PDA

Zobacz pełną wersję : Co kupić ????

andrzej1991
10.10.08, 23:05
Witam mam zamiar kupić jeden z tych aparatów lecz nie znam sie za bardzo na lustrzankach wiec proszę o pomoc w wyborze
oto pierwszy z nich Olympus E 510 + 14-42mm (http://www.ceneo.pl/641888)
drugi to - Olympus E-410 + 14-42mm f/3,5-5,6 + 40-150mm f/4,0-5,6 (http://www.ceneo.pl/684077)
Czy jest miedzy nimi jakaś znacząca różnica ? Jak tak to jaka ?
A może ktoś z was zaproponuje mi inny model w podobnych cenach ??
Z góry dziękuje i pozdrawiam

grizz
10.10.08, 23:10
1. poczytaj forum

2. idź do sklepu i pomacaj - inaczej się je trzyma i to największa róznica...
poza tym, że e-510 ma stabilizację

3. zaproponuj jakiś ludzki temat wątku, bo inaczej poleci do kosza.

Matthi18
10.10.08, 23:10
tutaj masz małe porównanie http://www.optyczne.pl/porownaj.php?co=aparat&ile=2&add0=453&add1=454 ale tak pozatym to w 510 masz stabilizacje obrazu i jest wg mnie solidniej wykonany napewno lepiej sie go trzyma niż 410(bo 410 to najmniejsza lustrzanka świata) co do zestawu to zawsze możesz do 510 dokupić sobie to kitowe tele bo idzie je dostać do 400zł w stanie idealnym.

ladyhawke
17.10.08, 13:13
No własnie, co kupic? podoba mi sie E-410 ze wzgledu na bardzo ostre zdjęcia (nie przepadam za podrasowywaniem w programach - uważam to juz za grafikę a nie fotografię) i chciałabym zeby moja lustrzanka robila takie fotki. Ale z drugiej strony wszyscy tu mowia ze e-510 to body, które jest bogatsze w funkcje, jednak nie robi tak ostrych fot.

Czy ta ostrosc jest widoczna tylko na cropach a normalnej wielkosci zdjecie bedzie nie do odroznienia?

qbic
17.10.08, 13:16
No własnie, co kupic? podoba mi sie E-410 ze wzgledu na bardzo ostre zdjęcia (nie przepadam za podrasowywaniem w programach - uważam to juz za grafikę a nie fotografię)

To chyba spowoduje ze porzucisz fotografie. Za ostrość odpowiada również oprogramowanie aparatu.

Drughi
17.10.08, 13:17
Ale z drugiej strony wszyscy tu mowia ze e-510 to body, które jest bogatsze w funkcje, jednak nie robi tak ostrych fot.

Czy ta ostrosc jest widoczna tylko na cropach a normalnej wielkosci zdjecie bedzie nie do odroznienia?

E 510 jest bogatsze tylko o stabilizację matrycy i posiada większy grip. Cała reszta jest taka sama.

EddieLBN
17.10.08, 15:51
Witam mam zamiar kupić jeden z tych aparatów lecz nie znam sie za bardzo na lustrzankach wiec proszę o pomoc w wyborze [...]

Miałem podobny dylemat i rozwiązaniem było zastosowanie się do 2 punktu z rad udzielonych Ci przez @Grizz. Pomimo, że nie mam jakichś szczególnie dużych dłoni to 410 była dla mnie niezwykle nieergonomiczna tak wiec szybko rozwiałem moje wątpliwości.

No własnie, co kupic? podoba mi sie E-410 ze wzgledu na bardzo ostre zdjęcia (nie przepadam za podrasowywaniem w programach - uważam to juz za grafikę a nie fotografię) i chciałabym zeby moja lustrzanka robila takie fotki. Ale z drugiej strony wszyscy tu mowia ze e-510 to body, które jest bogatsze w funkcje, jednak nie robi tak ostrych fot.

Ale w tym wypadku to "podrasowanie" wykona za Ciebie soft aparatu...
Tutaj masz przykładowe zdjęcia wykonane tymi aparatami wiec możesz samodzielnie dokonać ich oceny:
410 http://www.dpreview.com/gallery/olympuse410_samples/
510 http://www.dpreview.com/gallery/olye510_samples/

Powodzenia w podejmowaniu decyzji. :)

Pozdrawiam.

epicure
17.10.08, 16:47
podoba mi sie E-410 ze wzgledu na bardzo ostre zdjęcia (nie przepadam za podrasowywaniem w programach - uważam to juz za grafikę a nie fotografię) i chciałabym zeby moja lustrzanka robila takie fotki.

Ale przecież zdjęcia z E-410 są tak ostre (a raczej wyostrzone), bo aparat robi z nimi dokładnie to samo, co program graficzny - podrasowuje.

ladyhawke
17.10.08, 21:59
Ale to nie ja osobiscie podrasowuje tylko aparat, czyli z aparatu wychodza ostre zdjecia i tak ma byc :)

Ech pokretna kobieca logika :)

EddieLBN
17.10.08, 22:07
W takim razie, skoro wolisz zdjęcia jakie otrzymuje się z E-410 to nie ma się nad czym zastanawiać! :)

Matthi18
17.10.08, 22:47
jak bym miał dylemat E-410 czy E-510 to wybrał bym albo E-420 albo E-520 ! teraz tak na serio. E-510 ma tylko dodatkową stabilizacje a fotki sątakie same bo jest taka sama matryca. Może widziałeś jakieś fotki które były po prostu nie ostre albo szkło miało FF/BF to różnie bywa

xxxsebusxxx
17.10.08, 23:50
Stabilizacja Ci się przyda ale jak przyjdzie co do czego to statyw jest obowiązkowy. Idź do sklepu i "pomacaj". Moja dziewczyna ma E-510 ja mam 410 dla mnie oba są wygodne jeśli chodzi o niezbyt ciężkie obiektywy (mam małe dłonie więc wielkość gripa mi nie przeszkadza). 510 ma trochę bardzie rozbudowane funkcje w menu (większości i tak nie będziesz używać) i bardziej wydajny aku.

kartofel
18.10.08, 09:37
510 będzie jednak lepsza, stabilizacja przydaje się na codzień, tani jak barszcz, a ostrość jaka Ci odpowiada możesz ustawić w menu aparatu.

EddieLBN
18.10.08, 10:25
Oczywiście 510 jest nieco lepsza od 410 (głównie dzięki stabilizacji). Gabaryty już pozostają do subiektywnej oceny- raz mogą być wadą innym razem zaletą.
Z Tobą @Matthi18 zgadzam się połowicznie- faktycznie matryce w obydwu modelach są identyczne jednak soft aparatu sprawia, że zdjęcia co do ostrości otrzymujemy z nich różne.

[...] ostrość jaka Ci odpowiada możesz ustawić w menu aparatu.

Z tym, że cytując tekst testu 510 z Fotopolis:

Przypomnijmy, że to najprostsza lustrzanka cyfrowa marki Olympus [E-410] przeznaczona dla najmniej wymagających miłośników aparatów systemowych. Dlatego tak mocne wyostrzanie jest usprawiedliwione, jednak nie przystałoby ono modelowi z trochę wyższej półki. W E-510 sytuacja wygląda zupełnie inaczej. Odnosi się wrażenie, że najwyższy poziom wyostrzenia jest na poziomie najniższego wyostrzania E-410. Różnica jest kolosalna i naszym zdaniem poziom ostrości testowanego aparatu powinien być trochę wyższy, zwłaszcza, że przykład mniejszego brata pokazuje na co stać nową matrycę Live MOS.(http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6030&p=6) @ladyhawke - decyzja nalezy do Ciebie! :)

Pozdrawiam.