosci w jej kierunku?

Dopasowanie takie, zeby symbol nieskonczonosci byl idealnie na czerwonej kresce i w tym ustawieniu ostrzyl idealnie na nieskonczonosc i jeszcze byl pionowo u gory to chyba marzenie. Lepiej, zeby mozna bylo w ogole 'przekrecic' ostrosc poza nieskonczonosc - zeby w ogole byla ona osiagana przez obiektyw w jakims momencie.
Dlatego kluczowe pytanie, ktore postawilem wyzej. Od odpowiedzi na nie zalezy sens planowania powierzchni.

Michal-lincoln
16.03.09, 23:04
Witam wszystkich. Mam wielki problem bo dzisiaj dostalem przejsciowke Om od "BIG-IS" i nie potrafie w zaden sposob wejsc w programowanie. Za wszelka pomoc z gory wielkie dzieki....

Ramzes_II
16.03.09, 23:28
Witam wszystkich. Mam wielki problem bo dzisiaj dostalem przejsciowke Om od "BIG-IS" i nie potrafie w zaden sposob wejsc w programowanie. Za wszelka pomoc z gory wielkie dzieki....
nie dostałes instrukcji ? sam jestem zainteresowany taką przejsciówką - dlatego pytam.

Michal-lincoln
16.03.09, 23:31
Właśnie nie dostalem instrukcji a już mnie korci i nie chce mi sie czekac bo popstrykałbym sobie juz jakieś fotki

Ramzes_II
16.03.09, 23:59
Właśnie nie dostalem instrukcji a już mnie korci i nie chce mi sie czekac bo popstrykałbym sobie juz jakieś fotki
Pisałes do sprzedawcy ? w sumie dziwi mnie to ze ktoś sprzedaje przejsciówke bez instrukcji programowania. Zapomniał, czy nie nalezy sie ?

Michal-lincoln
17.03.09, 00:21
Instrukcja przyjdzie @ ale ja strasznie niecierpliwy jestem...

Ramzes_II
17.03.09, 07:37
Instrukcja przyjdzie @ ale ja strasznie niecierpliwy jestem...
Skoro doszła do Ciebie przejsciówka, a instrukcja jeszcze nie, no to ja przepraszam :lol: ale on tego maila wysyła także Pocztą Polską ? :lol:

kasiulap
19.03.09, 19:53
zakupiłam w końcu adapter, z chipem, oraz obiektyw pentacon 1.8/50 auto MC, ale jak to jest z tym programowaniem, bo spzredający od adaptera, napisał mi że do tego nie potrzebna instrukcja, a dandeliona się nie programuje, co dla mnie jest jakas brednią, bo po założeniu adaptera aparat szaleje, a konkretnie wartość przysłony, próbowalam cos zrobic przy pomocy instrukcji z forum, ale nie udaje sie to w pelni, gdy wcisne przycisk zwolniena obiektywu, a potem funkcyjny to dopiero na aparacie moge przyslone pokretlem zmienic, ale po potwierdzeniu funkvyjnym znowu sie zmienia, a tak to czasem ma wartosc 1.0, czasem 3.3, robi co chce.
Fotki można robić bez programowania, ale jak sie ma wartośc przyslony na aparacie do tej ustawionej na obiektywie?

Ramzes_II
19.03.09, 20:27
zakupiłam w końcu adapter, z chipem, oraz obiektyw pentacon 1.8/50 auto MC, ale jak to jest z tym programowaniem, bo spzredający od adaptera, napisał mi że do tego nie potrzebna instrukcja, a dandeliona się nie programuje, co dla mnie jest jakas brednią, bo po założeniu adaptera aparat szaleje, a konkretnie wartość przysłony, próbowalam cos zrobic przy pomocy instrukcji z forum, ale nie udaje sie to w pelni, gdy wcisne przycisk zwolniena obiektywu, a potem funkcyjny to dopiero na aparacie moge przyslone pokretlem zmienic, ale po potwierdzeniu funkvyjnym znowu sie zmienia, a tak to czasem ma wartosc 1.0, czasem 3.3, robi co chce.
Fotki można robić bez programowania, ale jak sie ma wartośc przyslony na aparacie do tej ustawionej na obiektywie?
A u kogo kupiłas jesli mozna spytać ?

MarekM
19.03.09, 21:28
KASIULAP ta instrukcja programowania musi działać:
Cytat:
Napisał MeWash -

E-510 MENU Y1 Fn FUNKCJA: PODGLĄD GO - tak ustawiasz przycisk na korpusie Fn
Aby zaprogramować wartość przesłony np 2,8 robię to w następujących krokach:

4. Wybieram pokrętłem wartość 5,6 (dendeloin tę wartość interpretuje jako programowanie przesłony) i potwierdzam przyciskiem FN ok 1-2 sek

4. Wybieram pokrętłem wartośc 8,0 (dendelion interpretuje jako ustawienie ogniskowej) i potwierdzam przyciskiem FN ok 1-2 sek

W załączeniu tabela wartości kodowej - np. wartość ogniskowej 28 mm wg tabeli 5,0 co odpowiada 2 i zatwierdzasz Fn następnie 10 co odpowiada 8 i zatwierdzasz - wartości przestawiasz pokrętłem pod prawym kciukiem itd.

NIe martw się programowaną przysłoną np. 2,8 a w rzeczywistości ustawisz 5,6 światłomierz zmierzy jak trzeba dobierzesz czas i już, tylko w exif będzie przesłona 2,8 a faktycznie była np. 5,6

Huco
19.03.09, 22:13

Niekoniecznie. Sa różne czipy i różnie się programują.

kasiulap
19.03.09, 22:40
kupilam u high tech import z allegro za 155zl, ale wspolpracy nie polecam, teraz dopiero napisal mi ze ten rodzaj chipa jest nie programowalny, jak wlaczylam aparat to mialam przyslone 2.8 i w ogole nie zmieniala sie pozniej troche sie bawialm, odlaczylam i podlaczylam adapter i byla przyslon 5.6 ktora moglam zmienic, jak wcisnelam zabezpieczenie obiektywu, potem funkcyjny to bylo juz 4.0 i moglam kreci do 11, ale pozniej juz nie da sie programowac. Teraz jak wlacze wartosc przyslony to 1.0, nie wiem skad,a bylo tez i 3.3, aparat poprostu zglupial

Cytat:
Napisał MeWash -

E-510 MENU Y1 Fn FUNKCJA: PODGLĄD GO - tak ustawiasz przycisk na korpusie Fn
Aby zaprogramować wartość przesłony np 2,8 robię to w następujących krokach:

4. Wybieram pokrętłem wartość 5,6 (dendeloin tę wartość interpretuje jako programowanie przesłony) i potwierdzam przyciskiem FN ok 1-2 sek

4. Wybieram pokrętłem wartośc 8,0 (dendelion interpretuje jako ustawienie ogniskowej) i potwierdzam przyciskiem FN ok 1-2 sek

W załączeniu tabela wartości kodowej - np. wartość ogniskowej 28 mm wg tabeli 5,0 co odpowiada 2 i zatwierdzasz Fn następnie 10 co odpowiada 8 i zatwierdzasz - wartości przestawiasz pokrętłem pod prawym kciukiem itd.

NIe martw się programowaną przysłoną np. 2,8 a w rzeczywistości ustawisz 5,6 światłomierz zmierzy jak trzeba dobierzesz czas i już, tylko w exif będzie przesłona 2,8 a faktycznie była np. 5,6

Marku, tak jak podales w pierwszych punktach, udalo sie zmienic na 2.8, ale jak to sie robi w przypadku innych przyslon, bo to kilka czynnosci pod rzad i jescze pytanie, jak ta wartosc przyslony na obiektywie ma sie do wartosci na aparacie? czy bez programowania, mozna zmieniac przyslony na aparacie i na obiektywie i jest ten sam efekt? bo troche sie juz pogubilam sczerze mowiac
i sprzedawca sie upiera ze ten dandelion nie jest programowalny, wiec jak to w koncu jest? :cool::wink:

MarekM
19.03.09, 23:16
Dokładnie tak samo: za każdym razem gdy zmieniasz obiektyw z inną ogniskową ustawiasz od początku dendeliona gdy zmieniasz przysłonę a chcesz aby widziana była faktycznie ustawiona, NIESTETY znów programujesz ustawiasz właściwe kody (patrz tabela i pomijam procedurę wstępną oraz potwierdzenia) np. przysłona (PAMIĘTAĆ poooonoć przysłona o wartości 1 jest zabójcza dla dendeliona) 5,0 to wartość 2 następnie 10 to wartość 8 i masz 2,8 analogia dla przesłony np. 4,5 ustawiasz wartość 6,3 to 4 następnie 7,1 to daje 5 i masz przesłonę 4,5. Za każdym razem powtarzasz upierdliwą procedurę!
Ja ustawiłem przesłonę na AMEN czyli 2,8 a ustawiam do 22 światłomierz sobie radzi.
MIŁEJ ZABAWY
ps. Podglądałem twoje fotki i zobaczyłem tę z lustrzanymi oknami ponoć z Münster, czyżbyś tam studiowała? Ja mam bardzo miłe wspomnienia z okresu mojej tam bytności, piękny ośrodek studencki, badałem historię Klemensa Augusta von Galena.

kasiulap
19.03.09, 23:28
ps. Podglądałem twoje fotki i zobaczyłem tę z lustrzanymi oknami ponoć z Münster, czyżbyś tam studiowała? Ja mam bardzo miłe wspomnienia z okresu mojej tam bytności, piękny ośrodek studencki, badałem historię Klemensa Augusta von Galena.[/quote]

bylam w Munster tylko kilka godzin, w trakcie pleneru w Niemczech, a konkretnie w Hamm, ale fakt Munster jest przepiekne i przyjazne, rowerowe miasto :grin:
a sprzedawca dodal, ze o programowaniu dandelionow mozna jeszcze pomarzyc i skoro ja uwazam ze mozna to zyczy mi milej zabawy, cham straszny po prostu, zwlekal z przesylka, a teraz takie madrosci pisze i nawet nie skomentowal tego ze wokol dandeliona sa zadrapania, o ktorych ty Marku wspominales, a chyba fabrycznie nowy takich nie powinien posiadac
a teraz dodal ze moglam to kolo poludnia napisac(o zadrapaniach), bo teraz jest juz za pozno, cos czuje ze z gwarancja tez moge sie pozeganc, bo w razie jakiegos problemu, sprzedawca wskarze te zadrapania i mnie obwini o nie, w ogole ta gwarancja chyba nie jest wiele warta, jak dandelion odpadnie to nie ma na co liczyc.
Dodal jeszcze odnosnie zadrapan, ze on kazdego adaptera nie oglada (a chyba powinien, zeby wykluczyc wady czy usterki)

hijacintus
20.03.09, 00:25
kasiulap: nie przejmuj się wogóle programowaniem dandeliona. Rolą chipa jest tylko:
1. oszukanie puszki, że ma przyczepiony obiektyw systemowy, co uaktywnia funkcję potwierdzenia ostrości,
2. podanie puszce rzeczywistej ogniskowej obiektywu, co z kolei potrzebne jest do prawidłowego działania funkcji stabilizacji obrazu (Ty zdaje się masz puszkę bez stabilizacji, więc ogniskowa nie ma w tym przypadku znaczenia).
Po prostu strzelaj foty i nie przejmuj się tym, jaką wartość przysłony masz na wyświetlaczu, a na obiektywie ustawiaj taką, która jest Ci potrzebna. Ewentualnie skoryguj naświetlanie w górę lub w dół jak wychodzi za ciemno lub za jasno.

kasiulap
20.03.09, 00:30
dzieki, wlasnie tez to zauwazylam, ale z programowaniem tez juz wiem o co chodzi :) najgorszy jest fakt postepowania tego sprzedawcy dla mnie, a niby super sprzedawca na allegro, ja bym tak nie powiedziala

Ramzes_II
20.03.09, 08:25
dzieki, wlasnie tez to zauwazylam, ale z programowaniem tez juz wiem o co chodzi :) najgorszy jest fakt postepowania tego sprzedawcy dla mnie, a niby super sprzedawca na allegro, ja bym tak nie powiedziala
Dzieki za info o sprzedawcy, sam jestem na kupnie przejsciówki i zbieram informacje.

kasiulap
20.03.09, 09:22
adapter jest ok, dziala, potwierdzenie rowniez, programowac tez sie udalo (sprzedawca stwierdzil, ze ten dandelion nie jest prgogramowalny), ale posiada rysy od srodka wokol dandelionu i teraz pewnie przez takie cos z gwarancja moge sie pozegnac, ten adapter ma tez na forum MarekM, polecam, poczytaj co pisze bo on ma E-510, a pisal cos ze przy stabizlizacji adapter nie dziala jak nalezy, z nim najlepiej o tym podyskutowac :wink:pozdrawiam

NightCrawler
20.03.09, 09:35
Posiadam przejsciówkę z i bez potwierdzenia.
Oczywiście łatwiej jest z potwierdzeniem (ok 80-90% strzałów jest trafnych). Jeżeli chodzi o m42 jest spory wybór szkieł. Są przyzwoite szkła w bardzo dobrej cenie.

tkud
21.03.09, 15:37
Witam wszystkich
Wczoraj spędziłem dużo czasu na studiowaniu tematu adaptera. Zakupiłem dzisiaj zarówno adapter z potwierdzeniem ostrości jak i Zuiko OM 50/1.8. Dam znac jak sie będzie sprawować. Dzieki wszystkich za cenne porady

Ramzes_II
21.03.09, 17:18
Witam wszystkich
Wczoraj spędziłem dużo czasu na studiowaniu tematu adaptera. Zakupiłem dzisiaj zarówno adapter z potwierdzeniem ostrości jak i Zuiko OM 50/1.8. Dam znac jak sie będzie sprawować. Dzieki wszystkich za cenne porady
Potestuj prosze, zamieść fotki i recenzję krótką - bo właśnie taki zestaw by mi także odpowiadał.

tkud
21.03.09, 17:46
Ok...jak tylko dostanę przesyłkę. Nie wiem czy przepłaciłem ale koszt całego zestawu około 400zł - połowe obiektyw i połowę adapter . mam 410 więc nie powinienem mieć problemów jeśli chodzi o programowanie. Pozdrawiam ;-)

Bodzip
21.03.09, 21:30
W 410 chyba nie ma stabilizacji - chyba się nie mylę, więc nie ma co się bawić w programowanie - no chyba że chcesz mieć ładny exif.
Ja mam dandeliona w przejściówce i aparat E-400. Robi super foty i jeszcze w programowanie się nie bawiłem.

Ramzes_II
21.03.09, 23:13
W 410 chyba nie ma stabilizacji - chyba się nie mylę, więc nie ma co się bawić w programowanie - no chyba że chcesz mieć ładny exif.
Ja mam dandeliona w przejściówce i aparat E-400. Robi super foty i jeszcze w programowanie się nie bawiłem.
No ale to nie dla exif, ale by mieć potwierdzenie ostrosci sie programuje ? Czy cos przeoczyłem ? Bodzip - jak to jest ?

MeWash
21.03.09, 23:24
Ogniskową programuje się dla stabilizacji, przysłonę dla exif. Potwierdzenie ostrości działa bez programowania.

Bodzip
21.03.09, 23:32
O wytłumaczone :) nie zdążyłem

Ramzes_II
21.03.09, 23:47
Ogniskową programuje się dla stabilizacji, przysłonę dla exif. Potwierdzenie ostrości działa bez programowania.
No to moment - w takim razie od początku łopatologicznie.

Załóżmy kupuję przejsciówke z dandelionem OM1-4/3.

1) Zapinam szkło do tego 50/1.8. Naciskam spust do połowy - krece zawzięcie pierscieniem ostrości patrząc w wizjer - pik - jest sukces. Mam ostrość. Tak ?

2) E-510 ma mozliwosc wprowadzenia dla IS ogniskowej obiektywu recznie jesli tenże obiektyw nie zostanie rozpoznany - wiec wybieram tam 50mm i mam stabilizacje. Rozumiem ze dandelion pozwala w body zmienic ogniskową dla IS, czy to własnie tez trzeba w nim oprogramować bo on podsuwa body juz swoją wartość której nie mozna zmienić ?

3) Chcąc miec EXIF jak nalezy - musze zaprogramować dandelion po kątem przysłony. To jasne jest.

Bodzip
22.03.09, 00:10
Ad 1 - tak, bez względu na to co zaprogramowałeś.
Dlatego ja mając E-400 nie bawię się w programowanie. Używam dandeliona tylko dla tego "piku" w trudniejszych warunkach oświetleniowych. Jak jest jasno używam zwykłej przejściówki bez chipa.

Ramzes_II
22.03.09, 00:19
Ad 1 - tak, bez względu na to co zaprogramowałeś.
Dlatego ja mając E-400 nie bawię się w programowanie. Używam dandeliona tylko dla tego "piku" w trudniejszych warunkach oświetleniowych. Jak jest jasno używam zwykłej przejściówki bez chipa.
No to juz chyba kwestia wprawy uzywanie szkła bez potwierdzenia ostrości. Bo po moich doświadczeniach z manualnym heliosem 58/2 to na pierwsze 30 fot mam 3 prawie ostre i 2 ostre ::lol:
Pierwszym problemem okazała sie zła korekcja dioptri na wizjerze.
To popsuło mi wiekszosc zdjec. Później juz było lepiej. Odsetek nietrafionych malał.

Bodzip
22.03.09, 00:36
No to juz chyba kwestia wprawy uzywanie szkła bez potwierdzenia ostrości. Bo po moich doświadczeniach z manualnym heliosem 58/2 to na pierwsze 30 fot mam 3 prawie ostre i 2 ostre ::lol:
Pierwszym problemem okazała sie zła korekcja dioptri na wizjerze.
To popsuło mi wiekszosc zdjec. Później juz było lepiej. Odsetek nietrafionych malał.

A dokładnie tak - też tak miałem :grin:

Ramzes_II
22.03.09, 00:48
W takim razie wszelkie wątpliwości mam rozwiązane. Teraz zbieram fundusze na kpl.: szkiełko i przejsciówka z dandelionem.
Jeszcze się rozpatrzę czy bedzie to cos na m42- jakaś stałka jasna, czy OM 50/1.8
Bardzo dziękuje wszystkim za wyczerpujące informacje odnośnie dandeliona.

hijacintus
22.03.09, 02:44
No to moment - w takim razie od początku łopatologicznie.

Załóżmy kupuję przejsciówke z dandelionem OM1-4/3.

1) Zapinam szkło do tego 50/1.8. Naciskam spust do połowy - krece zawzięcie pierscieniem ostrości patrząc w wizjer - pik - jest sukces. Mam ostrość. Tak ?

2) E-510 ma mozliwosc wprowadzenia dla IS ogniskowej obiektywu recznie jesli tenże obiektyw nie zostanie rozpoznany - wiec wybieram tam 50mm i mam stabilizacje. Rozumiem ze dandelion pozwala w body zmienic ogniskową dla IS, czy to własnie tez trzeba w nim oprogramować bo on podsuwa body juz swoją wartość której nie mozna zmienić ?

3) Chcąc miec EXIF jak nalezy - musze zaprogramować dandelion po kątem przysłony. To jasne jest.

1. Tak
2. Dandelion udaje obiektyw systemowy, a więc body bierze informacje, które są w nim zapisane. Dla prawidłowego działania IS musisz mieć zaprogramowaną w dandelionie rzeczywistą ogniskową obiektywu. Puszka, która myśli, że ma obiektyw systemowy (a więc też ten z dandelionem) ignoruje wpisaną ręcznie wartość ogniskowej.
3. Tak (ogniskowej też). MSZ nie ma to większego sensu biorąc pod uwagę dość skomplikowany proces przeprogramowywania dandeliona, który należałoby powtarzać przy każdej zmianie przysłony.

Ramzes_II
22.03.09, 09:45
1. Tak
2. Dandelion udaje obiektyw systemowy, a więc body bierze informacje, które są w nim zapisane. Dla prawidłowego działania IS musisz mieć zaprogramowaną w dandelionie rzeczywistą ogniskową obiektywu. Puszka, która myśli, że ma obiektyw systemowy (a więc też ten z dandelionem) ignoruje wpisaną ręcznie wartość ogniskowej.
3. Tak (ogniskowej też). MSZ nie ma to większego sensu biorąc pod uwagę dość skomplikowany proces przeprogramowywania dandeliona, który należałoby powtarzać przy każdej zmianie przysłony.

No tak. Czyli wszystko jasne. Skoro dandelion udaje obiektyw systemowy to najwygodniej zaprogramować w nim tylko ogniskową obiektywu, aby działało IS w body. Przesłone mozna odpuscic.
Dziękować serdecznie :cool:

kasiulap
25.03.09, 11:03
oto fotka mojego adaptera, którego kupiłam na aukcji allegro za 155zł, o czym już wcześniej pisałam, jak widać ma rysy (nie wiem czy fabryczne czy nie, ale sa) i nie dostałam instrukcji o której jest mowa w gwarancji.
14149

Robilam juz fotki ze wspomnianym adapteram, na takiej uczelnianej "imprezie", niby potwierdzenie sie przydawalo, ale im dluzej robilam fotki, tym bardziej polegalam na wlasnym oku bo nie zawsze ostre byly zdjecia przy potwierdzeniu, ale to moze kwestia, ze slabe swiatlo bylo i ogolnie ciezko:)

xxxsebusxxx
25.03.09, 11:24
Na tym twoim te rysy to wyglądają tak jakby ktoś zrobił je specjalnie przed przyklejeniem dandeliona żeby lepiej się trzymał :-/

Ramzes_II
25.03.09, 11:38
Dokładnie - rysy są wykonane po to by klej związał z chropowatym podłożem i trzymał mocniej. Klejenie do gładkich powierzchni jest znacznie mniej trwałe. Tak ze tymi rysami bym sie nie martwił. Dobrze ze są - wiecej wytrzyma dandelion :)

xxxsebusxxx
25.03.09, 11:42
Dokładnie - rysy są wykonane po to by klej związał z chropowatym podłożem i trzymał mocniej. Klejenie do gładkich powierzchni jest znacznie mniej trwałe. Tak ze tymi rysami bym sie nie martwił. Dobrze ze są - wiecej wytrzyma dandelion :)

No tylko że to wygląda jakby go ktoś w domu składał

Ramzes_II
25.03.09, 11:54
No tylko że to wygląda jakby go ktoś w domu składał
Bo być moze ze tak jest - gosc kupuje/dorabia/* za grosze czesci, skleja do kupy i przebitka 100% marży.

*niepotrzebne skreślić

kasiulap
25.03.09, 12:41
no mi tez to wyglada na samorobke, jak pisalam do tego sprzedawcy to stwierdzil po pierwsze ze na pozno pisze o tych rysach(paczke dostalam rano a pisalam mu o tym wieczorem) i drugie ze on kazdego adpatera nie oglada przed wysylka, a chyba powinien skoro daje na to gwarancje, ktora po glebszym wczytaniu sie, nie obejmuje wlasciwie nic, dlatego skoro nie chcial meilowo to wyslalam mu to poczta za potwierdzeniem, jak nie bedzie chcial wspolpracowac, to pogadam z rzecznikiem praw konsumenta, bo koles po prostu nabiera ludzi, a i jeszcze twierdzil ze ten chip jest nie programowalny(guzik prawda bo sprawdzalam)

kris70
25.03.09, 18:07
Ja mam jeden od entera drugi dokupiłem na ebay oba pod M42. Pomimo że oba chipy wyglądają identycznie ten od entera chodzi jak złoto natomiast ten z ebaya przestał się programować

tkud
25.03.09, 23:53
Ja pokusiłem się na adapter od FunkyFotos firmy Pro-Technica Co
http://www.allegro.pl:80/show_item.php?item=579919937
Dopiero dzisiaj otrzymałem przesyłkę i na pierwszy rzut oka towar zgodny z opisem. Wygląda na profesjonalną robotę. Musze się jednak dłużej pobawić tyle, że rozpocząłem w domu remont i z czasem jest kiepsko.

Mirek54
26.03.09, 00:41
Mysle,ze zakupie sobie z tej stronki
http://www.enjoyyourcamera.com/Olympus-Accessories/AF-Confirm-Lens-Mount-Adapter-for-M42-Lens-on-Olympus-FourThirds-eg-E-510-E-500-E-420-E-410-E-3::1092.html

Jest na niej PDF do zassania jak to programowac

Bodzip
26.03.09, 08:06
Myślę Mirku, że zakup z linku który podałeś to spora przebitka cenowa. Bez względu jakbyś nie liczył kursu euro. Wiem, wiem - to Twoje pieniądze :)
Ja mam adapter kupiony od naszego forumowego kolegi entera, i złego słowa nie mogę powiedzieć. Oczywiście opis programowania też dostałem.
Inna sprawa, że coraz częściej używam przejściówki bez chipa.

Huco
26.03.09, 08:51
Mirek, tu masz normalnej cenie najnowszą wersję http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=110315558077

Mirek54
26.03.09, 10:06
Myślę Mirku, że zakup z linku który podałeś to spora przebitka cenowa. Bez względu jakbyś nie liczył kursu euro. Wiem, wiem - to Twoje pieniądze :)

Tylko,ze ja u nich mam procenty i place przelewem po dwoch tygodniach.Tak,ze ja cos nie tak to odsylam.
Jak narazie to tylko i tak gdybam,bo nie jestem zwolennikiem przejsciowek.

Kaleb_82
4.05.09, 21:35
Ok. Kilka postów niżej (https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?p=260722&highlight=roxsen#post260722) opisałem swoje boje z adapterem OM->4/3 zakupionym od niejakiego roxsen'a z eBay'a. W skrócie: przejściówka nie działała, mało tego nie chciała się nakręcić na korpus i nie zatrzaskiwała się ładnie jak zwykłe Zuiko. Znalazłem wyjście z sytuacji - może się komuś przyda...

... Chip jest po prosu źle przytwierdzony do przejściówki, tzn. znajduje się za blisko jego krawędzi i ma zbyt tępą "krawędź natarcia". W efekcie podczas zakładania całości płytka chipa blokuje się na bolcach aparatu, tak, że bolce nie mają kontaktu ze stykami chipa.

Nie chcąc używać rozwiązań siłowych (nakręcanie na żywca mogło oznaczać uwalenie bolców) po prostu wyrwałem chipa z przejściówki, spiłowałem pilniczkiem do paznokci "krawędź natarcia", oraz powierzchnie styku chipa i przejściówki - w tym przypadku zeby usunąć stary klej.

Potem założyłem przejściówkę bez chipa na korpus i zarysowałem cyrklem granice gdzie powinien się znajdować chip (był przyklejony z pół mm za daleko w kierunku wskazówek zegara) i nalepiłem go zwykłą kropelką "odrobinę" dalej od wewnętrznej krawędzi przejściówki.

Teraz działa ale ponieważ modyfikacji dokonywałem w domu gdzie trudno o Zeissowską precyzję :D trzeba nakręcać całość bardzo powoli, z wyczuciem - wtedy działa AF bez problemu. Co prawda w przypadku OM 50 f/1.8 pokazuje raz f/2.0 raz f/2.8 ale na szczęście nie ma to wpływu na pomiar światła :O.

Całość kosztowała 1oo zł ale jak się nie chcecie bawić w Adama Słodowego to lepiej zakpić coś sprawdzonego w PL, a nie w Hong Kongu ;p.

enter
4.05.09, 22:25
sprawdzone testowane na korpusach jeszcze mam ale na M42

kris70
5.05.09, 22:01
Bardzo przydatną rzeczą jest możliwość regulacji punktu ostrości w chipie dzięki któremu na przykład idealnie wyregulowałem sobie mojego Taira 3s.
Nie wiem czy są takie pod OM na 4/3 bo w moim kupionym od bigis można zmieniać tylko ogniskową i przysłonę.

Kaz de Wro
6.05.09, 18:57
Bardzo przydatną rzeczą jest możliwość regulacji punktu ostrości w chipie dzięki któremu na przykład idealnie wyregulowałem sobie mojego Taira 3s.
Nie wiem czy są takie pod OM na 4/3 bo w moim kupionym od bigis można zmieniać tylko ogniskową i przysłonę.

Możesz dopowiedzieć o co chodzi z tym punktem ostrości. W Olym jest standardowo poz. 9,0...

"F8.0 + 2 cyfry - wartość z przedziału 01 do 17 – korekcja punktu potwierdzenia ostrości. Funkcja kalibracyjna pozwalająca na przybliżenie bądź oddalenie punktu potwierdzenia ostrości. Standardowo dandelion ma ustawioną środkową wartość 09."
http://greenshadow.wordpress.com/2008/07/31/pl_progr_dand_ol/

Mam jeszcze dwa pytania do użytkowników dandeliona z potw. ostrości i AF (M42 > Oly 4/3):
1. minimalną wartością o zaprogramowania przesłony jest f4.0, co jeżeli obiektyw ma np. światło 2.5 , jak ustawić tę wartość?
2. Opcja umieszczenie w Exif informacji tekstowej o obiektywie, jak dojść do wyboru znaków liczbowych, aby dokonać literowego wpisu obiektywu do EXIFa?
http://greenshadow.wordpress.com/2008/07/31/pl_progr_dand_ol/

Z góry dzięki za poradę

kris70
6.05.09, 21:34
Sory Kaz de Wro ale twoje pyjania dowodzą że niezbyt uważnie przeczytałeś linkowaną przez ciebie i nstrukcję od Entera . F4 podczas programowania po wcześniejsztm wybraniu odpowiedniej komendy czyli (F4-przysłona),(F5.6ogniskowa)itd, wciśnięciu przycisku zwolnienia obiektywu odpowiada liczbie 0 .Czyli gdy na przykład chcesz ustawić przysłonę 2.5 wprowadzasz F5.0 potwierdzasz przyciskiem fn ,potem F7.1 potwierdzasz fn następnie wciskasz przycisk zwalniający obiektyw i masz ustawioną przysłonę 2.5

Kaz de Wro
7.05.09, 00:06
Sory Kaz de Wro ale twoje pyjania dowodzą że niezbyt uważnie przeczytałeś linkowaną przez ciebie i nstrukcję od Entera . F4 podczas programowania po wcześniejsztm wybraniu odpowiedniej komendy czyli (F4-przysłona),(F5.6ogniskowa)itd, wciśnięciu przycisku zwolnienia obiektywu odpowiada liczbie 0 .Czyli gdy na przykład chcesz ustawić przysłonę 2.5 wprowadzasz F5.0 potwierdzasz przyciskiem fn ,potem F7.1 potwierdzasz fn następnie wciskasz przycisk zwalniający obiektyw i masz ustawioną przysłonę 2.5

kris70- w międzyczasie ropisałem sobie krok po kroku, z naszego na nasze i ten temat rozumiem,. Ale dzięki za uwagę.
Bardziej mi chodzi o to jak wpisać EXIF do dandeliona, a dokładnie jak "dojść" do pola wyboru liczb

Pzdrawiam
Kaz

Mirek54
7.05.09, 00:15
Moze to Ci pomoze.Jedna po angielsku,druga po niemiecku-z obrazkami od a do z.

woytzek
30.07.09, 23:00
Witam
Opisujesz ,że używasz pierścienia z potwierdzeniem ostrości.
Kupiłem takowy i nie moge sie z nim uporać,
Albo cos źle robię albo on jaet uszkodzony.
Nastawiam aparat ma tryb A....
????
Nie widze potwierdzenia ostrości przy dostrajaniu pierścieniem i 1/2przyciśnietym spuście.
Co robię źle?
Pozdrawiam

kris70
31.07.09, 17:54
A na którym z ustawień masz AF?

aptur
2.09.09, 13:59
Chciałem kupić adapter OM z potwierdzeniem ostrości do E-3 jednak na aukcji widzę, że nie współpracuje on z tym modelem aparatu. Czy w ogóle istnieją takie co współpracują czy też muszę kupić adapter bez potwierdzenia ostrości?

marecki
2.09.09, 14:03
Ale potwierdzenie ostrości chyba nie ma znaczenia co do modelu body E-systemu. Jeśli się mylę to niech mnie ktoś poprawi.

aptur
2.09.09, 14:06
Ale potwierdzenie ostrości chyba nie ma znaczenia co do modelu body E-systemu. Jeśli się mylę to niech mnie ktoś poprawi.

na allegro człowiek wyraźnie pisze że jego adapter nie działa z E-3 więc chyba jednak ma znaczenie

enter
2.09.09, 14:45
Chciałem kupić adapter OM z potwierdzeniem ostrości do E-3 jednak na aukcji widzę, że nie współpracuje on z tym modelem aparatu. Czy w ogóle istnieją takie co współpracują czy też muszę kupić adapter bez potwierdzenia ostrości?

większość chińskich adapterów nie działa z E3 i działać nie będzie
jak chcecie używać z tym korpusem to warto prosić o potwierdzenie sprzedawcę czy na 100% działa z E3

są chipy które działają z E3 - napisz PM

Mirek54
2.09.09, 17:11

Ten jak kupisz to bedzie dzialac,drogo ale orginal

http://www.enjoyyourcamera.com/Lens-Accessories/Lens-Mount-Adapter/Four-Thirds-4/3-Adapter/AF-Confirm-Lens-Mount-Adapter-for-Olympus-OM-on-Four-Thirds-eg-Olympus-E-520-E-500-E-410-E-330::1780.html

logimen
2.09.09, 18:27
Potwierdzenie ostrosci czyli mam rozumiec, ze krece pierscieniem i jak bede mial prawidlowa ostrosc to aparat zrobi "pik pik" ? Czy jakos inaczej to dziala ? O co chodzi ?

maj0nez
2.09.09, 18:32
Potwierdzenie ostrosci czyli mam rozumiec, ze krece pierscieniem i jak bede mial prawidlowa ostrosc to aparat zrobi "pik pik" ? Czy jakos inaczej to dziala ? O co chodzi ?

Tak sam sobie odpowiedziałeś.

Mirek54
2.09.09, 20:40

W tym linku co Ci podalem jest napisane.
Es gibt zwei verschiedene Möglichkeiten zur Scharfstellung:

1. Halten Sie den Auslöseknopf halb gedrückt und stellen Sie das Objektiv scharf. Sobald Sie den scharfen Punkt erreichen, gibt es einen Signalton und das AF-Licht leuchtet im Sucher auf. Es empfiehlt sich, den Auslöser noch mal kurz loszulassen und erneut zu drücken. Wenn weiterhin das AF-Licht aufleuchtet, können Sie sicher sein, dass Sie richtig fokussiert haben.

2. Stellen Sie manuell scharf und drücken Sie dann den Auslöser halb durch. Wenn richtig scharf gestellt ist, ertönt zur Bestätigung ein Signalton und das AF-Licht leuchtet auf.

Na ludzki jezyk to bedzie tak.
Przytrzymaj wcisniety spust migawki do polowy. Ustaw ostrosc w obiektywie.Jesli ustawiles prawidlowo uslyszysz sygnal dzwiekowy i AF w wizjerze powiniem zaswiecic.Zaleca sie wtedy zwolnic nacisc migawki i ponownie nacisnac do polowy.,Jesli w wizjerze powtorzy sie swiecenie AF,mozesz byc pewny,ze prawidlowo zostalo wszystko ustawione.

2,Ustaw manualnie ostrosc i wcisnij przycisk zwalniania migawki do polowy.Jesli ustawiles prawidlowo uslyszysz sygnal dzwiekowy i AF rowniez sie zaswieci.

Jest tam jeszcze PDF jak to programowac,ale to juz bylo wczesniej u nas slimaczone

enter
2.09.09, 23:52
Ten jak kupisz to bedzie dzialac,drogo ale orginal

http://www.enjoyyourcamera.com/Lens-Accessories/Lens-Mount-Adapter/Four-Thirds-4/3-Adapter/AF-Confirm-Lens-Mount-Adapter-for-Olympus-OM-on-Four-Thirds-eg-Olympus-E-520-E-500-E-410-E-330::1780.html

sam chip jest to stara wersja produkowana przez rosyjskiego prosucenta, aktualnie nie dostępna już w zakupie gdyż piankowy korpus chipa nie był tak wytrzymały jak nowe mniejsze obudowy montowane na pośrednim stelażu

miałem takie 2 sztuki jedno się dogięło a drugi używam tylko do wymiarowania
co oczywiście tylko potwierdza jakość rosyjskiego oprogranowania nad chińczykami, którzy sami nie potrafią napisać programu obsługujacego wszystkie Olki.

aptur
3.09.09, 12:18
Dzięki wszystkim za pożyteczne sugestie.
Zdecyduję się chyba na adapter bez potwierdzenia. Na szczęście wizjer w E-3 jest stosunkowo duży i jasny. Najpierw chcę kupić 50/1.8 a potem to się zobaczy. Przydałby się jeszcze 24/2.8 bo to świetne szkło.

enter
3.09.09, 15:06
APTUR - bardzo dobrze - jak stwierdzisz że Tobie wystarcza to ok, jak nie to dokupisz układ jako ułatwienie

kano
3.09.09, 19:06
Jak chcesz używać obiektyw poniżej f/2.8, to zapomnij o potwierdzeniu ostrzenia i najlepiej przejdź na ostrzenie na LV.

krzysiekz
3.09.09, 19:44
Ostatnio wrocilem do 50/1.8 z adapterem Entera i z potwierdzeniem ostrosci problemow nie mam. Czasem jest nietrafione ale raczej przez poruszenie aparatu.

Rafał Czarny
3.09.09, 23:26
...najlepiej przejdź na ostrzenie na LV.

Ostrzenie manualne na LV to świetna sprawa. Od niedawna mam taki aparat i jestem zachwycony bajerem z 4-krotnym lub 10-krotnym powiększeniem fragmentu kadru. Do ostrzenia na manualnych obiektywach rzecz bezcenna. Ostrzysz na powiększeniu na oczko modelki lub brodawkę :wink: i nie masz prawa się pomylić nawet jeśli jesteś okularnikiem.

Alleg_pl
3.09.09, 23:57
a orientujecie sie czy moze ktos na forum rozprowadza takie dandeliony, i w jakiej cenie? Pozdrawiam, Aleg

xxxsebusxxx
4.09.09, 00:07
Enter ;)

panco
2.12.09, 12:30
pytanie do posiadaczy e-510 i wyższych modeli ze stabilizacją IS

posiadam obiektyw OM 135mm podpięty do body poprzez dandeliona z potwierdzeniem ostrosci. Rozumiem, że aby skorzystac ze stabilizacji w opcjach IS ustawiam ręcznie ogniskową 135mm i powinna wtedy dzialac? co jest potwierdzeniem jej dzialania? jakos nie widze roznicy na (poruszonych) zdjeciach z zakresu 1/100 - 1/200 z IS lub bez IS. Co robie zle? czy to wina zbyt dlugiej migawki (robię z ręki) czy moze recznie wprowadzona wartosc IS kaszani ostrosc?
pytanie 2: załóżmy ze podpinam OM 50mm/1.8 a wartosc IS pozostaje 135mm (wpisana ręcznie) co wtedy bedzie sie dzialo w momencie robienia zdjęcia?

Gundi
2.12.09, 12:38
pytanie 2: załóżmy ze podpinam OM 50mm/1.8 a wartosc IS pozostaje 135mm (wpisana ręcznie) co wtedy bedzie sie dzialo w momencie robienia zdjęcia?

Potwierdzeniem działania jest słyszalne "bzzz" :)

A wpisując niewłaściwą ogniskową w stabilizacji będziesz miał poruszone każde zdjęcie.

krzysiekz
2.12.09, 12:40

posiadam obiektyw OM 135mm podpięty do body poprzez dandeliona z potwierdzeniem ostrosci. Rozumiem, że aby skorzystac ze stabilizacji w opcjach IS ustawiam ręcznie ogniskową 135mm i powinna wtedy dzialac? co jest potwierdzeniem jej dzialania? jakos nie widze roznicy na (poruszonych) zdjeciach z zakresu 1/100 - 1/200 z IS lub bez IS. Co robie zle? czy to wina zbyt dlugiej migawki (robię z ręki) czy moze recznie wprowadzona wartosc IS kaszani ostrosc?
1. Zeby zauwazyc dzialanie dla 135 powinienes zejsc z czasami do 1/50 albo dluzszych. 1/100-200 bez problemu mozna z tym szklem utrzymac, a co najwyzej is dolozy swoje poruszenie (mialem tak jakis czas temu, master reset dopiero pomogl). Reczne wprowadzanie ogniskowej w menu is dziala jak nie ma info z obiektywu.
2. Jesli nie zmienisz ognisowej to w tym przypadku moze byc mniej efektywny, bo bedzie liczyl dla innej ogniskowej/kata widzenia.

panco
2.12.09, 13:29
Potwierdzeniem działania jest słyszalne "bzzz" :)

w którym momencie przedmiotowe "bzzz" występuje? :)

Gundi
2.12.09, 13:33

"bzzz" występuje od otwarci do zamknięcia migawki, a po wyłączeniu aparatu słychać "prrrrt" :D

Magnesus
2.12.09, 13:38

Ustaw czas na sekundę to będziesz długo tego bzyczenia słuchał albo nie zdejmuj dekielka i zrób zdjęcie w trybie A.

Gundi
2.12.09, 14:08
Ustaw czas na sekundę to będziesz długo tego bzyczenia słuchał albo nie zdejmuj dekielka i zrób zdjęcie w trybie A.

Najlepsze zdjęcia wychodzą z dekielkiem:wink:

panco
2.12.09, 14:40
Najlepsze zdjęcia wychodzą z dekielkiem:wink:

zapewne nieporuszone :D i to z bardzo powtarzalnym histogramem ;)

..1/100-200 bez problemu mozna z tym szklem utrzymac, a co najwyzej is dolozy swoje poruszenie (mialem tak jakis czas temu, master reset dopiero pomogl).

mi tez sie wydaje ze 1/200 to jzu mozna utrzymać przy 135mm
czasem mam wrazenie, że to wlasnie IS za bardzo probuje "pomóc" i kaszani ostrość. Mam to szklo od niedawna i musze sie temu dokładniej przyjrzeć. Natomiast zauwazylem, że przy OM 50mm na dandelionie lubi zaszalec pomiar swiatła i co któreś zdjęcie jest przepalone.
PS. jak sie robi master reset (e510) ?

cissic
2.12.09, 15:34
master reset? czy custom reset?
http://www.wrotniak.net/photo/43/e510-sett.html#STOR

wyszukaj store/restore your setup

onkiel
12.01.10, 10:24
szkoda ze nikt juz nie robi akcji hurtowego zakupu przejsciowek z chipem na ebaju :( moze ktos powtorzy tamten wyczyn? ceny z allegro sa troche za wysokie, bo w cenie adaptera mozna kupic juz stalke 50/1.8.

NightCrawler
12.01.10, 11:22
A dlaczego sam tego nie zrobisz?
Załóż temat i zbieraj zamówienia. Gdzie problem?

Poza tym jak poszukasz to na pewno znajdziesz aukcje gdzie wysyłają to za free albo za bardzo niewielką opłatą do Polski (w końcu nic to nie waży i jako list może iść), więc nie wiem czy jest jakiś sens zbierać xx osób (no może poza takim, że przy naprawdę sporym zamówieniu można będzie jakieś grosze zerwać z ceny).

enter
12.01.10, 22:41
szkoda ze nikt juz nie robi akcji hurtowego zakupu przejsciowek z chipem na ebaju :( moze ktos powtorzy tamten wyczyn? ceny z allegro sa troche za wysokie, bo w cenie adaptera mozna kupic juz stalke 50/1.8.

jak chcesz mam jeszcze kilka samych chipów, jak masz adapter to sobie sam skleisz
taniej nie wykombinujesz nawet z Ukrainy z free przesyłką

onkiel
13.01.10, 18:15
A ile bys chcial za samego chipa? Adaptera nie mam bo rozgladalem sie za kompletem adaptera z zamontowanym chipem, ale to zawsze mozna dokupic. Pozdrower :-)

enter
13.01.10, 23:55
adaptery które używam w swoich szkąłch to wszystkie to z tej firmy
http://www.foto-akcesoria.com.pl/

allegro [Ciecio7]

polska produkcja, dopasowane perfekcyjnie, oksyda nie brudzi nie kruszy się przewinąłem kilkaset tych adapterów aktualnie na stanie mam kilkanaście na własny użytek

wcześniej miałem innych firm na "testach" ale odpuściłem już zabawy z adapterami 3gr tańszymi - nie ma sensu.

dembik79
10.02.10, 17:20
Takie pytanie troche techniczne,
czy zdażyło się komuś odklejenie takiego chipa od przejściówki w momencie nakręcania do body lub podczas użytkowania... Takie połączenie na klej (chodzi o super glu?) jest wystarczające? Zastanawiam się, bo można narobić sobie niezłego bigosu...

Nemo5576
10.02.10, 17:26
Jak się boisz zrób to co ja i przyklej epoksydem :)

enter
10.02.10, 21:18
osobiście do adapterów przykleiłem osobiście >500 szt nikt nie zgłaszał że coś odpadło
w użyciu

Patexfix
Kropelka
poxipol

zależało głównie od adaptera

Warunek ważny powierzchnie mają być odtłuszczone i zmatowione
będzie ci się trzymał na wieki chyba że go sam wyłamiesz palcami

NightCrawler
10.02.10, 22:06
Używam kupnego od ponad roku i nic się nie dzieje.

Bodzip
10.02.10, 23:05
Kupiłem od kolegi entera i jest wery, wery gut :)
aaaaa, zapomniałem o plusie za transakcję :roll: - już się poprawiam :mrgreen:

dominius
9.04.10, 10:15
Ja zamierzam kupić adapter firmy Massa http://www.systembank.pl/produkt,1262,2018.html gwarantują 100% ostrzenie do nieskończoności, wykonanie jest też schludne.

enter
9.04.10, 18:39
Ja zamierzam kupić adapter firmy Massa http://www.systembank.pl/produkt,1262,2018.html gwarantują 100% ostrzenie do nieskończoności, wykonanie jest też schludne.

przy tych układach zwrócę uwagę na 2 rzeczy

*
jeśli mają te układy od tego samego producenta co do canona to polecam je sprawdzić na miejscu przy odbiorze
ostatnio z systembanku kilka w różnym czasie nie chciało ostrzyć poprawnie BF/FF rzędu 30cm [piszę o ukł do canona od tego dostawcy]

*
moja subiektywna opinia
ten układ scalony na adapterze to jakaś porażka konstrukcyjna :) łatwo go uszkodzić a jak po wciśnięciu przycisku blokady przez pomyłkę przekręcimy adapter za daleko [da się] to najprawdopodobniej będzie zawadzał o styki w korpusie

powyższe uwagi oczywiście nie sugerują że dany produkt nie działa poprawnie, ja miałem tylko kilka zwrotów do nich z adapterami do canona

glos_ludu
18.04.10, 00:20
kupilem taka przejsciowke z potwierdzeniem ostrosci przez ebay az w Hongkongu, bylo ponad 100 zl taniej niz w Polsce, do tego przesylaja za darmo na caly swiat wiec sie skusilem... i niestety zaluje bo nie ostrzy dobrze tzn kropka sie swieci, korpus pika, a zdjecie nieostre. Porownuje z tym co robilem wczesniej tym obiektywem "na oko" z adapterem bez chipa. zdjecia porownywalem na kompie na duzym zblizeniu. czy ktos wie jaki moze byc problem?
pozdrawiam

enter
18.04.10, 11:43
kupilem taka przejsciowke z potwierdzeniem ostrosci przez ebay az w Hongkongu, bylo ponad 100 zl taniej niz w Polsce, do tego przesylaja za darmo na caly swiat wiec sie skusilem... i niestety zaluje bo nie ostrzy dobrze tzn kropka sie swieci, korpus pika, a zdjecie nieostre. Porownuje z tym co robilem wczesniej tym obiektywem "na oko" z adapterem bez chipa. zdjecia porownywalem na kompie na duzym zblizeniu. czy ktos wie jaki moze byc problem?
pozdrawiam

jak masz programowalny to jak dobrze pametam możesz przestawić sobie punkt ostrzenia
jak się nie da to zwracasz w ramach gwaarancji

Amigo!
9.05.10, 23:29
Kupiłem sobie taką przejściówkę, z dandelionem. Prawie wszystko zadziałało jak trzeba. Niestety nie mruga mi dioda potwierdzania ostrości. Słychać tylko beep. Dzwięk słaby, więc poza domem nie ma szans żeby go usłyszeć.
Powinna mrugnąć ta diodka, na którą jest ustawiony AF, prawda?
I jeszcze jedno zauważyłem. Po wprogramowaniu ogniskowej obiektywu, a następnie ustawieniu ogniskowej w menu korpusu, ten pierwszy wpis (w dandelionie) znika. Zeruje się.
Tak ma być? Czy w mojej przejściówce coś nie bangla.

Sprawdzałem na E-30 i E-510. To samo.