PDA

Zobacz pełną wersję : Ustawienie kolorów

GLX
8.10.08, 20:59
Witam
Pomóżcie mi dojść do ładu z kolorami. Mam zdjęcie zrobione w AdobeRGB otwieram je w jakiejś przeglądarce, a następnie w PS z ustawioną przestrzenią roboczą na AdobeRGB, zdjęcie w przeglądarce i w PS ma identyczne kolory. Następnie bez żadnej obróbki zapisuję zdjęcie jako kopię z profilem ICC AdobeRGB, otwieram w przeglądarce i zdjęcie ma przekłamane kolory. Ja już zgłupiałem i kompletnie nie wiem o co w tym biega.
Gdzie robię błąd?
Pozdrawiam

RadioErewan
8.10.08, 21:01
Podstawowe pytanie. Po co masz zdjęcie w Adobe RGB?

Pozdrawiam

GLX
8.10.08, 21:08
Tak miałem zrobione aparatem. Czy jak będę miał sRGB to problemu nie będzie?

Mirek54
8.10.08, 21:15
Przestrzeń Adobe RGB obejmuje większy fragment widma. Firma Adobe zaproponowała ją jako rozwiązanie dla profesjonalnych zastosowań poligraficznych. Tam gdzie Ty nie widzisz różnic, kolorysta zobaczy jeszcze wiele półtonów. Adobe RGB obejmuje znacznie więcej zieleni i błękitów, nieco więcej żółci i czerwieni.
Opierając się tylko na tych danych łatwo wyciągnąć często błędny wniosek, że lepiej używać przestrzeni Adobe RGB.

Ustaw sRGB

GLX
8.10.08, 21:19
Ok, w PS przestrzeń roboczą ustawić też na sRGB?

Mirek54
8.10.08, 21:26
Ok, w PS przestrzeń roboczą ustawić też na sRGB?

To chyba logiczne.Czasem mozna LAB uzywac do wyostrzania -lepiej widac.Pozniej powracasz do sRGB.

GLX
8.10.08, 21:31
Ale, teraz po otwarciu w PS są takie jakby nasycenie było -20. Sorry, że zawracam wam głowę,

RadioErewan
8.10.08, 21:36
Przestrzeń robocza nie ma specjalnie znaczenia, jak masz pliki otagowane profilem (który PS zna).
Przeczytaj sobie to:
http://www.fotosite.pl/artykuly/cyfrowa-ciemnia/przygotowanie-zdjec-dla-www-i-fotolabow.html
Wyłącz Adobe RGB w aparacie.
Zdjęcia w Adobe RGB otwórz z profilem Adobe RGB i przekonwertuj na sRGB. Szkoda, byś się męczył się z narzędziem, nad którym nie panujesz.

ps. W Firefoxie 3.02 chyba wprowadzono jako nowość obsługę profili ICC i jest to niezwykle powolne i kulawe (trzeba włączyć przez about:config). Wszystkie przeglądarki patrzą przez sRGB.

Pozdrawiam

GLX
9.10.08, 10:56
Bardzo wam dziękuję już wszystko jest ok. Ja chyba też już jestem bardziej świadomy, że nie ma co kombinować jak się nie wie jak.
Pozdrawiam Serdecznie