PDA

Zobacz pełną wersję : Ostrość w E-3

droplet
12.09.08, 14:34
Niestety brak doświadczenia spowodował, że nie przetestowałem sobie dokładnie E-3 po zakupie. Po serii portretów z 'ostrym nosem' przyjrzałem się dokładnie problemowi i faktycznie mam Front Focus. Ciekawe jest to, że aparat łapie precyzyjnie i powtarzalnie ostrość przed obiektem na wszystkich testowanych obiektywach ( ED 50 F2, ED 50-200 i 11-22 ). Jeszcze wczoraj sobie przetestowałem inne obiektywy i body w sklepie.
Na razie jestem po pierwszej naprawie serwisowej po której nic się nie poprawiło :-(, dostałem za to perfekcyjny wydruk z 'Focus test chart' z obiektywu EZ11-54@54 F3.5.
Teraz wysłałem im zestaw z obiektywem ED50mm i zaznaczyłem aby nie ustawiać/dopasowywać obiektywu do aparatu bo z innymi dobrze współpracuje.

Czy ktoś was miał już kłopoty z ostrzeniem E-3 i jakie macie doświadczenia z tym związane?

Czy to prawda – jak piszą i mówią, że niemożna dopasować aparatu do obiektywu, tylko odwrotnie?

fotomic
12.09.08, 14:48
Czy to prawda – jak piszą i mówią, że niemożna dopasować aparatu do obiektywu, tylko odwrotnie?

gdzie tak piszą, proszę o linka dotyczącego 4/3

lessie
12.09.08, 15:02
niby dopasowuje się obiektywy do korpusu ale skąd w takim razie możliwość kalibracji AF w nowych body Canona?
sam jestem ciekawy, zwłaszcza że u nas w systemie to rzadkość nad rzadkościami...

droplet
12.09.08, 15:17
gdzie tak piszą, proszę o linka dotyczącego 4/3

chyba coś pomieszałem bo informacja dotyczy raczej Sigmy:

http://fototok.pl/forum/viewtopic.php?t=14
[...]
Oczywiście w każdym takim przypadku jest możliwość możliwie dokładnej regulacji obiektywu pod AF aparatu (nigdy w druga stronę bo potem jest problem dobrać optykę).
[...]

hades
12.09.08, 16:32
Droplet, jak zwykle pracujesz z AF? Pełna automatyka, czy kontrolujesz ręcznie, wybierając punkt AF, na którym chcesz mieć ostrość? Czy może masz ustawiony tylko jeden, np. centralny, który wykorzystujesz do wycelowania na oczekiwany punkt ostrości, a dopiero później kadrujesz?

droplet
12.09.08, 17:05
Droplet, jak zwykle pracujesz z AF? Pełna automatyka, czy kontrolujesz ręcznie, wybierając punkt AF, na którym chcesz mieć ostrość? Czy może masz ustawiony tylko jeden, np. centralny, który wykorzystujesz do wycelowania na oczekiwany punkt ostrości, a dopiero później kadrujesz?
Nigdy nie używam pełnej automatyki. Najczęściej A z centralnym punktem AF, owszem jak obiekt się mało rusza to czasami kadruję. Ostatnio z racji testów używałem raczej M i statywu z zdalnym wyzwalaniem. Z AF nie używam LV .

KaarooL
14.09.08, 11:46
Wrzuć może jakieś przykłady... Używasz punktu środkowego normalnie czy w wersji "s"?

droplet
14.09.08, 21:38
Mam nadzieję, że nic pomieszałem z załącznikami - robię to pierwszy raz. FF był taki sam albo podobny niezależnie od opcji 'S'. Dla tych co nie wierzą w test z kartką mam jeszcze zdjęcia z pudełkami tic-tac. Jeśli ktoś chce .orf to proszę o radę jak je wstawić

Yarek1971
15.09.08, 09:26
Witam,

Też posiadam E-3 i prawdę mówiąc jeszcze tego nie sprawdzałem, dzisiaj ściągnę ta tabelkę i zrobię testy, jak tylko je wykonam to prześle je panu.

Pozdrawiam
Jarek

Yarek1971
16.09.08, 08:11
Witam ponownie,

Nie miałem zbyt wiele czasu, ale sprawdziłem moje E-3 na tej tabelce, co prawda robiłem fotki z ręki i pod różnymi kontami, ale myśle że to powinno raczej dać gorsze wyniki niż na statywie.
E-3 14-54 2,8/3,5- OK, ąż mnie zadziwił dokładnością.
E-3 Sigma 24mm 1,8
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Witam ponownie,

Nie miałem zbyt wiele czasu, ale sprawdziłem moje E-3 na tej tabelce, co prawda robiłem fotki z ręki i pod różnymi kontami, ale myśle że to powinno raczej dać gorsze wyniki niż na statywie.
E-3 14-54 2,8/3,5- OK, aż mnie zadziwił dokładnością.
E-3 Sigma 24mm 1,8 - OK j/w
E-3 Sigma 134-400 OK
E-510 18-180 - OK

Jak dorobię dokładniejsze testy, prześle fotki.

droplet
16.09.08, 11:23
Poniżej test E-3 ze sklepu. Testowałem go ze sklepowym obiektywem i swoim. Wyniki identyczne i powtarzalne! . Trochę dziwi inna ostrość po bokach. Może coś krzywo ustawiłem, ale sprawdzałem i nie sądzę. Tak czy i inaczej taka ostrość by mi odpowiadała.

Yarek1971
16.09.08, 15:00
Ja jak tylko znajdę czas, ustawie wszystko dokładnie ze statywem. Nie mam obiektywu 50mm, więc nie bedzie to tak jak u pana, mam 35mm, więc jego sprawdze. Ale jak na robione fotki z ręki, to mi sie wydaje że wszystko ok. Niech pan mi poda maila, to prześle te fotki, na forum mi jakos nie idzie wstawianie ich.

Jarek

droplet
26.09.08, 01:37
Właściwie teraz to nie wiem co zrobić. Drugi pobyt w serwisie. Dostałem informację, że wszystko jest OK. A prawdę mówiąc można zobaczyć nawet w wizjerze, że ostrzy nie tam gdzie trzeba. Do robienia widoczków są lepsze i lżejsze aparaty. W infolinii poinformowali mnie, żebym skontaktował się z serwisem Olympusa na ul. Suwak. Ciekawe czy komukolwiek udało się dodzwonić na ten numer serwisu? Miałem nadzieję, że zamknę ten wątek :-(

Adrian
26.09.08, 09:08
Wyślij im foty tablicy. Front ewidentny.

droplet
26.09.08, 10:01
Oczywiście dostali wydrukowane zdjęcia, ORF-y na płycie CD, obiektyw ED 50mm i pełny opis po angielsku. Może do trzech razy sztuka :-)

piotrek204
26.09.08, 11:44
Na fotce tablicy wg mnie ostrosc nie jest prostopadla do matrycy, po lewej jesty OK, po prawej FF.
Moze krzywy bagnet albo matryca nie jest wlasciwie umocowana?

grizz
26.09.08, 11:51
Na fotce tablicy wg mnie ostrosc nie jest prostopadla do matrycy, po lewej jesty OK, po prawej FF.
Moze krzywy bagnet albo matryca nie jest wlasciwie umocowana?

albo zdjęcie źle zrobione ;)

Adrian
26.09.08, 20:11
Raczej to co pisze Grizz

Mirek54
26.09.08, 20:40
Jak bys sie na nastepnym ujeciu przesunal o 10-15 cm w prawo to by bylo wszystko na tablicy OK.Trafia z ostroscia w punkt.A na planszy widac dokladnie,ze lewe gorne 6 i prawe dolne 6 jest na granicy GO.

piotrek204
27.09.08, 12:01

Lekko jest przesuniete, ale czy by dalo takie przesuniecie GO?

geo
27.09.08, 15:32
test z calówką drewnianą jest szybszy i lepszy namierzyć np na punkt 10 cm (calówka) między płaszczyzna padania światła w obiektywie a powierzchnią calówki musi być mały kąt.
Otwieramy obiektyw na maxa i kilka strzałów i mamy test gotowy. Calówka jest lepsza ponieważ ma podziałkę co mm

piotrek204
27.09.08, 19:59
Testow na linijkach sie nie robi, wlasnie dlatego test focusa ma taki ksztalt a nie inny. W wielu aparatach punkty focusa maja duzo wiekszy zakres niz oznaczenie na matowce, celujac w linijke nie masz pewnosci na jakiej wysokosci AF zlapal.

droplet
27.09.08, 23:51

Dzisiaj przetestowałem sobie dwa E-3 znowu w sklepie. Sorry ale wychodzi na to, że skrzywiłem kartkę co zresztą nietrudno zrobić. Ja się przyłożyłem to ostrość po obu stronach była taka sama. Testy potwierdziły też, że wszystkie E-3 ze sklepu ostrzą na tekście ‘Focus Here’ i jestem wstanie zrobić portret z ostrymi oczami z ED 50mm. Jestem pod wrażeniem jak dobre są to obiektywy. Z innymi obiektywami nie było już tak dobrze. Np. jeden ED 25 2.8 miał FF a drugi rewelacyjny.
Tak że mój E-3 powędrował po raz trzeci do serwisu. Pani z serwisu na ul. Suwak (udało mi się dodzwonić) obiecała, że się nim zajmie :-).

droplet
15.10.08, 00:08
Właśnie otrzymałem E-3 po trzeciej naprawie. Front focus zniknął, można by powiedzieć że aparat jest naprawiony ale serwis za to uszkodził IS i teraz świeci na czerwono i nie działa :-(. Jak na razie mam wrażenie, że nikt do aparatu nie zaglądał przy wcześniejszych naprawach tylko drukowali mi kartki z wzorcową ostrością z innego aparatu. Wcześniejsze naprawy trwały tydzień a ostatnia dwa tygodnie. Wątek o ostrości raczej zakończę, być może otworzę nowy o serwisie, który podobno 'wymiata' ;-).

zibi1303
15.10.08, 00:11
droplet, wymiata to to , że mało kto z niego korzysta.... a tym systemie.
Na ogół nie ma takiej potrzeby, ale Ci współczuję, miałeś chyba zwyczajnego pecha.

KaarooL
15.10.08, 06:49
droplet:

No to nieciekawie, szczerze współczuję... Osobiście mam taką zasadę, że jak jakieś urządzenie się sypnie, to naprawiam i sprzedaję a w to miejsce kupuję analogiczne lub podobne. Mocno skomplikowany sprzęt wybebeszany przez serwis nie zawsze musi potem działać bezproblemowo a trzeba przyznać że nie ma chyba na rynku innego aparatu bardziej napakowanego wynalazkami niż E-3 (IS, SSWF, LV, uszczelki).

Wątek o serwisie zakładaj, wiedzy nigdy za wiele.

Matthi18
15.10.08, 07:33
u mnie nie ma takich problemów. Test E-3 z Sigmą 18-50 F2.8 macro

droplet
25.12.08, 22:24
Niestety muszę odświeżyć ten wątek :-(.

Problem z Front Focus-em odczułem znowu po zamontowaniu Leica 1.4.
Co prawda to E-3 świetnie spełnia test z kartką focuschart dla ZD 50 f2.0 i Leica 25 f1.4 ale nie byłem wstanie zrobić żadnego ostrego zdjęcia rodzinie Leicą przy A 1.4 i 2.0 dopiero przy 4.0 było OK. Przy ZD50 jest lepiej ale jak się okazało tak sobie. Początkowo myślałem, że to problem z Leicą ale w innej E-3 działa dobrze.

No i chyba po raz piąty wyślę aparat do serwisu z czego po raz czwarty z powodu FF :-).
Natomiast ja się nauczyłem, że test z białą kartką niczego jeszcze nie gwarantuje, teraz po powrocie z serwisu jeszcze zrobię test piwa ;-)
Co gorsze to doświadczenie innych i moje uczy, że serwis nie jest wstanie naprawić AF i trzeba się przygotować na wojnę o wymianę aparatu.

Zdjęcia:
1. Przykład tego wychodzi Leici
2. Ustawienie do testu
3. Jedno z wielu takich samych testowych zdjęć

Szymon_D
29.12.08, 22:09
Witam,
Niestety ale dołacze się do wątku. Zakupiłem E-3 dołożyłem do niego mój sprawdzony 14-54 i strzeliłem kilka fotek przez święta. niestety tak jak w Twoim przypadku okazało się iż Focus nie trafia - test z kartką i wszystko jasne. zmieniłem obiektyw mam jeszcze 40-150 - i przestrzał na kartce jest dokładnie taki sam jak na 14-54. Pytanie - rozumiem że w taki przypadku serwis "naprawi" body?. Czy lepiej wysłac z obiema obiektywami?
Pozdrawiam - początkujący z E-3.
Szymon

czmielek
29.12.08, 22:42
Witam,
Niestety ale dołacze się do wątku. Zakupiłem E-3 dołożyłem do niego mój sprawdzony 14-54 i strzeliłem kilka fotek przez święta. niestety tak jak w Twoim przypadku okazało się iż Focus nie trafia - test z kartką i wszystko jasne. zmieniłem obiektyw mam jeszcze 40-150 - i przestrzał na kartce jest dokładnie taki sam jak na 14-54. Pytanie - rozumiem że w taki przypadku serwis "naprawi" body?. Czy lepiej wysłac z obiema obiektywami?
Pozdrawiam - początkujący z E-3.
Szymon

Wysyłaj z obiektywami wtedy serwis dostroi puchę pod dane szkło.

droplet
29.12.08, 23:01
Witam,

Jeśli możesz to oddaj do sklepu, niektóre sklepy przyjmują zwrot do 7 dni.
Możesz załączyć zdjęcia i wydruk ze zdjęcia z focuschart, serwis będzie próbował naprawić korpus ale ja straciłem nadzieję, że da się naprawić moduł AF.
Można wysłać obiektyw jeśli go nie potrzebujesz tyle że IMHO to nic nie da a przynajmniej nic nie dało w moim przypadku.

Obawiam się, że jeśli będziesz miał pecha jak ja to będziesz musiał przejść trzy naprawy tego samego modułu - nie licząc tego co sam serwis przy okazji zepsuje :-) - żeby móc rozmawiać o wymianie aparatu.

Jeśli możesz pożyczyć albo sprawdzić w sklepie to polecam testy z ZD50@2.0 - lepiej wychodzi błąd AF.

Poprawny test z kartą niestety nie daje pewności :-( - chętnie bym się dowiedział dlaczego :-? - dodatkowo trzeba zrobić np portrety z większej odległości.

Mimo wszystko mam nadzieję, że ci się powiedzie za pierwszym razem :-).

droplet
13.01.09, 14:19
Dzisiaj Olympus wymienił mi korpus E-3 na nowy! :-)

Muszę jeszcze głębiej testować, pierwsze próby OK. Efektem ubocznym wymiany są nowa muszla, zaślepka PC - poprzednie mi się zgubiły - i dodatkowy pasek, natomiast straciłem oryginalne pudełko, bo aparat mi przysłali w zastępczym.

Szymon_D
13.01.09, 21:20
Witam,
No to gratuluję
JA dowiedziałem się że mój aparat jest w serwisie w czechach i podlega naprawie.
Jak tylko dostanę to przetestuję i podzielę się wynikami.
Pozdrawiam
Szymon

GoOrange
13.01.09, 23:51
Dzisiaj Olympus wymienił mi korpus E-3 na nowy! :-)

Muszę jeszcze głębiej testować, pierwsze próby OK. Efektem ubocznym wymiany są nowa muszla, zaślepka PC - poprzednie mi się zgubiły - i dodatkowy pasek, natomiast straciłem oryginalne pudełko, bo aparat mi przysłali w zastępczym.

Zastępcze pudło chyba żeby kodu kreskowego w wiadomym celu nie wyciąć i wraz z nowym numerem seryjnym po promocję się nie udać...

lordmoll
14.01.09, 21:00
Też posiadam E-3+12-60mm i na razie wszystko jest ok. Mam nadzieje, nic nie padnie :-)

Ale powiem że w ciągu tygodnia jak kupiłem maszynke to wymienili mi 2x body.

1. Najpierw mi się nie podobało działanie AF. Dali mi nowe body (sprawdziłem w sklepie) i wydawało się że lepiej działa. Aczkolwiek to może było moje subiektywne odczucie.

2. dwa dni później robiłem zdjęcia wieczorem i nagle zauważyłem, że LCD ma pixela który sie cały czas świeci. No więc znowu wymiana.

Teraz posiadam 3 body które działa jak żyleta :-)

pozdr.

RadioErewan
14.01.09, 21:10
Jak dobrze, że nie mam sklepu z aparatami foto. Już bym siedział w pierdlu za wielokrotne morderstwo.

Pozdrawiam

lordmoll
14.01.09, 21:15
No fakt ludzie co pracują w sklepach foto muszą mieć cierpliwość.

Patrząc z drugiej strony jak wydajesz pieniądze na wymarzony sprzęt to chcesz żeby był OK.

pozdrawiam

droplet
14.01.09, 21:30

nie żebym się czepiał ;-).
Skąd wiesz, że twój aparat działa jak żyleta?
Testowałeś go na super jasnych obiektywach?

rocco
14.01.09, 21:41

pozdr.
Nie byłbym taki pewien.
Testowałeś dokładnie AF na obecność FF lub BF?
To lubi "wyjść" po kilku, kilkunastu dniach użytkowania. Tak samo badpiksele.
Sprawdziłeś na pewno dokładnie?
Trzeba zrobić co najmniej kilkaset zdjeć gładkich powierzchni i to w kilku kolorach.
Ja bym radził sprawdzić dokładnie, po co później się stresowac :roll:

RadioErewan
14.01.09, 21:42
Nie byłbym taki pewien.
Trzeba zrobić co najmniej kilkaset zdjeć gładkich powierzchni i to w kilku kolorach.

Robicie chłopakowi krzywą jazdę. Ładnie to tak?

Pozdrawiam

droplet
14.01.09, 21:54

Jeśli ma tak cierpliwy sklep i nie przekroczył czasu na wymianę - co mi się niestety przytrafiło - to może sobie jeszcze testować z innymi obiektywami.

Ja mam w Krakowie taki sklep, gdzie można na miejscu przetestować prawie wszystkie obiektywy Zuiko i zwrot do 7 dni. No ale Leica-i tam nie mają :-).

lordmoll
14.01.09, 23:40
Nie byłbym taki pewien.
Trzeba zrobić co najmniej kilkaset zdjęć gładkich powierzchni i to w kilku kolorach.

no użytkuje go już miesiąc, zrobiłem z 1000 zdjęć i nie zauważyłem tego efektu o którym mówisz.
Bad pixelów nie widzę i FF oraz BF również. Fakt mogę analizować i doszukiwać się problemów ale ja kupiłem aparat żeby foty robić.

Jeżeli kiedykolwiek coś takiego zauważę i będzie mi to przeszkadzać to wyśle do serwisu.

pozdr.

rocco
15.01.09, 09:57
no użytkuje go już miesiąc, zrobiłem z 1000 zdjęć i nie zauważyłem tego efektu o którym mówisz.
Bad pixelów nie widzę i FF oraz BF również. Fakt mogę analizować i doszukiwać się problemów ale ja kupiłem aparat żeby foty robić.

O właśnie. Ty tak.

Pozdrawiam
No fakt, nieładnie ale co zrobić jeśli taki post sam się o to prosi? ;)
Kto napisał, że gdyby pracował w sklepie to pewnie już by go posadzili? :-P

Droplet, z tym wychodzeniem wad po pewnym czasie i potrzebą gruntownego testowania to oczywiście był tylko żart.
Fotki rób a nie szukaj dziury w całym :)

GoOrange
15.01.09, 10:15
Jeśli tylko jest sklep, który akceptuje taką formę roszczeń i klient, który umie i wie jak dobrze argumentować potrzebę wymiany / naprawy sprzętu to w czym problem?

Co do robienia zdjęć - ja nie chcę pokazywać palcem kto aparaty zmienia jak rękawiczki... :-P

droplet
15.01.09, 12:52
Droplet, z tym wychodzeniem wad po pewnym czasie i potrzebą gruntownego testowania to oczywiście był tylko żart.
Fotki rób a nie szukaj dziury w całym :)

Pozwolę sobie jednak zostać przy moim zdaniu :-).
Polecam zaraz po zakupie testowanie aparatu - szukanie dziury - bo wymiana w sklepie to pikuś w porównaniu z mękami się z serwisem.
Problemy z AF są raczej od początku a wychodzą np kiedy któryś z kolei komentarz dotyczy ostrości na nosie i nie ostrych oczu :-).

Swoją drogą miałem już dużo E-3 w rękach i na razie tylko ta jedna była taka pechowa.

lordmoll
15.01.09, 14:23
Pozwolę sobie jednak zostać przy moim zdaniu :-).
Polecam zaraz po zakupie testowanie aparatu - szukanie dziury - bo wymiana w sklepie to pikuś w porównaniu z mękami się z serwisem.
Problemy z AF są raczej od początku a wychodzą np kiedy któryś z kolei komentarz dotyczy ostrości na nosie i nie ostrych oczu :-).

Swoją drogą miałem już dużo E-3 w rękach i na razie tylko ta jedna była taka pechowa.

Ja "maltretowałem" swoją E-3 przez te 7 dni ponieważ wiedziałem, że mogę ewentualnie wymienić.

Faktycznie wyegzekwowanie od serwisu wymianę sprzętu czasem może graniczyć z cudem, dlatego osobiście polecam w ciągu tych magicznych 7 dni testować aparacik, jak coś wyjdzie to wymienić. Później niestety pozostaje serwis.

Patrząc na mój przypadek (świecący pixel) obawiam się, że serwis by stwierdził, że jeden wadliwy pixel może się zdarzyć i nie jest to usterka.

pozdr.

pozdr.

willow32
15.01.09, 15:17
Patrząc na mój przypadek (świecący pixel) obawiam się, że serwis by stwierdził, że jeden wadliwy pixel może się zdarzyć i nie jest to usterka.

pozdr.

pozdr.
i słusznie by stwierdził, bo to nie jest usterka i w najmniejszym stopniu nie wpływa na jakość zdjęć :P :)

lordmoll
15.01.09, 15:25
LCD niestety mają taką przypadłość, ja to rozumiem.

Natomiast jeżeli mam czas 7 dni na sprawdzenie sprzętu i coś takiego zauważę to wymieniam.

sewer10
15.01.09, 15:29
Jak tak Was czytam moi drodzy klubowicze to zaczynam sie zastanawiac czy kupowac nowy sprzet...:wink: Wlasnie jestem w trakcie "procesu decyzyjnego" czy kupic E-3 czy E-30. Co sadzicie?

pledwon
15.01.09, 15:46
Jak tak Was czytam moi drodzy klubowicze to zaczynam sie zastanawiac czy kupowac nowy sprzet...:wink: Wlasnie jestem w trakcie "procesu decyzyjnego" czy kupic E-3 czy E-30. Co sadzicie?

To nie wątek na takie pytanie! Poszukaj odpowiedniego albo załóż nowy.
Osobiście to bym poczekał na jakieś konkretne testy E-30 przed podjęciem decyzji.

lordmoll
15.01.09, 16:30

Faktycznie lepiej założyć nowy wątek lub poszukać na forum (z tego co pamiętam było już to poruszane).

pozdr.

RadioErewan
15.01.09, 17:10
Kto napisał, że gdyby pracował w sklepie to pewnie już by go posadzili? :-P
Miałem na myśli to, że gdybym musiał obsługiwać takich śrubkologów, to bym ich pozabijał i siedział za morderstwo.

Pozdrawiam

rocco
15.01.09, 21:41
Otóż to.
Ja poszedłem krok dalej i pozwoliłem sobie zażartowac z kolegi "śrubkologa".

droplet
15.01.09, 22:33
dobrze, że już mam chyba po kłopocie bo strasznie się ten wątek zaśmiecił :-)

GoOrange
15.01.09, 22:45
Dobrze że ten wątek się tak zaśmiecił bo przynajmniej kolega ma po kłopocie! :-P

Tak poważnie to ja do jakości E-3 nie mam żadnych zastrzeżeń. Puszka wykonana super.

RadioErewan
15.01.09, 22:46
Otóż to.
Ja poszedłem krok dalej i pozwoliłem sobie zażartowac z kolegi "śrubkologa".

Doceniam, naprawdę dobry żart, ale kto wie, co by mógł uczynic z nerwami Lordmolla?

Pozdrawiam

lordmoll
15.01.09, 23:29
Nerwy u mnie są w porządku. :-)

Zaraz się okaże, że jestem jedyną osobą na forum, która kupuje aparat tylko po to żeby wyszukać w nim jakąś usterkę ;-)

pozdr.

droplet
16.01.09, 12:42
Tym razem jestem naprawdę pod wrażeniem. Na drugi dzień po e-mailu dostałem też z powrotem moje zagubione pudełko do E-3 - dla ciekawskich, kodu kreskowego oczywiście nie ma ;-).
Teraz mam nawet więcej niż komplet :-).
Drobna rzecz a cieszy bardzo :-)