Zobacz pełną wersję : Panasonic G1 m43
Moim zdanie ten aparat będzie się sprzedawał dobrze.
Kwestia czasu, wszedłem na skapca i widzę, że "poważniejsze" sklepy foto zaczynają go mieć w ofercie http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/412790
Cena już poniżej 2k za kit więc trochę sprzedadzą przez te kilkanaście tygodni zanim Olek pokaże oficjalnie swoje cudeńko ze swoimi micro obiektywami :twisted:
NightCrawler
12.12.08, 11:19
Gdyby ktos byl zainteresowany to jest mozliwosc potestowania sobie go (niestety tylko na terenie sklepu, ew. jezeli czas pozwoli to pasazu CH) w Sosnowcu. Cene rowniez postaram sie zrobic dobra.
W razie czego szczegoly na PW.
Gdyby ktos byl zainteresowany to jest mozliwosc potestowania sobie go (niestety tylko na terenie sklepu, ew. jezeli czas pozwoli to pasazu CH) w Sosnowcu. Cene rowniez postaram sie zrobic dobra.
W razie czego szczegoly na PW.
A masz może akcesoria do niego? Konkretnie firmową torbę - jeśli jest wyłożona wewnątrz jedwabiem, czy innym aksamitem, tak jak pokrowiec na obiektyw, który jest w zestawie z kitem, to "łykam ją od strzała" (pod warunkiem, że cena będzie dobra :) ). Oprócz tego interesuje mnie obiektyw 45-200mm, którego za nic nie mogę w Polsce znaleźć... :roll:
PS niech mi ktoś pokaże innego kita z TAKIM (lub w ogóle jakimś) pokrowcem na obiektyw :cool:
NightCrawler
12.12.08, 15:09
Niestety nie mam.
Złoty medal DIWA dla rewolucyjnego Panasonika LUMIX DMC-G1 (http://fotopolis.pl/index.php?n=8206)
Jeśli EVF rzeczywiście tak dobry, jak piszą to pomysł fajny z tym aparatem ale sam aparat już nie bardzo. Nie kupiłbym go bo irytowałaby mnie ta ciągła konieczność grzebania w menu, żeby zmieniać podstawowe parametry. Za mało możliwości ich ustawiania bezpośrednio na korpusie. Ideałem by dla mnie była dopiero: funkcjonalność "guzikowo-pokrętłowa" współczesnej lustrzanki + brak lustra + wymienne obiektywy.
Jedno przeczy drugiemu niestety.
Żeby na zewnątrz wyprowadzić ustawienia, to trzeba miec je gdzie wyprowadzić...
jakos nie widzę upakoweania iloścoi przycisków z e-1 czy z d7d na malutkiej puszce... oczywiście przy zachowaniu ergonomii...
grizz, zgadza się ale nie napisałem, że dla mnie aparat musi mieć rozmiary mikro. Wielkość e-520 to optimum. Czyli czekam na większą "lustrzankę bez lustra".
heheh, to mozesz poczekać, bo narazie wszyscy czekaja na mniejszą :D
"To sobie jeszcze poczeka" powiedział Shrek wyrywając kartkę :)
W MM bawiłem się tym sprzętem i mówiąc szczerze odczucia raczej na +. W Czeladzi ten Panas wystawiony jest poza zamkniętą gablotę, bateria naładowana, swobodny dostęp do gniazda SDHC, nic tylko macać i testować. Może zamiast lustrzanki bym go nie kupił ale zamiast kompakta... Hmm...
Żeby na zewnątrz wyprowadzić ustawienia, to trzeba mieć je gdzie wyprowadzić...
Ale można też było to wszystko zrobić trochę lepiej. Na przykład bardzo śmiesznie w tym aparacie wygląda to małe pokrętło do zmiany trybów AF, zajmuje sporo miejsca a w niewielkim stopniu jest wykorzystane. Canon wpadł, moim zdaniem, na lepszy pomysł w G10 i pokrętłem w tym miejscu można ustawiać korekcję ekspozycji.
Sobie tak pomyślałem, że być może (nie wiem jak się to dokładnie odbywa) takie uprzywilejowanie dla funkcji zmiany AF to jakiś ukłon w stronę fotograficznych "filmowców". Ale wtedy to już zupełnie gadżeciarski aparat byłby.
Jeśli EVF rzeczywiście tak dobry, jak piszą to pomysł fajny z tym aparatem ale sam aparat już nie bardzo. Nie kupiłbym go bo irytowałaby mnie ta ciągła konieczność grzebania w menu, żeby zmieniać podstawowe parametry. Za mało możliwości ich ustawiania bezpośrednio na korpusie. Ideałem by dla mnie była dopiero: funkcjonalność "guzikowo-pokrętłowa" współczesnej lustrzanki + brak lustra + wymienne obiektywy.
Paaanie, skąd te informacje na temat "ciągłej konieczności grzebania w menu w celu zmiany podstawowych parametrów"?! To jakiś fakt prasowy :-P, w rzeczywistości jest dokładnie na odwrót - niemal wszystko zmienia się jednym pokrętłem!
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://img.imaging-resource.com/PRODS/DMCG1/ZVFCALLOUTSA.GIF)
źródło (http://img.imaging-resource.com/PRODS/DMCG1/ZVFCALLOUTSA.GIF)Ustawienia lampy, filmu (dynamika, kolory), stabilizacji, rozmiaru obrazu (4/3, 3/2, 16/9), formatu i jakości pliku, trybu ekranu LCD, pomiaru światła, trybu autofocusa, wartości przesłony, kompensacji, balansu bieli, ISO i inne, w zależności od wybranego trybu pracy (Av, Tv, P itd) - wszystkie te parametry możesz wygodnie zmienić przy pomocy jednego pokrętła, jednocześnie ciągle mając w tle live view (wyświetlają się tak, jak informacje w wizjerze lustrzanki, tyle że da się je szybko i wygodnie zmienić). I najlepsze jest to, że nie trzeba nawet odsuwać oka od EVF :D, a efekty zmian parametrów widać w czasie rzeczywistym.
No, być może nie jest tak źle. Muszę się wybrać do jakiegoś MM-a i chwycić toto w ręce. Ale ten AF to dla mnie prawdziwa zagadka. Z jednej strony jest osobne pokrętło, a z drugiej strzałka na nawigatorze (cytat z testu na fotopolis): "Jedynym elementem, który opóźniał fotografowanie, a co za tym idzie działał irytująco jest ustawianie punktu ostrości w dowolnym punkcie za pomocą nawigatora. Żeby to zrobić musimy najpierw wcisnąć lewy przycisk nawigatora, odpowiedzialny za tryb AF i wybrać pozycję OBSZAR AF, następnie wciskamy dolny przycisk nawigatora i już możemy ustawić punkt pomiaru ostrości."
Oprócz tego interesuje mnie obiektyw 45-200mm, którego za nic nie mogę w Polsce znaleźć... :roll:
Obiektyw Lumix G VARIO 45-200 mm f/4.0-5.6
1171 złotych
http://www.pixmania.com/pl/pl/2041646/art/panasonic/obiektyw-lumix-g-vario-45.html (http://www.pixmania.com/pl/pl/2041646/art/panasonic/obiektyw-lumix-g-vario-45.html)
Witam wszystkich forumowiczów. Jestem nowy i mam blado-zielone pojęcie o fotografii co mam nadzieję się będzie zmieniać.... dlatego nie powinno was zdziwić moje pytanie. Mimo że (prawie) dokonałem wyboru aparatu chciałbym się zapytać o drobny szczegół. Czy w G1 lampa błyskowa otwiera się automatycznie, czy tylko po naciśnięciu własciwego przycisku?
Pozdrawiam.
Nie wiem czy już było, nie dopatrzyłem sie.
W ostatnim numerze DFV jest artykuł o G1. Chłopaki prawie pieją z zachwytu. Narzekają tylko na to, że mikro nie taki mikro.
http://www.dfv.pl/aparaty.html?id=684
Sporo tam jeszcze napisali o PS4. Polecam.
Obiektyw Lumix G VARIO 45-200 mm f/4.0-5.6
1171 złotych
http://www.pixmania.com/pl/pl/2041646/art/panasonic/obiektyw-lumix-g-vario-45.html (http://www.pixmania.com/pl/pl/2041646/art/panasonic/obiektyw-lumix-g-vario-45.html)
Problem w tym, ze G1 na pixmanii kosztuje 3010zł, a u nas, od polskiego dystrybutora 1900zł. Pixmania ściąga towar z zachodu, a u nas dystrybutor wyjątkowo zjechał z ceny - nawet w Stanach G1 kosztuje $800, a u nas około $630. Pierwszy raz widzę, żeby coś z elektroniki (i nie tylko) było w Polsce tańsze niż w Stanach :D Tak więc myślę, że skoro w Stanach 45-200mm kosztuje $350, to u nas będzie kosztował poniżej $300, może w okolicach 800zł. Myślałem, że może ktoś go już gdzieś ma w jakiejś ludzkiej cenie, ale widać nie pojawił się jeszcze na polskim rynku... :/
Miałem okazję dzisiaj to to pomacać w MM. W sumie fajny aparacik, ale raczej za lustrzankę bym się nie zamienił. Ciężko po tak krótkim obcowaniu napisać coś konstruktywnego na temat tego aparatu, ale napiszę to, co rzuciło mi się w oczy. Jakość wykonania wydaje się na dość wysokim poziomie. Wyświetlacz obracany coś jak w E-3. Do niego jak i do wyświetlacza w wizjerze nie mam zastrzeżeń. Obraz który generują dla mnie był OK. Działają one naprzemiennie. Znaczy w wizjerze jest czujnik (coś jak w Canonie chyba 350D) i jak przykładamy oko do wizjera, to główny wyświetlacz się wyłącza i odwrotnie. AF jak na warunki sklepowe sprawował się bez zarzutu i ostrzył szybko. Próbowałem również ostrzyć przez wizjer, starając się wybierać jakieś ciemniejsze zakamarki. Sam AF o czym wcześniej nadmieniłem działał bardzo sprawnie, tylko w wizjerze obraz zaczynał być lekko zaszumiony (coś jak w E-330 na LV). Na ile aparat opóźnia zrobienie zdjęcia w stosunku do wciśnięcia "migawki", za bardzo nie doszedłem. Same wymiary aparatu raczej nie pretendują go na pogromcę lustrzanek. Mimo mniejszych gabarytów aparacik ten wcale nie jest bardziej, że się tak wyrażę, mobilny niż seria E-4XX Olympusa. Ale dla gadżeciarzy powinien być zakupem obowiązkowym ;)
Piotr_0602
16.12.08, 00:06
bawiłem się tym aparatem w markecie
Naprawdę jest mały. Coś jakby Canon G10 z doklejonym uchwytem na rękę i większym obiektywem. W stosunku do mojego 5D maleństwo.
Wizjer - jakość optycznego toto nie jest. Ale postęp EVF jest wielki. Obraz gładki (zero widocznych pixeli), brak typowego smużenia i opóźnień przy ruchu aparatem. Obraz jasny, ale zaczyna nieco szumieć przy wydłużeniu ogniskowej, gdy obiektyw robi się ciemniejszy. A w sklepie było jasno. W kiepskich warunkach obraz nie będzie taki piękny. Choć jest ratunek - jasne obiektywy. Ten w sklepie miał przypietego kita 14-45 i nieco szumiał przy 45mm (bo ciemniej). Z 20 f/1.7 będzie cudnie, bo przy f/3.5 jest już bardzo dobrze.
AF szybki. Cud prędkości to nie jest, ale przyzwoity lustrzankowo-budżetowy poziom. Kompakty się mogą schować.
Ergonomia? Całkiem, całkiem. Mógłby być mniejszy, ale kosztem ergonomii. A tak jest malutki i w sam raz. Dodatkowe kółko trybów AF miłe. Przyciski, przełączniki - postarali się.
Ochylany ekran LCD - świetna jakość i w ogóle super rozwiązanie.
Tak więc, FF toto nie zastąpi, ale w wielu sytuacjach nic nie zastąpi G1.
Bardzo fajny aparacik (zdrobnienie ze względu na rozmiar aparatu), wydaje się solidny i jakościowo dopracowany. Zobaczymy.
W markecie cena była 2000 zł za body z kitem.
Jak stanieje, to biorę na 100%. Uzupełni mi 5D.
i takie opisy jak powyżej powodują, że coraz bliżej jestem zakupu G1.
Jednak podobno warto poczekać. Podobno niedługo ma pojawić się zestaw uzupełniony o obiektyw 45-200 mm w przystępnej cenie.
Informacje przeczytane na innych forach
Za Jackiem Z.
"Gdy byłem dwa tygodnie temu w innym Saturnie słyszałem, że około połowy grudnia miał się pojawić "duo kit", czyli korpus G1 w komplecie z obiektywami 14-45 i 45-200. Jest to o tyle istotne, że podobno w Wielkiej Brytanii 45-200 w takim zestawie ma kosztować połowę (czyli nawet do 500 zł mniej!) tego, co kupowany oddzielnie."
Sam obiektyw Lumix G VARIO 45-200 mm f/4.0-5.6 w cenie 1171 zł.
Czy ktoś posiada na ten temat jakiekolwiek informacje?
Pozdrawiam.
paakayttaja
16.12.08, 09:29
Jednak podobno warto poczekać. Podobno niedługo ma pojawić się zestaw uzupełniony o obiektyw 45-200 mm w przystępnej cenie.
Za www.azfoto.cz (http://azfoto.cz/_web/panasonic/panasonic_lumix_dmc-g1.php)
Černé tělo
+objektiv 14-45 mm (28-90 mm ekvivalent)
+objektiv 40-200 mm (80-400 mm ekvivalent)
Obsah balení:
* Tělo fotoaparátu Pansonic Lumix DMC-G1
* Objektiv(y) dle setu
* Návod v češtině
* Popruh
* Li-Ion akumulátor DMW-BLB13PP
* Nabíječka DMW-DCC3
* USB kabel
* Video kabel
* Software PHOTOfunSTUDIO -viewer- 2.1 E
* Software SILKYPIX Developer Studio 3.0 SE
* USB ovladač
Cena: od 24.990 Kč (3 817,02 Zł)
Zdravím.
Piotr_0602
16.12.08, 10:09
Ten obiektyw wydaje się być kuszący:
Lumix G VARIO 45-200 mm f/4.0-5.6
czy ktoś widział testy?
Po wczorajszych organoleptycznych oględzinach G1 bardzo pozytywnie się do niego nastawiłem. Z 14-45 malutki, ale zęby pokaże z 45-200. Obiektyw dający ten sam kąt widzenia do mojego 5D to byłaby L-ka 100-400mm z takim samym światłem. Na plus L-ki byłby silnik USM, ale na minus waga i rozmiary przewyższająca znacznie cały zestaw G1 z 45-200, a stablizację ma Canon w tym obiektywie sprzed dekady (góra 2EV).
FF owszem, ale w standardowym zakresie ogniskowych (do 200mm), oraz jasne stałki, portret. A ten G1 do kieszeni i na wycieczki.
On naprawdę jest mały. Od kompaków G9, G10 Canona różni go tylko grip (więc łatwiej go trzymać) i większy obiektyw. Bez tego miałby praktycznie takie same rozmiary.
Wizjer jest świetny w dobrych warunkach oświetleniowych, albo z jasnym obiektywem. Jak wspominałem - przy f/3.5 było świetnie, przy f/5.6 pojawiało się trochę kaszki. Ale i tak było lepiej niż w jakimkolwiek kompakcie. Rozdzielczość jest taka, że obraz jest gładki. Co prawda wizjer optyczny go przewyższa w kolorach (w G1 są takie ekranowe, choć to też kwestia ustawień nasycenia kolorów w aparacie) i w gorszych warunkach oświetleniowych, ale mimo to to duży postęp. Wyświetla dowolne informacje i same parametry widzę na nim lepiej iż to co mi wyświetla się pod wizjerem w Canonie 5D (noszę okulary) - w G1 literki były większe i wyraźniejsze.
A ruchomy ekranik LCD to jest to! Rzeczywiście ludzie mniej zwracają uwage gdy kadrujemy ich patrząc w dół na odchylony LCD niż gdy podnosimy aparat do oka. Dyskretne fotogradowanie zapewnione.
Parę jasnych stałek (ta dwudziestka, portret i tele) i to będzie HIT. Kwestia ceny.
Ten obiektyw wydaje się być kuszący:
Lumix G VARIO 45-200 mm f/4.0-5.6
czy ktoś widział testy?
http://www.slrgear.com/reviews/showproduct.php/product/1226/cat/69/date/1221620308
http://www.dpreview.com/news/0809/08091201panasonic14-45_45-200.asp
co do strony:http://azfoto.cz/_web/panasonic/panasonic_lumix_dmc-g1.php
cena nadal wysoka: 3800 zeta za zestawik :( ale koledze z Brna dziękujemy za info:)
Parę jasnych stałek (ta dwudziestka, portret i tele) i to będzie HIT. Kwestia ceny.
25mm/1.4 Leici powinno działać bez problemu z przejściówką, ale drogie jest.
25mm/1.4 Leici powinno działać bez problemu z przejściówką, ale drogie jest.
No i duże. Dobre do E-3, do G1 niekoniecznie bo podstawowa zaleta G1 - małe wymiary, bierze w łeb...
No i duże. Dobre do E-3, do G1 niekoniecznie bo podstawowa zaleta G1 - małe wymiary, bierze w łeb...
Ciekawe czy dzięki przybliżeniu obiektywu do matrycy będzie się dało mniejsze zachowując jakość i jasność... Teoretycznie tak, bo 25mm jeszcze wymaga retrofocusa.
Nowy firmware 1.1 dla G1:
http://panasonic.jp/support/global/cs/dsc/download/fts/dl/g1.html
Piotr_0602
16.12.08, 13:08
Zapowiadane 20mm f/1.7 jak najszybciej.
Plus naleśnikowaty szeroki kąt.
Potrzebna jest stałka w stylu Canona 50mm f/1.4 USM. Tylko mniejsza i ostra od pełnej dziury (no może od f/1.8). Ten Canon kosztuje coś w okolicach nieco ponad 1000 zł i ma USM. W 4/3 to byłaby śliczna portretówka, byle ostra od pełnej dziury - GO jak f/2.8 w FF czyli znośnie, czasy jak z f/1.4.
To powinno być do zrobienia, i to szybko.
Dwa - 100mm f/2 (nie makro), w Canonie takie coś jest i to nie jest drogie, ani przesadnie duże. W micro4/3 może być nieco mniejsze i ostre od pełnej dziury.
W 4/3 daje 200mm f/2 czyli nie za długie tele, a f/2 choćby do sportu.
I zaimplementować w wersję micro4/3 oba makro-Zuiko (50mm f/2 i 35mm f/3.5).
I jeszcze stałka, jak najmniejsza, coś od 150mm do 200mm f/4 lub może nieco jaśniej (f/3.5 jeśli się da) - byle mała. Byłoby małe, lekkie, OSTRE, długie tele. Canonowe 400mm f/5.6 będzie mogło się schować.
I to byłby bezkonkurencyjny, malutki i lekki system.
Normalne szkła do 4/3 rujnują zalety micro4/3.
Takie maleństwo jak G1 to sama radość, przypinać do niego Zuiko 150 f/2 to psuć całą ideę.
Normalne szkła do 4/3 rujnują zalety micro4/3.
Takie maleństwo jak G1 to sama radość, przypinać do niego Zuiko 150 f/2 to psuć całą ideę.
Obiektywy tele się nie zmniejszą w stosunku do tych z 4/3. Możliwe, że będą mniejsze z powodu jakichś kompromisów (większa winieta, gorsze światło, mniejsza telecentryczność), ale identyczne kompromisy mogłyby zostać zrobione na zwykłym 4/3.
Tylko szerokokątne zyskują na zmniejszeniu dystansu obiektyw-matryca i te powinny być mniejsze albo nawet znacznie mniejsze (7-14 może być ciekawy).
Oczywiście zapewne Olympus też udoskonalił metody robienia małych obiektywów w ogóle, sądząc po 9-18.
Pisałem to już kiedyś, ale...
Świetna "maszyna"!
Obiektywy przecie można targać osobno - gdzieś TAM.
Widzę bardzo poważną konkurencję do zapowiadaego "mikro-olka".
Kolory taż mi leżą.
Pozdrówka.
Piotr_0602
16.12.08, 17:04
Jeśli Olek będzie wyglądał tak jak ostatnio pokazana wydmuszka, to marne szanse. Nie miał panasowego EFV a to jest mocna strona G1. Nie miał odchylanego LCD, a to następna mocna strona G1. Miał kompletnie nieergonomiczny kształt, a G1 jest ergonomiczny. Był mniejszy... co jest zaletą, ale też zależy od preferencji. G1 jest mały, tak mały jak Canon G10 + grip (więc G1 jest wygodniejszy). Reszta to obiektywy.
Jeśli Olek przerobi swóje micro tak, że:
- będzie dalmierzem z dużym dalmierzowym wizjerem optycznym - SUPER
- będzie miał jakąś wersję panasowego (lub nie, ale na podobnym poziomie) EVF
- nie będzie miał żadnego wizjera, ale ekranik najlepszy na rynku (będzie np. na OLED-ach, i to najlepiej obracany) i będzie opcja dołączanego wizjera optycznego (jak w DP-1, LX3, Ricohu)
- będzie miał AF porównywalny z G1
Czyli będzie można komfortowo kadrować - to ma szanse.
Chyba że nie będzie miał ani wizjera, ani super wypaśnego ekranu (czyli będzie zwykłym kompaktem z matrycą 4/3 i wymienną optyką), ale będzie NAPRAWDĘ MAŁY (wyraźnie mniejszy od Canona G10) i NAPRAWDĘ TANI (nie wiem 500 zł może, w końcu za optykę płacimy osobno) to tez ma szanse.
Jak będzie "kompaktem" o parametrach dużo poniżej Panasonica G1, a w cenie zbliżonej do najtańszych lustrzanek, to nie ma czego szukać.
I skoro Olek wchodzi w micro, to potrzebne są obiektywy do micro - naleśniki. I niech nie konkuruje z Panasem (czyli niech nie robi drugiego 20mm f/1.7) ale uzupełnia ofertę systemu (12mm, 18mm, 45 lub 50mm, 75mm, 100mm).
Myślę, że sądząc po tym co Olek zaprezentował, pierwszym aparatem będzie jakiś mikrus wielkości Canona a510 z pancake'iem, żeby mógł być przynajmniej częściowo kieszonkowy.
szczerze? ja się nad tym aparatem bardzo poważnie zastanawiam, bo potrzebuję czegoś do bardziej zaawansowanej fotografii niż mój tz-2, a nie jest to ta duża lustrzanka, której rozmiaru się boję. poza tym parę innych, fajnych spraw mnie w nim kusi :)
Piotr_0602
17.12.08, 23:58
G1 jest naprawdę mały. Mniejszy od wszystkich lustrzanek.
Nawet jeśli któryś rozmiar jakaś lustrzanka ma zbliżony, to i tak całość jest dużo mniesza.
Plus dużo mniejsze są obiektywy.
Z drugiej strony rozmiar jest tylko trochę mniejszy - na pewno nie na tyle, żeby poprawić mobilność sprzętu. A waga jest nawet trochę większa, niż w przypadku E-4xx. Na puszkę w pełni wykorzystującą potencjał systemu mikro 4/3 jeszcze trzeba poczekać.
Właściwie można liczyć w systemie M4/3 na miniaturową wielkość aparatów analogowych systemu 110, których rozmiar klatki odpowiada matrycy 4/3. Może nawet uda się zamontować stałki z systemu 110 (przy manualnym ostrzeniu oczywiście)--pozdrawiam
Właściwie można liczyć w systemie M4/3 na miniaturową wielkość aparatów analogowych systemu 110, których rozmiar klatki odpowiada matrycy 4/3. Może nawet uda się zamontować stałki z systemu 110 (przy manualnym ostrzeniu oczywiście)--pozdrawiam
Teoretycznie powinno się dać zamontować każdy obiektyw, bo chyba nie było systemu, który miałby mniejszą odległość obiektywu od matrycy?
Przy odległości rzędu 20 mm to chyba można założyć nawet szkła od RF, np. Leica.
Wg http://www.graphics.cornell.edu/~westin/misc/mounts-by-register.html mniejszą odległość mocowania mają tylko obiektywy CCTV.
Magnesus: Mniejszą odległość mają szpiegowskie aparaty typu Minox... Montowałem taki obiektyw do E1 w pozycji makro--krył nawet całą klatkę 4/3 (w pozycji na nieskończoność pewnie byłaby winieta). Przy M4/3 można wpuścić obiektyw w głąb korpusu :)-pozdrawiam
ps: Próbowałem z dobrym skutkiem także obiektyw od półklatkowej Czajki --łatwo się wykręca z tej Czajki :)
Przeglądam skąpca i cena z dnia na dzień coraz niższa :wink:
Przeglądam skąpca i cena z dnia na dzień coraz niższa :wink:
Najtaniej w sklepie internetowym znalazłem za 1919 zł jednak ceny Saturna nikt na razie nie pobił - 1899 zł wiec G1 tanieje bardzo powoli...
...wiec G1 tanieje bardzo powoli...
Bardzo powoli? Staniał o 5% w ciągu 5 dni. Jeśli będzie tak dalej, to po Nowym roku będą go rozdawać za darmo ;)
Gazeta MM Lublin z 19 grudnia... Panasonic G-1 w promocyjnej cenie 1790 zł z kitem. Jutro walę na zakupy :P
tu link http://www.mediamarkt.pl/lublin/gazetka/
Piotr_0602
19.12.08, 13:33
Z drugiej strony rozmiar jest tylko trochę mniejszy - na pewno nie na tyle, żeby poprawić mobilność sprzętu. A waga jest nawet trochę większa, niż w przypadku E-4xx. Na puszkę w pełni wykorzystującą potencjał systemu mikro 4/3 jeszcze trzeba poczekać.
I na obiektywy w pełni wykorzystujące możliwość miniaturyzacji, czyli na "naleśniki" dedykowane do micro (bo 25mm z normalnego 4/3 po połączeniu z przejściówką 4/3-micro4/3 traci naleśnikowatość).
Ale G1 jest naprawdę mniejszy od najmniejszych lustrzanek. Niewiele, ale to juz czuć, szczególnie że bez utraty ergonomii. No i Panasa 14-45 jest mniejszy od 14-42 Olka.
Panas ma chyba szanse uzyskać efekt wielkoseryjności przy tym aparacie...
Gazeta MM Lublin z 19 grudnia... Panasonic G-1 w promocyjnej cenie 1790 zł z kitem. Jutro walę na zakupy :P
tu link http://www.mediamarkt.pl/lublin/gazetka/
AAAAAAAAA...!!!!!! a ja mam do Lublina 500 km wiec luźna guma:) najbliżej mam do Wrocka jednak z gazetek na sieci wynika, że cena bez zmian...:(
Stało się. Trzymam go w łapach i od godziny jest mój. Żona parsknęła śmiechem, gdy założyłem na niego Fl-50. Faktycznie nieco go ta lampa miażdży. Generalnie obok E1 wygląda jakoś tak jak szalupa przy statku. Cholernie dobrze wykonana szalupa...
Micha mi się sama cieszy. Idę badać...
Żona parsknęła śmiechem, gdy założyłem na niego Fl-50. Faktycznie nieco go ta lampa miażdży.
Ciekawe. Jak Ci się chce to zamieść fotę G1 z Fl-50 - ciekawy jestem widoku, podobnie jak dwóch słów opisu jak Flki działają z Panasem - czy funkcjonalność takiej lampy jest taka jak na korpusach olkowych?
Odwzajemnię się rep+ ;-)
Nie ma sprawy.
Na szybko sprawdziłem i z obserwacji wynika, że G1 jest kompatybilny z każdym trybem pracy Fl-50. Od zwykłego auto, poprzez TTL, strzały na kurtyny oraz dopalanie FP. Podłączenie G1 zaowocowało radosnym wyświetleniem napisu fourthirds na wyświetlaczu lampy. Słowem pełna kompatybilność...
Co do fotek to proszę bardzo. Tylko, że zrobione Nokią. Dziadek E1 ze względu na swoje lata śpi już o tej porze ;)
źródło (http://img185.imageshack.us/my.php?image=g1fl50yl9.jpg)
źródło (http://img370.imageshack.us/my.php?image=g1fl50bkm1.jpg)
Jak widać ta parka wymiarami może się zbyt szczęśliwie nie dobrała, ale wyraźnie charaktery im pasują...
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Ktotek jak dorwę już adapter to cyknę fotkę zestawu G1 + Fl-50 + Sigma 150HSM... ;)
Ktotek jak dorwę już adapter to cyknę fotkę zestawu G1 + Fl-50 + Sigma 150HSM... :wink:
Dzięki, nie wygląda tak źle jak przypuszczałem. No i cieszy pełna kompatybilność. Z Fl-36 będzie to będzie bajka ;-). Sigmy makro też jestem ciekawy...
Rep dodałem.
Dzięki za foty z lampą. Ja byłem ciekaw jaki kolor G1 wybrałeś no i teraz już wiem :) Swoją drogą jak szaleć z nowinkami to szaleć ja bym wziął czerwony.
Czmielek już brałem niebieskiego! Powiem, że reklamy w sieci nie oddają jego barw. Jest taki "jasno atramentowy" - naprawdę ładnie to wygląda. Kusiło mocno i przyznam, ze może teraz nawet trochę żałuję.
Sprzedawca w ostatniej chwili wygrzebał czarny. Chyba teraz został im już tylko jeden taki.
Nie widziałem natomiast jak w rzeczywistości wygląda czerwony. No i ciekawe dlaczego nie kropnęli jeszcze srebrnego i białego... ;)
Panasonic Lumix G Vario 14-140mm f/3.5-5.8 Asph MEGA O.I.S, dostępny w przyszłym roku:
http://lensbuyersguide.com/pl/lens/show/Panasonic/Lumix_G_Vario_14-140mm_f3.5-5.8_Asph_MEGA_O.I.S
Panasonic Lumix G Vario 14-140mm f/3.5-5.8 Asph MEGA O.I.S, dostępny w przyszłym roku:
http://lensbuyersguide.com/pl/lens/show/Panasonic/Lumix_G_Vario_14-140mm_f3.5-5.8_Asph_MEGA_O.I.S
To może być hit. Idealny zastępnik dla hybryd w stylu fuji 6500. :)
DMC-G1 + LUMIX G Vario 45-200mm F4-5.6 MEGA O.I.S.
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/12/dmc_g1__023-1.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/cda/parts/image_for_link/160500-9894-31-1.html)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/12/dmc_g1__025-1.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/cda/parts/image_for_link/160446-9894-33-1.html)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/12/dmc_g1__026-1.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/cda/parts/image_for_link/160447-9894-33-2.html)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/12/dmc_g1__027-1.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/cda/parts/image_for_link/160456-9894-34-1.html)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/12/dmc_g1__028-1.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/cda/parts/image_for_link/160449-9894-34-2.html)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/12/dmc_g1__029-1.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/cda/parts/image_for_link/160450-9894-35-1.html)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/12/dmc_g1__034-1.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/cda/parts/image_for_link/160453-9894-44-1.html)
Piotr_0602
23.12.08, 09:52
CZy G1 jest kompatybilny ze zdalnym sterowaniem Olkowych lamp z literką R?
A ze zdalnym sterowaniem Metz-ami?
Może FL-50R przypięty do G1 wygląda pokraczenie, ale możliwość zdalnego go odpalenia lampą wbudowaną w G1 jest już niezłym rozwiązaniem.
Mam Metza 58 AF-1 (zacna lampa), ale nie do Olka. Czy jest możliwość podpiecia go przez jakąś kostkę pod Olka/Panasa, albo zdalnego odpalania przez G1?
Co do sterowania R to nigdy się z tym nie spotkałem, ale o ile mnie pamięć nie myli to sterownik do tego jest także w aparacie - wydaje mi się, że w G1 tego nie ma. A przynajmniej ja na nic w menu i instrukcji nie natrafiłem.
A co do tele 45-200... To pozwolę sobie powiedzieć, że jest w pytę ;)
Piotr_0602
23.12.08, 12:36
Błąd, błąd, jeśli Panas nie może R-sterować lampami. Podpinanie czegoś rozmiarów pięćdziesiątki mija się z celem, a nawet FL-36 psuje efekt miniaturyzacji G1. Co innego, gdy stawiamy FL-50R gdzieś z dala aparatu i pstrykamy maluchem G1, otrzymując mnóstwo światła z dużego palnika dużej lampy.
Ano fakt. Sęk w tym, że Lustrzanki Panasonica nie używają tej technologii. Właścicielem jest Olympus i najwyraźniej się nią nie podzielił - pewnie w tym tkwi haczyk.
Inną kwestią jest również to, że G1 nie został raczej stworzony do profesjonalnych, karkołomnych wygibasów w studio. To trochę tak, jakby ktoś marudził, że "maluch" nie ma tempomatu. ;)
Piotr_0602
24.12.08, 22:42
Ano fakt. Sęk w tym, że Lustrzanki Panasonica nie używają tej technologii. Właścicielem jest Olympus i najwyraźniej się nią nie podzielił - pewnie w tym tkwi haczyk.
bez sensu
ten nie dzieli się technologią R-lamp, drugi nie dzieli się nowym EVF
albo współpracują, albo nie
bez sensu
ten nie dzieli się technologią R-lamp, drugi nie dzieli się nowym EVF
albo współpracują, albo nie
Ich współpraca polega na tworzeniu kompatybilnych puszek i obiektywów spełniających konkretne wymagania systemu 4/3. A resztę pewnie od siebie kupują. Może Panas nie był zainteresowany bezprzewodową obsługą lamp albo Olek chciał za to za dużo kasy. Bo nie wydaję mi się, aby ktoś tu nie chciał się "dzielić" technologią. Wszystko ma swoją cenę.
Jak panasonic współpracuje z manualnymi szkałami?
Mierzy światło? jest potwierdzenie ostrości?
Grizz kurka bardzo chętnie bym Ci odpowiedział, ale przelotki na zwykłe 4/3 są wciąż towarem z pogranicza deficytowy/niedostępny. Musicie poczekać, aż dorwę...
Aha... I mam tu taki dylemat. Czy kupić przelotkę i Zuiko 70-300? Czy może 42-200 Lumixa?
Za pierwszą opcją przemawia ogniskowa większa aż o 200 mm (zdaje się, że 70-300 ma nowi firmware do ostrzenia przez detekcję kontrastu, prawda to?). Za drugim rozwiązaniem przemawia kompaktowość systemu. Co myślicie?
zdaje się, że 70-300 ma nowi firmware do ostrzenia przez detekcję kontrastu, prawda to?
Dotychczas nie miał. A w trybie ostrzenia hybrydowego jest u mnie piekielnie, piekielnie, piekielnie wolny. Wątpię, żeby kiedykolwiek dobrze współpracował z kontrastowym AF.
Dzięki Magnesus. Będę to miał na uwadze... Szkoda tylko, że jak na razie to wysyp tele 42-200 się jakby spóźnia w Polsce.
Grizz kurka bardzo chętnie bym Ci odpowiedział, ale przelotki na zwykłe 4/3 są wciąż towarem z pogranicza deficytowy/niedostępny. Musicie poczekać, aż dorwę...
Aha... I mam tu taki dylemat. Czy kupić przelotkę i Zuiko 70-300? Czy może 42-200 Lumixa?
Za pierwszą opcją przemawia ogniskowa większa aż o 200 mm (zdaje się, że 70-300 ma nowi firmware do ostrzenia przez detekcję kontrastu, prawda to?). Za drugim rozwiązaniem przemawia kompaktowość systemu. Co myślicie?
Pytam w kontekscie przelotki do szkiełek Leici M :D
70-300 nie ma sensu to stosunkowo straszna kobyłka.
znaleziona stronka dot. montowania innych szkiełek do G1
http://dc.watch.impress.co.jp/cda/review/2009/01/13/9964.html
Dotychczas nie miał. A w trybie ostrzenia hybrydowego jest u mnie piekielnie, piekielnie, piekielnie wolny. Wątpię, żeby kiedykolwiek dobrze współpracował z kontrastowym AF.
Ma ostrzenie po kontraście, pomijając ogólną szybkość.
Ma ostrzenie po kontraście, pomijając ogólną szybkość.
Od kiedy? Jaką wersję firmware masz? U mnie ostrzy tylko w trybie hybrydowym. Mówimy o ZD70-300, bo już się pogubiłem?
Mówimy o Zuiko 70-300
Mnie się wydaje, ze gdzie, ale nie pamiętam gdzie, widziałem info o całej serii aktualizacji sterowników do obiektywów, które umożliwiły właśnie ostrzenie po kontraście. Był na liście i 14-42 i 70-300 i wiem, że się zdziwiłem, ze nie ma 14-54, ale okazało się, że właśnie z tej przyczyny, ze wychodzi drugi model tego obiektywu.
Mówimy o Zuiko 70-300
Mnie się wydaje, ze gdzie, ale nie pamiętam gdzie, widziałem info o całej serii aktualizacji sterowników do obiektywów, które umożliwiły właśnie ostrzenie po kontraście. Był na liście i 14-42 i 70-300 i wiem, że się zdziwiłem, ze nie ma 14-54, ale okazało się, że właśnie z tej przyczyny, ze wychodzi drugi model tego obiektywu.
http://www.olympus.co.jp/en/support/imsg/digicamera/download/software/firm/e1/ - nie ma i moim zdaniem nigdy nie będzie, sądząc po prędkości z jaką działa w hybrydowym (żółw masakryczny)
Czy jednak zaćmy dostałem... Dzięki. Pewnie mi się z 40-150 pokićkał
Od kiedy? Jaką wersję firmware masz? U mnie ostrzy tylko w trybie hybrydowym. Mówimy o ZD70-300, bo już się pogubiłem?
70-300 firmware 1.1 i mam możliwść ustawienia ostrzenia po kontraście.
tank_driver
17.01.09, 16:36
Artykuł znaleziony na Onecie:
http://www.fkn.pl/6,0,1527508,1,1,artykul.html
Komentarze pozytywne to rodzynki, choć ogółem całość komentarzy to dno.
Poczytajcie.
Artykuł znaleziony na Onecie:
http://www.fkn.pl/6,0,1527508,1,1,artykul.html
Komentarze pozytywne to rodzynki, choć ogółem całość komentarzy to dno.
Poczytajcie.
Szkoda czasu marnować na onetowskie komantarze.
Ten model sie udał i tyle. Swiadcza o tym wyniki sprzedaży z ubiegłego roku.
tank_driver
17.01.09, 17:30
Szkoda czasu marnować na onetowskie komantarze.
Ten model sie udał i tyle. Swiadcza o tym wyniki sprzedaży z ubiegłego roku.
Najlepszy ze spotykanych na Onecie to: "ten kto (tutaj dowolność) ten PRZEGRAŁ ŻYCIE" :)
Często sonduję komentarze pod takimi artykułami, aby prześwietlić tok myślenia społeczeństwa, oczekiwania potencjalnych klientów odnośnie produktu. A później długo nie mogę uwierzyć w to co zobaczyłem.
70-300 firmware 1.1 i mam możliwść ustawienia ostrzenia po kontraście.
Również mam firmware 1.1 (właśnie sprawdziłem) i działa jedynie Hybrid AF, czyli hybrydowy (na ekranie live view są trzy punkty, a nie 11). Jesteś pewny, że nie pomyliłeś hybrydowego z kontrastowym?
Hmm.... wyciągnąłem 70-300 oraz 14-42 i troszkę już zgłupiałem. W 70-300 mam możliwość ustawienia ostrzenia po kontraście, ale faktycznie są 3 punkty, pomimo tego aparat twierdzi, że jest ustawione imager AF. Z tymi 11 punktami to mi pamięc odebrało.
Nie poinno być tak, że jak nie ma danego trybu, to nie ma możliwości włączenia go?
Hmm.... wyciągnąłem 70-300 oraz 14-42 i troszkę już zgłupiałem. W 70-300 mam możliwość ustawienia ostrzenia po kontraście, ale faktycznie są 3 punkty, pomimo tego aparat twierdzi, że jest ustawione imager AF. Z tymi 11 punktami to mi pamięc odebrało.
Nie poinno być tak, że jak nie ma danego trybu, to nie ma możliwości włączenia go?
A, właśnie na PW odpowiedziałem i teraz dopiero to czytam. Jeśli są tylko trzy punkty, to jest w trybie hybrydowym. Ustawić da się dowolny w menu zawsze, właśnie sprawdziłem i na Sigmie 30mm także w menu pozostaje na pozycji Imager-AF, mimo że oczywiście kontrastowego Sigma nie ma.
To faktycznie nie mam racji. Przerapaszam, ale wydawało mi się, że jesli mam taką opcję w menu to musi działać.
Jest już recenzja G1 na dpreview.com
http://www.dpreview.com/reviews/panasonicdmcg1/
ostrość powala:)
A szybkość serii już nie. Co jest nawiasem mówiąc, zastanawiające.
Poza tym, jak każdy przełom - dopiero przy trzecim, czwartym modelu tego standardu będzie można mówić o optymalnym wykorzystaniu zalet technologii.
Ja tam czekam na Olkowe micro :)
No i ma trochę więcej w światłach niż E520 :)
Zbijasz się, czy faktycznie jesteś na tak? Mnie osobiście ostrość bardzo odpowiada.
Generalnie test oddaje wszystkie moje uwagi, nadzieje i obawy - z tym cholernym odgłosem focenia na czele. Ciekawe co tam tak trzaska w nim - przesłona sama tak daje? Ktoś kiedyś mówił, że to dźwięk odgrywany z pliku, hehehehehe...
No i pytanie dnia - dlaczego dioda doświetlenia AF jest pomarańczowa? Czerwone się skończyły? (No mogła być jeszcze zielona, a'la Fuji) Miejsce ma takie, że często zasłaniasz paluchami. Mogłaby mieć też wzór nadrukowany, bo tak to skuteczność za wielka nie jest.
Aha - spostrzeżenie, którego nikt nigdzie jeszcze nie podał. Wspomaganie AF z FL50 nie działa w G1. Nie da się ich zmusić do współpracy w tym temacie. Nie wiem dlaczego... TTL natomiast działa z G1 O WIELE (podkreślam) sprawniej i lepiej niż z E1. Dla mnie było to szokujące odkrycie. Jest po prostu znacznie bardziej precyzyjny.
P.S. Dochodzę do wniosku, że rozumiem Olkowe rozterki z wizjerem elektronicznym w m4/3. Człowiek i tak skłania się ku LCD... Samo tak wychodzi jakoś...
Mnie naprawdę zaskoczyła ilość szczegółów na zdjęciach RAW, jest ich więcej niż w a-350 i 450 d,,, niestety DR mógłby być lepszy.
Mnie naprawdę zaskoczyła ilość szczegółów na zdjęciach RAW, jest ich więcej niż w a-350 i 450 d,,, niestety DR mógłby być lepszy.
To jest zasługa słabszego filtra AA (zresztą piszą, że na tablicach im mora wyskoczyła). Już w 4/3 Panasonic wkładał słabsze filtry przed matrycę niż Olympus i miał lepszą rozdzielczość.
Test na dpreview.com - Panasonic Lumix G1 Review (http://www.dpreview.com/reviews/panasonicdmcg1/)
No i ma trochę więcej w światłach niż E520 :)
Tak, ale dokładnie tyle samo mniej w cieniach. Zrobisz kompensację w dół i wyjdzie na to samo. Ale może w RAW będzie trochę lepiej, nie porównywałem.
http://www.dpreview.com/reviews/panasonicdmcg1/page28.asp - ostrość powala, to fakt. :) e-520 strasznie miękkie się wydaje przy tym.
Sony w porównaniu słabo wypada przy wyższych ISO, ale to CCD.
Prędkość serii strasznie wolna.
Sony w porównaniu słabo wypada przy wyższych ISO, ale to CCD.
Chyba jednak CMOS, CCD się skończyło na A200.
Chyba jednak CMOS, CCD się skończyło na A200.
A jednak CCD. CMOS jest dopiero od A700 w górę.
hhe propo gdybania nad popularnością:
http://www.dpreview.com/reviews/stats.asp
Panasonic g1 jest drugi wsród aparatów... praktycznie na równi z nikonem d90
marka panasonic na miejscu trzecim z wynikiem dwukrotnie lepszym niż sony...
A co znaczy "drugi wśród aparatów"? Chyba pod względem popularności bo na tej stronie liczyli "kliknięcia" na opisy tych sprzętów więc wydaje mi się, że co najwyżej można porównać te aparaty pod względem zainteresowania jakie wzbudzają ;)
A co znaczy "drugi wśród aparatów"? Chyba pod względem popularności bo na tej stronie liczyli "kliknięcia" na opisy tych sprzętów więc wydaje mi się, że co najwyżej można porównać te aparaty pod względem zainteresowania jakie wzbudzają ;)
Przecież, to jest opisane w linku ;)
o popularnośc własnie chodziło, a to przekłada sie an wyniki sprzedaży.
http://www.dxomark.com/index.php/eng/Image-Quality-Database/Panasonic/Lumix-DMC-G1
To mój pierwszy post na tym forum, więc witam gorąco wszystkich zebranych.
Zarejestrowałem się, gdyż mam do Was pytanie.
"Bawiłem" się ostatnio Panasonic G-1 i zauważyłem, że nie ma on podglądu ekspozycji na żywo. O co mi chodzi? Wiem - ma możliwość podglądu głębi ostrości i czasu ekspozycji - ale to nie to samo o czym piszę. Chodzi mi o możliwość obserwowania obrazu na ekranie w miarę zmiany parametrów ekspozycji. W moim obecnym canon s-80 na trybie manualnym w miarę zmiany wartości przysłony lub czasu obraz staje się jaśniejszy lub ciemniejszy (odpowiednio aż do całkiem białego lub czarnego) (sorry za łopatologiczne opisy - ale nie chcę namnażać postów i być źle zrozumianym).
Zauważyłem, że w Panasonicu niezależnie od wprowadzonych parametrów obraz w wizjerze lub na LCD pozostaje taki sam. Domyślam się, że konstruktorzy chcieli go upodobnić do stałego obrazu widzianego w wizjerze lustrzano pryzmatycznym, ale tym samym zrobili na złość użytkownikom kompaktów przyzwyczajonych do Live View.
Podgląd obrazu przydaje się w specyficznych warunkach i nie zastąpi tego nawet histogram czy gruszki na wierzbie :)
Czy ja coś przeoczyłem, czy rzeczywiście jest tak jak piszę?
ale tym samym zrobili na złość użytkownikom kompaktów przyzwyczajonych do Live View.
Tylko niektóre kompakty robią tak jak opisujesz. G1 miał zdaje się mieć funkcję, która robi to co chcesz, ale czy ma, nie wiem, poszukaj w instrukcji obsługi.
^^ na innym forum ktoś mi odpowiedział, że podgląd ustawień mojej ekspozycji będzie widoczny po wciśnięciu spustu do połowy. Muszę to sprawdzić :)
W życiu bym na to nie wpadł
PS
zanim zadałem pytanie nieźle się naszukałem by znaleźć odpowiedź na moje pytanie ale nie znalazłem... szukanie rozpocząłem od dpreview
Witam!
"Bawiłem" się ostatnio Panasonic G-1 i zauważyłem, że nie ma on podglądu ekspozycji na żywo.
...
Czy ja coś przeoczyłem, czy rzeczywiście jest tak jak piszę?
G1 ma taki podgląd. Ustawiasz tryb manualny, wciskasz Delete, a następnie Display - od tej chwili widzisz każdą zmianę ekspozycji. Tak to działa przy oprogramowaniu G1 w wersji 1.1. Przy 1.0 (zapewne tylko to jest dostępne w sklepach) może to nie działać - poprawka 1.1 dotyczy głównie właśnie obsługi WYSYWIG.
Pozdrawiam
^^ byłoby superowo :) bo właśnie miałem pisać, że nawet, gdyby opcja była dostępna przez naciśnięcie spustu do połowy, to byłoby to dość kłopotliwe
a skąd to wiesz?
Pewnie przeczytał instrukcję. :roll:
^^ tak sobie czytam instrukcję (niestety jest po angielsku, więc 0,02% można się mylić)
http://panasonic.jp/support/global/cs/dsc/download/fts/ftp/G1_VersionUP1.1_web_ENG.pdf
i wynikałoby z niej, że po wciśnięciu delete (posiadającego również ikonę przysłony) a następnie display, będziemy widzieć na ekranie efekty czasu migawki:
Movement can be confirmed by displaying the actual picture that will be taken with that
shutter speed.
When the shutter speed is set for high speed, display in the shutter speed preview will be
displayed like a time-release film. It is used in cases such as stopping the movement of
running water.
Press [DISPLAY] while displaying the preview screen.
•
Shutter speed preview screen is displayed. It will return to previous screen by pressing the [DISPLAY]
again.
Note
Operation method of [ ] can be changed with [PREVIEW HOLD] of [CUSTOM MENU] menu (P107).
It is possible to record while in preview mode.
ale instrukcja dotyczy oczywiście wersji 1.0 więc kto wie
niemniej, czytałem opisy informujące o poprawkach wprowadzonych przez kolejne firmware i nie widzę w nich niczego, co sugerowałoby, że pojawia się opcja o jakiej pisze kolega
Spokojnie, spokojnie... Weź sobie odpal podgląd histogramu na LCD i przesuń go gdzieś na bok coby nie zasłaniał.
W trakcie focenia, np. na programie P, łapiesz ekspozycję spustem migawki i wciskasz kółko nastawcze pod spustem. I teraz już luzik, na LCD podgląd korekty ekspozycji robi się żołty. Kółkiem zmieniasz korektę ekspozycji, jak ci tam trzeba, a zmiany widzisz zarówno na histogramie jak i na samym wyświetlaczu.
Pozdrawiam kolejnego Usera G1
ale mnie interesuje wyłącznie focenie na trybie M bez bawienia się w korekcje ekspozycji (to było dobre dla podglądu w lustrze). I teraz pytanie, czy to zadziała w trybie M
niestety nie mam tego aparatu jeszcze, a z drugiej strony nie chcę się pakować w coś, co nie zaoferuje mi najważniejszej rzeczy jakiej mi potrzeba
Teraz jestem w robocie, popykam wieczorem w domu to Ci powiem
a skąd to wiesz?
A z praktyki ;)
Pozdro
A z praktyki ;)
Pozdro
:) nie chcę wyjść na niedowiarka, ale mam cały czas obawy, że na tych opcjach zamiast oglądać zmiany "jasności i ciemności" ogląda się głębię ostrości albo rozmycie przez długi czas
mam nadzieję, że nie
szkoda że nie mogę go mieć na tydzień w domu do testów - odpowiedziałbym wtedy na każdą wątpiwość :)
Teraz jestem w robocie, popykam wieczorem w domu to Ci powiem
będę wdzięczny
mam cały czas obawy, że na tych opcjach zamiast oglądać zmiany "jasności i ciemności" ogląda się głębię ostrości albo rozmycie przez długi czas
Obawy są w pełni nieuzasadnione ;) Jeśli zrobisz, jak napisałem w 1 poście, będziesz miał swoje zmiany "jasności i ciemności" :)
Obawy są w pełni nieuzasadnione ;) Jeśli zrobisz, jak napisałem w 1 poście, będziesz miał swoje zmiany "jasności i ciemności" :)
dzięki i potwierdzam :) (byłem w sklepie)
jedyny minus jest taki, że przy dłuższych czasach obraz przestaje być płynny (to trochędziwne, bo canon s80 jakoś sobie z tym poradził i obraz jest płynny nawet w bardzo trudnych warunkach)
jedyny minus jest taki, że przy dłuższych czasach obraz przestaje być płynny
Ponieważ działa również symulacja czasu ekspozycji ;)
Z tego, co wiem, Panasonic ma zamiar dalej usprawniać pracę G1 w trybie WYSIWYG poprzez aktualizację oprogramowania.
Pozdrawiam
Ponieważ działa również symulacja czasu ekspozycji ;)
Z tego, co wiem, Panasonic ma zamiar dalej usprawniać pracę G1 w trybie WYSIWYG poprzez aktualizację oprogramowania.
Pozdrawiam
masz jakieś bliskie kontakty? :)
szkoda, że symulacja ekspozycji nie działa w obu trybach - symulacji przysłony i symulacji czasu
Większego sensu jak widzę już nie ma, ale sprawdziłem i ja. I potwierdzam. Jest ekspozycja na LCD w trybie M. Co do nadmienionych zmian w firmware to jak wszystkim wiadomo w ver 1.2 jeszcze tej sprawy nie poruszono
masz jakieś bliskie kontakty? :)
szkoda, że symulacja ekspozycji nie działa w obu trybach - symulacji przysłony i symulacji czasu
Żadnych kontaktów nie mam, ale zwracam uwagę na to, co piszą ludzie (fora angielskojęzyczne), którzy taki kontakt mają :)
Co do poprawy działania, to myślę, że jeszcze sporo zmian przed nami - jak na razie Panasonic wydaje poprawki do G1 regularnie co dwa miechy, więc jeszcze trochę tego będzie w tym roku :)
Przespałem się z tym, i powiem tak:
Byłem cholernie napalony na ten aparat - gdyż jest w 100% taki jak potrzebuję (nawet wszystkie parametry obrazu itd mi odpowiadają)
ale
nie kupię go niestety ze względu na trudności w używaniu "Exposure Preview".
Nie wyobrażam sobie np. 200 zdjęciowej sesji w plenerze, gdzie za każdym razem, by zobaczyć preview muszę wcisnąć przycisk kosza a później display. A co najśmieszniejsze preview znika po wciśnięciu spustu migawki (np do połowy). No i od nowa trzeba... kosz, display
Że już nie wspomnę o trudnościach bo exposure preview połączone jest z shuter preview - i na dłuższych czasach jest taki lag, że można dostać cholery.
To już chyba szybciej zrobić fotkę i zobaczyć ją w podlądzie, a później skasować
Panasonic wprowadził na rynek rewolucyjną maszynkę do mięsa, która robi wszystko poza najważniejszym: mieleniem mięsa.
a w przeciwieńśtwie do wszystkich innych aparatów - w końcu to mieso mogło być dobrze zmielone.
To jest tak, jakby wynaleźć dvd, które po wprowadzeniu do produkcji, robi wszystko (np odtwarza płyty gramofonowe, kasety) poza odtwarzaniem dvd.
Mógłbym go kupić jutro - gdyby wprowadzili szybko odpowiednie firmware.
mogą zrobić w menu opcję:
manual with SLR preview /
manual with Digital preview
Panasonic wprowadził na rynek rewolucyjną maszynkę do mięsa, która robi wszystko poza najważniejszym: mieleniem mięsa.
To jest tak, jakby wynaleźć dvd, które po wprowadzeniu do produkcji, robi wszystko (np odtwarza płyty gramofonowe, kasety) poza odtwarzaniem dvd.
Trochę za dużo histerii w tych stwierdzeniach. Jest wiele sposobów na podejrzenie ekspozycji ujęcia, a odczyt dynamiczny na LCD to tylko jedna z opcji. Jest choćby znacznik ekspozycji, który daje wystarczająco dużo informacji, jest dynamiczny histogram - a to co przede wszystkim chce powiedzieć to to, że przez lata całe fotograficy wykonywali znakomite, baa legendarne fotki bez tych wszystkich wodotrysków, podpowiadaczy i podglądów... Tu jest sztuka i magia fotografii ukryta...
Reasumując nie zgodzę się z powyższymi stwierdzeniami, z których wynika, że podstawową funkcją G1 byłaby opcja podglądu ekspozycji w programie M.
Nie jest tez mój post próbą nawrócenia i skuszenia do zakupu - daleki jestem od tego. Po prostu teza była dla mnie zbyt karkołomna bym przeszedł obok niej obojętnie...
Przespałem się z tym, i powiem tak:
To bardzo miłe, że nas ostrzegasz :-)
Jako osoba niespecjalnie zorientowana w temacie G1, trwałem dotychczas w przeświadczeniu (błędnym jak się zdaje) że G1 miał być czymś w rodzaju aparatu fotograficznego i jako taki generalnie służyć do robienia zdjęć.
Jeszcze raz za dzięki za ostrzeżenie, przekażę żonie, wspominała coś ostatnio, że rozgląda się za nową maszynką do mielenia ;-)
panaserum, na szczęście dla Panasonika, jesteś jedyną osobą o jakiej słyszałem, która ma taki problem.
a to co przede wszystkim chce powiedzieć to to, że przez lata całe fotograficy wykonywali znakomite, baa legendarne fotki bez tych wszystkich wodotrysków, podpowiadaczy i podglądów... Tu jest sztuka i magia fotografii ukryta...
kiedyś mieliśmy do dyspozycji pomiar centralnie ważony
później wielopunktowy
multipunktowy
następnie doszedł histogram (i wszystko stało się prawie jasne)
kolejny krok to podgląd na żywo.
Możemy się przed tym bronić, ale taka jest przyszłość.
Dzięki temu łatwo będzie odsiać "techicznych" od "artystycznych". Bo chyba nie uważacie, że wraz z takim ułatwieniem skończy się podział na laików, amatorów i profesjonalistów?
Wielu bardzo dobrych fotografów robi dziś zdjęcia korzystając z multum automatyki. Na oko czasami próbują wstawić jakąś korekcję eksozycji.
podgląd w oknie obrazu to też sposób "na oko" tyle, że bardziej dokładny. Patrzymy na multihistogram, który musi zostać przetworzony przez nasz umysł.
Wieki temu, keidy do dyspozycji mieliśmy jedynie centralnei ważony system pomiaru - trzeba było mieć naprawdę dużo pieiędzy, by móc zrobić kilka genialnych (duży odsetek zepsutych ekspozycji)
PS
moderator Grizz usunął mój poprzedni post (a trochę się naprodukowałem) nie podając nawet powodu dla którego to zrobił i nie dając mi szansy edytowania i poprawienia postu według norm. Chyba nie tak postępuje się z nowicjuszami?
To najlepsza metoda, zebyś przeczytał regulamin.
Wystarczyło napisać, to bym przywrócił poprzedni post ;)
Zmieniając temat, czy ktoś z was (posiadaczy) G1 ma jakieś adaptery np do Canona FD albo innych systemów?
Ciekawi mnie jak ten sprzęt zachowuje się z optyka manualna. (jeżeli było to sorry).
To najlepsza metoda, zebyś przeczytał regulamin.
Wystarczyło napisać, to bym przywrócił poprzedni post ;)
sposób bardzo dobry i skuteczny zaiste :)
tylko trochę się można zagotować, kiedy znika coś, co pisało się w przypływie natchnienia i akurat zapomniało skopiować do schowka - i w sumie nie widomo co z tym dalej
PS
pisuję na innym forum (ponad 5000 postów) i nie sądziłem, że nie czytając regulaminu na nowym forum mogę gdzieś coś przeskrobać :P
To bardzo miłe, że nas ostrzegasz :-)
to nie ostrzeżenie :) mam po prostu nadzieję, że Panasonic zda sobie sprawę z geniuszu urządzenia jakie stworzył i wprowadzi opcje, które są ukoronowaniem tego systemu
Zmieniając temat, czy ktoś z was (posiadaczy) G1 ma jakieś adaptery np do Canona FD albo innych systemów?
Ciekawi mnie jak ten sprzęt zachowuje się z optyka manualna. (jeżeli było to sorry).
Kurde, jak na razie to na rynku brakuje nawet podstawowej przelotki mikro na duże 4/3. W chwili obecnej na Allegro jest jedna (!!!) W sklepach dostępność towaru podobna.
Jest ten "nawiedzony rzemieślnik" z Japonii na sieci, który zdążył już chyba zrobić konwertery micro-->wszystko co ma jakiekolwiek mocowanie. Sęk w tym, że na jego "pełnej robaczków" stronie trudno zorientować, gdzie jest kontakt do niego, a co dopiero czy jest opcja sprzedaży do Polski.
Tego adaptera do 4/3 na pewno kupię, potem zobaczymy co dalej. Na chwilę obecną jednak, "goły" jestem w temacie przelotek
Tą symulację ekspozycji można rozbić o kant globusa. To tylko symulacja. Nie pokazuje, jak będzie wyglądać zdjęć. Pokazuje jedynie, jak (w niezbyt dokładnym przybliżeniu) mogłoby wyglądać, gdyby pomiar ekspozycji był właściwy. A tego już ten podgląd nie gwarantuje, dlatego może być małe zdziwko, jak ktoś będzie robił zdjęcia opierając się tylko na wskazaniach tego podglądu i okaże się, że po zgraniu na kompa zdjęcia będą wyglądały inaczej.
Tą symulację ekspozycji można rozbić o kant globusa. To tylko symulacja. Nie pokazuje, jak będzie wyglądać zdjęć. Pokazuje jedynie, jak (w niezbyt dokładnym przybliżeniu) mogłoby wyglądać, gdyby pomiar ekspozycji był właściwy. A tego już ten podgląd nie gwarantuje, dlatego może być małe zdziwko, jak ktoś będzie robił zdjęcia opierając się tylko na wskazaniach tego podglądu i okaże się, że po zgraniu na kompa zdjęcia będą wyglądały inaczej.
czekałem aż ktoś poruszy temat dalej :)
no i właśnie to jest moment zupełnie nowego kierunku: kalibracji monitora i LCD, walki o jak najlepszą wierność obrazu widzianego w preview (i tutaj oczywiście systemy profesjonalne zaoferują więcej) itd.
canona s80 po niewielkiej kalibracji ustawiłem tak, że niemal na 100% oddaje to, co ma być ideałem. Na początku robiłem wszystkie zdjęcia wedle histogramu (próbując wprowadzać pewne korekcje), dopiero po pewnym czasie zauważyłem, że to co staram się ustawić jest idealnie tym, co ustawiłbym "na oko". Przepięknie widać moment, w którym obraz na LCD staje się idealny. Później można to oczywiście sprawdzić na monitorze, na histogramie w PS itd. (oczywiście nie zapominając o jakości sprzętu).
nie wyobrażam sobie fotografowania na lustrze (mimo, że kiedyś byłem niemal na 100% przekonany, że wiem jak robić zdjęcia > czasy kliszy i Prakticy vlc2). No chyba, że zdałbym się na super pomiar multipunktowy i wprowadzał jakieś korekcje na chybił trafił
Sprawdziłem - działa i przy priorytecie przesłony i migawki :) Efekt jest oczywiście o wiele lepiej widoczny przy pr. migawki, ale to chyba jest zrozumiałe :)
epicure: spróbuj dostroić sobie obraz na LCD/wizjerze.
P.S. Od wersji 1.1 jest więcej opcji w dostrojeniu obrazu.
Pozdrawiam
Sprawdziłem - działa i przy priorytecie przesłony i migawki :) Efekt jest oczywiście o wiele lepiej widoczny przy pr. migawki, ale to chyba jest zrozumiałe :)
epicure: spróbuj dostroić sobie obraz na LCD/wizjerze.
P.S. Od wersji 1.1 jest więcej opcji w dostrojeniu obrazu.
Pozdrawiam
nie chodziło mi o priorytet przysłony i czasu (funkcje A i S) tylko o preview przysłony (przycisk kosza) i preview czasu (przycisk kosza a następnie display). Podgląd ekspozycji działa jedynie w tej drugiej opcji - co jest związane z "lagiem" na dłuższych czasach
Nawiązując do przejściówki :
http://cgi.ebay.com/Canon-FD-lens-to-Panasonic-G1-DMC-G1-micro-4-3-adapter_W0QQitemZ110341536053QQcmdZViewItemQQptZLe ns_Accessories?hash=item110341536053&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=72%3A1234|66%3A2|65%3A12|39%3A1|240%3A13 18|301%3A1|293%3A1|294%3A50 (http://cgi.ebay.com/Canon-FD-lens-to-Panasonic-G1-DMC-G1-micro-4-3-adapter_W0QQitemZ110341536053QQcmdZViewItemQQptZLe ns_Accessories?hash=item110341536053&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=72%3A1234%7C66%3A2%7C65%3A12%7C39%3A1%7C 240%3A1318%7C301%3A1%7C293%3A1%7C294%3A50)
Jak widać już się pojawiają producentów niezależno-chałupniczych.W dodatku przejściówka do FD gdzie jest mnóstwo fajnych szkieł które są stosunkowo tanie np. w porównaniu do manualnych nikkorów.Coraz bardziej skłaniam się do kupna tego aparaciku :mrgreen: Tym bardziej,że po oględzinach ( wielokrotnych) mam pewność łatwego ustawiania manualnie ostrości ...zwłaszcza po podpięciu prawdziwego manualnego słoika.
Ciąg dalszy poszukiwań przejściówki :
http://www.japanexposures.com/shop/product_info.php?manufacturers_id=29&products_id=253
Witek oświeć proszę - czy w tym e-bayowym ogłoszeniu na fotce, koleżka podpina obiektyw przez dwa pierścienie pośrednie? z mikro na cośtam z cośtam na Canona?
Ja sobie wykoncypowałem na szybko taką tezę, że kupię wreszcie ten mikro na 4/3 i na to założę 4/3 na m42 i wtedy do szafy ze słoikami. Mam ja ci rację?
A co do debaty na temat podglądu to ja już zmilczę. Za cholerę nie rozumiem o co koledze się rozchodzi, z tą "ponadwszelką" potrzebą podglądu ekspozycji w programie M. Ja rozumiem, że taka funkcja umożliwia wymalowanie sobie na LCD dokładnie tego co ma być na zdjęciu zanim zdjęcie powstanie. Tylko po co mi to skoro osiąga się to samo jedynie przekładając pragnienia na konkretne ustawienia aparatu?
Jak z podejściem kolegi zrobić zatem fotkę np. dziadkiem E1, który podglądu nijakiego nie posiada? Pytam retorycznie, odpowiedzi nie wymagam - naprawdę szczerze się dziwię... Tym bardziej, że skoro kolega ma to w Canonie to po cóż wzdychać, że G1 nie ma? Przecież ta dyskusja właśnie w związku z rozbieżnością potrzeb do niczego nie doprowadzi, jedynie tylko do stwierdzenia już stwierdzonego faktu, że nie ma aparatu idealnego dla wszystkich...
hmmm nie widzę tam czegoś coś tam coś tam...widzę przejściówkę.Może zmylił cie ten srebrny pierścień na obiektywie tuż przy bagnecie.Takie mocowanie z tym srebrnym pierścieniem miały starsze szkła FD.
nie chodziło mi o priorytet przysłony i czasu (funkcje A i S) tylko o preview przysłony (przycisk kosza) i preview czasu (przycisk kosza a następnie display). Podgląd ekspozycji działa jedynie w tej drugiej opcji - co jest związane z "lagiem" na dłuższych czasach
Ten tzw. "lag" to po prostu prawdziwy WYSIWYG - masz podgląd, jak ustawienia migawki naprawdę wpływają na końcowy efekt :) Nie tylko jako funkcja ekspozycji, ale jako funkcja czasu :) I naprawdę widzisz efekt jak najbardziej zbliżony do końcowego :) Żaden obecnie produkowany aparat poza G1 takiej symulacji nie ma :)
Oczywiście, nie każdemu obecna implementacja WYSIWYG w G1 musi się podobać. Ale jest miejsce na poprawki, jak już o tym pisałem :)
P.S.
Ja sobie wykoncypowałem na szybko taką tezę, że kupię wreszcie ten mikro na 4/3 i na to założę 4/3 na m42 i wtedy do szafy ze słoikami.
Morley, ale cyrk :D
http://cgi.ebay.co.uk/M42-lens-to-Panasonic-G1-(-micro-4%2F3-)-adapter_W0QQitemZ250372025256QQcmdZViewItemQQimsxZ 20090212?IMSfp=TL090212124001r18163
Gość z Lublina robi adaptery m42 bezpośrednio na micro 4/3 :D
Pozdro
Ja rozumiem, że taka funkcja umożliwia wymalowanie sobie na LCD dokładnie tego co ma być na zdjęciu zanim zdjęcie powstanie. Tylko po co mi to skoro osiąga się to samo jedynie przekładając pragnienia na konkretne ustawienia aparatu?
Jak z podejściem kolegi zrobić zatem fotkę np. dziadkiem E1, który podglądu nijakiego nie posiada? Pytam retorycznie, odpowiedzi nie wymagam - naprawdę szczerze się dziwię... Tym bardziej, że skoro kolega ma to w Canonie to po cóż wzdychać, że G1 nie ma? Przecież ta dyskusja właśnie w związku z rozbieżnością potrzeb do niczego nie doprowadzi, jedynie tylko do stwierdzenia już stwierdzonego faktu, że nie ma aparatu idealnego dla wszystkich...
pytanie niby retoryczne, a jednak wygląda na to, że przydałaby się odpowiedź.
Dziadkiem E1 robi się zdjęcia tak jak się robi - jak chcesz to możemy się spotkać i wymienić doświadczenia - na pewno zrobimy dobre zdjęcia.
Ale
Na końcu i tak będziemy je oglądać i oceniać na monitorze - więc dzięki wynalazkowi LCD i Elektronicznego wizjera w G1, możemy to już robić zanim powstanie fotka. Ot luksus i logika
Wzdycham, że nie ma, gdyż chcę pożegnać dziadka canona i przesiąść się na G1. Do tego stopnia jestem zdeterminowany, że nie wiem czy tego nie zrobię mimo niedoskonałości G1 (jakie istnieją jedynie z mojego punktu widzenia). A s80 ma tych niedoskonałości znacznie więcej
Ten tzw. "lag" to po prostu prawdziwy WYSIWYG - masz podgląd, jak ustawienia migawki naprawdę wpływają na końcowy efekt :) Nie tylko jako funkcja ekspozycji, ale jako funkcja czasu :) I naprawdę widzisz efekt jak najbardziej zbliżony do końcowego :) Żaden obecnie produkowany aparat poza G1 takiej symulacji nie ma :)
Oczywiście, nie każdemu obecna implementacja WYSIWYG w G1 musi się podobać. Ale jest miejsce na poprawki, jak już o tym pisałem :)
wiem :)
Panasonic ma takie multum funkcji, że rozgraniczenie tych dwóch podglądów i dodanie kolejnej nie sprawiłoby różnicy, a dla mnie byłoby ułatwieniem. Zwłaszcza gdyby ten pogląd dało się włączyć na stałe
i tak nic już tutaj nie wskuramy, a mało komu poza mną na tym zależy (albo jeszcze nie wiedzą, że im zależeć może) więc na razie chyba EOT :)
Mam nadzieję, że Panasonic bacznie obserwuje takie dyskusje i akurat może będzie to jedna z tych, które przeważą szalę...
No Cezar, a toś mi zrobił niespodziewajkę z soboty. Super! Lada dzień napiszę o użytkowaniu przejściówki :P Repem go!
Panaserum - oki. Po tylu postach dochodzę do wniosku, że to nie fanaberia sprzętowego onanisty, jakby to sie początkowo mogło wydawać. Masz naprawdę sprecyzowane potrzeby, pewien styl wykonywania fotografii i potrzebujesz konkretnych rozwiązań. W myśl wolności poglądów i stylów nie wolno z tym wojować, a warto uszanować - może się człowiek czegoś nauczy?
Ze swojej strony mogę jednak powiedzieć Ci, że g1 naprawdę warto kupić, a brak o którym tak wiele napisałeś, bez problemu pokrywa się bardzo podobnymi ustawieniami. Niejeden Ci to już wytłumaczył wcześniej. Tak więc myśl i decyduj! :)
zastane światło
14.02.09, 13:57
Witam.
Mam takie bardzo konkretne pytanie dotyczące sprzętu. Chcę kupić aparat z dużymi możliwościami w trybie manualnym i zarazem lekki (i niezbyt duży). Pod uwagę brałam Panasonica G1 i Olympusa E420.
Wiem, że moje wymagania nieco się wykluczają, ale rozmiar dłoni mam taki a nie inny i te dwa modele leżą mi świetnie. Są wygodne i nie męczą ciężarem. Problem w tym, że o Olympusie E420 jest sporo niepochlebnych opinii. Przyznam, że zdjęcia testowe, które ściągnęłam z netu mnie nie zachwyciły. Panasonic jest też często krytykowany... i nie jest lustrzanką a fotki, które oglądałam są potwornie nierówne. Od rewelacyjnych do beznadziejnych jakościowo.
Mógłby ktoś (kto ma i używa, a nie widział w sklepie i dotykał) napisać o rzeczywistej jakości zdjęć tych dwóch modeli albo zaproponować jakąś alternatywę?
Pozdrawiam i z góry dziękuję
Witam.
Pod uwagę brałam Panasonica G1 i Olympusa E420.
Wiem, że moje wymagania nieco się wykluczają, ale rozmiar dłoni mam taki a nie inny i te dwa modele leżą mi świetnie. Są wygodne i nie męczą ciężarem. Problem w tym, że o Olympusie E420 jest sporo niepochlebnych opinii. Przyznam, że zdjęcia testowe, które ściągnęłam z netu mnie nie zachwyciły. Panasonic jest też często krytykowany... i nie jest lustrzanką a fotki, które oglądałam są potwornie nierówne. Od rewelacyjnych do beznadziejnych jakościowo.
Po pierwsze - Piszesz o aparatach nie piszesz o obiektywach a to one będą rysować Twoje zdjęcia dawać możliwości. Po drugie - co chcesz fotografować? G1 jest ciekawy ale IMHO jeszcze za drogi - jak przystało na nowość i aparat, który jest jedyny na swojej półce. Nie wiem jakie są opinie o E-420 ale z pewnością można nim zrobić świetne zdjęcia, podobnie zresztą jak G1. Jak koniecznie chcesz stabilizację to może warto rozważyć E-520 - aparat nieco większy ale stabilizacją... Osobiście jako turystyczne uzupełnienie dla większego Olka wybrałem E-410, zabieram go często ze sobą z jednym kitem lub dwoma i bardzo sobie chwalę...
zastane światło
14.02.09, 14:53
Obiektywy zamierzam dokupić do aparatu gdy wreszcie podejmę decyzję. Myślę, że przy Panasonicu byłyby to oba dedykowane, przy Olympusie kitowy i jakiś tele.
E-520 spełniałby moje wymagania rewelacyjnie, ale jest jednak trochę ciężki. W przybliżonej wadze mam Nikona d80, którym się bawić nie mogę bo mi ręce mdleją i w dodatku (wiem że to śmieszne) w d80 podczas robienia zdjęć włączam sobie nosem menu :D
Przyznam, że zdjęcia testowe, które ściągnęłam z netu mnie nie zachwyciły. Panasonic jest też często krytykowany... i nie jest lustrzanką a fotki, które oglądałam są potwornie nierówne. Od rewelacyjnych do beznadziejnych jakościowo.
Witam, mam na to swoją małą teorię. Mianowicie te aparaty są skierowane do amatorów. Większość z amatorów ma marne pojęcie o fotografii, dlatego większość zdjęć nie zachwyca. Porównując te zdjęcia do zdjęć z droższych aparatów można odnieść wrażenie, że droższe aparaty robią dużo lepsze zdjęcia. A jest to wynik tylko tego prostego faktu, że droższe aparaty kupują użytkownicy bardziej zaawansowani, którzy umieją wykorzystać sprzęt, dodatkowo użytkownicy zaawansowani zazwyczaj oprócz droższego aparatu mają też lepsze obiektywy, lampę ... itp.
Dajcie tego G1 od cioci Jadzi w łapy prawdziwego hobbysty, a E-3 hobbysty dajcie cioci Jadzi. Okaże się, że E-3 zaczął robić kiepskie zdjęcia, a G1 dobre.
Haaa... Ciężka sprawa. Widzisz wybór aparatu to czynność mocno jednak subiektywna. To, że któryś robi dobre zdjęcia, a inny złe - od razu włóż gdzieś blisko bajek. Przede wszystkim, to co Ci Ktotek - pierwsza zmienna optyka - to ona w równym stopniu jak korpus decyduje o jakości fotografii. Druga zmienna to już... Ty. Przecież nie wierzysz chyba w to, że za pomocą Hi-endowego sprzętu będziesz robić tylko znakomite fotki? Bo jeżeli tak, to zaczynaj kurację! Inaczej prawda zaboli...
Tak naprawdę zupełnie podświadomie wybierasz dobrą ścieżkę: wybierasz aparat pod swoje potrzeby. Nie tylko twórcze, ale właśnie manualne - wspomniany ciężar, wielkość dłoni, czy długość nosa :D. Uwierz, że własnie niewygoda w tych zakresach może doprowadzić do sytuacji w której nie zechcesz wyjąć aparatu, albo popełnisz błąd który zmarnuje swietne ujęcie.
G1 i E420 mają podobną wielkość i techniczne możliwości bo adresowane są do bardzo bliskich sobie grup fotografików. E420 ma klasyczny wizjer, a G1 ma nowatorski-dziwny-szpanerski-efektywny-beznadziejny-znakomity wizjer oparty na wyświetlaczu. Celowo go tak charakteryzuje, bo to ty musisz sobie wstawić odpowiedni wyraz. Nie musimy się w opiniach zgadzać.
Ale G1 ma na pewno znakomity wyświetlacz 3 cale - którego próżno szukac w ogromnej liczbie cyfraków na rynku. Tu nie ma wątpliwości - wszyscy powiedzą, że LCD jest D O S K O N A Ł E !!! Ten LCD Cię zdominuje - zapragniesz go i będziesz z nim...
E420 ma łatwy dostęp do całkiem szerokiego rynku obiektywów w których nie ma słabej jakości. Są tylko bardzo dobre, jeszcze lepsze, znakomite i legendarny oręż palladynów. Codziennie upadamy na twarz i dziękujemy Stwórcy za Zuiko!
G1 obiektywy ma właściwie... 1. Bo tele wciąż ze świecą szukać. Ale w Polsce w Lublinie jest już koleżka, który robi redukcje na m42 i pewnie na inne też. Sa też redukcje które dają dostęp do Zuiko.
Ale też nie zawsze po redukcji dostępna jest pełna automatyka.
Autofocusy obydwa aparaty mają fajne... Co tu dużo gadać... Inne ale fajne...
Sterowanie obydwu aparatów nie nastraja problemów.
Nie mam E420, ale mi się podoba... Bo jest APARATEM. Nie wiem co to dla mnie znaczy, ale wiele aparatów na rynku nie jest dla mnie APARATAMI.
Mam za to G1 na które przesiadłem się z E1. I teraz jestem wyznawcą jedynek, choć sa tak diametralnie różne.
Panasonic leży mi w ręku, łatwo zrozumiałem idee porządkowania menu, korzystam jak dziki z wodotrysków, ułatwień, automatyki, programów tematycznych. Podoba mi się kompresja ekspozycji, doceniam wędrujący za celem AF, śmieszy mnie i bawi rozpoznawanie twarzy..
Klnę, ze nie ma obiektywów i zbieram kasę na nie... Jest mały więc nosze go dużo częściej niż wielkiego i ciężkie dziadka. Nie mogę się doczekać kiedy podłączę do G1 moją Sigmę 150/2.8 - wiem, ze będzie głupio wyglądało, ale jakież to będzie ostrzenie z powiększeniem na wyświetlaczu...
Do szału doprowadza mnie, że akumulator do g1 kosztuje chyba ponad 300 złotych, a wystarcza na 300 zdjęć... Wiem, że dopóki w mikro nie wejdzie Olympus to Panasonic, kutwa jedna może zadusić ekstra aparat, bo chce na nim strasznie zarobić.
Jedno jest jednak pewne.
Nigdy nie pomyślałem, ze kupując G1 popełniłem błąd. Jesteśmy dopasowani
Ufff...
Dziękuję za uwagę :)
Mam nadzieję, że zrozumiesz tok myślenia.
http://www.photozone.de/olympus--four-thirds-lens-tests/414-panasonic_1445_3556
nie znalazłem czy było
chyba jednak w tym wątku powinienem dodać info o teście na fotografuj.pl (http://fotografuj.pl/Article/TEST_Panasonic_DMC_G1_Micro_43_po_raz_pierwszy_rec enzja/id/204)
Sorry, że zaśmieciłem inny
http://oly43club.ru/_images/_micro_43/adapter43_1.jpg
http://oly43club.ru/_images/_micro_43/adapter_M39_m43_2.jpg
http://oly43club.ru/_images/_micro_43/J3_my.jpg
http://oly43club.ru/_images/_micro_43/adapter_M42_m43_1.jpg
http://oly43club.ru/_images/_micro_43/adapter_M42_m43_3.jpg
http://oly43club.ru/_images/_micro_43/adapter_M42_m43_4.jpg
http://oly43club.ru/_images/_micro_43/adapter_M42_m43_5.jpg
Fajnie ża adaptery już są ale wydaje mi się że przy tak "szerokiej" tulei niczym pierścień pośredni pod M42 strata jasności szkła musi być znacząca. M39 wygląda miodnie.
RadioErewan
2.03.09, 00:03
Fajnie ża adaptery już są ale wydaje mi się że przy tak "szerokiej" tulei niczym pierścień pośredni pod M42 strata jasności szkła musi być znacząca.
?????????
Pozdrawiam
Jest już dostępny adapter od podpięcia obiektywów Canon FD:
http://allegro.pl/item565518296_adapter_panasonic_g1_fd_lens.html
(zaznaczam, że to nie moja aukcja - podaje jako info)
Nasir, dzisiaj stanę się jego posiadaczem. Dam sygnał co i jak...
Fajnie ża adaptery już są ale wydaje mi się że przy tak "szerokiej" tulei niczym pierścień pośredni pod M42 strata jasności szkła musi być znacząca. M39 wygląda miodnie.
Straty światła nie będzie w ogóle, przecież taki adapter tylko dodaje centymetry, które normalnie były w środku body.
Straty światła nie będzie w ogóle, przecież taki adapter tylko dodaje centymetry, które normalnie były w środku body.
Ano racja o tym nie pomyślałem
This M39 - micro4/3 and M42 - micro4/3 adapter will be on sale after 2-3 weeks ... pre price $40!
Morley (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=2433) - Jak się spisuje adapter ?? Jestem szalenie ciekaw.Może masz już jakieś zdjęcia z jakiegoś fd Canon ?? Można liczyć na takowe zdjęcia ? Najlepiej w orginale na maila ;-) Po za tym zasadnicze pytanie jak po zamontowaniu takiego szkiełka wraz z przejściówką jest realizowany tryb MF zwłaszcza powiększenie fragmentu kadru....mam nadzieję,że jest nadal jakaś możliwość powiększania fragmentu...
Tak jak Witek zakupiłem na stronie Panasa vario 45-200 za 1271 zł
Proszę popatrzeć na dzisiejszą cenę:
http://www.panasonic.totu.pl/prodinfo.php?item_id=3158
SZOK !!!
EDIT: właśnie dostałem maila, że brak obiektywów na magazynie i zwrócono mi pieniądze. Na stronie jednak widnieje poprawiona cena na 1591 zł. Przypuszczam, że zrobiono mnie w konia - nie chcieli sprzedać mi po niższej cenie. brak słów....
Tak jak Witek zakupiłem na stronie Panasa vario 45-200 za 1271 zł
Proszę popatrzeć na dzisiejszą cenę:
http://www.panasonic.totu.pl/prodinfo.php?item_id=3158
SZOK !!!
EDIT: właśnie dostałem maila, że brak obiektywów na magazynie i zwrócono mi pieniądze. Na stronie jednak widnieje poprawiona cena na 1591 zł. Przypuszczam, że zrobiono mnie w konia - nie chcieli sprzedać mi po niższej cenie. brak słów....
Chyba nie pozostaje nic innego jak poszukać tego obiektywu w MM lub Saturnie.Jeszcze jak by się udało załapać na sprzedaż bez vat-u.....
wracając do sklepu to mi się naprawdę udało ale i tak miałem mieszane uczucia co do funkcjonowania i podejścia do klienta.Bez komentarzy.
Obecnie ten obiektyw jest tylko na Pixmania.pl w cenie ok. 1425 zł. Dla mnie za drogo...szukałem na sieci i klapa. Może ma ktoś namiary? Pozdrawiam
Obawiam się,że 45-200 był dostępny tylko w tym sklepie oraz w niektórych MM i Saturnach i tutaj bym upatrywał szansy na jakieś wyprzedażach np. bez vatu...w MM ten obiektyw bez vatu można było kupić za 1091,22 niestety wówczas jeszcze nie byłem pewien czy wejdę w m4/3.
Obawiam się,że 45-200 był dostępny tylko w tym sklepie oraz w niektórych MM i Saturnach i tutaj bym upatrywał szansy na jakieś wyprzedażach np. bez vatu...w MM ten obiektyw bez vatu można było kupić za 1091,22 niestety wówczas jeszcze nie byłem pewien czy wejdę w m4/3.
Niestety mieszkam z dala od MM i Saturna więc takie poszukiwania odpadają. A strony www. tych sieci to jedno wielkie nieporozumienie, zero aktualizacji produktów, mizerna oferta.
dodaję tą informację wcześniej wklejoną w wątku dotyczącym E-620, bo może zinteresować osoby z G 1 lub interesujące się nim:
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=31384713
chciałem poinformować , ze ten test jest zmanipulowany np : proszę wybrać na listwę foto przy czułości iso 1600 z 620 i 420 - po lewej stronie zdjęcia w połowie wysokości tła nad prawą ręką rycerza są charaktrystyczne skazy w szumie - przeskakując ze zdjęcia na zdjecie widać , że ewidentnie jest to to samo zdjęcie
Robienie też testu G1 jeśli nie potrafi (nie chcę) się wybrać właściwego sposobu pomiaru światła i pokazuję do porównań zdjęcia niedoświetlone
1 i 2/3EV jest nieporozumieniem (efektem takiego niedoswietlenia jest znaczny wzrost szumu i jego obrzydliwy wygląd )
teraz sprawdziłem 100 i 200 i to te same zdjęcia!!
jeszcze moja refleksfa w temacie również w temacie o E-620 (żeby była spójność moich wypowiedzi) :
może za duże słowo-nikogo nie oskarżam - zwłaszcza Jego ale test jest dziwny a fakt jest faktem - może ktoś subtelnie zwróciłby mu uwagę poza forum?
Ja tam nie jestem zarejestrowany.
i tam na E-620 przyszło info:
uwaga zwrócona
test: dobrze zrobiony test E-30:
http://www.dpreview.com/reviews/olympuse30/
również porównania z G1 (z których G1 moim zdaniem wypadł B.dobrze)
new russian adapters for G1:
M39 - micro 4/3 adapter (http://oly43club.ru/forum/index.php?showtopic=953)
M42 - micro 4/3 adapter (http://oly43club.ru/forum/index.php?showtopic=954)
z forum minolty
zdania ludzi którzy używają G1 przy a700
http://www.dyxum.com/dforum/forum_posts.asp?TID=44991&PN=1&title=i-bought-a-panasonic-g1-micro-four-thirds
http://klubkm.pl/forum/showthread.php?p=766211#post766211
Ktos kiedys chcial sample z G1, tu akurat widzac M42 zapodaje, ptaszki daly sie podejsc Jupiter 135 3.5, moja cora SMC Takumar 55 1.8 obydwa pelna dziura, bez obrobki jpg natural z puszki, na prawde fajnie to gada, a ostrzenie manualne to bajka, jutro moze podepne Zeissa 200 2.8
pozdrawiam serdecznie
jungli
http://picasaweb.google.pl/lh/photo/YcUzq4e6B7--X2aB_TA1_A?authkey=Gv1sRgCO3ulZKC-8bG1AE&feat=directlink
Witam
mam parę pytań, wydaje mi się, że konkretnych, na temat Panasonica G1 - jeśli powtarzam tematy, to proszę wybaczcie, ale być może zebranie odpowiedzi ułatwi komuś ewentualną decyzję o zakupie.
Mocno mnie zainteresował ten aparat, szczególnie EVF i wspomaganie ostrzenia ręcznego poprzez powiększenie obrazu.
1. Rozumiem, że zakręcając przejściówkę 4/3 -> m4/3 będę mógł korzystać z obiektywów E-systemu (wiem, że nie każdy zagra z autofocusem). Czy dokręcając do tego kolejne przejściówki (np. M42, Minolta MD, ....) wszystko będzie OK, tzn. czy zwiększanie ilości przejściówek nie spowoduje czegoś niedobrego w jakości obrazu, o czym teraz nie wiem. Kombinuję w ten sposób, żeby z tych samych przejściówek korzystać w dużym 4/3.
2. Jak włącza się powiększenie obrazu podczas ostrzenia ręcznego (pomijając automatyczne powiększenie w przypadku obiektywów 4/3). Czy jest do tego jeden dedykowany przycisk, czy trzeba gdzieś w menu pogrzebać?
3. Czy można ustawić wielkość tego powiększenia, czy jest tylko jedna opcja?
4. Czy w EVF nieostrości widać dokładnie tak samo, jak na docelowym zdjęciu? Jestem prawie pewien, że tak, ale być może znów czegoś nie rozumiem i jest to jakoś inaczej "zorganizowane"?
5. Czy prawdą jest, że w kiepskim świetle spadek jakości EVF jest tak duży, że ciężko ustawić ostrość manualnie? Wiem, że będzie mocno "szumiało" i troszkę pływało, ale przeczytałem gdzieś opinię, że jakość jest już tak słaba, że nie da się wyostrzyć? Trudno mi w to uwierzyć (po powiększeniu), ale być może to prawda?
6. Czy w przypadku EVF problemem byłoby zaimplementowanie odpowiednika mikrorastra (cyfrowo)? To takie moje marzenie, że gdyby miliony użytkowników tego aparatu chciało takie coś, to producent w którejś aktualizacji zrobiłby to ;)
Dzięki
Sławek
1. Rozumiem, że zakręcając przejściówkę 4/3 -> m4/3 będę mógł korzystać z obiektywów E-systemu (wiem, że nie każdy zagra z autofocusem). Czy dokręcając do tego kolejne przejściówki (np. M42, Minolta MD, ....) wszystko będzie OK, tzn. czy zwiększanie ilości przejściówek nie spowoduje czegoś niedobrego w jakości obrazu, o czym teraz nie wiem. Kombinuję w ten sposób, żeby z tych samych przejściówek korzystać w dużym 4/3.
Wszystko będzie OK.
6. Czy w przypadku EVF problemem byłoby zaimplementowanie odpowiednika mikrorastra (cyfrowo)? To takie moje marzenie, że gdyby miliony użytkowników tego aparatu chciało takie coś, to producent w którejś aktualizacji zrobiłby to ;)
Pewnie tak, ale znacznie, znacznie większa liczba użytkowników chce np. żeby dało się robić bracketing z krokiem +/-2EV w Olkach, a nic nie wskazuje by taka opcja się pojawiła, a już na pewno nie w aktualizacji firmware. C'est la vie. Gdyby były aparaty z otwartym oprogramowaniem, myślę, że takie coś powstałoby dość szybko, ale na razie nie ma.
Tak, zdaję sobie sprawę z tego, że gdyby oprogramowanie było otwarte, to wszystko, co w aparacie zależy od softu byłoby już zrobione. Chyba jednak w przypadku aparatów oprogramowanie nigdy nie będzie otwarte.
Co do włączania powiększenia : naciskasz lewy przycisk obok "menu/set" (na godz 9 ) w EVF lub wyświetlaczu wyświetli się mała ramka z obszarem powiększenia wtedy trzeba nacisnąć "menu/set" i nastąpi powiększenie.
W obiektywach olka itp4/3 (bez af w kontraście) ruszenie pierścieniem ostrości powoduje automatyczne powiększenie.
Odnośnie wizjera w słabym świetle to dla mnie nie ma problemu.
wszystkie możliwe kombinacje dwóch adapterow działają OK.
Co do włączania powiększenia : naciskasz lewy przycisk obok "menu/set" (na godz 9 ) w EVF lub wyświetlaczu wyświetli się mała ramka z obszarem powiększenia wtedy trzeba nacisnąć "menu/set" i nastąpi powiększenie.
Czyli można powiększyć praktycznie jednym ruchem bez odrywania oka i obserwowania "kadru". Dzięki za odpowiedź.
Tak , działa super i nie ma porównania z jakimkolwiek lustrem.
porównanie ISO pełnej klatki Nikona i 4/3
Nikon D700 vs. Panasonic G1
http://www.seriouscompacts.com/search?updated-min=2008-01-01T00%3A00%3A00-05%3A00&updated-max=2009-01-01T00%3A00%3A00-05%3A00&max-results=50
Jak należało się spodziewać, 2EV przewagi matrycy FF nad 4/3.
Ale w cenie i rozmiarach różnica odpowiednia.
Trochę jaśniejszych szkiełek do micro4/3 i nie będzie się czego wstydzić przed FF.
...2EV przewagi matrycy FF nad 4/3.
Czyli prawa fizyki ciągle działają i jest tak, jak być powinno. Szkoda tylko, że przy okazji nie zrobili testu ostrości w centrum kadru i w rogach.
porównanie ISO pełnej klatki Nikona i 4/3
Nikon D700 vs. Panasonic G1
Bardzo ciekawe porównanie! Jednakże wolałbym porównanie osiągów G1 z D80/90 lub 450d/40d. Różnica 1EV?
Czy przejściówka DMW-MA1 wpływa na pogorszenie światła w takim 12-60 czy 14-54. Czy ktoś już to sprawdzał?
Czy przejściówka DMW-MA1 wpływa na pogorszenie światła w takim 12-60 czy 14-54. Czy ktoś już to sprawdzał?
Nie. Dlaczego miałaby wpływać? Ta przejściówka po prostu oddala obiektyw od matrycy m4/3 na taką odległość jaka jest w 4/3 - wszystkie optyczne cechy obiektywów są jak w 4/3.
...wolałbym porównanie osiągów G1 z D80/90 lub 450d/40d. Różnica 1EV?
Pewnie około 0,7 EV różnicy, a w przypadku D80 może i żadnej.
Nie. Dlaczego miałaby wpływać? Ta przejściówka po prostu oddala obiektyw od matrycy m4/3 na taką odległość jaka jest w 4/3 - wszystkie optyczne cechy obiektywów są jak w 4/3.
Odsunięcie obiektywu od powierzchni rejestratora zawsze powoduje zmniejszenie ilości swiatła. Polecam jakikolwiek artykuł na temat fotografii makro i stosowania pierścieni pośrednich.
W omawianym przypadku strata jest oczywiście niewielka, bo należałoby odsunąć obiektyw o odległość równą jego ogniskowej, aby nastąpiło dwukrotne zmniejszenie ilości światła.
Odsunięcie obiektywu od powierzchni rejestratora zawsze powoduje zmniejszenie ilości swiatła. Polecam jakikolwiek artykuł na temat fotografii makro i stosowania pierścieni pośrednich.
W omawianym przypadku strata jest oczywiście niewielka, bo należałoby odsunąć obiektyw o odległość równą jego ogniskowej, aby nastąpiło dwukrotne zmniejszenie ilości światła.
:?:
Nie piszemy tu o pierścieniach pośrednich do makro a o DMW-MA1- przejściówce odsuwającej obiektyw 4/3 od sensora w aparacie mikro 4/3 na odległość identyczną jak w aparacie 4/3 - taki obiektyw zachowa się tak samo jak na 4/3... W omawianym przypadku nie ma więc żadnej straty względem światła podawanego dla 4/3. W konsekwencji np. ZD 14-54 dla poszczególnych ogniskowych zarówno w 4/3 jaki i mikro 4/3 będzie miał identyczne światło 2,8-3,5 bo zarówno w 4/3 jak i mikro 4/3 z przejściówką obiektyw 4/3 znajduje się w identycznej odległości od sensora...
Strata nastąpiłaby dopiero w sytuacji zastosowania pierścienia pośredniego do makro aby poprzez odsunięcie obiektywu od płaszczyzny matrycy pod którą został projektowany, z tym, że nie dyskutujemy tu o takim przypadku...
RAW vs JPG
Pytanie dotyczace RAW'ow z G1 - czy mozecie potwierdzic, ze jakiekolwiek ustawienia w aparacie typu: ostrosc, kontrast, nasycenie, redukcja szumow, kolory - maja wplyw JEDYNIE na JPG, a nie RAW? Czy wplywaja na RAW'y rowniez? Jesli tak - kolejne pytanie: czy sa widoczne jedynie w dedykowanym oprogramowaniu Panasa, czy rowniez w ACR/LR?
Czy posrednie ISO (inne niz 100, 200, 400, 800, 1600, 3200) (ISO increments 1/3 EV) to rzeczywiscie realne dzialanie wzmocnienia matrycy, czy i tak sprowadza sie do zrobienia zdjecia we wspomnianych ISO + rozjasnienie lub sciemnienie dokonane przez automatyke apratu (JPG), a niewidoczne w RAW'ach?
Czy wlaczenie Intelligent Exposure - powoduje, ze rozne pixele sa 'NASWIETLANE' roznie (aby uniknac przepalen) (jak sugeruje strona panasonica), czy raczej wszystkie sa traktowane jednakowo, a dopiero cale zdjecie jest traktowane 'inna krzywa', jak bodajze DPReview sugeruje? Co innymi slowy by oznaczalo uzycie RECOVERY i FILL LIGHT (jak w obrobce RAW'ow).
http://www.panasonic.net/avc/lumix/systemcamera/gms/gh1/ia.html#no07
[...] increases the exposure only in under-exposed areas by detecting the brightness level part-by-part in the picture [...]
EXTERNAL FLASH
Czy uzywa ktos z Was lampy zewnetrznej Metz? Czy raczej tylko Olympus lub Panasonic?
Za Metzem przemawia tzw. kukulka, czyli dwa flash'e w jednym.
O ile dobrze rozumiem, G1 nie korzysta ze wspomagania AF z zadna z lamp? Tak?
Pozdrawiam,
Jerry_R
[...] increases the exposure only in under-exposed areas by detecting the brightness level part-by-part in the picture [...]
Jest to specjalne programowe wyciąganie z cieni: http://www.dpreview.com/news/0903/09031801apical.asp - wszystkie piksele są naświetlane jednakowo, efekt będzie widoczny tylko w JPG. Na Olympusach to jest Gradation Auto/SAT. Prawie każdy aparat to ma i prawie wszystkie chyba używają systemu tej firmy z linka.
RAW vs JPG
Czy uzywa ktos z Was lampy zewnetrznej Metz? Czy raczej tylko Olympus lub Panasonic?
Za Metzem przemawia tzw. kukulka, czyli dwa flash'e w jednym.
O ile dobrze rozumiem, G1 nie korzysta ze wspomagania AF z zadna z lamp? Tak?
Pozdrawiam,
Jerry_R
Ja używam Metza AF 58 AF-1, ale z 5D.
Na Olka spoglądam, bo potrzebuję czegoś dużo mniejszego od 5D jako uzupełnienie zestawu. Czekam z niecierpliwością na aparaty micro4/3 mniejsze od G1.
Pytanie dotyczace RAW'ow z G1 - czy mozecie potwierdzic, ze jakiekolwiek ustawienia w aparacie typu: ostrosc, kontrast, nasycenie, redukcja szumow, kolory - maja wplyw JEDYNIE na JPG, a nie RAW? Czy wplywaja na RAW'y rowniez? Jesli tak - kolejne pytanie: czy sa widoczne jedynie w dedykowanym oprogramowaniu Panasa, czy rowniez w ACR/LR?
Mogę potwierdzić, że te ustawienia nie mają wpływu na rawy. Ale informacje o tym, jakie ustawiłeś sobie parametry, są zapisywane do rawów, aby oprogramowanie do ich wołania mogło, na życzenie, automatycznie je zastosować w postprocessingu.
Czy posrednie ISO (inne niz 100, 200, 400, 800, 1600, 3200) (ISO increments 1/3 EV) to rzeczywiscie realne dzialanie wzmocnienia matrycy, czy i tak sprowadza sie do zrobienia zdjecia we wspomnianych ISO + rozjasnienie lub sciemnienie dokonane przez automatyke apratu (JPG), a niewidoczne w RAW'ach?
W rawach też są pośrednie wartości iso.
Czy wlaczenie Intelligent Exposure - powoduje, ze rozne pixele sa 'NASWIETLANE' roznie (aby uniknac przepalen) (jak sugeruje strona panasonica), czy raczej wszystkie sa traktowane jednakowo, a dopiero cale zdjecie jest traktowane 'inna krzywa', jak bodajze DPReview sugeruje? Co innymi slowy by oznaczalo uzycie RECOVERY i FILL LIGHT (jak w obrobce RAW'ow).
http://www.panasonic.net/avc/lumix/systemcamera/gms/gh1/ia.html#no07
Jest to dokładnie to samo, co użycie funkcji "fill light". Tyle, że aparat robi to automatycznie i od razu zapisuje do jpega.
Dziekuje wszystkim za info, jak napisalem w watku powitalnym, mam doswiadczenia ze swiata Canon'a, a chcialem sie dowiedziec, czy jak tam - wszystkie ustawienia sluza raczej JPG'om, niz RAW'ow, czy moze jak w SONY (nie wszystkie modele) wystepuje glebsza i nieoczekiwana ingerencja w RAW'y. Dzieki raz jeszcze!
Jeszcze interesuje mnie, czy ma sens kupienie Metz 58 AF-1, czy raczej Olympus FL-50R. Bo z tego co czytalem, kupno lampy Panasonic nie ma najmniejszego sensu (wzgledem Olympus).
Wlasnie znalazlem watek o 58 AF-1, zaczynam zatem przekopywac ;-)
Dziekuje wszystkim za info, jak napisalem w watku powitalnym, mam doswiadczenia ze swiata Canon'a, a chcialem sie dowiedziec, czy jak tam - wszystkie ustawienia sluza raczej JPG'om, niz RAW'ow, czy moze jak w SONY (nie wszystkie modele) wystepuje glebsza i nieoczekiwana ingerencja w RAW'y. Dzieki raz jeszcze!
Odpowiedź na to pytanie już otrzymałeś wyżej od epicura.
Jedyna znana mi ingerencja w dane RAW'a występuje przy "Noise Reduction" gdzie po zrobieniu zdjęcia robione jest drugie "przy zakrytym deklu".
Wynikowe zdjęcie jest różnicą tych zdjęć a celem jest zmniejszenie szumów przy dłuższych czasach naświetlania.
Jest to dokładnie to samo, co użycie funkcji "fill light". Tyle, że aparat robi to automatycznie i od razu zapisuje do jpega.
Nie jest to dokładnie to samo. Przeczytaj artykuł do którego dałem linka. Jest to trochę bardziej zaawansowane, nic specjalnego, programy graficzne też umożliwiają takie zmiany, ale zwykły fill light to nie jest.
Panasonic G1 + Jupiter-9 М39 (85/2)
http://oly43club.ru/forum/index.php?showtopic=1017
G1 +14-45mm w ofercie SELGROS (W-Wa, nie wiem czy w calej Polsce):
http://www.selgros.com.pl/katalog/katalog1.php?startpage=0&idhosta=2493&jump=0&typ=0&obowiazywanie=0
http://www.selgros.com.pl/katalog/karta.php?productid=231824&idhosta=2493
1 828.78 PLN
Jakby co, kolegom z forum moge pomoc w zakupie tutaj:
http://www.selgros.com.pl/index.php?dzial=gdzie&sesw=warszawa2&idh=198
Mam pytanie do uzytkownikow G1. Czy obiektywy siedza Wam zupelnie nieruchome po podpieciu do body G1?
W moim GH1 obiektyw 14-140mm HD zaskoczyl w body, ale minimalnie drga - przy zmianie kierunku ogniskowania (raz w lewo, raz w prawo). Minimalnie, ale wyczuwalnie.
Probowalem znalezc co jest przyczyna. Z body wystaje malutki okragly metalowy bolec. Z kolei w obiektywie jest mala okragla "dziura".
Wkladam obiektyw na bagnet, przekrecam az bolec zaskakuje w ta wlasnie dziure. Aby obiektyw wyjac, naciskam przycisk na obudowie aparatu - co powoduje schowanie sie bolca.
Skad luzy? Widac srednica bolca jest za mala wzgledem srednicy otworu w obiektywie..? Proba przekrecenia obiektywu w lewo, badz w prawo - powoduje styk bolca w otworze raz z jednej, raz z drugiej strony... Ale widac, miedzy nimi jest malutki luz...
Czy tez tak macie?
Bylem w serwisie Panasonica w W-Wie. Technik przyniosl z zaplecza body G1 oraz 14-45mm. Mowil, iz nowe egzemplarze, ktore serwis niedawno dostal.
Sprobowalismy wszystkich kombinacji, czyli moje body, jego szklo, jego body, moje szklo, jego body jego szklo. I taki sam malutki luz zawsze wystepowal... Nie przeszkadza to w zaden sposob w robieniu zdjec. Zapewne bardziej sie przejalem, gdyz w kombinacji GH1 + 14-140mm HD jest to bardziej odczuwalne - gdyz ten obiektyw ciezej chodzi, trzeba wiecej sily uzyc przy zmianie ogniskowej, niz dotychczasowe zoom'y G1.
W moim GH1 obiektyw 14-140mm HD zaskoczyl w body, ale minimalnie drga - przy zmianie kierunku ogniskowania (raz w lewo, raz w prawo). Minimalnie, ale wyczuwalnie.
Probowalem znalezc co jest przyczyna. Z body wystaje malutki okragly metalowy bolec. Z kolei w obiektywie jest mala okragla "dziura".
Raz opisujesz, że obiektyw drga (przód obiektywy lata na wszystkie strony względem korpusu)
a raz opisujesz, że jest luz (względem osi obrotu obiektywu) wyczuwalny jedynie gdy użyjesz siły i dwóch rąk.
To w końcu jak jest?
mój e-500 tez ma takie luzy, myślałem że tak jest w amatorskich puszkach.
EuroLiberty
29.06.09, 10:04
mój e-500 tez ma takie luzy, myślałem że tak jest w amatorskich puszkach.
Luzy na bagnecie występują w każdym systemie niezależnie od segmentu.
To w końcu jak jest?
Postaram sie opisac najlepiej jak potrafie. Patrze w wizjer i:
a) zmieniam ogniskowa obracajac w prawo
b) stop, zatrzymanie
c) zaczynam obracac w lewo
-> zanim tuleja ogniskowej zacznie sie obracac w lewo
-> miedzy punktem b) oraz c)
-> caly obiektyw obroci sie minimalnie w lewo na bagnecie, zatrzyma go bolec w dziurze, i dopiero zacznie sie zmieniac ogniskowa.
Mam wrazenie, ze bolec jest zbyt maly wzgledem dziury, w ktora wpada w bagnecie obiektywu. Albo ona za duza...
Jeszcze inaczej. W jednym reku trzymam body. W drugim chwytam za czesc nieruchoma, nieobracalna obiektywu. I probuje nim obrocic raz w lewo, raz w prawo. I on sie obraca minimalnie, ale wyczuwalnie raz w lewo, raz w prawo. Tyle, na ile pozwala bolec, ktory wpadl w dziure w bagnecie obiektywu.
Jak to sie przeklada na prace? Podczas ogniskowania, na pewno nie raz zwiekszacie i zmniejszacie ogniskowa. Blizej, dalej. Az Wam odpowiada. U mnie za kazdym razem przy zmianie kierunku - jest niewielka, ale wyczuwalna faza, kiedy po zmianie kierunku - nie zmienia sie ogniskowa, ale obraca sie obiektyw. Jest to pewnie mniej niz 1 mm, ale jest wyczuwalny skok... Kiedy obiektyw sie zatrzyma, dopiero wtedy zacznie zmieniac ogniskowa...
Gosc pokazal, co potrafi zrobic i uzyskac na G1:
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1041&message=33047143
i zastanawia sie, czy warto w jego przypadku przejsc jednak na M9 :wink:
http://www.optyczne.pl//2231-nowość-Panasonic_-_nowy_firmware_do_G1__GH1_i_45-200_mm_f_4.0-5.6.html
nowe up!
Rodzyn,
chyba masz farta :wink:
Sciagaj firmware 1.4 do G1! Panas zapomnial zablokowac baterie niefirmowe!!!
Tu mozesz go sciagnac, bo po chwili Panas sie zorientowal i zablokowal:
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1041&message=33069256
Kilka osob juz potwierdzilo, ze chodzi im z tanszymi zamiennikami!
Czyli co zaryzykować 1,4?
Jakoś mnie to w razie nie zaboli bo nie mam zamienników.(bolało mnie tylko zabranie prawa wyboru!)
Dzięki
Wieczorem wgram 1,4.
Ja bym instalowal. To oficjalny plik z nocy od Panasonica, wiele osob juz potwierdzilo pomyslna instalacje!
Już sciągnąłem na kompa -wieczorem wgram do korpusu.
Jeszcze raz dzięki.
Prosze Państwa! Ciekawostka: G1 i RAW. Konwertuję do DNG. Pliki DNG z użyciem dedykowanego kita po konwersji mają po około 40 MB (czyli bardzo puchną), a wykonane z obiektywami Canon FD i adapterem mają po konwersji ok. 10-11 MB. Konwerter Adobe v. 5.3. Ściągnąłem wersję 5.5 i DNG "z kitem" daje podobny rozmiar co z niededykowanym obiektywem, tylko jeden kłopot - PS Elements 6 ich nie rozpoznaje (nieprawidłowy coś tam), a fotki z obiektywami manualnymi po konwersji wywołuje prawidłowo. Podobnie PS8...
Pewnie jest tak samo jak z sRAW'ami CANON'a 5D II, znana wlasciwosc, DNG puchna:
http://forums.adobe.com/thread/398496
http://www.fredmiranda.com/forum/topic/797478
http://forums.adobe.com/thread/398548
I jeszcze:
http://forum.getdpi.com/forum/showthread.php?p=106821
http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1033&message=32056860&changemode=1
Widzę, Jerry, że prawie nic Cię w kwestii m43 nie może zaskoczyć :grin:
Pełen szacunek!
A to, że DNG spod konwertera w v. 5.5 "z kitem" nie chce być widziane przez edytory Adobe to wylazło gdzieś, i czy coś się da z tym zrobić?
Mizernie u mnie z angielskim... :cry:
wgrałem - AF jeszcze przyśpieszył (potrzebuje do ustawienia mniej kontrastowe elementy), aku nie sprawdze bo nie mam obcego.
Jerry_R dzięki.
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1041&message=32665603 - profile kolorów dla Panasonica, żeby uzyskać kolory jak w E-P1, jakby komuś zależało. ;) Mogłem podlinkować zły post, tutaj jest cała dyskusja, linki są w dolnej części drzewa:
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1041&message=32634282
Piotr_0602
18.09.09, 18:39
M9 i G1
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1041&message=33047143
Piotr, bylo :wink:
https://forum.olympusclub.pl/showpost.php?p=355511&postcount=688
prawie nic Cię w kwestii m43 nie może zaskoczyć :grin:
Oj, az tak dobrze to nie jest. Spedzilem ostatnie miesiace czytajac mnostwo, stad czesto moge pomoc, z czego sie ciesze :)
Ale powiem szczerze - cala ta wiedza czysto techniczna - wcale nie pomaga mi robic lepszych zdjec... Stad powoli mam zamiar sie wylaczyc z technicznych, sprzetowych watkow, a wrocic na watki poswiecone fotografii, zaczac z powrotem chodzic na wystawy, kupilem wlasnie tanio kilka albumow ze starymi fotografiami - do poduszki :lol:
G1 i RAW. Konwertuję do DNG [...] Konwerter Adobe v. 5.3. Ściągnąłem wersję 5.5 i DNG "z kitem" [...] PS Elements 6 ich nie rozpoznaje (nieprawidłowy coś tam), a fotki z obiektywami manualnymi po konwersji wywołuje prawidłowo. Podobnie PS8...
A to, że DNG spod konwertera w v. 5.5 "z kitem" nie chce być widziane przez edytory Adobe to wylazło gdzieś, i czy coś się da z tym zrobić?
Nie znam odpowiedzi na 100%, ale mam przeczucie.
1) Mysle, ze nowa wersja DNG Converter'a bierze plik RAW i tworzy z niego plik DNG - a jesli zdjecie jest zrobione kitowym obiektywem - sa tam zawarte metadane, ktore pozwalaja wywolywarce RAW (LightRoom, Adobe Camera Raw w PS lub PSE) skorygowac aberracje chromatyczna oraz dystorsje.
2) Zeby takiego DNG z metadanymi otworzyc w PS lub PSE - trzeba miec najnowsza wersje ACR. Wydaje mi sie, ze trzeba ja "podpiac" recznie w swoim PS\PSE, po zgraniu ze stron Adobe.
PS: Smutna jest polityka Adobe - pozwalajaca dogrywac recznie aktualizacje ACR tylko do pewnego momentu, po ktorym blokuja taka mozliwosc i zmuszaja do kupienia nowej wersji PS\PSE...
Jerry_R - :grin:mamy właśnie drugą G1 w domu- córka (głównie portret i krajobraz- głównie na manualnych szkłach) po Olku E510, E-3 (próbach E30 i 620) Panasie L1 (parę tygodni) i ostanie 5 mieś. z Samsungiem GX20 zdecydowanie uznała wyższość możliwości w u4/3 - kupiłem jej G1 chciałem dla siebie GH1 i zamienić się z nią , ale nadal jest niedostępne GH1 body(gdzieś w chinach ale się boję) lub z 20/1,7-(bez kita 14-140 -nie moge się przekonać do jakości foto nie filmu) .
Najpierw podchodziła do mojej G1 jak do jeża , ale bawiła się nią, jednak teraz, bez namowy z mojej strony, doceniła możliwości G1!
Milo slyszec :grin:
Ja na pewno kupie za jakis czas jeszcze jedno body u43, ale juz w spokojnym tempie, jak ceny spadna, moze z drugiej reki.
Sa sytuacje, kiedy:
- na jednym korpusie (jak to brzmi ogromnie co do puszek u43!) bede chcial miec jasne 20mm albo 14mm (ktore sie pojawi)
- na drugim jasne 45mm (za jakis czas, jak tez stanieje)
bez koniecznosci wymiany szkiel.
A sa sytuacje, kiedy biore statyw, szklo 14-140mm i fotografuje krajobraz lub architekture (czesto noca). Jak sie robi RAW'y - naprawde sporo mozna wyciagnac jesli chodzi o ostrosc w post processing'u.
Pozdrawiam!
a ja w tej sytuacj ,znów wróciłem do myśli o o 7-14tylko czy ją dopieścili?.
Jerry_R -45 pewno będzie zacna- też na celowniku.
Kupiłem ostatnio, ale już sprzedałem w sumie świetny ZD 50/2 , ale od moich Zeissów dostał zwłaszcza w portrecie- ZD jest super ostry na całej klacie, ale nazwałbym to ostrością techniczną - jednak to macro( i to jego zaleta), ale 50/1,4 jest super ostry ma mniejszą GO ? i ma to coś.
No tak, jeszcze 7-14mm + tryb 16:9 :???:
I znowu dojdzie, ze sprzet foto bedzie drozszy, niz auto :grin:
Jerry_R- G1 zniknął ze strony Panasonic Polska, po wprowadzeniu GF1 (jest jeszcze na stronie: Panasonic UK).
Ciekawe czy to koniec modelu , niekompetencja polskiej dystrybucji, czy przygotowanie do równania cen (w górę)?!
Jerry_R- G1 zniknął ze strony Panasonic Polska, po wprowadzeniu GF1 (jest jeszcze na stronie: Panasonic UK).
Ciekawe czy to koniec modelu , niekompetencja polskiej dystrybucji, czy przygotowanie do równania cen (w górę)?!
Rzeczywiscie... Nie mam pojecia. Na Amazonach (US, UK, JP) jest, w sklepie Panasa US tez...
G1 powrócił właśnie na stronę: Panasonic Polska.
zeglarz1946
3.11.09, 20:47
Dzisiaj kurier mi dostarczył 45-200. Zrobiłem zaledwie kilkanaście fotek. Rysuje ładnie ale szkło jest ciemne. 8 lat obywałem się bez tele, tak, że dla mnie to duża atrakcja.
Dzisiaj w nocy zobaczę, jak wychodzą nocne zdjątka z ręki. Z mniejszym obiektywem rezultaty były niezłe.
Aha, zakupiłem długie szkiełko w pixmanii, czekałem prawie 2 tygodnie. Koszt to 1426 zł
Dzisiaj w nocy zobaczę, jak wychodzą nocne zdjątka z ręki. Z mniejszym obiektywem rezultaty były niezłe.
Aha, zakupiłem długie szkiełko w pixmanii, czekałem prawie 2 tygodnie. Koszt to 1426 zł
Szkoda, ze nie pisales na gieldzie, ze szukasz, moze udaloby sie cos wyrwac taniej jako zestaw.
A na temat - moze zakup cos takiego jako dodatkowa stabilizacje :eek:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=9835
Ja caly czas szukam lekko uzywanego 14-45mm.
zeglarz1946
4.11.09, 08:58
Ahoj !
Pierwsze nocne próby z tym obiektywem. Od razu, trochę o sobie, aby wszystko było jasne. Kilka lat temu miałem udar i w związku z tym moja prawa ręka jest wolniejsza i słabsza, czasami drga. A spust migawki uruchomiam właśnie tą ręką.
Interesują mnie fotki bez statywu, i zadowolony jestem jeśli zdjęcie jest nierozmyte na ekranie 17 calowego monitora.
Przy włączonej stabilizacji, 45-200 [lufa kitowego tele] ostro rysowała obiekty nieruchome, zarówno oświetlone okna, jak i stojące auta. Ruch pieszych był względnie ostry do 130 mm w/g fotografii analogowej. Zdjęcia były robione z wysokości X piętra na nie najgorzej oświetlonej ulicy. Czas migawki to 1/4, 1/8 sekundy. Używane ISO 3200 a również przy niemałym zaskoczeniu w trybie inteligentnej automatyki
Przy porannej szarówce o 06:18 fotki wolno przemieszczających się samochodów [reflektory aut doświetlały] i ludzi poprawne w 50%. Zawierzyłem wtedy trybowi int. aut i szybkość migawki wzrosła do 1/40 , 1/60 sek. Latające ptaki dla mnie za szybkie, czytaj nieuchwytne.
Ale swoją radochę miałem.
Poprosimy jakies sample moze?
zeglarz1946
4.11.09, 11:52
Próbowałem, ale nie widzę efektu.
Wniosek; 45-200 najlepszy jak widno. Odkryłem Amerykę ??? Autofokus w 99% ignoruje szybkie stworzenia, które latają.
Odgrzewam temat, bo mam pytania w kwestii G1
Czy w systemie ma znaczenie przez jaki adapter podpinam szkła 4/3? Tzn. czy pod G1 spoko podejdzie adpater Olympusa, czy muszę mieć tylko i jedynie DMW-MA1?
Na chłopski rozum to nie powinno mieć znaczenia, ale może jednak istnieje jakiś tajny haczyk?
To tylko przeniesienie i przesunięcie styków -bez znaczenia który podepniesz.
Pozdrawiam
Witam.
Mam pytanie odnośnie instalowania firmware do G1. Tak więc, czy nowe oprogramowanie w sposób znaczący zmieni jakość zdjęć, gdzieś na forum wyczytałem że dzięki nowemu oprogramowaniu zmniejszyła się ilość szumów. Wiem że do tego aparatu dostępne są 4 aktualizacje firmware i proszę mnie poprawić jak się mylę, czy wersja 1.4 zawiera aktualizacje od 1.1 do 1.3, czy trzeba każdą wersję instalować po kolei. Wiem też że Panasonic wypuścił wersję 1.4 bez blokady baterii, jeżeli gdzieś znajdę tą wersję, lecz wcześniej wgram soft 1.3, który ów blokadę posiada i zastąpię ją wersją 1.4 będę mógł korzystać z zamienników? Mam nadzieję że nie zakręciłem za bardzo. Pozdrawiam.
miałem wszystkie wersje do 1,4- obecnie mam ( i córka )w nowych body wersje 1,2 - najmniej szumi(różnica 2/3 EV do 1,4) , tworzy najmniejsze aberacje przy szkłach manualnych, najlepiej układa rozmycia w bokehu, oraz najmniej artefaktów wynikających z ostrzenia softwerowego.
Gratis 1,2 jako ostatnia toleruje wszystkie aku, oraz szybciej też ostrzą szkła 4/3- ZD: 9-18 i 70-300.
porównania robiłem mając 3 korpusy - Córki 1.2, mój1,4(wcześniej 1,3) i nowy od 1,0przez 1,1 do zatrzymałem się na 1,2
Pozdrawiam
Dzięki, postaram się wgrać 1.2, tylko przy próbie zgodnie ze stroną Panasonica, wyskakuje mi komunikat "dysk chroniony przed zapisem" i już jakiś czas nie mogę sobie z tym poradzić. Może znasz jakieś rozwiązanie tego problemu?
Udało mi się poprzez dodawanie rejestrów, zgrać plik G1__141.bin na kartę za pomocą czytnika, jednak po uruchomieniu aparatu i naciśnięciu Play nie wyskakuje okno zmiany softu..... Jeżeli masz/macie jakieś pomysły, będę wdzięczny za pomoc.
tu link do wrsji softu:
http://www.panasonic.pl/obsluga_klienta.php?kat_id=319&cat=455&model=DMC-G1
- przed zgraniem na kartę trzeba jeszcze otworzyć program i dopiero wersję otwartą wgrać- pierwotnie program to ikonka ( u mnie :karton z kolorowymi książkami) klikasz na niego dwa razy po otwarciu dwa razy potwierdzasz i po otwarciu powstaje dodatkowa ikonka-
taka z pachołkiem drogowym (biało- pom)o nazwie: " G1_120 " przy 1,2 i tę przeciągasz na otwartą kartę , potem kartę do aparatu i dalej więsz
pamiętaj , że jak wgrasz 1,4 to tego nie cofniesz nawet w serwisie!!!!
powodzwodzenia i pozdrawiam
No tak. Ściągnąłem plik G1_V14.exe i otworzyłem go na kompie. Utworzył się plik G1__141.bin, który trzeba wg. instrukcji zapisać na kartę. Kiedy próbuje na kartę przez aparat wyskakuje komunikat że "dysk jest chroniony przed zapisem", podobnie było w przypadku użycia czytnika kart, ale wkońcu udało mi się zapisać właściwy plik na karcie, jednak aparat go nie "widzi", gdyż nie wyskakuje okno zmiany softu, kartę mam sandisc 8gb, i "pstryczek" ustawiony poprawnie.
Chyba to było przyczyną, choć bateria pokazywała wszystkie kreski, no ale dzięki temu nie zainstalowałem wersji 1.4, najważniejsze że udało się i mam już 1.2 w aparacie (trochę podładowałem baterię). Jeszcze raz dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.
dużo radości i dobrych fot.
Też pozdrawiam
Sporo zdjęć z G1 z podpiętymi różnymi szkłami. (http://www.pbase.com/burnettjn/pannyg1&page=1)
Sporo zdjęć z G1 z podpiętymi różnymi szkłami. (http://www.pbase.com/burnettjn/pannyg1&page=1)
ja zawsze piszę , że to mocno niedowartościowany korpus.
Nie potrafię znaleźć żadnego tematu porównawczego - który lepszy: Panasonic G1 czy Olympus E-PL1 ?
No to jadymy:grin:
G1 - król tanich aparatów:
- wizjer,
- obrotowy wyświetlacz,
- rzeczywiste ISO wyższe od deklarowanego (na ISO 400 masz ISO 640 albo lepiej),
- wygodny uchwyt,
- G2 i G2 mają najlepsze przyciski/przełączniki z serii G - wszystko co niezbędne na korpusie,
- brzydki jpeg szczególnie na wyższych czułościach
E-PL1:
- Lepszy obrazek, szczególnie na niskim ISO,
- stabilizacja w body ( mało efektywna ale trochę pomaga),
- mały, zgrabny,
- piękne, ciepłe kolorki i gładki obrazek na ISO 100 i ładne ziarenko na ISO 800
Najlepiej kup oba, używki trafiają się za 400 zł.
Dzięki :)
Interesuje mnie wyłącznie jakość obrazka oraz szumy, również na ISO 1600.
Planuję zestawić body z Sigmą 30/2,8, bez innych obiektywów. Akurat taka ogniskowa na moje potrzeby jest idealna, sam obiektyw ma bardzo dobre oceny (np. na Optycznych) i w miarę niską cenę, zatem pozostaje "tylko" wybór body :)
Czy oba aparaty będą współpracować z niefabryczną zewnętrzną lampą TTL na gorącą stopkę, np. Nissin Di622?
- rzeczywiste ISO wyższe od deklarowanego (na ISO 400 masz ISO 640 albo lepiej),
E-PL1:
- Lepszy obrazek, szczególnie na niskim ISO,
Panasonik iso wyzsze? chyba w gh2 i g3 w zwyz, mistrzowie oszukiwania ludzi potem swiruja, ze nie szumi iso 3200....
Lepszy obrazek z EPL1? chyba w jpgu....
pozdrowionka
Lepsze iso ma Panas, ale obrazek w jpg wyjdzie lepszy z Olka.
Warto wspomnieć jeszcze o szybszym AF Panasonica.
Dla mnie aparat bez wizjera to prawie-aparat dlatego jestem za G1 - ale jestem nieobiektywny jako posiadacz tegoż. Podejrzewam, że różnice obrazowania są pomijalne bo oba modele są oparte na tej samej matrycy. Zaletą Pena jest to, że - z tego co widzę - można kupić nówkę za parę stówek. Ale kadrowanie na zombiaka to dla mnie jakaś masakra jest.
Najlepiej kup oba, używki trafiają się za 400 zł.Na prawdę uważasz, ze jest sens trzymać dwa aparaty z taka sama matryca?
Tak, czasem warto mieć 2 aparaty. Niezależnie od tego, jaką mają matryce.
G1 cena/jakosc jest absolutnie bezkonkurencyjny.
koniec kropka.
pozdrowionka
koniec kropka.
pozdrowionka
No w końcu ! :-)
koniec kropka.
pozdrowionka
+1
Pomimo zakupienia G5, zostawiłem sobie G1, bo za taką kasę (350-400 zł) szkoda go sprzedawać.
Chociaż akurat wysokie ISO nie jest jego mocną stroną, tak max do 1000 daje radę.
Chociaż akurat wysokie ISO nie jest jego mocną stroną, tak max do 1000 daje radę.
Mówisz o G1, G5 - czy o obydwu? :wink:
Z tych dwóch (G1 i E-PL1) wybrałbym jednak G1 . Tak jak @dzarro nie wyobrażam sobie kadrowania bez wizjera - ale tez należę chyba do tej staroświeckiej mniejszości :):)
Mówisz o G1, G5 - czy o obydwu? :wink:W porównaniu do Nexa - o obu ;-)
Ale w G5 używam 3200 i z pomocą LR jest spoko.
mam gf1 to chyba ta sama matryca co G1 , jest calkiem niezle w rawie , musialem zmienic troche przyzwyczajenia dotyczace naswietlania , aby nie ciagnac z glebokich cieni , uzywalna czulosc jak dla mnie to nawet 1600 . tez myslalem ze bez wizjera sie nie da(nawet chcialem kupic lvf1 ale szkoda mi na niego kasy ) , ale biorac pod uwage jakosc wyswietlacza to calkiem przyjemnie sie kadruje i tez myslalem nad g1 widzac jego ceny jako drugim body , mysle ze nie bedziesz zalowal aparaty panasonic sa bardzo ergonomiczne ,pozdr
A ja pod prąd - EPL1, świat już dawno zapomniał o wolnym AF w pierwszych PENach a każde nowe szkło jest MSC - czytaj ostrzy wystarczająco szybko z PL1.
Ekranik przekręcany w G1 - OK, tylko G1 nie ma nawet takich kulawych filmików jakie oferuje PL1 a tam ten ekranik przydaje się najbardziej.
Nie bez znaczenia jest też silnik jpg - imho mistrz - oczywiście w PL1. Redakcja optyczne to zauważyła i obiektywy M43 testują na PL1.
G1, jeśli kupiony w zestawie z 14-45 owszem broni się doskonale, EVF - trooochę mu brakuje do tego z GH2 czy VF2 więc jest średni. W słońcu oczywiście PL1 bez VF2 polegnie, gdyż bez niego nie będzie lekko.
Jednak niezależnie co byśmy nie wybrali największą bolączką pierwszych korpusów M43 jest skandalicznie niski czas pracy na jednej baterii. Dwie baterie to opcja minimalnie minimalna.
A i dzięki za podniesienie wątku - jutro będę pstrykał PL1 :)
ps. O super kolorkach z Olka nie wspominam bo przyjdzie epicure :)
pps. GF1, G1 mają podniesione iso i tak, opłaca się mieć dwie (lub więcej) pierwszych puszek z tą samą matrycą:
- EPL1 do przepięknych jotpegów,
- GF1 do... super filmików w trybie M
- wiele osób kupiło te korpusy "pod IR foto"
To tyle, Janeczek, nie wybuchaj, teraz używam G1 bardzo rzadko, bo kumpel coraz częściej pstryka komórką.
Kazdy moze lubiec co tam ma:)
Prosze Cie, vf2 jest lepszy od panasowego evf? to chyba zart jakis...
Niski czas pracy na baterii?
Na G1 i evf dobijalem nie raz do 700 fot na jednym ladowaniu i tu fakt olek legl:)
Mam sentyment do Panasa jednak nadal cena/jakosc jest nie do przejscia.
pozdrowionka
Czy Ktoś posiada do udostępnienia firmware wersję 1.2 ?
tutaj jest
http://www.chip.de/downloads/Panasonic-Lumix-DMC-G1-Firmware_50113884.html
Czy Ktoś posiada do udostępnienia firmware wersję 1.2 ?
najnowsza to 1.5 - http://av.jpn.support.panasonic.com/support/global/cs/dsc/download/fts/index2.html
Dziękuję viruuss, ale co zyskam w stosunku do 1.2, o obiektywach wiem.
2010/5/10
Ver 1.5
Improved operation menu for image stabilizer ([OFF] will be added under [STABILIZER] only when LUMIX G VARIO 14-42 mm / F3.5-5.6 ASPH. / MEGA O.I.S. (H-FS014042) is attached).
Improved modulation accuracy of flash
Improved AF (auto focus) performance with lenses of other manufacturer.
2009/9/17
Ver 1.4
Improved Auto Focus performance for the subject in low contrast.
Improved the stability of AE(Auto Exposure) control for H-ES045 lens(to be introduced in Oct., 2009).
2009/6/24
Ver 1.3
Fixed the instability of operation when the lens is retracted into its barrel, using Olympus Corporation's M.ZUIKO DIGITAL ED 14-42mm f3.5-5.6 lens.
Fixed the instability of operation, using Olympus Corporation's M.ZUIKO DIGITAL 17mm f2.8 lens.
Improved the battery identification to assure the safety standards Panasonic uses for our customer's safety.
[ Warning ]
After this firmware update your Panasonic Digital Camera cannot be operated by unauthorised 3rd party batteries.
< Important Notice for non genuine Panasonic or 3rd party battery packs(Recommendation for Use of Genuine Panasonic Battery Pack) >
2009/2/9
Ver 1.2
Performances in the Auto White Balance and the color reproduction were improved.
A reliability on the flash operation in low temperature environments were improved.
File write back from PC to the camera was enabled also for the models shipped for Europe.
Oprócz powyższych zmian/poprawek, będziesz mógł sprawdzić przebieg migawki w G1 (pytałeś o to wcześniej), bo taka możliwość jest dopiero bodajże w wersji firmware 1.5 ( klik (https://forum.olympusclub.pl/threads/75783-Panasonic-G1-przebieg-migawki-firmware?p=888156&viewfull=1#post888156) )
Przetłumaczyłem sobie, ale G1 ( praktycznie nówka ) to początek. Ktoś wcześniej tu pisał, że 1.2 to najlepsza wersja.
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Oprócz powyższych zmian/poprawek, będziesz mógł sprawdzić przebieg migawki w G1 (pytałeś o to wcześniej), bo taka możliwość jest dopiero bodajże w wersji firmware 1.5 ( klik (https://forum.olympusclub.pl/threads/75783-Panasonic-G1-przebieg-migawki-firmware?p=888156&viewfull=1#post888156) )O cholera. Ze względu na stan jego aż się prosi by sprawdzić przebieg.
Jeszcze jedno pytanie. Jak ustawiam format 3:2 to to co widzę w wizjerze czy też na monitorku to jest też 3:2.