PDA

Zobacz pełną wersję : Panasonic G1 m43

Strony : 1 [2] 3 4

KvM
16.09.08, 08:38
Wez poczytaj, co to jest standard 4/3 moze... :cool:

Tak, założenia są piękne, ale ja piszę o tym na co pozwala konstrukcja optyki, a nie założenia standardu. Owszem można zrobić matrycę o innych proporcjach wypełniającą zdefiniowany okrąg, ale wtedy otrzymamy piękną winietę. Dotyczy to za równo kwadratu jak i 2:3

grizz
16.09.08, 08:57
Tak, założenia są piękne, ale ja piszę o tym na co pozwala konstrukcja optyki, a nie założenia standardu. Owszem można zrobić matrycę o innych proporcjach wypełniającą zdefiniowany okrąg, ale wtedy otrzymamy piękną winietę. Dotyczy to za równo kwadratu jak i 2:3

Maskę ma tylko kilka szkieł... zreszta jakby zmieniono matryce to wymiana jej bedzie kilka zł w serwisie kosztować.

mynameisnobody
16.09.08, 09:06
albo własnoręcznie się usunie :)
Nie mam szkła które by coś takiego miało -które to?

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)

KvM
16.09.08, 09:19
Maskę ma tylko kilka szkieł... zreszta jakby zmieniono matryce to wymiana jej bedzie kilka zł w serwisie kosztować.

Zwykle na to mówi się "bafle" od angielskiego określenia. Nie wiem jak Ty to sobie wyobrażasz. Ktoś kto ma np. 2 aparaty z matrycami w różnymi proporcjami matrycy będzie oddawał szkła do serwisu przed każdym przełożeniem między aparatami? Olympus może sobie pisać w materiałach co chce, ale poprzez takie, a nie inne proporcje bafli ustalił raz na zawsze proporcje matryc.

mynameisnobody
16.09.08, 09:28
Oczywiście -olympusowi i całej reszcie KvM wytłumaczył właśnie co to są bafle i czego nie można zrobić BO.
Nic -teraz już olympus nie ma innej możliwości tylko zacisnąć zęby i trzymać się tego co KvM -"słońce cyberfoto" prawi.

chomsky
16.09.08, 09:29
dslry szybko wymierac nie beda, tak naprawde nie musza byc duze nawet w wersji FF.
Byly zwarte lusztrzanki na film 35mm i dzialaly.
Zastanawiam sie czy m4/3 nie bedzie promowany kosztem 4/3 a w przyszlosci go nie zastapi.
Poczekajmy do photokiny, zobaczymy co olympus bedzie promowal.
Jak dla mnie m4/3 nie jest konkurencja dla dslr, jest konkurencja dla lepiej wyposazonych hybryd.

Duzo w tobie entuzjazmu Piotrze, ale jak zwykle niewiele rozumiesz. Tylko sie nie pogniewaj.
Nie chodzi tu o wielkosc. Oczywiscie byly male lustrzanki na blone 35mm, dzis bysmy powiedzieli wielkosci FF. Dzis rowniez mozna je skonstruowac, tak jak piszesz.
Tylko po co lustro, po co mechaniczna migawka, po co halas, po co skomplikowane projekty szkiel, skoro mozna je przesunac blizej matrycy.
m4/3 nie jest konkurencja dla lustrzanek, to poczatek rewolucji, ktora zniszczy swiat lustrzanek, lub pozostawi jakas nisze dla wielbicieli klapniec lustra.
Nie chodzi bynajmniej o wielkosc matrycy. 4/3 czy crop, czy FF, niewazne, aparaty nie beda posiadaly luster. Bo po co im lustra?
czesc.Ch.

KvM
16.09.08, 09:36
Oczywiście -olympusowi i całej reszcie KvM wytłumaczył właśnie co to są bafle i czego nie można zrobić BO.
Nic -teraz już olympus nie ma innej możliwości tylko zacisnąć zęby i trzymać się tego co KvM -"słońce cyberfoto" prawi.

Mylisz się. Olympusowi nie trzeba nic tłumaczyć. Doskonale wie do czego bafle służą. Sęk w tym że optymalizuje je pod matryce w proporcjach 4:3, a nie innych. Wbrew temu co pisze grizz wymiana bafli to nie zawsze prosta rzecz. Niektóre obiektywy mają bafle wbudowane także wewnątrz, a nie tylko przy krawędzi jak np. tu

źródło (http://www.fotopolis.pl/obrazki/baldwin_DZO35100_04.jpg)

fotka pochodzi z fotopolis.pl

Dodatkowo także kształt osłon przeciwsłonecznych jest optymalizowany pod konkretne proporcje i rozmiary matrycy. A wszystko to po to by "ograniczyć ilość wpadającego przez obiektyw światła bocznego, pomagając redukować bliki z dodatkowych wewnętrznych odbić, ale przede wszystkim poprawiać ogólny kontrast zdjęcia."

zibi1303
16.09.08, 09:40
Czy wiecie jaki rozmiar matrycy ma ten nowy system ?
Czy taki jak w 4/3 czy mniejszy ?

qbic
16.09.08, 09:42
Nie rozumiem po co to cale bafle.... to było potrzebne tylko dlatego ze Olympus nie użył odpowiedniego materiału na ściankach dookoła matrycy, wystarczy zrobić coś takiego jak masz w nasadkach na obiektywy (takie schodki które zapobiegają odbiciu światła w szkło obiektywu) i po kłopocie.

może coś mi umknęło w całej idei....

mynameisnobody
16.09.08, 09:46
-o! przykład
mając 8 szkieł bez "bafli" które nie pomagają im na to i na siamto.
i 1 z baflem pomagającym na to i na siamto -jest niemożliwym by używać tych 8 bo akurat ten z "baflem" zawsze samemu wskakuje na aparat i nie da się go już odczepić.
Cały świat foci starymi szkłami podpiętymi do cropa 1,6 1,5 1,7 w których światło odbija się we (wszystkim niezbędnej i profesjonalnej) komorze lustra jak górnik po wypłacie ale one są SYSTEMOWE (!!!).
U olympusa oczywiście uniemożliwiłoby to ich używanie -bo KvM tak napisał amen.
a wszystko to przez 3 śrubki które ktoś nieobeznany z "dyrektywami KvM" mógłby nieopatrznie odkręcić nie pozbywając się nawet gwarancji...
! a nie !
Kształt tulipanka pogrzebał tą możliwość bo co z tego że ich najczęściej nie używam (brak dostępu do zakręconego filtra lub założony uchwyt cokina z modułową regulowaną osłoną ). Wyprodukowanie innego tulipanka lub użycie pilnika by odciąć zawadzający kawałek jest niemożliwe bez użycia technologii zastrzeżonych dla wojska.

piotrek204
16.09.08, 09:58
Duzo w tobie entuzjazmu Piotrze, ale jak zwykle niewiele rozumiesz. Tylko sie nie pogniewaj.
Nie chodzi tu o wielkosc. Oczywiscie byly male lustrzanki na blone 35mm, dzis bysmy powiedzieli wielkosci FF. Dzis rowniez mozna je skonstruowac, tak jak piszesz.
Tylko po co lustro, po co mechaniczna migawka, po co halas, po co skomplikowane projekty szkiel, skoro mozna je przesunac blizej matrycy.
m4/3 nie jest konkurencja dla lustrzanek, to poczatek rewolucji, ktora zniszczy swiat lustrzanek, lub pozostawi jakas nisze dla wielbicieli klapniec lustra.
Nie chodzi bynajmniej o wielkosc matrycy. 4/3 czy crop, czy FF, niewazne, aparaty nie beda posiadaly luster. Bo po co im lustra?
czesc.Ch.

To ciekawe co piszesz, moze niewiele rozumiem, ale rozumiem tyle ze taka "rewolucja" byla mozliwa wczesniej. Mozna ja bylo zrobic na etapie pierwszych dslrow. Technologia byla.

W jakim czasie rozpatrujesz koniec dslr'ow? Rok, dwa, piec?

dslr umrze wtedy kiedy nie bedzie sie dobrze sprzedawac, kiedy to nastapi? trudno powiedziec, mi lustro w aparacie nie przeszkadza, tak samo "halas" robienia zdjecia

jedyna zalet nowego systemu to rozmiary

jesli pojawi sie tam dobry TANI szeroki kat i dobre TANIE body to kupie taka zabawke, ale jako dopelnienie a nie zamiast dslr.

Slr to zawsze byla nisza, teraz amatorzy w wiekszej ilosci wchodza w podstawowe zabawki, ale poza podstawowe modele i szkla nie wychodza.

Ja nadal wole patrzec na matowke niz na matryce.

KvM
16.09.08, 09:59
Już widzę jak rozkręcasz i wymieniasz bafla np tu

źródło (http://img.photobucket.com/albums/v708/K8v8M/rozne/bafle.jpg)
Chłopie zrozum, że gdyby olympus przewidział na przyszłość jakiekolwiek zmiany proporcji matrycy to zrobiłby inne bafle? Po co mieliby robić sobie pod górkę?

elminho
16.09.08, 10:06
to po co te bafle jak ich nie potrzeba, ja jestem gadżeciarz, lubię mieć dużo niepotrzebnych rzeczy, może se taki kupię

mynameisnobody
16.09.08, 10:15
11-22
25
25
50
14-54
40-150
50-200
ec14

sorry -muszę dokupić jakieś szkiełko z "bafflem" by uniemożliwić sobie używania tych powyżej na matrycy o innej proporcji boków.
Może podaj nam które posiadają ten niezbędny dla fotografowania element?

fotomic
16.09.08, 10:18
trzymajmy się tematu.

KvM
16.09.08, 13:14
Wydaje się, że dyskusja o proporcjach matrycy jest jak najbardziej na miejscu. Ten nowy Panas ewidentnie "chciał mieć" matrycę o proporcjach 2:3. Świadczą o tym proporcje EVF i wyświetlacza (2:3). Co poniektórzy nie mogą zrozumieć, że producent jest odpowiedzialny za wszystkich użytkowników, a nie tylko tych którzy mają szkła bez bafla (bafli). Mogę się założyć, że nigdy nie powstanie aparat o innych proporcjach matrycy w tym systemie (no chyba że poprzez wycięcie kadru tak jak tym Panasonicu).
Przy okazji. Szkoda że w systemie 4/3 nie dość że matryca fizycznie mniejsza to jeszcze nie dotrzymuje kroku konkurencji w zakresie technologicznym. Mi byłoby dużo łatwiej podjąć decyzję o kupnie tego aparatu gdyby matryca była wycinkiem matrycy Canona 50D lub miała do niej choćby zbliżoną jakość. Nie twierdzę, że to co prezentuje ta matryca jest złe w skali bezwzględnej, ale konkurencja jest już sporo z przodu. Jak dla mnie jakość nie sięga nawet 10mpix matryc APS-C CCD Sonego montowanych w D80/A200

EDIT
Dodam jeszcze, że obraz wygląda na prawdę dobrze po zresamplowaniu do 6mpix. To i tak dużo lepiej niż przy LX-3 gdzie obraz wygląda równie dobrze przy 2,5 mpix. Tylko po co generowanie takich dużych plików? Ach ten marketing. Ja bym był przeszczęśliwy mając te 6mpix z dobrym DR i niskimi szumami

Magnesus
16.09.08, 13:29
Proporcje 3:2 pewnie wynikają z faktu, że filmy HD wyglądały bardzo cienko na ekranie 4:3. 3:2 to pewien kompromis.

KvM
16.09.08, 13:33
Proporcje 3:2 pewnie wynikają z faktu, że filmy HD wyglądały bardzo cienko na ekranie 4:3. 3:2 to pewien kompromis.

Zwróć proszę uwagę, że ten aparat nie kręci filmów!!!

mynameisnobody
16.09.08, 13:33
nie mam więcej argumentów wobec takich faktów.
Masz rację -poddaję się i wybacz ich nieudolnego podważania -muszę się napić...

Ps. Załóź jakiś własny wątek np.: "FourThirds -ograniczenia i wytyczne dla standardu" -chętnie sobie pare rzeczy wyprostuję bo żyję od 5 lat w niewiedzy.
Oświeciłeś już kolegów -znawców 4/3 (i przyszłych ekspertów od m4/3) z cyberfoto czy wszyscy pouciekali?

Zdrowie Bafla!

qbic
16.09.08, 14:13
Ta dyskusja to chyba odwracanie kota ogonem, nie ma rewolucji, zmiana opakowania i wkladanie NMOSik-ów w nowe pudełko atrakcyjne dla streetowcow i podróżników - to chyba tyle.

Podstawowe pytania wobec G1 to jakość obrazu.... szumy/DR/banding, jak to będzie kiepskie to nawet tytanowa pozłacana puszeczka nic nie zmieni (czy tez wycinanie lustra i wkładanie jakiś wymyślnych EVF).

pozdrawia czarnowidz ;)

Sergiuszone
16.09.08, 14:38
Mnie bardziej od szumów bo i tak wiadomo, że będą, mnie interesuje sam celownik. Zastanawiam się czy informacje o pracy aparatu będą wyświetlane w kadrze czy tak jak jest w lustrzankach poza nim.

Do tego interesuje mnie samo ustawianie WB. Na przykład jeśli ustawię WB na błyskawicę i włączę lampę błyskową to czy fotografując w pomieszczeniu przy żarówkach w celowniku będę widział wszystko na żółto czerwono czy tak jak po sfotografowaniu. Ciekaw jestem jak rozwiązano te problemy związane z tymi celownikami. Jeśli ich nie rozwiązano to coś mi się zdaje, że i krokodyla skórka nie pomoże.

dog_master
16.09.08, 14:41
Czy wiecie jaki rozmiar matrycy ma ten nowy system ?
Czy taki jak w 4/3 czy mniejszy ?
Fotopolis: " Kluczową cechą nowego standardu jest zachowanie matrycy o wymiarach takich samych jak w 4/3 (18 x 13.5 mm)"

Magnesus
16.09.08, 15:18
Mnie bardziej od szumów bo i tak wiadomo, że będą, mnie interesuje sam celownik. Zastanawiam się czy informacje o pracy aparatu będą wyświetlane w kadrze czy tak jak jest w lustrzankach poza nim.

Przejrzyj preview na dpreview.com - jest tam trochę pokazane jak można ustawić ekran (chyba zarówno EVF jak i LCD).

Do tego interesuje mnie samo ustawianie WB. Na przykład jeśli ustawię WB na błyskawicę i włączę lampę błyskową to czy fotografując w pomieszczeniu przy żarówkach w celowniku będę widział wszystko na żółto czerwono czy tak jak po sfotografowaniu. Ciekaw jestem jak rozwiązano te problemy związane z tymi celownikami. Jeśli ich nie rozwiązano to coś mi się zdaje, że i krokodyla skórka nie pomoże.

A jak to robią małpki? Pewnie różnie, więc pewnie zależy jak sobie producent aparatu wymyśli (może być opcja podglądu WB cały czas lub autoWB poza samym zrobieniem zdjęcia).

epicure
16.09.08, 17:52
Fotopolis: " Kluczową cechą nowego standardu jest zachowanie matrycy o wymiarach takich samych jak w 4/3 (18 x 13.5 mm)"

Hmm... Tylko nie przypominam sobie żadnej matrycy 4/3, która miałaby rozmiary 18 x 13,5 mm.

dog_master
16.09.08, 18:22
Hmm, ja sie nie znam, ale:

Dpreview: "The E-1 has a five megapixel 4/3" type (18 x 13.5 mm)"

Wiki: "The size of the sensor is 18×13.5 mm (22.5 mm diagonal), with an imaging area of 17.3×13.0 mm (21.6 mm diagonal)."

epicure
16.09.08, 18:34
Miałem na myśli wymiary efektywnej powierzchni matrycy.

chomsky
16.09.08, 19:06
To ciekawe co piszesz, moze niewiele rozumiem, ale rozumiem tyle ze taka "rewolucja" byla mozliwa wczesniej. Mozna ja bylo zrobic na etapie pierwszych dslrow. Technologia byla.

W jakim czasie rozpatrujesz koniec dslr'ow? Rok, dwa, piec?

dslr umrze wtedy kiedy nie bedzie sie dobrze sprzedawac, kiedy to nastapi? trudno powiedziec, mi lustro w aparacie nie przeszkadza, tak samo "halas" robienia zdjecia

jedyna zalet nowego systemu to rozmiary

jesli pojawi sie tam dobry TANI szeroki kat i dobre TANIE body to kupie taka zabawke, ale jako dopelnienie a nie zamiast dslr.

Slr to zawsze byla nisza, teraz amatorzy w wiekszej ilosci wchodza w podstawowe zabawki, ale poza podstawowe modele i szkla nie wychodza.

Ja nadal wole patrzec na matowke niz na matryce.

Nie bylo technologii, a wlasciwie byla taka sobie. Lustrzanka jest potrzebna ze wzgledu na wizjer, trudno bylo do tej pory cos lepszego wymyslec. W momencie gdy pojawilu sie lepsze telewizorki w wizjerze, lustro zaczelo uwierac. No bo po co ma tam tkwic??

Nie wiem kiedy bedzie koniec dslr? Zapewne przez jakis czs duze grupy uzytkownikow nie beda mogly sie przyzwyczaic do telewizoorkow. Mnie nie przeszkadzaja, o ile ich jakosc jest zadawalajaca.
Czesc.Ch.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________

trzymajmy się tematu.

O tak!! Mozna by tu jednego takiego zbanowac za odejscie od tematu. Nie lubie go. Ile by trzeba bylo postawic alkoholu za takie zbanowanie?? Moze Mysikrolikowi? ;-) ;-)
Czesc. Ch.

cadman
16.09.08, 22:44
Ale tu gwar jak u Jankiela w knajpie! Jedni chwalą nowy standard, drudzy plują, że taki "be". Ludzie, cieszcie się, radujcie się! Będzie jeszcze jeden System, będziecie mieli wybór! Czyżby problem tkwił w tym, że trzeba będzie dokonywać kolejnego wyboru? Ja się cieszę!
W naturalny sposób odejdą ci, którzy przez pomyłkę kupili aparat z "lustrem" (fuj!,obrzydlistwo), lub wmówiono im (wszechobecny marketing), że lustrzanka jest im niezbędna do "pstrykania fotek". Pozostaną ci, którym to (zbędne) lustro się podoba, jak niektórym odmieńcom, co wkładają film do aparatu. Powstanie "nisza". Pozostaną w niszy ci, z którymi będzie można porozmawiać o fotografii. "Onaniści" wszelkiej maści pogonią za nowościami, mikrusami i fulfrejmami i innymi wynalazkami.
Szanowni Moderatorzy! Wkrótce po premierze "mikrusa" załóżcie czym prędzej dział "Mikro 4/3". Niech żyje własnym życiem i swymi problemami.

KaarooL
16.09.08, 23:29
W momencie gdy pojawilu sie lepsze telewizorki w wizjerze, lustro zaczelo uwierac. No bo po co ma tam tkwic??

chomsky:

Choćby po to żeby widzieć to co się foci w reportażu... EVF - choćby najlepszy - zawsze wyświetla to co było w kadrze a nie jest w nim aktualnie... Dopóki telewizorki będą związane ze znacznym opóźnieniem, taki aparat będzie się nadawał tylko do zdjęć statycznych...

Miałem dwa kompakty z EVF i dziękuję za taką robotę, za stary jestem na takie nerwy.

Piotr_0602
17.09.08, 00:12
JEŚLI wizjer elektroniczny da taką jakość jak optyczny i nie będzie widocznych opóźnień i smużenia, to wyeliminowanie lustra i migawki to SAME ZALETY.

Wizjer może być wtedy dowolnej wielkości, nie potrzeba żadnych pryzmatowych garbów.
A że jest jakieś mikrosekundowe opóźnienie bo proces odczytu i wyświetlania nie odbywa się z prędkością światła jak w wizjerze? Przecież aparat może zrobić zdjęcie zanim naciśniemy na przycisk - tak robi na przykład nowe Casio.

Wyeliminowanie migawki i lustra to zero ograniczneń mechanicznych. Casio zrobił aparat który robi 60 klatek na sekundę. Który smark czy może jaki D3 coś takiego potrafi? A tylko 60 klatek robi, bo wsadzili za wolny procek i za mały bufor. Procki i pamięć z miesiąca na miesiąc są coraz tańsze i szybsze. Dlatego Casio ma 6Mpix żeby nadążał za tempem 60 fps a i tak po takiej serii się zapycha i zamraża na jakiś czas. Ale ograniczeń technicznych tu nie ma - szybszy procek, albo dwa i mamy 100 klatek, albo 200 klatek. Jak procek będzie dostatecznie szybki to jeszcze skleci sobie z kilki HDR w locie, bo stuknie 50 klatek a każda z trochę inną ekspozycją. Wtedy DR o rozpiętości 40EV - czemu nie? Najnowsze Casio kręci filmy (pewnie obcina rozdzielczość) nawet z prędkością 1000 klatek na sekundę. Do portretu może mało przydatne, ale do sportu czy dynamicznego makro...

Obraz w wizjerze pochodzi z matrycy - super. Widzimy od razu WB. Albo robiąc w B&W taki obraz widzimy w wizjerze. Jeśli DR nie osiągnie jeszcze olbrzymich rozpiętości to aparat pokaże nam w wizjerze przepalone miejsca byśmy mogli wprowadzić korektę EV jeszcze PRZED zrobieniem zdjęcia.

Aparat może być bezszelestny, cichszy niż najcichsza M-Leica. Tylko co przy samowyzwalaczu? Nie będziemy wiedzieć czy już zrobił zdjęcie, czy nie (jakiś głośniczek będzie być musiał).

Odchylany LCD to już będzie rzeczywistość. Na dodatek bardzo łatwo dodać zdalne sterowanie (Wi-Fi, kabel) z ekranu laptopa, z aparatem na statywie 20 metrów od nas.

Filmy? Jak najbardziej, zawsze lepiej mieć niż nie mieć. I LV z jednej tylko matrycy (a nie jak E330 czy Sonolta), i bez kłapania lustrem. Panas się nastawia na te filmy jak najbardziej - po co by dał opcję formatu 16:9. Poza tym na necie krążą wersje G1 oraz identycznego korpusu z czerwonymi literkami HD i literką G bez numerka.

I te rozmiary. Już G1 jest malutki, ale ja bym chciał coś jeszcze mniejszego. Jeśli będzie miał rozmiar "kieszonkowy" (może być kieszeń marynarki), to nie ważne czy ISO i DR będą jak w 50D czy trochę gorzej - i tak będzie o niebo lepiej niż w kompaktach, a tak go wtedy będe traktował.

mynameisnobody
17.09.08, 00:18
ostatnia i przed - przedostatnia wypowiedź były najmądrzejszymi w tym wątku.
Niech to będzie podsumowanie -do photokiny tymczasem parę dni.

chomsky
17.09.08, 07:33
JEŚLI wizjer elektroniczny da taką jakość jak optyczny i nie będzie widocznych opóźnień i smużenia, to wyeliminowanie lustra i migawki to SAME ZALETY.

Wizjer może być wtedy dowolnej wielkości, nie potrzeba żadnych pryzmatowych garbów.
A że jest jakieś mikrosekundowe opóźnienie bo proces odczytu i wyświetlania nie odbywa się z prędkością światła jak w wizjerze? Przecież aparat może zrobić zdjęcie zanim naciśniemy na przycisk - tak robi na przykład nowe Casio.

Wyeliminowanie migawki i lustra to zero ograniczneń mechanicznych. Casio zrobił aparat który robi 60 klatek na sekundę. Który smark czy może jaki D3 coś takiego potrafi? A tylko 60 klatek robi, bo wsadzili za wolny procek i za mały bufor. Procki i pamięć z miesiąca na miesiąc są coraz tańsze i szybsze. Dlatego Casio ma 6Mpix żeby nadążał za tempem 60 fps a i tak po takiej serii się zapycha i zamraża na jakiś czas. Ale ograniczeń technicznych tu nie ma - szybszy procek, albo dwa i mamy 100 klatek, albo 200 klatek. Jak procek będzie dostatecznie szybki to jeszcze skleci sobie z kilki HDR w locie, bo stuknie 50 klatek a każda z trochę inną ekspozycją. Wtedy DR o rozpiętości 40EV - czemu nie? Najnowsze Casio kręci filmy (pewnie obcina rozdzielczość) nawet z prędkością 1000 klatek na sekundę. Do portretu może mało przydatne, ale do sportu czy dynamicznego makro...

Obraz w wizjerze pochodzi z matrycy - super. Widzimy od razu WB. Albo robiąc w B&W taki obraz widzimy w wizjerze. Jeśli DR nie osiągnie jeszcze olbrzymich rozpiętości to aparat pokaże nam w wizjerze przepalone miejsca byśmy mogli wprowadzić korektę EV jeszcze PRZED zrobieniem zdjęcia.

Aparat może być bezszelestny, cichszy niż najcichsza M-Leica. Tylko co przy samowyzwalaczu? Nie będziemy wiedzieć czy już zrobił zdjęcie, czy nie (jakiś głośniczek będzie być musiał).

Odchylany LCD to już będzie rzeczywistość. Na dodatek bardzo łatwo dodać zdalne sterowanie (Wi-Fi, kabel) z ekranu laptopa, z aparatem na statywie 20 metrów od nas.

Filmy? Jak najbardziej, zawsze lepiej mieć niż nie mieć. I LV z jednej tylko matrycy (a nie jak E330 czy Sonolta), i bez kłapania lustrem. Panas się nastawia na te filmy jak najbardziej - po co by dał opcję formatu 16:9. Poza tym na necie krążą wersje G1 oraz identycznego korpusu z czerwonymi literkami HD i literką G bez numerka.

I te rozmiary. Już G1 jest malutki, ale ja bym chciał coś jeszcze mniejszego. Jeśli będzie miał rozmiar "kieszonkowy" (może być kieszeń marynarki), to nie ważne czy ISO i DR będą jak w 50D czy trochę gorzej - i tak będzie o niebo lepiej niż w kompaktach, a tak go wtedy będe traktował.

No widzisz, odrobiles lekcje. Jak mozesz odrabiac lekcje na CB, to mozesz i u nas.

Karolu, piszesz o tym co bylo, nie o tym co bedzie. Mysl pozytywnie.
Czesc.Ch.

KvM
17.09.08, 07:42
ostatnia i przed - przedostatnia wypowiedź były najmądrzejszymi w tym wątku.
Niech to będzie podsumowanie -do photokiny tymczasem parę dni.

Za to ostatnia najgłupsza i do tego kolejna która dodatkowo merytorycznie wnosi zero do dyskusji na jakikolwiek temat.
Filmy HD stają się standardem w lustrzankach - właśnie mamy premierę 5D mkII z opcją kręcenia filmów HD w pełnej rozdzielczości 1080. No nie rozumiem dlaczego G1 jest filmów pozbawiony... Czyżby producent się zagapił? Procki VenusEngine doskonale sobie z filmami radzą (mam przykład w FX-500 gdzie jest nieźle dopóki damy sobie spokój z HD) Dlaczego Panasonic "zmusza" mnie do kupowania aparatu za 3 tys euro zamiast 3 tys zł ;-)
Najśmieszniejsze jest to, że gdy pisałem o takiej przyszłości dla cyfrówek ze 3 lata temu to się ze mnie naśmiewano. Ciągle jednak pozostaję sceptyczny co do rozpowszechnienia się aparatów bez luster. Firmy mające w ofercie konwencjonalne systemy z powodów marketingowych nie pójdą w ślad za m 4/3 jeszcze długo, a co gorsza jeśli pójdą to raczej bez redukcji rozmiarów puszek i mocowań, i dopiero wtedy gdy możliwości EVF pod względem jakości obrazu będą ewidentnie lepsze niż to co oferuje lustro. Szkoda, bo miłośnikiem luster nigdy nie byłem, a możliwości 4/3 są dla mnie satysfakcjonujące, ale tylko do zastosowań amatorskich.

zibi1303
17.09.08, 07:51
Choćby po to żeby widzieć to co się foci w reportażu... EVF - choćby najlepszy - zawsze wyświetla to co było w kadrze a nie jest w nim aktualnie... Dopóki telewizorki będą związane ze znacznym opóźnieniem, taki aparat będzie się nadawał tylko do zdjęć statycznych...
Miałem dwa kompakty z EVF i dziękuję za taką robotę, za stary jestem na takie nerwy.

Jeśli chodzi o obrazowanie to spójrz na TV/monitory na naszych oczach następuje zmiana epoki CRT odchodzi do lamusa mimo że nadal jest często lepsze niż niejeden LCD, ale i to już staje się starocią. Za 4 lata i to pójdzie do lamusa bo już dziś pisze się o nowej technologii obrazowania. Jednak największy skok dokonał sie w procesorach graficznych własnie. Mówiło sie nawet w pewnym momencie wyścigu ATI/NV czy nie zostanie złamane prawo Moora. Mój prawie pięcioletni komp nadal sie łapie do wielu gier ale to dlatego że po drodze dwukrotnie miał zmieniona kartę grafiki. Nie mniej łapie się w zakres wymagań minimalnych :). Co do opóźnień to są możliwości aby ich nie było i to nie jest już horendalnie drogie. Myślę że Olek też mógł walnąć taki wyswietlacz jak w D3, ale panom olkowym nie śniło sie że aż taki będzie potrzebny. Ja sie spodziewam dalszego wzrostu rozdzielczości ekraników: 1024x768.. pasuje do 4/3 :)

Drughi
17.09.08, 09:18
Ciągle jednak pozostaję sceptyczny co do rozpowszechnienia się aparatów bez luster. Firmy mające w ofercie konwencjonalne systemy z powodów marketingowych nie pójdą w ślad za m 4/3 jeszcze długo, a co gorsza jeśli pójdą to raczej bez redukcji rozmiarów puszek i mocowań, i dopiero wtedy gdy możliwości EVF pod względem jakości obrazu będą ewidentnie lepsze niż to co oferuje lustro.

Info z przed ponad dwóch tygodni... Jest to odpowiedź Samsunga, zaraz po tym, jak Olympus i Panasonic "wyskoczyli" z micro 4/3...

Hybrydowy system Samsunga na horyzoncie

Samsung przygotowuje odpowiedź na system Micro 4/3. Koncern zapowiedział wprowadzenie na rynek aparatów hybrydowych z wymienną optyką i matrycami rozmiaru APS-C. Podobno istnieją już prototypy pierwszych obiektywów, a całość ma być gotową wiosną 2010 roku. Informacje te zebrał brytyjski magazyn Amateur Photographer na targach IFA w Berlinie.

Przedstawiciele Samsunga przyznali, że jest im niezwykle trudno konkurować z dużymi, uznanymi już producentami w segmencie DSLR, takimi jak Nikon czy Canon. Receptą na tą sytuację ma być stworzenie nowego hybrydowego systemu - podobnego w założeniach do zaprezentowanego kilkanaście dni temu systemu Micro 4/3 Olympusa i Panasonica. Główna różnica będzie dotyczyła wielkości matrycy - 18 x 13,5 mm w Micro 4/3 i 23.4 x 15.6 mm (APS-C) w Samsungu.

Pozostałe założenia wyglądają podobnie. Aparaty Samsunga mają mieć wymienną optykę na zupełnie nowym bagnecie. Zniknąć ma lustro, a co za tym idzie wizjer optyczny. Kadrowanie ma się odbywać za pomocą ekranu LCD lub wizjera elektronicznego. Te same mają też być główne zalety: mniejsze korpusy i mniejsze obiektywy.

Koncern Samsung zapowiedział wprowadzenie pierwszego korpusu z 14-megapikselowym sensorem na wiosnę 2010 roku. Pierwsze obiektywy podobno już istnieją, na razie w fazie prototypów. Informacje na ten temat podał magazyn Amateur Photographer, który zdoby je na targach IFA w Berlinie.

za fotopolis

KvM
17.09.08, 09:55
O Samsungu słyszałem, ale marnie widzę jego popularność na miarę C/N/P/S. Budowa systemu szkieł to nie jest łatwa sprawa.

Rado
17.09.08, 18:46
Może to i głupie ale zastanawiam się, czy takie ciągłe gapienie się w wizjer elektroniczny nie spowoduje szybkiego przemęczenia oka.

Magnesus
17.09.08, 18:52
Może to i głupie ale zastanawiam się, czy takie ciągłe gapienie się w wizjer elektroniczny nie spowoduje szybkiego przemęczenia oka.

Używałem wizjera do makro w s6500fd i nie odczuwałem jakiegoś specjalnego zmęczenia wzroku.
Ale nie wiem - też wydaje mi się, że EVF może być bardziej męczący niż OVF, szczególnie że ten z G1 będzie migotał (w s6500 nie migocze tylko ma fatalnie niską rozdzielczość).

dog_master
17.09.08, 20:33
Mi sie oko bardzo meczy przy dluzszym uzywaniu lustra... :( I nie robi, jaki wizjer, przy E-Trojce tez niestety po dluzszym/ciaglym foceniu... Wiec to pewnie kwestie indywidualne...

Rado
17.09.08, 20:56
Mi sie oko bardzo meczy przy dluzszym uzywaniu lustra... :( I nie robi, jaki wizjer, przy E-Trojce tez niestety po dluzszym/ciaglym foceniu... Wiec to pewnie kwestie indywidualne...
Ale jest taka różnica, że w tradycyjnym wizjerze patrzysz tylko na światło odbite (w sposób naturalny, można powiedzieć, dla widzenia oka) a i to może zmęczyć a EVF to przecież "coś" świecącego. Z pewnością sprawa jest przetestowana przez producentów i problemu nie będzie, a trzeba będzie się tylko do tych wizjerów przyzwyczaić. Ale wątpliwość mię naszła była więc się nią podzieliłem. :-)

Karol
17.09.08, 21:05
Ja bym kwestia męczenia się wzroku póki co nie przejmował. Nie czarujmy - nie będzie to aparat do poważnego pstrykania - w sensie wielogodzinnego wpatrywania się w wizjer. Nowy Panas to będzie raczej zabawka niż narzędzie - aparat do pracy powinien mieć dwie rolki, słuszną wagę i rozmiary a póki co w takich aparatach nie ma innych wizjerów niż tradycyjne...

Rado
17.09.08, 21:23
...Nie czarujmy - nie będzie to aparat do poważnego pstrykania - w sensie wielogodzinnego wpatrywania się w wizjer...
Ale mówi się przecież, że to przyszłość - że luster nie będzie. I że "poważne pstrykanie" też się będzie w ten sposób odbywać. Dlatego mnie to zastanowiło, bo wyobraziłem sobie profi fotografa np. na dużej imprezie sportowej, który będzie patrzył w ten EVF w sumie przez ładnych parę godzin.

epicure
17.09.08, 21:27
Godzinami siedzicie przy komputerach i to nikomu nie przeszkadza. Co za różnica, czy będę akurat siedział w domu i gapił się w monitor, czy w elektroniczny wizjer gdzieś w plenerze? Dla moich oczu żadna.

KvM
17.09.08, 21:27
Chciałbym zwrócić uwagę, że w tym przypadku mamy jeszcze LCD, który dać może wytchnienie udręczonym oczom. Dla mnie EVF to raczej tylko awaryjnie jeśli warunki nie pozwalają. Gdy miałem A350 80% zdjęć robiłem na LCD.

chomsky
17.09.08, 21:54

Nie spowoduje. Kamerzysci np. weselni wpatruje sie w swoje VX2000, czy XL1s godzinami ( znacznie dluzej niz jakikolwiek fotograf) i nie spotkalem przypadku by ktorys wymiekl z tego powodu, a przeciez wizjery maja elektroniczne. Zreszta sa bardzo dobrej jakosci np. w Sony VX2000. Mam, stwierdzam.
czesc.ch.

Rado
17.09.08, 22:02
chomsky, masz rację z tymi kamerami, to jest argument.

Tadeusz Jankowski
19.09.08, 11:09
Prześledzilem niniejszy wątek. Chyba nikt nie podniósł dość ważnej sprawy, a mianowicie - G1 daje możliwość natychmiastowego śledzenia na monitorze lub EVF (wizjerze elektronicznym), jak wpływa zmiana parametrów ekspozycji (czas i przysłona) na wygląd zdejmowanego obrazu, zarówno przed wyzwoleniem migawki, jak i bezpośrednio po. Jest to duża zaleta kompaktów. Obraz możemy widzieć w takich samych kolorach i z takimi samymi kontrastami, niedoświetleniem, lub prześwietleniem (wazne także dla RAWów), jaki będzie zarejestrowany przez aparat. Przy wprawnym oku, możliwa jest natychmiastowa ocena obrazu i szybkie wprowadzenie korekcji ekspozycji, np. rolką. Pod warunkiem oczywiście, że ekrany monitora i EVF w miarę wiernie odtwarzają w czasie celowania, to co będzie widać na monitorze komputera lub odbitce. Także po strzale mozna obserwać przez ustawiony czas (np. 2 sekundy) zarejestrowany obraz i bez odrywania oka od wizjera dokonać korekty i pstryknąć drugie poprawione zdjęcie.

W najnowszych lustrzankach umożliwia to tryb Live View, ale ma on uciążliwe ograniczenie - jest wolny, jeśli chodzi o AF i inne mechanizmy. Nie wiadomo, czy najnowsza DSLR Sony (z dodatkowym czujnikiem obrazu) likwiduje te uciążliwości. No i lustrzanki są drogie.
W starszych lustrzankach do kontroli ekspozycji służy histogram (po fakcie) - bardzo trudny do wyciagania wniosków w ekstremalnych warunkach oświetleniowych (ostre kontrasty, duży udział tonów bardzo jasnych lub odwrotnie), a więc tam, gdzie go najwięcej potrzebujemy oraz obraz możemy także kontrolować po fakcie - na monitorze, ale tu występuje tez silne ograniczenie - im jaśniejsze jest otoczenie, tym trudniej ocenić obraz. W kompakcie światło otoczenia nie przeszkadza w ocenie obrazu na ekraniku EVF.

Druga sprawa, to AF. Czy będzie równie, albo prawie tak samo szybkie, jak w przeciętnych DSLRach? Jeśli to co mówi wytwórca o czasach shutterlag (opóżnienia wyzwolenia migawki od wciśnięcia spustu) - 0,3 sekundy to dla G1 normalka, znajdzie potwierdzenie w praktyce, to... entuzjaści - idziemy się ustawić w kolejkę, wybieramy komitet, kto robi listę zapisów?
Dla mnie egzemplarz w dyskretnym odcieniu bordo - pasuje do koloru torby.

Jednak trzeba powiedzieć, że AF przy słabym świetle, to olbrzymi znak zapytania, dorówna lustrzankom, czy zostanie w tyle - jak daleko? Producent się nie chwali, a więc coś w tym jest. Może to być słaby punkt wystrzałowego kompaktu?

Dwie największe zalety DSLRów, które czynią z nich przedmiot pożądania ambitnych fotografów, to szybki AF (dzięki detekcji fazy, a nie kontrastu, jak w kompaktach) oraz ze względu na duży rozmiar czujnika obrazu, mniejsze szumy (kolorowy i monochromatyczny) i idąca z tym w parze większa dynamika matrycy, co pozwala robić znośne zdjęcia przy wysokich czułościach, niedostępnych pod względem jakości dla kompaktów.

Czy G1 przetrze drogę kompaktom do większych czułości? Z doświadczeń sprawowania się formatu 4/3" wygląda, że w znacznym stopniu tak.
Gdy się słyszy o nowych Nikonach (D300, D3 i D90), to wydaje się, że cel się oddala, ale najważniejsze, to gonić króliczka.

Tak więc, G1 zapewnia (na razie na papierze) poza najważniejsza sprawą - wymiennością optyki:
- szybki AF;
- dostęp do większych czułości w dobrej jakości;
- bieżącą kontrolę ekspozycji na ekranie;
- a także EVF z bardzo małym opóźnieniem, co wg firmy pozwala śledzić na ekranie obiekty poruszające się ze stosunkowo dużą szybkością kątową.

Na razie na papierze, ale już niebawem zobaczymy, jak się G1 sprawdzi w praniu. Oby.

Pzdr, TJ

HrabiaMiod
19.09.08, 17:18
Mi się ta miniaturyzacja nie widzi.

I wolę dużą matówkę niż taki ekranik - chyba, że będzie naprawde przyzwoitej jakości.

I ciekawi mnie m4/3 - ale raczej jako zamiennik małego kompakta - uzupełnienie 'dużego' 4/3

I nie lubię pana nikt.

pozdrawiam
Hrabia Miód

willow32
19.09.08, 19:06
I nie lubię pana nikt.

pozdrawiam
Hrabia Miód

a ja uwielbiam, czytanie go to sama przyjemność :)

piotrek204
19.09.08, 19:27
Tak więc, G1 zapewnia (na razie na papierze) poza najważniejsza sprawą - wymiennością optyki:
- szybki AF;
- dostęp do większych czułości w dobrej jakości;
- bieżącą kontrolę ekspozycji na ekranie;
- a także EVF z bardzo małym opóźnieniem, co wg firmy pozwala śledzić na ekranie obiekty poruszające się ze stosunkowo dużą szybkością kątową.

Jak narazie wszystko co potrafi czesc dslr'ow
dslr nie ma raczej ograniczen ktore wykluczaja cos z tej listy

jak dla mnie to nie ewolucja dslr'ow a wyzszych modeli kompaktow

zastanawia mnie tylko czy olympus m4/3 traktuje jako dodatek czy zamiennik

czyli stworzenie dla siebie miejsca ktore jest bardziej kuszace dla klientow i zrobienie nowego rynku

powiem ze chetnie bym widzial zeby olympus skupil sie na 4/3, wtedy powstanie cos co mnie jako klienta bedzie kusilo bardzo mocno

ale warunki takie:
- TANIE body, jesli sony sprzepaje dslry po 700PLN to taka wydmuszka naprawde moze kosztowac 200$
- optyka tansza niz 4/3, chetnie bym kupil szeroki kat w cenie 1000PLN

qbic
19.09.08, 19:32
zastanawia mnie tylko czy olympus m4/3 traktuje jako dodatek czy zamiennik

Furtka w przypadku klapy. Oczywiście kibicuje za utrzymaniem 4/3.... w sumie to trochę dziwne ze nic nie wyciekło od Olympusa na temat nowych body.

fotomic
20.09.08, 12:23
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1022&message=29397179

fotomic
21.09.08, 20:17
Panasonic pokazał prototyp HD G1 w związku z Photokina

źródło (http://www.dpreview.com/news/0809/panasonicgnew.jpg)

źródło (http://www.dpreview.com/news/0809/panasonic20new.jpg)

źródło (http://www.dpreview.com/news/0809/panasonic14140new.jpg)

źródło (http://www.dpreview.com/news/0809/panasonic714new.jpg)

jotes25
21.09.08, 20:39
Szkiełka na razie tylko makiety. Bez powłok na pewno, a może i z plastiku.

epicure
21.09.08, 20:42
Czyli nie dość, że oprócz zwykłego korpusu będzie korpus HD, to jeszcze oprócz zwykłych szkieł będą szkła HD? Dla mnie to absurd.

grizz
21.09.08, 20:45
Kwestia działania AF z filmami... albo po prostu znaczek.

Nie wiem czym się tu ekscytować.

jotes25
21.09.08, 20:46
Czyli nie dość, że oprócz zwykłego korpusu będzie korpus HD, to jeszcze oprócz zwykłych szkieł będą szkła HD? Dla mnie to absurd.

To byłby absurd. Pewnie się marketing zapędził z tymi znaczkami HD :lol:

J.Graph
21.09.08, 20:47
To byłby absurd. Pewnie się marketing zapędził z tymi znaczkami HD :lol:

Wcześniej co miało więcej pixeli było lepsze ...
Teraz będzie era szkieł HD - bo lepsze :roll:

grizz
21.09.08, 20:50
Wcześniej co miało więcej pixeli było lepsze ...
Teraz będzie era szkieł HD - bo lepsze :roll:

Teraz!?

Jak Teraz!?

Przecież szkła w róznych wersjach są już daaaaaaaaaaaaaaaaaawno...

Choćby pentacon 135 w wersji MC i bez MC...

J.Graph
21.09.08, 21:03
Teraz!?

Jak Teraz!?

Przecież szkła w róznych wersjach są już daaaaaaaaaaaaaaaaaawno...

Choćby pentacon 135 w wersji MC i bez MC...

Zgadza sie ...
Ale przecięty pstrykacz o tym nie wie ...
O to mi chodziło ;)
Nazwa HD jest bardziej rozpoznawalna ...

olifant
21.09.08, 22:15
Ja chcę tego naleśnika do E410...

qbic
21.09.08, 22:36
HD mumbo jumbo.... Panasonic jest w plecy technologiczne patrząc na 5Dmk2 i D90...wiec postanowili pokazać makiety, upewniając użytkowników ze m4/3 to słuszna droga.

Zastanawiają mnie te mikrofony które będą rejestrować dźwięk prosto z sufitu.

grizz
22.09.08, 12:48
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7877

Pierwsze zdjecia i wrażenia na fotopolis

Pierwsza rzecz, którą trzeba zaliczyć do dużych plusów Panasonica G1 to szybki autofokus. Aparat ostrzy prawie tak szybko jak lustrzanki, przy czym jest bardzo skuteczny i gubi się tylko na jednolitych fakturach. Ale od tej wady nie są także wolne lustrzanki. Kolejnym plusem jest wizjer elektroniczny, który sprawuje się rewelacyjnie - nie tylko w specyfikacji. Tymi dwoma rozwiązaniami Panasonic wyznacza nowe standardy.
mmm czyli jest dooobrze!

W mniejszym olku też powinno być nie gorzej :>

qbic
22.09.08, 12:56
mmm czyli jest dooobrze!

W mniejszym olku też powinno być nie gorzej :>

Wszystkie zdjęcia są zrobione z redukcja szumów - pomimo tego na iso 400 widać bardzo wyraźnie kolorowe placki na szybach

grizz
22.09.08, 12:58
Wszystkie zdjęcia są zrobione z redukcja szumów - pomimo tego na iso 400 widać bardzo wyraźnie kolorowe placki na szybach

ja pisałem o AF i EVF, zdjęć nie oceniam, dopóki nie pojawią się RAWY od ludzi.

geo
22.09.08, 13:13
poza tym poniższe zdjęcie na iso 1600 ( przemówienie) wygląda całkiem całkiem

Magnesus
22.09.08, 13:18

Za to na ISO1600 nie dopatrzyłem się bandingu.
Może te kolorowe placki to efekt braku jakiejś sprzętowej redukcji szumów chromy w preprodukcyjnym modelu. Bo jeśli nie, to może być gorzej w stosunku do e-x20.

grizz
22.09.08, 13:33
O nowym olku tutaj: https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?p=228836#post228836

Wieprz
23.09.08, 09:48
jeszcze chyba tego nikt nie linkował:
http://fotografuj.pl/Article/Panasonic_LUMIX_DMC_G1_preproduction_sample/id/182

Magnesus
23.09.08, 09:56

ISO 250? ISO160? Fajnie, że jest taki wybór. ISO800 wygląda całkiem znośnie.

filippohh
23.09.08, 13:12
spadnie sprzedaż Hybryd :) zobaczymy jaka cena

Magnesus
23.09.08, 13:25
http://www.dpreview.com/articles/photokina2008/Panasonic/DSC_0936.jpg - ładne to. :)
http://www.dpreview.com/articles/photokina2008/Panasonic/ - tutaj więcej zdjęć

A tutaj m. in. zdjęcia ISO3200:

http://fourthirds-user.com/forum/showthread.php?t=2590

To dość ważne, bo pewnie ta matryca będzie w Olkach niedługo.
Bandingu ani śladu.

Adrian
23.09.08, 15:52
zupełnie używalne ISO 3200

RadioErewan
23.09.08, 15:57
albo własnoręcznie się usunie :)
Nie mam szkła które by coś takiego miało -które to?

źródło (http://imageshack.us)

300, pewnie też 90-250.

Pozdrawiam

geo
23.09.08, 16:06

ciekawe ciekawe

Iwo
23.09.08, 16:08
Czy wy też zauważyliście nową lampę? Czy wychodzi na to, że FL-ki nie pasują do m4/3? DMW-FL220:

źródło (http://www.dpreview.com/articles/photokina2008/Panasonic/DSC_0933-001.jpg)

Daniello
23.09.08, 16:51
Stopka wygląda jak w E-systemie....

rocco
23.09.08, 18:08
Pewnie pasują ale za duze i za drogie ;)

Magnesus
23.09.08, 21:33
Panasonic powiedział tylko, że G1 nie jest zgodny z bezprzewodowym interface'em lamp Olympusa dla 4/3. Pewnie na stopce będą działać.

Karol
24.09.08, 11:54
Kurde - ściągnąłem te pliki i mnie lekko odrzuciło. Nie widzicie tego co ja? Już na 250 ISO - fota z łódką - kolorowe ciapki, szum. W dodatku pliki pokryte jakąś fakturą - czyms w rodzaju mozaiki - co to jest:?: - za duża kompresja:?: - chyba nie bo pliki są dość ciężkie...

Gdzie je znaleźć? Na podanej stronie klikanie w pliki tylko mnie przekierowuje na fotki 640x480...

qbic
24.09.08, 12:14
Kurde - ściągnąłem te pliki i mnie lekko odrzuciło. Nie widzicie tego co ja? Już na 250 ISO - fota z łódką - kolorowe ciapki, szum. W dodatku pliki pokryte jakąś fakturą - czyms w rodzaju mozaiki - co to jest:?: - za duża kompresja:?: - chyba nie bo pliki są dość ciężkie...

Panasonic po prostu nie rokuje dobrze dla matryc, wcześniejsze sample już pokazywały ze jest kiepsko i z tego co widzę nadal przy wyborze nowy NMOS vs Kodak z E-400 wybrałbym kodaka....

Sampel na iso 100 wygląda przyzwoicie do zastosowań "normalnych", większość ludzi będzie zadowolona, bo kolory tez wyglądają w miarę ok.

Ja już się pogodziłem z tym ze nie będzie (dla mnie) dobrych matryc (przez następny rok a może i dłużej?) w tym systemie ze względu na niepotrzebny wzrost rozdzielczości.

jotes25
24.09.08, 12:21
Jeśli chodzi o szumy i grzanie się matrycy, to jest jeszcze jeden aspekt.
W trybie LV czyli właściwym dla pracy m4/3 matryca pracuje cały czas. Jeśli weźmiemy tradycyjną lustrzankę i 100 tysięcy ekspozycji (dużo jak na amatora!!) ze średnim czasem 1/100, będzie to równoważne 17 (!) minutom pracy aparatu m4/3. Bez komentarza?

qbic
24.09.08, 12:24
W trybie LV czyli właściwym dla pracy m4/3 matryca pracuje cały czas. Jeśli weźmiemy tradycyjną lustrzankę i 100 tysięcy ekspozycji (dużo jak na amatora!!) ze średnim czasem 1/100, będzie to równoważne 17 (!) minutom pracy aparatu m4/3. Bez komentarza?

Byc może nie pracuje cala matryca, ale cześć pikseli, druga sprawa ze producent raczej to przewidział i matryca nie umrze szybciej niż po 2 latach.

jotes25
24.09.08, 12:28
Chodziło mi raczej o sytuację, w której będziesz robić zdjęcia np. w trakcie godzinnej sesji w temperaturze 20-30 stopni. Wtedy warunki ekspozycji związane z nagrzaniem matrycy i wzrostem szumów pogorszą się prawdopodobnie znacznie w stosunku do tradycyjnej lustrzanki.

PS. matryca pracuje zawsze jako całość, co najwyżej można odczytać jej część, ale wszystkie fotoelementy są i tak zasilane.

qbic
24.09.08, 12:32
Chodziło mi raczej o sytuację, w której będziesz robić zdjęcia np. w trakcie godzinnej sesji w temperaturze 20-30 stopni.

Wydaje mi się ze to będzie nikły procent użytkowników, G1 wydaje się być kierowany do niedzielnych pstrykaczy którzy lubią mieć potencjalna możliwość rozbudowy. Druga sprawa, wystarczy patent w którym aparat "patrząc" w dol będzie wyłączać LV.

dog_master
24.09.08, 12:52
Jotes, to jest LiveMOS, nie zwykły, nagrzewający się CMOS...

Hm? A to nie mówi się o żywotności MIGAWKI i to właśnie ją określa się na ileśtam tysięcy zdjęć?

Magnesus
24.09.08, 12:53
Druga sprawa, wystarczy patent w którym aparat "patrząc" w dol będzie wyłączać LV.

Ha, ha, biedni ci co robią makro owadom. ;)
Nie przesadzajcie z tym grzaniem się.

Wieprz
24.09.08, 13:28
Już na 250 ISO - fota z łódką - kolorowe ciapki, szum. W dodatku pliki pokryte jakąś fakturą - czyms w rodzaju mozaiki - co to jest:?: - za duża kompresja:?: -

a spodnie tej pani w łódce?? Ja się nie znam ale co to? Szkło?

Rafał Czarny
24.09.08, 13:40
Czy wy też zauważyliście nową lampę? Czy wychodzi na to, że FL-ki nie pasują do m4/3? DMW-FL220:

źródło (http://www.dpreview.com/articles/photokina2008/Panasonic/DSC_0933-001.jpg)

Lampa, który nie kręci główką jest dla mnie bezużyteczna.

Daniello
24.09.08, 14:03
Niezła "breja" na tych fotach. Ładny szum można łatwo usunąć, ale nie wiem jak miałoby wyglądać odszumianie tych placków wielkości 20pix.

Z drugiej strony, to tylko JPG.

dog_master
24.09.08, 14:05
Dokladnie...

Jezeli w body nie ma blyskacza, to jest to [marna] alternatywa... Jezeli tylko bedzie to tanie.

Karol
24.09.08, 14:05
a spodnie tej pani w łódce?? Ja się nie znam ale co to? Szkło?
Tak - szkło się nie popisało - aberracja chromatyczna...

Iwo
24.09.08, 14:10
Lampa, który nie kręci główką jest dla mnie bezużyteczna.
Wreszcie ktoś zauważył. Jak dla mnie jest podobna do klasycznego shitu dodawanego do aparatów na ebay'u marki "Digital" jako "bonus".

Stopka wygląda jak w E-systemie....
Przynajmniej tyle - jest nadzieja na współpracę... chociaż jeśli chodzi o lampy.

Bodzip
24.09.08, 19:44
Na jednej stopce - lampa, na drugiej - celownik. Ile to body będzie miało sanek ?

Magnesus
27.09.08, 16:20
"People from Olympus' and Panasonic's staff said that all Olympus 4/3 lenses will receive a firmware update to enable AF on m4/3 - probably when the Olympus m4/3 camera is rolled out. I'm not sure if this is correct, but it's what they said."

W skrócie: będą aktulizować WSZYSTKIE obiektywy 4/3, żeby działały z kontrastowym AF. I mówili to zarówno goście z Panasonica, jak i Olympusa. Tekst z forum dpreview: http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1022&message=29497721

Jest też powiększenie (i to przesuwane, a nie tylko na środku) przy manualnym ostrzeniu w EVF. Do makro byłoby to zabójczo pomocne. ;)

epicure
29.09.08, 21:35
Są jpegi w pełnych rozdzielczościach i czułościach z panasa:

iso 125 - http://www.flatchat.de/images/stories/p1010855.jpg
iso 800 - http://www.flatchat.de/images/stories/p1010856.jpg
iso 1600 - http://www.flatchat.de/images/stories/p1010857.jpg

Jak dla mnie iso 800 jest jeszcze spoko. W przypadku iso 1600 to zależy, co się da zrobić z rawa po lekkim odszumieniu. Spodziewałbym się podobnych wyników, jak w E-410.

[edit]
Ech, jakieś dziwne rzeczy się porobiły... Miały być linki, a pokazują się miniaturki. Zatem jeszcze raz:

iso 125 - http://www.flatchat.de/images/stories/p1010855.jpg
iso 800 - http://www.flatchat.de/images/stories/p1010856.jpg
iso 1600 - http://www.flatchat.de/images/stories/p1010857.jpg

piotrek204
2.10.08, 10:51
800 bardzo ladne, 1600 niestety malo uzywalne, nie ma nic w cieniach

Karol
2.10.08, 11:16
Jeżeli chodzi o wysokie ISO to osobiście nie widzę specjalnie postępu w stosunku do poprzednich matryc Panasa znanych z korpusów Olka. Jest pytanie o DR...
Coś mi się wydaje, że jak ten sensor ma być w kolejnych Olkach to ja sobie kupię E-3 ;-)

"
W skrócie: będą aktulizować WSZYSTKIE obiektywy 4/3, żeby działały z kontrastowym AF. I mówili to zarówno goście z Panasonica, jak i Olympusa. Tekst z forum dpreview: http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1022&message=29497721

OK, wszystko ładnie, rozsądna obietnica tylko czy obecnie ostrzenie po kontraście działa ze starszymi Zuiko i E-520? Chyba to by wypadało załatwić w pierwszej kolejności i to na wczoraj...

sando
3.10.08, 11:27
To jest tylko relacja rozmowy jakiegoś forumowicza z kimś z obsługi stoiska. Czyli tak naprawdę nie wiadomo kogo z nie wiadomo kim. Co to oznacza dobrze wiemy. A puki co ani Panas ani Olympus oficjalnie nic na ten temat nie powiedzieli.

eastender
3.10.08, 11:33
na dp pojawił się wywiad z przedstawicielami Panasonika, w którym jednoznacznie stwierdzają, że wspólnie z olkiem tworzą aktualizację dla starszych obiektywów ZD i Panleica, która umożliwi pełną współprace z korpusami micro 4/3.

Magnesus
3.10.08, 15:41
na dp pojawił się wywiad z przedstawicielami Panasonika, w którym jednoznacznie stwierdzają, że wspólnie z olkiem tworzą aktualizację dla starszych obiektywów ZD i Panleica, która umożliwi pełną współprace z korpusami micro 4/3.

Nie całkiem. W wywiadzie panasonicowym jest mowa, że chcą zrobić wspólną platformę dla aktualizowania szkieł (żeby posiadacz body Olympusa i obiektywu Leici nie musiał szukać kogoś z L10 czy czymś tam Panasonica).
W wywiadzie olympusowym jest mowa, że Olympus będzie się starał dać CAF (prawie) wszystkim obiektywom przez aktualizację firmware w ciągu roku lub dwóch, ale już teraz mówią, że raczej nie będzie taki szybki.

I wygląda że przynajmniej na razie Olympus będzie tylko "malce" robił, a tylko Panasonic duże m43. No i tak naprawdę Olympus z m43 jest trochę w lesie, bo nic nie ma - nawet AF, czy EVF od Panasonica.

grizz
16.10.08, 20:16
http://www.dcresource.com/news/newsitem.php?id=3814

CENA: Panasonic has announced the US pricing of their Micro FourThirds camera, the Lumix DMC-G1. The camera will ship in November, with an F3.5-5.6, 14 - 45 mm IS lens, for $799. You will also be able to buy an F4.0-5.6, 45 - 200 mm IS lens separately for $349.

kopru
17.10.08, 21:48
nie wiem czy ktoś tu coś takiego pisał, ale może wkleję kilka cytatów z dfv'ała :))
"Dlatego biorąc G1 do ręki, bałem się, że zarówno tylny wyświetlacz jak i wizjer elektroniczny będą stanowić tylko mierne namiastki wizjera optycznego. Tak się jednak nie stało! Oba wyświetlacze stanowią szczyt tego, co w tym momencie może pokazać technologia - obraz odświeżany jest z częstotliwością 60kl/s, a ich niezwykle wysoka rozdzielczość sprawia, że jest on niezwykle szczegółowy (...) wizjer elektroniczny, którym pracowało mi się równie wygodnie jak przy kadrowaniu zwykłą lustrzanką"
"Na szczęście rzeczywistość przewyższyła nawet moje oczekiwania - bez jakiejkolwiek przesady mogę stwierdzić, że G1 ustawia ostrość co najmniej równie szybko jak lustrzanka z podpiętym obiektywem napędu ultradźwiękowego"
"Konserwą trąci też całkowicie mechaniczna lampa błyskowa - aparat nie ma możliwości podniesienia jej samodzielnie w sytuacji, gdy uzna to za potrzebne"
"Poziom szumów do ISO 800 włącznie jest bardzo mały, zazwyczaj wręcz niezauważalny. Nieźle jest nawet przy ISO 1600, choć wtedy daje się zauważyć wyraźny spadek ostrości."
"W wielu sytuacjach, zwłaszcza przy świetle żarowym lub mieszanym, kiepsko sprawował się automatyczny balans bieli aparatu. Lumix G1 miał też wyraźną tendencję do prześwietlania zdjęć"
Pan Tomasz Kulas wspomniał jeszcze, że G1 jest niewiele mniejsze od E-420 [o 8mm z każdej strony], oraz, że pokazany na targach Photokina Pentax K-m [Aps-c] był nawet ciut węższy.
Maaaaam wielką nadzieję, że to będzie cenowo konkurowało z D40!:esystem:

paakayttaja
20.10.08, 14:08
Hm, chyba przejde sie pomacac: Prezentace žhavé novinky Panasonic Lumix DMC-G1 (http://azfoto.cz/_web/_informace/clanek.php?t=0033). Jezeli juz tam bede, zwracac na cos uwage, itp? :-)

Připravili jsme pro Vás ve spolupráci se zastoupením firmy Panasonic odbornou prezentační akci žhavé novinky tohoto podzimu - Panasonicu Lumix DMC-G1. Prvního kompaktního fotoaparátu s výměnnými objektivy micro 4/3 systému. Přijďte se podívat na budoucnost fotografie naživo!

Akce proběhne 4.11. na naší prodejně Brno Vaňkovka a 6.11.2008 na naší prodejně Praha Palladium. Předvádění modelu bude provádět odborník na fotografickou techniku firmy Panasonic a během předváděcí akce bude možné si tento přístroj plně ozkoušet.

Magnesus
20.10.08, 15:14
Zwróć uwagę na EVF, dużo o nim było mowy, ale to ważna sprawa. I to jak działa AF w dziwnych warunkach, fajnie by było gdyby dało się przetestować z jakimś szkłem 4/3 (chociażby 14-42) jak szybko (i czy w ogóle) działa AF. I czy na tym EVF da się szybko i wygodnie używać MF z powiększeniem kawałka lub całego kadru.
A jeśli będzie się dało, to zdjęcia na ISO100-3200 się przydadzą, szczególnie w RAW i najlepiej w porównaniu do zdjęcia zrobionego jakimś Olkiem w identycznych warunkach. ;)

eastender
23.10.08, 15:59
test iso w G1:

http://www.flickr.com/photos/kopmann/sets/72157608269322364/

heyahero
23.10.08, 19:45
test iso w G1:

http://www.flickr.com/photos/kopmann/sets/72157608269322364/

Coś małe te zdjęcia. Albo tylko u mnie nie da się powiększyć :/

Morlok
23.10.08, 19:52

Oczywiście, ze się daje powiększyć, nad lewym górnym rogiem fotki masz lupkę i napis All sizes, klikasz i masz :wink:
Edit: sorrki, zapomniałem dodać, że najpierw klikasz lewym w małe i jak się powiększy, wybierasz rozmiar.

motoko
23.10.08, 20:20

Da się, da się. Po kliknięciu an wybraną miniaturkę pojawia się ona na ekranie z małą lupką z napisem "all sizes" nad lewym górnym rogiem fotki. Klikasz i masz.

Iwo
23.10.08, 21:47
Niemiła niespodzianka. No nic, oby Olek dał inną matrycę do swojego mikro...

RadioErewan
23.10.08, 21:50
Wątpliwe, by była inna.

qbic
23.10.08, 22:15
Wątpliwe, by była inna.

No to słabo. Nie widać tam nic co mogłoby cieszyć oko.

andytown
23.10.08, 23:03
jeszcze trudno o niej cokolwiek powiedzieć, soft też jest świeży...

Tadeusz Jankowski
24.10.08, 09:03
Czego można oczekiwać od formatu 4/3" i 12 MPx? -Właśnie tego. Czyli nieźle. Należy wziąść pod uwagę, że to jest kompakt, matryca ciągle pracuje i nie ma siły, żeby się nie podgrzała bardziej niż w lustrzance (gdy lustrzanka nie jest w trybie live view), a zatem szansa na szum jest większa.

Pzdr, TJ

heyahero
24.10.08, 09:33
Oczywiście, ze się daje powiększyć, nad lewym górnym rogiem fotki masz lupkę i napis All sizes, klikasz i masz :wink:
Edit: sorrki, zapomniałem dodać, że najpierw klikasz lewym w małe i jak się powiększy, wybierasz rozmiar.

Juz zalapalem "ocosochosi" - ultramagicznie mi sie reguly z NoScripta wyepczyly :/

qbic
24.10.08, 10:52
http://www.imaging-resource.com/PRODS/DMCG1/DMCG1A7.HTM

epicure
24.10.08, 11:32
Nie wiem, czego chcecie od jakości tych zdjęć. Cudów się spodziewaliście? Moim zdaniem jest przynajmniej tak samo, jak na dotychczasowych matrycach 10 mpx, co przy większej rozdzielczości można uznać za postęp.

paakayttaja
24.10.08, 11:59
Ciekawe, czy na tym pokazie (o którym pisałem parę postów wcześniej) pozwolą mi wsadzić do aparatu moją kartę :]

Karol
24.10.08, 15:29
Nie wiem, czego chcecie od jakości tych zdjęć. Cudów się spodziewaliście? Moim zdaniem jest przynajmniej tak samo, jak na dotychczasowych matrycach 10 mpx, co przy większej rozdzielczości można uznać za postęp.
Trudno mi opisać odczucia ale się postaram. Nie bardzo podobają mi się te pliki, może to kwestia samych motywów. Te zdjęcia przede wszystkim mają dużo szumu - niebieskie placki - nieprzyjemnie to wygląda. Nie jestem szumofobem więc nie tyle mi chodzi o szum co jego "jakość". Poza tym kolory wydają się zimne, szarawe i podobne do siebie - tak jakby matryca nie rozpoznawała subtelności i sprowadzała podobne barwy do jednego mianownika. I to o czym pisał Qbic -jakoś te pliki nie cieszą oczu, trudno pisać o subtelnościach, w każdym razie jak kilka lat temu ściągałem z Sieci sample z E-1 miałem skrajnie różne odczucia, ale mi się podobały te pliki...
Ot takie bardzo subiektywne odczucia, jak zobaczę inne pliki chętnie zmienię zdanie.

Magnesus
24.10.08, 15:51
Na razie G1 ma najwyraźniej słaby engine JPG. Stąd te placki pewnie. ;) Nie oceniaj po kolorach, bo od matrycy do kolorów daleko. ;) Będą prawie na 100% identyczne z tymi z poprzedniej generacji matryc Panasonica. (chociaż na wyższym ISO przydałoby się im przyjrzeć dokładniej)

qbic
24.10.08, 16:39
Na razie G1 ma najwyraźniej słaby engine JPG. Stąd te placki pewnie. ;)

żaden engine nie usunie szumu o takim charakterze bez poważnej utraty jakości obrazu

Nie oceniaj po kolorach, bo od matrycy do kolorów daleko. ;) Będą prawie na 100% identyczne z tymi z poprzedniej generacji matryc Panasonica.

Kolory = matryca - dokładniej charakterystyka widmowa filtrów RGB, nikt nie powiedział ze Panasonic czegoś nie zmieni. Zastanawiający jest fakt ze Kodak publikuje dane techniczne swoich produktów a Panasonic nie.

Fakt, faktem, nawet jeżeli Olympus użyje tej matrycy nie oznacza to ze obraz będzie tak samo do bani jak z G1.

andytown
24.10.08, 17:49
a więc porównywałem z e-520 korzystając z funkcji porównania

http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM

i moje opinia

1. G1 na iso 1600 szumi podobnie - ale jakby zachowywał lepszą ostrość
2. na 1600 ma też większą rozpiętość biele się później przepalają
3. ma wyższą rozdzielczość i więcej szczegółów
4. różnice nie są ogromne ale na plus nowej matrycy

qbic
24.10.08, 21:22
Zrobiłem podobne porównanie:

E-520, więcej detali, lepsze odwzorowanie przejść tonalnych (iso 100), "skóra" manekina na G1 ma plamy, włosy również wyglądają gorzej.

Sorry za rozmiar PNG ale nie chciałem wprowadzać dodatkowych artefaktów.

Po lewej E-520, po prawej G1

http://overlay.no-ip.org/olyc/Clipboard01_520Left_g1right.png

Być może moje obserwacje to tylko kwestia gustu lub uprzedzenia, w tym porównaniu E-520 IMHO wygrywa.

Karol
24.10.08, 21:24
Być może moje obserwacje to tylko kwestia gustu lub uprzedzenia, w tym porównaniu E-520 IMHO wygrywa.

Mam dokładnie te same odczucia - oglądałem te sample. Trzeba jednak przyznać, że Panas wydaje się mieć nieco większą rozpiętość tonalną - biały kołnierzyk koszuli...

qbic
24.10.08, 21:29
Być może dlatego jest więcej kolorowych plam, przesunęli "0" matrycy w stronę cieni i wydaje się że jest zapas w światłach.

grizz
25.10.08, 09:29
Mam dokładnie te same odczucia - oglądałem te sample. Trzeba jednak przyznać, że Panas wydaje się mieć nieco większą rozpiętość tonalną - biały kołnierzyk koszuli...

Poczekajmy na "ludzkie" rawy... Wtedy sprawa stanie sie jasna ;)

Magnesus
27.10.08, 09:15
żaden engine nie usunie szumu o takim charakterze bez poważnej utraty jakości obrazu

Ale możliwe, że takiego szumu nie ma, a kulawy engine w wersji beta generuje takie plamy z powodu jakiegoś błędu.

heyahero
27.10.08, 09:29
Na tych jpg'ach nie jest aż tak tragicznie. Tak sobie patrzyłem na iso3200 (to z butelkami). Szumi jak cholera, ale przyzwoicie. Plam siakiś strasznych nie widziałem. Ostatnio patrzyłem na to co wypluwa Alpha900. Tam to dopiero są plamy!
Tak jak pisał grizz - trzeba czekać na RAWy.

kartofel
28.10.08, 20:53
Pojawił się test http://www.swiatobrazu.pl/nowy_styl_test_panasonic_lumix_dmcg1.html,1

Michu (Pentax)
28.10.08, 23:15
Test? Raczej opis ze zdjeciami. I sorry, ale po tych samplach, to trzymałbym się jak najdalej od tego aparatu. Kurcze, kto dał do ręki tej kobiecie aparat?

witia
28.10.08, 23:27
Moim skromnym zdaniem wygląda TO całkiem dobrze.
A przykładowe fotki - to jak widać "przypadkowe" cyknięcia - jakich setki, ale widziałem zdecydowanie gorsze.
Pozdrówka.

qbic
28.10.08, 23:29
Test? Raczej opis ze zdjeciami. I sorry, ale po tych samplach, to trzymałbym się jak najdalej od tego aparatu. Kurcze, kto dał do ręki tej kobiecie aparat?

Kluczowe stwierdzenie tego "testu" to "DMC-G1 wyróżnia się nowatorskim wzornictwem, ponadto producent oferuje trzy wersje kolorystyczne korpusu."

robtor
1.11.08, 14:12
http://www.dcresource.com/reviews/panasonic/dmc_g1-review/index.shtml

lokin
5.11.08, 00:31
http://www.parm3.co.jp/~g-gallery/cgi-bin/mt0042/mt-search.cgi?blog_id=2&tag=G1&limit=20

http://dc.watch.impress.co.jp/cda/review/2008/11/05/9552.html

epicure
5.11.08, 00:43
Tak sobie patrzę na iso 1600 z rawa na dcresource i, niestety, E-520 wygląda wyraźnie lepiej.

qbic
6.11.08, 13:58
http://www.imaging-resource.com/PRODS/DMCG1/DMCG1IMATEST.HTM ima-test, z tego co widzę tylko jpeg.

"Chroma noise, though, is much higher, especially in the red and blue channels, some of the highest noise values we've seen in the DSLR category."

To właśnie te kolorowe placki o których pisałem.

Eddie
6.11.08, 14:02
Czytajac te wszystkie sprzetowe watki dochodze do jednego wniosku - fotoamator w obecnych czasach ma przegwizdane jak Pinokio w krainie termitow.

qbic
6.11.08, 14:04
Czytajac te wszystkie sprzetowe watki dochodze do jednego wniosku - fotoamator w obecnych czasach ma przegwizdane jak Pinokio w krainie termitow.

Jak fotoamator ma UMTS (Unlimited Money To Spend) to ma spoko.

Magnesus
6.11.08, 14:27
Testy DR opierają się o JPG na razie. Trudno zatem na razie coś powiedzieć o DR, ale raczej nie będzie wysokie...

qbic
6.11.08, 14:49
Pomijając kolorowe placki, DR wypadło nie tak źle.

C+
6.11.08, 20:29
http://fotopolis.pl/index.php?n=8080

Karol
6.11.08, 20:54
http://fotopolis.pl/index.php?n=8080

Szkoda, że fotografowali jedynie tablice i banknot. Szkoda, że jpg chociaż w tej klasie sprzętu to zrozumiałe. Szkoda, że nie ma słowa o DR. Wysokie czułości się powinno testować w ciemnicy bo takim warunkom one mają służyć. Panasonic chyba wypadł w miarę nieźle skoro porównują go do lustrzanek. Niespecjalnie mi się podoba charakter tego szumu. Ten sensor zdaje się zachowywać dziwnie - o ile czułości z zakresu 400-1600 wyglądają dość użytecznie i nieźle to te najniższe, w tym 100 ISO, również mają zauważalny szum, nie są całkiem gładkie...

zonkinho
6.11.08, 22:27
Ja tak z ciekawości sprawdziłem czy może mają już go gdzieś w ofercie... i się przeraziłem:

http://www.redcoon.pl/index.php/cmd/shop/a/ProductDetail/pid/B160704/cid/10015/refId/ceneo/#

ponad 3 kafle za zestaw dual kit z torbą? toż to można za to mieć E-520 z 14-54 i 40-150 :P

Smerf Maruda
6.11.08, 22:30
ponad 3 kafle za zestaw dual kit z torbą? toż to można za to mieć E-520 z 14-54 i 40-150 :P

Zonkinho - mam dla Ciebie świetne rozwiązanie tego problemu: za drogo? To nie kupuj!

Aaaaa!

:-D

qbic
6.11.08, 22:30
mniejsze nie znaczy tańsze....

Karol
6.11.08, 22:32
Co jak co ale akurat cena - przed rynkową premierą i w sytuacji braku jakiejkolwiek konkurencji nielustrzankowej, zła nie jest...

grizz
6.11.08, 22:32
Ja tak z ciekawości sprawdziłem czy może mają już go gdzieś w ofercie... i się przeraziłem:

http://www.redcoon.pl/index.php/cmd/shop/a/ProductDetail/pid/B160704/cid/10015/refId/ceneo/#

Proste:
1. nowośc
2. panasonic zawsze miał u nas porytą polityke cenowa

zonkinho
6.11.08, 22:48
Widać wolą sprzedać mniej za chorą cenę. Cała nadzieja tego systemu w Olku, który powinien mieć bardziej ludzkie ceny. No i stabilizację w matrycy, dzięki czemu szkła będą jeszcze mniejsze...

Magnesus
7.11.08, 09:52
Hm... strasznie dużo szumów gammy już na ISO100. Zupełnie inaczej się zachowuje niż matryca z e-520, gdzie więcej jest szumu luminancji. Może to kwestia elektroniki... albo upakowali za dużo pikseli.

irek50
7.11.08, 11:23
W tym aparaciku nie przewidują gripa, więc mam nadzieję na obrotową lub kwadratową matrycę w systemie micro4/3--(nie ma lustra, więc pomysł powinien się przyjąć)--:)

Magnesus
7.11.08, 11:50
W tym aparaciku nie przewidują gripa, więc mam nadzieję na obrotową lub kwadratową matrycę w systemie micro4/3--(nie ma lustra, więc pomysł powinien się przyjąć)--:)

Odnośnie obrotowej matrycy - na początku wydawało mi się to super, ale gdy obrócisz tylko matrycę, a nie aparat na LCD miałbyś pasy po bokach. Co innego gdyby był obracany EVF także. ;)

irek50
7.11.08, 12:33
Magnesus: Ale przynajmniej w wizjerze obraz byłby prawidłowy... Te pasy na EVF można by było sobie darować, ale obracany do pionu też mogliby zrobić :)
Jestem przekonany, że będą takie rozwiązania w aparatach cyfrowych bez lustra , a obecnie pokutują jeszcze koncepcje z czasów małoobrazkowego analoga. (W aparacie RB/RZ67 jest jednak obrotowa kaseta z filmem...-i to jest dobre)

EuroLiberty
7.11.08, 13:39

Panasonic zawsze robi wrażenie!!! Ceną :lol::lol::lol:

zonkinho
7.11.08, 13:45
Panasonic zawsze robi wrażenie!!! Ceną :lol::lol::lol:

Plazmy mają tanie a dobre, więc nie wszystkie ich filie są chore. Podobnie kompakty. Dopiero dział odpowiedzialny za 4/3 i m4/3 upadł na twarz.

Zobaczymy jak się będzie zachowywała cena po nowym roku, albo może na gwiazdkę jakaś promocja będzie...

Karol
7.11.08, 13:50
Czego oczekujecie od ceny nowatorskiej, w pewnym sensie bezkonkurencyjnej konstrukcji na start? Ile powinien kosztować G1 z dwoma obiektywami? Wiecie jaka jest chociażby cena Canona G10?

zonkinho
7.11.08, 14:00
G10 kosztuje 1450 zł.

Może mam zbyt wygórowane wymagania, ale taki G1 dual kit tak z 2 tys powinien kosztować na moje oko. Argumentem m4/3 powinna być lepsza jakość obrazu za te same pieniądze co kompakt przy zachowaniu małych gabarytów. Panasonic powinien przyciągnąć nowych klientów dobrą ceną, bo inaczej to m4/3 będzie totalnie niszowy. Jakoś takie Sony potrafi obniżyć cenę body A200 do 800 zł, dzięki czemu wśród najprostszych konstrukcji jest hitem sprzedaży. Wolą sprzedać taniej a więcej.

Dar-i-jush
7.11.08, 14:10
Nie chcę Wam psuć zabawy, ale weźcie pod uwagę, że narzekacie na cenę w bodaj pierwszym sklepie, w którego ofercie pojawił się produkt i do tego tylko wirtualnie. Takie rzeczy są coraz częstsze. Sprzedawca wie, że będzie miał aparat, nie wie kiedy i za ile, to asekuracyjnie podaje zawyżoną cenę. Za to dla potencjalnych chętnych sklep jest już do odnalezienia w sieci.

skow
7.11.08, 16:21

Na taki pomysł można się tylko uśmiechnąć bo co z "tulipanami" na obiektywach. Też powinny się obracać.

irek50
7.11.08, 16:39
skow: Tu się mylisz- tulipany są symetryczne--nic nie trzeba zmieniać :)
Niektórzy wątpili w sens mojego celownika 45stopni, a teraz firma Zeiss zastosowała tę koncepcję (dali dodatkowo zmienne powiększenie w okularze) :)

Magnesus
7.11.08, 16:52
skow: Tu się mylisz- tulipany są symetryczne--nic nie trzeba zmieniać :)

A w 7-14 nie jest czasem zabudowany na stałe?

irek50
7.11.08, 16:58
Magnesus: Nie wiem, ale to nie zmienia sensu kocepcji o obrotowej lub kwadratowej matrycy:)

qbic
7.11.08, 17:35
To ze 7-14 ma nieobrotowy tulipan nie oznacza ze nie ma jakiegoś zapasu.

Rado
9.11.08, 20:39
Ja mam jeszcze jedną uwagę do tego EVF. W (moim) kompakcie LCD działa, w porównaniu z wizjerem optycznym lustrzanki, w trochę irytujący sposób a mianowicie "naśladuje" pomiar światła i przy zmianie jasności obrazu w kadrze LCD też zmienia swoją jasność. Bardzo dobrym przykładem jest tu zastosowanie polara: muszę w miarę szybko nim kręcić, żeby szybko złapać właściwe położenie z przyciemnionym niebem, zanim na LCD to ciemne niebo zniknie bo wszystko zostanie znowu sprowadzone do jakiejś tam średniej jasności wyświetlacza. Jeśli to miałoby wyglądać identycznie w EVF, to mnie się takie rozwiązanie nie podoba.

fotomic
10.11.08, 12:19
test na DIWA Labs: http://www.diwa-labs.com/wip4/compare_camera3.epl?product=7111&product2=6414

Magnesus
10.11.08, 22:11
Ja mam jeszcze jedną uwagę do tego EVF. W (moim) kompakcie LCD działa, w porównaniu z wizjerem optycznym lustrzanki, w trochę irytujący sposób a mianowicie "naśladuje" pomiar światła i przy zmianie jasności obrazu w kadrze LCD też zmienia swoją jasność. Bardzo dobrym przykładem jest tu zastosowanie polara: muszę w miarę szybko nim kręcić, żeby szybko złapać właściwe położenie z przyciemnionym niebem, zanim na LCD to ciemne niebo zniknie bo wszystko zostanie znowu sprowadzone do jakiejś tam średniej jasności wyświetlacza. Jeśli to miałoby wyglądać identycznie w EVF, to mnie się takie rozwiązanie nie podoba.

W mojej hybrydzie Fuji nie było z tym problemu. Bardzo łatwo dało się zauważyć wpływ polara, EVF działał bardzo podobnie do zwykłego wizjera (wadą była tylko zbyt mała rozdzielczość, zaletą, że widziało się od razu co przepali, trudniej było z niedoświetleniem, bo ogólnie był trochę ciemny ten EVF i trudno było stwierdzić, czy czarne drzewa to już są całkiem czarne, czy jeszcze do odratowania ;) ). Idea ogólnie jest taka, by obraz na żywo był jak najbardziej zbliżony do wynikowego zdjęcia. Twój kompakt musiał sporo mieszać.

epicure
11.11.08, 15:43
test na DIWA Labs: http://www.diwa-labs.com/wip4/compare_camera3.epl?product=7111&product2=6414

Na wykresach widać, że pod względem rozpiętości tonalnej jest podobnie, jak w E-3, ale w szumach cofnęli się do poziomu E-410. Co jakoś szczególnie mi nie przeszkadza, jeśli tylko na iso 1600 nie będzie bandingu. Jeśli Olympus dostanie tą matrycę do wykorzystania w kolejnych swoich modelach (a pewnie tak będzie), to przy pomyślnych wiatrach powinien wycisnąć z niej nieco więcej.

Idea ogólnie jest taka, by obraz na żywo był jak najbardziej zbliżony do wynikowego zdjęcia. Twój kompakt musiał sporo mieszać.

Ja bym wolał, żeby ekran pokazywał to, co faktycznie widać (dopiero, jak nie widać nic, to niech rozjaśni...). Resztę zobaczę na histogramie.

Rado
12.11.08, 18:29
Magnesus, ja pisałem o LCD (ekraniku). Że jeśli EVF miałby się zachowywać tak jak LCD to dla mnie niefajnie.

Zresztą na temat tego aparatu, w tym m.in. wizjera wypowiedział się ktoś na forum N, kto miał z nim kontakt "organoleptyczny": http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=969778&postcount=36

EuroLiberty
14.11.08, 11:43
http://dcresource.com/reviews/panasonic/dmc_g1-review/index.shtml

paakayttaja
14.11.08, 12:36
Mhm, zapomniałem się pochwalić - byłem tydzień temu na macaniu (pokazie) tegoż aparatu... W porównaniu (subiektywnie) z moją E-330:
- szybszy AF
- czasem się pogubi (ale to chyba wina niedopracowanego softu - aparat nie potrafił zaostrzyć na dwa wyraźnie odróżniające się elementy)
- EVF - no nie wiem, jak dla mnie zmniejszony ekran LCD - różnicy kolosalnej nie zauważyłem (nie jestem testerem, więc nie powiem dokładnie ale np. scena w wizjerze była jaśniejsza niż to, co można było zobaczyć na ekranie)
- ręczne ostrzenie przy EVF - masakra, ja sobie średnio radziłem...
- ISO - znośne, używalne - nie należę do szumofobów, ale ja używam 330 więc wiecie... ;-)
- szumy - w ciemnych partiach wyłaziły, ale przy tym, co wypluwa 330 z takim ISO a G1 - nie mając innego wyboru, pewnie skusiłbym się na G1
- zdjęć mi nie pozwolili zabrać :/
- bardzo lekki

To chyba tyle...

black_bird
16.11.08, 14:12
...swiat poszedł jeszcze dalej .... patrzcie co sie dzieje ...rewolucja nadchodzi ...
http://www.dfv.pl/wiadomosci/articles/1205.html

Karol
16.11.08, 14:14
...swiat poszedł jeszcze dalej .... patrzcie co sie dzieje ...rewolucja nadchodzi ...
http://www.dfv.pl/wiadomosci/articles/1205.html

Po pierwsze było a po drugie - czemu w tym wątku?

black_bird
16.11.08, 15:20
Ktotek, uzyłem szukajki ale nic nie znalazła o RED ...
hm... mialo byc w "pozostałych" , nie wiem, czemu tu wskoczyło ?? ale cos dzis miskowato chodzi net, wiesza sie itp...moze dlatego?

Karol
16.11.08, 15:31
Ktotek, uzyłem szukajki ale nic nie znalazła o RED
Czytałem o tym dokładnie ze strony, którą podlinkowałeś. Byłem prawie pewny, że wszedłem tam ze strony naszego Forum. Teraz przeglądnąłem poszczególne wątki i nie widzę - najwyraźniej się myliłem, pewnie wszedłem tam skądinąd. W takim razie przepraszam. Wynalazek z pewnością fajny...

fotomic
17.11.08, 09:06
http://www.imaging-resource.com/PRODS/DMCG1/DMCG1A.HTM

ciekawe porównanie.
I jeszcze tu warto: http://www.imaging-resource.com/PRODS/DMCG1/DMCG1A7.HTM

Wieprz
18.11.08, 12:27
test z grudniowego DFV już na --->stronie (http://www.dfv.pl/aparaty.html?id=684)

Morley
18.11.08, 12:39
Będzie to to kiedyś w sprzedaży w Polszy, czy a gdzie tam?

Pytam, bo napaliłem się jak szczerbaty na suchary, a do tego wyjeżdżam na urlop 26 listopada w bardzo malownicze strony (Sri Lanka). Oczywiście "Dziadek" jedzie z nami, ale przyznam, ze bardzo chętnie wziąłbym "Mikro-Wnusia" ze sobą.

Jeżeli ktoś gdzieś wypatrzy - bardzo serdecznie proszę o info z namiarem. Odwdzięczę się testem w terenie :)
P.S. Mam nadzieję, że ta oferta to wyjątkowo ponury żart...

http://www.pixmania.com/pl/pl/xx/36/xx/1/1/criteresn.html

Piszą, że dostępny. 3-4 tysiące? Jezu...

qbic
18.11.08, 15:07
P.S. Mam nadzieję, że ta oferta to wyjątkowo ponury żart...

http://www.pixmania.com/pl/pl/xx/36/xx/1/1/criteresn.html

Piszą, że dostępny. 3-4 tysiące? Jezu...

Za 1000 zl może bym wziął - jakby kręcił filmy. Nie dość ze w Panasonicu pracują żartownisie w dziale matryc to i w marketingu.

Bodzip
18.11.08, 15:15
Ale też jest za 2.800 - musisz brać z wypasionymi obiektywami ? - przecież masz..

Morley
18.11.08, 15:46
Nie nie muszę... Powiem wręcz, że w kontekście optyki Zuiko, trudno obiektywy G1 uznać za wypasione... To po prostu obiektywy - dobrane dla amatorskiego cykania.

I z przyczyny właśnie amatorskiej dedykacji G-1 uznaję także cenę 2800 zł za zbyt wysoką. Przy tej klasie cenowej rynek oferuje pozycje znakomicie kompensujące rewolucyjność G1.

Przyznam, ze liczyłem w przypadku tego aparatu na cenę 1800-2200. Chyba jednak Olympus ma lepszych speców od wprowadzania sprzętu na rynek.

alastor
18.11.08, 16:12
test z grudniowego DFV już na --->stronie (http://www.dfv.pl/aparaty.html?id=684)

Po lekturze powyższego testu nasuwają sie dwa wnioski: albo wyszedł Panasonicowi świetny aparacik, albo dział marketingu zaczął czerpać wzorce od innego japońskiego giganta branży elektronicznej.

paakayttaja
18.11.08, 16:18
Po macaniu go na pokazie jestem raczej skłonny stwierdzić, że wyszła im całkiem niezła maszynka.

czmielek
18.11.08, 16:55
daghda na tyle dobry by konkurować z serią E5XX i E4XX ?

Daniello
18.11.08, 17:05
Tak jak ktoś wcześniej napisał. To, że mniejszy to nie znaczy tańszy. A wręcz odwrotnie - miniaturyzacja kosztuje.

Bodzip
18.11.08, 19:10
Na dokładkę płacimy za nowość.
2.800 po pół roku spadnie. Nic nie może wiecznie leżeć na półce.

Rado
18.11.08, 20:19
Po macaniu go na pokazie jestem raczej skłonny stwierdzić, że wyszła im całkiem niezła maszynka.
To napisz coś więcej. Jak się ten EVF sprawuje, szczególnie w słabym świetle? Dla mnie to kluczowa sprawa.

paakayttaja
19.11.08, 08:55
daghda na tyle dobry by konkurować z serią E5XX i E4XX ?

Szczerze mówiąc, nie mam zdania. Jakość zdjęć, które wywoływali na miejscu (bo nie pozwolili wsadzić nawet karty do aparatu po JPGi), miejscami była wręcz rewelacyjna - maniacy wysokiego ISO i niskiego poziomu szumu, mogą być zadowoleni (ale mówię, to indywidualne odczucie). Czy ma być konkurencją dla ww. serii? Trudno powiedzieć, ale nie sądzę - to po prostu inna klasa aparatu.

LVF - MBSZ jest niezły, ale np. (ja) przy ręcznym ostrzeniu nie mogłem sobie poradzić. LVF rozjaśnia trochę widziany obraz ("wyciąga" cienie i generalnie obraz jest jaśniejszy, ale w bardzo oświetlonym sklepie o takie miejsca trudno - prezentacja odbywała się w OC Vaňkovka)... Nie mam go za bardzo z czym prównać, ale o ile sobie przypominam Fuji S9600, to u G1 jest (chyba) znacznie lepiej. Po tym, co widziałem, uważam że to będzie całkiem niezła maszynka. Obiektywy - jak ktoś z tłumu zauważył "nic moc". Ma być więcej obiektywów (tak mówił gość z Panasia) no i wspomniał o przejściówce (której nie miał), dzięki której będzie można podpinać inne obiektywy systemu 4/3.

Magnesus
19.11.08, 09:28
Szczerze mówiąc, nie mam zdania. Jakość zdjęć, które wywoływali na miejscu (bo nie pozwolili wsadzić nawet karty do aparatu po JPGi), miejscami była wręcz rewelacyjna - maniacy wysokiego ISO i niskiego poziomu szumu, mogą być zadowoleni (ale mówię, to indywidualne odczucie). Czy ma być konkurencją dla ww. serii? Trudno powiedzieć, ale nie sądzę - to po prostu inna klasa aparatu.

Ja myślę, że mógłby być konkurencją. Gdybym teraz rozważał zakup, rozważyłbym G1 (a mam e-520), chociaż pewnie brak stabilizacji i słaby wybór obiektywów by mnie na razie zniechęcił. No i cena.

Karol
19.11.08, 10:46
Cena istotnie dość wysoka na start ale zdziwiłbym się gdyby było inaczej. Dla producentów to kilka pozytywnych konsekwencji: - zgarnięcie kasy od tych którzy są w stanie dużo zapłacić za nowość, coś co jest droższe zwykle w świadomość kupujących jest lepsze, bardziej prestiżowe, i - przede wszystkim daje duże możliwości zjazdu w dół - oby Panas korzystał z tej opcji. Jeżeli tak się stanie G1 znajdzie dużo nabywców, którzy do jego zalet dopiszą miłą świadomość, że jeszcze niedawno ten aparat był 2x droższy...

paakayttaja
19.11.08, 11:58
Ja myślę, że mógłby być konkurencją. Gdybym teraz rozważał zakup, rozważyłbym G1 (a mam e-520), chociaż pewnie brak stabilizacji i słaby wybór obiektywów by mnie na razie zniechęcił. No i cena.

Ekhm, ale każdy z obiektywów ma stabilizację, firmowy O.I.S. I jeżeli dobrze zauważyłem, to mają je także kity. Aparat konkurencją może być dla np. E-4xx, ale to znowu zależy od tego, co kto lubi.

jotes25
19.11.08, 14:39
Z tą stabilizacją w obiektywach, Panasonic trochę nie trafił. Akurat w takim aparacie jak G1 aż się prosi o stabilizację matrycy, a nie obiektywu, bo przecież de facto nie ma optycznego kanału obserwacji dla użytkownika (ale mimo wszystko obraz w EVF jest pewnie stabilizowany, czego nie ma w Olympusach). I obiektywy byłyby pewnie wtedy jeszcze mniejsze. Nie wiem jak działa OIS, ale w Canonie rozkręcenie żyroskopów stabilizacji trwa w teleobiektywach coś koło pół sekundy, a to jest często za długo. Cóż, wszystko ma swoje wady i zalety...

paakayttaja
19.11.08, 15:39
Z tego, co zauważyłem, to EFV w G1 nie ma dużego opóźnienia.
Stabilizowana matryca w tym przypadku jest chyba gorszym rozwiązaniem od tej optycznej... IMHO.

Magnesus
19.11.08, 15:58
Z tego, co zauważyłem, to EFV w G1 nie ma dużego opóźnienia.
Stabilizowana matryca w tym przypadku jest chyba gorszym rozwiązaniem od tej optycznej... IMHO.

Najlepiej byłoby i tak i tak. :)
Szczególnie, że do G1 powinno dać się przypiąć praktycznie dowolny stary obiektyw (na początek używając dwóch adapterów, ale zawsze to coś).

dulak
21.11.08, 22:31
a ja dzis mialem to w pazurach i dziekuje, dla mnie to "ni pies ni wydra" male a brzydkie jakie, na zdjeciach wyglada milo ale rzeczywistosc powala z nog :) - a moze zbytnim esteta jestem

andytown
23.11.08, 00:48
nie wiem czy było jeżeli tak zastrzelcie:)

W tym wątku grupa ludzi udowodniła ze g1 (może ta seria) ma dużo czulsze iszo niż podaje średnio 2/3 ev, tj.
ISO 100 = ISO 151
ISO 250 = ISO 400
ISO 500 = ISO 800

Zapraszam do lektury z mocnymi przykładami... może ta matryca ma większy potencjał niż myśleliśmy i zakreś iso 150-4000:D

http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1033&message=30046769

Karol
23.11.08, 11:29
Zapraszam do lektury z mocnymi przykładami... może ta matryca ma większy potencjał niż myśleliśmy i zakreś iso 150-4000:D

Nie wnikałem w szczegóły ale ciekawe. Zastanawiam się tylko czemu miałby służyć taki ruch producenta? Marketing raczej podpowiada pójście w drugą stronę - wykazaniem jakie to super hiper wysokie ISO mamy...

jotes25
23.11.08, 15:43
Na wstępie uderzę sie w piersi, bo poza pierwszym postem z dpreview.com nie chciało mi się więcej czytać.
Niemniej:

- zawsze jest tak, że to co mamy w puszce pod ISO XXX różnie się od "wzorcowego" ISO XXX; dla jednych matryc niewiele, dla innych całkiem sporo,

- akurat w przypadku D300 jest tak, że korpus odstaje od wzorca sporo w dół, średnio 0,5EV,
(odsyłam do www.dxomark.com)

- wnioski odnośnie "nadczułej" matrycy G1 na podstawie porównania z D300 są więc niezbyt trafione.

epicure
23.11.08, 15:48
Słuszna uwaga, jotes25.

qbic
25.11.08, 16:48
Za parę dni będzie wiadomo co w RAWie piszczy, nowy ACR wspiera G1.

slawek
26.11.08, 12:29
Czytałem o tym dokładnie ze strony, którą podlinkowałeś. Byłem prawie pewny, że wszedłem tam ze strony naszego Forum. Teraz przeglądnąłem poszczególne wątki i nie widzę - najwyraźniej się myliłem, pewnie wszedłem tam skądinąd. W takim razie przepraszam. Wynalazek z pewnością fajny...

Masz racje było, było. Ja to kiedyś linkowałem, ale niebyło wielkiego zainteresowania.

qbic
26.11.08, 13:43
Oczywiście Panascanic DR-klapa:

http://www.imaging-resource.com/PRODS/DMCG1/DMCG1IMATEST.HTM

Panasonic DMC-G1
(Adobe Camera Raw 5.2) 7.32

Olympus E-510
(Adobe Camera Raw 4.1) 7.46

P
29.11.08, 02:29
Reichmann się wypowiedział na temat G1: http://www.luminous-landscape.com/reviews/cameras/panasonic-g1.shtml

This sensor and lens combination is able to produce detail, contrast and a delicacy of tonality and shading that is as good as anything else I seen recently, and the print size and quality possible from ISO's under 800 are limited only by the camera's 12 megapixel file size.
...
The EVF on the G1 is better than anything yet available elsewhere, but it still not as good as an optical viewfinder. Using it is like looking at a TV rather than out of a window, but there are advantages.

qbic
29.11.08, 13:22
"It isn't known if this camera indeed has a Panasonic sensor, or if its from Kodak,"

:) lol

"This is a level of performance that seems somewhat below that of typical APS-C sized sensor cameras, and hugely below current full frame cameras such as the Nikon D700 and Canon 5D MKII."

epicure
29.11.08, 15:50
Na Fotopolis pojawił się pełny test panasa G1:

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=8154&p=0

Gundi
29.11.08, 15:51
ocenili go całkiem dobrze...

qbic
29.11.08, 16:20
Ciekawe czemu, zwłaszcza że sample do mnie mówią co innego.

http://www.fotopolis.pl/download/P1030469.JPG

iso 100, 10 sekund....

Karol
29.11.08, 16:32
Matryca ma tendencje do niebieskich "łez". W zwykłym "pamiątkowym" pstrykaniu większym problemem jest brak filmów jak słusznie zauważył Fotopolis. Jak to będize mieć filmy i obiektyw 20/1,7 będzie ciekawiej...

P
29.11.08, 21:58
"This is a level of performance that seems somewhat below that of typical APS-C sized sensor cameras, and hugely below current full frame cameras such as the Nikon D700 and Canon 5D MKII."

Qbic, powinieneś dodać, że powyższe dotyczy ISO1600, bo ktoś gotów pomysleć, że G1 do niczego się nie nadaje ;-)

mathu
30.11.08, 21:19
Ciekawe czemu, zwłaszcza że sample do mnie mówią co innego.

http://www.fotopolis.pl/download/P1030469.JPG

iso 100, 10 sekund....
No niestety, wygląda na to że udało się zmniejszyć szum na wysokim ISO, ale za to mamy ciapki od 100 :< Oby w E30 nie było aż takiej tragedii.

qbic
30.11.08, 21:35
Jeżeli mam być szczery to takiego aparatu z takim obrazem za darmo bym nie chcial. Dla mnie do zdjęć się nie nadaje, a filmów nie kreci wiec użyteczność wynosiliby zero.

Magnesus
1.12.08, 10:17
Jeżeli mam być szczery to takiego aparatu z takim obrazem za darmo bym nie chcial. Dla mnie do zdjęć się nie nadaje, a filmów nie kreci wiec użyteczność wynosiliby zero.

Jakby ci ktoś chciał podarować, to daj znać, chętnie wezmę. :grin:

C+
1.12.08, 10:36

Jak dostaniesz RAWy z ISO 100 z E30 i nie będą Ciebie zadowalać to obiecujesz, że zmienisz system?

qbic
1.12.08, 10:58
Jak dostaniesz RAWy z ISO 100 z E30 i nie będą Ciebie zadowalać to obiecujesz, że zmienisz system?

Nie planuje kupować E-30. O co chodzi z ta zmiana systemu? Chcesz mi coś podarować?

C+
1.12.08, 11:11
Nie planuje kupować E-30. O co chodzi z ta zmiana systemu? Chcesz mi coś podarować?

Chciałem tylko Ci przypomnieć że z systemem ślubu nie brałeś i zawsze możesz zmienić.

BTW skoro nie planujesz go kupić to po co ta ciągła krytyka pod Twoje wysublimowane potrzeby?

qbic
1.12.08, 12:16
Chciałem tylko Ci przypomnieć że z systemem ślubu nie brałeś i zawsze możesz zmienić.

No popatrz... btw, jest tez coś takiego jak rozwód, słyszałeś o tym?

BTW skoro nie planujesz go kupić to po co ta ciągła krytyka pod Twoje wysublimowane potrzeby?

Nie sadze żebym tylko ja widział ze Panasonic od początku ma problemy z jakością obrazu.

PS: Posiadasz jakiś aparat NMOS-owy?

Daniello
1.12.08, 16:30
Ja się tak w 90% zgadzam z qubiciem. Oczywiście foty można robić każdym sprzętem, ale mamy prawie 2009 rok a w matrycach panasa praktycznie regres a nie postęp.

opiotr
2.12.08, 11:44
W tv już są reklamy G1, to chyba pierwsza 'lustrzanka' reklamowana przez Panasonica w tv.

Drughi
2.12.08, 12:10
Raczej "bezlustrzanka"... :wink:

C+
5.12.08, 13:49
http://allegro.pl/item495923732_panasonic_dmc_g1_polska_dystrybucja_ faktura_gwa.html

czmielek
5.12.08, 13:52
http://allegro.pl/item495923732_panasonic_dmc_g1_polska_dystrybucja_ faktura_gwa.html

No to się troche tego powinno sprzedać przed świętami. Jak ktoś kupi to niech się podzieli wrażeniami.

epicure
5.12.08, 13:56
2000 zł za kita to jeszcze nie tak źle. Owszem, drogo, ale biorąc pod uwagę zestaw zalet i fakt, że to jedna z pierwszych ofert, a w dodatku wynalazek dość innowacyjny, to jeszcze ujdzie. Skoro E-30 jest za ponad 4000 zł i wszyscy wiedzą, że stanieje, to tu powinna być taniocha za kilka miesięcy :)

czmielek
5.12.08, 13:58
2000 zł za kita to jeszcze nie tak źle. Owszem, drogo, ale biorąc pod uwagę zestaw zalet i fakt, że to jedna z pierwszych ofert, a w dodatku wynalazek dość innowacyjny, to jeszcze ujdzie. Skoro E-30 jest za ponad 4000 zł i wszyscy wiedzą, że stanieje, to tu powinna być taniocha za kilka miesięcy :)

U panasa ceny nie spadają tak gwałtownie i nie spodziewałbym się obniżki większej niż 200zł, 250zł przez najbliższe 6 miesięcy.

andytown
5.12.08, 15:09
już nawet sprzedali pierwszą sztukę....

dużo zależy od ilości - szczególnie w elektronice,.. jak sprzedaż przekroczy magiczne 100 k rocznie to ceny zaczną spadać

grizz
5.12.08, 15:33
U panasa ceny nie spadają tak gwałtownie i nie spodziewałbym się obniżki większej niż 200zł, 250zł przez najbliższe 6 miesięcy.

Tu bym taki pewien nie był... panasonic chyba sie coś ruszył... nawet reklamy w tv lecą... może byc więc inaczej niz zazwyczaj.

marecki
5.12.08, 20:25
Ja tam od dawna pamiętam różne reklamy Panasa, sporo było FZ-etów w TV.

Lailonn
6.12.08, 01:17
Miałem dzisiaj okazję pobawić się trochę w/w sprzętem. Na myśl o tej konstrukcji miałem mieszane uczucia ale teraz wiem, że to był dobry pomysł :]

Takie tam moje uwagi po niecałej godzince:
+Wysokiej jakości materiały i aż chce się to trzymać :>
+Świetny LCD ale to co jest w wizjerze to dopiero rewelacja!
+Obiektyw choć malutki to wygląda na solidny i nie jest cały plastikowy
+Prosta obsługa dzięki "Quick Menu"
+Przyzwoita automatyka ale ma tendencje do przepalania
+Spory wachlarz stylów kolorystycznych

-Nie kręci filmów(marketingowo by się przydało)
-W trybach manualnych coś kiepsko mi się przestawiało ustawienia ale jeszcze popróbuje
-Beznadziejna automatyka z wbudowaną lampą
-Coś 14-45 nie jest tak ostry jak kitowe Olympusa albo mam zwidy ^^
-Prawie taki jak E-4xx, czekam na body Olympusa
-Cena zdecydowanie za wysoka jak na taki sprzęt, miało być taniej, jaśniej, lżej a nie jest
-Po co te Mpx? ;/ Mogli zostawić 10

Póki co jak najbardziej pozytywne :)

razor_71
6.12.08, 18:43
Jak byłem dziś w Saturnie to dorwałem go - akurat miał swoje stoisko (nikt się nim kompletnie nie interesował) ; Ogólnie body fajne :) proste w obsłudze jak napisał kolega powyżej :D - quick menu i te drugie :) - bardzo mi się podoba rozwiązanie przełącznika trybów focenia (single,seria,blabla - szybko i łatwo się to wybiera) LCD wzorcowe !! można go zamknać i schować aby się nie brudził (odpada kupowanie osłon i innych bzdur) - lcd w evf też suuuuper ! te pole widzenia :) 23 pola af......w naszych olkach po 3 :/ (hmm fajnie) Nie wiem jak jakość zdjęć bo nie miałem szpiegowskiej karty SD ze sobą :P Body kompaktowe więc zmieści się wszędzie - szkła wiadomo tak samo kompaktowe :P micro micro :P Cena trochę za wysoka...jak dla mnie to powinien kosztować ze 1400 zł max!

Drughi
8.12.08, 11:46
Przed chwilą w "dzień dobry tvn" Zbyszek Urbański z programu "Gadżet" przedstawił pierwszą "bezlustrzankę" na świecie.

marecki
8.12.08, 15:02
A jakiś czas temu Sony alfa jako pierwsze lustro z LV :D
sorry za OT

nasir
8.12.08, 19:33
Dot. adapterów do systemu Mikro Cztery Trzecie

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=8181

Karol
8.12.08, 19:45
Dot. adapterów do systemu Mikro Cztery Trzecie

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=8181

Coraz bardziej mi się podoba koncepcja Mikro Cztery Trzecie. Te adaptery z linku dość drogie 150 Euro. Bardzo będzie mnie ciekawił 20/1,7 i zapowiadany aparat Olka.
Dziś widziałem reklamę G1 w TV. Kurde - oni chyba nie po to wyjęli lustro żeby w reklamie naśladować dźwięk mechaniki migawki i lustra... ;-)

C+
8.12.08, 20:20
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/12/g1_a1-2.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/cda/parts/image_for_link/159259-9788-3-1.html)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/12/g1_a2-1.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/cda/parts/image_for_link/159260-9788-3-2.html)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/12/g1_a3-1.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/cda/parts/image_for_link/159261-9788-4-1.html)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/12/g1_a4-2.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/cda/parts/image_for_link/159262-9788-4-2.html)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/12/g1_a5-1.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/cda/parts/image_for_link/159263-9788-5-1.html)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/12/g1_a6-1.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/cda/parts/image_for_link/159264-9788-5-2.html)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/12/g1_a7-1.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/cda/parts/image_for_link/159265-9788-6-1.html)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/12/g1_b1-1.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/cda/parts/image_for_link/159266-9788-9-1.html)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/12/g1_b2-1.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/cda/parts/image_for_link/159267-9788-9-2.html)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/12/g1_b3-1.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/cda/parts/image_for_link/159268-9788-10-1.html)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/12/g1_b4-1.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/cda/parts/image_for_link/159269-9788-10-2.html)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/12/g1_b5-2.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/cda/parts/image_for_link/159270-9788-11-1.html)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/12/g1_b6-2.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/cda/parts/image_for_link/159271-9788-11-2.html)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/12/g1_b7-2.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/cda/parts/image_for_link/159272-9788-12-1.html)

żmija
8.12.08, 22:20
Fantastyczny aparat

Rado
8.12.08, 22:37
Fantastyczny aparat
:-D zgadzam się

rayone
8.12.08, 22:58
Żmija, mam nadzieję, że Twój post nie był wypełniony jadem :-P, bo jeśli rzeczywiście nie był, to to by oznaczało, że wreszcie zaczynacie się do G1-ki przekonywać :). Wierzcie mi, to na prawdę nie jest zła maszyna, a wręcz przeciwnie!

C+ gratulujemy liczby postów. 2700-ny był naprawdę śliczny! :grin:

żmija
8.12.08, 23:21
Pomimo mojego nicka nie jestem jadowity, a to był cytat z mojego ulubionego filmu, zgadnij z jakiego? Aparat zaczyna mi się podobać, tym bardziej, że mam L1, bardzo solidną konstrukcję. Jeżeli miałeś kontakt z G1 to napisz, jak wygląda wyzwolenie migawki, czy ma opóźnienie tak jak w kompaktach.

rayone
8.12.08, 23:32
Jeśli chodzi o migawkę, to pół spustu - focus, kolejne pół - shot od strzała, że się tak nieelegancko wyrażę :D Zupełnie jak w lustrzance. Co do ewentualnych opóźnień, to opisałem to już tutaj:
https://forum.olympusclub.pl/showpost.php?p=255441&postcount=18
Generalnie też tak jak w lustrzance, tyle że na pewno szybciej niż w 400D :) Jedyna różnica jest taka, że w trybie burst między klatkami nie ma przebłysków kadru... To może być wadą, ale nie musi. Zależy co się robi.

PS Co do filmu, to nic a nic nie lata mi po głowie... :roll: Jak się domyślam, jest to polska produkcja?

żmija
8.12.08, 23:53
To co napisałeś, zaczyna mi się bardzo podobać, chociaż liczyłem na konstrukcję zbliżoną do Contaxa G1, ale może Olek coś w tej materii pokaże.
Generalnie, w tej chwili go nie kupię bo spłacam E-3, ale jak m4/3 się rozwinie to kto wie. Pozdrawiam
P.S. Cytat był połowiczny, Maksymilian Paradys zachwycał się meczem między
Archeo a Genetix : fantastyczny program, dalej już chyba zgadniesz:wink:

nasir
9.12.08, 00:09
znalazłem jeszcze takie stronki gdzie prezentowane są zdjęcia G1 :http://fourthirds-user.com/2008/11/panasonic_lumix_dmcg1_image_samples_to_download.ph p

http://www.dcresource.com/reviews/panasonic/dmc_g1-review/gallery.shtml

http://www.outbackphoto.com/CONTENT_2007_01/section_gear_cameras/20081119_Panasonic_G1/index.html

rayone
9.12.08, 00:19
P.S. Cytat był połowiczny, Maksymilian Paradys zachwycał się meczem między
Archeo a Genetix : fantastyczny program, dalej już chyba zgadniesz:wink:
No teraz wszystko jasne. Nie skojarzyłem pewnie dlatego, że oglądałem ją raz jeden jakiś czas temu :)

C+
11.12.08, 13:04
G1 + ZD 9-18

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/12/g1_001-1.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/cda/parts/image_for_link/159482-9815-14-2.html)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/12/g1_003-2.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/cda/parts/image_for_link/159440-9815-16-1.html)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/12/g1_004-2.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/cda/parts/image_for_link/159498-9815-16-2.html)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/12/g1_005-2.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/cda/parts/image_for_link/159499-9815-17-1.html)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/12/g1_006-2.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/cda/parts/image_for_link/159500-9815-17-2.html)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/12/g1_007-2.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/cda/parts/image_for_link/159501-9815-18-1.html)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/12/g1_008-2.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/cda/parts/image_for_link/159502-9815-18-2.html)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/12/g1_009-2.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/cda/parts/image_for_link/159503-9815-19-1.html)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/12/g1_010-2.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/cda/parts/image_for_link/159504-9815-19-2.html)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/12/g1_011-2.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/cda/parts/image_for_link/159505-9815-20-1.html)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/12/g1_012-2.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/cda/parts/image_for_link/159506-9815-20-2.html)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/12/g1_013-2.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/cda/parts/image_for_link/159507-9815-21-1.html)

G1 + ZD 25

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/12/g1_014-2.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/cda/parts/image_for_link/159490-9815-22-2.html)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/12/g1_016-1.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/cda/parts/image_for_link/159508-9815-24-1.html)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/12/g1_017-1.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/cda/parts/image_for_link/159509-9815-24-2.html)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/12/g1_018-2.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/cda/parts/image_for_link/159510-9815-25-1.html)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/12/g1_019-2.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/cda/parts/image_for_link/159511-9815-25-2.html)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/12/g1_020-2.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/cda/parts/image_for_link/159512-9815-26-1.html)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/12/g1_021-1.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/cda/parts/image_for_link/159513-9815-26-2.html)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/12/g1_022-1.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/cda/parts/image_for_link/159514-9815-27-1.html)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/12/g1_023-1.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/cda/parts/image_for_link/159515-9815-27-2.html)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/12/g1_024-1.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/cda/parts/image_for_link/159516-9815-28-1.html)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/12/g1_025-2.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/cda/parts/image_for_link/159517-9815-28-2.html)

C+
11.12.08, 13:05
G1 + Leica 25

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/12/g1_026-1.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/cda/parts/image_for_link/159488-9815-29-2.html)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/12/g1_028-1.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/cda/parts/image_for_link/159518-9815-31-1.html)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/12/g1_029-1.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/cda/parts/image_for_link/159519-9815-31-2.html)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/12/g1_030-1.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/cda/parts/image_for_link/159520-9815-32-1.html)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/12/g1_031-1.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/cda/parts/image_for_link/159521-9815-32-2.html)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/12/g1_032-1.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/cda/parts/image_for_link/159522-9815-33-1.html)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/12/g1_033-1.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/cda/parts/image_for_link/159523-9815-33-2.html)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/12/g1_034-1.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/cda/parts/image_for_link/159524-9815-34-1.html)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/12/g1_035-1.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/cda/parts/image_for_link/159525-9815-34-2.html)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/12/g1_036-1.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/cda/parts/image_for_link/159526-9815-35-1.html)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/12/g1_037-1.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/cda/parts/image_for_link/159527-9815-35-2.html)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/12/g1_038-1.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/cda/parts/image_for_link/159528-9815-36-1.html)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/12/g1_039-1.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/cda/parts/image_for_link/159529-9815-36-2.html)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/12/g1_040-1.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/cda/parts/image_for_link/159530-9815-37-1.html)

G1 + ZD 50

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/12/g1_041-1.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/cda/parts/image_for_link/159492-9815-38-2.html)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/12/g1_043-1.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/cda/parts/image_for_link/159531-9815-40-1.html)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/12/g1_044-1.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/cda/parts/image_for_link/159532-9815-40-2.html)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/12/g1_045-1.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/cda/parts/image_for_link/159533-9815-41-1.html)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/12/g1_046-2.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/cda/parts/image_for_link/159534-9815-41-2.html)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/12/g1_047-1.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/cda/parts/image_for_link/159535-9815-42-1.html)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/12/g1_048-2.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/cda/parts/image_for_link/159536-9815-42-2.html)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/12/g1_049-2.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/cda/parts/image_for_link/159537-9815-43-1.html)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/12/g1_050-2.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/cda/parts/image_for_link/159538-9815-43-2.html)

andytown
11.12.08, 13:24
widzę ze ktoś kto robił sample miał pojęcie o fotografii

z 25 wygląda śmiesznie:D

Karol
11.12.08, 13:27
widzę ze ktoś kto robił sample miał pojęcie o fotografii
z 25 wygląda śmiesznie:D

Tak - od razu się inaczej ogląda niż jakieś gnioty. ZD 25 jakoś tak urósł przy G1...

rocco
11.12.08, 14:06
Piękne sampelki, C+, masz u mnie plusa za odnajdywanie tych ciekawostek :)
Ja jednak czekam na zpowiadaną puszkę m4/3 od Olka.

andytown
11.12.08, 14:21
C+ ty rozumiesz te krzaczki? ze tak znajdujesz te strony

C+
11.12.08, 14:23
C+ ty rozumiesz te krzaczki? ze tak znajdujesz te strony

Tłumacze sobie w google na duński wtedy łatwiej się czyta :wink::lol:

Magnesus
11.12.08, 14:56
Swoją drogą odnośnie adapterów: jak ktoś już ma adapter np. dla OM, to powinno się go dać bez problemu podpiąć do adaptera 4/3 na m4/3 i nie trzeba czekać aż będą dedykowane adaptery do OM, m42 i innych.

Drughi
12.12.08, 00:21
Fantastyczny aparat
Modelka też fantastyczna...;)

C+
12.12.08, 10:14
już nawet sprzedali pierwszą sztukę....

Nawet już 3 :wink:

epicure
12.12.08, 10:17
Moim zdanie ten aparat będzie się sprzedawał dobrze.