Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 58

Wątek: Ostrość w E-3

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Ostrość w E-3

Niestety brak doświadczenia spowodował, że nie przetestowałem sobie dokładnie E-3 po zakupie. Po serii portretów z 'ostrym nosem' przyjrzałem się dokładnie problemowi i faktycznie mam Front Focus. Ciekawe jest to, że aparat łapie precyzyjnie i powtarzalnie ostrość przed obiektem na wszystkich testowanych obiektywach ( ED 50 F2, ED 50-200 i 11-22 ). Jeszcze wczoraj sobie przetestowałem inne obiektywy i body w sklepie.
    Na razie jestem po pierwszej naprawie serwisowej po której nic się nie poprawiło , dostałem za to perfekcyjny wydruk z 'Focus test chart' z obiektywu EZ11-54@54 F3.5.
    Teraz wysłałem im zestaw z obiektywem ED50mm i zaznaczyłem aby nie ustawiać/dopasowywać obiektywu do aparatu bo z innymi dobrze współpracuje.

Czy ktoś was miał już kłopoty z ostrzeniem E-3 i jakie macie doświadczenia z tym związane?

Czy to prawda – jak piszą i mówią, że niemożna dopasować aparatu do obiektywu, tylko odwrotnie?

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez droplet Zobacz posta
    Czy to prawda – jak piszą i mówią, że niemożna dopasować aparatu do obiektywu, tylko odwrotnie?
    gdzie tak piszą, proszę o linka dotyczącego 4/3
    było sobie życie

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    niby dopasowuje się obiektywy do korpusu ale skąd w takim razie możliwość kalibracji AF w nowych body Canona?
    sam jestem ciekawy, zwłaszcza że u nas w systemie to rzadkość nad rzadkościami...

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fotomic Zobacz posta
    gdzie tak piszą, proszę o linka dotyczącego 4/3
    chyba coś pomieszałem bo informacja dotyczy raczej Sigmy:

http://fototok.pl/forum/viewtopic.php?t=14
    [...]
    Oczywiście w każdym takim przypadku jest możliwość możliwie dokładnej regulacji obiektywu pod AF aparatu (nigdy w druga stronę bo potem jest problem dobrać optykę).
    [...]

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Droplet, jak zwykle pracujesz z AF? Pełna automatyka, czy kontrolujesz ręcznie, wybierając punkt AF, na którym chcesz mieć ostrość? Czy może masz ustawiony tylko jeden, np. centralny, który wykorzystujesz do wycelowania na oczekiwany punkt ostrości, a dopiero później kadrujesz?

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    Droplet, jak zwykle pracujesz z AF? Pełna automatyka, czy kontrolujesz ręcznie, wybierając punkt AF, na którym chcesz mieć ostrość? Czy może masz ustawiony tylko jeden, np. centralny, który wykorzystujesz do wycelowania na oczekiwany punkt ostrości, a dopiero później kadrujesz?
    Nigdy nie używam pełnej automatyki. Najczęściej A z centralnym punktem AF, owszem jak obiekt się mało rusza to czasami kadruję. Ostatnio z racji testów używałem raczej M i statywu z zdalnym wyzwalaniem. Z AF nie używam LV .

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Wrzuć może jakieś przykłady... Używasz punktu środkowego normalnie czy w wersji "s"?

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria
    Mam nadzieję, że nic pomieszałem z załącznikami - robię to pierwszy raz. FF był taki sam albo podobny niezależnie od opcji 'S'. Dla tych co nie wierzą w test z kartką mam jeszcze zdjęcia z pudełkami tic-tac. Jeśli ktoś chce .orf to proszę o radę jak je wstawić
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P9100309-A.jpg
Wyświetleń:	666
Rozmiar:	389,8 KB
ID:	7802   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P9100323-A.jpg
Wyświetleń:	682
Rozmiar:	554,1 KB
ID:	7803   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P9110399-A1.jpg
Wyświetleń:	649
Rozmiar:	397,6 KB
ID:	7804  

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Witam,

Też posiadam E-3 i prawdę mówiąc jeszcze tego nie sprawdzałem, dzisiaj ściągnę ta tabelkę i zrobię testy, jak tylko je wykonam to prześle je panu.

Pozdrawiam
    Jarek

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Witam ponownie,

Nie miałem zbyt wiele czasu, ale sprawdziłem moje E-3 na tej tabelce, co prawda robiłem fotki z ręki i pod różnymi kontami, ale myśle że to powinno raczej dać gorsze wyniki niż na statywie.
    E-3 14-54 2,8/3,5- OK, ąż mnie zadziwił dokładnością.
    E-3 Sigma 24mm 1,8
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Witam ponownie,

Nie miałem zbyt wiele czasu, ale sprawdziłem moje E-3 na tej tabelce, co prawda robiłem fotki z ręki i pod różnymi kontami, ale myśle że to powinno raczej dać gorsze wyniki niż na statywie.
    E-3 14-54 2,8/3,5- OK, aż mnie zadziwił dokładnością.
    E-3 Sigma 24mm 1,8 - OK j/w
    E-3 Sigma 134-400 OK
    E-510 18-180 - OK

Jak dorobię dokładniejsze testy, prześle fotki.
    Ostatnio edytowane przez Yarek1971 ; 16.09.08 o 08:17 Powód: Automatyczne scalenie postów